Kategorier
Vardagstrams

Prinsessbarnen

”Vi är prinsessor” ropade de med andan i halsen. De hade tatt på sig det finaste de har (nåja, det finaste de kunde hitta överst i tvättkorgen) och ville ha hjälp att trassla ut kjolarna.
 
Sen skulle de dansa. 
 

 
 
De har övat massvis på de där prinsesspiruetterna. Sånt är viktigt att kunna nämligen. 
 
(Asså gud, jag kan inte sluta skratta åt Tamlin)

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Prinsessbarnen”

Och du oroade dig att det skulle vara svårt att leka i dem när Ninja önskade sig en prinsessklänning.

Svar:
I vissa sammanhang är det det. Ute t.ex. Att springa och ramla om och om igen med bara knän, att klättra uppochner i ställningar när jkolen far över huvudet osv. Att fastna när man kryper genom trängre passager….. osv osv
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Så himla härligt med dansande glada barn 🙂

Jag har aldrig heller förstått det där argumentet att det skulle vara svårare att leka iklädd kjol eller prinsesskläder. Det är ju vad en gör det till. Vår lillasyster klättrar i livsfarliga träd och klätterställningar iklädd värsta balklänningarna. Det fungerar också helt ok 😉

Haha, han ser ut att köra någon form av kombination mellan Superman och piruett. Himla tjusigt må jag säga!

Svar:
Haha, precis vad jag tänkte också!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

En sak som jag tycker är lite trist med prinsesslek är att det finns inget självklart som en prinsessa GÖR mer än att vara fin. En pirat åker runt på havet och slåss, en häst galopperar runt med en människa på ryggen, en mamma/pappa går till jobbet, lagar mat och tar hand om sina barn, en kassör(ska) sitter i kassan och tar betalt, en hund skäller, äter mat och viftar på svansen, en superhjälte flyger och räddar folk osv. Men vad tusan gör en prinsessa?

Visst kan man tycka att prinsessans ickebestämda aktivitet kan innebära att hon ju faktiskt kan göra vad som helst, kreativitet osv. Men så länge som passivitet är en del av prinsessrollen som fortfarande framställs och direkt eller implicit förmedlas från vuxna till barn så kommer barnen som vill leka prinsessor för att de är så "fiina" puttas in i en passiv roll.

När jag jobbade i kök på en förskola kom det fram en liten flicka och sa till mig "Titta, jag är en prinsessa!" eftersom jag ville uppmuntra till kreativitet och aktiv lek och inte till utseendehets svarade jag "Jaha, är du en prinsessa alltså? Vad gör en prinsessa då?" och hon såg lite förvirrad ut och svarade "Vet inte" och sprang iväg.

Personligen hoppas jag att mina (framtida) barn inte får dille på prinsessor, och om de gör det så kommer jag jobba hårt för att få dem att tänka efter vad en prinsessa gör mer än att vara söt och fin. Det är trist liksom, och jag vill inte nedvärdera det feminint kodade och uppvärdera det maskulint kodade lekarna, för ja det finns problem även med det (våldsromantik tex) men passiviteten som förmedlas i hela prinsesskulturen känns så jävla trist.

"Att springa och ramla om och om igen med bara knän"

Fast då antar jag att dina barn aldrig får ha shorts utomhus då? Har förövrigt aldrig sett att en kjol skulle fara över huvudet. Men får fortsätta mina studier av lillaysters framfart i typiska tjejkläder. Än så länge har jag inte hittat några nackdelar, vare sig när hon kryper, dansar, spelar fotboll eller något annat.

När jag var liten var en prinsessas huvudsakliga uppgifter att sy kläder, baka, dansa, ha kalas, ta hand om djur och slåss mot onda varelser 🙂 var man en magisk prinsessa kunde man även använda sin magi till olika saker, och var man en sjöjungfruprinsessa så gjorde man det som man gör om man bor i havet. Självklart var man klädd i vackra klänningar men det var bara för att alla skulle förstå att man var prinsessa, själva leken var ju det roliga!

Vad synd att prinsesslek för vissa bara innebär att vara fin. Det kan ju vara så mycket mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *