Kategorier
Vardagstrams

Det finns inget patriarkat för jag får inte ligga när jag vill! av Sofia Zettermark

Vem har inte hamnat i en diskussion om feminism med en snubbe som använder argumentet ”men kvinnor har den sexuella makten, för ni kan välja vem ni ligger med!”? Det finns också de som drar det lite längre och hävdar att det omöjligt kan finnas ett patriarkat, alltså ett system där män strukturellt gynnas och kvinnor missgynnas, eftersom det är så svårt att få ligga som kille.

Deras tankegångar verkar gå lite i de här banorna: ”Om det fanns ett patriarkat, som innebär att alla män är så himla mäktiga och jämt får vad de vill – så borde jag få ha sex när jag vill, med vem jag vill – men det får jag inte för kvinnor har den sexuella makten!”

Jag vet inte riktigt var jag ska börja här… För det första handlar ju livet om mer än sex. Försörjning, exempelvis, så som ett arbete eller ett större livsmål. Hälsa och frånvaro av våld och trakasserier, är trevligt att ha. Inflytande över sin egen livssituation och möjligheten att påverka andra, att höras. Representation i politik, ekonomi och media. Och så vidare.

Inom alla dessa områden har män en strukturell fördel: De får högre lön för samma arbete, arbetar mindre obetalt hemma, har lättare att bli chefer trots lägre utbildningsgrad och deras engagemang utanför familjen ses enbart som något positivt. Män lever visserligen något kortare än kvinnor i Sverige, även om denna skillnad minskar (mycket tack vare ett jämnare uttag av föräldraledighet!), men de är genrellt friskare och får dyrare mediciner och nyare behandlingsmetoder än kvinnor under livet. Inom hälso-sfären är det dock viktigt att påpeka att patriarkatet påtagligt skadar män också, de hårda manlighetsideal som uppmuntrar män till risktagande och ohälsosam mathållning (rött kött, chips och mera rött kött!) skördar liv i olyckor, självmord och hjärt-kärlsjukdomar.

Kvinnor löper betydligt större risk än män att bli våldtagna eller sexuellt trakasserade under sitt liv, och skuldbeläggs dessutom ofta för det brott de blivit utsatta för. Kvinnor utgör en minoritet på den politiska arenan, och innehar oftare positioner med mindre inflytande även när de är politiker och chefer, så som personalchef. Kvinnor utgör bara 24% av de som syns i nyhetsrapportering globalt och utmålas oftare som offer. Dessutom förstärker 46% av alla inslag könade stereotyper, som ofta missgynnar kvinnor.

global media zettermark

Okej, så vi kan enas om att män generellt, strukturellt, har det lite förspänt här i världen jämfört med kvinnor. Alla män har det inte bra, men det är helt enkelt inte lika mycket motvind från samhällets sida även om du som individ kan ha otur.

Då går vi över till den lite trixigare frågan ”har kvinnor den sexuella makten?” Vad handlar ”sexuell makt” om egentligen? Jo, att folk hellre vill ligga med dig än du vill ligga med dem. Att du har något att erbjuda som det finns brist på. Till skillnad från annan reell makt, så som en hög position inom ett företag, en egen krönika i DN eller mycket pengar så du kan röra dig fritt i världen (vilket vi konstaterat alla är saker män i högre utsträckning har), så kräver dock denna ”sexuella makt” en motpart – någon som attraheras av dig. Det är en villkorad maktposition. Den existerar bara sålänge någon annan godkänner dig.

Det är alltså inte någon verklig makt alls, utan snarare en position som tvingar kvinnor att anpassa sig till mäns begär (för de sitter inne på den reella makten, remember) för att få del av kakan.

Jag undrar om dessa snubbar någonsin tänker på de kvinnor som inte, enligt dem, är sexiga och åtråvärda? Har de fortfarande denna mystiska sexuella makt? Spiller sex-makten från de storbystade heta 20-åringarna liksom över på förskole-flickor och pensionärstanter? Svävar det runt magisk sex-makt som alla kvinnor kan ta del av och få män dit de vill?

Och dessutom, tror de att kvinnor föds normativt ”sexiga”? Eller inser de hur mycket jobb, pengar, tid och framförallt förbannat ångest det kostar att anses sexig av norm-hetreo-cis-snubbar?

Sedan måste vi belysa aspekten som är underförstådd i uttalanden i stil med att kvinnor har den sexuella makten – att män alltid vill ha mer sex än kvinnor. Detta är helt enkelt inte sant. De allra flesta människor, alla utom de som identifierar sig som asexuella: män, kvinnor, queers och allt därimellan, gillar sex på ett eller annat sätt. Det finns individuella variationer såklart, men den stora skillnaden ligger i vad vi lärt oss är ett acceptabelt beteende, och hur världen förhåller sig till vår sexualitet.

Det bottnar i att kvinnan förr i tiden faktiskt var helt beroende av mannen för sin försörjning, eftersom han hade alla materiella tillgångar. Den enda ”handelsvaran” kvinnan hade var sin kropp (som för alla livegna), och det var därför ytterst viktigt att hon använde den på bästa sätt för att locka till sig en man. De här idealen lever kvar, och tjejer får lära sig att inte vara för ”lättfotade”, inte ”nedvärdera sig själva” genom att ha sex i tiod och otid – fast de kanske bara tycker sex är asnajs, medan killar lär sig att de ska gilla sex, skryta om det och fokusera på det.

Ojämställheten skapar dock inte bara problem i attityder kring sex, utan också i det faktiska sexlivet mellan heteros. Att ett kön lär sig fokusera på sig själva och sina behov, medan ett annat lär sig fokusera på andra och inte ta för sig, banar inte precis för ett ömesidigt utbyte där alla har det lika skönt. Dessutom finns det skadliga och inkorrekta myter om anatomin, som mödomshinnans existens eller den utbredda okunskapen om klitoris storlek, placering och relevans för kvinnlig njutning. Så ja, alla gillar sex, men alla har inte samma förutsättningar att njuta av det idag. Men det är inget vi inte fixar med lite jämställdhet!

Så, är det här makt? Att behöva kämpa för att bli ”godkänd” av någon med större makt och inflytande än dig själv, att ständigt bli påmind om att din kropp är viktigare än ditt sinne, att vara fångad i ett nät som gör det skitsvårt för dig att vara sexig och ha sex på dina egna villkor, för att världen konstant vrålar förhållningsregler och ber dig ta större hänsyn till någon annan – det är själva motsatsen till makt.

Tillsist vill jag bemöta attityden ”jag har rätt till sex!” som ofta är outtalad, men lika ofta spökar i bakgrunden i dylika diskussioner. Alltså, att säga att patriarkatet finns och vi vill krossa det handlar om att vi vill bli fria från förtryck. Du har rätt att leva ditt liv utan förtryck. Du har däremot inte rätt till att göra vad du vill med en annans människas kropp när du vill – du har inte rätt till sex.

Du får såklart tycka det är trist att du inte får uttöva en aktivitet du mår bra av, men det är inte samma sak som att vara utsatt för ett strukturellt förtryck. Att du inte får ligga är inte ett bevis för patriarkatets sönderfall, sorry.

”Om det fanns ett patriarkat, som innebär att alla män är så himla mäktiga och jämt får vad de vill – så borde jag få ha sex när jag vill, med vem jag vill – men det får jag inte för kvinnor har den sexuella makten!”

Så, då har vi konstaterat att:

1. Patriarkatet finns.

2. Kvinnors mystiska ”sexuella makt” är egentligen en patriarkal fälla som tvingar kvinnor att konstant förhålla sig till män och deras lust

3. Många gillar sex, men alla får det inte jämt precis när de vill

4. Du suger på att argumentera

/Zäta

zettermark

Zettermark skriver om det viktigaste hon vet: Feminism, rättvisa och rosetter. När hon inte skriver dricker hon gärna kinesiskt te ur pyttesmå koppar eller färgglada drinkar ur cocktail-glas. Hon tycker också om att vinna diskussioner, läsa populärvetenskapliga böcker, använda fina paraplyer och engagera sig politiskt.Just nu pluggar hon läkarlinjen i Lund. Hon har tidigare läst genusvetenskap och skrev sin C-uppsats om tjejers bloggande.

Andra viktiga inlägg hon har skrivit är:

Alla hade gömt Anne Frank men ingen vill hjälpa Mohammed; om en pågående historieskrivning.

Liten transskola som inte blev så liten

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Det finns inget patriarkat för jag får inte ligga när jag vill! av Sofia Zettermark”

Men män glömmer ju det där med att ”vara attraherad.” Och i min ganska långa erfarenhet av mäns egoism när det gäller deras sexualitet så har män i regel väldigt liten självdistans till sitt eget ”marknadsvärde” rent attraktionsmässigt och de tror till 99% att just de är en man alla kvinnor blir intresserade av… Så att kvinnan säger nej för att hon helt enkelt inte är fysiskt lockad, det går sällan upp för den här sortens man som hävdar kvinnans sexuella makt… Eller än värre, att många män än idag tror att en tjock plånbok och ett ”fint” jobb räcker för att fysiskt attrahera en kvinna.
Och makt? Kanske om kvinnan är 20-40 år, slank och ”snygg”. 50-plus, lite rund och inte ens småsnygg annat än med smink och en massa grooming som tar tid från annat viktigt – glöm att du som kvinna har någon sorts makt. För du finns inte för männen då, du är inte ett dugg intressant och har därmed knappt någon chans till sex och fysisk närhet alls om du råkar vara singel… Om du inte blundar för att mannen ifråga inte lockar dig alls eller är någon som ser en milf och inte en levande, kännande kvinna…
Sex är inte en mänsklig rättighet har jag påpekat ett antal gånger för rent ut sagt idioter till självupptagna mindre attraktiva män ett antal gånger. Sex med de allra läckraste brudarna är än mindre en manlig rättighet men visa mig en man som har självinsikt om sitt verkliga ”marknadsvärde” och vi kommer se ett unikum…
Det är däremot en rättighet även för kvinnor att känna sig fysiskt lockade av mannen de har sex med…
Jag lever i celibat numera. Dels p g a att kvinnor över 50 är mer eller mindre osynliga. Dels för att jag tokruttnat på mäns egoism när det gäller just sexualitet. Deras mycket låga eller helt obefintliga självinsikt är bara en del av den egoismen…

Kan inte annat än att hålla med dig Lottsky, om jag vill vara jag och ägna mig åt annat än mitt utseende så minskar också chansen betydligt att få ligga. Min kropp och mitt sexliv är ingen handelsvara för det finns ingen efterfrågan.
Så mycket för den makten.

Så himla bra formulerat!!
Jag skulle vilja komma med ett till motsvar till det där uttjatade gamla argumentet (Rosseau kom dragande med det där tramset redan på 1700-talet), att sexuell makt har inte att göra med att få välja vem man vill ligga med, den verkliga sexuella makten ligger i att få slippa ligga när man INTE vill. En makt kvinnor aldrig har haft någonsin.

Skitbra och befriande konkret text! Det är så SKÖNT när någon tar tag i den där olustiga soppan en kan ha i skallen och tar sig tid att formulera det i ett tydligt, saftigt inlägg som det här. Då känns det inte så motigt längre och jag känner att jag inte är ensam längre i en värld av småaktiga idioter! TACK

Fy fan vad bra skrivet! Precis en sån sak som jag aldrig kunnat förklara med egna ord i en diskussion. Vill skicka det här till cirka alla!
Egentligen borde jag väl inte sprida den här antifeministiska bloggen: http://heidifalk.devote.se/
Men den gjorde mig så ledsen och uppgiven (och dessutom hänger det ju så många kloka, bra människor här)…har lust att kommentera men är inte så bra på att formulera mig i text för någon som inte verkar vilja förstå…ska man bara ignorera såna här människor? Är det bara slöseri med tid? Huuur kan man vara emot feminism?!? 🙁

Håller med men samtidigt saknar jag ett intersektionellt perspektiv.
Till exempel påståendet: ”Alla män har det inte bra, men det är helt enkelt inte lika mycket motvind från samhällets sida även om du som individ kan ha otur”
Jag känner en familj där pappan är invandrare, utbildad till ingenjör men han har verkligen inget jobb som motsvarar hans utbildning så som många andra som invandrat. Det beror ju inte enbart på att han som individ har haft otur. Så även om han är privilegierad som man när det gäller vissa saker, så är han inte det när det gäller klass eller etnicitet.

Fast det där är inte riktigt vad intersektionalitet handlar om? Möjligtvis om man jobbar med någon slags rangordning av alla människor i samhället. Intersektionalitet handlar om att se att de som utifrån ett perspektiv är jämlika utifrån ett annat perspektiv inte är det (typ vit medelklassfeminist vs. icke-vit medelklassfeminist, manlig civilingenjör vs. kvinnlig civilingenjör o.s.v) och en viktig aspekt av feminism handlar ju om ALLA kvinnors relativa underordning jämtemot de män som i övrigt är på ”deras nivå”. Att i varje samtal om könsmaktordningen behöva lägga till ett ”ja, jag vet att det finns män som far illa också”, känns som slöseri med tid, för det är ju inte det samtalet för tillfället handlar om. En hemlös, svart man utan ben > en hemlös svart kvinna utan ben, i slutändan. Även om en vit medelklasskvinna med ben > en svart hemlös man utan ben.

Hej LD! Min kommentar har inget med inlägget att göra (som var toppen) utan det har med OCM att göra.
Vet inte om jag frågat detta förut men isf har jag helt glömt, vet att jag funderat länge.
Hur ofta är det bra att tvätta ansiktet med olja? Kan man göra det varje dag utan att det uppstår (ytterligare) finnar och tråkigheter?
Jag sminkar mig varje dag (hehe för att dölja finnar) och behöver ju få av det på kvällen men vet ju inte om tvätt med olja kan vara negativt.
Tacksam för svar

Jättebra inlägg! Trevlig läsning och väldigt lätt att förstå! Värt att spara ner bland sina bokmärken och bara vidarebefodra om man någon gång hamnar i den här diskussionen. Tack! 🙂

Det finns ytterst få kvinnor, om ens någon enda någonstans – helt oavsett hur de ser ut – som får ligga med precis vem de vill precis när de vill.
Hela den här patriarkala tramsföreställningen går ju hand i hand med en annan patriarkal myt som många män gärna upprätthåller:
Nämligen den om att alla (hetero)män utan undantag vill knulla hela tiden, med vem som helst, när som helst.
I själva verket är det ganska vanligt att kvinnan är den som vill ha sex oftare än mannen i heterosexuella förhållanden.
Och nästan alla kvinnor, ÄVEN de som lever upp till de för tillfället rådande skönhetsidealen har någon gång varit olyckligt kära eller blivit avvisade sexuellt.
Kärlek och attraktion blir liksom inte alltid automatiskt besvarat enbart för att personen som är kär / attraherad i en motsvarar de rådande skönhetsidealen.
Jag påstår inte att det skulle vara ett dugg synd om kvinnor på grund av ovanstående. Lika lite som det är synd om männen för att de inte får knulla vem de vill när de vill.
Det är helt enkelt en del i att vara människa och något som alla oavsett kön måste lära sig att acceptera.

Jag har varit på strippklubb en gång. Och efter det känns mäns försvar om kvinnors ”sexuella makt” så galet naivt och korkat. En skulle ju kunna tro att strippklubben på något sätt är kvinnornas rike, att det är de som styr och bestämmer. Men jag behövde inte vara där länge innan jag såg likheten mellan kvinnorna och nervösa 13-åriga högstadieflickor som inte blir uppbjudna på skoldiscot. Panelhönor, i 12-centimetersklackar och stringtrosor. När de gått varvet runt lokalen och fått närmare umgänge ratade står de med armarna runt kroppen och väntar på att bli åtråvärda och sedda igen. Det gjorde ont i hjärtat.

I en tid av desperation jobbade jag tidigare som strippa. Kunde inte ens få jobb på McDonalds eller som städare och fick varken socialbidrag eller a-kassa.
På intervjun lovade cheferna guld och gröna skogar.
Sen visade det sig att lönesystemet gick ut på att vi tjejer skulle tävla mot varandra i nån sorts provisionssystem där den som fick flest privata lapdances ”massages” och fick ta en ”gentleman” till ett privat rum. Man tjänade nästan ingenting om man inte fick en massa massa kunder som ville ha en privat.
Att jobba på strippklubb är att bli brutalt utnyttjad av män och tyvärr även kvinnor, om cheferna är kvinnor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *