Kategorier
Vardagstrams

Vem får belasta systemet?

Folks fatshame’ande vet inga gränser. Kan man inte skrämma tjocka att sluta äta med ”fakta” om deras livsfarliga övervikt så skammar man med kostnader och samhällsbelastning: ”ni kostar pengar!”
Folk solar, åker skidor, motocross, super osv men när det gäller tjocka så börjar folk helt plötsligt bry sig om skattepengar?

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Vem får belasta systemet?”

Jag avskyr det ”argumentet”. Rökare kostare pengar, tjocka kostar pengar, psykiskt och/eller fysiskt sjuka kostar pengar osv. Ja, det är väl fan därför vi betalar skatt så att ALLA, oavsett problem och sjukdomar, ska få ta del av sjukvården!?
Så störande med ”ni kostar pengar”. Ja, ni som dricker alkohol kostar samhället pengar. Ni som åker skidor/snowboard/bräda/bil/buss/tåg och sportar osv kostar också samhället pengar när ni råkar ut för en olycka!
Det betyder väl knappast att ni bör lägga av med dom aktiviteterna?
Idiotargument. Blir riktigt sur på sån idioti.

Alltså nu tycker jag allt som handlar om mat är undantagna för äta kan man inte sluta med men…
Om du får en sjukdom som är relaterad till din rökning så anser jag att du bör sluta med det när du får detta konstaterat annars så får du bekosta din vård själv.
Om du sysslar med en högrisksport så borde du ta ut en extra försäkring som täcker de skador som är relaterade till dem. Jag tänker främst på dem som mest går ut på adrenalin kickar så som bungy jump, alla motor cross-sporter, bergsklättring mm, men faktisk även på tex knäförsäkringar om du spelar fotboll på en högre nivå.
(En helt anna diskussion är att boxning borde förbjudas helt och hållet, men som sagt det är ett annat ämne).
Vi har inte råd att betala för andras kickar längre och borde inte heller göra det. Att detta sedan blir att administrativt herke att ta itu med blir en annan fråga.

Hear hear!!! För att inte tala om alla med träningshysteri som drar på sig idrottsskador som tidigare endast sågs hos elitidrottare… Snacka om att medvetet låta sin livsstil belasta samhället.

Jag är tjock och det har varit oerhörd befriande för mig att få läsa dina inlägg under ”tjock verklighet” på bloggen. Jag blev jätteglad när jag såg att du hostar kvinnohat den här veckan men dessvärre blir man minst sagt nedstämd av kommentarsfältet. Dina inlägg har varit klockrena och väldigt träffande och det känns så himla ofattbart för mig att folk (medsystrar!!) reagerar med att spy ut sitt fetthat. Det förakt man som tjock möter i vardagen är påtagligt, men oftast ganska subtilt och då när man äntligen hittar en text som sätter ord på ens tankar så består kommentarerna av ett helt påtagligt och icke-subtilt förakt?!
Jag beundrar alla som säger ifrån men jag skulle personligen aldrig palla det. Vem fan orkar försvara sin existens liksom? Det är en så sjukt frustrerande känsla att inte bli ”betrodd” med det förtryck man blir utsatt för. Visst sker liknande saker när man pratar om kvinnoförtryck generellt, men då känns det som att man har stöd från sina medsystrar och att de flesta som möter diskussion om kvinnoförtryck med kvinnoförakt är dåligt pålästa och/eller dåligt insatta i frågan. Nu är det helt plötsligt dom som jag annars har i ryggen och som förmodligen är minst lika pålästa som jag som attackerar.
Det positiva jag får ta med mig från den här raden av inlägg är att kanske några personer inser sin del av förtrycket och bättrar sig, men framförallt att jag förstår frustrationen bättre för alla andra utsatta grupper som blir förtryckta av fler anledningar än att dom är kvinnor!

Tycker också det är jävligt märkligt, varför är tjocka ”fair game”?
Så jävla tröttande att hela tiden hetsas att träna, äta rätt och allt sånt. Är inte själv överviktig men känner ändå att jag är ”fel” för att jag inte tränar och tänker på hur jag ska bli ännu smalare.
Hur är det inte då för nån som är tjock? Så jävla deprimerande. Folk (media inkluderat) ska hålla käft om andras vikt!
Den som vill gå ner i vikt, äta bättre eller träna, den personen är med all säkerhet tillräckligt intelligent att själv söka rätt på informationen den söker.

Bästa argumentet hittills! Men då kommer de kränkta männen och bah ”INTE ALLA MÄN!!!!” Kanske ska börja köra med det? Inte ALLA feta! JAG är inte hälsofarlig! JAG har inte belastat sjukvården! Kan också höra argumentet från de smala förtryckarna: ”Men du kanske kommer!” Ska nog börja säga det till inteallamän – männen: Du kanske kommer kosta pengar pga av våld, det kan man aldrig veta så därför måste vi prata MER om hur hälsofarliga MÄN är minsann!!! Vilket iofs sorgligt nog är helt sant (inte alla men tillräckligtmångamän).

Och det blir så oerhört synligt i kommentarerna dom följer dina inlägg. Det är verkligen helt sjukt! Hur folk håller på, men vägrar inse att dom håller på..

Det är världens elakaste argument att en inte får vara tjock för att det KANSKE kostar samhället pengar. SÅ tyket och snålt att bara räkna i kronor vad ett människoliv är värt. Allt på grund av en utseendefråga!
(Apropå folk som helt plötsligt bryr sig om skatten: Samma sak med s.k. bidragstagare, de som går på soc och liknande, de är ”parasiter”. Men att företag får lönebidrag för att anställa, det är minsann inte ett dugg parasitiskt trots att kapitalismen hyllas så hårt och företag ska vara självgående kan en då tycka. Eller att det bara hälls skattepengar över kungen och hans familj. O.s.v.)

Det är INTE dig det är fel på!! Det är dom som trakasserar som har stora problem. Ingen någorlunda harmonisk människa skulle komma på tanken att trakassera folk på det sättet som dom gör med dig. Det är verkligen skämmigt! Vilka stackars satar! Dessa j@vla människor har för mycket fritid. Dom hetsar mot personer som dom inte tycker platsar in i mallen men gör dom det då? Tränar så dom blir sjuka och ser mer eller mindre anorexa ut och blir psykiskt sjuka! Deras hat visar hur dåligt dom själva mår.
Jag har träffat på ett sådant freak på mitt förra arbete och h*n malde och malde att jag fick skav i öronen och jag blev alldeles utmattad. Jag tillhör inte gruppen smal jag heller.
Är det den där jäkla stureplans-sajten? Jag blir så förbannad!!!!

Grejen att folk anklagar tjocka i den här debatten för att ”glorifiera övervikt” är så jävla störd.
Läser man inlägg skrivna av folk som är tjocka ser man ju ett mönster: typ alla hävdar inget mer än sin egen rätt att existera. Att erkännas och respekteras som en del av samhället.
man får liksom inte säga ”jag är tjock och mår bra” men hade någon sagt ”jag dricker ett par glas vin i veckan och mår bra” hade inte en jävel vrålat om glorifiering av alkoholism

Nog hade man väl oroat sig och tagit upp drickandet till diskussion ifall någon närstående drack vin varje dag? Just för att man oroar sig för den andres fysiska och mentala hälsa.

…och om man nu verkligen vill skona samhället från kostnadsdrivande fetton så är ju det första man bör inse att: fettskammande funkar inte. Fettföraktet får folk att må dåligt och börja banta MEN det får inte folk att gå ner i vikt. Det borde ju vara uppenbart för var o en tycker man.

Måste tillägga: fattar inte dessa idioter vad skatt är? Alla betalar ju ändå det när vi är skrivna i det här landet, och det är meningen att det ska gå till de som behöver det – oavsett varför! Det fungerar liksom inte så att en betalar in till en egen liten sparbössa som farbror staten håller på! En liten sparpeng som en kan välja vad den ska gå till. Det är inte heller så att en får tillbaks pengarna som en bonus om en inte ”belastar” sjukvården, eller en liten medalj när en dött för tapperhet och lidande!
En kan ju tycka att om de själva inte ”belastar” vården, alltså att de är friska, borde vara tillräcklig belöning för dem och något som glädjer dem, men nej det blir som en sorts avundsjuka och missunnsamhet på pengarna sjuka kostar??
(Vad vill de dessutom att tjocka som råkar bli sjuka (oavsett orsak eller eventuellt samband med kroppsvikten märk väl) ska göra, låta bli att uppsöka vården, lida i livet eller till döds??)
Alltså det där argumentet är så korkat så jag blir fan tokig!

Ja det här är nog ett av de sjukaste argumenten och det dyker ALLTID upp, förr eller senare. Jag tycker både det är komiskt, förbluffande och intressant att studera smala i de här diskussionerna. Deras brist på självinsikt och kritiskt tänkande när det gäller sina egna åsikter och tankar är ofta total. Först brukar de säga att de ”upplyser” feta om hur farliga de är för deras egen skull. Av ren omtanke såklart. En stund in i diskussionen brukar de säga att ALLA kan bli smala om de bara vill. Och vill de inte ska de minsann inte ha rätt att snylta på de smalas surt förvärvade och inbetalda skattepengar heller. Och nån jävla gastric bypass ska de fan inte få göra de där lata feta jävlarna! Plötsligt handlar det inte ett dugg om omtanke av fetas hälsa längre utan om några slags Lutheranska ”göra rätt för sig”-värderingar. Och ställer man de smala mot väggen då är de helt plötsligt tillbaka i förvånat uppspärrade krokodiltårade ögon och bah ”Jag försöker bara vara snäll ju! Nu tycker jag att du är jättetaskig buhuhu!” Nej, de kan fara med sig. Till nåt ställe där jag inte är. 😉

Tjocka jobbar ju också och bidrar med skatten? Idiotargument alltsammans. Jag har inte kostat sjukvården extra för att jag väger för mycket, förvisso inte så mycket övervikt men all hälsohets känns ju pressande ändå. Folk har fan inte en aning om hur jag lever men ändå så blir man ju påmind om överallt om hur faaarligt det är att vara överviktig. Det ingen verkar fatta är att det kan vara mycket farligare för en kvinna att vara för mager snarare än tvärtom, särskilt för mig och andra klimakteriehäxor. Benskörhet är en stor fara och ett stort problem, särskilt om du legat på för långt näirngsintag hela ditt vuxna liv för att passa in i hälsohets/snygghetsmallen att vara smal.
Helt sjukt är det. Att folk har så jävla lite empati för medmänniskor och framförallt så förbannat jävla dålig mänsklig allmänhövlighet att de inte kan hålla sitt förakt och sina idiotkommentarer för sig själv.
En smäll är vad flertalet av dem förtjänar, åtminstone verbalt…

Det är fruktansvärt att människor mobbas eller diskrimineras över vad som helst; övervikt, kön, undervikt, nationellt ursprung, handikapp etc
Jag har dock några funderingar; att vara överviktig är att vara sjuk. Att äta sig till övervikt som kommer att leda till lidande kan väl knappast va bra? En kan vara stark och ha bra värden nu men va händer när personen i fråga har passerat 50? Knän och leder orkar inte med vikten? Eller när en person vill ha barn och den drabbas av infertilitet?
När en person drabbas av astma, allergier och/eller adhd/add? Allt detta är relaterat till vad en äter.
Är det inte en bra ide att istället stötta alla människor som drogar sig med mat? Att i samhället prata öppet om matmissbruk och varför människor mår dåligt? Och istället för att döma människor va öppna och ödmjuka?

Man kan inte få ADHD för att man är överviktig. ADHD är en medfödd neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som kan innebära att man har problem med hyper/hypoaktivitet, försämrad impulskontroll och/eller problem med uppmärksamhet.
Att vara överviktig behöver inte alls innebära att man är sjuk eller lider av högt blodtryck och andra symptom som sägs vara riskfaktorer vid övervikt. Det är inte bara jättedumt och förnedrande att förutsätta att man är sjuk och ohälsosam bara för att man är överviktig utan det kan också vara väldigt farligt att göra sina bedömningar utifrån sådana fördomar.
Som tjockis har mina möten med vården inneburit en hel del kränkningar då man direkt antagit att min krämpor haft koppling till min övervikt, vilket absolut inte ha varit fallet. SÅ förvånad man ha blivit när det visat sig att jag har en vilopuls som en elitidrottare osv.
Jag har många friska tjockisvänner som upplevt det jag upplevt när dom haft kontakt med sjukvården. Kvinnor som blivit inkallade på dagslånga sockerkontroller bara för att dom gått upp väldigt mycket i vikt under graviditeten. Samtidigt som man missat kvinnor med graviditetsdiabeters bara för att dom varit smala och har ”sett sunda ut”.
Det har visat sig att jag har lidit av ganska svår D-vitaminbrist. Det är dom symptomen jag sökt sjukvård för. Det är inte medicinskt kopplat till min övervikt. Men på ett socialt plan kan man kanske säga att det går att koppla till min övervikt eftersom jag inte gärna klär av mig halvnaken för att sola min tjocka kropp.

Asså jag är ingen fat-shamare eller nåt men försök att sluta trycka ner människor som försöker vara hälsosamma och faktiskt ta hand om sina liv. Vissa har ingen lust att dö vid 50 på grund av en ohälsosam livsstil. Vissa har ingen lust att vara en börda för samhället för all sjukvård man eventuellt kommer behöva med en osund livsstil. Vissa vill vara en bra förebild för sina barn.
Jag har enorm respekt för dig som feministisk bloggerska men jag tycker att det börjar bli dags för dig att ta tag i dina egna problem (vikten) istället för att trycka ner hälsosamma människor, det börjar bli tröttsamt nu när du bloggar mer om anti-hälsa än om feminism.
Jag hoppas att du inte tar illa upp men du kan bättre än så här, det vet jag!! Nu kör vi feminism igen nästa blogg! 🙂

Och den största förtryckaren av dem alla är du: ”en börda för samhället”…”Vissa vill vara en bra förebild för sina barn.” e t c.
Jag förstår faktiskt inte hur Lady Dahmer gång, på gång, på gång, på ett pedagogiskt sätt orkar förklara för människor som dig vad det hela handlar om. Ni som helt enkelt är för tröga för att förstå, eller helt enkelt inte vill förstå.
Det handlar inte om att uppmuntra folk att bli överviktiga eller till ohälsa (som iofs inte är synonymt med övervikt. Det visst du inte va?), utan om att få vara tjock, utan pekpinnar, eller s.k. ”välmenande” råd du inte bett om och nej jag orkar inte… Läs igenom LD inlägg ordentligt i det här ämnet istället.
Och sen den där jävla smilisen på slutet, som ska ursäkta det förakt som du nyss har spytt ur dig,kör upp den någonstans där solen aldrig skiner!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *