Kategorier
Vardagstrams

En före/efter-bild påverkar betraktaren vare sig det är meningen eller ej

Elaine Eksvärd postade en före- och efterbild på sig själv på Instagram häromdagen och fick mycket kritik för detta. Det mesta av den relevant (även om det tråkigt nog alltid finns de som tar chansen att få in ett extra tjuvnyp.) och bra.

IMG_2463.PNG
Elaine kände sig missförstådd eftersom att hennes intentioner var nåt annat än det som antogs men jag tänkte ge mitt perspektiv.
Först: En sådan här typ av före/efter-bild kan aldrig visa hur mycket mer ”stark och hälsosam” någon blivit jämfört med förr. Bilderna visar bara hur personen ser ut.

Jag är, som ni vet vid det här laget, en av de som tar mycket illa vid mig av liknande bilder och bildtexter. Eller snarare jag TRIGGAS av det. Jag förstår ju att postarens (i detta fall Elaine då) mening inte är si eller så, men triggers utgår sällan från andemeningen och mer på det som faktiskt syns. Dvs ens uppfattning.
Det är svårt att förklara VARFÖR jag triggas men det hänger såklart ihop med samhällets syn på övervikt, på hälsa, på vikt överhuvudtaget. Hur vi premierar och lyfter fram smalhet och hur vi ser på tjocka som lata, äckliga, värdelösa osv. Att konstant matas med detta i åratal, varje jädra dag, gör iallafall mig väldigt mycket känsligare inför bilder och diskussioner kring viktnedgång osv. Det blir så mycket liksom. Det är inte det att jag missunnar eller är avis, utan att det är ÄNNU en droppe i en ganska stor ocean av smalhets.
Elaine berättar hur mycket extra vikt hon lade på sig. 29 kilo för att vara exakt. Hon berättar att hon med hjälp av viktväktarna, en bantningsmetod som går ut på att räkna kalorier (jaja ok ”points” same same) blev mer hälsosam. (Vad detta betyder är ju individuellt men vi lever i en kultur som likställer smalt med hälsa och övervikt med ohälsa och sammanhang är alltid relevant)
Det säger mig att hennes vikt ÄR relevant och att hon vill förmedla detta till din publik. (Det kanske inte är det hon vill egentligen men det är det jag och många andra uppfattar) Det påminner då mig om att vikt spelar roll.
Men med det sagt så tycker jag att man ska vara försiktig med personangreppen. Elaine är ju inte personligt ansvarig för hur samhället ser ut, men tänker att hennes läsare kanske vill uppmärksamma henne på att det vi säger och gör påverkar på gott och ont.

IMG_2462.PNG
Den här kommentaren var ironiskt nog både elak, obehaglig och full av fatshame. Och en i mängden av tusentals liknande kommentarer som alltid dyker upp när man diskuterat detta fenomen. Ridå liksom.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”En före/efter-bild påverkar betraktaren vare sig det är meningen eller ej”

Är det inte mycket bättre att vara smal. Om man kunde trycka på en knapp och bli smal utan ansträngning, skulle inte alla då göra det? Även om vi bortser från normer, om man levde ensam på en öde ö. Att slippa släpa runt massa extra kilon måste vara önskvärt.
Vi har alltså ett tillstånd som i sig är bättre än ett annat om inga andra faktorer spelar in.
Att då vara glad och nöjd att ha gått från det sämre tillståndet till det bättre är då inget man borde klaga på. Snarare hylla.

Nej, det är inte alltid smalast är bäst. Om man t ex är gravid eller ammar kan det var direkt destruktivt att gå ner för mycket. Alla har vi ett ansvar att inte bidra till den nuvarande viktmobbningen av gravida och absurda bootcampshetsen för nyblivna mammor. Låt nyblivna mammor få ta det lugnt och de som vill amma äta ordentligt så att de orkar bilda mjölk så att det räcker. Som nybliven mamma har man tillräckligt att tänka på ändå speciellt första gången man får barn. Dessutom bör den som ger sig tusan på att dra igång ett ambitiöst träningsprogram som nyförlöst ha klart för sig exakt vilka effekter/skador förlossningen hade på just dig och vad som är okej att träna och när. Av någon som faktiskt är medicinskt kunnig på nyförlösta kroppar. Inte nån Olga nånting som bara vill tjäna pengar. Annars kan det göra mer skada än nytta vet jag av egen erfarenhet. Blir du lycklig över att dra direkt och spy ner dig till Size Zero eller Viktväkta så by all means gör det. Men ge fan i att skryta om det på sociala media om du vet med dig att du är en tongivande ”hälso” bloggare.

Nu blir du kanske arg på mig, men jag tycker att du är en vacker och fyllig kvinna. Men du har fått upp ögonen på mig och jag har försökt att sluta kommentera andras kläder,frisyrer osv. Men jag är snart femtio år och det sitter sen barnsben så djupt rotat att man ska ge komplimanger för utseende. Vill inte att du ska klanka ner på dig själv och må dåligt över att du har former. Jag jobbar stenhårt med mig själv för att känna att jag duger som jag är med mina extrakilon. Det blir faktiskt lättare med åren

”Jag tappade hälsofokus” tolkar jag som ”jag åt vad fan jag ville och struntade i att jag blev fet”. Men så har jag ätstörningar sedan 10 år också och tänker allt annat än friskt angående detta.
Gillar dock Elaine så inget ont mot henne personligen :):)

Nej man anklagas inte för fettförakt bara för att man går upp eller ner i vikt, men om man skriver om att man blivit smal och hälsosam igen sprider man så jävla mycket fettförakt. Att det inte var meningen är alltid en icke-ursäkt, gör man fel tar man åt sig och ber om ursäkt. Enklare än å kan det knappast bli.

Håller inte riktigt med. Kan tycka det är skillnad att skriva t.ex: ”Gått ner si och så många kilo på si och så många dar” Och att skriva: Har äntligen blivit smal, så jävla vidrigt att vara fet, kände mig så ful” jadda jadda.
Att lägga upp för och efterbild har väl att göra med att man är nöjd över sig själv. Det finns de som försöker gå upp i vikt, är stolta över sig själva när man klarar det och lägger upp på social media, inget fel på varken eller. Så länge man inte trackar nån annan (som exemplet ovanför)
På facebook, instagram osv kan man låta bli att följa personer som lägger upp saker man själv mår dåligt över. Precis som (och nu tar ja bara ett grovt exempel) Kan folk som mår dåligt över att de inte kan få barn låta bli att läsa föräldrabloggar. Osv.
Det jag tycker är fel är när för och efter bilder av vikt, plastikoperationer osv visas i media. (tv shower, reklam, tidningar) Då det är något man matas med var dag, och kan inte komma undan.

På något sätt hade det ju varit ärligare att skriva så (”Har äntligen blivit smal, så jävla vidrigt att vara fet, kände mig så ful”) eftersom det uppenbart är poängen. Om man bara vill berätta att man mår bättre, känner sig gladare, starkare osv så behöver man ju inte före- och efter-bilder. Hela poängen är ju att hon blivit smal och det i sig är bra. Om hon blivit ”hälsosam” eller inte säger ju inte bilderna ett skit om (Efterbilden skulle ju lika gärna kunna vara tagen efter ett par månaders diet på amfetamin och gurka).
Att som Elaine hylla viktväktarnas betydelse för ens ”hälsa” blir ju löjligt när det hon menar uppenbart är _vikt_. Om deras diet på något sätt påverkat hennes hälsa (tex sjukdomsrisk) vet hon knappast något om. Folk får gärna vara glada för att de är smala, men då tycker jag man ska säga det också, inte gömma sig bakom ord som ”hälsa” och ”hälsosam”.

Nu lägger sällan Elaine fokus på sin vikt utan snarare på styrkan.Elaine skriver ju aldrig att det är något för alla eller att andra är sämre om de är tjocka eller liknande.29 kilo är mycket att gå ner och klart som fan att hon ska få skryta med det, det skulle jag också göra. Och det lättaste sättet att se detta på är med en före och efter- bild. Hon skriver ingenstans att hon är snyggare nu osv, utan bara att det var för hälsan och att hon mår bättre nu. Och det lättaste sättet för många att gå ner i vikt är genom att räkna kalorier, det är ju inte en överraskning.

Jag är lite kluven inför denna fråga. Jag förstår definitivt att värderingen av folks utseenden är inget vi behöver mer av, men hur kan man styra hur andra uppfattar en?
Jag tänker att om någon har som mål att gå ner i vikt av olika anledningar och vill visa sin framgång/motgång, bör de då inte få göra det?
Man har ju själv som tittare ett val om vad man vill titta på och inte. Det är liksom svårt att anpassa sig till alla andra.
Jag har problem med min kropp och vikt, men blir inte alls triggad på nåt sätt utan mer ”Jaha” eller ”Wow!” om jag ser såna bilder och sen inget mer. Det är dock jag och alla är inte som jag.
Tycker som sagt frågan är problematisk och jag förstår väl inte riktigt hur man ska kunna göra rätt i den här sitsen heller?

Det finns så många områden som folk kan bli triggade av.
Vi matas från Hollywood men även från alla ”goda medborgare” mm att kärleken är det som är det allra viktigaste i livet Har du ingen som älskar dig så är du inget värd. Detta matas allt från ensamma vuxna till förirrade tonåringar med dag ut och dag in. Det glorifieras och premieras. Är du ensam så är du mindre värd som människa. Du är misslyckad. Jag vete en tonåring som inte tror att hen är värd att älskas. Jag vet att detta resulterar i självskadebeteende.
Sak vi då förbjuda/kritisera mammor som pussar sina barn eller par som kysser varandra från insta, fb att lägga upp sina bilder för att inte denne tonåring ska tiggas att skära i sig själv, ja t o m fundera på att ta självmord?

Läste dina inlägg på twitter om detta och tycker idén om en före och efterbild av glåmig person i soffan versus glad person i skogen är så genial. En samlingsplats för bilder på hälsa, som inte visar eller nämner vikt och kroppsform, hur befriande skulle inte det vara? Vi är ju för fan helt hjärntvättade med kilon hit och dit.

Jennie: Och alla som inte kan ta sig ur sin depression hur provocerande/triggande är inte ”glada” före/efter-bilder för dem?
Du kommer alltid att trigga någon oavsett vad du lägger ut för blid. Problemet borde inte vara att man gör det utan med vilken attityd man gör det.

Tjejor var är det peppande systerskapet någonstans?
Go Elaine som har lyckats bli av med sina Preggokilon!
Go the lady för att du står upp mot vikthets och fatshaming!
Mer fokus på peppning, mindre på nedklankning och bitterhet!

Jag tycker om att du tar upp det här med hur samhället ser på vikt och vad man kan göra för att förändra.
Jag fick själv anorexi för några år sedan och mådde verkligen jättedåligt över mitt utseende. Jag var inte ens ”överviktig” till att börja med!
Det som egentligen blev vändpunkten för mig var när jag började magdansa. I min dansklass så är det kvinnor i jättemånga olika former och storlekar och alla kan lyckas med dansrörelserna ändå! Fokuset ligger mer på allt coolt du kan göra med din kropp och inte hur snygg den är enligt normerna. Sedan kanske det är annorlunda om du dansar professionellt även om det såklart finns jätteduktiga och ofta bokade större dansöser.

Jag tycker att detta är lite av ett dilemma faktiskt. Som smal/ej överviktig sitter ju personen absolut på ett privilegium och har ett ansvar för vad hon tex postar på instagram och hur det påverkar. Men hon är ju inte bara smal, hon är ju kvinna också och där har hon inte samma makt. Åtminstone jag är rätt mycket för att individer ur marginaliserade grupper måste få ”göra vad de behöver” för att överleva/må bra. Dvs inte shamea en individ för att hen följer normen som tex kvinna. Om hon mår bra av att dokumentera sin viktnegång måste hon få göra det. Men samtidigt, som smal/ej överviktig/allmän hälsoivrare tycker jag däremot inte att hon har samma rätt. Åaa svårt!!

Som någon som har barn, kanske en partner och vänner så sitter du på ett privilegie att ses inte som en paria/pestsmittad, misslyckad idivid av andra och samhället.
Det privilegiet/makten som du har d, ska du utnyttja det till att inte posta bilder där du visar upp ditt sociala umgänge?
Visst du ska inte lägga upp bilder och samtidigt posta ord så som ; Ha ha jag har det så bra. Alla ni som inte har det som jag tycker jag synd om. Det är säkert ert eget fel att ni är ensamma.
Men om du nu postar en bild bara för att berätta hur glad du är för det du har utan att sätta det i relation till dem inte har det, ska man då låta blir tycker du? Missburkar du din makt när du lägger upp en blid där du pussar ditt barn?

Jag har tyvärr kommit till en punkt då jag skulle vilja gå ner i vikt(igen) dock förra gången jag lyckades gå ner fick jag så sjuuukt mkt kommentarer om det och mitt utseende och det gjorde så ont. Så p.g.a detta vill jag inte igen 🙁 jag höll på i somras och ville hålla det hemligt. men så fort min svärmor höll på att fråga en massa tappade jag lusten. varför ska folk hålla på att fråga… 🙁

Jag håller! Utom om det du sa om viktväktarna.
Det är ingen bantningsmetod eller ens diet.
Man räknar inte kalorier, man räknar propoints, och det är inte uträknat på kalorier. Det är uträknat på hur mycket fibrer och nyttigheter maten har.
Alltså en chokladkaka på 100g kan vara 15 propoints. medans ett äpple är 0 propoints.
När jag började med viktväktarna i mars i år var det för att jag ville gå ner i vikt, Men jag har stannat för jag trivs med livsstilen. Man får äta allt, man kan äta allt. Bara i ”normala” mängder. Jag som älskar choklad, chips och pizza har inte behövt sluta äta det alls. Jag kan vara exakt så onyttig som jag vill. Dock uppmuntrar det till mer träning och bättre kost. Valet är ens eget. Jag har varit en överätare i åratal och jag har snarare lärt mig att känna mätt känsla, lärt mig hur en ”normal” portion ser ut och jag måste säga att jag älskar den här livsstilen. Viktväktarna är det bästa sättet att gå ner i vikt eller stanna i vikt, om man vill kunna leva normalt och inte behöva ändra sin kost heller.
På viktväktarna måste du inte äta nyttigt, det handlar hela tiden om val.
Om jag vill så kan jag äta bullar hela dagen för mina propoints. Eller så kan jag bara äta grönsaker,soppor dylikt.
Eller så kan man äta nyttigt hela veckan och sen på fredagen äta choklad, vin chips, pizza eller dylikt.
Jag tycker att banta det är kalori räkning alltså leva begränsat med väldigt lite kalorier. typ 500-1300 kalorier det är banta.
Diet är sånt som LCHF och GI och alla andra där du tar bort en viss sorts mat eller som 5:2 där du bara äter mer vissa dagar.
Viktväktarna Kan du äta ALLT du ätit innan, bara i mindre mängder, dock så mycket så att du faktiskt blir mätt.

alltså nej. VV är en bantingsmetod och det är ingen skillnad på att räkna points eller räkna kalorier överhuvudtaget. VV’s succe beror dessutom på att de flesta MISSLYCKAS med deras metod dvs blir återkommande kunder. Och ja, precis som du säger – med VV behöver du ej äta nyttigt. Du bantar dvs äter mindre mat än din kropp vill ha. DVS äta begränsat med kalorier.

Beror det inte på hur en tolkar bilden? Att vissa ser det som negativt medan andra ser det som ngt positivt och kan sporras av det. Att en som är överviktig tar illa vid sig på ett sätt som en smal människa aldrig hade gjort?
Jag har alltid varit smal så jag har väldigt svårt för att sätta mig in i hur det är att vara överviktig. Kan tänka mig att det inte är så svart och vitt som vissa vill få det till att vara.
Vet inte riktigt vad jag vill ha sagt med mitt osammanhängande babbel, men kanske att man tolkar såna här bilder mkt utifrån sina egna referensramar.

Jag är smal men tar ändå illa vid mig av före/efter-bilder bland annat på grund av de anledningar som Lady Dahmer nämner. Vad de där bilderna säger är enbart att personen i fråga har tappat vikt. Det säger enbart något om personens utseende och inget om hens mående. Och…normen är ju smalhet, därför tolkas efter-bilden som ”bättre”. Ser många problem med detta och ser inte nyttan med före/efter-bilder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *