Kategorier
Vardagstrams

Dirty Dancingär bäst!

 
 
The game is så ON. Jävla Cissi fan vad fel hon har jag älskar dirty dancing.
 
Vi återkommer med liveanalys.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Dirty Dancingär bäst!”

Oh, SNAP! lätt att Dirty Dancing är en feministisk film! En av mina favvosar, men också ett bra exempel på att en "tjejfilm" nedvärderas trots att den behandlar en mängd tunga frågor som klass, abort, självförverkligande, sexualitet. En så jävla bra film. Gråter varje gång och önskar att jag var lika modig som Baby.

Tror faktiskt inte jag har sett den… Jag hade hang up på Grease när jag var 8, såg sista 20 minuterna gång på gång på gång när Sandy "blev cool" (för att hon var så himla snygg antar jag, smyglesbian redan som liten). Men kanske borde se Dirty Dancing vid tillfälle då. Nu för tiden är jag dock så trött på heterofilm. Allt är hetero överallt och det är bara samma trista för mig. Sorry.

Vet inte om det är mitt Bloglovin som det är något strul med, men inte ett enda av dina typ 3-4 sista inlägg har dykt upp där för mig. Tänkte bara att jag skulle säga det ifall att det kanske är något knas. 🙂

Lite OT i förhållande till inlägget, men jag måste bara skriva att få bloggar gör mig så genuint glad som din!

Och då är jag ändå inte helt enig i alla dina åsikter och uppfattningar, men det finns en galet skön stämning i inläggen. Tack!

Dirty Dancing är en av mina favorit filmer och självklart feministisk! # Abortfrågan : Vad jag kan märka i filmen så är det aldrig någon som lägger skuld på mamman i fråga att hon vill göra abort. De som får skit är "pappan" för att han är en feg sliskig äcklig tönt som inte kan stå för vad han gjort och de andra som låter henne gå till den där skitläkaren får sig ju en liten ond blick från Babys pappa. # Kärleken. Visst baby trånar efter honom, men det gör väll alla som känner en omedelbar attraktion till någon? Hon trånar däremot efter en man som är den enda som verkligen respekterar henne och tar henne för den hon är. Han får till och med hennes familj att ändra uppfattning om henne(och att acceptera honom) klassskillnad osv… Sen kan jag tycka att den som är osäker i det paret är Johnny själv. Han behöver en hel film till att stå upp för sig själv. Baby kämpar, säger emot och vägrar släppa taget hela filmen. Nu finns det massa mer exempel men jag tycker att detta räcker. Som någon där uppe skrev så tar filmen upp både klass, abort och sexualitet och jag ÄLSKAR det. Den berör verkligen.

Jag tittade på Babe den modiga lilla grisen idag. Älskade både 1.an och 2.an som barn. Började googla för att finna om det fanns en bok.

Då läser jag i en beskrivning: Babe blir funnen av bonden Hoggett. Vi följer "hennes" äventyr….

HENNES!? I hela min barndom har jag tagit den modiga lilla grisen för en kille. En pojk, en galt. Men det är alltså en tjej.

Är inte Babe en bra genus film alltså?

Alltså jo hon trånar ett litet tag , sen marscherar hon hem till honom och mer eller mindre " tar " honom. Han är ju den som är osäker. Hon vägrar ju vara flickig och undergiven. Hon skäller ut honom och alla andra efter noter när de förminskar och förflickar henne. Nu måste Cissi se om och se rätt.

Du som är engagerad i amningsfrågor och kvinnosaksfrågor/jämlikhetsfrågor måste se den sjuka, sjuka "Amningsproffset" som kommenterat i Hugo Rosas blogg om Paulas lathet när Hugo hjälper till. Råden om hur amningen fungerar och inte fungerar är också helt uppåt väggarna. Hade jag haft en egen stor blogg hade jag inte låtit detta passera… Mår lite illa så olyckligt andra får säga till folk.

Fösta gången jag kommenterar din blogg förresten. Du gör mig till en stoltare kvinna 🙂

Tror absolut att Cicci kommer att tänka om. Ens åsikter kan ofta vara saker man bara bestämt sig för utifrån vissa premisser, utan att egentligen vara så säker.

@Extraminnet tack för länken, superintressant!

Jag tycker inte att en kärlekshistoria där kvinnan suktar efter en man nödvändigtvis gör historien mindre feministisk. Ibland suktar kvinnor efter män, det händer, och själva handlandet att hon suktar gör inte historien mer eller mindre feministisk. Det är HUR hon suktar som är eller inte är feministiskt.

Minns vagt att min engelskalärare i gymnasiet analyserade Dirty Dancing så att den i stort sett bara innehåll fullt med sexsymbolik. Hon var lite hung up på sexsymbolik i stort, den människan. Minns bara att när Baby bär en vattenmelon är det en gigantisk fallos och en symbol för att Baby kommer i kontakt med sin sexualitet. Eller något sånt, det var rätt länge sen nu. Hmmm. Måste se filmen igen, jag älskade ju den!

Baby är inte passiv, det är ju hon som tar initiativet till sex. Hon lär sig dansa för att hon vill, inte för att de andra vill det. Hon är väldigt flickig av sig men det framhävs om något som något bra och hon förändras inte. När hon skiljs från Johnny bryter hon inte ihop och inte kan leva längre, hon blir såklart ledsen men det beror ju också på att hennes pappa är så besviken på henne.

Det är ju egentligen hon som är den viljestarka och Johnny är den osäkra. Och Baby försöker inte rädda honom, eller väntar på honom. Hon "tar" honom.

En vän till mig påstår att "fula" människor inte har samma chanser att hitta en människa att leva livet ut med som "vackra" människor. Att "fula" ofta mår mer dåligt över sig själv. Eftersom att "vackra" älskar sig själv mer, kan de därför älska någon annan och därmed kunna leva livet ut med någon.

Blir man inte matt? Bäste Lady Dahmer, hur blir man inte matt?

Om man bortser från det feministiska perspektivet en liten stund så kan man väl konstatera att repliken "noonee puts baby in the corner" är världens sämsta filmreplik.

Om man sen ska dra in feminismen i det hela så är det också illa att att hon ska måsta få hjälp av en man för att prångla sig ut från en stol i ett hörn i ett rum….

Jag ser att det är fler som kommenterat ang. bloglovin’. Jag får inte upp dina inlägg där längre. Vet inte om det är du som gjort nån ändring eller om det är bloglovin’ det är fel på? Jag som blev helt ledsen för att du inte hade uppdaterat på flera dagar, så kommer man in här och ser att det har du ju visst.

Hej LD

Jag upptackte nyss att din blogg inte uppdateras via Bloglovin. Det sista inlagget som visas pa Bloglovin ar det om "Vill ni kopa varldens basta bostadsratt".

Alla andra bloggar jag foljer uppdateras som de skall. Jag upptackte detta eftersom jag blev forvand att du inte uppdaterat pa 2 dagar, och nar jag gick in till dig sa sag jag till min forvaning massa inlagg gjorda, som inte kommer upp pa Bloglovin.

Jag provade att ta bort dig och sedan lagga till dig igen, men samma sak. Ar det fler som har detta problem ?

LD, det har hänt något väldigt mystiskt med din blogg. Går inte att söka i bloggen, se äldre inlägg eller ens kommentera på vissa inlägg. Står bara "Något gick snett".

"That was the summer of 1963 – when everybody called me Baby, and it didn’t occur to me to mind."

Asså första meningen är ju bara kärlek.

Och senare när hon frågar honom om hur många tjejer han haft och han säger att "jag utnyttjade inte dem, de utnyttjade mig" och verkar uppriktigt ledsen över det.

Jag är så för. Präktigt brudar som

Jag vill också se denna omtalade film! Har missat mycket tjejkultur på gott och ont. Jag minns att jag och en kompis fnös och stönade över två andra kompisar som satt i soffan och repeatade nån småporrig scen med Swayze på videon. Det tog mig hur många år som helst att bli heterosexuell. Visst, jag hade det alltid i mig, men mitt uppror mot normen att sukta efter hunkar (undantaget Leo i Titanic) var så stort att det blockerade allt. Att jag inte kunde identifiera mig med snygga, piffiga tjejer (hej pappas skjorta och håriga armhålor) gjorde det svårt för mig att tänka mig in i rollen som heterotjej. Nu har jag lärt mig att jag kan gilla killar oavsett om jag ser ut som Britney Spears eller en marsian – mitt utseende avgör inte min rätt att vara en sexuell varelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *