Kategorier
Vardagstrams

Så varför firar vi Internationella Kvinnodagen egentligen?

Dagen har sitt ursprung ur kvinnor som demonstrerade för sin rätt att delta i samhället på samma villkor som männen. Det är alltså inte fråga om någon slags extra uppmärksamhet för att kvinnor är kvinnor och för att vi är så himla bra (och buhu stackars männen som inte får några egna dagar), utan för att kvinnor får utstå en hel del orättvisor just för att de är kvinnor. 

Det handlar om solidaritet. För att kvinnor fortfarande 2013 är i underläge. För att kvinnor endast äger 1 procent av världens tillgångar, har lägre löner än män samtidigt som de i genomsnitt gör 70 procent av det obetalda arbetet i hemmet. 

För att kvinnor fortfarande överallt i världen mördas, våldtas, torteras, fängslas och tystas ner just för att de är kvinnor. För att nästan hälften av alla vuxna kvinnor har blivit utsatta för våld av sina partners och i de flesta väpnade konflikter förekommer systematiskt våldtäkter mot kvinnor.

 
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Så varför firar vi Internationella Kvinnodagen egentligen?”

Min svärfars fru är från vitryssland och där är internationella kvinnodagen en röd dag och alla är lediga!

Och hon mummlade något om att ge presenter till sina döttrar. Ska fråga henne mer om det!

Fick just ett "varför finns det ingen mansdag"-inlägg i mitt flöde på Facebook, sen även en upplysning om att det finns och hurrarop för att det då var jämställt. För det är så viktigt att hålla fram mansfrågor som att män "i många samhällen" inte släpps in i ex. föräldraskapet.

Tydligen är män mer förtryckta eftersom att dom inte "räknas" som föräldrar. Mamma börjar jobba när barnet är 8 månader och får frågan varför när det blir så tidigt att börja förskola.

Fast hon har ju en poäng med det…

Natashja, är det här möjligen ett återanvänt inlägg? Det står nämligen år 2011 😉

Hurra för Kvinnodagen!

Svar:
JA JAG ÄR PÅKOMMEN *skäms*
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

När jag var på ett gruppträningspass på friskis & svettis häromdagen så berättade instruktören att idag så tränar alla kvinnor gratis där. Då var ju en man snabb med att fråga vilken dag som männen får träna gratis på. Först suckade jag lite för att kommentaren kändes så typisk på något vis, men jag vet inte, är lite kluven. Det är ju en fin gest i alla fall? Men om syftet med dagen inte är att ge kvinnor någon extra uppmärksamhet så… vet jag inte riktigt.

Hej alla kvinnor och tjejer, vill säga att det är mycket bra att kvinnor och kvinnors rättigheter uppmärksammas och att denna dag finns. Det jag inte kan förstå är att man inte framhåller varför denna dag behövs istället för att klanka ner på dessa män som tycker det är orättvist att det inte finns en "mansdag". I det läget har ju de redan vunnit diskussionen då det blir beskyllningar istället för fakta om problemet med jämlikheten. Nog med tråkigheter. Ha en underbart bra dag tjejer/kvinnor och hoppas att ni får känna lite mer uppskattning idag!

Att ge alla kvinnor gratis träning på friskis, alla flickor semlor till mellanmål och dylika gester "i all välmening" – det blir bara så fel. Jag tycker verkligen inte att det är bra. Internationella kvinnodagen ska finnas för att en dag om året verkligen belysa var vi befinner oss NU och hur vi ska arbeta för att förbättra villkoren för ALLA och arbeta för ökad jämställdhet som gynnar ALLA. Att det sedan heter "kvinnodag" har ju sin naturliga förklaring (även om "naturlig" är ett äckligt ord, sorry).

Blev irriterad på DN idag (i vanlig ordning) som valde följande rubriksättning: "Högskoleprovet gynnar män" – för att sedan själva konstatera att detta endast berodde på att fler män GÖR provet. Snacka om att ge näring åt de som tycker att alla som arbetar feministiskt bara klagar och hittar på. Suck.

Ja hurra för Internationella kvinnodagen!

Det är en dag att sätta fokus på de frågor som vissa av oss kämpar med dagligen. Det finns så fruktansvärt mycket kvar att jobba för både internationellt och här i Sverige. Kvinnor är en underordnad grupp och vi är faktiskt 50% av jordens befolkning. Jag önskar alla kvinnor rätten att leva fullvärdiga liv. Vi är inte där år 2013 och därför behöver vi fortfarande den här dagen.

okej, lets get this stright.

ditt på hopp om att män inte får sin "egna" dag är sjukt löjlig. genom att du bara säger så har du missat poängen med "kvinno" dagen.

Dagen borde heta "jämnställdighets dagen". där vi kämpar om att alla personer som är i behov av högre jämställdighet ska få det.

bara poängen med att kalla det "kvinno dag" så gör man tvärt om, totalt tvärt om… varför? finns det ingen jämställdighet ELLER?

internationella kvinnodagen har blivit mer av ett "FUCK YEAH JAG ÄR KVINNA" än vad det egentligen handlar om.

vet ni vad "circle jerk" betyder? när alla sitter och maserar varandras egon/tillhörighet bara för att man är med i en tillhörighet.

den här dagen har blivit det för många kvinnor.

korthet:

internationella kvinnodagen

why not

internationella Jämnställdighetsdagen?

varför måste man poängtera att det är kvinnors?

Svar:
Läs om, läs rätt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Ja men vad bra Andreas Larsson! Jag tycker att du ska engagera dig i att anordna Jämnställdighetsdagen!! Det är väl ett gott initiativ. Vilka frågor är det som du brinner för? Och hur vill du jobba för att vi ska nå dit? Varför tänker du att en sådan dag behövs?

Det mest tragiska med inlägget är att du bara måste skriva någonting negativt om oss män.

Varför inte bara skita i "motståndsrörelsen" och fira dagen för att det är kvinnornas dag?

Dessutom kan ni ju grattulera er själva eftersom arbetet går framåt och i det arbetet finns det även män som deltar (trodde du inte va?)!

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article16377827.ab

Svar:
För att det inte handlar om att FIRA nånting. För att det handlar om att kvinnor fortfarande idag är andra klassens medborgare. Och är det nåt att fira att män deltar i jämställdhetsfrågor? Är det nåt att hurra över? Är det nåt att förvånas över? Ska män ha en medalj för att de INTE är dumma i huvudet?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Lugna dig och läs vad jag skrev.

Sen tycker jag du ska läsa på lite angåeende kvinnodagen:

"Den internationella kvinnodagen instiftades redan 1910 av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen på initiativ av den tyska kommunisten Clara Zetkin. Varje år i varje land skulle man på samma dag fira en kvinnodag under parollen: Rösträtt för kvinnor skall ena vår styrka i kampen för socialism."

"Tankar på en internationell kvinnodag uppkom i början av 1900-talet. Den 28 februari 1909 förklarade det Amerikanska socialistpartiet att man skulle fira en nationell kvinnodag. Det blev den första nationella kvinnodagen och man fortsatte att fira kvinnodagen sista söndagen i februari tills 1913. "

@Pappa Pelikan borde kanske ta och lugna dig själv istället och lära dig att diskutera konstruktivt och produktivt! Och vad menar du egentligen när du slänger fram fakta som du Googlat fram, snälla upplys mig vad är det du vill få sagt!???

Ninni

Ursäkta ordvalet men,

Oj nu kom en bitterfitta…

Vad jag menar med fakta är att visa vad kvinnodagen står för, sen är det upp till var och en om man glad för framsteg eller bitter för ojämställdhet.

Jag vet att denna blogg är till för kvinnors avsky mot män men nu när det för en gångs skull handlar om kvinnor, eran dag. Varför kan ni då inte ens på den dagen skita i mannen och hylla kvinnan?

Svar:
kvinnors avsky mot män? Ta av dig offerkoftan för fan. Menar du att du läser här regelbundet och ändå inte fattat vad jag skriver om?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag fick också en bitter kommentar på min facebookstatus nyss, angående mansdagen. Jag blir så jävla trött på sådana människor. När han sedan fick reda på att den dagen visst finns så fick man höra på en gång: "Varför uppmärksammas inte den dagen lika mycket då?" Varje år. Varje jävla år. Det bara skriker "SE PÅ MIG JAG ÄR EN FÖRTRYCKT MAN! VI HAR INTE ALLS LIKA MYCKET MAKT SOM NI TROR!" BAH! Men han fick svar på tal sedan, så det var ju skönt. Grattis alla kvinnor!

@Sara Brännholm – Usch, sådant gör mig ledsen. Läste inte den artikeln (tack och lov), men visst är det fortfarande så inom skolan att en man får beröm bara genom att han kliver genom klassrumsdörren – särskilt om han jobbar med yngre barn. En av mina manliga kollegor fick höra att "det är så himla BRA" att klassen äntligen fick en manlig handledare, att det har saknats någon som vågar säga vad han tycker!

Så. Attityder gentemot kvinnor/män inom olika yrken är också något vi fortfarande behöver jobba för att förbättra. Definitivt.

Pappa Pelikan:

Ursäkta, kallade du precis någon för bitterfitta enbart för att denne ifrågasatte dig?

Hoppas att dina inlägg av den karaktären blir borttagna! Nej, det handlar inte om censur, det handlar om att du inte tillför ett dugg till diskussionen, utan enbart kommer med personangrepp.

Well, du lyckades även kopiera lite text från wikipedia också, inte för att det var särskilt givande i just den här diskussionen.

@Pappa Pelikan, "ursäkta ordvalet" snälla, ditt försök till att förminska mig som individ genom att kalla mig för ett bittert kön säger mer om dig än om mig. Så du och dina lika ska tala om för mig och andra som mig vad dagens dag står för!?

Varje dag är min dag, den 8 mars är en påminnelse till oss alla hur mycket mer vi måste jobba för att bli jämnställda idag, 2013, Sverige. Men jag förstår nu, med sådana som dig är det inte konstigt att vi inte har kommit längre.

Såg på Nyhetsmorgon imorse. Maria Sveland pratade om sin bok "Hatet", väldigt intressant. Inbjuden var bl.a. även Sylvia Vrethammar som på frågan om hon var feminist svarade: "Eh.. ja. Jag är ju kvinna. Men asså jag håller inte på o gapar högt o tycker att vi ska ha det bättre än männen.."

Nej okej Sylvia, då vet vi. Tråkigt att så många är så rädda för det lilla f-ordet.

"Jag vet att denna blogg är till för kvinnors avsky mot män men nu när det för en gångs skull handlar om kvinnor, eran dag. Varför kan ni då inte ens på den dagen skita i mannen och hylla kvinnan?"

Va? Så denna blogg är till för kvinnors avsky mot män? Så för att en kvinna är feminist, genusmedveten, normkritisk och blabla, så avskyr hon män? Vad är det för ohållbart resonemang?

Det finns även manliga feminister. Går dom runt och avskyr sig själva för att de är män?

Eller så är det jag som har missuppfattat hela grejen och det är så att alla feminister är kvinnor som avskyr män.

TJINGTJING

Åh Bella: Vilken fantastisk quote "Internationella kvinnodagen ska uppmärksammas, inte firas. Den dagen vi inte behöver någon internationell kvinnodag, då kan vi fira!" Allså nästan så att jag vill ba sno det och lägga upp min Facebook!

Mycket bra sagt. Tror att det inte är så många som tänker på det riktigt, vad man nu tänker. Förmodligen ingenting. Ps, om du inte visste det så finns det en internationell mansdag, den 22 november tror jag. Ds.

världen bara sprutar ut underbara människor som skriver inlägg på facebook:

"GRATTIS alla fina kvinnor/tjejer runt om i världen.

Men va fan hände med oss Män!

Så Ladies gå all in ikväll och ge oss män vad vi vill ha!!"

aSDADASDasd?VA? måste gå och drämma ansiktet i väggen brb.

Frida: Det är nästan så att man vill sätta sig ner i ett dammigt hörn och dö ett litet tag.

För övrigt ett bra inlägg. Själv är jag den enda som har uppmärksammat Kvinnodagen på min Facebook, det tycker jag är lite sorgligt och trist.

De flesta som mördas, torteras och våldtas är män. 2010 begicks 140 000 våldtäkter i amerikanska fängelser. Störst risk att bli våldtagen är det för unga män. Risken att samtidigt dra på sig en dödlig sjukdom är också stor. Inte förrän 2003 fick USA en federal lag som säger att även män kan våldtas. Tidigare var våldtäkt av typen man-man klassat som sodomi i vissa stater. Därför var det knappast lönt att anmäla. Attityden var att glömma saken och gå vidare. Känner till ett fall där en kille begick självmord på grund av sådan attityd.

Förstår egentligen inte vad som är poängen med en kvinnodag? Jo kvinnors problem uppmärksammas. Vilket de gör alla andra dagar också. Idag skriver massmedia enbart om kvinnor. I morgon gör de likadant.

Åh ja!! Jag fattar inte ens varför killar ska hålla på med ”men det finns ju ingen dag för oss”.

Informerade min kära klass om vilken dag det var idag och jag fick svar som ”alla andra dagar är männens dag så grattis till er som i alla fall fick en dag” och ”nej det är internationella bitchfeministdagen” (ja helt seriöst!)

Suck.. orkar inte ens förklara något för dem. Sen undrar de såklart ”när är männens dag då?” och som Hannah skrev så kollar de ju inte ens upp det, det finns ju en. Suck, igen.

Alltså det är därför jag ifrågasätter hela grejen med att KÖNA allt och alla. Just när vi pratar förändring, menar jag. Alla vill inte eller kan inte identifiera sig med någon av de mans- respektive kvinnorollerna som står till bjuds utifrån rådande normer och alltid i debatter som rör rättigheter utifrån ett visst kön så fastnar diskussionen i själva könandet, att någon känner sig kränkt för att dens kön anses vara förövaren och att någon annan inte alls känner igen sig i offerrollen "trots att den borde". Vi är väl alla överens om att orättvisor ska motverkas eller? Att våld, hot och förtryck är fel? Ska vi inte jobba mot det då istället för att tjafsa om huruvida fler kvinnor eller fler män blev våldtagna förra året?

Missförstå mig rätt här. Jag SER såklart poängen med en kvinnodag och jag VET hur strukturerna ser ut. Men hur ska vi jobba för att göra allt bättre om det alltid hamnar

i en motsättning mellan "män" och "kvinnor"??

Jag vet inte. Jag blir bara så trött, och när jag såg bl.a. Jerrys kommentar ovan ville jag säga nåt…

Skrev förresten om det här också: http://minasannaord.wordpress.com/2013/03/03/hur-ska-vi-ta-debatten-utan-att-reproducera-just-det-vi-vill-forandra/

Mycket bra skrivet!

Jag kan väl dock tycka att det finns skäl att fira. Visst, kampen för jämställdhet fortsätter och ja, det är ju förkastligt att det fortfarande ska behövas och inget att "fira" direkt.. Det är viktigt att belysa de problem som fortfarande finns och att det behövs förändring. Men idag tänker jag särskilt på kvinnors kamp genom historien och vad de lyckats åstadkomma och jag är så obeskrivligt tacksam! Jag firar dem idag :’)

Tillsammans gör vi skillnad, och det gör mig så hoppfull 😀 För mig är kvinnodagen en riktig jäkla powerdag och jag är både förbannad och glad idag.

Idag är en dag både för eftertanke, debatt och glädje, vill jag påstå. Vi får inte glömma att vi tillsammans fortfarande gör skillnad och vilken skillnad tidigare systrar bidragit till, och det är värt att firas, tycker jag!

Kram på er alla 🙂

Vill bara säga tack för att du orkar Lady D.

Jag orkar inte mer i min lilla hemstad <16.00pers.

Jag försvarar min feministiska syn V A R J E dag, på jobbet, i det sociala umgänget, med familjen osv. (liksom er andra).

Men hur fan gör ni för att orka?

Jag är helt slut. Mentalt, verbalt och tamigfan fysiskt.

Jag vill vara kvinna, men inte defineras utifrån mitt kön.

Jag bor i en liten stad, som sagt. Jag skojar inte om jag sett 30-40 arga inlägg om att det borde heta HEN-dagen, och jävla feminister och varför det inte finns en mansdag bla. bla. bla.

JAG VILL INTE MER.

Ibland vill jag bara ge upp, räta mig in i ledet med bakåtsträvare och nöja mig med den lite sämre kvinnorollen.

Hur fortsätter man kampen?

Vi låter er ha EN dag om året.. Sen tar vi MÄN resten av 364. Just det du läste rätt… Vi Låter er ha det, vi ger er TILLÅTELSE att få det.

Svar:
så du erkänner att män förtrycker kvinnor?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Kvinnodagen kan nog ha betydelse och motivering för utsatta kvinnor i tredje världen främst.

Vad för behov vita medelålders heterosexuella kvinnor i västvärlden har av kvinnodagen kan man väl däremot diskutera.

Svar:
zeb är du en man? Jag gissar pga namnet. Som man har du tämligen noll insikt i hur det är att vara kvinna i ett ”jämställt” land som sverige.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag studerade i Kanada ett tag och läste då genus. Genus heter Women’s studying. Självklart ifrågasattes detta enormt, varför ska det finnas en kurs som bara handlar om kvinnor? Professorns svar var så bra – Because men already have His story (History, Historia). En liten parallell till diskussionen om internationella mansdagen.

Jag blir så irriterad på Jerrys kommentar. Var är källkritiken? Kanske råkar vara olika anstalter för män och kvinnor på de flesta fängelsen i undersökningen? Kanske lite svårt att "nå" kvinnorna då va? Kanske rent utav färre kvinnor totalt, kanske fängelser med skilda kön… Och för att en studie angående fängelsen i USA säger att fler män blir våldtagna betyder det INTE att i allmänheten, eller i några andra länder, att det stämmer!

Amalia, jag känner precis som du.

Man slåss varje dag för det man tror på. Man står i skit upp till knäna och vet du vad jag tycker är värst? Det är alla de som lite försynt kommer fram till en efteråt och säger "Jag tycker du gör det bra, jag håller med om allt du säger". Och jag vill bara skaka om dem och skrika MEN VARFÖR SA DU INGET? VARFÖR STÅR DU BARA DÄR???

Men man bara ler lite försynt och säger tack..

Jag vet inte hur ofta jag brustit i gråt sista tiden av ilska och frustration. Hur många gånger jag har tänkt "Nej, jag ger upp. Jag skiter i det här, jag rättar in mig i leder och följer strömmen." men lik förbannat står man där dagen efter och fortsätter slåss.

Jag menar, även i dusch och omklädningsrum.. Där är det väl självklart att man delar på män och kvinnor? (Särskilt i USA..) Då har ju männen ingen "tillgång" till kvinnorna. Som vi redan vet är det ju flest män som våldtar, enligt mängder med statistik från flera länder och grupper, så om de endast har män att tillgå.. Ja, då blir väl mest män våldtagna också?…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *