Kategorier
Vardagstrams

Jag väntar med julen tills det är jul

Första december och folk går jul-crazy. Men jag vill fan inte ta ut julen i förskott, jag vill längta lite, dra ut på den, vänta tills den typ är här?! Julen ska vara magisk och det blir den ju inte om den blir vardag. Förra året tjuvstartade vi med julmusten en vecka innan julafton och det var julens sämsta ide kan jag säga för så jähähävla gott är inte must egentligen. Nej inte ens Zeunerts. Vi drack oss less innan julafton ens var här och så kan det fan inte se ut.
Och ni som äter julmat innan julafton? VAD ÄR DET FÖR FEL PÅ ER? Ska ni börja dela ut julklappar innan också? Kanske se Kalle två veckor innan? Tjuvstarta med tomtegröten? Nä vet ni vad. Jävla fasoner. Blir så provocerad.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Jag väntar med julen tills det är jul”

Haha, jag älskar att mjölka ur allt med julen (dock ej äta för mycket av maten etc) men mest försöka skapa myskänsla, för det är så HIMLA JÄVLA MÖRKT HELA TIDEN (ute alltså, hehe), så jag vill verkligen mjölka det positiva i detta (vilket för mig är att umgås med vänner, familj etc).
*skickar en provocerande julkram*
….nej, men kan verkligen förstå att det blir lite för hetsigt. Ha en fin dag:)

Meeeeeeeen. Jag börjar dricka glögg och julpynta i november. Jag VILL hinna bli mätt på julen innan den är slut, annars känns det så sorgligt sen. Ju längre jag hinner njuta av allt juligt, desto bättre 🙂

Hear hear! Adventsstakar och -stjärnor första advent, men inget julpynt förrän till jul! Advent ska ju handla om att gå och vänta och räkna ner till jul, hur blir det om man då tar fram julgranen i november?

Jag tycker nästan det är roligare med allt som man gör innan jul med allt julpysslande och julmyspyntande och glöggkvällar etc , så inte alla förväntningar och allt som ska hända sker på själva julafton. Min jul ser inte likadan ut nu när jag inte firar hos mormor och morfar längre (morfar dog förra året) så jag gillar att hålla de traditioner som går igång ändå. ..och julmust tröttnar jag aldrig på, bästa läsken ju 🙂

Jag älskar julen, så hos oss börjar den 1e december 🙂 Allt har sin tid förstås och vissa grejer sparar vi till själva helgen, men lite i taget får julen sippra in hela december. Sparar man allt till juldagarna, så blir det ju bara stress, antiklimax och massa grejer som inte hinns med, särskilt som vi oftast är bortresta delar av helgen (och sitter av tiden hos barnens släktingar som ”firar” helt glädjelös jul). Tex är det ju massor av olika slags mat osv som hör till julen och allt varken hinner eller orkar man ju fixa (och äta) på en gång, så vissa saker äter vi redan tidigare i december. Pynt hängs upp lite allt eftersom familjens pyssliga barn blir klara med det. Håller med Ellen om att det nästan är tiden nu före jul, när man myser och pysslar och pyntar som är roligast.

Jag tycker glögg, julmust, pepparkakor och lussebullar är OK i december. Jag pyntar gärna med adventspynt (ljusstakar, stjärnor och liten adventsgran) men inte julgran och inte en multitud av tomtar. Stora granen kommer upp ca en vecka innan jul. Vi äter ofta risgrynsgröt i december och skinka men inte sådan vi kokar själva utan skivad. Jag är nog lite av åsikten att man ska njuta med måtta. Advent är en också en viktig tid, väntan på den stora högtiden men egentligen borde jag förstås fasta annat än på Söndagar men det slarvar jag med, dock ger jag pengar till fasteinsamlingen.

Äsch, vad fan.. Man Hinner ju inte med annars. Det skall städas och tvättas och jobbas och barn och aktiviteter och gud, vet vad.
Man Måste .. eller vi i alla fall – måste börja tidigt .. helst i mitten av november så man är redo första december. I år är vi sega.
Jag är Nästan klar. Men jag känner mig skitstressad!
December är den bästa månaden på hela året.
F*ck vår och sommar. Jag vill ha december! Och julmusik. Och pynt. Och ljus.
Maten och musten skiter jag i dock … 😉
Well… tur att vi alla är olika!!
Nu skall jag kolla om det kommit fler möss i mina fällor. 7 stycken på ett dygn. Härligt med vintermånader. Typ! 😉

Alltså, jag tycker också att en del börjar alldeles för tidigt, men jag pyntar till första advent och jag är INTE less ens i januari. Jag äter pepparkakor, dricker glögg och annat redan nu i december. Men inte tidigare. Vi ska äta julbord med jobbet, så en gång innan julafton blir det. Dock så är det ju ändå inte samma som den riktiga julmaten vi äter hemma, så det blir ju som ändå inte samma 🙂
Det jag stör mig på är folk som börjar för tidigt och sen typ slänger ut julen den 23:e, för att de är less. Det stör mig! Man får börja när man vill men man måste åtminstone hålla ut till trettondagen 😉

A men lägg av. Jag tycker det är sjukt bra att många börjar tidigare. Det är mycket som ska hinnas och jag tycker ljus, stjärnor, slingor och pynt borde finnas med från tidig november till mars typ. Det behövs ju under den annars mörka tiden på året.

Jag använder olika årstider som ett sätt att ta in delar av naturen inomhus i en bohemiskt pynt-tillvaro – därför finns det kransar av cypress, hyacinter och julstjärnor hos oss nu, när det under sommaren står blommor i vaser överallt i lägenheten. Också bjällror hänger runt omkring och stearinljus står lite varstans. I övrigt håller jag med de som skriver att känslan i pysslandet innan julafton och glöggen eller julmusen till det är den finaste stunden (även om själva julafton är mycket fin den också). Efter julafton ser jag ingen anledning att ha kvar den barrande granen särskilt länge eller nedbrunna ljus eller slokande kvistar, därför vill jag julpynta nu.

Hehe, jag är en som knappt gör jul ens till jul. Det känns liksom bara mindre och mindre intressant för varje år som går. Har inte julgran (barrar så jävligt) och inte små tomtar (utom de permanenta på loftet) i varje hörn heller. Kanske är det för att jag fått överdoser av juligt myspynt som liten, min salig mor var julpyntopat, orkade inte se en julduk eller julljusstake på många år sedan jag flyttade till eget… En adventsstjärna och en adventsstake åkte upp igår, mer blir det inte. Har inte barn ska jag väl tillägga, då är det en annan sak. Åh dessutom, är mestadels sockerfri så det blir ingen julmust heller. Troligen (om jag inte äter julmiddag hos en av mina bröder) blir det inte ens julmat på julafton utan det jag råkar känna för just då. Våga vägra jul… 😉

Vi pyntar hemmet (stjärnor och ljusstakar, tomtar…ja allt utom granen) första advent. I år har dock hösten innehållit mycket tråkigheter så vi tjuvstartade förra veckan. Julmat äter vi inte innan julen, men julkakor och godis går vi loss på. Hur ska man annars hinna med allt på typ två dagar?! 🙂 Jag tycker det är en mysig tid och julen blir inte mindre julig 🙂

Haha, det är relativt många som har låtit julbelysningen vara kvar på sina balkonger sedan förra julen i området där jag bor. Dem sitter och grillar och myser med sina förbannade glittrande lampor hela sommaren. Jag blir sååå provocerad. Och några av ”tanterna” på min våning har alltid sina julkransar på dörren, dem sticker i blommor på sommaren, små pumpor på hallowen och julpynt när det är jul. Men det är JULKRANSAR!!!

Jag julpyntar i november för att slippa behöva tänka på det i en månad.
Jag börjar köpa julklappar i september, mest för att slippa julrusch, slutsålda varor på nätet och pengabrist. Jag delar upp kostnaderna på ett par månader.
Och det där med julmat, julklappar och sånt där innan julafton bryr jag mig inte så mycket om. Jag är för anarki!
Kan man fuska lite så gör man det, i alla fall vad gäller traditioner 😉

Har satt upp lite regler för mig själv. Ingen julmust/lussekatter osv. före 1 advent. 1 advent, stakar och kanske lite julblommor.Efter lucia får tomtar och sånt komma fram och granen kläs den 20:e. Lagom utspritt och tid att njuta utan att börja för tidigt.

Som flera redan skrivit så är ju den stegvisa uppbyggnaden av julstämningen under december otroligt viktigt. Om någon saknar schemat ser det ut såhär;
Till 1:a advent:
Stjärnor, ljusstakar, ljusslingor (både ute och inne) och eventuellt granris och kvistar tas fram. Kalendrar förbereds. Levande ljus fylls på. Startskottet för julbak går och görs under resten av december minst 1 ggr/vecka. Idag och övriga söndagar fram till jul dricks glögg och julmust till lussekatter och pepparkaka.
Minst ett men max två julbord intas innan julafton.
Två veckor innan jul startar julgodistillverkning. Då får övrigt pynt med betoning på rött och tomtar pö om pö börja tas fram.
En vecka innan jul startar tillagning av maten till julbordet.
4-1 dag innan jul är det okej att klä julgranen. Samma marginal gäller för kok av julskinka och första skinkmackan. Plus om det är kvällen före julafton, med då är det ju fullt upp med annat.
Julafton börjar med paket under granen (EJ strumpa!). Sedan är det ALL IN!
Några andra grundregler att tänka på är att julpynt GIVETVIS sparas och återanvänds. Det enda nya som tas fram är eventuellt barnpyssel och saker från växtriket.
Och nej, inget är valbart.

Haha, jag blir också galet provocerad av detta! (Så pass att detta är första gången som jag kommenterar här, trots att jag följt bloggen i två år – TACK för att du finns!).
Argumenten om att det inte finns tid att njuta av julen om man inte börjar tidigt håller ju inte. Nu är det advent, då sätter man upp adventsstjärnor, ljusslingor etc så att det blir ljust. Sedan BÖRJAR julen på julafton, och tar slut på Tjugondedag knut (13/1). Alltså massa tid för julmys, då man dessutom är ledig… Finurligt uttänkt, eller hur 😉

Här hemma är det julpyntat så det kryllar av tomtar och bockar just nu 😀 Spenderade hela helgen med att städa och pynta och jag älskar det! Första advent åkter allt upp (utom granen) och jag verkligen njuter just nu. December och julen är min favorittid på året. Nu är det kallt och skönt också så det gör det ännu bättre. Man går ju ändå runt i det vanliga alla andra månader på året så jag kör all in hela december.
Men pynta dagen innan julafton?!?! Jag fattar det inte. Jag vill njuta av julen hela december. Här kommer granen in luciahelgen detta året. Då det tar ca tre timmar för mig att klä granen så vill jag gärna kunna njuta av den också. Jag samlar på julpynt för övrigt så jag skulle kunna klä säkerligen fem granar med alla kulor jag har.
Julmat har jag dock inte börjat med. Men det är julbord med jobbet på torsdag (tråkigt tidigt att ha det tycker jag) så då får man första rundan julmat. I år firar både min och min sambos familjer tillsammans så det blir iaf inte flertalet julfiranden i år.
I år har jag blivit fruktansvärt provocerad av att folk tänt sina adventsljusstakar och stjärnor flera veckor för tidigt. Jag ställde upp dem i lördags men tände de inte förrän igår. Anser att de absolut inte ska tändas förrän den första advent!

Hehe bor på Åland och här firar vi alltid Lilla Jul lördagen före första advent. Då äts det julmat, det julpyntas och så kommer tomtens nissar med några ”Lilla juls julklappar”. Ganska sjukt egentligen men tradition 😛

Stjärnor och ljusstakar åkte fram i fredags, julgranen stod pyntad och klar igårkväll, hyacinter, amaryllis, apelsiner med nejlikor, tomtar, änglar ja ALLT finns hos oss just nu! Julmusiken är spelad sen oktober, julmusten investeras så fort den kommer ut och julmaten… åhhhh denna julmat! Äter den säkert 20 gånger före julafton och ändå äter jag mig stoppmätt den 24e!=)
Jag ÄLSKAR julen!! Den är ju som mysigast just nu! Den 25e vill jag helst ta bort alltsammans för då är det ju liksom över….
Nää mer jul åt folket!!!!=)

HAHAHA ÄNTLIGEN någon som tycker exakt som jag 😀 kanske är det för att jag växt upp i en judisk familj som jag inte fattar varför det är så viktigt att tvinga fram julen redan i november… Men alltså, jag har firat jul i tio års tid. Lucia är en av de finaste högtiderna jag vet men inte fan börjar man väl med luciafirandet en månad i förväg? Det är ju det som gör Lucia så fint, det är bara en dag, sen är det ett år kvar man får längta.
Det enda riktiga julmyset jag gillar är att klä granen och baka. Jag fattar inte varför så många människor tar i från tårna med jul-”myset” de inte ens tycker är mysigt, bara för att man ”måste”. Vad är det för kul att ”mysa” med något man bara blir irriterad och stressad av?
Och jag vet att många julfirande svenskar blir fruktansvärt kränkta när man säger detta men… Julmust är inte gott. Jag vägrar dricka en droppe. Hellre dricker jag surströmmingsspad! 😀

Jag håller med om att det är tråkigt att ta ut julen i förskott. Jag brukar inte äta julmat (långt) innan jul om jag inte blir bjuden på julbord med jobbet. Då äter jag sådant vi inte har på julbordet hemma. Ibland har vi provsmakat köttbullarna och sylta kvällen innan julafton.
Kvällen innan första advent sätter jag upp julgardiner, adventsstjärna i fönstret, julstjärnor och adventsljusstake på bordet(där ett nytt ljus tänds varje söndag). Pepparkakor äter jag om jag blir bjuden, men brukar baka egna först några dagar innan lucia. Lussekatter bakar jag någon/några dagar innan lucia. Då spelar jag luciasånger och julsånger för att komma i den rätta stämningen. Glögg dricker jag hemma några gånger under december.
Juldukar kommer på dagen innan julafton om jag ska vara hemma över julen och några dagar innan jag reser om jag ska vara bortrest. Likadant med pynt, men det blir inte så mycket om jag inte ska vara hemma över jul. Julgranen kommer in och kläds dagen innan julafton. Om jag är hos mina föräldrar nöjer jag mig med deras gran. Gran och julpynt åker ut omkring tjugondag knut.
I min familj har vi olika mat för julafton, juldagen och annandagen. I dagarna tre äter vi också julkakor, julgodis, nötter och frukt.

Haha jag har alltid tyckt som du men sen blir jag så besviken varje år för att jag längtat så mycket efter julen och att det sedan varit över så snabbt. Januaridepp med trist snöslask utan jul-längtan. Hinner inte njuta på endast en dag när jag byggt upp stämningen under halva året. Men sån är jag alltid, är rädd för att gifta mig och vill skjuta upp det bara för att det inte ska få vara över. Gillar att längta och se fram emot saker mer än själva upplevelsen/händelsen i sig. Jag längtar så himla mycket efter att bli gravid igen men jag vill inte ha fler barn egentligen. Jag vill egentligen bara göra om förra graviditeten, förlossningen och bebistiden.
Hur som helst, tjuvstartade julen redan i slutet av november och det är så skönt! Började med att baka lussebullar och göra julmiddag för att avdramatisera julen så jag inte blir besviken. Och dessutom får man ha jul i en månad istället för en dag. Älskar det! Jättemysigt att nalla på julskinka, äta gröt till frukost och sätta upp fula tomtar överallt. Har lite svårt att erkänna detta men julen känns överskattad men jag längtar lika mycket ändå. Så nu känns det som att jag får ha kakan och äta den!

Mamma är från Finland så vi firar alltid lilla jul på första advent (traditionellt firar man lördagen innan) och då blir det lite presenter och julbord. Sedan är vi en sådan där familj som stressar iväg och köper julgran den 23:e december så det kompenserar väl att vi ”tjuvstartar” (:

hahaa. julen ska ju dras ut, då tar den inte slut så jämra fort. När jag var liten tyckte jag att julen tog slut på en gång.
När det gäller julmust så finns det en sort som är absolut bäst, den heter inte ens julmust.. Mora Bryggeris Enbärsdricka. Den smakar precis som must men mindre söt. Definitivt den bästa musten!

Hehe, och jag som köpte konstgran förra året så jag kan pynta den och sätta fram den redan till första advent. Det funkar inte riktigt med en riktig gran eftersom den ser rätt otrevlig ut efter fyra veckor.
Jag hatar mörkret och den snölösa vintern i södra Sverige så jag behöver julen för att inte deppa ihop fullständigt. Det kan ALDRIG bli för mycket jul i mitt liv!

Jag tycker att julafton blir ett sånt antiklimax så jag har börjat se hela december som jul. Det är ju så trist när man har längtat hela hösten för bara en dag som tar slut alldeles för snabbt. Tänker att man får passa på att njuta av det fina i mörkret! Däremot känner jag mig klar med julen efter, vill städa bort allt innan nya året.

Jag har ätit ICA-julskinka och jag ångrar mig :/ Det var ju inte heller som att den smakade som den jag och mamma gör kvällen innan julafton och andaktsfullt smakar av.
Nu har jag köpt fikon också. Fast det brukar jag inte äta på julen så det kanske är OK?

VAD I HELVETET?! hela december är en upptrappning fram till JUL som är höjd punkten den 24!!!! i dec. ska du pricka av, glögg partyn/på marknad, marknaden igen, luciabullar och pepparkakor istället för annan bulla(både hemma och på caféer), pynta hemmet, GR¨OTFRUKOST!!!!!!!!!
den 1 januari ska allt städas bort (eller kanske 2januari för du är jävligt bakfull, eller en vecka senare för att du är lat). och efter det ska du bara längta till sommaren…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *