Kategorier
Vardagstrams

Vi måste alltid förhålla oss till vår kropp oavsett om det handlar om självhat eller att lära oss acceptera den

Molly kör en Blondinbella/size me och drar igång kampanjen #överminstoltakropp och jag suckar. Ännu en kampanj där kvinnor uppmanas visa upp sina kroppar (nä det har vi aldrig gjort förr, kvinnor som visar upp sina kroppar? Vilket nytänk!) som genast domineras av smala kvinnor och fitnesstjejer med tajta brunbrända kroppar samt (håll i er) ”före” och ”efter”-bilder på kvinnor som gått ner i vikt. Här ska det normativa återigen hyllas! Jaja, nån enstaka större kvinna syns också men ni fattar problematiken va? Det ser alltid ut så här och det som menar till att peppa drar bara ner oss i skiten igen.

Jag kan uppskatta Mollys tanke bakom, för hjärtat har hon på rätt ställe, men undrar om vi verkligen inte har kommit längre än så här? Har vi inte kommit längre än att återigen använda kvinnors kroppar som diskussionsunderlag? Har vi inte kommit längre än att än en gång ta bilder för det värderande ögat?

 size me

20140809-212653-77213600.jpg
”…vi vägrar anpassa oss efter något slags ideal”. Nej. Att som normativ säga att man stolt vägrar trotsa idealet. Nej. Bara nej.

Jag blir personligen bara påmind om att jag borde tänka på hur jag ser ut och vad jag väger när andra kvinnor visar upp sina kroppar i det syftet. Jag blir påmind om att jag har en kropp och att andra har en åsikt om den och att jag borde tycka nåt också. Jag påminns också om andra kvinnors kroppar. Påmind om allt det där jag försöker sluta tänka på.

Kommer ni ihåg när Lady Gaga visade upp sin stora groteska hur orkar hon leva så här? normativa kropp?

gaga

(Konstpaus)

Hon hyllades också för sitt mod. Äntligen sa man, äntligen visar hon att man kan älska sig själv trots att man …. ja vad? Är normativ och smal och fantastiskt snygg? Wow vilken prestation. Ja, ok för Gaga kanske det var världens grej. Hon kanske har fajtats med kroppsångest ett helt liv men hennes bilder hjälper inte mig.

Kroppar som visas upp för att peppa kvinnor att känna sig nöjda funkar ej. Kanske som en quickfix just där och då men när ruset lägger sig så står vi där igen framför spegeln och undrar varför vi aldrig kan känna oss ok. För du kan inte, jag insisterar; KAN INTE få fokusen bort från ytan och kraven kring den när du använder just ytan som ett verktyg på det sättet. Det funkar inte att säga ”nu slutar vi tänka på hur våra kroppar ser ut” när man samtidigt uppmanar till att visa upp kroppen. 

Mollys motivering ….
ser olika ut
Och Isabellas….
size me 2
… påminner lite om Doves kampanj:

dove

Ba ”Alla storlekar!” ba näää bara de som passar in i vad som är socialt acceptabelt. Man får vara ”tjock” om det tjocka sitter på rätt plats dvs röv och tuttar. (ingen kvinna på bilden är tjock. Alltså på allvar INGEN ÄR TJOCK PÅ DENNA BILD ÄR DE HELT SJUKA I HUVUDET?)

Och det här med att vara stolt över hur ens kropp ser ut? Vilket jävla larv egentligen. Vi kvinnor ska alltid förhålla oss till kroppen. Vi ska jobba på att acceptera den, lära oss att älska den TROTS alla skavanker (hua) och lära oss att känna oss vackra. Vacker vacker vacker, vi är ju så fina som vi är eller hur och så håller vi kvar fokuset på det vi vill motarbeta.

How about starta en kampanj där man uppmanar folk att vara stolta över vad kroppen kan göra istället för hur den ser ut? Tänk om #överminstoltakropp fylldes med bilder på folk som utmanade sig själva eller helt enkelt bara gjorde vad deras kroppar klarar av? Kanske bilder på folk som klättrade berg, lekte med sina ungar, roller derby’ade, cyklade, födde barn, ammade, hoppade fallskärm – stort och smått men med fokus på hur fantastiskt det är att vi har kroppar som bär oss på olika sätt och ur olika förutsättningar? Om vi nu måste fokusera på kroppar, hade inte detta varit ett sundare alternativ?

jess

Amra Hasanov har skrivit om varför det är problematiskt att hylla normsnygga personer som älskar sig själva. Läs gärna!

”Det patriarkala och kapitalistiska systemet bygger helt och hållet på att vi måste fortsätta hata oss själva som kvinnor. Kroppshat är det naturliga tillståndet för en kvinna i samhället och det är helt enkelt inte meningen att en ska vara nöjd med sin kropp så som den är. Kampanjer som uppmanar oss till att älska oss själva gör det oftast i vinstdrivande syfte, tänk bara på Lindex BH reklam eller Doves satsning på bodylotions som skulle locka kvinnor av olika storlekar till att köpa produkterna för att älska sig själva mera.”

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

51 svar på ”Vi måste alltid förhålla oss till vår kropp oavsett om det handlar om självhat eller att lära oss acceptera den”

Så som lady gaga ser ut på bilden, sån kropp har jag
har aldrig känt mig annat än normal, men nu när de påpekar att det var modigt att visa upp sin kropp sådär börjar jag ju fundera?
vadå är den kroppen på bilden ful då eller vad vill dom säga? Varför skulle det vara modigt o bra gjort?/ julia

Men kvinna du äger! Just den delen med att fokusera på vad kroppen kan göra isf att fokusera på hur den ser ut, jag vill sprida det budskapet till oändligheten. Och det gäller både för kvinnor och män. Jag är inte alltid nöjd med hur min kropp ser ut, men jag är ALLTID nöjd med vad min kropp kan göra!

”INGEN ÄR TJOCK PÅ DENNA BILD ÄR DE HELT SJUKA I HUVUDET?)”
Doves skrev väl inte direkt: ”Titta tjockisar, de gillar sina kroppar!”
Inte så jag minns den kampanjen.
Snarare att kvinnorna inte ser ut som Victoria’s Secret-idealet. Deras lår går ihop. De är olika långa. De har olika hudfärg. Olika frisyrer osv.
Antagligen valde de bort under- och överviktiga för att inte förknippas med ohälsa. Och ja, det kan man väl diskutera. Men vad fan, de försöker och de ÄR normbrytande. Det går ju framåt när folk börjar erkänna att kroppsrelaterad ångest är ett problem. Tycker inte att de förtjänar att få massa skit bara för att de inte hade med precis varenda storlek och färg som finns där ute.

Jag håller med E i det hon skrivit. För egen del blir jag glad och uppmuntrad utav Dove’s reklam, inte minst för att kvinnorna står rakt upp och ner precis så som man kan hitta kvinnor i deras vardag. De gör sig inte till och ser avslappnade ut. Det är en stor skillnad mot ”vanlig” reklam.

Jättebra inlägg! Saker som måste upprepas tills dessa kampanjer slutar existera.
En tanke som ha slagit mig på sistone är om man verkligen måste älska sin kropp som kvinna. Vet typ ändå ingen kvinna som verkligen gör det så kunde det inte vara en idé att slopa dessa krav på att älska sin kropp och bara låta den vara. Tror inte att män älskar sina kroppar heller men de har större möjlighet att bara vara utan att behöva förhålla sig till sina kroppar hela tiden. Såna här kampanjer startas ju sällan för killar till exempel…

den enda anledningen till att dove gjorde den där kampanjen var för att de insåg att de säljer bättre när de använder ”naturliga” kvinnor som modeller istället för kvinnor som ingen kan relatera till. men när de sökte modeller till kampanjen skrev de massor om hur de inte villa ha ”för” runda kvinnor, eller kvinnor med ärr, bristningar eller födelsemärken osv. gah, så tröttsamt.

”How about starta en kampanj där man uppmanar folk att vara stolta över vad kroppen kan göra istället för hur den ser ut?” Åh, vad underbart att få läsa den meningen! Har alltid blivit dumförklarad när jag i samtal med väninnor sagt att deras kroppar kan göra så otroligt mycket och att det verkligen är något att vara glad för. Jag har en kropp som gör ont hela tiden och jag har försökt att prata om hur man inte ska ta en frisk kropp för givet utan älska den, oavsett hur den ser ut. Men det är sällan någon förstår. Samtalet kanske ebbar ut just då, men det är väldigt snart dags igen. Och trots att jag har ont hela tiden så kan jag uppskatta och älska de saker min kropp faktiskt klarar att göra 🙂 Jag har fött ett barn och att min kropp klarade det är jag väldigt glad för (plus en mängd andra grejer, men föda barn var största utmaningen för just mig).

orkar orkar orkar inte med detta ständiga kroppsfokus. skrämmande att tänka på vad vi kunde gjort med all den tid och ångest som försvinner idag. förut gick mitt liv på att hata min kropp, nu går det ut på att tycka om den och vara snäll mot den.

Alltså, Lady Dahmner, det finns liksom inga ord för hur förbannat jävla glad och arg och lättad jag blir när jag läser dina inlägg. De blåser stormvindar för min vilja att fortsätta kämpa varje dag. Tack för att du är så jävla sylvass och BÄST!

Jag orkar fan inte mer nu.
Ja, jag vill börja träna igen, för att jag tycker det är kul, men pga sjukdom klarar jag inte av det längre.
I början, när jag gick upp i vikt, började jag genast klämma på ”fettet” och tycka att jag var tjock. Mådde dåligt för att kläderna inte passade längre.
Men ”tack vare” all den här älska-din-kropp-normativa-kvinna-hetsen så känner jag bara att ”fuck it!” Jag kan faktiskt fortfarande gå åtminstone så… Och om nån stackars människa inte skulle tycka om mig pga hur min kropp ser ut, då är det faktiskt synd om hen, inte mig. Jag behöver inte såna människor i mitt liv.

Bra och viktig text! Håller helt med dig i allt du skriver! Utom möjligtvis det sista, att vi ska starta kampanjer för att hylla kroppens funktioner (klättra i berg, bära oss osv) eftersom det då åsyftar normativ funktion och utesluter funkisperspektivet (all kroppar bär inte sig själva).

Haha måste fortsätta på din tråd för ja så känner jag också! Förutom att jag är smal då. Du är tjock och jag är smal. Så what liksom!? Det är ett jäkla ältande kring detta fenomen (eller snarare denna verklighet) hela tiden. Acceptera och se det fina i vår olika kroppar, för hur de ser ut OCH för vad de kan göra. Åsikter om andras kroppar kan man hålla för sig själv, jag vill inte höra att jag är för smal och jag bryr mig inte om att du är tjock. Hade du däremot varit dryg och otrevlig, ja då hade jag vänt ryggen till. Fokusera på det väsentliga istället! 🙂

Det här är helt OT men ville bara dela med mig. Tittar du fortfarande på Doctor Who? Jag kan iaf säga att det är svårt numera att se serien. Har varit ett fan sedan 2005 och tycker det är så synd att den har dragits ner så mycket (eller totalt beroende på hur fantatisk man är kanske). Ur ett jämställt perspektiv så är det numera total katastrof! Många skyller ju på Moffat och hans totalt värdelösa kvinnosyn och det lär bero mycket på detta.
Matt Smith perioden är äntligen över iaf och jag ser fram emot Peter Capaldis doctor (gillar honom sedan tidigare så har höga förväntningar). Capaldi har sagt i intervjuer att han vägrat flirta med Clara, inte velat att serien ska ha den riktningen och att han vill ta tillbaka serien till där den startade med äventyr och spänning.
Tycker det är så tråkigt med de promo bilder som släpps där Clara såklart är mest för att vara söt. Har inte börjat gilla henne än men det kanske bli ändring. Det har varit såhär sedan Moffat tog över att kvinnorna fått bli något slags bihang, medan Russel T. Davis hade en något bättre kvinnosyn där de inte enbart var den som skulle räddas hela tiden eller ett mysterium att lösa.
Ville bara dela med mig av detta då jag såg det och tänkte direkt på dig då jag vet att du gillar serien. 🙂
http://shtoops.tumblr.com/post/91739127849/brilliantfantasticgeronimo-linnealurks

Fast ärligt talat. Handlar det inte bara om att maskera en PR-strategi med någon slags ”bjudsam” ton?
Ingenting är bjudsamt med varken Mollys musikvideo eller Blondinbellas desperata reklamblad till tidning i min mening.
Det handlar om att nå så bred målgrupp som möjligt och om man sätter upp ett finger och känner dom feministiska vindarna i luften så passar det fint att ”hjälpa osäkra medsystrar” som det kallas. Samtidigt får man den manliga upphetsningen, kanske man hoppas på OCH alla kvinnor som dansar för den och tycker det är viktigt kan inspireras av utviket. Allt i ett liksom.
Nu har medierna och storbloggarna gapat och gapat om dom här nakenbilderna och videosekvenserna och svarat med att leverera intresse från ignoranta konsumenter.
Bra jobbat. Och tragiskt. Och ingen borde besvara det här i sin mediekanal egentligen tycker jag.

Tycker också det är problematiskt hur vi framställer dessa kroppar – de har blivit ombedda att posera och ska se vackra ut från smickrande vinklar. Ingen står ju så där i verkligheten! Det brer ju på idén om kvinnors kroppar som ”konstverk” och kuttersmycken.
Jag tror starkt på att omvandla denna bild från konstverk till föremål för användning.
Objekt: den/dem/det som utsatts för den handling som beskrivs av:
subjektet – den/det/dem som utför handling

Mer OT så måste jag säga det att du än en gång leverarar ett briljant inlägg!! Tack för att du skriver så otroligt bra och att du har denna underbara blogg. Är så glad att jag hittade hit för sedan dess har mina ögon öppnats för så otroligt mycket som jag inte ens tänkt på innan. 😀

Jag gick in och kollade #överminstoltakropp och herregud vad jag blev triggad.
Utan att jag kunde hjälpa det började jag planera gymbesök, diet och att eventuellt spy upp snickersen jag precis åt.
Jag gick till spegeln och började dra i valkarna, kolla på celluliterna och fällde en tår tills jag insåg hur sjukt det var.
Allt pga en dum sida på internet.
99% av de som postar bilder på sin kropp är brunbrända och fitnesstjejer.
Jag fattar inte hur någon kan tro att detta ska göra mer bra än dåligt!

Om man istället byter fokus till vad en kropp kan göra hamnar dock mer än en målgrupp av människor under en liknande tröskel av ångest och press.
Vad sägs om att var person tar sitt ansvar och slutar att döma vardagliga individer efter något så trivialt som kroppar.

Jag känner mig så hånad av det här.
Men när jag var liten (typ mellanstadiet) fick vi lära oss att lägga fokus på vad våra kroppar kan göra (springa, cykla, spela fotboll etc) istället för att bry sig om hur kroppen ser ut. Antagligen gick nådde inte det budskapet fram till alla, men i varje fall till mig. Jag är tacksam över att jag har en frisk och fullt fungerande kropp.

Våra kroppar är fantastiska. Ett hjärta som slår oupphörligt. Mat som bryts ner om ger näring åt celler. Går det hål i huden så lagas det av sig själv. Celler som nybildas hela tiden. Hjärna som är så fantastisk. Och även om vi rör oss för lite och äter fel, så fortsätter den att ställa upp för oss. År efter år …

Hejsan! Jag har en fråga som jag grunnat på länge, men aldrig ställt. Så tänkte göra det nu!
Jo, jag vet ju att F! Vill avskaffa RUT-avdraget, för att rika människor inte ska ”utnyttja” städhjälp. Men jag förstår inte.. Om subventionen av det avskaffas så är det väl verkligen bara rika människor som kommer ha råd att betala för städhjälp?
Min familj är långt ifrån rika, min pappa jobbar konstant (han är lantbrukare) och min mamma jobbar oxå väldigt mycket på ett lågavlönat jobb. Enda möjligheten för dem att få ha ett ordentligt städat hem var att ta städhjälp, vilket de fick råd med endast tack vare att det finns RUT. Så jag skulle uppskatta en tydligare förklaring av hur det blir bättre för alla av att det avskaffas, hoppas du eller någon annan i kommentarerna orkar svara!

Att köpa städhjälp är att köpa någon annans tid och kroppsarbete. Kanske hamnar dina föräldrar på en hyfsad inkomst. De som städar är ofta kvinnor, och vem ska städa hemma hos dem? Att anlita städhjälp är att kliva på andra kvinnors axlar. Jag ska försöka förklara varför.
Det är så att om en inte bryr sig om den moraliska frågan så tas subventionspengarna ifrån skatten. Alltså går en del av den skatt vi alla betalar till att subventionera städhjälp åt de som är för lata för att städa själva. Observera att jag inte menar sjuka människor som ej klarar att städa själva, och på grund av frånvarande socialt kontaktnät eller sjukvård inte får hjälp med städningen utan löser den själva med de ekonomiska medel de har.
Många framhåller också att det blir fler jobb med RUT. Ja, enformiga, fysiskt tunga, stressiga jobb. Jag tycker människor förtjänar en högre nivå.
Därför tycker jag det är fel.

En grej jag inte förstår med att folk ska skicka in bilder på sina kroppar är att: Varenda jävel med ögon som vistats utanför hemmet vet väl att majoriteten av kvinnor INTE har en size 0 kropp? Varför skulle jag må bättre av att se privata bilder på kvinnor ”som ser olika ut”??? Detta faktum förändrar inte att det är ett supersmalt IDEAL vi har, och de flesta kvinnor strävar inte efter att se ut ”som folk” utan efter att anses VACKRA (eftersom detta enligt samhället är kvinnans huvuduppgift). Och så länge idealet ser ut på ett visst sätt så spelar det väl ingen roll om man ser att folk i verkligheten ser olika ut.
När jag smalhetsade som mest gjorde jag det för att jag har väldigt höga krav på mig själv och ville vara ”perfekt”. Jag VET att folk ser olika ut i verkligheten.
Denna kampanj av Molly känns nästan lite cynisk, just för att den är gjord hundra gånger förr. Det känns som ett PR-trick för att få hennes målgrupp att ”engagera sig” i Mollys varumärke.

Hear hear!! (snyggt namn förresten ;))
Precis så tänker jag också om ideal och såna här kampanjer som Molly m.m. driver. Önskan att vara smal och size 0 handlar för många inte om att vara ”normal, som vanliga kvinnor” utan att vara BÄTTRE än vanliga kvinnor, vackrare än vanliga kvinnor. Så var det iallafall för mig under mina tonår när jag dagdrömde om att ha en tajt, smal, perfekt kropp vilket jag tror starkt hängde ihop med min dåliga självkänsla och en önskan om att bli sedd. Jag var ganska tyst, blyg och lite småmobbad, och jag tänkte att ”Om bara! Om bara jag var så där smal och vacker, då skulle alla se mig och älska mig och inse att jag är bra! Mer än bra, BÄTTRE än många andra!”.
Jag tänkte och trodde att det enda sättet för mig att acceptera och älska mig själv, utvecklas och komma ifrån min blyghet var att förändra mitt utseende och kropp så jag såg mer ut som idealet. Inte som ”vanligt folk”. Feminismen räddade mig som tur är. 🙂
Nu har jag kommit ifrån många av mina kroppsnojor, men det är ENBART p.g.a. de skäl som LD tar upp; mindre fokus på hur kroppen ser ut och utseende i största allmänhet. Nu försöker jag på daglig basis istället fokusera på hur jag och kroppen MÅR, vad den kan göra, vad JAG kan göra och åstadkomma. Eller bara luta mig tillbaka och göra sådant som genuint gör mig glad, som att läsa feministiska bloggar t.ex. 🙂
Så jag håller helt med LD, mindre fokus på hur kroppen ser ut FFS!!

”För du kan inte, jag insisterar; KAN INTE få fokusen bort från ytan och kraven kring den när du använder just ytan som ett verktyg på det sättet. Det funkar inte att säga ”nu slutar vi tänka på hur våra kroppar ser ut” när man samtidigt uppmanar till att visa upp kroppen. ”
Jag förstår vad du menar men se ändå en liten skillnad, jag tror inte att varken Molly eller Isabella vill ta bort fokuset från ytan (Bella tillverkar ju liksom skönhetsprodukter numera) utan de tänker att de bara vill beredda idealet…om deras tanke håller vet jag dock inte..

SÅ jävla bra skrivet!!!! TACK för att du sätter ord på de ofärdiga tankarna jag fick när jag såg Mollys töntiga jävla kampanj! Det är EXAKT så som jag har fått uppleva hela min ungdom. Jag har alltid varit överviktig, inte lidit av fetma, men jag har ALLTID haft typ 10-15kg för mycket. Den ENDA anledningen till att jag säger ”för mycket” är för att min kropp tar stryk av att jag är överviktig. Jag har en lättare form av diskbråck som är resultatet av att jag inte levt ett tillräckligt aktivt liv, och det beror på 500 anledningar med bl.a depression och ångest pga sjukdom och död i min familj under många år…
HUR som helst, så har jag ALLTID fått höra alla jävla kommentarer ifrån klasskamrater att ”åh vad fet jag är”, ”usch vilka stora lår jag har” eller ”åh om man ändå vore smalare så man passade i den klänningen!” osv osv… Dessa tjejer har ju också vuxit upp med idiotiska skönhetsideal, men jag har känt det som rena och skär HÅN mot mig när de sagt såna saker, för ALLA har alltid varit smalare än mig!
Det gör mig så förbannad, att vi som tjejer/kvinnor ALLTID ska behöva mäta oss med våra kroppar. Det är det enda som betyder något i det här samhället som det verkar. Så när någon liten b-kändis som Molly dyker upp solbränd och smal och säger ”Var stolta över era kroppar!” så känns det PRECIS som i omklädningsrummet i skolan, när alla säger att de är feta, men jag är större och ingen har en tanke på hur JAG känner mig.
Jag blir så jävla glad V A R E N D A GÅNG jag ser ett blogginlägg, en nyhetsartikel eller en facebookstatus som innehåller liknande kloka ord som du har skrivit!! Jag önskar bara att fler K A R L A R kunde förstå detta!! För HUR det än är, så är majoriteten av de som styr över media, MÄN! Och dessa män bryr sig BARA om att tjäna pengar, på kvinnors kroppar. De är inget annat än sliskiga fucking jävla hallicks! Och kvinnorna som går med på alla dessa reklamkampanjer förstår det här med ”kroppsbild” och ”älska din kropp oavsett vad” ungefär lika bra som om man skulle förklara konceptet för en annan ras, typ en hund!
UTBILDA fler i skolorna om det här!! Vi MÅSTE börja ta tag i det här på ALLVAR som samhälle, om vi inte vill ha ännu fler deprissioner, självmord, självskadebeteende, anorektiker, bullimiker eller sönder opererade tjejer med infektioner kors och tvärs i kroppen, som ägnar i princip ALL sin vakna tid till att endast kritisera sig själva. DET är ett STORT problem vi har i dagens samhälle, heeeela jävla världen över! Och det är INGET som kommer stoppas, om vi inte alla går i samlad trupp emot alla dessa mode företag, reklambrancher osv som säljer kvinnors kroppar i media som köttbitar till svältande lejon.
Over and out!

Men vänta lite nu. Jag tycker att du tänker bakvänt nu LD. Det hela handlar om personliga problem och inte just om hur mycket en person väger, eller se ut att väga. Du kan inte bestämma vem som får lov att yttra sig i den här frågan. Du kan inte veta vilka personliga problem Molly har haft och andra kvinnor i hennes storlek. Jag som ser ut ungefär som Molly i kroppen (nu efter barnen) blev oerhört glad av hennes senaste video Freak. Det hjälpte mig att må bättre över min kropp, som jag har mått dåligt över efter graviditeterna. Molly gör en jättebra grej och detta stärker många tjejer. Varför hacka på detta då? När får vi med Mollys kroppsform tid att tycka vår kropp är ok? Precis som att vi ska förbjudas eller aldrig få komma till tals, TROTS att även vi mår dåligt över kroppen. Det är inte bara ett problem som överviktiga har och jag avskyr att detta har blivit som en tävling i olika viktklasser!

+1 på detta. Det känns som att bara en grupp av människor har ensamrätt på att må dåligt över vikten och att man ska tävla om vem som är störst och därmed vem det är mest synd om. Så vitt jag vet drabbas alla i samhället av sjuka ideal och ja, tjocka får utstå massa skit men det betyder inte att folk med normvikt eller för ”lite övervikt” inte får uttala sig om ämnet.
Sen när fick folk ensamrätt om åsikter? För det är så det låter nu. När man utmålar en grupp av människor i samhället som de största offrena gör man dom en björntjänst i mina ögon.

Alltså tusen jävla tack för denna lysande artikel! Huvudet på spiken. Alldeles ljuvligt. Så uppfriskande med någon som förstår den sjuka problematiken med att låta något helt annat än ”mångfalden” fronta diverse ”älsa-dig-själv”-kampanjer. Kan mycket väl funka för personen i fråga som frontar, Molly Sandén exempelvis ( som precis som du säger har hjärtat på rätt ställe, och har säkerligen haft sina kamper med sin självbild och kritik för sin kropp, vilket verkligen inte ska förminskas på något sätt) men inte för mottagarna, i alla fall inte för mig, och är det inte publiken vi vill peppa? Eller är det Blondinbella själv som peppen når och stannar där? Självklart är även denna kvinna värd att känna sig fabulous men vad händer med mottagarna, dvs hela världens kvinnor, som dessa kampanjer faktiskt är meningen att de ska rikta sig till? Som du säger, möjligtvis en quick-fix, men inte mer än så. Stort tack till dig för denna klockrena text!

Att vara sexig handlar om utstrålning. Blondinbella har noll sexig utstrålning. Blicken säger en sak. Posen säger en annan. Känner många som är kanske inte lika estetiskt lagda och har en mycket mer sensuell utstrålning.
Sex sitter i hjärnan.
Tyvärr biter inte sånt på omogna fjortisar som vill vara modeller.

Ojojoj, det var värre än jag trodde. Scrollade igenom hashtagen på instagram, och av knappt 3000 bilder räknade jag (slarvigt) till färre än 30 som är tydligt utanför normen.
En snabb koll där visar ju direkt att kampanjen inte uppnår sitt syfte. Tydligen får den kvinnor att känna sig manade att lägga upp bilder från gymmet eller löprundan, alltså där de försöker ändra på sin kropp, inte där de är nöjda med den. Eller där de är som mest fixade och poserar för att se extra smala ut. Och som du sa, före- och efterbilderna på viktnedgång (!). Kampanjen verkar ju slå totalt åt helvete…

”How about starta en kampanj där man uppmanar folk att vara stolta över vad kroppen kan göra istället för hur den ser ut?” Bra tanke, men flyttar vi fokus till görande så blir det fortfarande prestation, kolla alla yogaporr-bilder tex som fortfarande handlar om utseende. How about en kampanj om att vi bara är människor? Vad innebär det att vara människa? Tror det är en grundfråga under alla kropps-utseende-osäkerhets-fokus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *