Kategorier
Vardagstrams

Glad Midsommar!

Härligt svenskt väder vi har va? Eller inte riktigt, regnet är ej framme än men snart så! *pepp pepp*. Snart blir det sill-lunch, sen blir det grillning.

Asså på riktigt, jag ÄLSKAR allt det där svennigt svenska som vi gärna hånar och raljerar över. Jag älskar att jag själv är så där svennigt svensk ibland. (Ni vet: står i kö, sitter själv på bussen, sitter ute och äter på sommarn banne mig oavsett väder, knyter näven i fickan, super mig modig osv)

Hur svenska är ni?

svensk man
Igår. Nu har vi nämligen semester. En svensk sådan. Förväntar mig alltså ingen sol.
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Glad Midsommar!”

Glad midsommar till dig! Jag kommer från Dalarna, och jäkligt många ”svenska” grejer kommer därifrån. Det är väldigt stort med midsommar där. När jag var yngre tog jag avstånd från det mesta av den kulturen. Nu har det så småningom börjat komma krypande tillbaka till mig. Tycker fortfarande det är otroligt pinsamt med vuxna som dansar runt stången, men tycker syskonbarn klädda i folkdräkt är söta så det förslår.

Glad midsommar och tack för bild på världens bästa fleece!
Jag är svensk på det där jävla ”alltid visa hänsyn” sättet som min pappa hela tiden tjatade om. Inte försöka ta sig framåt på konsert (visa hänsyn). Cykla på led = visa hänsyn. Vara så smidig som möjligt i kassan för att undvika ta för lång tid = visa hänsyn. Inte vara för högljudd eller ta för mycket plats osv. (svenskt för mig).
För mig innebär detta typ att undvika konfrontation, och att det är mycket i relationen mellan människor som klassas som konfrontation, generellt sätt, i sverige. Men det är bara när jag är i Sverige som jag beter mig så. Jag känner att varje gång jag kommer hem behöver jag några dagar för att ”återanpassa mig” (annars får blickar eller generell awkward situation).
Igår var jag i en situation när jag satt utanför ett gammalt höghus tänk sovjet, sen kväll, och lampan tänds inne i huset, efter 40 sek öppnas porten av en gammal gubbe med bara en sko, hoppar på ett ben fram till mig, tigger en cigarett, hoppar enbent tillbaka till porten och springer uppför alla trappor igen. Det kändes.. normalt. Hade inte känts normalt om jag varit i sverige om jag säger så. Visa hänsyn (och typ nån slags twisted självrespekt) = ser du från din balkong nån som röker nere på gatan och du vill ha, spring ändå inte ner och tigg. Så är min känsla iaf.
Älskar fan att generalisera och prata om sverige. Kan göra det hur mycket som helst och tappar alltid röd tråd för att istället förnöjt ba spåna.

Glad midsommar! Jag halvsvenne men älskar våra svenska traditioner. Fast i vår finska släkt firar vi precis som vi vill, vilket jag tycker är skönt. inga måsten och inget tvång. Ingen bryr sig ifall man är arg eller för full, så länge man inte är respektlös.
Det är lite mer avslappnat än min svenska släkt tycker jag.

Glad midsommar!
Vi har varit ganska osvenska genom att stanna kvar i stan och fira midsommar INOMHUS! Och dessutom utan nubbe, huga!
Sjön ser härlig ut, trots bristen på sol. Din snubbes fleece är underbar :-).
PS. Du är fantastisk och vi är så många som som står bakom dig. Tycker liksom många andra att du borde polisanmäla idioterna som hotar och förnedrar dig. Det är ett vansinne utan dess like det de håller på med. Att de hade mage att lägga upp en bild på dina barn fick mig att må fysiskt dåligt. De är farliga och helt sjuka i huvudet. Läskigt.

Jag tänker att jag är lite originell och gillar nya saker men är benhård när det väl kommer till kritan på traditioner och blir liksom lite halv inom mig om något saknas på det traditionella middagsbordet. liksom på julen ska dopp i grytan finnas även ingen av oss äter det och vi ska klä midsommarstången tillsammans och måste köra alla låtar och dansa trots ingen egentligen vill. haha

Här har det både haglat och kommit en skur med snöblandat regn, tur att jag inte firar…För nått år sedan utgick jag från en text på SDs hemsida om vad det innebär att vara svensk, och jag var inte så svensk enligt dem. Det komiska är ju att jag är supersvensk, det är bara att svensk kultur är precis lika komplex som alla andra kulturer, med mängder av subkulturer. Jag skulle nog säga att jag är mer norrländsk, med en aning norsk och västkust i mig…

Just en sån dag som midsommar är jag väldigt osvensk, har inte firat det på något sätt idag, så skönt. Behöver inte dricka för att bli modig, är mer i partystämning om jag inte dricker. Har faktiskt aldrig varit full på midsommar inte ens när jag var yngre. Är inte nykterist men yckte det gott å väl räckte med alla andra som raglade runt redan innan kl 18 på kvällen.
När barnen var små firade vi midsommar för deras skull genom att antingen göra en egen ministång eller åka på något lite större.
Måste erkänna att det är väldigt skönt att slippa det numera 🙂
Jag är definitivt inte gjord för att stå i kö, och jag tål inte värme så denna tid på året äter jag helst inne..iaf dagtid. Slipper därmed flugor och getingar i maten och att kalla tillbehör snabbt blir läbbigt varma.
Visst knyter jag näven i fickan ibland..men det är oftast när det liksom inte är någon mening att ta fram den, går någon över min gräns så slår jag näven i bordet utan att tveka.

Det ser onekligen lite kallt ut.
Jag har helt slutat med att fira midsommar, jul, påsk och alla andra helger förutom nyårsafton då jag gör en Jansson och snaps på fläder och grogg på russian och fläder. OCH det gör jag i min ensamhet och det självvalt. Det är så sköööönt!
Men har man småbarn så är det klart att alla helger ska göras.
Jag har blivit allergisk mot framförallt julen.

Sverige för mig är demokrati yttrandefrihet en sund syn och bra omhändertagande på handikappade och barn och ovanligt jämställt och fritt . Midommar firade vi igår och det har jag inte firat genom att dansa kring stången på åratal men det var kul och jag kommer göra det igen. Älskar julafton! Ska från nästa år fira nationaldagen ordentligt.

Jag har gått ner 35 kilo. Efter min graviditet gick jag upp rejält i vikt och fick tillslut problem med hälsan. Allt var jobbigt, och när jag satt hos läkaren med resultatet av ett gäng blodprover så bestämde jag mig för att det fick vara nog. Jag hade fått diabetes. Jag hade ätit mig sjuk och det kändes riktigt jävligt.
Jag kämpade som ett as. För fyfan vad tungt det var att ta tag i 35 kilos övervikt. Till att börja med så skämdes jag som en hund, kunde inte visa mig på ett gym till exempel. Men jaja, det gick bra tillsist. Jag ändrade livsstil, jag gick ner i vikt och är idag frisk från min diabetes.
Men så öppnades en helt ny värld för mig. Jag har inte varit smal sen jag var 18, jag är strax över 30 nu, så jag är en annan person idag än sist jag var smal.
Jag har varit tjock hela mitt vuxna liv.
Nu är jag smal. Och plötsligt tillhör min kropp precis alla. Jag är för fan chockad över det här! Som fet var det aldrig nån som kommenterade min kropp, inte ens i negativa ordalag. Det var mer som om alla jämt hade ett jävla hallå med att undvika elefanten i rummet. Visst har jag också suttit bredvid smala kompisar som klämt fram en valk av hud mellan tumme och pekfinger, och klagat över sin övervikt. Medan jag suttit där med en valk som ensam vägt mer än hela polarens torso. Sånt har jag upplevt. Gud ja. Men aldrig kommentarer om min kropp.
Det gör jag nu. Och fyfan vad vidrigt det är. Männen på mitt jobb kommenterar min kropp jämt! I positiva ordalag, visst. Men jag vill för fan inte bli kommenterad tio gånger om dagen. Grannar och vänner och vänners vänner berättar för mig hur smal och fin jag blivit. Män som jag varit bra kompisar med på jobbet, har nu helt ogenerat släppt på gränserna i vår vänskap och börjat kommentera min röv, min mage, mina bröst. Kramar som förut varit varma av vänskap, innehåller nu händer som glider ner och tar tag i mina skinkor.
Vad fan?!
Jag blir überäcklad av det här. Av förändringen jag upplever i bemötande. Av inställningen att MIN kropp plötsligt tillhör alla och att det är fritt fram att känna på och kommentera den.
Det var skönt att bli smal igen. För jag orkar mer. Det är praktiskt att kunna gå in i en butik och köpa en tröja i M, för att det finns mycket att välja på. Det är oerhört skönt att slippa diabetesen, jag mådde piss av den. Det är skönt att slippa vara den där tjocka, på festen, på jobbet, på McDonalds.
Men det är fan skitdrygt att vara en normalviktig kvinna som plötsligt upplevs som attraktiv. Det här samhället är fucked! Jag slapp den här biten dom fet. Tänkte nog mest att det måste vara roligt för smala att få uppmärksamhet av den här sorten.
Det är det inte. Jag är gift, har barn. Jag ligger med min man och har min kropp för mig själv, för min familj. Det känns vidrigt och utsatt att så många andra anser sig ha rätt till den.
Det spelar ingen roll om man är fet eller smal, man får inte vara ifred oavsett.

Det här med att inte vilja prata med främlingar/sitta själv på bussen m.m är jag väldigt svensk med. Inte så att jag har väskan på platsen bredvid omdet är fullt, men kan jag sitta själv vill jag.
Och stå i kö är väll en självklarhet. Hur skulle det annars gå till liksom? Alla trängs och de starkaste som tar mest plats får alltid gå först? (de kommer ju först i så mycket annat)
Sill gillar jag inte, och inte nubbe, men nypotatis och jordgubbar blev det.
Midsommar firade jag bland mina kompisar med att spela spel, så inget festande vilket jag känner mig för gammal för.

Aaaaah vad jag har SAKNAT Sverige! Antligen ar jag ”hemma”! Alskar svenska traditioner som Midsommar. Och maten som jag har atit! Mums! Och naturen!
Jag pratar garna med framlingar och ar valdigt tillmotesgaende. Efter att inte ha varit hemma i Sverige pa ett bra tag sa uppfattar jag folk (framlingar) i Stockholm som pa gransen till kalla och otrevliga, tyvarr…..sadar kall o stoddig attityd har manga. Varfor liksom?
Super gor jag inte. Sta i ko maste man tycker jag for att det ska vara rattvist. Alskar Sverige!
http://www.fargosisters.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *