Kategorier
Vardagstrams

Glad Sverigedag allihopa!

Vi firar nationaldagen på Fridays asså sorry men pallar inte sill och potatis trots min kärlek till detta underbara land MEN SKITSAMMA.
Vi har haft barnledigt. Fått lajva ansvarslöshet. Igår hyrde avalanche junibacken och lät anställda och deras avkomma härja loss. Alkohol serverades lite lagom dekadent men det var väldigt trevligt för alla inblandade. Perfekt avslutning var när farmor kom och hämtade barna.
Vad gör ni idag? Hur känner ni för Sverige? Nationaldagen? Kan man vara för öppna gränser men ändå älska den svenska kulturen (och andras!)? Jag känner så iallafall.

20140606-162624-59184386.jpg

20140606-162624-59184843.jpg

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Glad Sverigedag allihopa!”

Är numera utlandssvensk men firar lite på jobbet idag med att slöa. När jag tänker på Sverige kommer dessa bilder fram: Fjällen. Norrland. Stjäla cykel efter utekväll. Joints i elljusspåret. Snöstorm på väg hem från skolan. Brännboll. Kebabskavsgryta på skolan. Snus. Dricka alkohol ur glasflaskor på balkong. Parkettgolv och bleka vardagsrum. Rosa skare på eftermiddagen. Godis. Sjunka ner på säte i lokalbuss. Promenader.
Osv.
Tänker mycket på hur jag upplever att Den Svenska Identiteten inte verkar kunna vidgas för att innefatta hela ens personliga identitet. Att flera med utomsvensk bakgrund känner att den andra identiteten liksom kommer på sidan om, separat. Vet inte hur jag ska formulera mig och har för lite kreativitet kvar i mig nu men…
Klart som fan Sverige ska ha öppna gränser! Skäms som fan över folk som är rädda för att allt ska gå åt helvete för att man ska öppna dörrar åt folk som flyr för livet. Önskar det fanns mer solidaritet. Jag har rest mycket och bott på många ställen och urfloskeln nummer 1 är: Alla människor är likadana, alla blir hungriga, trötta, griniga, glada, ledsna, hoppfulla, mätta, törstiga, sårade, upplyfta, alla hatar och älskar. Man kan inte skilja dom genom att peka på ursprung eller nåt annat som man bara har och inte är.
Osv osv osv ha en bra helg.

Sill och potatis? Äter man sånt på Nationaldagen? Tja vad vet jag. Burger King till lunch och tacos till middag, haha. Och inget firande heller, även om jag och barnet stod 40 minuter i kö till ponnyridning som han sedan bangade (ja, det var en del av firandet i vår och de flesta andra stadsdelar antar jag). Nu funderar jag mest på när det är lämpligt att placera barnet vid iPaden pga vill se Orange is the new black NU!!!

Vad i den svenska kulturen älskar du? Vad gör att du älskar Sverige? Om vi har öppna gränser och vill bevara ”Sverige” hur ska det gå till?
De som kommer hit ska ju uppmuntras att bevara sin kultur. Hur gör vi om den strider mot grundläggande värderingar i den svenska kulturen?
Finns det en punkt där andra värderingar tar över? Är kulturer utbytbara? Ingår det i ”allas lika värde”?
Det här är faktiskt frågor man måste ställa sig om man är för ”öppna gränser”.

Kulturer förändras och så har det alltid varit – jag fattar inte varför du blir så till dig över det. Allt det här snacket om att ”bevara” kulturer hit och dit är bara tröttsamt. Känner du en enorm sorg över att potatisen konkurrerade ut det ständiga ätandet av rovor i Sverige för några hundra år sen? Känns den svenska kulturen fattigare av detta? Knappast va? För dig är nämligen potatisen en stomme i den svenska kulturen – det är det som händer när kulturer förändras.
Det är inga som helst problem för enskilda individer att behålla saker från sin uppväxt i sina liv utan att för den sakens skull tro att dessa måste leva kvar i det framtida Sverige. DET är vad det handlar om att få ”bevara sin kultur”. DU får fortsätta leva som på 50-talet om det behagar dig – utan att äta pizza eller pasta och utan att bry dig om ramadan osv. Samhället i stort kommer däremot att förändras alldeles oavsett om vi har invandring eller inte så tagga ner på den melodramatiska nationalismen.

Älskar Dalarna och allt med Dalarna typ! Asså naturen, folkmusiken, de fina folkdräkterna (helst Gagnsdräkten) och blomsterkransar. Och så älskar jag sommarens mat; färskpotatis, all form av lax och jordgubbar och hallon och smultron och sånt. Älskar nog bara egentligen att bo i Sverige på sommaren, men fan vad vackert det är då. Allt bara lever upp och jag är lite övertygad att Sverige, eller asså egentligen Dalarna, är det vackraste stället på jorden.

Känner inget särskilt för nationaldagen eftersom anledningen till att vi ens firar den inte direkt engagerar. Sedan är jag dock väldigt glad för vår svenska välfärdsmodell, och öppenheten vi har här som i många fall är världsunik. Men jag vet inte hur jag ska fira eller uppmärksamma det på ett sätt som har någon koppling till detta. Känns som att olika städer har helt olika modeller för hur man firar och blåsorkestrar och utdelad fika känns ju väldigt allmänt hållet för en dag som ska sätta fingret på det unika med Sverige…

Aldrig firat och kommer antagligen aldrig att ske. Känns väldigt osvenskt, sådant som amerikaner, fransmän eller norrmän.
Tacka vet jag forna tiders svenska flaggans dag. Inte en jävel brydde sig.

Heck ja! Jag älskar Sverige, midsommar och allt däremellan. Traditioner och historia är just vad det är, även traditioner genom historien. Att fira Sveriges nationaldag är inte det samma som att säga att alla andra som inte har våra traditioner och historia ska bort eller är fel. Jag är född i Sverige och jag känner att jag är svensk. Folk som kommer hit vill också vara på ett eller annats sätt en del av Sverige men deras traditioner och historia är annorlunda än ex. min men det är inget som skadar Sverige eller vår historia och traditioner. Enligt mig så är dom självklart en del av Sverige, bor du eller har du bott här så är du en del av Sverige.
Det är omöjligt att se bakåt för att kunna utvecklas framåt. Vi tar med oss det positiva, lärdomar och gör en bättre framtid. Att se människor med annan historia och traditioner som fel och det gamla som bra och eftersträvansvärt är att gå baklänges. Jag vill framåt, jag vill vara en del av Sverige och jag vill att Sverige ska utvecklas och lära sig av sin historia. Alla som är en del av Sverige och de som söker sig hit ska bli omhändertagna på bästa sätt, om inte annat för hur dåliga är inte vi som land om vi stänger gränserna? Då skulle jag skämmas över att kalla mig svensk!!
Lite tankar så här på kvällskvisten. Otroligt rörig kommentar men jag slängde bara ur mig lite tankar.

Jag gillar jämställdheten, det tillhör svensk kultur. Jämfört med andra länder ligger vi i topp (inte sagt att det inte kan bli bättre). Jag älskar de svenska traditionerna: Midsommar, kräftskiva m.m. Älskar detta land! Jag är inte född här men jag har bott här längre än i mitt födelseland. Jag känner mig svensk, däri ligger en del av min identitet. Jag anser att som invandrare bör man vara nyfiken på sitt nya land, respektera det landets seder och omfamna kulturen. Det betyder inte att man behöver förkasta sin andra kultur. Jag såg en rakad kille idag med en svensk flagga på hans tröja med ett rasistiskt budskap inpräntat. Skämdes och blev förbannad. Sådana värderingar skämmer ut Sverige som hittills haft ett rykte om sig att vara ett land som föregår med gott exempel. Ett land där svenskar öppnade upp och invandrarna integrerade in sig. Den tiden verkar förbi för tillfället. Vart dock glad att Kronprinsessan var med den där ceremonin för nysvenskar idag!

Jag brukar verkligen inte göra reklam när jag skriver kommentarer men jag tycker bra musik borde spridas så försöker iaf.
Jag brukar inte göra reklam för saker men vill gärna göra det för detta lokala band från Klippan. De vann nyligen finalen i Kristianstad i Svensktoppen nästa och de är verkligen grymt bra! Det är reggae på redig skånska. Denna låt handlar dessutom om dagens politik och Linus Borg Band är helt klart ett femnistiskt band!
Rösta på dom!! https://www.youtube.com/watch?v=wamADK3NIDQ&feature=share

Jag firar nationaldagen med mina barn för att jag avskyr de måsten som är förknippat med traditioner och just nationaldagens firande var inte en etablerad tradition i familjen, därför kunde vi själva välja och sätta vår prägel på dagen.
Oftast blir det picknick i det gröna med delar av familjen, vänner och andra som vi känner att umgås med, kravlöst och utan att behöva passa tider m.m.

Jag har aldrig varit en stor firare av nationaldagen. Och det har inte berott på något annat än att jag inte har haft någon motivation att fira den. Eftersom min sambo jobbar inom vården så spelar röda dagar ingen roll heller för han kan jobba oavsett och jag har ett jobb där jag anpassar efter mitt mående, vilket innebär att jag kan jobba helg om jag inte orkat jobba någon vardag, så det är inte ofta en helg känns som en helg för oss heller.

Jag älskar allt typiskt Svenskt, typ historia, natur, konst, musik, traditioner, mat och högtider. Kan stå ute i naturen och helt plötsligt få tårar i ögonen pga att jag får en överväldigande känsla av att jag älskar mitt land så jävla mycket! Ogillar däremot bakåtsträvande rasister och sexister som tar våra fina svenska traditioner och gör dem till sin egna perversa version. Att de använder runor som symboler för sina nazistiska partier gör mig extra ledsen då jag alltid varit väldigt intresserad av vikingar/asatron/liknande och tar åt mig personligen när vår historia blir knullad i stjärten av nazister. Har två runor tatuerade på handleden och insåg sedan att den ena används flitigt av ett nazistparti. Ville bara gråta när jag insåg att någon kunde se min tatuering och tro att jag var nazist pga det. Fan ta de jävlarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *