Kategorier
Vardagstrams

Kvinnor som inteär starka då?

Idag så ska vi dra ut på byn, alltså den riktiga byn, inte stockholms innerstad. Vi drar till nynäsgård och äter lunch nånstans. Och vet ni, jag tänker spackla mig. Jag tänker dra på mig ett tjockt lager underlagspuder för just nu, i fåfängans namn, så är min hud helt kaotiskt pga att jag använder SKITSTARKA frätande jävla aha-krämer (absolut inte no poo) för att få en jämnare, slätare och finare hud. (JA JAG VILL HA FIN HUD BUHUHU) Och under början av processen så reagerar huden ibland med att få ungefär femhundra röda ilskna blemmor. Och nej, jag är inte så ”stark i mig själv” (eller vad fan det nu kallas) att jag skiter i’t. Nåja, skiter i’t och skiter i’t. Det är inte så att jag sminkar mig om jag ska gå till förskolan eller hämta posten, och jag mår knappast dåligt om jag skulle skita i det helt idag heller.

Men ibland känns det skönt och bra att bara få känna sig lite mindre…. eh… ”skabbig”?

Och DET mina vänner, är ett annat skäl till att ogilla kampanjer som denna. Det kanske inte är meningen men på nåt sätt så blir det en underliggande skuldbeläggning eller kanske snarare skammande av kvinnor som inte bara vill ha smink utan som behöver det för att känna sig normala och ok. Självklart önskar vi att alla kunde må bra ändå och att utseende inte spelade någon roll, men nu ser det inte riktigt ut så och då blir kampanjer som denna bara ännu mer påträngande och kravfylld – igen på KVINNORS bekostnad.

Så. Nu ska jag gå och sminka mig.

20131012-113026.jpg

20131012-114552.jpg

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Kvinnor som inteär starka då?”

Ja, men nej. För det måste inte innebära att man är förtryckt för att man vill sminka sig. Jag gillar allt jag kan åstadkomma med mitt ansikte med hjälp av lite färg 🙂
Jag gillar att färga håret. Jag färgar håret lite för ofta, byter färg och sätter i lustiga slingor och så vidare. Det är ju inget jag gör för omgivningens skull, utan för att det roar mig. Om min pojkvän fick bestämma (vilket han inte får, ha!) så hade jag alltid haft en och samma hårfärg 😉 Och samma sak gäller med smink. Jag sminkar mig för min egen skull, jag tror inte att jag skulle få ett annorlunda bemötande av t.ex. mina kollegor ifall jag kom osminkad till jobb.
KLART som fan att omgivningen påverkar, det gör den. Jag vill ju fortfarande uppfattas som attraktiv, det ligger ju inprogrammerat i mig sedan barnsben att jag vill pleasa min omgivning med mitt väna yttre osv, men det är ändå ett aktivt val från min sida att sminka mig. Jag är ju ”snygg” utan smink också, liksom.
🙂

esterii visst, men måste vi osminkade-no poo-feminister-veganer osv ALLTID vara hundra procent? Jag orkar fan inte och vill verkligen inte heller. Igår kände jag mig urläcker i sotade ögon och ofta känner jag mig urläcker utan någonting alls på min hud. Ofta skiter jag totalt i ”läckerhet”: ofta tänker inte alls på sånt eftersom jag ägnar det så lite uppmärksamhet. Men jag bor inte under en sten heller, jag påverkas av skönhetsnormer och jag är dessutom kreativ och skapande med ett öga för skönhet – vad helst det innebär.

Vägrar skämmas för att jag kliver upp tidigare på morgonen för att sminka mig (vilket folk ständigt verkar vilja få mig att göra). Jag har fördjävlig acne och påsar under ögonen och kan jag trolla bort det för dagen med smink, så varför inte. Det är klart att jag hade kunnat vara ”stark” och gått ut #osminkad om jag hade perfekt hy men så är ju inte fallet. Den här kampanjen är ju precis samma sak som t.ex. Dovekampanjer med ”riktiga” kvinnokroppar. Perfekta, mullig på rätt sätt-, smal på rätt sätt-kroppar. Fast osminkad på rätt sätt.

Jag håller verkligen med. Och när man ser dessa kändisar som faktiskt ser bra ut utan smink (även om vissa hade smink!?) har bra hud osv, så känner man sig ju bara ännu fulare. Lyckat liksom.

Jag har dålig hy året runt. 15 år gammal är jag, och använder inte annat än smink till ögonen. Foundation blir alltid fel färg, min hud är för torr så det ser sjukt ut, och sedan är den fet. Jag är lat, det är en stor anledning också. Jag ORKAR inte sminka mig varje dag.
Grejen är ju att man ska ha ett val. Jag väljer kanske att sätta på mascara en dag, för jag tycker det är snyggt. Nästa dag skiter jag i det, för jag ska ändå ha idrott och blä vad det blir jobbigt med smink då. En positiv sak jag märkt på min skola är att fler verkar se det som ett val idag. När jag däremot praoade i årskurs två för nån vecka sen blev dem chockade och frågade ”VARFÖR INTE?!” samt fick nåt skrattanfall när jag sa att ”nej, jag har inte alls smink idag”. På högstadiet är dem mer accepterande. Fast ändå inte. Jag märker ju vilka tjejer killarna överhuvudtaget pratar med och ingen av dem är osminkade, har slappa kläder och ofixat hår. Som om det enda en tjej och kille kan vara är ”på G”. Nej jag spyr på dem.

Jag tycker det är tråkigt att män inte sminkar sig. Eller rockstjärnor och kändisar är det ju okej för men om min kille skulle göra det skulle folk tycka det var konstigt. Jag tycker om smink för att det är roligt och för att jag får uttrycka mig själv. Men sminkar mig bara om jag orkar eller om det känns speciellt. Min kille skulle passa så bra i smink och framhäva hans fina drag. Jag har inget problem med smink men tråkigt när man tycker att vissa tjejer måste sminka sig medan män typ inte får.

En f.d. pojkvän till mig sminkade sig med kajal ibland och målade naglarna (svart å ena sidan men iaf). Jag tyckte att det såg jättebra ut och hade inget problem med det, sen att han hade ganska feminina drag kanske gjorde det hela annorlunda, men det vet jag inte riktigt. Det var aldrig någon som påpekade det heller även om han i övrigt såg väldigt ”normal” ut eller vad man ska kalla det, dvs ingen goth-stil eller så 🙂

Jag sminkar mig nästan aldrig, oavsett om jag ska på fest eller till jobbet.
Tack vare min osminkade yta, är hyn jämn och fin. De finnar och ojämnheter jag tidigare hade ofta, försvann när jag slutade sminka mig, röka och äta så mycket socker. Regelbunden sömn och att dricka tillräckligt med vatten är också bra.
Men, jag dömer inte kvinnor som sminkar sig för det.
Jag har härligt orakade ben och armhålor sedan flera månader tillbaka, men imorgon väntar simhallen och då är inte jag stark nog att stå emot normen och gå dit orakad.
Vad är skillnaden? Ingen alls i mina ögon.

Smink är roligt, smink är fint. Det är kreativt att smycka sig själv. Problemet är att både män och kvinnor borde ”få” sminka sig i situationer när de vill vara smyckade, men istället är det något som förväntas av kvinnor i alla lägen tills det blir ett jobb och ett ansvar, och det är avvikande för män.
Det är verkligen en av de saker som gör det mest uppenbart vilket manssamhälle vi lever i, att kvinnor förväntas vara dekorativa, alltid, i alla sammanhang.

Det här håller jag verkligen med om!
Har tänkt väldigt mycket på sånt här i flera år. Bör jag göra som jag själv känner för när det handlar om utseende, träning och kost – eller bör jag bryta mot normer bara för normbrytandets skull?
Det jag kommit fram till nu är att jag gör precis som jag känner för och jag anser att den som anklagar mig för att vara ett offer eller för att upprätthålla skadliga normer och springa patriarkatets ärenden, de har ju precis lika förtryckande attityd som de de utger sig för att bekämpa.
Med det inte sagt att det är viktigt att diskutera skönhetsideal och normer. Men det är enligt mig aldrig eftersträvansvärt att ersätta ett ideal med ett annat.

Låter som du och jag har samma ”relation” till smink. Jag kan utan problem gå både till skola, handla osv i mjukisbyxor osminkad och känna mig bekväm. Dock är det kul att sminka sig ibland. Både för att jag tycker det är kul med smink och skönhetsprodukter, men också för att känna sig (like you said) mindre skabbig 😉

Det är just i en sån här fråga som en måste göra skillnad på samhällskritik och individers ”ansvar” (amen ni fattar). Visst vill jag kritisera att det finns sån stor utseendepress och ytlighet i vårt samhälle, särskilt för kvinnor. Men jag har inget intresse av att kritisera ytlighet hos individer eller att folk väljer att typ sminka sig eller raka sig.
Vi lever liksom i ett samhälle där det ses som viktigt att se bra ut, så då är det väl klart att en vill göra det. Det är ingenting en ska skämmas för liksom, att vilja sminka sig. Snacka om dubbelbestraffning det blir annars, att börja peka finger åt dom som följer normerna.

”Jag tycker inte ni behöver smink. Ni är vackra som ni är. Våga gå utan en dag så ska ni se att ni får komplimanger”
Vad du tycker är inte intressant, vi sminkar oss inte för att få ditt godkännande. Vi behöver inte få bekräftelse om att vi är ”vackra som vi är”. Och ”våga” gå utan smink? Du tycker alltså att det vore modigt av oss kvinnor att låta bli att sminka oss? Och ”komplimanger”?! Herre gud … Du är en som upprätthåller idealen. Ni är vackra som ni är..? Hmpf! Tänk om män bara kunde ge fan i att kommentera vårt utseende helt.
”Jag trodde ni sminkade er för att få komplimanger. Jag sminkar mig inte eftersom jag vet att jag är fin som jag är.”
Du tror alltså att vi kvinnor sminkar oss för att behaga andra människor. För att andra människor ska bedöma oss efter vårt sminkade utseende och ge oss komplimanger efter det?
Du ”vet att du är fin som du är”? Ja, vet du varför? För ni män duger alltid som ni är! Hur många kampanjer vänder sig till er och ert utseende?! Hur många diet/bantningstips är riktade till er? Klart som fan att du ”vet att du är fin som du är”!

Jag har tidigare fått intrycket av att dom som starkast hävdar att smink och skönhetsvård är onödigt och att vi borde se ut som vi själva gör – i själva verket är väldigt naturligt vackra själva. För mig känns det som om du just stärkte den tesen. Att när du har vacker hy så är det ok att hävda att vi inte behöver sminka oss eller göra oss fina för någon annan än oss själva, men att när du själv får en jävlig hy så känner du själv ett behov av att sminka dig – när det kommer till kritan. Jag är en av dom som strävar efter att se ”naturligt vacker” ut, med smink och rakhyvlar och allt vad det heter, men på något sätt tänkte jag väl att jag skulle vara skonad från det tänket här…
Hur som helst så är du grym och du gör ett fantastiskt arbete, Natashja. Jag blev lite ledsen när jag läste det här, men du har säkert något bra och stärkande svar.
Sä när vi ändå pratar skönhet… När jag började äta lchf så blev min hy verkligen så otroligt mycket bättre! För mig var det helt klart allt socker och alla kolhydrater som fuckade upp min hy. Nu sminkar jag över nästan bara ärr efter finnar, och väldigt sällan just finnar, eftersom dom är obefintliga när jag äter strikt lchf (har ätit lite choklad varje dag den senaste tiden och då dyker det upp nån enstaka hela tiden, men inte lika mycket – inte som den fruktansvärda explosion/tickande bomb som alltid var i hela fejset). Och när jag sminkar då…
Då använder jag endast Tikei foundation, primer, rouge, ögonskugga, concealer etc (med undantag av Apotekets maskara). Helt FANTASTISKT smink! Jag har provat nästan samtliga dyrare märken i flera år, och för mig har detta sminket varit i särklass Bäst och Billigast. Man kan beställa både billiga prover och startkits på nätet. Dom finns inte i butik för återförsäljning, så det är på det viset dom kan hålla sina låga priser.
Och NEJ jag tjänar ingenting på att tipsa om dessa saker, men om du – Natashja, eller någon annan – vill få hjälp med att råda bot på just finnar så har jag gett åtminstone två tips som verkligen fungerat för mig.

”Jag har tidigare fått intrycket av att dom som starkast hävdar att smink och skönhetsvård är onödigt och att vi borde se ut som vi själva gör – i själva verket är väldigt naturligt vackra själva.”
Jag förstår inte poängen med smink och tycker att folk borde se ut som sig själva. Jag är inte naturligt vacker någonstans på kroppen utan snarare ful som fan i nyllet. Det är intressant det där med intryck, åsikter och funderingar!

Jag förstår att man kan vara feminist och sminka sig. Men jag kan inte förstå att man kan vara feminist – hävda att utseende INTE spelar roll – och sminka sig. Om alla kvinnor sminkar sig eller bara kan göra en karriär genom att sminka sig, då talar ju samhället om att ”du kan inte bli framgångsrik om du inte också försöker vara snyggast möjligt”. ”Snygg” blir synonymt med ”framgångsrik”. Då spär man ju på tänket om den snygga, söta, sexiga karriärkvinnan/mamman/hemmafrun. Eller?

Men jag kan ändå tycka att en sådan där kampanj kan göra viss nytta. Visst, det är lite provocerande med kändisar som är skitsnygga även utan smink, men typ låtsas att de avslöjar värsta grejen. Men flera av de som postat ser ändå normala ut utan smink medan de är helt flawless i tv-rutan. Och vi behöver fler förebilder som är rimliga.
Jag tycker inte att kampanjen är emot smink, utan försöker mer visa att kändisarna inte alltid ser perfekta ut.
Själv har jag ett mycket dubbelt förhållande till både smink och utseende. Jag låter det vara så för tillfället, vapenvila.

Helt OT, men jag funderar mycket på detta och tänkte att du eller dina läsare kanske skulle kunna ha några intressanta tankar och infallsvinklar på detta:
I mitt bostadsområde har man satsat mycket utomhusaktivitet. Fotbollsplaner, aktivitetsparker, skateramper, lekytor. De är nästan alltid fulla med barn och ungdomar, stora delar av dygnet, stora delar av året. Men tittar man efter är det nästan uteslutande pojkar. Så jag undrar; var är flickorna? Har man satsat på pojkaktiviteter och missat flickorna? Gör flickorna andra saker på andra sätt? Exkluderas flickorna från dessa ställen av någon anledning trots att de egentligen skulle vilja vara där? Jag vet inte. Men jag undrar väldigt mycket.

Om man tänker efter, vad är ”flickaktiviteter” som kan göras utomhus? Är inte nästan alla utomhusaktiviteter=”pojkaktiviteter”? Förväntningarna på pojkar resp flickor lär ju oss att killarna ska gå ut och springa av sig medan tjejerna stannar inne och ritar och leker med dockor. Så det är väl kanske snarare där problemet ligger, inte i att kommunen valt bort att bygga för flickaktiviteterna?

Tack!!! Jag är så JÄVLA trött på det här ”du duger som du är”-skitsnacket! Jävligt lätt att säga om man är snygg ”som man är” liksom! Jag råkar vara en kvinna som har kraftig hårväxt i ansiktet, typ svart skägg alltså, inte fjuniga på något sätt, jag rakar mig varje dag, och går faktiskt inte utanför dörren osminkad… Och det senare får jag höra, från höger och vänster, men vafan liksom, låt mig va! Och om jag någon gång berättar om mitt problem till någon så bemöts jag av tusen åsikter om hur jag borde ta bort det, och att rakning minsann inte är bra osv… Jävligt konstigt, först duger jag som jag är, och genom att alltid vara sminkad förminskar jag mig själv som kvinna, när det sedan visar sig att jag har ett avvikande utseende under sminket, ja då ska jag genast lägga en förmögenhet på laser och gud vet vad! Skenhelig förbannad jävla skitdebatt är vad #osminkad är!!!

Jag har många gånger sett killar med dålig hud som mår dåligt över detta, men de ”får inte” sminka över så som tjejer ”får”. Jag kan förstå om man mår dåligt över sin akne eller finnar och vill dölja det, men då tycker jag att det ska vara helt ok även för killar. En ung släkting använde foundation och puder för att dölja sin akne och akneärr. Han fick direkt höra från kompisar: ”Va f*n! Är du fruntimmer eller?”

Jag tänker med smink som med rakning. Det är inget fel i handlingen i sig, det är ju inte sminket som är problemet, det är normen att man måste ändra på sig för att duga som är fel.
Jag tror inte på att beskylla enskilda kvinnor för att de inte orkar. Jag sminkar mig också för att jag vill vara lite snygg, och kan raka mig ifall hjärnspökena tar över.
Däremot vill jag uppmuntra alla att låta bli! Att fortsätta med smink och rakning kommer nämligen inte att förändra något över huvudtaget, man är bara med och reproducerar normerna. Det som kanske förändrar något är ju om man börjar gå emot. Därför tycker jag att kvinnor borde sluta med smink, men jag har full förståelse för att man tycker att det är svårt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *