Kategorier
Vardagstrams

Uppmanar SAS att ta ställning mot fascism

I helgen fick vi höra talas om att SAS valt att plocka bort det senaste numret av tidningen Scandinavian traveler samt avpublicerat nätversionen av tidningen. Orsaken bakom påstås vara att en artikel om högerextrema ideologiers framväxt i norden är allt för generaliserande och onyanserad. På Twitter bad SAS om ursäkt till en av Fremskrittspartiets politiker och hoppas de inte skall bojkotta flygbolaget i framtiden.

Den där normaliseringsprocessen vi varit så rädda för har redan skett. Rasismen har blivit så rumsren och ofarlig att den avfärdas som missnöje. Man har tagit sig an rasisternas retorik och låtit dem sätta agendan. Istället för att ifrågasätta varför ett gäng finklädda fascister tagit plats vid makten så diskuteras hur mycket invandring Sverige tål. Som om det inte är några konstigheter alls.

Man kallar inte ens rasismen för sitt rätta namn längre utan använder sig av diverse omskrivningar som främlingsfientlig eller invandrarkritisk Vi vill inte tvingas ta ställning eller utesluta någon ur gemenskapen. Vi vill inte att någon ska känna sig utpekad. Så rasisten blir någon annan och rasismen får en plats i finrummet.

Men rasism är en rasism även när den levereras i dyr kostym och välkammat hår och tar du inte ställning emot så tar du ställning för.

Jag, Amra och många fler fantastiska skribenter har skrivit ett öppet brev till SAS och det kan ni läsa här

öppet brev till sas

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Uppmanar SAS att ta ställning mot fascism”

Jag har hittills hållit mig borta från debatten pga. osäkerhet och rädsla. Jag stödjer dock SD när det gäller invandringspolitik. Kan dock inte rösta på dem eftersom det är det enda jag vet som jag faktiskt håller med dem om. Jag tillhör vänsterblocket och SD ligger på högerskalan. Jag är emot kärnkraft, de är för kärnkraft osv. Egentligen är jag vänsterpartist eller miljöpartist (alltid sympatiserat med MP men drar mer åt V, och F! faktiskt). S har och kommer aldrig få min röst, även fast jag vet att det är de som styr vänsterblocket. Hatar blockpolitk. Min ena faster röstar på SD men hon är troligen höger (aldrig uttalat men har min misstankar).

Hoppas att vi i Sverige snart får vår första kvinliga statsminister och att många som röstat på SD inser att det är ett parti som är rasistiskt och driver rasismen så långt att de väljer att bryta sina vallöfter till pansionärerna m.m.

Bra skrivet! Är skrämmande när saker och personer tystas ner och censureras på det viset medan andra får stå och säga helt otroligt kränkande saker utan att folk sätter ner foten och säger ”nu räcker det!”.

Män är si och män är så, men kommer någon och yppar att människor från länder med vitt skilt språk, kultur och historia inte ofta liknar oss i Skandinavien så blir det liv i luckan och rasistflaggan åker upp. Spännande tycker jag.

Det roliga är att vi tillskriver ofta MENA området en hederskultur vilket till viss del är riktigt men hederskulturen existerar främst runt Medelhavet idag och har sina rötter där men tro det eller ej även i Sverige härstammar vi från en hederskultur. Det är därför bland annat som begreppet kultur inte kan användas så lätt och diskussionerna om rasism uppstår därför att vi i Sverige inte gar traditionen att stänga våra gränser på grund av föreställningar om kultur.

Nog kan man ta ställning mot fascism. En fördel är ju dock om man vet vad fascism faktiskt betyder och inte bara slänger ur sig ordet kors och tvärs åt saker man inte gillar, och på så vis bidrar till en skev debatt istället för att argumentera i sakfrågor.
Anledningen till att man hittar på nya ord som ”främlingsfientlig” etcetera är just för att man vet att ordet rasism är inkorrekt i sammanhanget och man kommer få höra det förr eller senare, just eftersom den egentliga rasismen i Sverige är ganska liten (dessvärre för de som ständigt letar efter rasism och vill gnälla)och allra minst är en invandringskritisk automatiskt en rasist.

Bra kommentar! Ordet är nu så urvattnat att det i princip betyder ”du är dum i huvudet”. När jag tittar på SD:s program så ser jag konservatism, en ideologi som man tydligen helt glömt bort (alla är ju liberaler eller socialister nu). Hur mycket som helst i det programmet fanns I M/KD:s program under 60-70 och 80 tal. Dom var alltså fascister?

Jag tycker alla SD:are kan flytta istället, dom orsakar ju mest problem och kaos. Känns inte tryggt när dom är här.
Sen kan jag bland undra varför inte alla dessa rädda människor engagerar sig helhjärtat i tex klimatförändringar istället. För om dom tycker detta är mycket invandring, vänta bara tills strömmarna med klimatflyktingar anländer. Inte lär dom vara glada heller, det är trots allt vår västerländska livsstil som orsakar deras misär. Eller också kanske det är vi som får fly, svårt att veta det där..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *