Kategorier
Vardagstrams

Vilkaär era favoritkvinnor ur historien?

Så apropå att lyfta kvinnor här. Jag behöver lite hjälp. Jag tänkte köpa lite tjusiga gamla porträttbildsramar (ni vet små ramar) som jag sedan tänkte fylla med bilder på kvinnor från historien. Gärna feminister eller kvinnosakskvinnor eller normbrytare eller kvinnor på barrikaderna. Men kvinnor iallafall.

Så om ni har lust att hjälpa mig att komma på vilka som är ett måste på min framtida kvinnovägg skulle jag bli evigt tacksam.

20131018-122751.jpg
Framtidens kvinna.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Vilkaär era favoritkvinnor ur historien?”

Katarina den Store och Hatshepsut. utan tvekan. De var så jävla balla båda två. Katarina som föddes som prinsessan Sofia förändrade hela jävla Ryssland och störtade sin dåre till man Peter. Hatshepsut konkurrerade ut X antal män och styrde med järnhand.

Åh, du tog några av mina favoriter, Mary och Simone! Vill lägga till Mary Wollenstonecrafs dotter, Mary shelley som skrev Frankensteins monster, Kate Chopin och Charlotte Perkins- både är 1800-tals kvinnor som skrev skönlitterärt om kvinnors frigörelse och kvinnan som blev sedd som hysterika när hon ifrågasatte eller mådde dåligt. Rekommenderar verkligen att läsa de två små korta böckerna/novellerna Yellow wallpaper och The Awakening!

Jag gillar Rosa Parks! Eller Eleonor Roosevelt, eller en massa andra.
Sånt funderar jag ganska mycket på, eftersom det i läroplaner för skolan står att vi ska hjälpa eleverna att bygga en identitet. I historia får inte kvinnor plats, i läroböckerna får inte kvinnor plats. Det är jättesvårt för mig, som historielärarstudent att leta kvinnor ur minnet för såna har jag inte fått lära mig om. Jätteläskigt. Skulle egentligen vilja skriva ett eget läromedel där både män och kvinnor får plats och namnges. Men det är som sagt svårt, när man inte har fått något hum om kvinnan alls.
Tänkte förresten på dig när jag såg den här: http://www.upworthy.com/watch-a-student-totally-nail-something-about-women-that-ive-been-trying-to-articulate-for-37-years-6

Sonja Kovalevsky! Sveriges första kvinnliga professor och världens första kvinliga matematikprofessor och min idol. Absolut normbrytande eftersom matte fortfarande räknas som ett ”killämne”.

Kata Dalström och kanske Emma Goldman(anarkafeminist), kvinnosakskvinnor som på sina egna sätt försöker bryta ner patriarkatet.
”Jag kräver kvinnans självständighet, hennes rätt att klara sig själv; att leva för sig själv, att älska vem hon vill, eller så många hon vill. Jag kräver båda könens frihet, handlingsfrihet, frihet vad gäller kärlek och frihet i moderskap.” :Emma G

Äsch inte direkt från historien kanske men; Tina Fey och Amy Poehler. Två dödscoola kvinnor som har slagit igenom stort i en annars jävligt mansdominerad bransch – komikerbranschen!

Coco Chanel som sa radikalt andrade kvinnors satt att kla sig, CJ Walker (tycker det ar sa intressant och coolt att den forsta kvinnliga self-made miljonaren i USA var svart), Amelia Earhart – forsta kvinnan att flyga solo over Atlanten, Edith Piaf – fodd pa en bordell och blev sedmera en varldsstjarna, Selma Lagerlof – forsta kvinnan att fa nobelpriset i litteratur.. Finns nog en massa mer, men far kanske fundera en stund. Rolig ide forresten!

Hatshepsut, Barbro ”Bang” Alving, Mary Wollstonecraft, Emmeline Pankhurst, Katarina den Stora, Marianne Greenwood, Amelia Earhart, Helen Keller, Elizabeth I, Marie Curie, Moder Teresa, Eleanor Roosevelt, Sakajawea, Marilyn Monroe, Ingrid Bergman, Élisabeth-Louise Vigée-Le Brun, Rosa Parks, Nefertiti, Maria Theresa av Österrike och Marie Antoinette (främst fascinerad av vad är myt och vad är sant).
Om de kan vara levande:
Aung San Suu Kyi, Jane Goodall

Vilken superinspirerande idé!
Jag tänker (utöver de många goda förslag du redan fått ovan):
Marie Curie
Valerie Solanas
Virginia Woolf
Nadia Kohts (eg Nadezhda Ladygina-Kohts)
Kristina Lugn
Marie-Louise Ekman
Birgit Cullberg
Isadora Duncan
Sylvia Pankhurst & Emily Davison (bara två av suffragetterna)
Kerstin Thorvall
Alla är kanske inte direkt definitionen av kvinnosakskvinnor, men i alla fall förebilder/inspirationskällor i att göra/ha gjort sin egen grej, liksom hejdlösa, orädda, kraftfulla och kompromisslösa.
+ att det finns så fruktansvärt snygga bilder av alla dessa att jag tror jag måste göra en porträttvägg själv..!
Får vi se resultatet + presentation av var och en med bakgrund, och skälen till att de kvalat in på din kvinnovägg? Vore en toppenföljetong här på bloggen!

Kerstin Thorvall.
Virgina Woolf.
Sist men inte minst Jeanne d’Arc förstås.
Tre kvinnor, sjukt coola, smarta, modiga hjältar. Som vågat utmana sin tids tabun och som till slut offrat allt. Sin heder, sin ära, sin bekvämlighet, sina närmaste och sina liv.
För det ska de leva för evigt. Amen.

Hildegard av Bingen.
Vi läste om henne när jag studerade musikvetenskap. Hon har gjort massor för musiken (googla och läs). Hon är en av få kvinnor som inte skrev (behövde skriva) under manlig pseudonym, något som ju tyvärr var vanligt under flera hundratals år att kvinnor fick göra.

Här kommer några till (jag har försökt undvika namn som redan nämnts ovan)
Simone de Beauvoir, Heliga Birgitta, Eleanor av Aquatine, Anne Frank, Florence Nightingale, Emmeline Pankhurst, Harriet Beecher Stowe, Annie Oakely, Indira Gandhi, Frida Kahlo, Madeleine Albright
Hoppas du visar upp väggen när den klar – superbra idé.

Sätter du inte upp en bild på Rosalind Franklin tänker jag aldrig mer läsa din blogg. Skoja ba’. Men hon var en jäkligt cool kvinna: http://en.wikipedia.org/wiki/Rosalind_franklin
Hon var inte nog feminist, som jag har förstått det brydde hon sig bara om sin forskning och inte så mkt av världen utanför. Hon gjorde en stor del av förarbetet till upptäckten av DNA-spiralen, men först på senare år har hon börjat få den credd hon förtjänade.

Emma Goldman. jag MÅSTE någongång tatuera in hennes kända citat ”If I can’t dance it’s not my revolution!”
sedan såklart Valerie Solanas, Virginia Woolf, Emmeline Pankhurst och Alice Paul. du har säkert koll på dem, annars får du Wikipedia. viktiga kvinnor och feminister i historien i alla fall.
eller för all del: ett porträtt på dig själv.

Jag skulle vilja lyfta fram någon av de kvinnorna som kämpar och ofta med sitt liv som pris för jämställdhet för sitt lands kvinnor, typ Afganistan, Irak osv. Men kommer inte på namn..Några har ju redan betalt sitt pris men sitt liv..

Emilie du Chatelet: en av sin tids mest framstående fysiker och matematiker som bland annat översatte Newton till franska och upptäckte kvadraten i vad som senare kom att bli formeln E=mc2. Och som kuriosa dejtade hon Voltaire (och hade troligen en hel del med hans verk att göra)

Om jag skulle göra en vägg så skulle jag som många nämnt sätta upp Virginia Woolf, Alice Munro, De Beauvoir, Kimberlé Williams och Hanna Wikström. Sista två är eventuellt mer fokuserade på etnicitet (Vaaaaarför vill ditt bloggverktyg inte godkänna den stavningen??) men lika viktiga för feminismen och ur ett hylla kvinnor perspektiv för det!

Fantastiskt många bra förslag som nämnts
Om du kan tänka dig personer som fortfarande är i livet skulle jag vilja lägga till J K Rowling. Inte nog med att hon tog sig ur en destruktiv situation och skev en av världensmest framgångsrika bokserier, som har inspirerat hundratusentals barn och unga. Hon är dessutom den första personen som förlorat sin miljardär(?)-status för att hon givit bort så mycket pengar till välgörenhet.

Åh, vilken fantastisk idé, och vad många bra förslag. Jag säger Birgitta Dahl, hon var den första kvinnan som hade på sig långbyxor i riksdagen 1969, och det blev ett himla hallå..! Och som ovan, Grynet ♥. Jag hjärntvättade mina barn med henne, och min dotter nu 19 år, ÄR Grynet, haha! Klär sig som hon känner för just den dagen och tar absolut ingen skit. Längtar till att se det färdiga resultatet av väggen.

Sveriges första kvinnliga journalist — Wendela Hebbe
Idén med olika förebilder är givetvis bra. Jag undrar dock om du gör någon motsvarande för din son?
Jag undrar också – skall inte både din son och din dotter lära sig att känna igen och se förebilder också i goda män?
Om man är mot att könen värderas olika och att förväntningarna på könen är olika så är väl bästa sättet att visa barnen på förebilder av båda könen som de kan se upp till…
Att ge dem människor – inte kön – till förebilder.
För mig handlar detta med att ta bort skillnader och ge barnen möjlighet att utvecklas som individer om att ge dem ett brett utbud att själva välja från .. inte styra dem och inte förkasta det ena för det andra …

Tamlin lär väl kunna kolla i en vanlig dagstidning eller historiebok? En gång i skolan skulle vi skriva om olika företeelser i historien. En klasskompis till mig ville skriva om starka kvinnor i historien och man skulle utgå från EN bok, alla hade samma bok. Hennes arbete bestod till största del av en diskussion, eftersom det NÄMNDES typ tre kvinnor och cirka hundra män. Och ingen av kvinnorna hade mer än max en halv sida var. I en bok på mer än hundra sidor!! Nu kan vi ju av inläggen ovan se att det inte direkt var brist på coola kvinnor i historien som var sjukt busiga på sin tid och hittade på både det ena och det andra. Så det är väl inte mer än rätt att vilja visa sin dotter och son att det visst fanns sådana. Männen lär de ju upptäcka under de traditionella historielektionerna.

1. Drottning Kristina är rolig. Det har skrivits mycket om henne men tål att skrivas igen.
2. Tove Jansson är jag också för.
3. Jane Goodall som är känd för sitt arbete med chimpanserna.
Ps. Älskar ditt initiativ och perspektiv. Låt oss lyfta fram – så himla bra.

Sveriges första kvinnliga läkare Karolina Widerström kanske också platsar.
Själv har jag som en kvinnlig förebild (vid sidan av mormor) också min egen släkting:
mormors faster Hulda Jonsson…
http://norran.se/2009/01/dethandesedan/valdefotografyrketforefamiljeliv/
Hon var den första kvinnliga företagaren i Burträsk med omnejd och hennes ateljé är nu byggnadsminnesförklarad:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2563&artikel=5400790
Hon gifte sig inte förrän hon var 85 år gammal, eftersom hon inte vill bli omyndig (vilket kvinnor blev till 1921 om de gifte sig) och för att ingen man skulle styra hennes liv eller verksamhet..

Monica Zetterlund. Rekommenderar att se filmen. Kanske inte så feministisk i sina handlingar, men hon stod på sig och kämpade – i en mansdominerad tid/bransch – för sin vision att sjunga jazz på svenska.

Jane Digby!
En brud från England som levde under 1800-talets första hälft och gick emot dåtidens normer gällande vad kvinnor borde göra och inte. Hon hade många olika älskare, hon gifte sig och skiljde sig en hel del, hade skandalomsusade affärer med kungar och hertigar, gifte sig med en 20 år yngre muslimsk älskare och konverterade till islam.
Hon måste ha levt ett väldigt spännande liv. Jag tror hon var väldigt stark då hon gick sin egen väg och följe sitt hjärta (eller sin kåthet, vad vet ja, men det är fan bra jobbat för en kvinna på 1800-talet). Kul med någon som bröt mot 1800-talets normer för kvinnor!

Gayatri Chakravorty Spivak och Chantal Mouffe(båda två nu levande). Frida Stéenhoff. Drottning Margareta. Drottning Kristina är också en väldigt intressant person. Stark vilja, gick sin egen väg, överskred könsroller.

Rosa Luxemburg. Selma Lagerlöf. Drottning Kristina. Nina Simone.
Finns många, men de är redan nämnda. Du borde ju dock självklart ha bilder på radikalfeminismens mödrar Catherine MacKinnon, Andrea Dworkin och Kate Millett.

Selma Lagerlöf! Hon är en av mina förebilder, deltog i kampen för kvinnlig rösträtt och var den första kvinnan att få nobelpris i litteratur.
En annan historisk person jag gillar är Jane Austen, som ofta hade starka kvinnliga karaktärer i sina böcker.

Elisabeth the first, hon gjorde Storbrittanien till ett Imperium. Hon styrde och regerade under lång tid. Hon vägrade gifta sig och därmed lämna över makten till en man.
annars håller jag med många andra om Hatshepsut aka Hetshepset som hon först hette 🙂 Förtsa (och enda?) kvinnliga Faraon.

För att nämna några:
Vivienne Westwood – världens coolaste punkgranny!
Drottning Christina – drottningen som gjorde som hon ville.
Beatrix Potter – blev ekonomiskt självständig som ogift kvinna i viktorianska England och använde sin förmögenhet för att bevara gårdar med många tunnland mark The Lake District. Spelfilmen Miss Potter, om hennes liv, är otroligt bra!
Jane Campion – fantastisk regissör.
Mona Malm – hon är ju helt underbar i Den tatuerade änkan, som handlar om en äldre kvinna som lämnar sin bortskämda man, flyttar in i en lägenhet hon ärvt och börjar leva livet.

Drottning Kristina, som flera andra nämnt, tycker jag är intressant. Att hon brutit mot kvinnlighetens regler har förefallit så otroligt att en teori har varit att hon var intersexuell (Det som tidigare kallades för hermafrodit).
En kvinna som inte passar in, då kan hon väl ändå inte ha varit en riktig kvinna?
Denna spekulation har gått så långt att forskare t.o.m undersökt bäckendelarna av hennes skelett.
Förutom att hennes livshistoria är spännande, så tycker jag att de här försöken att klassificera henne är lika spännande, men ur feministisk synvinkel. När kvinnan inte passar in i ramen måste hon förklaras utifrån något annat perspektiv, det är henne det är fel på, inte ramen för kvinnlighet.
Om kartan och terrängen inte stämmer överens så är det naturligtvis terrängen det är fel på…

Några moderna och mainstream:
Kronprinsessan Victoria, Katarina Wennstam, Emma Watson, Ellen Page, Jennifer Lawrence, Mona Sahlin, Julia Guillard, Birgitta Ohlsson och Nathalia Portman!

1. Edith Södergran, bevis på awesomeness:
”Du sökte en blomma
och fann en frukt.
Du sökte en källa
och fann ett hav.
Du sökte en kvinna
och fann en själ –
du är besviken.”
2. Barbro Alving.
3. Karin Boye.

Jag haller med….Maria Sklodowska Curie. Curie tog hon som efternamn vid giftemal men hon anvande sig av sitt ”riktiga” efternamn. Darav tva efternamn.
Mycker interessant kvinna, tva nobelpris mm.
Och Pippi!
🙂

Mia är en stark personlighet, men trist bara att Mia själv inte anser sig vara feminist. Såg hennes skärgårdsprogram, där hon sa nåt om att hon inte ville kalla sig feminist, men jag kommer inte ihåg vad hon angav för anledning…

Jag inspireras mkt av profeten mohammeds saw första fru khadidja. Hon ägde ett företag som jobbade med handel och profeten var anställd hos henne. Hon var 15 år äldre än honom och det var enligt historien hon som friade till honom. Alltså en kvinnlig chef som friade till en 15 år yngre man. Fortfarande kontroversiellt och det här var 1400 år sedan.

Ja! Mary Wollstonecraft! Hon var den enda kvinnan på min långa läslista över politiska tänkare på universitetet och hade ett jävlar-anamma som fungerar utmärkt som lysstjärna än i dag.

Jag säger Freddie Mercury, inte en kvinna men han var ack så snygg i videon till låten ”I want to break free”!
Sedan så är han min personliga hjälte då hans texter alltid fått mig att må bra. Puss Linda

Bloody Mary (Mary Tudor) Faktiskt en stor kvinna och finns egentligen ingen större anledning att kalla henne Blooy Mary hon dödade ju bara 300 jämfört med hennes pappa som döda flera tusen. Anledningen till att hon kallas bloody är pågrund av att hon är en kvinna och Katolik!

Agatha Christie. Den kvinna som sålt flest böcker i världen, och skrivit den teaterpjäs som spelats längst tid någonsin. Dessutom verkar hon ha ha levt för sin egen skull och inte för någon annan.

Aung San Suu Kyi för sin kamp i Burma
Malala Yousafzai för sin kamp för att flickor ska få gå i skolan
Pia Sundhage kanske en av Sveriges coolaste kvinnor och ja jag är fotbollsfrälst!
Lisbeth Salander må vara en litterär figur, men hon hatar män som hatar kvinnor och är sylvass!

Om man pratar om saker som är direkt viktiga i min vardag så är Marie Curie och Stephanie Kwolek de självklara valen som mina hjältinnor. Och sedan verkar Temple Grandin väldigt skön, men det var mest för att jag såg en film om henne.
Men du borde googla på Amanda Theodosia Jones, du lär gilla henne baserat på dina kriterier 🙂

Visserligen nutida, men nog hör väl Europas mäktigaste person med på den här listan? Det Angela Merkel har åstadkommit i Tyskland och Europa under hennes år som bundeskansler är enastående och det gör henne till min absolut största förebild.

Fler namn som inte nämnts vad jag kan se:
Anna Lindh – presentation behövs inte!
Vigdis Finnbogadottir- världen första kvinnliga statschef 1980 (!!!), demokratiskt vald
Helen Clark – NZs första valda kvinnliga premiärminister, gjorde många förbättringar i tex familjepolitiken under sin tid.
Lilla My – flickor får minsann vara hur arga dom vill!
Jungfru Maria – bevisade att vi inte behöver män för att bli gravida haha 😉
Ebba Andersson – En av fotbollens pionjärer, var med i Sveriges första landskamp för damer 1973.

Gud så roligt!
Utan inbördesordning, kanske förutom drottning Margareta (tycker hon är störtskön) 😛
Drottning Margareta av Danmark, Exdrottning Beatrix, Drottning Elizabeth II, Maggie Smith, Meryl Streep, Katharine Hepburn, Emma Thompson, Elise Ottesen-Jensen(!), Florence Nightingale, Marie Curie, Selma Lagerlöf, Astrid Lindgren, Jane Austen (hennes böcker är underbara), J.K Rowling, Julia Gillard, Aung Sang Suu Kyi, Debbie Harry, Dolly Parton, Magdalena Forsberg.
Men även:
Ilon Wikland, hon har skrivit den bästa barnbok jag vet. ”Den långa långa resan” då hon berättar om sin barndom under andra världskriget och hur hon kom till Sverige ifrån Estland. Den är jättebra skriven och ja jag älskar den. Sen var hon också den som tecknade majoriteten av Astrid Lindgrens böcker.

Låg och tänkte på det här i natt, vilka förebilder ger mig kraft och inspiration. Förutom dom jag redan nämnt så alla kvinnor i suffragett-rörelsen. Vetskapen om den kamp dom förde för kvinnors rätt ger mig kraft och inspiration att fortsätta kämpa.
Tänker fixa en bild på suffragetter som protesterar och rama in den, sen kan jag se på den och känna styrkan ifrån dom kvinnorna när jag behöver en boost. Tack LD! Bästa idén ever!!!

Artemisia Gentileschi! Stor renässansmålare som främst har gått till historien med målningen ”Judith och Holofernes” som tros vara en referens till hennes våldtäkt som hon utsattes för som ung. I målningen skär Judith huvudet av Holofernes.

drottning Boudicca
drottning Margareta
Gertrude Stein
Sara Lidman
Märta Tikkanen
Harriet Löwenhjelm
Sigrid Hjertén
Agnes von Krusenstjerna
för att ta några jag inte sett bland kommentarerna innan

Irene Morgan! Tror inte jag sett hennes namn. 11 år före Rosa Parks. Men Irene Morgan var inte en lika ”redig”(Fy fan!) kvinna så därför blev Rosa Parks förebild för sin mycket senare bussprotest…

Ser med glädje många bra förslag! Ser att några tänkt på två av mina tre spontana: Hildegard von Bingen och Sophie Scholl. Vet ej om någon föreslagit den tredje jag tänkte på, nämligen Rosa Luxemburg….

Sigrid Göransson, barnbarn till grundaren av Sandvik. Lite väl lokalhistoriskt kanske, men i sann dåtida borgaranda arbetade hon mycket socialt i början av 1900-talet för att förbättra Sandvik-arbetarnas liv och hälsa, och på många sätt arbetade hon just med kvinnornas situation. Hennes arbete var väldigt framstående inom fattigvård och socialvård och det skedde i en starkt mansdominerad miljö. Hon satt med som ensam kvinna i många styrelser/föreningar och hon gifte sig heller aldrig.

Vilken positiv tråd! Att påminnas om alla dessa starka kvinnor.
Det skulle vara kul om du kan starta en likannde tråd om män, för just nu, efter detta bombardemang av fantastiska kvinnor, har jag svårt att komma på en endaste man som skulle kunna platsa i denna lista. Någon som drivits av övertygelse snarare än om strävan efter makt och status.

Jag glömde en viktig kvinna:
Artemisia Gentilechi, konstnär
Hon levde 1593 – 1653 och gick i lära hos hennes far.
Det ansågs opassande att en kvinna lärde sig måla eftersom det innebar att hon måste studera kroppen anatomiskt. Detta faktum har varit en stark bidragande faktor till varför kvinnliga konstnärer inte ansågs speciellt duktiga. För att de inte hade tillgång till utbildning på samma villkor som män.
Artemisias pappa signerade många av hennes målningar tillsammans med henne som en slags vidimering att inget opassande hade förekommit.
Semare blev hon dock våldtagen av hennes nya konstlärare.
Artemisia anmälde honom och genomgick månader av rättegångar under vilket hon fick genomgå gynekologiska undersökningar, tortyr med tumskruvar samt fick hennes heder ifrågasatt.
Det sluta dock med att läraren fick 1 år i fängelse, vilket man få säga var lite uppseendeväckande för tiden.
Efter det målade hon sitt mest berömnda verk: Judit dödar Holofernes.
Hon blev senare den första kvinna som blev medlem i Akademin för Konst och Teckning i Florens.

Nice! Orkar inte läsa alla kommentarer så är inte 100 om de redan har sagts men här kommer några riktiga awesome 🙂
Helen Keller
Irena Sendler
Malala Yousafzai
Rosa Parks
Drottning Kristina
Anne Frank
Leymah Gbowee

Och Leila K såklart. Och Beyonce. Och Kathleen Hanna. Och Courtney Love. Och Janelle Monae. Och MIA. Och Karin Dreijer Andersson. Och Geena Davis. Och Gudrun Schyman. Och Amanda Palmer. Plus 10000000000 miljoner andra såklart också!!!!

Jag har en sån, en liten bildsamling med små gantika guldramar och kvinnliga förebilder, de är nerpackade i några kartonger men ska leta upp dem och instagramma dem någon gång 🙂 Det är mycket olika kvinnor, kanske hade jag valt annorlunda idag, denna bildsamling är nästan 20 år gammal.

emma goldmann. arundathi roy. simone de beauvoir. elise ottesen jensen. malala yousufzai. aalia el-mahdy. gudrun schyman. tuva syvertsen. tove janson. sonja kovalevska. Marie Skłodowska-Curie. selma lagerlöf. Cecila Payne-Gaposchkin. nina björk. karin larsson.

Fogelstadsgruppens medlemmar är ju till stor del redan nämna, men jag tror inte att jag såg Kerstin Hesselgren och Elisabeth Tamm bland namnen. Emilia Fogelklou. Camila Astorga Diaz och Mireya Echeverria Quezada som gör Camila&Mireyas podcast. Elisabeth Massi Fritz, advokaten. Poeten Athea Farrokzhad. Erin Brockovich. Och Julia Roberts, speciellt pga den håriga armhålan (:

Musik är ju mitt område så mina favoriter får bli först och främst Patti Smith, den mest normbrytande och coolaste av dem alla, och så Stevie Nicks, Janis Joplin, Joan Jett, Wendy O, Siouxie Sioux, Dolly Parton, Ella Fitzgerald, Monica Z…skulle kunna fortsätta men du har ju fått så himla mkt bra förslag redan!

Florence Nightingale!
Vet faktiskt inte varför man använder hennes namn som symbol för den självuppoffrande, omhändertagande vårdaren. Hon, som förväntades leva ett behagligt hemmafruliv valde till familjens bestörtning att arbeta (!) och dessutom i lågstatusyrket sjuksköterska. Under Krim-kriget drev hon igenom förbättringar i hygienen som ledde till att dödligheten på hennes militärsjukhus sjönk dramatiskt. När hon kom hem var hon svårt sjuk, men blev trots det en driven administratör som reformerade hela militärsjukvården, varefter hon startade sjuksköterskeskola och höjde statusen och kompetensen för hela den yrkesgruppen. Hon avböjde giftermål eftersom hon var rädd att det skulle hindra hennes karriär.
Och just det, hon var statistiker också.

Josephine Baker!
Enda kvinnan som blev ombedd att tala när Martin Luther King höll sitt berömda ”I have a dream”-tal.
Var världens rikaste färgade kvinna (och hon började urfattig).
Plus skapade sin ”regnbågsfamilj” (hennes namn) då hon adopterade barn från alla kontinenter, för att visa ingen är född rasism.

Ebba Witt Brattström!!!!! Hon har gjort ALLT för att ta fram kvinnolitteraturen i det här landet. Kate Millett, Andrea Dworkin, Mary Wollstonecraft, Angela Davis, Ekis Ekman, Margareta Winberg,

Nu är jag inte så beläst på kvinnor genom historien(det är som du säger; männen får rampljuset), men Rosa Parks är någon man kan se upp till, någon som verkligen gjorde en symbolisk handling mot förtryck.
Marie Curie är förvisso ingen feministkämpe, men är en bra kvinnlig förebild med allt hon gjorde för forskningen om radioaktivitet, och fick ta mycket skit för det för att hon var kvinna.
Audrey Hepburn är ett bra exempel på en kvinna som har fått alldeles för mycket uppmärksamhet för sin skönhet och alldeles för lite för sitt exceptionella skådespelande och framför allt för sitt jobb mot nazityskland trots sin unga ålder och sin titel som UNICEF-ambassadör

Nelly Bly är definitivt bortglömd! Hon ”Wallraffade” innan begreppet fans.
Hellen Keller; den blind-döva flickan som lärde sig teckenspråk.
Piratbrudarna Anne Bonney (vars sista ord var ”Om du hade stridit som en man, hade du inte behövt dö som en hund!”)och Mary Read.
En annan, mindre känd, pirat är Mrs Ching(Cheng ibland) från Kina som mer eller mindre styrde hela sydostra asiatiska havet
Hoppas att de är till(lite sen) hjälp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *