Kategorier
Vardagstrams

Att dricka när man ammar är faktiskt helt ok! Och man behöver inga större kunskaper i matematik för att inse det heller!

Apropå det här med att dricka som småbarnsmorsa. (Alltid morsa, aldrig farsa. Farsor får supa varannnan helg om de vill utan att få höra en endaste liten gång att de är ansvarslösa päron)
 
 
Jo tänka sig, här på bilden sitter jag mamma hela dagen och bara SUPER som en jävla fjortis med ungen vid patten! Ring soc nån! Starta en tråd på Familjeliv! 

Fast innan det blir uppståndelse så kan jag glatt informera de som kanske inte är så bra på den där matematiken (typ jag) att bebisen inte får i sig någon som helst alkohol. Jag kan supa mig redlös och det är totalt ofarligt att amma. Att det däremot är olämpligt av andra uppenbara skäl förstår ju vem som helst dock. 

 
Bröstmjölken har samma promille som resten av kroppen. För någon som är salongsberusad så innebär detta drygt 0.5 till 1 hel promille och så vitt jag vet så skulle inte ens en guldhamster kunna bli full på den mängden alkohol. 

Skål!

 
 
För att återgå till diskussionen kring föräldraskap och alkohol som pågår inne hos Paula
 
Personligen så ville jag inte gå ut ALLS med första barnet. Inte på hela tiden tills Tamlin kom. (två och ett halvt år vad Ninja då ungefär) Jag fick ångest av tanken. Jag ville bara vara hemma och amma.
 
Med andra barnet så var inte behovet heller lika stort, inte i början. Men sen kom det. I FULL FART. Grejen är att det är helt ok att vilja vara hemma. En del vill det. De går upp så totalt i sitt nya föräldraskap att inget annat existerar. Det är bara så. Jag lägger ingen värdering i det för man är inte en bättre mamma för att man är klistrad vid sitt barn 24 timmar om dygnet. (Eller sämre)
 
Och att applicera sina känslor på andra mammor och skuldbelägga alla som inte passar in där är inte schysst. Ja, omsorg för barn som far illa = skitbra. Men barn med trygga barnvakter far inte illa. Barn med föräldrar som gör annat utanför sitt föräldraskap ibland far inte heller illa. Visst kan man snacka om anknytning och huruvida vissa föräldrar inte är redo att lämna sitt gamla liv när de blir föräldrar, men det är inte vad det handlat om här. Paula har inte visat några tecken på att vara ansvarslös överhuvudtaget och som hon säger, de är ett team. Barnet har en far.
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Att dricka när man ammar är faktiskt helt ok! Och man behöver inga större kunskaper i matematik för att inse det heller!”

Min upplevelse är att det bara är ammande mammor som varnas för drickandet, inte för att det går över i mjölken utan för att man inte ska hantera barn när man är berusad. Fullt förståeligt men jag förstår inte varför pappor eller flaskmatande föräldrar, ALLA föräldrar, inkluderas i denna varning.

Hmm, jag får inte ihop det! Du säger att det är samma promillehalt i bröstmjölken som i kroppen, och en hamster inte skulle kunna bli full på det (0,5-1 promille). Jag är svinpackad vid 1 promille.. Eller fan, jag fattar inte! Kan du förklara för mig?

Anser att det är upp till var och en. Precis som du skriver, vissa har behovet av att få lite space medan andra vill vara hemma. Just nu vill jag själv vara hemma trots att jag flaskmatar.

Skönt att veta!

Tycker det är galet det där med att folk ska "bestämma" över andra när folk fått barn. Som om det ger kvinnor mer rätt att uppfostra andra mammor liksom.

Blir irriterad på de som sitter och säger sånt.

Mina föräldrar festade och umgicks med folk utomhus både när de fått mig och min lillebror, vi fick ofta vara med utan att vi for illa, det fanns alltid någon som var spiknykter om något skulle hända.

Är mina päron dåliga föräldrar då? För att de trots att de fick barn ändå ville njuta av livet? Neej, usch, det var den bästa tiden i min barndom tror jag för jag hade alltid folk runtomkring mig som älskade barn och som jag var fäst vid!

Ellendellen:

Men barnet blir ju inte lika packat som föräldern.

Om man dricker en dryck (bröstmjölk) som innehåller 1 promille är det samma sak som 0,1 procent. Och om du betänker att en lättöl innehåller 2,25% (eller 0,225 promille) så inser du att det inte är någon särskilt hög alkoholhalt, ens för ett litet barn 🙂

Det är lätt att blanda ihop proMILLEN i bröstmjölken med proCENTen i de alkoholhaltiga drycker vi vuxna dricker, men det är en tiondel så mycket.

Alkoholfri (!) cider innehåller betydligt betydligt mer alkohol.

🙂

Ellendellen

Dryckerna som du dricker har en alkoholhalt på kanske 4-40 procent. Det resulterar i att du får en alkoholhalt i kroppen i promille.

Så bröstmjölken blir som en dryck med en alkoholhalt på 0,5-1 promille. Alltså pyttelite.

Ellendellen, alkoholen du dricker själv är ju flera procent i alkoholhalt. Kroppen har 0, nånting PROMILLE. Det är det som barnet får i sig. Typ lika mycket som det är i typ A- fil (hittar inte källa nu dock).

Förstår du skillnaden? Man är full när man har 1 promille alkohol i kroppen, men om du dricker en dryck med en promille i så blir du ju inte full, utan bara om den har flera procent alkohol i sig.

Problemet är att många i den här frågan verkar blanda ihop promille och procent. Om mamman har 1 promille i blodet så blir det 1 promille i bröstmjölken. Alltså i själva mjölken, inte i barnets kropp när barnet druckit mjölken.

Jag fattar inte varför man ska supa o ge denna mjölk till sitt barn. Spelar ingen roll om det är 1 promille(ska det vara lite ?). Alkohol är väl alkohol och en liten bebis ska väl inte behöva dricka en sådan mjölk.

Dessutom förändras beteendet o koncentrationen när man dricker.

Alkohol o barn går inte ihop med varandra. Vill man dricka så borde man göra det när barnen är inte med.

Kadri:

Ja, det är lite, det är ungefär som i filmjölk. Livsmedel med under 0,5 % (procent, inte promille, dvs 5 promille) räknas som alkoholfria eftersom mängden alkohol är så försumbar att den inte räknas.

Och LD påpekar att det finns goda skäl att inte vara packad runt sina barn. Självklart bör man inte det. Men att tror att det är bröstmjölken som vore skadlig så tror man fel.

Till Ellendellen, själv klart blir även ett barn otroligt full om den skulle ha 1 promille alkohol i blodet. Men det är inte så det blir här,Barnet dricker mjölk med alkohol halten 0,1% . Tänk dig själv en lätt öl är 3,5% och det är det får man dricka stora mänger av för att bli full. 0,1 % är omöjligt även för en liten bäbis att äns märka av 🙂

Nej att va packad runt ett barn, ta hand om ett barn är aldrig att rekommendera oavsett om man är pappa, farmor, morfar, morbror eller mamma etc. men att ta EN drink och amma sitt barn är inte farligt i sig.

Jag förstod inte det där med promille. Vid en promille är jag ordentligt berusad. Såhär står det på Vårdguiden.se

"Sedan många år tillbaka har rekommendationen varit att ammande kvinnor bör undvika alkoholhaltiga drycker helt medan de ammar. Livsmedelsverket har nu kommit med nya rekommendationer och avråder inte helt från alkohol vid amning. Råden grundas på befintlig forskning och har tagits fram med hjälp av olika experter inom området. Forskningen visar på att det inte innebär några medicinska risker för barnet om du dricker måttliga mängder alkohol när du ammar, motsvarande 1-2 glas vin 1-2 gånger i veckan. Den mängd alkohol som barnet får i sig med bröstmjölken är mycket liten och utgör inte någon hälsofara för barnet."

Många hänger sig säkert fast vid de gamla rekommendationerna.

Haha, så härligt provocerande bilder!

Självklart får man som förälder (även ammande) ta ett glas eller två någon gång, däremot vet jag själv hur jäkla obehagligt jag tyckte att det var att se mamma och pappa fulla när jag var liten (hände inte ofta, tack och lov) och DET vill jag inte att mitt barn ska behöva uppleva. Men det är en annan sak än att vi tar ett glas vin på fredagen eller att vi går på partaj någon gång och barnet lämnas med (nykter) barnvakt som barnet känner.

Nej det handlar inte om att barnet blir full. Klart det ska mycket bröstmjölk om barnet ska bli full på den i och med att den får samma promillehalt som blodet hos mamman.

MEN

Det finns studier som visar att barn dricker mindre mjölk i det tillfället som den innehåller alkohol. Det har också visat sig att barnen sover oroligt och att mammans mjölkproduktion minskar för en kortare period. (läs slv.se toxiologiska risker vid grav. och amning). http://www.slv.se/upload/dokument/mat/kostrad/gravida_ammande/toxikologiska_risker_graviditet_amning_2008.pdf

ja ni kan ju läsa den själva, men att säga att alkoholen i bröstmjölken inte påverkar barnet alls det blir lite dumt för det vet vi för lite om än.

Promillen är det ditt blod innehåller, det DU innehåller. Att dricka en promille är stor skillnad från att själv innehålla en promille alkohol.

Svar:
Ja precis. Thats my point
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag avskyr vår alkoholkultur och anser inte att man ska dricka ens en droppe i närheten av barn om det inte finns andra anknytningspersoner som är helnyktra i direkt anslutning (då kan jag tycka att det är okej med ett eller två glas, max). Sen vad man gör när barnen är i tryggt förvar någon helt annanstans, det bryr jag mig inte om. Dock går jag ju inte runt och prackar på mina åsikter på andra.

Och du har ju helt rätt i att amning inte är en anledning till varför mammor ska beskyllas som oansvariga om de dricker.

Underligt, det där med pappors behov av vänner och alkohol. Jag hör hela tiden från mammor i min mammagrupp att deras män helt naturligt bara fortsätter att gå ut och supa, allt mellan en gång i veckan till en gång i månaden. Helt naturligt, de har rätt att bara vara lite också. När mamman däremot skall gå ut, då "unnar" hon sig, är lite självisk, går ut en gång på åtta månader och ger partnern sovmorgon dagen efter som tack osv. I vissa fall har partnern ringt flera gånger och låtit mamman lyssna på det skrikande barnet så att hon skall må dåligt för att hon förluper hemmet för att vara ute och supa. Folk är ju för bövelen sjuka i huvudet, med sitt översitteri och sina härskartekniker för att få in mammor i fållan.

Oj så komplicerat det blir att hänga med på, var och varannan missförstår det här hela tiden! Det tycker jag säger någonting om detta ämne som är så laddat och om hur vi inte får rätt information från Socialstyrelsen eller BVC som man är i kontakt med. Det ska hymlas för staten litar inte på att vi kan ta till oss rätt information och handla ansvarsfullt därefter! Det var ju bara några år sedan vi inte fick dricka alls sas det. Men faktum var ju såklart då också att om jag super mig redlös och har 1 promille så blir det en dryck jag bjuder på som har 1 promilles alkohol i sig- alltså ingenting typ! Och detta hänger såklart kvar hos folk, för varför skulle man bara sådär förstå att det har ändrat sig så! Bra att vara skeptisk alltså men vi måste ju se till fakta och inse läget. Dock såklart- det är ju inte ok att dricka så en inte kan ta hand om sitt barn. Det farligaste efter några glas är nog att en sover hårdare och kanske inte hör sitt barn och det är ju inte bra. Men rätt fakta åt folket så vi kan ta våra egna beslut!!!

Jag tror nog att alla föräldrar behöver göra något annat ibland, antingen det kan vara att gå ut med vänner eller göra saker tillsammans med sin partner. Det betyder för den skull inte att man är ansvarslös. Och jag tror det är nyttigt att kunna släppa lite på ansvaret en liten stund, även om det nog för de flesta finns där i bakhuvudet ändå. Det är ju inte som att man glömmer att man är förälder bara för att man inte har sitt barn med sig varje sekund.

Och för att marknadsföra mig själv lite kan jag berätta att jag själv skrev ett inlägg om just ansvar idag (innan jag läste detta) 🙂

Tycker det är konstigt att så många människor inte verkar se några andra möjliga lägen när det gäller alkohol än spiknykter och dräggfull. Självklart kan man dricka ett glas vin eller ta en öl utan att vare sig skrämma barnen med sitt berusade beteende eller brista i omsorg.

hmmm… pappor förtjänar en öl på fredagskvällen, eller framför fotbollen eller kanske en i handen när de grillar… inget konstigt med det! Men när en nybliven mamma vill ha en öl, drink eller ett glas vin, då SUPER hon helt plötsligt… Kom igen nu, hur gick diskussionen till att handla om supande föräldrar? Det är olämpligt att SUPA i barns närvaro, men inte att dricka alkoholhaltiga drycker… Och om jag som är 170 lång och väger 80 kilo sveper i mig två glas vin får jag en promillehalt på ca 0,5 (källa promillekollen), vilket motsvarar 0,05% alkohol, vilket då också blir alkoholinnehållet i min eventuella bröstmjölk. Kiviks alkoholfria äppelcider innehåller som jämförelse 0,3% alkohol, dvs sex gånger så mycket. (mattenörden has spoken…)

Det var ett svar till personen som inte förstod vad som menades 🙂 För övrigt håller jag med Elinor, huruvida det är farligt eller inte att dricka under graviditeten vet inte jag så jag uttalar mig inte om det. Att kategoriskt deklarera att det är helt ofarligt känns lite onödigt också.

Jag förstår inte varför så många har svårt för den här diskussionen och inte är kapabla att ta till sig ren fakta? Jag fick massor med bannor för att jag drack när jag ammade. Ja, jag satt med ett vinglas framför mig och ammade Elton – helt obekymrad. Men omgivningen höll på att svimma och folk mailade och skrev att jag "borde få barnen omhändertagna eller fötts steril om jag inte kunde offra alkoholen under några månader". Min spontana känsla där – är man så jävla dum så att man uttrycker sig så helt utan kunskap så borde man kanske inte fötts alls? Det är en jäkla skillnad på att vara askalas och att dricka.

Skål mammor!

Jag dricker ett glas ibland, jag går ut och festar ibland.

Jag är även mamma och skulle inte göra något som äventyrar säkerheten för mina barn, men att ta ett glas vin till finmiddagen är inte att äventyra säkerheten för barnen. Inte när man ser till att det finns någon som är nykter och kan köra om det händer något (här litar man inte på ambulansen att komma om det händer något)

Man kan dricka ansvarsfullt, väljer jag att "supa skallen" av mig så gör jag det när någon annan passar mina barn på annan plats, eller när maken är hemma med sina barn vilket fungerar alldeles utmärkt. Han kan faktiskt ta hand om sin egen avkomma. Kors i taket!

Jag super inte inför barnen men jag anser heller inte att ett glas vin till middagen är att supa, det räknas som en måltidsdryck och det dricks med måtta.

Men det är fritt fram för alla att göra som de vill.

Däremot tycker jag inte det är fritt fram att bli elak och kasta skit på de som väljer att dricka nån gång. Vill man inte dricka alls förrän ungarna fyller 18 och flyttar hemifrån så är det fritt fram för det också.

Satan vad den där drinken såg god ut, och härligt provocerande bilder 😉

Håller helt och hållet med om att det inte är farligt för barnet att dricka alkohol och amma samtidigt MEN jag tycker att ALLA vuxna som vistas med barn bör dricka med MÅTTA. Du kan ta ett glas vin eller två utan problem men inte mer.

Jag har vuxit med en förälder som då och då supit sig redlös eller bara supit så mycket vid ENSTAKA att jag inte kunnat känna igen hens sätt att vara.Det är sjukt obehagligt som barn att inte känna igen sina egna föräldrar.Jag får fortfarande i vuxen ålder en stor klump i magen då jag besöker mina föräldrar och hen öppnar en öl.

Så även om det är ofarligt att dricka i förhållande till promillehalt och att barnet inte blir fullt. Om jag som vuxen fortfarande har minnen från när jag var liten tänk då på det stackars lilla spädbarnet som helt plötsligt inte känner igen sina egna föräldrar. Så om ena föräldern dricker kanske andra ska vara nykter så kan man turas om? Så att barnet alltid får behålla sin trygghet?

Alltså.. Jag har varit på föräldrautbildning bara för nån vecka sen. Där sa bm att dricker man ett glas vin ska man vara medveten om att man också bjuder barnet på en hutt om man ammar..

Svar:
Oj ja då hade hon verkligen fel!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Elinor – Dietist om barnmat: för mitt barn var det mycket värre med lök än en drink, så det är väl olika från barn till barn kan jag tänka. Jag unnade mig gärna en mojito på verandan per fredagskväll för att kompensera flera månader utan lök och vitlök (trååkig mat). Mitt barn smackade på och sov som vanligt trots både mynta och lite alkohol i min kropp.

Som du säger, det är olämpligt att supa sig full nära sina barn, men inte av någon anledning som hänvisar till att de också skulle bli fulla (?). En alkis kan klara att komma upp i 4 promille utan att dö, vilket gör att dennes bröstmjölk innehåller ungefär samma mängd alkohol som alkoholfri cider, något som de flesta inte tvekar att ge sina barn. Att barnet kan bli stressat och skrämt när föräldrarna beter sig annorlunda är en helt annan sak. Men har du barnvakt och är ute själv på krogen och super förstår jag helt enkelt inte vad folk vill att man skall skämmas över?

//Emma Hå

Hej Natashja!

Den här frågan är har ingenting med inlägget att göra, med det skulle vara trevligt om du svarade ändå.

Jag och min bror diskuterade idag det nya fenomenet på facebook, nämligen "33 anledningar att vara feminist" (eller vad den nu hette). Han ansåg att den som skrivit detta inte tog upp feminismens största frågor, t.ex. kvinnors situation i Indien eller vissa länder i Afrika. Vad tycker du om detta? Borde aktiva feminister upplysa dessa frågor mer? Jag har nämligen aldrig riktigt tänkt från den synvinkeln.

Svar:
Det beror väl lite på vad man vill lyfta fram. Vill man tala om feminism i västvärlden, sverige eller andra delar av världen?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det är många som skriver att det är okej att dricka ett glas eller två med barnen närvarande. Nu vill jag inte ge mig in i någon moraliserande debatt, men jag vill fråga av ren nyfikenhet. Är det bara jag som upplevt att det märks på många människor att de beter sig lite annorlunda redan efter något glas vin eller någon öl? Jag tycker att det hos många brukar märkas ganska tidigt.

Jag läste om detta för ett tag sen iom att en kvinna förvägrades ett andra glas vin och hänvisades till "du ammar ju".

http://www.dn.se/nyheter/sverige/ammande-mor-vagrades-ett-glas-vin–moralpanik

Så störande! Jag blir så fruktansvärt sur när personer moraliserar om mamma/barn och ignorerar de stupfulla männen(/kvinnorna) som beställer "en till…" Att de också kan skada både sig själva och andra BRYR man sig inte om.

Bloggade f ö om det också:

http://hatchetface.wordpress.com/2011/05/05/valja-verklighet/

Själv var jag borta från Sixten i snitt en kväll i månaden under första året, för att träffa kompisar. Jag hade inte direkt ett behov av det, det var mer min kille som jagade iväg mig. Jag kunde visserligen bara prata om Sixten, men shit vad nyttigt det var för mig att komma ur bubblan lite. Men som du säger, alla skulle kanske inte tycka att det var nyttigt eller ens kul. Men för vissa finns det säkert en föreställning om att man inte ska lämna bort barnet (ens till pappan) alls, även om man vill, för då är man typ dålig och borde aldrig skaffat barn.

Att döma bara av de kommentarer jag fick de där En gångerna i månaden: "VAR är BEBISEN" "Vill du inte hellre vara hemma?" "OJ, EN ÖL? DU AMMAR JU? OKEJ?…" finns det ju onekligen gott om utrymme att känna sig skambelagd.

Svar:
Det som är positivt med min egna självgoda självbild är att jag aldrig tagit åt mig av sånt. Jag är alltid övertygad om att jag har rätt, på gott och ont! 🙂
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Antagligen är det inte farligt att dricka lite när man ammar. Men jag skulle inte gilla tanken på att mitt barn fick i sig minsta lilla alkohol. Men så är jag ju nykterist också, så jag dricker ju inte iallafall.

Men jag tycker att Paula får göra precis som hon vill och jag fattar inte hur man kan anklaga någon för att vara en dålig mamma för att man vill ha barnvakt en kväll. Det är ju inte alls konstigt.

Det värsta jag vet är när man hör folk säga "jaha, så pappa är barnvakt?" Ööh, barnvakt? Nej, han är förälder liksom.

Tror aldrig att jag hört någon säga tvärtom "jaha, så mamma är barnvakt?" När pappan är ute och festar.

Det är väl oftast äldre person som säger så och vissa av de äldre har ju lite gammaldags syn på saker och ting, men ändå…..

Och tröttsamt är att det är alltid, alltid mamman som blir synad i sömmarna och dömd.

Jag kunde bli sugen på öl under graviditeten och vin när jag ammade och köpte då alkoholfritt för det var ju smaken jag var ute efter och inte alkoholen i sig. Jag personligen blir påverkad av ett glas vin, lite mer avslappnad och lite, en aning mindre mig själv, ville inte vara det när jag hade en bebis trots att jag flaskmatade. Jag har inga problem att ta ett eller två glas runt min 3 åring dock som inte själv är så passiv som en bebis är. Så resonerar jag 🙂

På tal om att vilja vara hemma med barnen, så håller jag med dig! Tror jag faktiskt inte det spelar så stor roll oavsett hur man gör, glada föräldrar ger oftast glada barn. Mina föräldrar drog med mig på träningar (båda proffsidrottade back in the days) från det att jag kunde sitta upp. Första matchen jag såg var jag 2 veckor. Att få träna gjorde att mina föräldrar kunde vara lite gladare föräldrar resten av tiden.

Helt tvärtom med min yngsta syster. Ena föräldern slutat med sporten, behövde aldrig hänga med på träningar o.s.v. och vi blev helt okej människor ändå! 🙂

Alkohol är ju en del av livet för de flesta av oss och jag tror inte heller att det behöver vara fel med en tidig men mycket mild och fin introduktion till alkoholen, dvs. att man får lite "white russian" redan från tuttisarna.

Däremot tycker jag mer allmänt att det känns himla okvinnligt och ofräscht att som tjej vara packad. Jag vet inte en enda kille som inte tycker att det är grymt osexigt.

Svar:
Hahahahaha åherregud vilken TUR att jag skiter högaktningsfullt i att killar tycker det är osexigt eller okvinnligt! 😉 Vad mycket kul man skulle missa om man brydde sig om sånt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Isabelle: alkohol i filmjölk lät ju heltokigt, så jag var tvungen att kolla upp det, tydligen innehåller väldigt många livsmedel alkohol i små mängder. Tillexempel när bröd jäser så bildas det alkohol, det är ju upprörande! Fram med pekpinnarna mot alla mammor som ger sina småbarn bröd!!! 😉

Wow

först fattade jag ingenting och trodde du gått och blivit dum i huvudet (överreagerar möjligen något, sömbrist pga. sömnstörning)

sen läste jag kommentarerna och tänkte på det jag själv redan vet om alkohol och promille och det, och va fan!

du har ju rätt!

min första reaktion var helt fel och jag lärde mig faktiskt något nytt nu!

så TACK LD och ni som kommenterat för att ni lärt mig något! 🙂

Kunskap & Logik <3

Det kan ju finnas andra anledningar än promillehalten till att det som FÖRÄLDER är olämpligt att dricka alkohol. Vem kör barnet till akuten om båda föräldrarna har druckit? Vad händer med reaktionsförmågan när en dricker? Det allmänna omdömet? Personligheten?

Jag har själv tagit en öl eller ett glas vin då och då (helammar mitt nio månader gamla barn) men ju äldre hen blir, desto mindre genomtänkt känns det. Jag vill att mitt barn i alla lägen ska kunna lita på att jag är den bästa förälder jag kan vara. Inte lite käckt salongsberusad extra-glad eller den där millisekunden för sen när hen trillar nerför trappan. Att prata om promillehalten i blodet/bröstmjölken som enda problemet med alkoholbruk som förälder är ensidigt och skevt tycker jag. Visst behöver det sägas att det finns en strukturell skillnad i synen på mammor respektive pappor som dricker men jag tycker inte att en bra lösning är att alla föräldrar börjar dricka lika mycket. Om kvinnans könsroll är skit och mannens könsroll är skit finns det ingen mening att byta den ena mot den andra.

Lotta, nog har vi druckit i närheten av barnen men det finns alltid någon som är helnykter ifall det skulle hända något.

Och precis som LD skriver

"Jag kan supa mig redlös och det är totalt ofarligt att amma. Att det däremot är olämpligt av andra uppenbara skäl förstår ju vem som helst dock."

Så vi har alltid någon som är helnykter och vi "super" inte med ungarna, man dricker kanske ett glas vin till ostbrickan el till middagen. Vill man supa skallen av sig, eller gå ut och ta en öl bägge två så finns det oftast mååånga villiga barnvakter iform av mor el farföräldrar.

Jag tycker verkligen inte att man ska dricka alkohol när man ammar! Även om barnet "bara" får i sig 0,5 promille. Ett ammande barn ska aldrig få i sig alkohol, det spelar ingen roll om barnet blir full eller inte. Alkohol kan ha skadliga effekter även i låga doser. Därför avråds mamman för att dricka, för även om det är oansvarsfullt så kan ju pappan inte amma! Det är dock sjukt dåligt och oansvarsfullt att dricka alkohol när man ammar, tycker jag.

Svar:
då ska man inte ge barn juice eller filmjölk heller? det innehåller nämligen också små mängder alkohol.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Cajsa: "Därför avråds mamman för att dricka"

Vem är det som avråder henne från det? Enligt läkarvetenskapen så är det helt okej med 1-2 glas 1-2 gånger i veckan.

Mitt BVC avrådde inte mig från att dricka. Dom hänvisade till forskningen jag precis nämnde. Däremot avrådde dom mig (och min man) från att bli fulla. Men det är en helt annan sak.

Men alltså om man redan ger barnen en viss del alkohol i t.ex bröd, ska man ge dem mer alkohol då?

OBS har ej någon koll, läste bara igenom kommentarerna lite

Svar:
poängen är att den mängden alkohol är försumbar. Den påverkar inte alls.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *