Kategorier
Vardagstrams

När vågen visar plus så kan man inte vara het

Och i skuggan av Molly Sandéns så stiger Frida Boisen fram och vikthetsar lite till. Vi ska banne oss inte tro att vi får vara ifred med våra kroppar, här ska påminnas varje minut om att vi inte får slappna av eller njuta av tillvaron!

Frida Boisen har njutit på semestern (aja baja! Hon borde veta bättre!) och gillar ej vad vågen visar. Hon har liksom många andra googlat tjock och insett att det är slut på det roliga.

boisen

Nu är det inte så konstigt att Boisen har kroppsångest för återigen; vem har inte det? Men jag undrar lite hur hon resonerade när hon kom fram till att skriva ner dessa tankar i en krönika och posta offentligt i en av Sveriges största dagstidningar.

täpp till truten på frida

(nej jag syftar inte på ätstörda med ångest)

Jag undrar även vad hon, i kölvattnet av sin kritik mot nioåringar i bikini och oro över kroppsångesten unga känner, tänkte när hon skrev en vikthetsande krönika där hon som väldigt smal berättar att hon inte är het längre pga viktuppgång. Vad vill hon uppnå med den? Vad försöker hon berätta? Ja förutom att man inte kan vara het om man är fet. Eller i Boisens fall; har nåt kilo extra kring midjan. 

Skärmklipp

Hej då njutning. Hej då vin, grill och glass. Vik hädan! Ut ur mitt hem! […] Välkommen yoghurt, hasselnötter, kanel, kokta ägg och löparbralla. Kom igen fellow njutare. Jag vet att vi kan! Hösten är här! Nu ställer vi väckarklockan för att hinna en löparrunda innan frukost. Häng med! Nu kör vi!

Nej tack! Hej då hälsohets, hej då viktfixering, hej då kroppsångest, hej då utseendekrav och hej då Frida Boisen!

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”När vågen visar plus så kan man inte vara het”

Frida Boisen. Världen ringde och undrade varför du efter den här sommaren sitter och gnäller över din normala vikt under tiden som småbarn blir ihjälskjutna och sprängs i bitar i Gaza, tusentals människor har dött i krig under sommaren inte långt ifrån ditt hemland och flera framstående AIDS-forskare dött i en flygkatastrof? Familjer dör i Ebola som utbrutit igen och spädbarn begravs utan anhöriga omkring sig för folk är rädda att ”ryktet” att dom har sjukdom i familjen sprider sig. För att nämna små fragment av krisläget just nu. Istället för att skriva om hur glad du är för att du sitter där trygg med barn som lever och mår bra och äter gott under semestern under tiden som rapporteringarna om misär passerar din blick i medierna, skriver du om ditt jävla pityparty över något gram på kroppen? Vad fan är det här??!
Att sprida ignorans gentemot våra drabbade medmänniskor i världen. Att sprida självförakt hos kvinnor och en allmänt osolidarisk handling i mina ögon. Att utnyttja sitt medieutrymme för att sprida en introvert utseendefixerad manisk självbild: BUUU för det.

Heja! Visst är det fjantigt när smala människor tror att de inte är attraktiva bara för att de lyckats lägga på sig några kilon extra. Attraktion sitter i lyskraften, utstrålningen. Så mycket energi till ingenting! Att offentligt trumpeta ut det är också en förolämpning mot alla oss icke-smala. Allt som inte är en fara för hälsan är alltid fint oavsett vad!!!

Heja! Men skönhet sitter ju inte i enstaka extra kilon! Den sitter i lyskraften!!! Håller med dig – tråkigt när smala människor ojar sig och gör en sån stor sak av det! Och förolämpande mot dem som har en verklig orsak att oroa sig för vikten. Tala om i-landsproblem!

För någon som har tampats med ätstörning i alltför många år är krönikor som hennes ett knivhugg i magen. I låren. I armarna. På alla de ställen av min kropp jag någon gång har förbarmat mig över. Hatat och velat förminska. Att försöka intyga sig själv, att lära sig förstå att skönhet inte sitter i vikt, att skönhet inte har någonting att göra med hur man ser ut – utan vem man är, hur man är – försvåras rejält… den mentala kraft man byggt upp för att övervinna sjukdomen raseras och man slungas flera rutor bakåt.
Så tack att du finns! Det är personer som dig som ger mig kraft att resa mig upp och börja laga muren igen… <3

Vilken vidrig krönika! Buhuu, guud vad synd om dig Boisen, vad synd om dig och alla andra normativt snygga, rika högstatusmänniskor som haft en underbar semester, stackars er som nu fått svårt att knäppa byxorna. *spelar på världens minsta fiol*

Vilken jävla dubbelmoral hon sitter inne med. Inte konstigt att hennes dotter oroar sig för sitt utseende och hur hon ser ut, när hon har en mamma som späder på utseendefixeringen…..
Borde inte ens vara tillåtet med sådana jävla krönikor, vad är poängen?! FATTAR INTE!

Åh jag blir så ledsen när hon skriver så här. Jag tror ju egentligen att Frida Boisen är en klok person med sunda värderingar, och jag tycker ofta att hon skriver bra om exempelvis mammors situation i arbetslivet. Ändå blir det så här fel. Hon om någon borde ju veta vilken medial makt hon besitter och använda sina spalter till något bättre än att vikthetsa.

Något som jag reagerar på är att hon skriver ”hejdå njutning”. Vill inte hälsohetsa men man kan väl konstatera att man mår bra av att röra på sig och äta bra mat. Då finns det ingen anledning till att göra det till en plåga. Jag tränar men tänker inte att jag måste se ut på något visst sätt, prestera max eller aldrig missa ett träningstillfälle. Visst är det jobbigt när man tränar men också roligt. Man lär känna sin kropp på ett annat sätt och får en mental styrka. När kroppen är van att röra på sig så får man också spring i benen, man får mer energi och vill ut och testa nya saker. Det handlar inte om att neka sig själv njutning och tukta sin kropp, snarare att njuta ännu mer av livet.

Alltså, jag blir så jävla trött!
För vem finns vi ens till?
Ska vi bara vara objekt?
Inte existera för oss själva, utan bara för andra?
Om ingen tycker om oss, ska vi skjutas och begravas för vi gör fan ingen nytta om vi inte är smala och vackra och säger Amen och jatack till allt?
VAVAVA?!
Fy fan.
Jag går å lägger mig…

På ett sätt kan jag förstå deras rädsla, för det kan också handla om det internaliserade fetthatet och hur samhället ser ner på tjocka människor. En vill ju inte bli något som en hatar. Och det kommer ju också på grund av hur tjocka behandlas och blir bemötta en hel radda med negativa konnotationer till extra kilon. Lat, dum, odisciplinerad, ohälsosam etc
Att istället för att försöka motverka ett förtryck, försöka undvika förtrycket själv och fortsätta se ner på tjocka och behandla dem sämre samtidigt som en själv åtnjuter alla privilegier som kommer med en normkropp.

Alltså nej, jag smäller av. Stackars normalviktiga brud som gått upp några kilon. Det värsta som kan hända har hänt, vi har njutit i sommar, nej nu kommer den beska eftersmaken. Oh noes. Allt är åt helvete. (ja jag är sarkastisk)

Men alltså, var i Fridas krönika står det att det handlar om skönhet och att vilja _se_ snygg och smal ut? Om man gått upp i vikt så att inte kläderna passar- även om man fortfarande är normalviktig eller rent av smal- så har man tre val: knö ner sin kropp i för små kläder, köpa nya kläder eller gå ner i vikt så kläderna passar igen. Varför inte bara se det som att människor har ett VAL och en KRAFT att handla utifrån sina val i stället för att de skulle ge efter för någon slags norm som andra skulle ha skapat? Jag har själv vägt 15 kg mer än nu och JAG känner mig lättare och orkar mer nu. Har nu gått upp sedan i våras så att inga byxor nu går att knäppa- eftersom jag inte har råd att köpa ny garderob och eftersom jag också mår fysiskt bättre av att äta ren, oprocessad mat så väljer jag- liksom Frida- att äta bättre och träna mer nu när hösten kör igång. Jag är ganska lat och en krönika som Fridas ger mig inspiration. Är vi inte bara i olika faser och kanske inte ska tänka att allt som skrivs måste beröra och vara relevant för ALLA, oavsett vilken fas vi är i? Jag som inte har råd att köpa nya kläder och gärna vill nå min vanliga vikt använder träningsbloggar och krönikor som inspiration och de som är nöjda med sin vikt kanske bara ska låta den där krönikan gå dem förbi och inte läsa in saker i den som faktiskt inte finns?

Svar till Mie. Läs hela krönikan innan du uttalar dig. Jag har gjort det och det som du lyfter fram om att inte ha råd att köpa nya kläder för att man har gått upp i vikt har inget med Boisens text att göra. Texten handlar inte om ekonomi och ovilja att köpa nya kläder i större storlek.

är det bara jag som tycker synd om denna Frida? det kan ju inte vara hälsosamt att ha den inställningen till sin kropp som hon har, det verkar ju inte sunt nånstans?
Borde vi inte sluta att hetsa på Frida (för varför ska vi hela tiden hacka på enskilda kvinnor när det är systemet det är fel på?) som i mina ögon mest är en produkt av den patriarkala värld vi kvinnor lever i där vi konstant matas av att vi måste vara pinnsmala för att passa in och vara lyckliga?
Jag tycker synd om Frida som inte (än får vi hoppas) lyckats inse att lycka inte sitter i kroppsvikten… Är inte alla kvinnor som ojar och klagar över sin vikt (var sig det är smala, normviktiga, tjocka) lite ätstörda med lite inslag av ångest egentligen? (Jag vet att jag är det iaf…)Jag tycker vi borde sluta hetsa mot enskilda kvinnor som är oroliga över sin vikt och inse att det är inte DERAS FEL att de oroar sig, det är samhället, och inte bara sluta hetsa mot ”tjock” eller ”smala” utan sluta skälla ut ”normsmala” som oroar sig, de är ju lika hjärntvättade som alla andra… Att Frida här inte insett att hon är ”normsmal” är tragiskt men inte skäl till att basha henne…
(och ja jag vet och erkänner att thin priviliege existerar och är en stor del men igen negativt fokus på enskilda individer tycker jag inte hjälper någon nånsin…)
kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *