Kategorier
Vardagstrams

Detär så trist när vi upplevs som en aggressiv mobb som drar fram och härjar runt i kommentarsfält

diskussion

Hej hörrni.

Vet ni, jag älskar debatter och jag älskar att lyfta andra bloggare och jag älskar att kunna ge er fler perspektiv och att göra allt på en och samma gång är ju tredubbelt så bra, så ibland hakar jag på debatter hos andra bloggare. Som Elaine t.ex. Hon brukar ringa mig när hon skrivit nåt hon tror jag har en åsikt om och så svarar jag på det och vice versa.

Elaine är en av mina vänner och hon är en av de mest omtänksamma, finaste, snällaste, klokaste människor jag haft förmånen att lära känna. Ibland håller vi inte med varandra och ibland tycker jag att hon uttrycker sig dumt men det är ok. Vem gör inte det ibland? Jag vet att jag gör det. Ofta. Så är det när man skriver i affekt men det är också då de bästa debatterna uppstår och både jag och Elaine lär oss ju så mycket av det. (och ni också gissar jag?)

Men jag börjar bli lite less på folk som kallar mina läsare för dynga och avfärdar dem som ”LD’s anhängare’’ och som skyller eventuell dålig stämning i Elaines blogg på mig. (och er) Stämningen i mitt kommentarsfält är ju också bra om än mer debatterande/argumenterande (pga innehållet). Debatt skapar känslor (vilket jag personligen tycker är bra) och folk kommer bli arga och argumentera hett. Och ni är ju heller inte en homogen massa som tycker lika eller tycker precis som jag hela tiden. Och jag tror inte att alla Elaines läsare tycker som hon heller. Det är inte vi mot dem.

Så vad vill jag säga? Jo, jag vill bara att vi kommer överens om att iallafall VI gör en kraftansträngning tillsammans när jag länkar till Elaine (eller nån annan) nästa gång. Att vi föregår med gott exempel. Det är så himla trist om vi ska upplevas som en aggressiv mobb som drar fram och härjar. Jag är ingen förespråkare av god ton i alla lägen, men i bloggar skrivna av snälla människor som är mina vänner vill jag inte skapa trist stämning i.

För det känns tråkigt när jag läser kommentarerna inne hos Elaine där hon anklagas för att gå patriarkatets ärende eller att hon är en obildad idiot eller att hon är falsk och oärlig, dålig förebild och ytlig. (med mera). Ska vi kritisera Elaines inlägg och åberopa systerskap så håller inte det beteendet. (Men jag säger inte att jag tror att det är nån av er som skriver så) Det går att debattera utan att anklaga.

Jag litar på er.

Vad säger ni?

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Detär så trist när vi upplevs som en aggressiv mobb som drar fram och härjar runt i kommentarsfält”

När gäller systerskapet?
När det är dina vänner det handlar om bara?
Kan inte låta bli att tänka på Carola…
ÄVEN fast jag tycker det är fint att du värnar om Elaine och tycker era debatter är kul att följa. OCH håller med om att en god ton är att förespråka.

Jag erkänner att jag definitivt gör skillnad på vänner o stolpskott, MEN systerskap innebär inte frihet från kritik.
Att man tycker illa om Elaine eller t.o.m att hon är en hycklande idiot är inte ett problem, men jag vill inte vara orsaken till dålig stämning i hennes blogg.

Personligen är jag inte anhängare av någon men jag tycker det börjar bli dags att ta upp dom saker du beskriver på allvar. Jag har ingen aaaning om vad den här personen har för åsikter, jag vet bara att det är en stor bloggare som sysslar med retorikfrågor. Skriver det här för att slippa höra att jag går någon speciell persons ärenden. För det jag tänker ta upp är inte speciellt kul.
Jag minns för tio år sedan, då uttrycket feminism blev så himla trendigt att alla kallade sig det, varenda politiker eller kändis som deltog i en talkshow fick frågan och gjorde en politisk korrekt läpparnas bekännelse. Uttrycket Feminism blev tillslut så urvattnat att det inte betydde något alls eller ”Allihop utom Alf Svensson”
Nu verkar vissa vilja svänga pendeln åt andra hållet och smalna ner begreppet till att bli lika betydelselöst.
Samtidigt pågår idag en backlash ute i samhället i det tysta. År 2013 så är hundratusentals kvinnor fortfarande beroende av en man för sin försörjning. Sättet stavas ofrivillig deltid eftersom ingen kan leva på en halv kvinnolön i till exempel vården. Dessutom har cirka hundratusen kvinnor gått ned i arbetstid för att ta hand om gamla släktingar eftersom äldrevården håller på att totalhaverera.
Jag bråkade en del i Hanna Fridens kommentarsfält med så kallade Per Ström lovers och ett argument som bet och fick tyst på dom var ”Du verkar ha lite för mycket fritid” . Säger precis samma sak till dom som släpper skit hos andra storbloggare för att få synas i feminismens namn.
Om du som läser det här tillhör dom, tror du dom förtryckta kvinnor jag just berättade om är imponerade av det du sysslar med ?
Vill bara tillägga två saker, dels som Lady Dahmer skrev i inlägget, man skall hålla en god ton och ha sakliga argument, dessutom måste alla rörelser ha en idedebatt för att inte stagnera, så mer än en åsikt måste få plats, även om man personligen inte delar den.
Sen det viktigaste av allt, låt inte feminismen åter igen gå in i en återvändsgränd, genom att ha någon jävla lekstuga där man leker guilt by association.

Haha, jag förespråkar ju alltid att vara trevlig och pedagogisk men jag brukar åka på skit för just DET, för att DET är att försöka skapa en god-ton™-pryl.
Jag tycker faktiskt inte man behöver argumentera med hätska argument

Det har gått inflation i God Ton-argumentet. Sättet ni väljer att uttrycka er på får konsekvenser, för jo, framför er dator kan ni faktiskt välja hur ni väljer att formulera er på (jag pratar inte om utbildningsnivå här jag pratar om att anstränga sig för att förstå motståndarens argument och ståndpunkt). Raljerar ni med ett ”buhuu vad synd om dig” eller ett försök att förstå ”hmm kan du utveckla” kommer detta ha konsekvenser för debattklimatet, den andras vilja att diskutera med er osv. Det får ni ta ansvar för. Det här är inte ett upplopp i Jo’burg liksom.
Jag uttrycker mig ofta förgstarkt med din tönt och håll käften när jag är mer intresserad av att få utlopp för en känsla än att få till diskussion. Ibland uttrycker jag mig lugnare och mer vänligt om jag nu är intresserad av ett samtal. Men jag gör mig inte till något offer och bidrar till urvattningen av God Ton-härskartekniken bara för det.
Jag menar herregud.

Fick mig ett hav av mothugg igår när jag kommenterade på någon sida som heter Genusdebatten. Gav personliga erfarenheter från sexuella övergrepp av helt vanliga trevliga män. Men ne då fick jag bland annat skulden för övergreppen då jag som kvinna borde tagit ansvar för vilka jag umgås med. Det var verkligen alla mot mig. Konstigt och otroligt obehagligt. Du som var/är med på den där ”Våga anmäl” Borde ju verkligen fått ganska så svart på vitt hur många kvinnor som utsatts.
Det var även en där som skrev att statistiken på förövare för brott är jämn mellan män och kvinnor. Men att kvinnor är mer benägna att anmäla än män.
Jag kan aldrig tro på det?! Det kan inte stämma. För hur kan det finnas en korrekt statistik om i stort sätt många kvinnor inklusive mig inte vågat anmäla.
Känner mig så sjukt kränkt hur de ”icke utsatta” sitter och säger till mig att det är högst ovanligt med övergrepp. Och att jag dessutom skulle skylla mig själv när jag hänger med svin och inte bara det jag uppmuntrade den sortens beteende så jag behövde se hur jag var stor del av problemet.
Jag som kvinna är den som skapar våldtäktsmän. Jag borde ta mer ansvar så att män slutar våldta. Det bästa hade ju varit on kvinnor inte fanns alls då?! Då finns det inga kvinnor att våldta och inga kvinnor som uppmuntrar det.
Fy för den jävla sidan.

@Katarina
Vi är på GD, precis som här, en heterogen samling individer som har olika syn på saker och är olika som personligheter. Jag förstår att du fick en del svar som lämnade en hel del i övrigt att önska. Själv blev jag seriöst förbannad på snubben som helt ogrundat ifrågasatte din sanningsenlighet och mer eller mindre påstod rakt ut att du ljög. Och jag har inte blivit mindre förbannad på honom under dagen som gått sen dess.
Jag tycker för övrigt att LD (eller LD-50 som jag lite elakt brukar kalla henne) är en rätt kul figur trots att våra åsikter för det mesta är diametralt motsatta. (Kanske jag känner en viss släktskap som den elake och oborstade på vår sida.)

Jag kan ju personligen säga att jag upplever det som extremt förminskande att bli kallad ”LDanhängare”, du skriver förvisso en blogg som jag läser och jodå vi delar många åsikter. På lika många punkter går åsikterna isär och som du själv skriver så är det ju så det ska vara. Vi är två individer som råkar dela ett intresse. Skulle vi någonsin träffas så kanske vi skulle ha jättekul, eller så skulle vi inte stå ut i en minut.
Att kalla människor som intresserar sig för genus i bloggosfären för ”LD-anhängare” är, som jag ser det, en retorisk praktik för att enkelt kunna anskriva ett intresse för genus i bloggosfären för en ”fan-girl/boy rörelse” som man inte behöver ta på allvar. Låt oss heller inte falla för det knepet.

Jag håller med. Och jag vill inte att krav ska ställas på mig hur jag ska bete mig, bara för att jag läser en viss blogg.
LD: Samtidigt som du inte vill att dina läsare ska klumpas ihop till ”LD-anhängare” så tilltalar du ju oss precis som sådana i det här inlägget. Alltså, du har ju verkligen ingen som helst skuld i NÅT som händer i NÅGONS kommentarsfält, du har inget som helst ansvar för vad dina läsare har för sig. Så att du skriver ett inlägg där du uppmanar dina läsare att bete sig som folk för att DU inte ska få skit är ju.. jag vet inte… hela saken är märklig,

Kan inte du LD skriva ett inlägg riktat åt Madde Ilmrud där du förklarar nackdelarna med smink på små barn? Hennes dotter har precis varit på disco och fått höra hur fin hon är (hej tonårskomplex!).

Jag håller helt klart med dig och förstår att du inte vill att dina läsare ska vara otrevliga i Elaines kommentarsfält. MEN jag uppfattar det som så att du inte vill att vi ska vara otrevliga för att Elaine är din kompis och hon är snäll osv. Men sen skriver du ”Jag är ingen förespråkare av god ton i alla lägen, men i bloggar skrivna av snälla människor som är mina vänner vill jag inte skapa trist stämning i.” och det uppfattar jag som att om Elaine INTE var din kompis hade vi inte behövt hålla god ton. Du vet att Elaine är snäll, men ibland säger dumma saker men precis så kan det vara med människor du inte känner. De kanske är jättesnälla och fina personer men råkade uttrycka sig jävligt klumpigt?
Säger inte det för att anklaga dig på något sätt, men det var så här jag uppfattade det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *