Kategorier
Vardagstrams

Det vi inte vill se, av Bana Ghebrehiwot

Först vill jag börja med att berätta att jag är så glad och tacksam för att ha fått denna möjlighet att få skriva i denna blogg till så många feministiska individer i olika åldrar. Jag vill även tacka coola Natashja som driver denna blogg!

Men för att börja nämna det som har stört mig så hemskt mycket i några dagar nu så måste jag berätta om ett så kallat modereportage som jag har sett runt i sociala media. Det föreställer en vit kvinna sittandes på en svart kvinna. Med detta menar jag bokstavligen att det ser ut som att den svarta kvinnan föreställer en stol i detta reportage. Dessa typer av reportage stöter jag inte på så ofta, vilket jag är tacksam över, men att se detta i vår ”moderna” tid är helt absurt.

Jag har både sett samt diskuterat om rasismen och undrat om det finns något som kallas för ”vit feminism” i dagens samhälle, vilket väckte tanken återigen med detta modereportage. Med ”vit feminism” menar jag inte att du måste vara ariskt vit, utan det innefattar även människor som har en gemensam ensidig tanke om hur en feminist ska se ut och tänka. Alltså feministiska individer med rasistiska åsikter. Det jag har kommit fram till är att det ser ut som att denna typ av tankar fortfarande finns kvar inom feminismen och i dagens moderna samhälle.

När jag nu ser dessa typer av reportage blir jag ledsen men även frustrerad. Som en svart kvinna med rötter från Afrika ser jag att det finns brister inte bara i dagens ”manssamhälle” men också inom feminismen vad gäller rasism. Nu har inte detta reportage så mycket med feminismen att göra, utan mer om rasismen i allmänhet. Dock kan man inte blunda och negligera att detta problem även finns inom oss feminister i världen idag.

Jag har nyligen insett att jag är feminist, vilket har varit en stor grej för mig då jag i flera år antingen försökt förtränga det eller tänkt ”nej men det är för extrema för mig”. Jag har idag insett att vara en feminist inte innebär att vara en del av en ”styrelse” med regler och strukturer. Det är en tro om ett mer jämställt samhälle. PS. Detta är min egen uppfattning och menar inte att detta är så det ser ut. Detta är bara mina åsikter om vad det betyder för just mig.

Det jag älskar med att vara en feminist är att min uppfattning om vad det är och din uppfattning om vad det är kanske inte stämmer överens med varandra, vilket gör oss starkare. Att dessa rasistiska tankar fortfarande existerar i världen men även hos oss är något som vi måste stoppa. Det är med oss starka feminister med olika åsikter som det hela börjar. Tillsammans kan vi med kärlek och respekt stå enade för en bättre framtid där kommande generationer slipper leva i en värld där ens hudfärg, kön eller sexualitet grupperar oss.

/ Bana Ghebrehiwot

jag

Bana pluggar på högskolan och älskar att vara aktiv ideelt. Hon jobbar som tjejforumledare, hon twittrar som @naturaliista och man kan hitta henne på instagram där hon heter @baniish.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Det vi inte vill se, av Bana Ghebrehiwot”

Förstår verkligen inte vad bilden ska förmedla ur ett modeperspektiv? Vad ville de säga? Trodde de verkligen inte att folk skulle reagera?
Vad tänkte modellen? Ansåg hon att det var en bagatell eller förstod hon alls vad hon skulle göra?
Så många frågor!
Men jag ställer mig ytterst tveksam till såna bilder. Det är ju bara… fel på alla sätt och vis.

Egentligen så var det en engelsk konstnär som gjorde den, inte mindre vidrigt för det men konst provocerar. Är bilden rasistisk? Ja. Visar den det cementerade maktförhållandet mellan vita och svarta? Ja.

Jag förstår inte riktigt problemet som kvinnan i texten försöker belysa.
Visst bilden kan tolkas på ett osmakligt sätt, men det var en mode/konstbild och förmodligen gjord på det sättet för att väcka uppmärksamhet, den var ju inte gjord i nåt feminist-syfte?
För mig känns det lite långsökt att koppla en enda bild till att feminismen inte skulle inkludera färgade kvinnor; feminismen man ser idag i Sverige är ju oftast starkt sammankopplad med anti-rasism osv (dvs om nu inte det bara en fasad utåt). Visst finns det säkert nån typ av rasister i de flesta ideologier men att det skulle vara utbrett bland feminister, det har iallafall jag missat.

Men skärp dig. Det är ett problem att feminismen i så mångt och mycket bara är för den vita medelklasskvinnan utan perspektiv, vi måste ta det till oss istället för att säga ”men så har jag inte märkt att det är…”
Så sabla ledsamt att det i kommentarsfältet hos varje gästinlägg blir gnäll på att ”så är det väl minsann inte alls”, varesig det handlar om trans eller rasifierade.
Bra inlägg!

Vill lägga till en sak. Visar inte bristen på engagemang för det här inlägget lite att vita feminister som ofta tillhör medelklassen bryr sig mest bara om den vita medelklasskvinnans problem? Är feminismen den kränkta vita kvinnans verktyg för att hjälpa den vita kvinnan? Jag säger inte att det är så men det är ändå en reflektion.

Och jag var säker på att bildens syfte var att illustrera hur ojämlikt samhället är och att den var tänkt som ett inlägg i samhällsdebatten… Tills jag tryckte igång klippet och de i sin ”ursäkt” konstaterade att stolen bara skulle bli sedd som en stol.
Alltså vafaaaan!!!!

Anser att jämt när en mörk feminist pratar om jämställdhetsfrågor pratar hon/han enbart om svartas situation i feminismen. Tycker de inte pratar om feminismen i allas feminism.

Men i detta inlägg var det just den mörka kvinnan som var underlägset det var därför jag tog upp detta! Såklart kan det förekomma att man skriver om den ”grupp” man känner tillhörighet till men det var inte alls mitt syfte när jag skrev detta!

Bra inlägg, jag gillar att läsa det du skriver, det känns lättillgängligt och mänskligt. Jag har svårt för inlägg laddade av terminologi och som jag upplever det exkluderande språk, istället skriver du ett lättillgänligt inlägg om svårigheten att få full tillgänglighet i ett sammanhang. Jag gillar det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *