Kategorier
Vardagstrams

Tankar inför julafton

HO HO HO..ES BEFORE BRO’S FOREVER AND EVER osv. Men nu skulle vi inte prata om det utan om att julen står för dörren och den sedvanliga Julångesten. För mig är julångesten mindre sen jag beslutade mig för att inte köpa några klappar till vuxna människor för det spelar ingen roll hur jävla förberedd jag tycker att jag är för den 23’e springer man likförbannat ändå runt i panik inne i stan för att hitta de sista klapparna.
Det pratas mycket om konsumtion kring julen men jag tycker inte det är den konsumtionen som är problematisk. Det är en jäkla dag på året. Att vissa barn vältrar sig i klappar då säger faktiskt ingenting om deras eventuella bortskämdhet eller övrig konsumtion inom familjen.
Det som är problematiskt är 1. Överkonsumtionen resten av året, som domineras av rika och medelklass make no mistake about det när ni raljerar om ullaredspack och andra fattighjon som vågar handla lite för mycket balsam för 9,90 per flaska. 2. Att det finns människor som ej har råd att handla alls och det stigma detta innebär inför jul, speciellt när man har barn.
Aja. Nu är det iallafall jul. Klapparna köpta. Vissa klappar redan öppnade. Familjen var här i helgen för lite julmys innan de drar vidare till herrgården. Vi har sagt till barnen att farmor och farfar ska åka bort så att de inte blir ledsna över att vi ej följer med.

IMG_2551.JPG
IMG_2558.JPG
Julklappen från amerikat uppskattades i sån hög grad att det är allvarliga bråk inför måltider och läggdags. Båda barn vägrar nämligen ta av sig sina nya NASA-rymddräkter. Och jo, hur GRYMMA är de inte?! Snordyra tyvärr men lite roligare än det begränsade utbud som finns i leksaksaffärerna. Jag har fått frågan om var man köper dessa men tror ej de finns i Sverige, men denna sajt shippar internationellt.
(Tror ej de finns i vuxenstorlek tyvärr)

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Tankar inför julafton”

Håller med till fullo. Jag skämmer verkligen inte bort mina barn under året, däremot gillar jag att gå all in på julafton (1 dag av 365) och ge många julklappar som de önskat sig under iaf ett halvår. Ser verkligen inte felet med det. Växte själv upp så, prylar köptes inte när som helst utan det fick jag önska mig tiĺl jul.
Köper dock bara julklapp till maken också, resterande vuxna har vi slutat att köpa till och de till oss.

Jag är uppvuxen med att jag och min bror fick saker till jul och när vi fyllde år. Mamma hade inte råd. Blev inte jättemycket julklappar heller utan några få saker. Satt ofta och bläddrade i leksakskataloger och sånt men fick aldrig nåt av det för glömde ändå bort allt jag ”velat ha”. Blev glad för allt ändå :)Året vi tillsammans fick ett hockeyspel, var nog det bästa nånsin.
Jobbar i en second hand butik just nu och det är många som köper alla sina julklappar där till sina barn. För hundra spänn får man hur mycket saker som helst. Fina saker dessutom. Funkar kanske mest till de väldigt små barnen innan de börjar vilja ha en massa nytt.
Jag tycker det är kul att ge bort saker men tycker inte det behöver vara så seriöst. Vi vuxna ger också till varandra men oftast spelar det ingen roll om det är så speciellt. Vi lägger krutet på inslagning och rim istället :)Började redan i somras att komma på rim och hitta saker.

Älskar rymddräkterna! Jag har nästan någon sorts fetisch för utklädningskläder och längtar tills min dotter blir liiite större så jag kan få skaffa/sy lite utklädningskläder åt henne. En fekostym, en drake, polis och brandsoldat känns givet, kanske doktor och något djur också. Jag undrar nästan om jag ska göra en fekostym till mig själv också, jag har hela mitt liv varit fascinerad av tanken att ha vingar och fevingar är de bästa, möjligen kan gargoylevingar också passa.
Jag vill så mycket som möjligt koncentera givandet till födelsedag och jul. Jag tror det är bra för barn att få vänta, önska och fantisera om vad de ska få och inte bara få det direkt. Min dotter får ibland mindre presenter eller pyssel/ritgrejer utanför födelsedagarna men jag tycker jag hållit det rätt bra än men det är bara den tredje julen för oss. I år blir det ganska dyra saker så det blir inte så många klappar men jag tror de alla blir uppskattade.

Vart hör du hör alla dessa skrönor om människor med dålig ekonomi som konsumerar för mycket? Finns det någon läskunnig människa som kunnat undgå att läsa om sambandet mellan bättre ekonomi och större ekologiska fotavtryck? Om inte prylar så i form av kött eller flygresor. Vart läser du eller hör dessa påstående? Jag vill gärna läsa och kanske vara lite jobbig i sådan kommentarfält…:) Eller tänker du på klimatförhandlingarna och hur västvärlden vägra bekosta klimatfonder för de som betalar för vår livsstil osv?

Just ja, lyxfällan. Inte sett på väldigt länge men antar att det fortfarande inte är den högst belånade bostadsrättsinnehavaren på Strandvägen i Stockholm som får bannor där va?
– Ju mer du tjänar, desto mer lånar du, konstaterar Roland Sigbladh, som ser ett tydligt samband mellan lite högre inkomst och att bolånen snabbt skjuter i höjden.
http://www.svd.se/naringsliv/branscher/bank-och-fastighet/har-ar-skuldbordan-tyngst-i-hela-sverige_8153608.svd

Finns inget sunt i att ge sina barn hundratals julklappar även om det bara är en gång om året. Helt sjukt. Men jag tycker det är helt sjukt att åka till Ullared och handla som om det inte fanns en morgondag heller.

Jag känner nog ingen som ger sina barn hundratals julklappar. Var får de ens plats? Slår man in varje pärla för sig då?
Varför tycker du att det är sjukt att ge sina barn många klappar en dag om året?
Varför är det sjukt att handla mycket på ullared? Luktar lite klassförakt tycker jag. De flesta jag vet som shoppar loss på Ullared handlar för hela året; konsumtionsvaror som shampoo, kanske skor och vinterkläder till hela familjen, sånt som behövs osv. Är det finare att dela upp handlandet på fler tillfällen och kanske köpa lite dyrare saker? De som faktskt handlar mest är nämligen rika. Inte arbetarklassen på Ullared.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *