Kategorier
Vardagstrams

En ursäkt till alla rasifierade jag kränkt: Vi kan inte gömma oss bakom okunskap när vi förtrycker andra människor

Den här gamla tweeten dök upp i feeden idag. Jag hade helt glömt bort att jag skrivit det och som ni kanske kan förstå blev jag förskräckt:
ne ord
”just nu har mitt hår en lätt nyans av solbränd svenne. men jag funderar på att eventuellt färga det mörkn****. Kul med förändringar.” N**** = N-ordet utskrivet.
Den tillsammans med denna:

neordetigen

”zi***arkärring passar absolut inte ihop med mörkn****. Tror tat**rfärgade kuddar skulle göra sig bättre.” (Obs, ej ok att använda de andra orden heller.)

…skrevs som ett satiriskt svar på denna artikel: ”traditionellt i sverige så är n**** en färg” för ungefär 2,5 år sen.

Jag tänkte att jag skulle göra mig rolig över SD, deras historielöshet och deras människosyn men i efterhand tycker jag inte att jag är speciellt rolig alls. Bara plump, kränkande och rasistisk. Jag kan inte låta detta passera eller låtsas som ingenting utan att be om ursäkt till alla jag klampat över samt förklara varför jag envisats med att reproducera rasism. 

Jag tror inte jag behöver säga att jag skäms som en hund när jag läser detta. HERREGUD.

Det var bara ett år sen jag sist skrev ut n-ordet helt och ni övertygade mig om hur jäkla fel det är. Jag var likt många privilegierade vita antirasister helt övertygad att JAAAAG minsann fick använda det eftersom att jag bara gjorde det i syfte att narra eller kritisera rasister och sverigedemokrater dvs aldrig i syfte att kränka rasifierade. Jag skrev inlägg där jag ironiserade över färg-argumentet och jag twittrade ut liknande skit och inbillade mig att jag förde kampen mot rasism som den vita riddare jag var. (är?)

ne ord3

(ur ett gammalt inlägg jag skrivit 2009)

Att ordet i sig kunde vara kränkande även när det inte användes som så reflekterade jag aldrig över. Att ordet inte ska användas oavsett om jag citerar någon eller talar om dess betydelse slog mig aldrig. Många av er minns debatterna kring detta där jag ifrågasattes och upplystes men ändå, likt den kränkta vita kvinna jag är, hävdade min rätt att använda det. Känns det bekant? Ja det gör det. Jag är med andra ord inte ett dugg bättre än alla som vurmar för det alternativa namnet på chokladbollar. De ”menar ju inget illa” de heller. Det roliga var att jag ofta länkade Nyamko Sabunis inlägg ”Att bli kallad n**** är kränkande” där Nyamko tydligt skriver:

Den som använder ordet n**** borde upphöra med det så snart han eller hon blir medveten om att det kränker andra människor. De som inte slutar av den anledningen kommer inte att sluta för att de får en lektion i ordets etymologi och historiska användning.

OCH ÄNDÅ GJORDE JAG INTE DET? Hur dum i huvudet kunde jag bli på en skala egentligen? Problemet med rasism är nämligen inte sverigedemokrater eller andra som man kan peka ut och ta tydligt och högljutt avstånd från. De är extremer. Den verkliga rasismen gömmer sig mitt ibland oss.

Det är vi, vanligt folk som gömmer oss bakom antirasismen som en vacker jävla fasad, men som till vardags genom vår tanklöshet och våra fördomar och våra privilegier ändå reproducerar rasism, vithetsnormer och exkludering. Och det är ingen vacker insikt om sig själv när man medvetandegörs om sitt bidrag. Det är såklart ett omedvetet val för många men här blir det ju uppenbart för mig att det är det som är en stor del av problemet för vi kan inte gömma oss bakom okunskap när vi förtrycker andra människor.

Jag vill inte vara så. Jag vill inte göra så mot människor jag säger mig värna om, så jag lyssnade. Tog till mig. Förstod hur jävla fel jag haft och hur fel jag gjort och bättrade mig.

Jag är genuint ledsen över detta och vill be om ursäkt till alla er som jag bildligen spottat i ansiktet. Det finns dock inget som ursäktar eller försvarar mitt övertramp och mitt beteende. Fy fan för mig och tack för ert oändliga tålamod. Jag lär mig fortfarande och hoppas att ni fortsätter ryta ifrån när ni ser mig bete mig illa.

Läs gärna briljanta PK-maffians inlägg; ”Några ord om N-ordet”.

Ingen har någonsin använt n-ordet om mig eller min familj för att beskriva oss. Det är ett skällsord. Det svider till när jag hör det, oavsett sammanhang. Det bränner till och med till när jag läser det i artiklar, i citat, neutralt diskuterat på antirasistiska forum. Reaktionen är nästan fysisk, ett kroppsminne grundat i kommentarer, i laddade, hotfulla situationer. Rasistiska incidenter som har drabbat både mig och mina nära och kära. Och nu tänker ni säkert, ”OMG, vaddå, FÅR jag inte ens säga det ba för att det sårar dina feeeeelings!? Språk-Stalinist!”

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”En ursäkt till alla rasifierade jag kränkt: Vi kan inte gömma oss bakom okunskap när vi förtrycker andra människor”

Starkt och bra av dig att be om ursäkt. Jag bli väldigt trött på personer i min närhet som tyvärr inte har kommit till samma insikt och envisas med att använda n ordet och på nåt sätt fått för sig att det är ok. Jag är adopterad(från Indien) och tycker det är jobbigt när även min familj och min mans familj använder ordet. Jag har ju fått höra ordet under hela min uppväxt och även nu i vuxen ålder och då aldrig i positiva sammanhang. Det känns lönlöst att ha en diskussion om det eftersom jag tidigare försökt och det inte leder till nåt. När min man och jag väntade vårt första barn sa min svägerska att hon såg framemot när den lilla negerbollen skulle komma. Inte alls uppskattat av mig, men hon hade ingen förståelse för att jag tog illa upp.

Egentligen är det rätt enkelt. Vi låter dom vi syftar på bestämma värderingen i det och då inser vi att det inte skall användas.
Jag har aldrig begripit mig på människor som anser att det är ett intrång i deras personliga integritet att dom måste säga chokladboll.
Sådana finns faktiskt,tydligen lider dom både av social inkompetens och lyxproblem.

Alla gör fel. Det är obenägenheten, oviljan eller oförmågan att gottgöra, backa, be om ursäkt som ställer till det. Samt oviljan, förmågan, obenägenheten att acceptera en uppriktig ursäkt.
<3

nej jag vet! tvekade mellan mörkhyade, afrosvenskar o rasifierade, men tänkte att mina tweets kan upplevas kränkande för alla som blir rasifierade även de med ljusare ton …. pga rasismen, inte bara ordet ? Är fortfarande osäker.

Dock finns det ju ett problem med att censurera rasistiska ord också. Alla vet vad man menar så att censurera det innebär att man sätter det dåliga ordet i huvudet på folk, och vita människor kommer undan med att säga det genom att helt enkelt säga n-ordet (se bara usa).

Ser att tweetsen är från 2011 och att du sen dess blivit mer medveten? Skulle folk gräva upp mina tweets från mina första 2-3 år på Twitter skulle jag antagligen bli käppjagad. Mycket humor på andras bekostnad och sparkar upp och ner, till höger och vänster. Saker som jag idag inte alls är speciellt stolt över.
Idag är jag betydligt med medveten om saker och ting, mycket är tack vare Twitter.

Jag var själv kluven som fan. Anledningen till att jag visar dem är för att ingen skulle fatta vad jag skrivit om jag censurerade dem också. Eller? Vad tycker du? Borde jag stryka dem också? Jag vet fan inte.

Tycker absolut inte att rasistiska, kränkande ord ska användas. Men stör mig på folk som säger/skriver tex ”n-ordet” och då tycker att de har ryggen fri. Då kan man ju precis lika gärna säga ordet ordentligt istället för att hantera det som voldemort?! Problemet ligger väl i hur vi talar om människor (att man överhuvudtaget känner behov av att använda rasistiska kategorier), inte i enskilda ord?
Har själv blivit kallad tattare hela min uppväxt och känner inte att det skulle vara ett dugg förmildrande om folk började säga ”t-ordet” istället.

Poängen är väl att man inte ska kalla folk för nåt i nedvärderande syfte. Men ibland använder man ordet. Tex när man citerar någon eller talas om dess betydelse. Mina tweets här var över gränsen oavsett vilket ord jag använt dock men att se hela utskrivet så oproblematiskt som jag gjorde är fan vidrigt.

Jag ville bara säga bra gjort av dig LD att du dels erkänner dina misstag och sen att du är villig att ändra dig. Men det allra bästa är att du faktiskt tar till dig och lyssnar på när andra människor beskriver sin situation och sina känslor kring det här. Jag har många gånger försökt att få andra att lyssna men väldigt få är villiga att ändra sig. Så starkt gjort av dig! Jag håller inte med dig i alla dina åsikter och läser här väldigt sporadiskt men jag var bara tvungen att kommentera nu och berömma dig för ditt mod att våga erkänna detta. Det är faktiskt beundransvärt och du har stigit stort i mina ögon nu! Ha en bra dag! 🙂

Jag gillade din ursäkt tills några från aporgruppen informerade mig om hur du hade hanterat en situation där rasifierade reagerade på rasism och du valde att blockera dem och låta de rasistiska åsikterna vara kvar. Kan du förklara det på något sätt?

Ja det kan jag. De betedde sig illa, de åkte ur. Att rasism eller rasister fick vara kvar är skitsnack för de åkte också ut med huvudet före och det du hört är också skitsnack. Jag försökte prata med de två rasifierade som var upprörda men de var mer intresserade av att peka ut mig. (Som för övrigt inte ens var den admin som var närvarande eller blockade nån när detta hände, vi är flera. Men de andra är ej ”kända” o därför helt ointressanta) Tänker ej diskutera detta mer. Så jävla trött på att kränkta människor tar tillfället i akt att hålla mig ansvarig för shit andra feminister gör.

För några veckor sedan bakade jag chokladbollar. Hemma hos oss har vi alltid kallat dem för just det, chokladbollar. Jag berättade detta glatt för min bror som kontra med n*****-bollar. Jag skällde ut honom efter noter. Sedan berättade han att han syftat på vår gamla kokbok hemma som jag mycket riktigt använt mig av.
När jag var liten och första gången jag skulle baka chokladbollar hemma och började söka under c i registret utan att hitta blev jag frustrerad. Sen blev jag konfunderad när mamma sa åt mig att kolka under n. Jag visste inte ens att det hette så.
Jag har ingen förståelse för dem som envisas med att vilja använda n-ordet om ett bakverk!
(Att tillägga: jag är 24 och uppväxt med sunes sommar)

[…] Jag har tagit bort inlägget. Jag trodde jag raderat alla inlägg med kränkande tillmälen men jag hade missat detta och jag ber om ursäkt för att ni behövde konfronteras med skiten. Jag stå inte bakom det som stod här innan och jag mår dåligt över att jag inte visste bättre då. Jag har skrivit en mer utförlig ursäkt ang. min tidigare rasism och den kan ni läsa här. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *