Kategorier
Vardagstrams

När gud försvinner börjar vi dyrka mammon istället

Idag är det Halloween och det ska tydligen firas på förskolan.  Jag säger varje år att jag vill börja fira Halloween. Sätta upp pynt hemma, laga konstig och läskig mat och kanske ha en liten fest/kalas. Jajajajajaj kommersiell högtid osv men va fan är julen då isåfall? Maken till kommersialism och konsumtionsförhärligande ser man inte maken till på hela året. Det är så man spyr men företagen gör sitt bästa för att få oss att tro att hela spektaklet går ut på att konsumera och köpa hem. Kanske har det med vår bristande religiösa anda att göra och då blir ju mammon gud istället.

MEN jag är ett stort fan av traditioner och sånt som förenar folk i en gemenskap. Ju fler sådana, desto bättre.

halloween

Ninja är en häxa och Tamlin är en ”superhjälteprinsessa”.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”När gud försvinner börjar vi dyrka mammon istället”

Traditioner är inget statiskt utan något levande som vi skapar och återskapar hela tiden. Jag ser inget fel i att följa dem som är kul eller tilltalande (och välja bort de som inte passar). Som religionsskeptiker välkomnar jag de sekulära inslagen i traditionsbyggen, men ställer mig en aning skeptisk till att mammon skulle ersätta gud. Man kan klara sig ypperligt utan andlighet, det finns många sätt att fylla det behovet. Humanism till exempel. Jag försöker respektera religiositet hos andra, men avskyr när den dyvlas på människor!

Mammons marionett det kan inte vara lätt att alltid enbart göra rätt, när det kan vara så luckrativt att göra fel. För i en värld som är så skev är det lätt att bara se till egen del och ignorera att vi är fler och att det kanske är en själv som ej är hel.
Säg mig nu, finns det hopp, kan vi ännu tro att våra barnbarns barn ska ha en plats att bo? Säg mig, kan du alls öppna upp din själ och säga att du vill mig väl? Mammons marionetter.
Dagens demokrati, kan du förstå min fobi när det känns som att var enda parti tycks stå för samma ideologi? Socialdemokrater, ni är förklädda moderater, och visst är det trist när var liberalist bara tycks stå för frihet åt kapitalet?
(Text från min lillebrorsas låt)

På vår förskola har de tagit bort allt vad traditioner heter. Inget Halloween-/påsk- eller julpyssel, inget luciatåg, inga julsånger osv. Förra julen hade förskolepedagogerna fått tjata till sig ett luciatåg för att alla barn verkligen ville att det skulle bli av, i år har chefen sagt tvärnej. Både föräldrar, barn och pedagoger tycker att det är ett skitbeslut. Vet hur besviken sonen kommer bli till jul när han märker att dom inte ska ha något luciatåg, han har pratat om att få vara lucia med ljus i håret och att få baka pepparkakor sen förra julen.

jag tycker att det värsta med traditioner och helger är att det ska både konsumeras och käkas så mycket. varför ska man trycka i sig sötsaker (för det mesta) så fort tillfälle ges? jag tycker att det är äckligt. med måtta ja, men för de flesta blir det inte med måtta, det bli alldeles för mycket. det är oansvarigt av föräldrar att låta barn få fria händer, så att säga, när det gäller sötsaker och skitmat. barn vet ju inte att det är väldigt onyttigt, utan går oftast på impulser och dyl.
att vi idag i sverige har en ökande mängd barn som lider av närigsbrist pga att de inte vill äta mat, utan istället vill ha sötsaker och snabba kolhydrater är skamligt och helt fel. man behöver alltså inte vara ett magert barn för att lida av näringsbrist.
mer ansvariga föräldrar åt folket!

Har inte alls kommit igång med Halloweenfirande överhuvudtaget. Har väl köpt en pumpa någon gång och karvat i med äldsta barnet. Nästa år har vi som projekt att odla världens största pumpa själv, det kanske driver på Halloweenfirandet också med lite tur.
I vår familj så har vi knappt uppmärksammat Allhelgona heller. De få gravarna (tack för det) vi haft att besöka låg för långt bort och bland de äldre generationerna så var döden inte något man talade om. Däremot så har jag ett minne av ett år när vi faktiskt åkte till kyrkogården och tände ljus. Det var så vackert och stämningsfullt tyckte jag. Och jag fick tänka på den där släktingen som låg begravd där.
Så jag tror att vi tänder lite ljus både ikväll och imorgon. Idag här hemma och imorgon på kyrkogården där vi nu har lite fler att besöka som även vår äldsta kommer ihåg. Det kan bli en fin stund.
Och att samlas kring mat är det bästa med högtiderna tycker jag!

Vi har redan en tradition på området.. Första helgen i november är ”All helgona” .. skillnaden är att vi konsumerar och firar inte – i svensk tradition tänder man ljus på gravar, hedrar minnet av de döda … och kan tycka det är rätt så jobbigt när små utklädda monster tigger godis vid dörren…
Nåja, jag är inte rabiat .. de små monstren får godis och mina egna barn fick klä ut sig och gå på hallowen-disko, fester o dyl när de var små (däremot fick de inte knacka dörr) … men i mitt hem är ”All helgona” en tid för minnen och eftertanke, så här slipper inga utskurna pumpor över tomtgränsen…

Intressant sak att veta är att allhelgona blev allmän sed i Sverige först på 1950-talet, den kom tydligen hit med italienska invandrare. En fin sed är det, men så himla gammal är den inte.
I min familj under uppväxten firade vi både och. Vi hade middag dukad i svart och orange på kvällen, och dagen efter planterade vi silverek och tände ljus hos de familjemedlemmar som ligger begravda i Stockholm. Fest och eftertanke sida vid sida, precis som livet är.

Jag gillar och firar Halloween, men tycker inte det är kommersiellt. Eller att det inte behöver vara det åtminstone. Vi lägger inte en massa pengar på denna högtid. Vi lägger mer på typ en vanlig bilsemester till ett lekland, så tycker de som anser att Halloween bara är kommersiellt att man ska skippa semestrar också då eftersom de är ”kommersiella”? 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *