Kategorier
Vardagstrams

Använder ni er av härskartekniker?

Är nya grejen att ”negga” när man försöker starta diskussion? Eller vad trodde lilla snuttegubbsprutten skulle hända här egentligen?
 
 
 
Förresten, det här med härskartekniker… har ni någonsin upplevt att en vän använder dem emot er? Hur har ni hanterat det i såfall? Jag tror det är vanligare än vad man kanske tror att människor i ens omgivning använder sig av manipulation, härskartekniker och skuldbeläggning för att få en dit de vill och jag upplever att det är förbannat svårt att bemöta det. 
 
Tidigare var jag ganska bra på att nedvärdera och skuldbelägga, inte av illvilja eller medveten elakhet utan för att jag inte visste bättre. Jo jag vet hur sjukt det låter, men att vara elak har alltid varit min natur (nåja, jag har fostrats hårt in i det) och har varit svårt att ens se eller jobba med. Men jag märkte till slut att jag ofta var lite smådryg eller kränkande mot vissa personer. Kanske klagade lite extra på sånt de gjorde eller påpekade deras dåliga sidor när det egentligen inte var relevant alls typ ”amen hen är ju lite si och så” liksom med huvudet på sned. Det fick mig att känna mig lite bättre tror jag. Lite bättre och smartare.
 
I viss mån kan jag tycka det är ok att vara lite retsam, men så fort nån känner sig utsatt och dum så har det ju gått för långt. Och jag gick för långt ofta innan jag fick upp ögonen för vad fan jag höll på med. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Använder ni er av härskartekniker?”

Studerar just nu retorik och på en delkurs fick vi läsa om NVC-språket där man bland annat talar om hur vanligt det är att skuldbelägga någon, utan att man kanske tänker på det. Har en länkning till en föreläsning om just NVC-språket och även om mycket av det kan anses vara dravel, är en del av det även ganska användbart och intressant. Du kanske inte kan få andra att sluta med skuldbeläggandet, men du kan få lättare att upptäcka det och hantera det för din egen skull. Kika på det om du har lust! Ha det gött! 🙂

http://www.youtube.com/watch?v=XBGlF7-MPFI&feature=youtu.be

Svar:
AH, tack! Ska kolla sen!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Fast alltså…du är emot härskartekniker men använder ju själv ändå ett elakt sätt att bemöta sådant du inte alltid själv anser dig falla i smaken? För jag kan tycka att det också är en härskarteknik från din sida, att kalla någons åsikter för "vidrig" osv. Man blir ju inte direkt sugen på att diskutera vidare om saken på ett konstruktivt sätt åtminstone.

Svar:
jag använder mig av härskartekniker medvetet. Det gör nog de flesta. Precis somde flesta säger elaka saker emellanåt. Ibland är det befogat.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag anser att härskartekniker ska användas mot härskartekniker. Varför? För att en diskussion inte kan inledas genom att nedvärdera, förlöjliga eller komma med påhopp. Lägger sig den första personen på en barnslig nivå gör jag likadant eftersom DE oftast blir sura och säger att så kan man ju inte säga. Nähä? Men vad gjorde du inte just mot mig? Brukar ge folk en nödvändig tankeställare:P

BQ

Men om man anser att någons åsikt är vidrig då? Jag skulle lätt kunna säga det. "Jag tycker att din åsikt är vidrig på grund av det här och det här.."

Passar in vid många tillfällen! Sexism, rasism, nazism och liknande.

Ger man en anledning, en motivering till sitt tyckande kan det öppna upp för en konstruktiv diskussion.

ÅÅÅH vad jag stör mig på det där! Vad tror de?? Bara för att de är "oärliga" i sin elakhet så är de… bättre? Såhär har hela mitt liv varit! Jag vägrar acceptera sån här skit och har alltid fått tillbaka x10 från bystanders för att jag är rak och ärlig lr som de tycker: jobbig och den som började.

Hur kommer det sig att om man synar någons skit så är det en själv som är den som började?

En del av mina vänner använder sig av sjukt mycket härskartekniker då man talar om något, med att säga "jaa så kan det ju vara men det kan inte du veta riktigt hur mycket du än vill för du fattar inte att blabla". Vilket är irriterande och jag anser mig sedan berättigad att köra med härskisar själv. När det är jag själv som börjar med en härskarteknik är den där – lägga huvudet lite på sne och med lugn röst ställa mördarfrågor typ "men hur tänkte du då? att jag skulle si och så? hur kunde du tänka så? eftersom blablabla? hade det inte varit bättre om etc? det kaqnske är något du ska göra nästa gång? eller?" jag kallar den för Döden och jag använder den på min partner 🙁

Jag skrattar bara när någon använder sig av härskarteknik. När någon gör det så blir de automatiskt fånar. Det är bara folk som vet att deras argument inte håller och är oroliga för att hamna i underläge som använder sig av det. Det kan inte bli mer skrattretande.

Jag finner ett stort nöje i att vara korrekt och saklig när jag diskuterar med idioter. De blir så uppretade av det, (speciellt om jag håller mig grammatiskt felfri) och jag kan inte beskyllas för att göra något fel, annat än genom ett nedvärderande förlöjligande som i sin tur indikerar att man just förlorat diskussionen. Fantastiskt underhållande!

//Emma Hå

Svar:
Åh det kan också vara skitkul! Jag gillar att variera. hähä.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Du använder väl också härskartekniker. Du blockar ju folk som inte skriver det som "passar" (te.x satirisk kritik) och tydligen idkar du förlöjligande, eller är "lilla gubbesnutten" för att förhöja personen?

Svar:
Ja det gör jag. När det är befogat. Som här.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Sen att svarar att du skriver bättre än gemene man när du fylle-smsar är väl att riktigt kliva i skiten?

Personen som skrev detta till dig kanske inte skrev det på så snällt sätt direkt, men du sjönk mycket längre ner med ditt svar. Pinsamt.

Svar:
men brööööl på dig. Nej, man sjunker inte längre om man ger svar på tal. Förklara för mig varför den som utsätts för skit alltid ska vara den bättre människan?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det är väl inte ens lite pinsamt att svara på skit med skit? Eller? Är ni alltid konstruktiva mot folk oavsett vad dom skriver till er? Kan man inte bemöda sig att ha en trevlig ton förtjänar man heller ingen trevlig ton tillbaka. Oavsett kritik eller inte.

Alltså, varför måste man hela tiden vara "the bigger person"?

Varför är det okej att en idiot är medvetet elak mot en men gud förbjude att man svarar likadant för då är man pinsam och sjunker mycket lägre?

Lägg ner för fan. Man behöver fan inte alltid vara snäll. Det råkar kanske tillhöra den traditionella kvinnorollen men det betyder inte att man ska vara trevlig mot 100 st as som bara spyr galla.

Vill du bli trevligt bemött? VAR TREVLIG SJÄLV.

Anser du att folk är dåliga personer som inte alltid svarar trevligt? KLIV AV FRÅN DIN 100M HÖGA HÄST OCH FATTA ATT FOLK INTE ORKAR TA HUR MYCKET SKIT SOM HELST.

Svar:
Jag är inte här för att vinna några populäritetstävlingar eller för att ”hålla god ton”. Vilket jävla förtryck egentligen, att det alltid ska krävas av kvinnor att de ska le stilla och hålla ton och vara tålmodiga och snälla och tillmötesgående även när de blir rövknullade av sin omgivning.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Anonym: försöker du sätta dit LD här? Det funkar inte. Hon är öppen med att hon inte tycker att hon behöver vara trevlig mot någon som kommer med påhopp, underminerar henne eller använder härskartekniker. Varför ska man dalta med folk som bara är ute efter att vara taskiga?

Upplevde härskarteknik från vän senast igår, när jag frågade om två av våra vänner var ett par eller inte, fick svaret: "VISSTE DU INTE DET? De har varit ihop i typ en månad!". Som tur var stod då en annan vän bredvid och svarade till första vännen att "Men du visste det ju inte heller förrän för några dagar sedan.."

Har så svårt att förstå varför man skulle vilja använda härskartekniker mot sina vänner. Jag kan dock förstå när man gör som du, använder härskartekniker som svar på tal mot folk som försöker sänka en alt. själva använder härskartekniker mot en.

Det bästa med dig är ju att du blir förbannad och ger igen när folk är dryga mot dig! Jag retar ihjäl mig på bloggare som skriver jättegulliga svar och avslutar med "kram" när någon skrivit något riktigt drygt till dem. Det känns så himla falskt och jag tror inte ett skit på att de faktiskt vill ge den där kramen till personen som var elak. Du blir arg och det känns ärligt och uppriktigt, för man FÅR faktiskt bli arg om någon är dum mot en.

Svar:
Jag tycker också att det är mer ärligt! Man ska inte vara rädd för ilska.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag pratade lite med schmenus om detta häromdagen. Jag vill helt enkelt aldrig göra någon ledsen, inte ens om personen förtjänat det eller om personen gjort mig ledsen. Ibland händer det ju, jag har ju en förmåga att göra saker/skriva saker och sedan ångra dem, men så känner jag iallafall.

Jag brukade vara argare och glatt kasta mig in i det ena grälet efter det andra, men nu är jag mest rädd att jag inte skall vara lika bra som motståndaren och bli ännu ledsnare. Rörande härskartekniker från vänner ifrågasätter jag dem oftast, men på ett så icke-laddat sätt som möjligt för att inte eskalera. Däremot anser jag inte att det är en vinnande teknik att ständigt vara den större personen och tiga ihjäl problem, jag tycker den taktiken är usel.

Eller så kan man ju bara hänvisa till att vissa saker inte går att förklara på 140 tecken. Argh. Yaaarr. Errr.

Annars gillar jag Gandhi och hans sätt att bemöta saker.

Ett släcka eld med eld har aldrig varit en bra idé. Då får man liksom låta hela skogen brinna ner först.

Jag har turen att ha ganska medvetna vänner, så när de använder härskartekniker så kan de förstå vad jag menar. Ofta blir det en diskussion huruvida det de just sa var en härskarteknik eller ej, men de förstår grundproblemet ändå.

Dock är jag fortfarande "den jobbiga" som tar upp obekväma saker som de andra kanske viftat bort – typ härskartekniker/objetifiering/sexism/rasism

radikalgnu: Så det är ok alltså? Samma om det hade varit en kvinna som skrev detta? Eller är det bara män man får hacka på? Efter som det "alltid är så synd om kvinnor" menar jag. Och på vilket sätt var detta som skrevs hatiskt?

ALLA använder härskartekniker… En kan göra sig själv mer medveten om härskartekniker och använda dem i "rätt" tillfällen hellre en av misstag mot människor man tycker om…

Jag upplever att speciellt en av mina vänner använder sig av skuldbeläggning för att få bland annat mig att gå med på saker och ting. Hände senast igår faktiskt, och jag håller med om att det är hemskt svårt att bemöta det..

Jag använder härskartekniker tillbaka om någon använder dem mot mig för att visa att det inte går att argumentera på det sättet.

Min fd vän kunde inte föra ett normalt samtal utan att använda härskartekniker. Hon slutade när jag lärde henne att förminskande, förlöjligande, att överdriva vad den andra personen sa är argumentationsfel. Hon hatade att göra fel och visste inte ens att det var något fel på att förminska och prata bort vad någon har sagt. Det var bara naturligt för henne att vara överlägsen.

Vad är härskartekniker? Jag fördrog inte riktigt i ditt blogg inlägg vad som var härskarteknik? Enda jag fördrog att han var otrevlig och du förminskade han i ditt sätt och skriva. Hjälp mig fatta vad härskar teknik är.

Håller helt med Anja här ovan. Jag tycker fan det känns bra när någon tar till härskartekniker, då vet jag att jag gjort någon osäker på sin sak.

Sen har vi ju lite mer omedvetna härskartekniker som jag stött på när jag varit på arbetsplatser där det mestadels är "stora tuffa" män. Snubbar som, helt på allvar och i total brist på insikt, benämner en som "lilltjejen" när de talar om en i tredje person. Åsa heter jag, tackar som frågar.

Mhm, jag känner så väl igen mig i det där med att vara ’elak’. Att med en underton av att nedvärdera eller manipulera i vissa saker jag gör och säger och det är inget jag är stolt över. Jag avskyr när andra gör det mot mig. Men ju äldre jag blir desto mer hinner jag hindra mig själv och tänka efter innan. 🙂

Om någon börjar använda härskartekniker, gå till personangrepp eller märka ord fattar jag att personen har slut på argument och räknar det som att jag vunnit diskussionen. Så jag anser inte att man tjänar något på att börja med härskartekniker.

Hur lär man sig bättre att upptäcka om någon använder härskartekniker? 😮 Finns det någonstans att läsa på, jag har själv ingen aning om/när någon gör det men har fått magont av att jag vet att det har varit något sånt i en diskussion utan att kunna peka ut det 🙁

Så tips skulle vara bra, på vad härskartekniker är och hur man lättare upptäcker dem! 🙂

Guldpennan

En blogg som utmärker sig i sitt säregna/intelligenta/vackra/målande/humoristiska eller på annat sätt intressanta språkbruk. Här premieras välskrivna blogginlägg framför uppdateringskvantitet.

Nja… Du skriver ok, men till dessa höjder ställer jag mig tveksam till att du når. …men hey, man kan alltid försöka. 🙂

Svar:
Jag håller inte med dig. Jag har et fantastiskt bra språk. Att kunna skriva så folk förstår är svårare ön man tror. Jag är dessutom rolig, bitsk samt bra på att förmedla känslor och sinnesstämning. I övrigt så förstår jag inte riktigt vad du vill med din kommentar annat än att sänka mig ….?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag tänker på det där väldigt ofta och tycker att det är så himla vanligt. Jag är ganska liten till växten och får ofta höra att jag är "sööööt!!!". Det är ju inte direkt något man vill bli kallad om man försöker få fram en åsikt eller liknande. Nåja. Jag ogillar STARKT härskartekniker i allmänhet, men tänker ofta (när det handlar om vardagssituationer) att det handlar om dåligt självförtroende. Jag brukar bara förbise det och behandla folk som jag själv vill bli behandlad. Det må vara traditionellt kvinnligt men jag ser inget gott i att ge tillbaka med samma mynt (i vardagssituationer som sagt).

Såg nu att det såg ut som att jag menade "traditionellt kvinnligt" som i dåligt. Det gjorde jag självklart inte, bara att det är någonting jag kanske borde ifrågasätta inom mig själv eftersom att jag själv är kvinna (ang några kommentarer innan om att kvinnor "ska le stilla och hålla ton och vara tålmodiga och snälla och tillmötesgående även när de blir rövknullade av sin omgivning".) Känns som att jag bara trasslar in mig nu. Hoppas jag gjorde mig förstådd

Haha han inleder med världens diss; helt okonstruktiv, taskig och onödig "trodde man var tvungen att ha skrivit något av värde för att vara nominerad till det" och blir sedan kränkt av att du svarar otrevligt? HAHAHA! Du ville ju bara fortsätta den "offensiva starten till diskussionen" 😉

Ni som undrar vad härskartekniker är, här är några exempel:

Osynliggörande: Jag säger något, andra personen lyssnar inte eller viftar bort det. Eller så säger jag något och någon annan beter sig som om det var hens idé från början.

Förlöjligande: Jag säger något seriöst och den andra börjar skratta åt det, som om det jag sa var ett skämt.

Dubbelbestraffning: Håller jag med är jag viljelös, säger jag emot är jag uppkäftig. Jag gör fel hur jag än gör.

Att ge skuld- och skamkänslor: Min man har slagit mig och jag får höra att jag måste ha provocerat honom.

"Halmdockan": Jag säger att jag tycker att gillar när det regnar. Någon svarar: "Så du gillar översvämningar, vattenskador, att bli förkyld och du hatar solsken?". Alltså, personen överdrev det jag sa så det låter som att jag nyss sa något helt galet.

LD, säga vad man vill men när du skriver "Jag håller inte med dig. Jag har et fantastiskt bra språk." till någon som försöker säga dig så älskar jag dig så mycket att jag kommer nominera dig! Haha!

I övrigt tror jag guldpennan (förrutom ifall Backman fått den, vilket jag har ett svagt minne av att han fått) känns som lite "drömmande". Den svaga, romantiska konstnärssjälen som som sitter i sitt rum och suckar. Lider. Skriver ut sorg och ångest och whatnot. Du är lite mer in your face med en annan stil, vilket inte alls behöver vara dåligt. Mer fart och fläkt! GogogO!

Skit ska med härskarteknik fördrivas, jag gör som du och ja, vi använder härskartekniker jämt på varandra i kompiskretsen, men sen har ingen vett nog att ta nåt särskilt seriöst så….. Det hade nog varit väldigt roligt att sitta och lyssna på oss när vi drar igång =)

Några andra härskartekniker är att man låtsas att man gör saker av välmening, t ex att man slår sina barn och säger att det är för deras eget bästa.

Ett annat är att man använder sitt underläge för sin egen fördel, t ex att man förminskar sig själv och medvetet beter sig som att den andra är den som härskar, trots att det är man själv som manipulerar den andra genom att ge den dåligt samvete. Ett sätt ge skam- och skuldkänslor.

Verkar som att jag av naturen drar till mig de människor som använder sig av härskartekniker och manipulation. Kanske för att jag är dålig på att säga emot när det blir för mycket.

Har dock börjat göra det de senaste åren och då har jag fått höra att jag blivit en sådan bitch plötsligt. Då är det inte så svårt att veta vilka människor man vill fortsätta att umgås med och vilka man kan sålla bort.

Någonting jag antar är en form av härskarteknik är när man tydligt och konkret visat på ett fel som finns i samhället, berättat varför det är fel samt gett lösning på hur man kan ändra på detta och då bli kallad för "naiv idealist" TROTS att man har belägg för det man säger, kan hänvisa till forskning och studier samt påvisar alla positiva aspekter som kan appliceras på det hela. Uhhh.

Måste sedan berömma lili här ovan för välskriva inlägg! Klockrent.

Jag använder mig av härskartekniker väldigt ofta om jag ska vara ärlig. Jag manipulerar folk jag har i min närhet för att få som jag vill. Sen har jag inga problem om folk försöker detta tillbaka då jag inte har problem säga ifrån om jag inte vill göra något. Detta gäller då endast bästa vänner/sambo/familj. Jag kräver av dom i min närhet att kunna säga ifrån om jag går för långt, vilket händer lite då och då.

Nu låter det så mycket värre än det är, men alla använder sig av detta någongång. Barn använder det hela tiden genom att tex gnälla, använda sina "valpögon", hala och argumentera emot. Man lär sig ett betende och använder det när man är vuxen också.

"Jag håller inte med dig. Jag har et fantastiskt bra språk. Att kunna skriva så folk förstår är svårare ön man tror. Jag är dessutom rolig, bitsk samt bra på att förmedla känslor och sinnesstämning. I övrigt så förstår jag inte riktigt vad du vill med din kommentar annat än att sänka mig ….?"

Jag vill inte sänka dig. Du är duktig på ditt sätt, men bekräftelsebehovet kanske överskuggar självinsikten i det här fallet. Du skriver ok, men inte väl nog för att förtjäna Guldpennan, enligt de kriterier som ställs upp. Skulle du vinna den är det pga skicklighet att ragga röster och inte på den språkliga bedömningen.

De språkliga egenskaper du anser dig själv ha, ser inte jag som tänkande, icke ryggdunkande läsare. Ja, bitsk håller jag med om, men inte övrigt. Tja, mest känner jag ilska och defensiva känslor. Åh, jag skulle vilja skicka dig på en skrivarkurs. Det tror jag skulle nytta dig. Humorn verkar mest kokas ner i bilder på grimaser.

Jag har följt din blogg i flera år och tycker ditt skrivande har stagnerat. Var är utvecklingen?

Snälla, ta det inte som jag vill sänka dig. Jag menar det inte så. Försöker ge konstruktiv kritik. Har man en offentlig blogg öppnar man upp för andras tyckande.

Svar:
vet du vad, det är det HÄR som är härskartekniker. Du gömmer ditt angrepp i ”välmenande konstruktiv kritik” samtidigt som du hugger där du tror att det ska göra ont. LOL. Jo, du försöker sänka mig. Som sagt, jag håller inte med dig. Och att försöka dumförklara mina läsare ”tänkande, icke ryggdunkande” för att på så sätt visa att det bara är korkade människor som tycker om mitt skrivspråk är otroligt oärligt och fult.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag har varit med om att bekanta har använt aggression för att få tyst på mig. Jag säger nåt och de säger nåt tillbaka på ett vis som betyder att de har ABSOLUT rätt, lite aggressivt och med en ton av "du är totalt dum i huvudet". Jag avskyr när folk gör på det viset för det tar bort hela diskussionen då det inte går att gå vidare på ett vettigt sätt. Man blir rejält trampad på. Jag försöker fortfarande komma på ett sätt att påpeka för personen att jag inte uppskattar att bli behandlad på det viset utan att sänka mig till hens nivå.

Elaines bok med just titeln "Härskartekniker" tar upp den här grejen helt suveränt bra! Precis som du skriver så är en sällan medveten om sin egen del, men en kan som bekant alltid lära! Både om sig själv och hur en bemöter andra när en själv blir härskad.

vet du vad, det är det HÄR som är härskartekniker. Du gömmer ditt angrepp i ”välmenande konstruktiv kritik” samtidigt som du hugger där du tror att det ska göra ont. LOL. Jo, du försöker sänka mig. Som sagt, jag håller inte med dig. Och att försöka dumförklara mina läsare ”tänkande, icke ryggdunkande” för att på så sätt visa att det bara är korkade människor som tycker om mitt skrivspråk är otroligt oärligt och fult.

Nej, du har fel. Du överreagerar. Troligen för att du faktiskt får mycket skit och att folk på ett fult sätt försöker göra ner dig. Jag vill inte alls trycka till eller inbillar mig att du skulle få ont av mina kommentarer. Du är tuffare än så. Hur kan du utvecklas om de flesta kommentarerna ges av fans som bara ger positiv feedback? Noterar att det fortfarande är de kritiska kommentarerna som får mest uppmärksamhet av dig.

…och ja, jag anser att en del av dina fans är en smula bedårade och kommenterar utifrån en sorts "idolperspektiv", snarare än att läsa vad som verkligen meddelas.

Du är någorlunda smart, har vettiga saker att säga, skriver ok, men i klass med en guldpenna är du inte. Självinsikt tack. Att vara pompös är inte lika med att ha självfötroende.

Svar:
dina kommentarer är bara nedvärderande. Jag kan inte utvecklas av nån som säger ”du är inte så bra som du tror”. Det är inte konstruktivt eller utvecklande nånstans. Du ger ingen feedback,. Du bara påpekar att jag inte är bra.
Jag utvecklas av konkreta förslag och råd och tips. Av ”jag gillar när du skriver si eller så”, av ”har du tänkt på det här?”. Nej, du är inte kontruktiv. Du är bara här för att trycka till och om du följt mig så länge du har så vet du att jag har noll tålamod med den typen av läsare. Så sluta nu eller bli blockad.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Vad härligt Anonym att du vet att "en del" av LDs fans kommenterar ur idolperspektiv och därmed inte är kompetenta nog att tycka själva. Känns bra att du vet allt om alla. Att du inte håller med är en helt annan sak, men det argumentet du förde ger inte dig högre position.

Anonym- detta är alltså veckorevyns blog awards. Inte nobelpriset. Om man ser vilka som har vunnit guldpennan tycker jag visst att LD klassas i den kategorin. Man behöver inte vara författare för att skriva bra, intressant och skitbra. Dessutom lyckas LD väldigt ofta att få läsare intresserade av det hon skriver om och dessutom i vissa fall ändra åsikt.

Hade inte jag följt hennes blogg hade jag nog fortfarande gått omkring utan att veta vad feminism och genus är. Och tyckt att samhället är jättejämställt.

Jag kan vara riktigt jävla elak emot min sambo,riktigt trycka där det gör mest ont verbalt när jag är arg eller bara irriterad.

Det sjuka är att det kan vara över småsaker,då kan jag kasta ur mig att han minsann inte göt nåt rätt osv.

Jag tror och hoppas jag har blivit bättre,i tidigare relationer var det nog värre för tillslut gjorde hen slut för jag tryckte ner (såklart aldrig enda anledningen men en faktor)

Planerade söka hjälp eller bara prata med nån men som sagt tror det blir bättre. Sambon nu är snabb med att säga ifrån, hen tar ingen skit i onödan, exen körde jag över totalt.

Lite lustigt. Jag har som humanist och enormt mot patriarkat, rasism och annat skit läst och lyssnat lite på LD och Cissi Wallin i tron att man kan lära sig mer om "kampen" mot orättvisor.

Båda tjejer visar sig inte alls bidra till genuskamp eller rättvisa utan häller bensin på brasan genom att bete sig som svin mot oss som vill förstå och stödja kampen för ett rättvist samhälle. Använder ett otrevligt språkbruk och attackerar istället för att bemöta. Jag står upp starkt mot orätter mot alla människor, speciellt kvinnor och barn som oftast står i underläge. Den härskarteknik ni använder skadar kampen mer än gynnar.

Attityden ni har gör att man ganska snart inser att det för er inte är en kamp för lika rättigheter utan en plattform för er att bli sedda, hörda och framförallt bejakade och bekräftade. Blir ni inte bekräftade fimparna ni bara den som har den dåliga smaken att inte älska er.

Jag tyckte det var kul att lyssna på och ta del av Cissi Wallin’s program och tweetade en synpunkt till henne. Inte positiv, men inte elak heller. Hon svarade med att blocka mig på Twitter. Ironiskt nog handlade ämnet om mod och hon svarar med ett paradnummer i feghet.

Ni skulle kunna, med alla som läser och lyssnar på er, göra underverk för jämställdhet, varför skapa fiender även bland de som stödjer er?

Härskarteknik är inte bra, oavsett vem som använder det.

Svar:
Fast vänta lite nu, det här om något är väl att härkska, att antyda att man inte gör nåt alls för kampen och att man bör förändra sig om man ska tas på allvar. Jag tas redan på allvar och jag gör skillnad. Förminska inte mig för att du inte är nöjd med paketet. Jag vet för övrigt inte vem du är och om jag varit otrevlig mot dig så har det varit befogat. Cissi får svara för sig. Vi är två skilda individer
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Först, tack för svaret. Det inger respekt att bemöta istället för att fimpa som Cissi gör.

Jag tycker inte det är att härska att föreslå något. Exempel: Om jag pratar med en av min personal för att att jag vill att de ändrar sitt sätt är det inte att härska enligt mig, det är att hjälpa personen att bli bättre på det han eller hon gör. Bara ett exempel. Vi har som civiliserade människor en skyldighet att hjälpa varandra och vara öppna att ta emot hjälp. Ingen är född perfekt. Vi lär oss hela livet och måste våga lära av varandra.

Tvärt om tycker jag att du har en fantastisk energi och skulle tjäna på att inte fokusera på om vissa personer försöker härska över dig eller inte. Jag tror inte att de som gör det menar illa, utan snarare som jag tror att kraften att slå tillbaka skulle användas bättre riktad mot den lilla grupp som verkligen är svin i samhället. Alla män är inte svin och alla kvinnor är inte änglar.

Att förminska dig vore ett misstag, men jag skulle vilja se en kamp som omvandlas från enbart kvinnokamp till en kamp mot systemet som faktiskt inte uppmuntras och stöds av alla män. De flesta vill ha likhet för alla. Vi som en massa borde kunna klämma åt dom om vi inte träter inom en grupp som egentligen vill samma sak.

Jag som man blir faktiskt offer för gubbväldet. Jag har kämpat mot en enormt stor arbetsgivare och fått mycket stryk för att jag stått upp mot korruption, nepotism och ryggkliande mellan mina chefer. Jag har i 16 år avstått från en karriär i företaget för att jag inte vill spela med på dom villkoren och under alla år blivit nertrampad av chefer högt upp i en organisation på över 200 000 människor. M.a.o. menar jag att man inte måste vara kvinna för att bli pissad på av gubbväldet. Jag skulle mer än gärna bidra till en sådan kamp utan att vara stämplad som Gubbslem bara för att jag är en medelåders gubbe.

Lite kort vem jag är… Uppväxt i Afrika på 60-70-talet och internat 70-80-talet och är egentligen politiskt ointresserad. Min mor dog i cancer när jag var 8 och jag blir ursinnig när jag varje dag ser orättvisor mot kvinnor och barn. Hatar rasism, fast med min bakgrund har jag en filosofi att vi ALLA är rasister, men att vi inte alltid tolkar det som ont utan ett sätt vi funkar på. Kan laborera på det senare kanske.

Jag önskar att feminismen och humanismen kunde vara EN folkrörelse med ETT mål som gäller alla. Rättvisa åt ALLA.

Obs! Ändra inte dig, men fundera på om ditt mål kanske kan bli bättre och effektivare. Fastna inte i ett spår….Fortsätt att sparka på dom som förtjänar det. 🙂

Svar:
Mats-Petter, du är väldigt konstruktiv och det uppskattar jag. Jag tycker om att läsa dina tankar även om vi kanske har lite olika perspektiv. (men jag håller med dig om det mesta du säger här) Att du också faller offer för gubbväldet är väldigt intressant för det är sant. Men när man talar kvinnokamp så talar man ofta om MAKT och även om männens roller och normer blir snävare och mindre tillåtande ju bredare kvinnornas blir så är det fortfarande männen (som grupp då) som sitter på all makt. Men det räcker ju som du säger inte där, intersektionalitet är viktigt, förtryck går igen på flera områden. Men ibland har man (jag) bara energi för en del av det.
Fortsätt gärna kommentera. Jag är intresserad och jag lyssnar även om man jag kanske inte håller med dig om allt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Glömde en av de vanligaste härskarteknikerna av dem alla: Att frånsäga sig ansvaret för det man sagt/gjort och lägga över det på "offret". T ex "jag skämtade ju bara när jag slog dig, skyll dig själv om du inte kan ta skämt", "att du tar illa upp säger mer om dig än det gör om mig", "men jag menade ju inte att jag hatar ALLA invandrare, det var bara du som tolkade det så", "du skulle inte ta illa upp när jag kallar dig hora om du inte själv visste att du är en hora".

ett av mina kids var så godtrogen att han gav sin vän 200 spänn, då denne sa sig behöva det inför kommande resa de skall göra i sommar.

Naturligtvis bara humbug och pengar som skall vara till en resa ska då f-n inte gå mellan barna utan mellan oss föräldrar.

Det var bara ljug och att lura till sig pengar. Fick hen att säga till sin s.k vän att hen ska ha pengarna tillbaka och kommer att få dem.

Men alltså, hur f-n kan hens s.k vän bara tro att han kan styra och ställa så!? Blir så förbannad.

Jag är också ett fan av härskartekniker när jag utsätts för det själv men börjar mer och mer inse att det mest effektiva man kan göra när någon gör så är att berätta den primära känslan! Typ, "VARFÖR säger du så? Du gör mig ledsen/arg/besviken/irriterad" osv, inte för att vara spela på samvetet utan för att våga uttrycka sin sårbarhet – vilket får människor att tänka till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *