Kategorier
Vardagstrams

Vad skulle din föreställning heta?

Om en liten stund så kommer Cissi hit tillsammans med Yvonne som faktiskt är nåt så kompetent som vår producent/regissör. En sån kan behövas om man vill sätta ihop en föreställning som är gångbar för publik nämligen. 
 
Vi ska muta barnen med massa glass och snask och socker för att på så sätt, förhoppningsvis, få en liten liten stund över att prata ihop oss kring vad som ska ske närmsta tiden. Vi hoppas på att vara uppvisningsklara i oktober. 
 
 
Om ni fick göra en feministisk föreställning… hur skulle ni göra då? Vad skulle ni vilja berätta? Förmedla? Visa? Skulle ni vilja göra en teaterföreställning? Drama? Faktatugg med grafer och tabeller och powerpoint? Bilder? Musik? Stand up? Och vad skulle den heta?

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Vad skulle din föreställning heta?”

Var på en, ja vi kan kalla det feministisk föreställning, och det jag kommer ihåg mest från det var att de läste upp/spelade teater från en, lite äldre text som var ganska(väldigt) gammalmodig och innehöll stereotypa kvinno- och mansroller. Och de bytte helt enkelt namn/kön/pronomen.

Det blev roligt och efter ett tag väldigt tydligt. Väckte tankar och satte igång hela debatten på ett bra sätt!

Jag tycker ni ska göra en feministblogg i liveformat! För att det är vad ni kommer ifrån, för att en blogg är det perfekta mediumet för att blanda lättsmält med svårsmält, och för att det ännu inte finns så många regler kring bloggande. Mycket tyckande, men genomtänkt, i lagom stora bitar. Jag skulle vilja komma därifrån peppad och gladarg och med en systerskapskänsla och med 14 asbra resonemang att drämma i huvuden på närmsta svennebananmanschauvinist. Och så gärna lite humor. Eftersom ni kallar det föreställning hade jag förväntat mig underhållning.

Annars tror jag ni hade kunnat sätta ihop en kick ass seriös debatt/monolog/föreläsning som fortfarande gör en gladarg och peppad, men då hade jag inte kallat det föreställning.

Oj, vad spännande med en feministisk föreställning! Hoppas ni kommer ha den på flera ställen i Sverige! Jag skulle nog föredra om det var en blandning mellan olika saker, fakta/information blandat med mycket humor och talande exempel ur verkliga livet.

Jag var på en skitbra genusdag via jobbet då detta företag som heter Forumbyrån http://www.forumbyran.se/ var med och höll i små sketcher som de hade specialdesignat för vårt tillfälle.

Kan rekommendera att ni kollar upp dem om ni är intresserade av teater och interagerande med publiken.

Jag skulle vilja komplicera hur utbred nedvärderingen av tjejer och kvinnor är i samhället! Hur även feminister nedvärderar rosa och tjejiga grejer och hur det beror på kvinnors underordning! 1D vs Bruce Sringsteen i mediarapporteringen tex! PUSS lycka till

Marie sa det, peppad och gladarg vill jag också bli! Vill ha en oas, där vi kan skratta och andas och för att slippa känna sig omringad av sexister for once. Lite sketcher, lite flams men också allvar. Jag tänker att ni kanske kan få inspiration från feministiska serier, typ Zelda? igenkänningshumor liksom, utan att det blir nåt larvigt "ja se karlar..!" som vissa verkar tycka är feministiskt på nåt vänster. Vill vara glad när jag lämnar salongen iallafall, inte känna hur mycket jag hatar patriarkatet för det gör en ju mest hela tiden ändå.

Jag tror ni kommer på ett catchigt namn när ni har material.

Lycka till en massa!!

Jag och min kusin ville starta en feministisk tidning som vi skulle döpa till catfight. Anledning – det används nedvärderande för tjejer som slåss trots att katter slåss för att döda (det senare kan jag dock inte garantera, min kattkunskap är kanske inte den största 😉 )

Woho, mitt barn och mitt ben är med på bilden där i bakgrunden 😀

Tycker det låter superspännande med showen!! Själv skulle jag nog köra mycket heteronormen och normer kring relationsskapande, egna erfarenheter och åsikter… fast det vore nog bra med någon hetero med också, lättare att spana in heteronormen från olika synvinklar. Men samtidigt är ju humor skoj, och det är jäkligt klurigt att skämta om normer utan att cementera dem. Min grej är nog egentligen att köra ett rätt "torrt" format, fast det blir ändå underhållande liksom. Äh, jag vet inte, idétorka.

…hos er flödar nog idéerna bättre 🙂 Lycka till!

jag kanner ofta, t.ex idag, att jag skulle behova lite feministiskt pepp… lite hur man ska orka vara en feminist varje dag i sitt liv. Kanske en feministisk survival guide. Ibland vill jag bara ge upp, sluta ga emot strommen och bara flyta med; sluta att argumentera, skita i att forsoka andra och paverka, lagga ner att provocera och bara halla med om att genus inte ar viktigt och att vi ska sluta "klaga" och acceptera att vi har det bra. For tank vad latt livet skulle vara da. Men det gar bara inte… varje gang jag tanker pa att "ge upp", da sticker det i hjartat och jag liksom mar illa.

Sa… i alla fall… vad jag vill ha sagt/vad jag skulle onska ar lite av hur man ska orka. For jag kanner att det ofta kanns lite motigt, aven om jag brinner for dessa fragor.

En nyfiken fråga… 🙂 varför gör du alltid "slicka fitta"-tecknet??

Svar:
hahah jag vet inte, jag försöker avvänja mig.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag håller just nu på att skriva en pjäs angående kvinnohat främst på internet som har premiär på teater 3 den 16 augusti i Stockholm. Pjäsen heter "måtte djävulen ta alla fruntimmer" och sätts upp av den ideella föreningen teater hat. Så det är väl ungefär det min feministiska pjäs skulle handla om.

Allt gott

V

Jag skulle döpa den till pjamas-party, lite för att driva med bilden av vad kvinnor gör när vi är ensamma, typ tar av oss toppless och har kuddkrig… Men också för att då hade man kunnat ha på sig stora flanellpjamasar på scen och slippa ha fokus på kroppar/kläder/utseende. Också skulle jag varva med videoklipp med hälsningar/kloka ord om kvinnans roll i samhället.

Gärna mycket humor! Blandat med allvar. Tycker att Mia Skäringer gjorde det så bra i sin show. Ena stunden flams trams och nästa allvar. Känn ingen press 😉 Ni kommer göra det skitbra oavsett!

Kör lite blogg fast live, ironisera, flamsa, diskutera.. gör vad tusan som helst och se till att ni kommer till Skellefteå med det. Kan skänka en slant till flygbiljetten om så krävs. Skellefte! Remember it!

Tycker "Think outside the cock" skulle passa perfekt, kanske lite copycat över det men ändå… eller "Pussytivt" eller typ "Men har du mens eller?" skulle varit lite kul då de är en mening som förekommer då man vart lite upprörd.

Jag hade helt klart satsat på humor. Stand-up, små korta teaterscener och annat "lättsmält". Få folk att se hur ironiskt det är med så förutfattade könsroller som vi har idag.

En sak som jag tänker på när du pratar om att göra en föreställning är på motståndet och hatet som ni förmodligen kommer mötas av. Hur kommer ni hantera det? I vilken typ av lokal kommer ni att ha er föreställning i så fall, finns vakter osv? Låter säkert helt paranoid nu, men när "en viss typ av människor" samlas under samma tak tänker jag genast Breivik numer och blir rädd..

Tycker det är sorgligt att du dels behöver muta dina barn på det sätt du säger och dels att du tycker det är helt ok.

Svar:
men åh kära johan, berätta mer för mig om föräldraskap! Vad mer är sorgligt? (förutom du och din kommentar då)
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag skulle gilla att "föreställningen" var lite grann som en podcast med en del publikengagemang. Varva humor med allvar och funderingar. Lättillgängligt för den som kanske inte är så hemma i genus och feminism.

Vulvarine tycker jag är en finfint namn!

Jag hade uppskattat något som var konkret, objektivt, lättmottatligt (oavsett hur insatt folk i publiken är) och så odramatiskt (humor får gärna förekomma) som möjligt. Så där självsäkert och klockrent så att det knappt går att ifrågasätta.

Fokusera på tydliga poänger som verkligen kan gå hem hos alla.

Peace och kudos för initiativet!

//Marcus

Snälla snälla snälla! Kom till Norrköping om ni ska göra en föreläsnings "turné" (vet ju inte va ni ska göra) eller Linköping skulle gå bra också. Sen får ni gärna släppa biljetter i sommar/augusti/september för det skulle vara den bästa presenten att ge till min syster EVER! hehe:) och det roligaste som skulle kunna hända mig under hösten.

’50 nyanser av fittan’ tycker jag är ett förträffligt namn!! Det fastnar direkt, väcker uppmärksamhet. (Vilken skitbok förresten! Kunde bara läsa 150 sidor innan jag lade ner, så dåligt skrivet).

Jag gillade Henrik Schyffert när han gjorde sin enmanshow så det blir min första tanke. Budskapet tycker jag ska vara som i din blogg, lyft upp ojämlikheter som man inte ser och underbygg sedan med fakta. Förslag på hur man kan bemöta ojämlikhet och förändra sitt beteende vore också intressant.

När jag läste Pettson och Findus för mina döttrar igår slog det mig; ’kvinnorna’ i boken är ett gäng kacklande hönor! Eller överreagerar jag? Vilka böcker för småbarn klarar det där testet; minst två kvinnliga huvudrolls innehavare som ska vara namngivna och ha en relation till varandra? Astrid Lindgren (Pippi, Madicken, osv) men sen då?

Min föreställning skulle heta "Jämlikhet – för det var väl inte bara hyckleri det där med jämlikhet, eller?"

Istället för alla de gamla uttjatade ämnena så tänkte jag ta upp det där vi alla säger att vi strävar efter – Jämlikhet.

Jag skulle ta upp saker om vi nu ska göra oss av med alla ord som är det minsta könsrelaterade så ska vi väl göra oss av med orden "feminism", "patriarkat" & "systerskap" så fort det bara går, eller hur? Annars luktar det ju hyckleri lång väg.

När vi nu strävar efter jämlikhet så tycker jag att vi nu I jämlikhetens namn ska börja tvinga alla tonåringar till obligatorisk mönstring och militärtjänstgöring och börja föra en debatt om hur hemskt det är med alla kvinliga pedofiler till den grad att alla, både män och kvinno känner sig lika obekväma med att jobba med barn, precis som män gör idag.

När vi ändåså håller på så tycker jag gott och väl att vi ska göra oss av med tjejgym, tjejvåningar på hotel & tjejspan och alla andra ställen där män är portade från – du vet, I jämlikhetens namn. Vi vill ju inte ha samma segregering som Amerika hade mot alla afroamerikaner I början av 1900 talet – det känns liksom inte som ett steg i rätt riktning.

Vi bör dessutom göra oss av med all lagstiftning som syftar till kön också som hustrumisshandel till exempel – det ska ju vara precis lika fel att slå en tjej som att slå en kille, eller hur? När vi nu pratar regelverk så borde ju kvoteringar ryka också i och med att de nämner kön – usch och fy, bort med det bara.

Vi ska naturligtvis inte längre bortse ifrån att tjejer är sjukskrivna mer än dubbelt så mycket som män, (graviditets besvär borträknat) att det ofta krävs två kvinnor för att utföra samma tunga lyft som en man etc och bara dömma dem efter prestation – fast då ska vi ju inte heller blanda in kön I arbetspolitiken när arbetsgivare tittar igenom sina siffror och bedömmer kostnader därefter.

Vi bör förbjuda hjälporganisationer att enbart hjälpa små flickor när till exempel små pojkar svälter till döds vid sidan av dem eller tvingas bli barnsoldater.

Vi bör göra manlig omskärelse ett lika laddat ord som kvinlig omskärelse (det var ju trots allt 20 stycken pojkar som dog av omskärelser under en veckas tid i bara en liten by för bara några veckor sedan.

Vi, som feminister bör föregå som förebilder genom att ta farliga jobb som till exempel skogshuggning, fasadarbete och yrkesfiskare tills dess att det dör lika många kvinnor som män på arbetsplatser runt om i landet.

När vi nu gör oss av med alla könsroller så kan ju faktiskt män som råkar ut för mer våld än kvinnor få tillgång till alla resurser som tidigare har satsats på kvinnor – tjejjourer kan göras om till misshandelsjourer till exempel – att segregera mellan könen där är ju trots allt inte något annorlunda ifrån att segregera vita från svarta till exempel för att den vita har fått på käften av en svart.

Sedan så skulle jag fira jämlikheten riktigt spektakulöst och fira att vi som enade systrar väljer att ta ansvar för det mest grundläggande i våran filosofi – inte längre ska vi använda ord som jämlikhet för att få oss att framstå som offer, utan faktiskt kämpa för att få jämlikhet för alla!

Jag skulle avsluta varje stycke med frasen "…för det var väl inte bara hyckleri det där med jämlikhet, eller?" och så skulle jag dela ut kopior av Tage Danielssons fantastiska "Sagan om den rättvisa Gudrun" till alla deltagare.

Daniel – Finns det svensk lagstiftning mot just ’KVINNOmisshandel’? Jag tror snarare att lagen talar om våld i hemmet och behandlar alla som utsätts för det på samma vis. För du har rätt, våld är fel oavsett om den som utsätts för det är kvinna eller man.

Ja, även om jag tycker att ’antal döda’ som mått på hur det står till med jämställdheten inom olika yrkesgrupper är lite udda vald skulle man förmodligen kunna använda det. Eller som Marianne Nivert sa ’Den dag jag träffar lika många medelmåttiga kvinnor som medelmåttiga män i styrelserummen, då är vi jämställda!’

Hej Anonym…njae, vi tanker inte på samma lag – hustrumisshandel är väl vad det kallas I folkmun, men det behöver inte vara en hustru, kan vara en sambo också – lagen heter "Grov kvinnofridskränkning" och är I alra högsta grad diskriminerande.

Hej Daniel! Det var jag som skrev tidigare inlägg, gick bara lite för snabbt att signatur inte följde med.

Enl Wikipedia är straffsatsen för Grov fridskränkning och Grov kvinnofridskränkning den samma, fängelse lägst 6 mån högst 6 år. Utan att vara jurist verkar det alltså som om män och kvinnor behandlas lika, bade som gärningsmän och som brottsoffer.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Grov_fridskränkning

Vad är dina förslag på att få in lika många kvinnor som män i fasadbranschen, skogs- & fiskenäringen?

Du måste mena att misshandelsjourerna ska även ska ta emot män som misshandlats av kvinnor. Män som misshandlats av män kvalar väl inte in här?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *