Kategorier
Vardagstrams

No poo is the shit

Den 11’e augusti 2007 postade jag en av mina första trådar på familjeliv. Lite blygsamt sådär tänkte jag se om det fanns något intresse för No Poo i Sverige. Jag hade själv ägnat mig åt metoden i lite mer än ett år och hängde halva dagarna på olika amerikanska ”frugal”-forum där jag lärde mig att tvätta håret med bikarbonat och äppelcidervinäger.
Men så startade jag en tråd på familjeliv och inom kort skulle den växa till en av de mer välbesökta.

20140107-052059.jpg
Några år senare skapade jag den första no poo-gruppen på Facebook. Och i dagsläge en av de största med över 3500 medlemmar. (Det finns några amerikanska som är större av uppenbara skäl)
Sommarn 2011 startade Sveriges första no poo-sajt nopoo.se (inte min dock) och idag tidigt på morgonen så sitter jag i en tvsoffa och pratar om ämnet. Egentligen borde platsen lämnas till nån mer hardcore än jag men jag gick med på det för att jag är en av de som introducerade skiten i Sverige och för att jag med min plattform iallafall tidigare varit en spokesperson.
Och har ni missat detta fantastiska tycker jag att ni ska gräva lite i mitt arkiv.

20140107-052800.jpg

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”No poo is the shit”

Under åttitalet och början av nittitalet (jaja, jag är uråldrig) ägnade jag några år åt att bara tvätta håret med balsam. Ibland använde jag ÄVC vid sköljning. Mitt hår (och framför allt min hårbotten) mådde mycket bättre av det. Men jag var noga med att inte berätta det för någon, eftersom de reaktioner jag annars fick var att jag var konstig och mycket ohygienisk.
Ibland funderar jag på hur livet hade blivit om jag haft internet som tonnis. Hade nog definitivt inte behövt känna mig så apart i alla fall.

Det har fallit sig som så med sonen att vi bara aldrig börjat tvätta hans hår med schampo. Det bara blev inte så. Vi har en flaska vi haft sen han föddes som vi använt nån gång om han t.ex. gnuggat in olja eller vad det kan vara i håret, men allt som allt har det bara blivit av kanske fyra-fem gånger i hela hans liv. Vi bara sköljer håret med vatten om kvällen och det håller sig jättebra, rent och fint.

Jag har kört med no poo till och från i många år, men nästan enbart det senaste året. Det som jag kan rekommendera när det gäller krångligheten som många upplever (och jag själv, i början), är att skaffa rätt prylar till. Och med rätt prylar menar jag sådant som gör det lättare för er. T.ex. så har jag en sprejflaska med vinäger och vatten som jag sprejar i håret efter avslutad dusch. Ibland sprejar jag även en omgång först som jag sköljer ur med iskallt vatten, sedan sprejar jag igen. Sedan jag började med detta har jag aldrig använt vanligt balsam och mitt hår har aldrig mått så bra. Sprejflaska alltså, praktiskt och enkelt. Ibland har jag även en annan sprejflaska med honung och vatten i, som schampo. Det funkar också jättebra, men man måste spreja mer eftersom honungen måste vara rätt utblandad för att funka i sprejflaska. För mig är no poo något som jag känner är bra för mig och mitt hår (och ansikte mm), men som jag inte har tid med (pga ungar och annat) om det tar för lång tid. Alltså försöker jag att utveckla själva hanteringen, och också lära mig så mycket jag kan om det hela, för då går det fortare att komma på vad och hur man kan göra i vissa lägen då man annars kanske inte skulle ha hunnit eller haft möjlighet.

Jag började med balsammetoden våren 2007, efter en artikel i någon hälsotidning min kompis hade. Jag hade sjukt stor hjälp av sidan lockig.se, framförallt forumet! Nuförtiden är jag inte lika aktiv eftersom jag hittat en bra rutin för mitt hår, men man kan få info & hjälp med alla ovan nämnda metoder (nopooo, co, wo, whatever) av erfaret & trevligt folk. Ville bara slå ett slag för denna eminenta sida & därmed påpeka att det finns fler än nopooo.se (som förövrigt är mycket bra!). Kul att du tar upp detta igen, försöker ständigt få folk att sluta kemikaliebomba hår & hud! Måste kolla in dig i morgonprogrammet, du kan inte fixa länk? /slö.

Vill så gärna få no poo-metoden att funka, och har provat i omgångar, men mitt hår ser fett ut redan dagen efter. 🙁 Har extremt tjockt och långt blont (och slingat) hår som lätt blir frissigt. Har bara kört med tvätt- och vårdande balsam dock, kanske skulle ge mig in i vinägergrejer också?

no poo är gräjt och OCM är spektakulärt bra. Använt det i nästan fem år och har perfekt hy. För det mesta 🙂
Har läst din blogg i många år, men såg dig nu för första gången i rörlig bild. Så roligt att efter så lång tid till slut höra någon röst!

Hej alla hard-core no-poos,
har en fråga:
hur gör ni när ni går till frisören?
Låter ni de tvätta med schampo? Har ni special-no-poo-frisör som fattar? Har ni med egna produkter och förklarar?
Har testat no-poo i olika varianter i olika perioder, främst pga jobbig hårbotten som jag gärna skulle hitta något som funkar för. Har långt hår som jag inte klipper så väldigt ofta, men har liksom fått schampoåterfall varje gång jag ska dit pga vet inte vad de tänker om oschamponerat hår..
Tacksam för svar!

Jag har en frisör som efter att jag nämnt att jag är no poo:are och berättat vad det var helt sonika bytte ut alla sina produkter till så nära no poo en frisör kan komma. Blev helt paff och jätteglad när jag kom tillbaka ett år senare och hon inte bara kom ihåg mig, utan hade ändrat en sån stor del av sitt arbete för att jag nämnde det. Ariadna heter hon, och hyr in sig på frisörsalongen Clipr-er. Hennes hemsida: http://www.clipp-er.se/ariadna.html
MEN! Nu har jag klippt håret kort, och finner det allt svårare att leva ett no poo-liv. Min sambo tycker inte om lukten av ÄCV, så försöker undvika bikarbonat-tvättar eftersom den enda ersättningen för ÄCV jag har hittat är kokade citroner och jag är sämst på att koka dem i tid. Jag använder nu en del produkter i håret, så CO-metoden funkar inte. I dagsläget tvättar jag i princip inte håret, utan sköljer bara och fyller på med mer produkter, men har börjat få finnar i hårbotten och det kliar en massa. Så har någon bra tips på no poo-vänliga hårprodukter som liknar vax och hårsprej, samt hur man kan tvätta ur dem utan att använda ÄCV?

Har testat balsammetoden periodvis, och det funkade hyfsat. Men eftersom jag gärna vill ha en massa produkter i håret (värmeskydd, dust it) så slutade jag. Nu är håret fett i hårbotten och har torra toppar, vilket gör att jag överväger balsammetoden igen, eller nån annan åtgärd. :S Vilka produkter kan jag använda om jag kör balsammetoden igen? Om jag vill fortsätta med schampo och skräp, men få håret att må lite bättre? Huskurer, ägg och hemmafix orkar jag inte med. :/

dust it fungerar för bm! det är inte optimalt (suger ut naturliga fetter ur håret, om jag förstått saken rätt), men fungerar. dessutom tycker jag att håret blir mycket lättare av balsammetoden (och då använder jag ändå tunga balsam), så jag har helt slutat med den typen av stylingprodukter.
värmeskydd kör jag studio line hot curl spray, och hårspray got2be 2 sexy som finns på vanliga mataffärer, kicks osv.
så släng schampot och kör bara något okej balsam, så kommer håret rycka upp sig! blir du fet i hårbotten tycker jag att du ska prova att använda bikarbonat som ”schampo” (alltså skrubba ordentligt).

Körde no poo ett tag när man kunde använda coop x-tras balsam, men sen har det liksom klingat av av någon anledning. Men jag tror mest att det beror på att jag får mjäll väldigt lätt, och jag har inte hittat något sätt med no poo-metoden som får bukt med det.
Sen kan jag ju ärligt säga att jag inte försökt med tusen olika saker heller, jag vill helst ha en lösning som funkar på direkten.
Just nu kör jag mjällschampoo med ingefära från Body Shop och ett balsam från tresemme, som jag inte kommer ihåg vad det heter, men det är iallafall fritt från silikoner och lite andra såna dåliga saker. Men vet inte om det är godkänt enligt no poo. Det funkar hyfsat iallafall.
Men om någon vet någon no poo-kur som funkar på mjäll så är jag öppen för förslag.

minns när jag gick i ettan på gymnasiet (2009) och googlade på hårkurer. hittade den där tråden och därigenom din blogg. det blev startskottet till mitt feministiska uppvaknande!
tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *