Kategorier
Vardagstrams

Se upp för mansplainarna

Vet ni hur man identifierar en mansplainer? Jo han använder sig alltid av följande formuleringar: ”logiskt felslut” och ”argumentationsfel” och liknande. Om ni befinner er i en diskussion och en person säger detta så avsluta bara. Blocka och gå vidare för du kommer inte få nåt vettigt svar tillbaka.

mansplaina

Mansplainare = en man som ska förklara hur det ligger till

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Se upp för mansplainarna”

Vill spy på de som använder sig av sådana uttryck. Känner att de försöker använda så svåra ord som möjligt för att låta smartare/mer påläst än den de för argument mot, men det dessa ord egentligen säger är ”du är dum och jag tycker du har fel och luktar prutt!” typ. Det är i alla fall så jag läser det. Stänger genast av om jag får sådana uttryck riktade mot mig. NOPE NOT DEALING WITH THIS ASSHOLE liksom.

Trevlig inställning du har till människor som är mer bildade än dig själv. Undrar stillsamt om den här typen är för en sämre skola också. Att inte bilda sig kanske har ett intrinsikalt värde.

Känns faktiskt, fullt dugligt, att säga ”texten bygger på en felaktig premiss” om den faktiskt gör det. Om en debattör använder sig av bristande logik eller ickefungerande premisser så gör det hela debatten tom. Fruktansvärt knäppt att avfärda eventuella argumentationsfel / bristande logik. Dock är det ju lika larvigt att skrika ”argumentationsfel” i ett fall där sådana inte förekommer.

Precis
Till vanligt djävla hyfs och intellektuell hederlighet hör ju att läsa motparten så välvilligt som möjligt – alltså att göra sitt bästa för att förstå motpartens (eller samtalspartnerns) ståndpunkter och grunderna för dem.
Klart att det i allmänhet går att skitnödigt peka ut ytliga motsägelser som främst har att göra med hur tankarna/ideerna/argumenten formulerats och uttryckts, men de eventuella motsägelserna spelar inte alltid någon större roll för huruvida idéerna är rimliga eller inte.
Ang. att påpeka att motparten är logisk/inkonsekvent skulle jag säga att detta inte nödvändigtvis är en dygd. Krav på logisk stringens kan fungera som ett slagträ, exempelvis när uppenbart rimliga idéer avvisas bara för att de uttrycks på ett slarvigt eller oskickligt sätt.
Sedan bör också nämnas att det inte bara finns en typ av logik som gäller i alla sammanhang; alla ”logiska felslut” i de populära listorna är inte nödvändigtvis problematiska i alla sammanhang osv

Jag som är filosof till yrket skulle säga att det finns en enda logik, men att man inte kan lära sig logik genom att sitta och läsa listor på internet. Har sett en del felaktigheter i såna där listor, och även om en lista skulle vara korrekt så får man knappast någon djupare förståelse av logik genom att plugga in listan ifråga (jfr att man inte direkt får någon djupare förståelse för medicin och hälsa om man bara pluggar in en lista över olika sjukdomar, eller någon djupare förståelse för politik om man bara pluggar in namnen på Sveriges ministrar).
Jag kan tänka mig att folk som inte kan några logiska termer och aldrig pluggat in någon sån där internet-lista ofta är BÄTTRE på logik, fast helt omedvetet. Alltså, många människor har en bra intuitiv känsla för vad som är relevant och inte relevant, om ett argument är bra eller inte osv.
Folk som gapar mest högljutt på internet om logik och rationalitet har i regel rätt bristfälliga uppfattningar om vad detta egentligen är för något…

Jag ser inte felet i att använda ett formellt språk eller varför detta skulle vara en anledning till att sluta argumentera vidare. Jag kan förvisso förstå att det är svårt för outbildade personer att ”hänga me på’t” 😉 Skämt åsido förstår jag att det kan verka som översittarfasoner och rätt ”kreddigt”, men då känner jag bara, yolo.

Det man gör är att påpeka argumentationsfel, vilket förbättrar argumentationen. Det är snarare de som märker av argumentationsfel som borde springa när de ser dem…
Det finns en anledning till att det heter ”argumentera” och inte ”skrika ut olika ogrundade åsikter och påhopp mot varandra utan att komma någonstans”. Vad många borde göra är att lära sig lite basic argumentationsteknik för att man ska kunna föra en argumentation över huvud taget.
Och ja, just det. Jag är kvinna. Blir faktiskt provocerad av hur man kan skriva ett sådant här inlägg som implicerar att kvinnor inte vet hur man argumenterar. Så galet kontraproduktivt.

det jag kör på när någon (man) vill ”grovt missförstå” mina kommentarer är att ”missförstå grovt” tillbaka. funkar asbra.
hamna inte i fällan där du försöker förklara dig ”att så menade jag inte…”
när du gör samma skit tillbaka visar du att du har sett det de försöker göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *