Kategorier
Vardagstrams

Lystring alla trädgårdsproffs!

Som den svenne jag är för det mesta så har jag svårt att glädja mig åt sommarvädret. Om jag är för glad så kanske det blir skit av alltihopa liksom. Jag minns fortfarande sommaren 2012 då vi gick från vår direkt till höst och vinterdepressionen varade forever.
Men tills vidare:

20140427-143931.jpg
Frukost i det fria.
Men nu till nåt annat:
1. Hur får man bort alla miljoner grässtrån ur lavendeln? Att plocka dem en och en är omöjligt! Hjälp!!!!
2. Om man råkat eh bryta av en gren av sin fläder, kan man rädda den då? Maken tycker vi ska ställa den i vatten men jag är lite tveksam till om det funkar?
3. Vad trivs ihop med syrener? Hallonbuskar? Hur får man syrenen att frodas?
4. Här i byn finns det en Clematissort med små vita blommor som fullkomligen väller fram. Den blir gigantisk. Vilken är detta?!!

20140427-144655.jpg

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Lystring alla trädgårdsproffs!”

är osäker på om det går att rädda grenen, du skulle kunna prova att lägga vitmossa mellan grenen och där den gick av och binda fast den, kolla här annars http://essmextension.tamu.edu/treecarekit/index.php/after-the-storm/tree-damage-and-hazard-assessment/tree-wounds/
När jag var liten hade vi hallonbuskar vid syrenerna utan problem, jag är ingen expert men jag tror det funkar, och syrener gillar mulljord och behöver rätt mycket vatten och bör därför inte ha sandjord där vattnet bara rinner iväg 🙂

Den vita blommande klematisen skulle jag gissa är en ”viticella”. Har hört flera namn på den, bland annat italiensk klematis. Ska själv sätta en sån som insynsskydd. Verkar heller inte så ömtålig (hoppas jag).
Har också gräs i min lavendel så jag har valt att kategorisera rensningen som egentid alt mindfulness…
Är syrenen på uppväxt? Om den redan är stor kanske du behöver något skuggtåligt? Hostor finns med alla möjliga sorters blad… Är den på uppväxt kanske nävor är något för er med den stil ni har på utemiljön? Men det är fan ogräsvarning på den…
Tack för en bra blogg förresten! Får mig alltid att tänka till och fundera ett extra varv!

Ett tips är att rensa ut lavendeln ordentligt på våren när man ändå klippen ner den.
Då är det lättare att komma åt och få bort allt ogräs som nästlas sig in i plantan
Och så kan man passa på att föröka sin planta och få många fler på köpet.
Jag brukar rädda grenar jag brutit av.
Jag är ganska ovarsam och petar ner dom i en stor kruka, gärna så att dom då står nära kanten.
Se till att det är en frisk snittyta.
Bra jord och gödsel
Typ glöm bort den under sommaren och planera ut den till hösten
Hallon kan lätt bli stora snår om man inte håller efter sina buskar. Jag hade inte planterat det för nära syrenerna.
Själv håller jag på att odla upp en riktigt gammaldags syrenberså på min kolonilott.
Tänk att sitta där på sommaren och fika, vilken dröm

Jag är ganska brutal mot växterna i min egen trädgård så hade det varit min lavendel hade jag grävt upp hela plantan och rensat bort allt ogräs ”underifrån” och sen planterat om den.
Har du klippt ner den än? Annars kan du ju passa på att göra det när/om du gräver upp den. Det är förvisso lite sent på året att klippa dem nu, men jag klippte mina bara för nån vecka sen och de är gröna och fina nu :).

Åh sommaren 2012. Alla trädgårdsmänniskors värsta år den här sidan sekelskiftet.
Jag håller med de andra. Jag har annars en enda trädgårdsfilosofi: blommor/växter får en chans hos mig. Är de gnälliga så åker de ut. Jag har inget i trädgården som inte tål att stanna kvar ute över vintern. Och inget som rådjur gillar. Och jag är helt oresonlig vad gäller mördarsniglar.
Vad gäller lavendeln: antingen hardcore rensning underifrån, eller så väntar du till nästa vår. Eller till november. November är en suverän månad för ogräsrensning. På med regnkläder. Ladda ner två timmars poddradio. Och ut i vädret. Ingen annan vill gå,ut i onödan så man blir inte störd. Man kan också lyssna på sina egna tankar och prata med sig själv och hinna lösa några problem. Eller telefonsamtal.

Hej!
Fick en liten lektion av vår lokala trädgårdshandlare vid stugan vad gäller syren. Vi planterade om plantor och ville få dem täta och blommande.
Gör som följer så ska det lyckas finfint:
Kapa dem ca 20 cn över mark och lägg på rikligt med gödsel. Låt dem växa iväg och ansa dem sedan vid 40 cn och gödsla igen. Börjar ni nu lär ni säkert hinna klippa vid 60cm också. Fortsätt på detta vis tills ni är nöjda så lär ni få en fin tät blommande syrenhäck.

1. Rensa!
2. Plantera flädern i en kruka med såjord och ställ i skuggan. Glöm inte att vattna. Förhoppningsvis har grenen rotat sig till hösten och du kan plantera ut den vart du vill ha den. Om inte, gräv ner krukan i tex komposten över vintern och gör ett nytt försök med rötter nästa säsong. Förutsatt att grenen inte dött förstås.
3. Mina står tillsammans utan annat sällskap. De trivs med sig själva. 🙂
4. Ingen aning.

Hej!
Helt ovidkommande kommentar till ämnet egentligen, men jag har funderat på det ett tag och känner mig för nyfiken för att inte fråga. Har du någon speciell tanke eller syfte med att skriva ”man” istället för ”en” som många börjat göra. Alltså tex. ”hur gör man det här?” Är helt enkelt bara nyfiken.
Annars önskar jag dig lycka till med diverse trädgårdshuvudbryn som hör denna årstid till. Glad vår, och jag tycker din blogg är bäst!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *