Kategorier
Vardagstrams

Smala som får cred för att de ej skäms för sin tjocka kropp är jävligt problematiskt

Föreställ er en svensk som berättar om hur hen kallats svenne varje dag i skolan men aldrig låtit denna jobbiga rasism hindra hen från att bli den hen är. Eller om jag med min nedsatta syn skulle berätta hur jag aldrig tänker skämmas för mitt handikapp och sen får en massa hyllningar om hur modig jag är. Det vore ju helt makabert och skrattretande, men självklart innebär det inte att det inte är jobbigt för just den där enskilda svensken eller för mig, bara att man inte bör claima en position man inte har.

burgschki raljerar

ÄNNU EN smal normativ kvinna hyllas för att hon ”tar upp kampen” mot de snäva normerna genom att posta en bild på sin nakna smala normativa kropp. Jag orkar inte att hon hyllas som nån jävla MODIG HJÄLTE för att hon vågar visa sin smala normativa kropp.

20140808-220715-79635884.jpg

”Så länge jag kan minnas så har jag varit osäker på min kropp för alla kommentarer jag fått har vart att jag är överviktig. I min musikvideo bestämde jag mig för att bli vän med min kropp….”

Okej. De flesta kvinnorna oavsett storlek har sin personliga kamp att utkämpa och för Molly Sandén så kanske detta är ett enormt steg i kampen för hennes egna kroppsacceptans och det ska givetvis alltid glädjas åt. Hon har mobbats och vikthånats och vi vet alla vad det gör med kvinnors självbild och välmående oavsett hur många kilon som sitter på kroppen.

Kvinnor får aldrig vara ifred för kraven och recensionerna. Så för Molly och för den enskilda kvinnan så kan detta vara ett viktigt och effektivt verktyg för att komma över ångest och kroppshat och det får aldrig viftas bort eller förminskas. Alla kvinnor som hanterar patriarkalt förtryck och normkrav är hjältar på så sätt. Molly är inget undantag. 

MEN!

Men jag får så jävla ont i magen när detta framställs som ett stordåd där vi andra ska imponeras av Mollys mod när hon stolt visar upp sin kropp trots att hon minsann kallas tjock. Självklart är det bra och viktigt att Molly och andra normativa kvinnor säger ifrån ordentligt samt reclaimar sin kropp men det finns olika sätt att göra detta på och man bör undvika att det sker på andras bekostnad. Fan liksom, ja jag fattar att det är skitjobbigt att bli kallad tjock eller få sin kropp kritiserad men kan normativa sluta lajva fetma nån gång?

korvar

Är man normativ och smal så bör man överhuvudtaget undvika att använda sin kropp som ett verktyg på det sättet. Om tanken är att man liksom vill förmedla att ”titta på mig jag vägrar skämmas för min kropp fast jag ej är smal” så blir det jävligt skevt om man faktiskt ÄR smal. Det är hånfullt och elakt. Även om man ”menar väl”. Ingår man i normen så blir det problematiskt när man säger att man inte tänker anpassa sig till den eller låta den påverka en.

karolin 3

Det handlar inte om att jämföra lidande eller förminska människors (i detta fall Molly) ångest utan om att vara medveten om att det är skillnad på att tillhöra normen och stå utanför den. De enda som tjänar på att vi låtsas som att alla har det lika svårt är de som har sitter i toppen.

burgschki raljerar 2

Vet ni vad som händer när riktigt tjocka kvinnor stolt visar sina kroppar? Folk bli FÖRBANNADE. Folk kan knappt hantera sin ilska när tjocka vägrar skämmas eller be om ursäkt för sin uppenbarelse. VAFALLS?! Står du här och är nöjd och förespråkar fetma din ansvarslösa tjockis?!

Våra bilder skulle aldrig hyllas på samma sätt som Mollys eller andra smala kvinnokroppar hyllas för kroppsacceptans är bara accepterat hos kvinnor som uppfyller den smala vita vackra normen. Är man tjock så får man aldrig vara nöjd, aldrig acceptera sin kropp och definitivt aldrig visa upp den i dessa syften.

Nu ska inte Molly bära hela hundhuvudet här även om jag kritiserar hennes sätt att framföra sitt budskap på, för media måste sluta bete sig som om detta är nåt fantastiskt stort. Att Molly överhuvudtaget kallats tjock är så förbannat fucked up och tragiskt men de som hyllar henne får det att låta som att hon faktiskt ÄR tjock. Varför skulle hon annars ses som modig och stark som vågar visa sin kropp TROTS ALLT. (underförstått: trots att hon ej är smal och perfekt men fan hon är ju liksom just det!)

karolin karolin 2

Sen menar jag inte att smala kvinnor ska gömma sig, tvärtom – gå nakna om ni vill men gör för guds skull inte en grej av det. Rikta inte rampljuset mot era smala lår samtidigt som ni lyfter fram er tidiga tjockångest. Peka inte på era platta magar samtidigt som ni säger er ha accepterat valkarna. Det är en spark i ansiktet på väldigt många.

Om Molly verkligen varit tjock så hade vi diskuterat hennes hälsa nu. Då hade alla kommentarer om hennes bild och video handlat om hennes kost och ohälsosamma livsstil.

20140809-013707-5827627.jpg

(Obs, baserar detta inlägg på hennes instagrambild samt följande hyllningar i sociala medier)

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Smala som får cred för att de ej skäms för sin tjocka kropp är jävligt problematiskt”

Förstår vad du menar, speciellt med twittraren (det är twitter va? Haha). Ett BMI på 19 är ju fan ingenting och definitivt inte ”tjockt”.
Men att Mollys bild inte är viktig eller inte hör till kampen håller jag inte med om. Hennes kropp är inte en del av normen. När får man nånsin se en ”skrynklig” mage i media? Eller bilringar på en tjej? Bara för att hon inte är jättestor tycker jag ändå hennes bild är viktig och hon bör ändå hyllas. Visst, hade det varit en större kvinna hade det säkert varit annorlunda hur folk reagerade (vilket är sjukt) så förstår vad du menar.
Men jag hade inte velat visa upp min dallriga mage sådär.
Så jag håller med fast ändå inte på ett sätt. Förstår vad du menar men vill ändå slå ett slag för dallriga magar, oavsett hur stora eller små de är.

Lady D har helt rätt i att ALLA magar bullar sig när de viks, även för många som har anorexia, det är så magen är konstruerad. Att det skulle vara något som är ett tjockhetstecken att vara stolt över, nja…
Däremot skulle det ju inte vara dumt med fler icke-tillrättalagda kvinnokroppar som såg mer normala ut i medierna.

Det spelar ju också in att Molly, bortsett från vikten, följer absolut alla tänkbara normer när det gäller utseende. Hon är en ung svinsnygg tjej vars enda ”skönhetsfel” då är att hon normalviktig och inte mager. Att säga att man måste vara modig för att se ut som hon gör är helt enkelt galet och kränkande mot väldigt många människor.

Min första tanke var faktiskt ”jag undrar vad LD kommer att skriva”, haha (fortsatte därefter att kolla din blogg för att få reda på det). Tycker det är absurt, i mina ögon faller hon ju också in i smalhetsnormen.
Verkar som att många sätter:
Inte pinnsmal = fet
Och där räknas andra som Beyoncé, Jennifer Lawrence och Tyra Banks in?
Jo, tjena.
För övrigt korvar sig ju mer eller mindre allas magar när man sitter ner (Började följa ”fetkvinna” på instagram, blir ju helt lamslagen).

Aaaarrrffff är så TRÖTT på den här jävla utseendevikthetsskiten så jag går UNDER. Har en jobbarkompis vars syster åkte till USA och gick från 80 kilo till fitnessmodell (blonderade sig en nyans till och blekte tänderna – blev inbjuden till Playboys halloweenfest); hon hyllas på fejjan, av alla hon möter, i Aftonbladet och var nyligen på löpet. ALLTSÅ?!?!?!?!?! Förfan världen är det verkligen det bästa, det mest jävla fantastiska man kan uppnå här i livet?
Öööhhh suck.

Precis!
När en just kommit fram till att ”vafan, den här kroppen är ju inte så jäkla fel ändå” – då kommer någon och kallar sig tjock som jag betraktat som smal. Och världen håller med? Vad göf det mig till? Sjukligt fet och tickande hjärtinfarkt?
(fast jag tänker sitta på stranden ändå – och låtsas att rösten som viskar dumheter inne i mitt eget huvud inte finns tills den inte gör det. Och titta på andra människor som uppenbart har min kroppstyp och också strandhänger och tänka att kan de kan jag – och glädjas åt att någon faktiskt sitter och tänker samma om mig)

måste säga att jag satt och hejade på Molly när jag såg videon och texten, men nu när jag har läst din text så förstår jag verkligen problematiken, jag är en person som Molly som alltid har tillhört normen kroppsligt och aldrig blivit kallad något pga. den (dock ingen offentlig person, det är ju helt annat) men såklart ändå hatat den i större delen av livet pga. lärt mig att man aldrig ska vara nöjd (hur fan kan man vara det, det är ju helt befängt!)så jag fattar verkligen hur hon tänker, men synd att det ska gå ut över resten som faktiskt har dessa problem. Tycker fortfarande det är starkt som offentlig person, men som du sa kunde hon definitivt ha fått fram det på ett annat sätt.

Men gud, vad du tjatar om detta… Det känns väldigt onödigt att lägga energi på, Molly är knappast smal om man ser till idealet. Det är väl jättebra om frågan tas upp, och hon får stöd. Det känns ärligt talat som om du är avundsjuk.
Sedan är det faktiskt förminskande av andras känslor, OAVSETT kropp kan man må dåligt över det -då har man väl ändå rätt att ta upp det utan att du ska kalla det för något hån mot de som är större. Herregud.

Till ”Moa”; Känner igen din retorik och dina argument från alla vita kränkta män som tycker att feminister gnäller och ställer till med onödigt liv för ingenting. Det är lätt för den som sitter i maktpositionen att tycka att andra är gnälliga och tjatiga. Som vit skulle jag kunna känna mig kränkt av kampen mot rasismen och ropa högt och brett om att jag också faktiskt har det svårt. Men jag inser ju att det vore löjligt. Därför att det handlar inte om vem som har det värst eller vem som har rätt till att må dåligt eller inte.
Jag blir upprörd när jag inser hur många som inte tror att smala har en fördel i samhället. Oavsett hur de mår så har de en fördel framför tjocka. Precis som vita har en fördel framför svarta och män har en fördel framför kvinnor.
Jag tycker också att det bästa vore om kvinnor visade upp sina kroppar när de kände för det utan att göra ett statement av det. Och tänkt vad fint det vore om hon gjorde det utan att tidningarna kommenterade hennes kropp?!
Och en fråga till LD (eller ni andra stolta tjockisar): Så fort jag är nöjd med mig och min kropp så blir folk så jävla mån om min hälsa och kommer med råd och tips som jag absolut inte bett om. Vad ska man svara dessa idioter? Jag är så less på att behöva försvara mitt välmående och att folk ska hävda i sten att jag är en hälsofara.

Tack för att du satte ord på allt det jag kände när jag såg det här. Ingen skugga ska falla över Molly, för fan vad härligt det är att hon mår bra och trivs med sig själv, men när en tjej som av den breda massan garanterat ses som smal och snygg går ut och bah ”kolla jag vågar visa mig trots att jag inte är smal och snygg” så är det ett jävla HÅN mot de människor som faktiskt inte är smala och ”snygga”.
Jag tror absolut att de allra flesta kvinnor mår eller har mått dåligt över sina kroppar. En smal tjej som hatar sin kropp är det såklart synd om, även om resten av världen inte har problem med hennes kropp. Men en tjock tjej som hatar sin kropp behöver inte bara hantera sitt eget hat utan även resten av världens. Där i ligger skillnaden.

Grejen, som jag förstod det, var att hon valde att gå ut med oretuscherade bilder för att hennes managers osv sa åt henne att hon var för tjock och skulle banta. Hon valde då att gå ut med ”riktiga” bilder för att hon vart lack över idealen som fanns i branschen.
Vi behöver fler som Molly. Hon är helt NORMAL och det är ju det som är grejen, att hon INTE var pinnsmal, men verkligen inte tjock, och därför inte dög. Hon valde att säga Nu räcker det, vilket är fruktansvärt modigt.
Att ni sitter och säger att hennes val är kränkande mot andra människor som är större är absurt. Det här är ett steg i rätt riktning, tycker jag. Hon gjorde det hon kände var rätt. Sitt inte och säg att hon gjort fel när hon gjort helt rätt.

Ja. Fair enough. Men som första kommentaren skriver: det finns grader i helvetet. Nu blir detta säkert Off-Topic p.g.a. det hela verkar specifikt rikta in sig på smala som köper normativ retorik om att dom är feta osv., men skriver ändå. Dels för att jag vill men också för att jag tror kanske detta var poängen med det hela, eller i alla fall är poängen i många liknanade situationer(tar mig friheten att säga vad folk egentligen menar, men det är fan sant att typ 99% inte vet skit hur att formulera sig – ”tjock” är typ synonym för ALLT mellan himmel och jord fast utanför normen).
Du kan vara smal men du kan också ha celluliter, eller bristningar, eller hängpattar, eller en dallrig mage, och det är inte heller okej (mer okej än fet månne, men inte okej). Molly kanske inte har det, men du KAN ha det. Det hela behöver kanske inte handla om att ”jag är okej trots att jag är TJOCK” utan ”jag är okej trots att jag inte är _perfekt_ enligt normen”. Min kropp duger, helt. Och då kan smala tjejer som har icke-normativa kroppsdelar… hah, eller vad jag ska kalla det… också ta upp kampen mot _vissa_ ideal, givetvis inte alla (inte med sig själva som exempel iaf). Känns skevt att mena att en smal brud per automatik ”är” normen (vad det nu betyder? vilken av alla normer?) när den är så flerdimensionell? Din tjocklek kan vara normen, men proportionerna icke, behåringen icke, celluliter icke osv. osv. i oändlighet. Detta kan du som i tjocklek normativ ta upp kampen mot. Och visst, piss i Nilen månne, som någon sa… Molly uppfyller ju normen på typ 29374 andra sätt också, men många bäckar små…
Så länge en passar sig för att svälja tjock-retoriken lix. För det är sant att hon inte är tjock, och att gå ut med ”jag är tjock och OKEJ MED DET/ACCEPTERAR DET” är en spark i fejset.

Ett tips till er som i detta känner att ni måste hävda att hon inte är smal enligt normen; gör inte det.
Det är så vansinnigt respektlöst och ätstörningstriggande. Oberoende hur välvilliga och idealkritiserande ni tror att ni är så SLUTA, det finns ingen poäng i att skriva så. Ser alltid massor med sådana kommentarer under liknande inlägg som det här och de om något upprätthåller underviktsnormen (även om det är den de försöker kritisera).
Så snälla visa lite respekt och skriv aldrig någonsin nåt sånt någonstans. Tack!

Men så vansinnig är ju den s.k (smal)normen, att inte ens hon faller inom ramen för den!
Sen kan det ju vara så att det som uppfattas som en smal människa, eller tjock för den delen är godtyckligt och bygger på ens egna referensramar. Har bara tjocka människor rätt att uttala sig om om vem som är smal liksom? Eller tvärtom, får bara smala avgöra vad som är tjockt?
Jag skulle inte kalla Molly för smal, och jag anser inte heller att det är problematiskt eftersom jag inte lägger något personligt värde i att vara just ”smal”. Men tyvärr gör ju samhället det…i know.

Tycker att din attityd är mycket värre. Det du gör nu ÄR att förminska hennes ångest. Du förminskar även den lättnad som det ger till kvinnor (som jag själv) som faktiskt mår bra av att se sånt här. Det du gör är att dra en gräns där det inte finns någon gråzon. Allt är svart eller vitt för dig. Antingen är man normativ eller så är man inte det.
Du använder själv din kropp som ett redskap för att kritisera normer för att du är tjock, men du tänker inte på att det finns andra kvinnor som väger 100 kg mer än du gör (och det tycker jag inte heller att du ska göra, men med din logik borde du avstå från att hålla på som du gör då det kan sticka i ögonen på någon annan stackare som är fulare eller tjockare än du är.
Att man går ut med att man har blivit hånad för sin kroppp och att man har accepterat den och är nöjd är ett positivt budskap. Det är positivt vare sig man väger 50-60 kg och har komplex för att låren går ihop eller att magen korvar sig och det är positivt om man väger 80-90 kg och är lite överviktig eller om man väger 100 + VIKTEN ÄR INTE DET VIKTIGA. Det är budskapet, att en kvinna inte har ångest längre utan kan må bra med sig själv. Att hon kan inspirera andra kvinnor att vara snällare mot sig själva.
Sluta lägg fokus på kroppen och öppna ögonen för att det är samma ångest vi känner, oavsett hur vi ser ut. Jag slår vad om att det finns anorektiker som känner brutalt mycket mer ångest än vad en överviktig person gör, även om anorektiker står närmare idealet. Hur vi ser ut är inte direkt kopplat till hur vi mår. Det handlar om självkänsla och hur mycket fokus vi lägger på kroppen.

Nu pratar vi om tjockhet i olika kulturer. I den mediakultur som m0llys befinner sig i så faller hon definitivt utanför smalhetsnormen.
Att läsa texten ur ett annat kulturellt perspektiv blir då givetvis lätt problematiskt om man inte tar hänsyn till dom kulturella skillnaderna.
Det är inte konstigare än att Adriana Lima blir kallad tjock när hon går upp några kilo i den kultur som hon befinner sig i.
I stort ser det ut som att ”alla” begår fel i dessa debatter då de lägger fokus på det utseendemässiga istället för att fokusera på kroppen som ett verktyg för att utföra vissa saker. Då faller det visuella mer på sin rättmätiga plats och blir bara en liten del av helheten.

Vad som försiggår i Mollys slutna krets är en sak och kraven kan se annorlunda ut där, men hon riktar sig ut – till oss, till den vanliga världen där hennes kropp är idealisk.

Bra skrivet Lady Dahmer! Jag tänkte ungefär i samma banor när jag såg Molly och hennes bild och blev frustrerad när jag såg henne hyllas överallt av alla. Jag tänkte då, ”undra om lady dahmer kommer skriva något om detta” och gick in här och såg att du skrivit det jag tänkte. Yes, tack för det!
Problemet är inte att Molly visar sig naken och det kan säkert hjälpa en och annan och framförallt henne själv. Men när jag ser bilden så ser jag ändå bara en snygg tjej med en snygg kropp (trots den lilla böjningen på magen längst ner). Jag tror de flesta ser en snygg tjej med snygg kropp på bilden och det ska man vara medveten om. Tänk om det hade varit en ful tjej på bilden… En tjej utan samma fördelaktiga utseende som Molly, med blek och knottrig hy, som vägt kanske 100 kilo och haft håriga ben osv… Tror ni att hon hade hyllats av alla i media för sitt mod att visa upp sina nakna och naturliga kropp då?? Det tror inte jag.

Vill tillägga till min kommentar här ovan att det finns någons slags grej i samhället att kvinnor får gärna visa upp sina brister (som typ en mage som viker sig lite) men kommer bara bli hyllade för det om de är snygga och perfekta i övrigt. Någon som är rakt igenom ful enligt normen och överviktig på riktigt hade inte hyllats om de slängt upp sin naturliga kropp till beskådan. Det blir lite som att kvinnor får visa någon brist här och där, men bara till en viss gräns, de måste ändå vara snygga till helheten.

Det är en intressant fråga och jag har tyvärr inga svar, bara några synpunkter.
1. Jag tycker varken Molly är smal eller tjock. Tycker hon verkar vara ganska normal.
2. Ungdomar hetsar (och mobbar) varandra ganska mycket kring vikt, vare sig de är smala, normala eller tjocka. Så även om hon inte är ”tjock” enligt våra definitioner så kan hon definitivt ha fått många kommentarer om sitt utseende och vikt. Och varför ska vi då förringa dessa känslor? För att hon felaktigt antyder tjockmobbing? Då tycker jag det räcker med att vi korrigerar definitionerna snarare än trycker ner hela debatten och kapar den på någon annans bekostnad.
3. Mollys video är tvetydig. Antingen kan man se den som ”stark kvinna med mod som visar sig naken” eller ”kvinna som faller för skivbranschens ruttna ideal genom att ha med naket i videon”.

Det är väl jättebra att de bli bekräftade att de inte är tjocka, när de har fått höra att de är tjocka och behöver banta, om de har problem med att bli kallade för tjocka så har väl de rätt att prata om det. Bara för att vi tycker att de är snygga och smala och inte behöver slänga av sig kläderna för att bevisa något betyder det ju inte att dom påverkas mindre av tjockis och löshud kommentarerna.

Så om molly är tjock och fet och har massa daller och bilringar och allt vad ni i kommentarerna skriver så är jag ju också det.
Tack som fan för att ni i er smalhetskampanj får min storlek 36 att kännas grotesk.

Läste ej alla kommentarer utan skrollade bara för att se om det skrivits och hittade inget. Jag tyckte det var väldigt provocerande att se att de i videon använt sig av vad jag tolkade som ”elaka unga balettflickor”. Att vända pekpinnen gällande utförandet av trakasserierna mot de som lever under samma krav och förtryck blir väldigt effektivt medel för att upprätthålla strukturerna. Om offren för förtrycket hetsas mot varandra och själva bidrar till det förtryck de är drabbade av förhindras att de kan ta stöd av varandra, organisera sig och bekämpa förtrycket. Kommentarer som ”Kvinnor/flickor kan vara så elaka mot varandra” är otroligt givande för patriarkatet. Att ta stöd hos sina medsystrar försvagar könsmaktsordningen.
Att de använder sig av små barn och utmålar dessa som stereotypen av ”elaka småflickor” är skrämmande. Speciellt med tanke på att just inom balett har jag förstått det som att det är otroligt höga krav många barn möter. De förväntas prestera över rimlighet samt förväntas ha en mager kropp för balettens preferenser (dock ej insatt som sagt).

När kan jag räkna mig till ”de tjocka”? Vid 100kg, 95kg,85kg, 75kg?
Eller vi kanske tar det på klädstorlekar, 40, 42,44,46,48,50,52,54? Eller kanske när jag passerar XS?
Om jag utgår ifrån size 0 (vilket är det sjuka idealet)så är ju de flesta människorna tjocka.
Vilket ger Molly ”rätten” att placera sig i det facket..
Jag tycker diskussionen är intressant.
För vart går gränsen för att man är ”tillräckligt” tjock för att ”få godkänt” att vara stolt trots sin övervikt? Är det 2kg övervikt? Eller 20kg övervikt enligt bmi?
Ett svar uppskattas såklart då jag ärligt frågar!

Det där är ju jättesvårt att svara på. När blir en person rasifierad? Är det om ögonen är bruna eller om håret är svart eller om håret är krulligt eller om ögonen sneda? Jag kan inte förklara det här i termer av hur hjärnan fungerar men som jag förstår det har det med hjärnans behov av att kategorisera att göra. Vi har ett behov av att dela upp det vi ser i grupper och kategorier. Gränserna verkar ha att göra med normerna som finns i den tid vi lever i.
Oftast ”vet” vi bara, fast jag vet att det finns en hel vetenskap bakom detta, men jag är som sagt inte tillräckligt insatt. Det är otroligt svårt att förklara hur vi vet att en kvinna är en kvinna och när vi uppfattar att det blir en man och varför vi kan känna oss osäkra på om det är en man eller kvinna.
Vad jag vet är att människor i samma kultur delar samma uppfattningar av vad som är vad. Och därför tänker jag att det blir lite hycklande när folk låtsas att någon är fet som inte uppfattas som fet. Alla vet det med den här gemensamma omedvetna kunskapen om normer vi har i vår kultur, men många vill låtsas inte förstå och veta eftersom de hellre vill osynliggöra att det finns ett speciellt förtryck för att slippa känna sig dåliga.

alltså… ÄNTLIGEN någon som tycker som mig. för mig, som är mycket större än molly, känns det så himla olustigt att folk tycker att hon är stark som visar sin nakna kropp trots ”lite hull”

Det bör även noteras att videon hon som promotas på intet sätt framhäver det normala i Mollys kropp. Alla nakenshots är tagna i poser och ljus som är väldigt konventionella i den meningen att de trollar bort valkarna så att hon ser ut precis som vilken modell som helst. Går det inte att fixa med poser och ljus så är bilden skuren så att alla potentiellt ”problematiska” områden hamnar utanför bilden, och när inget annat funkat så har de helt sonika satt en jacka på stackaren.
Jag hade kunnat se poängen i det hela om de visat bilder där hon stod rakt upp och ned utan att hålla in magen och ha push up på sig, men som det är är det bara låten och medierapporteringen som märker ut videon som något annat än standard ”sexig” musikvideo.

Jag blev så GLAD när jag läste det här inlägget! Det är så viktigt att folk lär sig det här. Jag är själv en tjej som alltid har varit ”lite större” än mina kompisar, och det känns verkligen som en falcon punch i magen när de påstår att de är tjocka när de helt klart är ”normalsmala” medan jag står där bredvid och avundas dem. Det är ganska sorgligt när ens egna kompisar inte inser vilken skada de gör när de klankar ner på en kroppstyp de själva inte ens har..
Annars, riktigt bra skrivet! Den här ska delas vidare 🙂

Åh vad det är skönt att du finns lady D! Jag älskar att när jag själv har svårt att hitta ord på de jag känner så har du oftast redan gjort det och jag kan argumentera klokare och med bättre ordval.
Allt de du skrev håller jag med om. Folk som är smala kan inte argumentera för att tjocka ska känna sig vackra. Det blir bara fel, för Molly kanske inte är modellsmal, men hon är inte tjock.
Jag tycker de är så intressant också att jämnföra detta med när blondinbella la ut en bild på sig själv i bikini som visade att hon hade minsann större lår och mage än tidigare. Då vart de en jävla hysteri om att hon var ohälsosam och en dålig förebild, men de är nog egentligen inte så stor skillnad i hennes och mollys kropp, men bara en av dom hyllas.
Blir även störd när personer som Kenza skriver att man inte ska ha dåligt självförtroende utan att vi är alla vackra på olika sätt. Ja men de är ju extreemt lätt att säga när man är en fotomodell som är vacker som en dag. De är ju ungefär som om rika människor skulle säga ”var lycklig även om du är fattig, livet är kul på olika sätt”
Det blir som du skrev, BARA SKEVT!

Jag förstår också det du menar men någonstans i allt argumenterande tappas någonting viktigt.
Det tjatas och gnatas om att vi kvinnor ska våga vara stolta över oss själva.
Nu råkar någon vara det och genast blir det en hets åt andra hållet! När ska vi sluta tycka synd om oss själva och istället glädjas åt andras framgångar? Det borde väl vara just Det som är det viktigaste bland oss kvinnor, oavsett storlek på kläder.
Lyfta upp varandra istället för att dra ner för det är just det hela ditt blogginlägg gör.
Detta blogginlägg säger det som alla smala tjejer får höra precis hela tiden;
Visst, du är smal men var inte stolt över det för då sårar du en tjock tjej.
Det är inte den smala tjejens fel att hon är smal och det är heller inte den tjocka tjejens fel att hon är tjock.
Älska olika, var stolt över olika och framförallt var stolt över er själva!

Vill inte vara elak här men det verkar uppenbarligen som det är du som har missat vad inlägget och kritiken handlar om..
Det handlar inte om personkritik mot Molly, utan kritiken ligger i hur kvinnor alltid enbart ska ses som kropp och utseende och också att tjocka kroppar aldrig får vara med i dessa kroppsfixerade hyllningar då i princip tjock är ett skällsord för gemene man. Ska kvinnor hyllas ska vi göra det genom att visa upp oss, att vi är vackra trots att vi har ett par kilos ”övervikt” (som är lika med normalvikt, förstår fortfarande inte hur enbart smala kan höra till normalviktiga, annars är man direkt överviktigt. Något som inte stämmer där..).
Kritiken mot dessa hyllningar av Molly handlar också om hela grejen att tjejer prompt måste vara stolta över sin kropp och sin vikt när det finns miljoner andra saker som man kan vara stolt över som inte bygger på bedömningar av varandras utseenden. Varför ska jag gå runt och vara stolt över hur jag ser ut?! Hur roligt är det egentligen på en skala??? Jag fokuserar hellre på att må bra genom att umgås med vänner jag tycker om, min pojkvän, göra saker jag gillar etc.

Molly är knappast tjock, men jag kan tänka mig att de som inte har samma perspektiv gett henne både ett och tio viktminskningstips. Det hade varit tusen gånger bättre om hon (och alla andra) inte alls gjort en grej av att vara normal, men det vette sjutton om det går att slippa undan kritiska blickar. Nu har hon ju fört en kampanj där hela vitsen är att inte framstå som perfekt. Problemet är väl detsamma som hånet av tjocka, att kroppar ska granskas och bedömas som fula eller fina (eller hälsosamma).

Jag försöker komma på någon annan svensk sångerska eller progamledare som ser ut som Molly men jag kan inte komma på någon. Faktum är att i underhållningsbranschen så ses Molly som tjock, fråga vem som helst vem Molly Sandén är och de flesta skulle antagligen beskriva henne som tjock, mullig, runt eller liknande. Så jag tycker definitivt att hon har rätt att göra detta, för sig själv och andra. Förstår faktiskt öht inte varför du protesterar med tanke på att du knappast hör till hennes målgrupp. Du har skrivit om det förut, varför ge sig på ännu en ung svensk tjej?

finns flera som är större än size 0! Sara Dawn Finer, Gina Dirawi, Carola. Internationellt; Beyonce. Kom jag på spontant och kan säkert tänka fram fler än så.
Jag ger mig inte på henne, tycker det är fruktansvärt ohederligt att påstå det. Jag kritiserar henne. Det är helt ok. Kritik är inte lika med påhopp.
Måste jag tillhöra hennes målgrupp för att reagera eller bry mig? Jaha nä det drabbar ju inte mig direkt (fast det gör det ju) så då spelar det ingen roll… eller hur menar du?

Jag tänka mig att äta upp några av kommentatorerna.
Har slut chips så..
.
Jag har 50 kilos övervikt – själv tycker jag förstås Molly är väldigt nätt i kroppen men men..
Eftersom jag ligger i en helt annan viktklass så är den där världen helt främmande för mig. Jag har så svårt att ta ”acceptansen” för hennes icke smala?! kropp på allvar. Men jag försöker förstå från alla håll.
Jag skulle vilja se en brud i min klass* lätta på kläderna, ta plats i en snygg musikvideo och sedan hyllas OCH att denna kvinna sedan också kunde bli ”norm”.
Det känns som att en bild på en tjock kvinna antingen bara är/blir provocerande eller plojig.

Jag ser ut typ som Molly viktmässigt, och jag kan ju inte låta bli att börja noja när hon nu ”hyllas” efter att ha slängt kläderna. Om HON = tjock, då är ju jag det också?! (Även om varken hon eller jag är det bara för att våra magar veckar sig) Om hon viktmobbas, vad skulle då jag göra om folk såg min kropp? Ja, jag blir bara mer nojig och påmind över hur min egen kropp ser ut än peppad även om Molly menar väl…

Molly sluter fred med SIN kropp efter år av viktmobbning och skeva krav från den bransch hon jobbar i. Molly säger väl inte att hon är tjock men ok ändå? Hon säger bara att hon tycker om dig själv som hon är oavsett vad andra tycker.
Det kanske är just det folk hyllar? Att hon väljer att tycka om sig själv. Eller är hon för smal för det?
Oavsett om man är smal eller tjock kan det vara fruktansvärt svårt att sluta fred med sin kropp. Och ja, det är fel att andra ska lägga sig i hur andra människor ser ut. Men är det så omöjligt att se det positiva nån gång? Måste man hitta fel o gå i taket för precis allt?
Hon sluter fred med sin kropp, oavsett BMI. Och det är väl helt otroligt underbart bra!! Eller? Fler borde sluta fred med sin kropp. Oavsett BMI.

Fast varför ska inte alla kvinnor kunna hyllas som vågar utmana normer och ideal i vårat samhälle, ”smal” som ”knubbig”?
Det är det vanliga sättet att tänka här i Sverige. ”Du ska väl inte klaga, det finns de som har det värre..”
Med de tankesättet så ska då vissa människor, som ligger nära idealet, inte få uttrycka sina känslor utan att bli kritiserade för att ha det ”för bra”.
ALLA människor har sina strider att utkämpa och vare sig man utkämpar dessa för sin egen skull eller för andras så tycker jag man ska hylla, inte sänka..

Måste man vara naken och nästan visa ”springan” med bara en smal tygbit som täcker för att tala om att man blivit mobbad och att tjejer ska vara nöjda med sina kroppar?? Hon är inte i närheten av tjock, därav denna uppskattning om hennes ”berättelse” -vad hade reaktionen blivit om någon som verkligen kan kallas ”överviktig” gjort samma.. ?
-att det ens finns folk som blir imponerade av valet över hur hennes budskap framställs.. videon är ju smygporr..

Hej!
Men utgår inte ALL musik från individen/bandet? Precis som du säger är detta en resa för henne och hon väljer att göra ett statement av det. Är inte kvinnor som kritiserar andra kvinnor för vad de gör med sina kroppar MER tröttsamt än en normativ persons försök att skapa debatt?
Du är bra!!!
Karin

Hej! Har alltid tyckt du varit bra LD men nu blir ja faktiskt besviken…Håller med E och Mad, Molly gör det så bra som kämpar emot sina demoner oavsett hur hon tjock hon är eller inte är. Och det är inget som ska sticka i ögonen på de som är fetare än henne.
Slutar att läsa din blogg nu, hade räknat med en reaktion från dej men är lite less på att Du ska tolka det mesta från din synvinkel och allt annat är tydligen fel…PS! Du behöver inte svara på min kommentar, som sagt…

Vilken trist attityd du har nu.
1. om du alltid tycker att jag är så bra, varför låter du ett inlägg påverka huruvida du läser eller ej? Dömer du alltid människor lika hårt? Vänner? Bekanta? och 2. om du alltid tyckt att jag är så himla bra, kan det inte vara så att jag är jävligt bra nu också och att du kanske bör reflektera över vad det är jag skriver. Jag är inte bara bra för att man håller med mig, min styrka är att få folk att tänka till och fundera.
Men visst. Tack o hej.

Klart att det är irriterande precis som du skriver, men vem har sagt att hon är smal då? Det är ju din åsikt om hur smal eller inte smal hon är som gör att du reagerar, eller? Och det är ju faktiskt lika dömande. Jag säger inte att du har fel i det du skriver för alla upplever ju saker och ting olika men det är just det där med att reclaima sin kropp som gör att iallafall jag tycker att det är (inte riktigt ett hjältedåd) bra av henne att visa upp sig sådär. Poängen är väl att man inte ska tycka någonting alls om just hennes kropp, men att de flesta nu kommer att tänka antingen ”gud vad bra att hon gör så fastän hon är tjock” eller ”men hon är ju smal och snygg, varför ska hon ha cred?”. Båda, för mig, är att ÄNDÅ fokusera på det hon vill reclaima och tycka och döma en massa. Och ja, som någon skrev så är det väl kanske så att hon inte hade gjort sådär om hon varit jätteöverviktig och på gränsen till dödlig fetma, och som du själv skriver, då hade folk blivit förbannade (vilket också är skumt), så jag förstår ditt inlägg till fullo. Jag ville bara lägga fram att allt tyckande är ju faktiskt likvärdigt, och att grejen kanske är att man inte behöver tycka ALLS om en annan persons kropp.

Tycker alltid att det är intressant att vända på det, varför tror ni sådana fall att det finns ett ’smalhetsprivilegium’?
Vikt är inte det enda idealet vi har. Ungdom, hälsa, glädje, rikedom osv är också saker vi idoliserar i media.
Kanske föredrar man smala för att det kopplas till en hälsosam person? Jag lägger inga värderingar i någons vikt, men på samma sätt som vi tycker att folk med ringar under ögonen är oattraktiva, kanske samma gäller för andra sorters ”ohälsosamma” utseende – (Men vafan, man får väl ha insomnia om man vill! Fuck media, mer mörka ringar under ögonen).
hehe.
Kanske på samma sätt som vi inte visar gula tänder, associering med rökning. Kanske anställer vi inte folk som dricker lite för mycket, på samma sätt som man inte vill anställa någon som är tjock? I samma mån som man minsann inte hade anställt en anorektiker. Kanske är det helt enkelt så att personer drar sig från var de associerar med ostabila personer och kompensationsbeteendende? Det är ju VERKLIGEN inte alltid så och många kvinnor är genetiskt olika i storlekar, och jag håller med att i Mollys fall är det mycket snack om lite.
PS. När jag säger ”tjock” i detta inlägget – menar jag inte Molly. Det är absurt. Och nej, jag försöker inte vara okänslig, jag har vänner som har haft viktproblem pga. att de haft sjukdomar, på ett eller annat sätt, som har hindrat dem från att gå ner i vikt. Vissa människor vill kanske inte gå ner i vikt. Det är självfallet också en aspekt.
Oavsett, det är viktigt att försöka undersöka varför folk tycker som de gör och varför ni tycker att det är fel. Det sagt, jag tycker inte att man ska lägga någon värdering i hur folk ser ut. Det är inte det jag menar. Men jag pratar om associationer till personlighet som man gör beroende på hur en person ser ut.

Man är så djävla blind. Jag skall skriva ärligt och jag hoppas att jag inte råkar trampa någon på tårna för det är sannerligen inte min intention, men jag vill spilla ur mig lite tankar:
Jag hade inte vågat lägga upp en sådan bild som Molly lade upp. Eller, jo, kanske, men jag hade haft enorm ångest och varit livrädd att någon skulle säga något om magen. Det där är pretty much hur jag ser ut när jag sitter ner, och media i alla riktningar bekräftar hela tiden att det är FEL och att man är DÅLIG osv. Och det är jobbigt.
Och där är jag blind, för jag ser bara hur det är för mig själv. Jag är enormt privilegierad på många punkter, så jag missar helt och hållet hur det är för folk (kvinnor) som är större än så, att det gör dem ännu mer utpekade för att som du säger; de kan inte lägga upp en bild på sina kroppar och säga ”Jag är också nöjd med min kropp!” utan att det skall komma mängder av kommentarer på hur de glorifierar fetma och ohälsa och yada yada. Ohälsa är inte en kroppslig sak, det är mentalt. Ohälsa är att hata sig själv, att må dåligt i sin kropp, att ägna sig åt självdestruktivt beteende oavsett om det är att svälta sig själv, att hetsäta eller att på annat sätt skada sig (fysiskt/psykiskt). Ohälsa är inte att ha en stor kropp och att må bra i sig själv.
Jag kan emellanåt uttala mig på min egen blogg om att jag känner mig ”stor” eller plufsig, och jag inser ju att det förmodligen är totalt djävla dumt av mig och att det kommer att få folk som är större än mig att må dåligt, och det är inte min intention alls. Igen, blindheten. Jag missar hur ful jag är mot andra så fort jag hatar på mig själv. Det är en svår balansgång, för samtidigt behöver jag ibland få skriva av mig om hur jag mår i mig själv osv. Jag vet inte hur jag skall uttala mig när det som känns ”rätt” är något som kommer att få andra att må dåligt. Jag vet verkligen inte. Jag vill inte hålla tyst om det när jag vet att det enda som kan få mig att må bättre är att få det ur huvudet, men jag antar att den bästa lösningen vore att isf skriva det i privata inlägg som ingen annan får tillgång till. Kanske jag borde göra det med mina inlägg om träning också, för jag vill inte alls trigga andra människor. Jag vill bara keep track på vad jag har ägnat mig åt.
MEN jag ville inte skriva det här som en egen liten pity parade. Jag försöker mest samla ihop en massa ord till något konkret. Jag tror att vad jag vill säga är att jag förstår Molly och jag förstår alla andra, och att jag måste försöka få av mig mina egna skygglappar och se världen med öppnare ögon för att förstå att allt inte revolverar kring mig. Eh. Ja. (jag är inte så osympatisk som jag låter, jag lovar!)
Det var nog det jag ville ha sagt. Sorry för WoT.

Kan idag skratta åt att jag tyckte jag var tjock när jag kämpade för att gå ner från 56 till 52 kilo. Men känslan av att kroppen var stor och klumpig hade väldigt lite med det reella utseendet att göra. Någonstans på vägen började jag snedtolka spegelns reflexer och sen var det kört. Kunde heller inte välja hur de människor jag hade runt omkring mej såg ut och vilken kroppskontroll de hade när det gällde rörelse. Bilden etsade sig fast i min hjärna under många år oberoende vad andra tänkte och kommenterade, det jag tog åt mig var de negativa kommentarerna.
Det är jättelätt att säga att det var ingenting i jämförelse med andra men det hjälper inte självkänslan. Sorry, vi människor funkar inte så.
Nu kommer troligen någon att svara att min kunskap inte räcker till för att uttala sig men den diskussionen tänker jag inte ge mig in i. 25 år äldre och 10 kilo tyngre har jag lärt mig att jag är inte bara min kropp oavsett om jag är supernöjd med den eller inte. Den är en del av mig men jag är mycket mer. Under de här åren har jag också mött otaliga tonåringar som kämpar med bilden av sig själv från det ena eller andra hållet. Vi är ju inte ”perfekta”, hos alla kan vi hitta skavanker av ett eller annat slag. Att kunna acceptera sig själv för den man är och vara stolt över sig själv är ett av våra mål och det kräver uppbackning för att lyckas.
Mej berör filmen och jag tror att den kan vara värdefull när det gäller att känna igen sig i den sneda verklighetsbilden och då spelar det ingen roll om magvecken är tydliga eller inte. Jag ser heller inte filmen som de andras skrattande åt barnet som inte alltid hängde med utan som upplevelsen att inte duga oavsett verkligheten.

Mycket av ”du är inte lika överviktig som mig så du förstår inte”.
Har bemötts av ”jag är äldre än dig så jag vet mer än dig” av personer som visat att dom inte tagit lärdom av livet.
Eller ”du som är så ung kan inte förstå vilka sorger jag upplevt”. Jag har naturligtvis upplevt sorger under mina snart 40 år som ger mig en förståelse hur folk känner trots att jag kanske inte upplevt lika stora förluster i livet.
Som en psykolog förklarade en gång: ”man måste inte ha drunknat för att kunna bli livräddare”.
Man måste heller inte ha upplevt allt för att ha förståelse eller insikt.
I övrigt så är det en intressant debatt.

Jag var tjock när jag var liten, tjockast i klassen. Jag vet hur det känns att pekas på, retas, känna sig fel och ful och utanför normen. Jag ser inte ut så nu, ser ut som Molly, undrar då om jag har rätt att uttala mig i ämnet?! Den lilla tjocka flickan finns kvar inom mig och jag kämpar med min kropp och kroppsuppfattning varje dag, trots att jag är 35 år och kanske borde ”mognat”. Även om jag nu tillhör normen och aldrig skulle få för mig att klaga på min kropp offentligt (med respekt för tjockare) så har jag ändå mitt eget kors att bära.

Jag tror att det här har hjälpt tjejer som vuxit upp under photoshop-eran att få en lite mer realistisk bild av verkligheten; att det inte hör till undantagen att en mage korvar sig när man böjer sig fram t.ex. Jag tror även att det har varit positivt för de tjejer som by association har mått dåligt över de vidriga kommentarer Molly har fått utstå. Att hon ställer sig upp och säger att det inte är ok, att det inte är hon som är problemet. Att hon får stöd i det är ännu bättre, det avnormaliserar en rent livsfarlig hets som är helt socialt accepterad om man bara skrapar lite på ytan. Jag tror att det här har fått negativa konsekvenser för större kvinnors självkänsla och mående på många sätt, vilket är hemskt. När det står för sig självt. Men att fortsätta lipa över ett inbillat hån (För jag är ganska säker på att det inte var intentionen här) och tycka att det är där fokus ska ligga, att det är det som är det värsta i sammanhanget när man är väl medveten om allt det ovan nämnda; är att gråtrunka. Man gråtrunkar över sin egen individuella upplevelse av att Molly gör sin individuella upplevelse till en grej… Jag tycker att det värsta är att ingen lyssnar på vad hon säger, HON ber högaktningsfullt sina plågoandar att dra åt helvete. HON säger att hon äger sin kropp. Så jävla rätt. Men istället för att lyssna sizear man återigen upp henne, för att se efter om hon verkligen har rätt att säga sådär. Tycker att grejen i sig, budskapet, orden; är helrätt, men undrar om det är skadligt eller bra att de levereras av någon som ser ut sådär? Alltid detta jävla förminskande och reducerande av kvinnors röster, alltid denna jävla bedömning av vårat utseende. Jag blir så in i helvete trött. Det här är inget som skall användas i samtal om fatshaming och smalhetsprivilegier… Eller jo, om man tar upp vad hon faktiskt säger…

1.4 miljarder människor lever idag under det som kallas för extremfattigdom. Allt för många barn svälter och ser ut såhär. Molly lever i en värld där hon är popstjärna men inte tillhör normen för popstjärnor och ställer sig mot detta. Du lever i en vanlig svensk vardag och för dig är inte detta någonting att hylla, hon är ju normal och borde inte göra någon grej av det. I en annan värld är detta overkligt; att folk sitter framför datorer och blir frustrerade och upprörda över att någon säger något eller skriver något eller tycker något om vikt i huvudtaget. Varför bry sig?
Du skriver att du inte vill förminska någons problem samtidigt som du gör det. Ur ett annat perspektiv är väl det mesta du skriver om feminism, jämställdhet, förtryck, patriarkat ganska oviktigt? Du har ju ändå mat på bordet, får umgås med dina vänner, göra en heldel tråkiga måsten förstås, men överlever din dag ganska lätt om du bara inte skulle bry dig så mycket? Eller? Är det så? Borde du alltså också tystas? Vad skickar du för signaler när du klagar på att kvinnokroppar jämförs i västvärlden när andra gärna skulle kunna få sina kvinnokroppar värderade om de bara kunde få fylla dem först. Vem bryr sig om feminism i Sverige i huvudtaget? Vafan spelar det för roll om kvinnor har lite lägre lön än män, de kan ju fortfarande köpa sig en platt-TV att ha på väggen! Förstår du vart jag är påväg?
Molly upplever att hon får ta stryk i sin vardag över hur hon ser ut och tar upp en kamp om detta. Även om du tycker att detta är trams och att hon egentligen är fullkomligt normal. Jag håller med dig. Men för henne kanske det inte är så. En kamp ska aldrig hämmas. Precis som din kamp inte heller ska hämmas! Fortsätt stå upp mot det DU tycker är fel men tryck inte ner andra för att de står upp för det som de tycker är fel!

Mollys video och diskussionen kring den, visar väl snarare hur sjuka ideal musik-, film- och modebranschen har, än att säga något om acceptans och respekt för överviktiga, eller olika människor överhuvudtaget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *