Kategorier
Vardagstrams

Jag tycker att vi håller en tyst minut för alla stackars människor med mycket pengar

twitter twitter2 twitter3 twitter4 twitter5

Det är synd om människan brukar man ju konstatera. Lite extra synd är det ju om alla med mycket pengar, det är ju så svårt när man inte får konsumera och upprätthålla kapitalismen utan att nån jobbig fattig jävel ska gnälla missunnsamt. Man ska väl få unnasäj?

NÄ LÅT DEM VARA DE BETALAR JU MEST SKATT AV ALLA LIKSOM VÅRA FRÄLSARE (som om de hade ett val här men jaja).  Fattiglapparna är bara avundsjuka och lata. Eller ”bittra på livet” som Läckberg kontrade med. Ja jag kanske är bitter, brukar bli det när jag tänker på hur skevt resurserna fördelas i vårt land. Framförallt brukar jag bli lite bitter när jag tänker på alla som åker till Dubai och spenderar pengar där medan de lokala kvinnorna behandlas som boskap. Men det man inte ser lider man ju inte av brukar man ju säga. Men jävligt vidrig är det ju.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Jag tycker att vi håller en tyst minut för alla stackars människor med mycket pengar”

Varför är ekonomiska förutsättningar ett frikort för att uttrycka missunnsamhet? Jag kan vara skitavundsjuk på både vänner och ovänner, men vem vinner på att jag sitter och gnäller om det? En försvinnande liten del av befolkningen surfar på räkmacka genom livet, de andra sliter som fan för att kunna köpa sin Dubai-resa, villa, iPad eller vad det nu handlar om. Väldigt få får saker oförtjänt, så varför dissa dem för att de njuter av framgången?

Medan vissa sliter som fan för att kunna resa och bo i villa lägger sig över 15% av världens befolkning hungriga i kväll. Sliter som fan förresten, eeh??? På samma planet sliter tonåringar på bomullsfält 11 timmar om dagen sex dagar i veckan för några kronor, utan att få äta sig mätta.
Så nej, jag kommer inte unna någon människa att ha så mycket. Dela med er i stället för i helvete.
Majoriteten av det här landets befolkning skulle inte ens märka skillnaden om de t ex gav några hundra kr via autogiro till de som verkligen behöver. Ändå ids många inte ens göra det utan köper hellre något att lägga till sin redan överdrivet stora samling saker. Kanske något fint plagg av bomull…

Jag förstår din ironi, håller dock inte med. Om man bortser från alla som är födda in i överklassen, och istället pratar om dom som har arbetat sig uppåt så är det väl självklart att man får göra vad man vill med sina pengar? Varför ska jag dela med mig ännu mer av mina pengar som jag tjänat själv bara för att någon annan inte ansträngt sig lika hårt? Jag förstår verkligen inte resonemanget. Som du själv säger, vi betalar ju redan väldigt mycket i skatt.
Skillnaden mellan dom som lyckas och dom som inte gör det, i Sverige, är att dom som lyckas anstränger sig liite hårdare varje dag.

Den där arbetarmyten föddes i USA för att hantera en allt fattigare arbetarklass och sprider sig sakta över världen.
Du vet mycket väl att du är ute på tunn is när du jämställer hårt arbete med lönsamhet, men det är nog inte något du orkar tänka igenom för det hade ifrågasatt för mycket av dina värderingar.
Att vara på rätt plats vid rätt tillfälle har alltid varit det som har absolut störst betydelse för vilken inkomst du kommer att få, även om du i efterhand tyckte du var ”smart” som gjorde vissa livsval.
Du vill säkert revidera ditt uttalande med att det inte handlar om att arbeta hårt, utan med rätt saker.
Och sen kanske du vill tänka att det inte ens handlar om att bara jobba med rätt saker, utan att göra rätt val i det arbetet.
Sen så kanske man vill göra kopplingen till att kunna göra rätt val kräver att man haft rätt information och rätt förutsättningar, om man nu inte vill luta sig mot slumpen som sin bästa vän.
Och har du väl tagit ordet förutsättningar i dina tankar så kanske det är bäst att sluta tänka för det finns risk för hjärnbrand.
Din försvarsklausul ”Om man bortser från alla som är födda in i överklassen” och ”Skillnaden mellan dom som lyckas och dom som inte gör det, i Sverige” pekar på att du har tänkt lite grann, men ditt sårbara ego skyddar dig för att tänka att du SJÄLV bara gjort vad du kunnat utifrån dina givna förutsättningar.

Om jag har fattat det rätt så har hon arbetat hårt, lyckats slå igenom för fattare och därigenom tjänat en massa pengar. Hon valde sedan att åka på semester och leva gott. Detta gjorde att vissa människor oerhört irriterade så de skrev mindre trevliga saker om hennes val att spendera sina egna intjänade pengar. Hon tog illa vid sig av dessa kommentarer och skrev att hon ansåg att de var missunnsamma. Därefter skrev LD de ovanstående sakerna.

Alltså detta är ju för roligt. Stackars lilla söta överklassen som har det så jobbigt. Eh, nej!? Det är ju verkligen helt absurt att vi fortfarande lever i ett samhälle där människor (läs: personer med ekonomisk makt typ överklass och medelklass) ska hävda sin rätt att få fortsätta exploatera människor och natur för att ”det är lite soft”. Det är liksom ingen idé att ta dessa förtryckande människor seriöst just pga de kissar på alla som försöker göra något åt denna vidriga värld som vi lever i.

Hur vet man om man har mycket pengar? Om man bor tillsammans och båda har lågavlönade yrken(telefonist och ”mat-tant) men ändå lyckas spara lite så man kanske har råd att kunna köpa en bostadsrätt eller ett hus( i Norrland) eller körkort i framtiden. Många tycker att vi har mycket pengar men det är för att vi inte har så mycket utgifter och sparar när vi kan. Jag kan ibland gnälla över att vi ändå inte har tillräckligt med pengar och de som har det sämre ställt än vi blir provocerade. Jag skäms inte över att vi har jobb och att vi lägger undan mycket av de pengar vi tjänar. Och jag gnäller för jag önskar vi kunde lägga undan mer. Man vill ju gärna slippa höga lån. Därför är det jobbigt när tex ens lillebror ringer och vill låna 24 000 av en för han verkar tro att den summan är en fis i rymden för mig :\

Precis. För att hur mycket/lite pengar man än har så gör man alltid ett val kring hur en vill spendera/spara dom. Och det är upp till Dig hur du vill använda dom pengarna! Ingen annan. Tyvärr inte ens din bror 🙁 Du har respekt för pengar, och det är bra!

Jag har lite svårt för det här uppdelandet av människor och ihopklumpandet. Alla med mycket pengar tänker inte på ett sätt, precis som alla med lite pengar inte är en homogen grupp. Vem är det förresten som bestämmer vem som har mycket respektive lite pengar? Jag tycker det är upp till var och en att använda sina pengar så som man själv vill. Visst kan jag som student snegla avundsjukt på folk som åker på resor hit och dit, men samtidigt vet jag att det kan jag också göra om jag lägger undan lite över lång tid.
Jag kanske läser in för mycket i det du skriver om skatten, men för mig känns det som om du menar att rika egentligen inte vill betala skatt? (Som sagt, kanske lite snäv tolkning) Men det tycker jag är ett rätt orättvist påstående (om det nu var det du menade).
Om man som fattig har rätt att känna missunsamhet mot de som har mer pengar blir det ju en ganska snabb spiral där de med förhållandevis lite pengar inte får vara missunsamma för att det ”finns någon som har det värre”. Det blir lite som diskussionen att vi inte får fokusera på kvinnofrågor i sverige för ”tänk på de förtryckta kvinnorna i mellanöstern!!!!!”. Tycker det är ett vanskligt resonemang faktiskt…

det med skatten menar jag att skatt inte är nåt man bre ett bestämmer om man vill betala eller hur mycket men många som tjänar mycket pengar brukar hänvisa till all skatt de betalar som om det kvitto på hur goda människor de är när det inte är frivilligt.

Det är ganska onödigt att vara avundsjuk på dom som har det bättre än en själv. Man mår dåligt av avundsjukan och man lär ju inte få det bättre av att gnälla på att andra har det bättre ställt. Nej jag tycker det är bättre att fokusera på det som jag faktiskt kan göra något åt.
Dessutom hade inte Läckberg tjänat dom pengarna hon har om ingen hade köpt hennes böcker, så vi har väl alla bidragit till hennes förmögenhet.

Men folk får ju betalt för den kunskap de har skaffat sig. Städa toaletter kan ju vem som helst göra, så det är klart det är lågavlönat. Om städare tjänade multum skulle ju alla välja att bli städare i stället för att slita med studier på universitetet fattar du väl.
Jag gick ut gymnasiet med 14 IG och efter att ha jobbat, lågavlönat, inom industrin i ett antal år bestämde jag mig för att jag ville ha förändring. Så jag slet på komvux i 1½ år bara för att kunna få behörighet till att söka till universitetet. Eftersom betygspoängen ändå inte räckte till för att söka gjorde jag högskoleprovet och kom in på universitetet. Idag jobbar jag med marknadsföring och trivs fenomenalt.
Jag tjänar pengar på den kunskap JAG SJÄLV har skaffat mig och så måste alla göra som vill komma någonstans. Städjobb kommer aldrig bli bra betalda och borde inte vara heller.

Bra jobbat att du pluggade dig upp från 14 IG!
Men vet du vad. Det är nog väldigt få som känner att städa toaletter vore drömjobbet. ÄVEN om man hade tjänat hyffsat eller till och med ganska bra på det. Det allra flesta hade gärna sluppit städa sin egen toalett om de kunde, så jävla kul är det inte liksom.
Men grejen är ju att det är något som måste göras, både i hemmet och av anställda på offentliga toaletter. Och sen finns det inte ens tillräckligt med jobb åt alla, så dem som inte lyckas nypa platsen på kassan på Ica eller liknande får kanske nöja sig med att skura toaletter. Dom hade nog gärna hellre haft ett annat jobb.

Alltså, du blir galen på folk som turistat i länder där männiksor förtrycks, men du tycker det är bullshit att säga att alla borde köpa rättvisemärkta varor? Kam du utveckla exakt hur det går ihop?

människor som turistar i dubai har möjlighet att välja annorlunda. Människor som inte har råd att välja rättvisemärkt eller ekologiskt har inte alltid den möjligheten: att välja. Skilj på päron och äpplen tack.

Asså håller med, resurserna är åt helvete ojämt fördelade. Och vad sjuttom man vill göra i Dubai fattar inte jag. Men ser inte varför Läckberg är sämre än någon annan i Sverige på att upprätthålla förtryck, hur blev hon slagträ i debatten världens orättvisor? Är det inte bättre att analysera strukturerna (tillväxt, masskonsumtion, kapitalism) än ge sig på en enskild person som reser till Dubai?

jag tycker att det här är en intressant diskussion men jag känner att alla ämnen mer eller mindre börjar likna en passiv pajkastning mellan dig och cissi på twitter. jag vet inte längre om det ni skriver är för att det är ämnen ni egentligen bryr er om, eller bara för att ni vill ha en anledning att hacka på varandra.
jag blir trött och ledsen för att ni båda hamnat på den här nivån, oavsett anledningarna bakom. allting någon av er skriver följs av att den andra, i det här fallet du, följer upp men ”mnöööööö vad synd det är om alla som har pengar”.
1. adressera varandra om ni misstycker och FAKTISKT vill ha en diskussion, eller
2. sluta läs vad den andra skriver och gå vidare

det är ganska tröttsamt att vår konflikt ska läsas in överallt. Jag skriver om SAMMA ämnen som alltid, (och detsamma gör Cissi)(feminism, genus, föräldraskap, klass) och jag skriver på samma sätt som jag alltid gjort. (precis som Cissi också gör. Det är bara att kolla i våra arkiv). Att vi är på olika sidor i debatten är heller inget nytt. Vi är båda opinionsbildare och det vi skriver om offentligt engagerar många och drar ofta igång diskussioner. Det är inte konstigt att jag och hon, som är båda väldigt aktiva och följer och läser samma personer, bloggar, twitter och debatter också debatterar samma saker ungefär samtidigt. Jag behöver inte följa Cissi för att följa samma debatt eftersom att mitt flöde alltid är aktuellt och uppdaterat med det senaste. Och Cissis debatter är det senaste. Liksom mina.
Jag har inget intresse av att hänga ut Cissi eller ha en diskussion MED henne, men om hon startar en debatt kring en sakfråga som många lyfter så hakar jag på om det känns aktuellt. Inget jag skriver eller säger här är en pik mot henne och jag är alltid genuin och ärlig med var jag står (igen, bara att jämföra med tidigare debatter här. Jag skriver inget nytt nu). Antingen tror du på det eller inte, jag skiter i vilket men folk måste lära sig att skilja på sak och person. Varken jag eller Cissi har pekat ut varandra och vi är verkligen inte ensamma om våra åsikter heller. oavsett vilken sida i debatten vi står på.
Jag blir irriterad att våra åsikter och inlägg förminskas till att handla om nån intern pajkastning. Sluta tolka in vår konflikt i allt. Att jag tycker si och hon så har inget med den att göra.

Påminner mig om något som hände i våras:
Jag och en äldre dam hamnade i ett samtal om arkitektur, och det hela var så trevligt att hon frågade om hon inte kunde få bjuda hem mig på lunch. Självklart fick hon det, gratis mat och ett intressant möte med en främling kör på!
Visade sig att hon bodde i en enligt mig gigantisk lägenhet på östermalm. Stor hall, två toaletter, flera sovrum, finrum och ett nyrenoverat kök, hög takhöjd och vackra fönster, kristallkornor…
Själv är jag 23 år och student, bor i korridor med 23 andra och har ett rum på 10kvadrat. Är från en familj där jag är den förste som läser vidare på universitetsnivå, växt upp med en ensamstående mamma med dubbla jobb och pengar som aldrig helt räckte till.
Trots dessa totala olikheter har vi trevligt, men så kommer det..
”Ja, den här lägenheten är ju egentligen för stor nu när jag är själv. Jag skulle gärna byta ner mig till något mindre. Men du ser, det är det här med skatterna, det är ju hutlöst! Skulle jag sälja idag skulle jag få runt en 14 miljoner över, och det räcker ju inte långt om jag vill bo kvar i det här området!”
Jag fick bita mig rejält i tungan, men tänkte att ”ja, stackars dig, bara 14 miljoner, det kan ju inte vara lätt…”

Åh alla kränkta rika liberaler som kommenterar. Vad fint hörrni. Har man kämpat hårt för sina pengar ska man ju inte behöva tänka på andra, utan kan sitta och gotta sig rejält utan dåligt samvete. Dom som inte orkar, kan eller vill kämpa får skylla sig själva. Dom som kämpar men ändå inte kan få det gott ställt, äsch, sånt är livet och det tänker inte jag bry mig om för jag har ju det bra.
Usch vad äckliga ni är. Usch.

Jag vill bara säga att bara för att man är rik och eventuellt har kämpat hårt för sina pengar behöver inte betyda att man inte bryr sig om andra. Man kan kanske också unna sig själv samtidigt som man också tänker på andra. Man blir inte per automatik dum i huvudet för att man kämpar eller tjänar pengar.
Att exempelvis städa är ett viktigt jobb som vi alla vill ska fungera i samhället. Jag anser att man förminskar detta jobb när man säger att det är människor som inte orkar, kan eller vill göra något annat. Man kanske har valt detta jobb är skitnöjd med att ha fått ett jobb. Alla har inte samma drömmar och varför måste alltid ”att ha hög utbildning och ha massa pengar” vara det optimala.
Det är inte synd om de som har pengar. Men måste det vara synd om de som städar?
Jag tycker Läckberg är en grym kvinna som lyckats slå igenom med sina böcker! Hon behöver inte be om ursäkt för att hon är bra och tjänar bra med pengar.

Bra LD! Skriv mer om klass! Mera mera! Sverige behöver det.
Är så jävla trött på ”det ska löna sig att arbeta” som vi har hört till leda de senaste 7 åren. Som att det inte alltid har lönat sig att arbeta? Det de egentligen säger är att det ska bli ännu svårare att vara sjuk eller arbetslös. Folk har liksom tagit livet av sig för att de blivit utförsäkrade, men skit i dom nu och låt oss istället tycka synd om rika människor som har det så bra att de kan betala massor av skatt och ändå leva lyxliv.

Fördelningspolitik à la Sverige
10 glada personer går ut för att äta middag tillsammans. Notan blir 1000 kr. Notan delas på samma sätt som skatt betalas i Sverige:
– De första fyra (de fattigaste) betalar ingenting
– Den 5:e betalar 10 kr
– Den 6:e betalar 30 kr
– Den 7:e 70 kr
– Den 8:e 120 kr
– Den 9:e 180 kr
– Den 10:e personen (den rikaste) betalar 590 kr
De 10 personerna äter middag på restaurangen varje dag och är nöjda med uppgörelsen om 1000 kr. En dag säger restaurangägaren:
– ”Ni är trogna kunder så jag lämnar 200 kr rabatt på era middagar i fortsättningen”.
En middag för 10 personer kostar nu endast 800 kr och det är nu det händer grejer. Man vill fortfarande betala middagen såsom skatter betalas.
De första 4 påverkas inte. De får fortsätta äta gratis. Men hur ska de andra 6 göra? Hur ska de dela upp rabatten på 200 kr så att alla får sin del? De inser att 200 kr delat med 6 blir 33,33 kr. Drar de bort beloppet från varje persons andel får den 5:e och 6:e personen betalt för att äta.
Restaurangägaren föreslår att i rättvisans namn är det bättre att reducera varje persons nota proportionellt. Han räknar ut de belopp varje person skall betala. Resultatet blir att även den 5:e personen får äta gratis.
Den 6:e får betala 20 kr, den 7:e betalar 50 kr, den 8:e 90 kr, den 9:e 120 kr och den 10:e personen betalar 520 kr istället för tidigare 590 kr.
Alla får ett lägre pris än tidigare och nu får 5 personer äta gratis. Utanför restaurangen börjar de jämföra vad de sparat…
– Jag sparar bara en tia av rabattens 200 kr, börjar den 6:e personen. Han pekar på den 10:e och säger:
– Men han sparar 70 kr!
– Precis, jag tjänar bara en tia och det är orättvist att han får sju gånger så mycket som jag, säger den 5:e personen.
– Det är sant! Varför ska han få 70 kr tillbaka när jag bara får 20? De rika ska alltid ha det lite bättre, gormar den 7:e personen.
– Vänta ett tag! Skriker de 4 första som äter gratis varje dag.
– Vi får ingenting. Det här systemet utnyttjar de fattiga!
De 9 personerna skäller som hundar på den 10:e och kallar honom för allt möjligt och anklagar honom för att suga blodet ur de fattiga.
Nästa kväll kommer inte den 10:e personen till middagen. Skönt tycker de andra 9 och sätter sig ner för att äta. När notan sedan landar på bordet upptäcker de något väldigt märkligt:
Det fattas 520 Kr…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *