Kategorier
Vardagstrams

Sex och människor av Miku Akbar

Miku heter jag, är 23 – nej 24 år gammal. Har en dotter på 4 år, Sara-Li heter hon. Håller oftast till på www.miku-san.babyblogg.se

Vad ska man skriva om här, då?

Feminismen – som jag känner starkt för?
Rasism – även där har jag starka åsikter.
Homofobi – något att tillägga annat än att det är rena rama idiotin?
Kanske bör jag ta upp det faktum att det fortfarande – år 2014 – pågår slutshaming, samt victimblaming i världen? Eller så skriver jag om att det mänskliga ögat egentligen ser allting uppochner. Visste ni det? Det är hjärnan som vänder bilden åt ”rätt” håll. Inte särskilt intressant, nej. Men ganska coolt.
Nej, jag vet vad jag ska skriva om. Den skrämmande okunskapen bland ungdomar, samt en del vuxna. Okunskap om vad?
Sex.
Sex, sex, sex, människor.
För något år sedan, fick jag ett samtal från en panikslagen bekant som var övertygad om att hon var gravid. Hon hade missat sin mens med en vecka. Efter att ha lugnat ner henne, fick jag fram HUR hon haft sex. Hon hade gett killen ett blowjob och sedan svalt satsen. Och nu var hon övertygad om att hon var gravid. Låt mig förklara. Hon trodde att man har bebisen i magsäcken. Jag fick, på fullaste allvar, rita upp äggstockar, äggledare samt livmoder och sedan förklara hur kroppen fungerar och varför man har mens.
Den här tjejen var en svensk, 27-årig, normalt fungerande människa.
Och vad är mer skrämmande? Hon är inte den enda som har så lite kunskap om ämnet. ”Om han drar sig ur innan han kommer – kan jag inte bli gravid.” har jag hört ofta. Människor som inte vet VARFÖR man blöder vid mens eller vad ägglossning är.
Jag anser att sexualkunskap är viktigt. Lär våra ungdomar om sex, könssjukdomar mm. Det borde vara en obligatorisk lektion (minst en gång i veckan per klass, året runt) i alla skolor. Det borde stå i läroplanen. Vad händer när man har sex? Vad ÄR sex? Vilka olika sorters sex finns det? Vad räknas som sex? Vad är okej och är det okej att säga nej när något inte känns bra?
Lär våra unga om hbtq, om kärlek, om casual sex, om olika skydd, om könssjukdomar och graviditet. Lär ALLA barn och unga att ett Nej är ett Nej – oavsett situationen man är i. Lär dom respekt för varandra och sig själva. Lär dom hur deras kroppar fungerar, ge information, massor av information. Hjälplinjer, hemsidor och telefonnummer om dom har funderingar.
Jag tycker sådant är viktigt och det borde alla andra också tycka. Speciellt i vår tid.
Jag ser 5-åringar med iphones. Dom HAR tillgång till internet och får dom inte en bra och RÄTT version av sanningen – kommer dom antagligen och troligtvis att hitta en förvriden version av densamme på nätet. Ungdomar pratar med varandra, gott folk. Och vet ni vad?
Majoriteten av dom vet inte ett skit om någonting. Det är upp till oss vuxna att se till att dom får rätt information och – återigen, lär sig respektera SIG SJÄLVA och VARANDRA.
Ibland är det skönt att bara glömma alla dessa bekymmer. Personligen sjunker jag ner i en värld av Doctor Who, Sherlock, Supernatural, Teen Wolf, Once Upon A Time och flera andra serier som låter mig försvinna in i en värld av kunskap, mystik, sagor, fantasi och underbara resor med fantastiska individer. The Doctor och Sherlock är mina favoriter – där finns inte dessa problem.
Men när man återvänder till verkligheten, finns de där fortfarande – mycket verkliga. Så jag tycker att vi KAN göra något åt okunskapen. Tvinga politikerna att ändra läroplanen och sätta in sexualkunskap regelbundet.
Inte en nerhyshjad klass som föses in i ett klassrum av en nervös lärare som skyndsamt förklarar vad en penis är och att man inte får ha sex förrän man gifter sig – innan samma ungar, fem minuter senare föses ut i korridoren igen med känslor och tankar som ”Vad var det där??”
Här är mina tankar, här är mina åsikter.
Så jag avslutar här och hoppas på det bästa.
/ Miku Akbar

miku

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Sex och människor av Miku Akbar”

ehm… tror inte din 27-åriga kompis representerar kunskapsnivån hos majoriteten av svenskar. t.om småungar vet väl att man inte blir gravid av att suga, tror jag visste det när jag var 12 typ.
google finns om man undrar något, man behöver inte lära sig genom porr heller för att man har en dator.

En vän trodde en var tvungen att ta ut tampongen för annars kan en ju inte kissa. Så jo, okunskapen kan vara stor. Förvånansvärt många VUXNA människor fattar inte att könssjukdomar även smittar vid oralsex och att det kan vara sperma i försatsen.
Lustigt att google ska ta över mänskliga relationer också? Jag brukar säga åt folk att googla för det finns väldigt mycket information där, men i just det här fallet tycker jag det ska finnas i skolan.

Så jävla viktigt inlägg!!!! som projektarbete åkte jag runt i högstadieskolor och föreläste om, sex – könsjukdomar, skydd, bli av med oskulden, vad är sex osv. osv. Vissa av dem som vi var hos i nionde klass (!!!!) hade haft sexualundervisning en gång….. alltså en lektion och då hade dem inte ens fått ställa frågor??? Så jävla inte ok! När jag gick i nian fick vi vid ett tillfälle se en film, en del av filmen var en kille som sa i princip ordagrant – när du blir av med oskulden är det bra om du är lite full, då slappnar man av mer. vi var 15 år. wtf?

Jag har aldrig varit med om en undervisningssituation där läraren sagt att man inte får ha sex före man gift sig. Å andra sidan så växte jag upp på 70-talet och i alla i den skolan jag gick fick vi gedigen och genomtänkt sexualundervisning. Homosexualitet togs inte upp och det är väl i så fall det enda minuset jag kan minnas. Vi hade biologilektioner där vi fick titta på mäns och kvinnors underliv i modeller där man kunde lyfta undan delar och se hur allt hängde ihop. Och jag tror inte någon kvinna i min generation som gick i skolan i Sverige då INTE vet och förstår hur ägglossning, mens, graviditeter och hela reproduktionscykeln hänger ihop. Till min lätta förskräckelse verkar det alltså ha blivit sämre med dessa områden… Du har ju så helt rätt i att kunskap om sex och sexualitet är ett viktig ämne och att det lärs ut till unga på ett vettigt sätt. Nätporr som sexundervisning till hormonberusade 12/13-åringar är verkligen inte något vettigt sätt att lära ut ämnet… Det här är verkligen en viktig feministisk fråga, att ha kunskap om sin kropp och hur sexualitet fungerar hjälper kvinnor till mer makt över sina egna liv. Det är en viktig allmänmänsklig fråga förstås, men i mina ögon är det framförallt kvinnor som har mest att vinna på ökade kunskaper i ämnet som saker och ting verkar se ut nu…

Hahaha, ofta en 27-åring är SÅ bakom flötet.
Skitsnacket att du inte kan bli gravid om han drar ur innan han kommer är visserligen väl utbredd. Kan inte räkna antalet ggr jag hört det. Samma med skitsnacket att det är FARLIGT att som kille INTE få komma. Vad fan tror idioterna ska hända? Explodera? Jomenvisst!
Minns inte mycket från sexualkunskapen men det togs aldrig upp att vi skulle vänta med sex tills vi var gifta. Det var mer en snabbkurs i anatomin och olika preventivmedel, trä på en kondom på en banan osv. Minns inga diskussioner om sex, om olika sätt att ha sex, homosexualitet osv. Det var med andra ord väldigt ytligt. Jag var dock ganska ointresserad av sex i den åldern (högstadiet). Vet att andra inte var/är det och jag hade ju sett mer än vad jag ville på nätet.
Jag får nog erkänna att sex inte är något jag har lärt mig om i skolan. Det har jag själv tagit reda på via nätet. Visst kan det vara riskfyllt att ta reda på saker själv men det finns ju bra sidor som RFSU.

Tack och lov har sexualundervisningen blivit bättre sedan vi, mer eller mindre vuxna människor, gick i skolan. Jag är själv nybakad lärare och har blivit positivt överraskad på alla skolor jag arbetat på. Sexualundervisningen tas upp både i biologin och livskunskapen, samt på speciella temaveckor, föreläsningar etc.
Inlägget är givetvis fortfarande aktuellt och viktigt, eftersom det fortfarande finns okunskap och myter.

Det är 2014 och inte 2013 i år. Gammal text eller slarvfel, vilket som så tyckte jag att texten var så där. Klart är att sexualkunskap är viktigt men exemplet med 27-åringen är inte direkt representativ. Snarare ett extremt undantag.

Sexualundervisningen måste verkligen förbättras och måste ingå i fler ämnen, som historia/samhällskunskap osv också jätteviktigt att man har med ett genusperspektiv och pratar om samtycke och våldtäktskultur. Något som i alla fall tjejerna skulle gynnas av är att ha vissa av dom här lektionerna killarna och tjejerna var för sig. Jag vet i alla fall att när jag gick i högstadiet och vi fick se Vingar av Glas så satt majoriteten av killarna i klassen och skrattade under våldtäktsscenen och lärarna gjorde liksom ingenting. Många av tjejerna där hade blivit utsatt för sexuella övergrepp och att prata i samma rum med dom här grabbarna om våldtäkt osv var ingen särskilt pigg på.
Sen måste mer fokus ligga på fittan för i helvete. Ibland blir det bara så skrämmande om hur lite tjejer vet om sitt eget könsorgan pga så tabubelagt osv. Tänker på det där avsnittet av orange is the new black (ni vet säkert vilket jag menar om ni har sett det).
Mer sexualundervisning åt folket!

Sexualundervisningen i skolan är super viktig! Jag fick fråga mina föräldrar om allt jag hade funderingar om och det är väl tur de kunde ge svar på allt utan ge mig värderingar om hur sex ska gå till utan hade ett öppet perspektiv och att ”om man själv tycker det är skönt är det bra sex”. Jag fick sen ”undervisa” mina klasskamrater om vad könssjukdomar, mens, kvinnokroppen och allt möjligt. jag var 10.Det var inte min uppgift . det läraren gjorde var att dela in klassen i pojkar och flickor och gav pojkarna kondomer och mensskydd till flickorna utan att förklara om hur eller varför man skulle använda dom. det slutade med att det mesta av materialet blev kastat eller förstört. så ska det inte vara! Jag menar jag har tidigt börjat onanera och utforskat min sexualitet och jag hjälper gärna människor som inte vet eller behöver hjälp men skolan ska vara en öppen plats där sex ska diskuteras mycket och väl. och givetvis med normkritiskt perspektiv inget med penis i vagina = sex.
Jag måste tyvärr hålla med dig om att många vuxna människor så även barn och ungdomar är fortfarande helt outbildade i sexualkunskap. jag menar många har en ide om hur allt hänger ihop men ingen vet riktigt säkert.

Tja, om man bara skall gå efter exakt det man lärde sig i skolan så skulle jag inte veta särskilt mycket om ämnet… Nu tog jag ju reda på det mesta själv, via biblioteket eftersom internet knappt fanns när jag gick i mellanstadiet början på högstadiet.
Jag tycker att författaren av texten har en god poäng. Många tjejer vet inte hur deras kroppar funkar idag. Framförallt eftersom majoriteten av oss stoppar oss fulla med konstgjorda hormoner för att undvika graviditet. Hur ska man då förstå skillnaden mellan när man har ägglossning och inte? När man i princip aldrig haft någon ägglossning att tala om? Vet också flera tjejer i min närhet över 25 som inte heller vet hur p-piller fungerar, vad som händer i kroppen etc. För ingen har sagt det, vare sig i skolan eller på barnmorskemottagningen när recepten skrivs ut.

Måste säga att jag haft både mycket sexualkunskap när jag gick i skolan och en ganska bra sådan. Jag är 29 så det var ju ett tag sen men vi började prata om mens, hur kroppen fungerar och puberteten redan på mellanstadiet och då uppdelat med tjejer för sig och killar för sig så att alla skulle våga ställa frågor. Sen hade vi mer sex- och relationsinriktad undervisning på biologin under hela högstadiet i olika perioder. Har pratat om det med vänner dock och sexualundervisningen verkar vara väldigt olika beroende på vilken skola man gått på och vilken lärare man haft. Fruktansvärt att en bra sexualundervisning (som jag håller med om är vansinnigt viktigt) ska skilja sig så mycket beroende på ansvarig person. Det borde förstås vara en likvärdighet när det gäller dessa frågor och tydligare riktlinjer kring vad som måste tas med. Viktigt att inte missa frågor kring samtycke och respekt för varandra – ofta blir det så mycket ren fysisk fakta och det behöver ju kompletteras med ytterligare diskussioner.

Helt galet sjukt hur dålig koll människor har på sexualitet.
En annan vanlig feluppfattning är att många vuxna människor tror att kvinnor/fittbärare rent fysiologiskt har svårare att uppnå orgasm än män/kukbärare, vilket är helt felaktigt.

”Och vad är mer skrämmande? Hon är inte den enda som har så lite kunskap om ämnet. ”Om han drar sig ur innan han kommer – kan jag inte bli gravid.” har jag hört ofta. ”
Klart att man KAN bli gravid. Precis som man KAN blir gravid nar man ater p-piller eller avander kondom, om man har valdig otur. Om man anvander nagon av de har metoderna slarvigt, typ satter pa kondomen fel, missar att ata p-piller, inte drar sig ut i tid, da ar risken desto storre. Men avbrutet samlag, om det anvands ratt, ar en ratt bra metod for att skydda sig mot graviditet. Studier har visit att det ar valdigt ovanligt med spermier i forsatsen om mannen kissat sedan han ejakulerat sist. For mig och min partner har det fungerat bra under 7 ar, vi har ett barn tillsammans sa inga problem att bli gravida nar vi ville.
Med det sagt sa ar det saklart manga fordelar med att anvanda kondom, som skyddet mot konssjukdomar eller med vissa killar som inte klarar att tajma och dra ut i tid. Ville bara saga att det ar inte helt fel att anvanda avbrutet samlag. Har varit en raddning for mig som fick hemska biverkningar av alla hormonella skydd.

Jag tankte samma, har ocksa hort det om att kissa efter ejakulering sa sperman rensas ut! Vill inte proppa i min kropp med hormoner sa det ar det eller kondom som galler for mig.

”Google finns om man undrar nåt” ah, och det är ju här man hittar alla jävla konspirationsteoretiker som gör hemsidor som är upplagda som ”riktiga” webbplatser, som sjukvårdssiter eller kommunwebbplatser.
Sedan kommer familjeliv, flashback och ungdomscommunitys där varje detalj vrids och vänds på och anekdotiskt bevismaterial är lika starkt eller starkare än forskning på vetenskaplig grund.
Det förväntar man sig att folk (framför allt barn och ungdomar) ska kunna hitta och särskilja från från den riktiga informationen, den rena faktan om människokroppen och relationer. Det är inte helt rimligt att ”alla vet ju det” för så fungerar det inte. Myter som olika VUXNA männsikor jag mött trott på:
– Att man mensar och kissar ur samma hål
– Att mens är en sjukdom
– Att mens är blå
– Att tamponger kan försvinna in i kroppen (en kille i 20-årsåldern trodde tjejer bara tryckte in nya tamponger. Att den gamla aldrig togs ut.)
– Att bristningar är tecken på graviditet
Huuur mycket som helst, och det är ju inte för att människor är dumma i huvet på något sätt (som så ofta kommer på tal när sånt här snackas om) utan det har bara inte ingått i utbildningen osv. Så dålig sexualkunskap är ett reellt problem, och inte nåt som ba ska avfärdas.
Bra skrivet, Miku!

Jo just ja, väldigt många vuxna kvinnor och män vet inte ens var klitoris sitter, så jo, nog är okunskapen väldigt stor. Eller vad sägs om femidomen? Brukar inte höras så många röster om den heller.
Tycker det är tråkigt med all kritik mot gästskribenterna också. Är språket för avancerat, då gnälls det på det, är det lite enklare, ja då tycker en sig hitta stavfel så då duger inte texten ändå. Vill ni läsa för att lära er mer eller inte? http://kickanwicksell.se/2014/06/10/om-du-inte-stavat-fel-pa-det-dar-ordet-hade-den-har-texten-varit-lasvard-och-jattebra/

Jag vet inte om det här bla är riktat till mig, men vi har för tusan levt i 2014 i ett halvår. Annars såg jag inget fel med texten, den berörde mig bara inte. Men jag håller med om att bättre och mer sexualundervisning behövs. Men jag förstår inte varför folk inte skulle få kommentera vad de tycker är bra/dåligt med en text, eller vad de håller med om/inte håller med om bara för att det är en gästskribent? Är vi inte här för att diskutera ämnet som gästskribenten har valt? I det ingår väl att få skriva att man inte håller med osv precis på samma sätt som man kommenterar när LD själv skriver inlägg.

Tycker inlägget är bra. Sexualundervisningen i skolan borde förbättras avsevärt.
När jag gick i skolan på 90-talet var den inte särskilt avancerad och bara nån enstaka lektion ägnades åt det.

Minns att sexualkunskap var något jag efterfrågade under skoltiden utan något vidare gehör. Hela vår sexualkunskap bestod av att halva skolan samlades för att lyssna på fråga-olle i 30 minuter, föga informativ med mer inriktning på humor! Man har fått lära sig själv eller frågat föräldrar. Nu för tiden antar jag att ungdomar ”lär” sig mest genom flashback, porr osv…blir ju säkert jätte bra.

Alltså förlåt men att vara 27 år gammal och tro att man blir gravid av att svälja sperma, då har man ju levt i en grotta hela sitt liv. Hon representerar ju inte majoriteten med en sån otrolig okunskap.
Sexualundervisning är viktig helt klart men de flesta är nog inte så bakom flötet som hon är. Har människan aldrig googlat eller läst något?

Men oavsett om det är representativt eller inte så känns din och alla liknande kommentarer onödiga. Skribenten vill ju bara pålysa det faktum att sexualundervisningen i skolan idag och in the past är under all kritik. Inte bara var det ganska nyligen jag gick i skolan jag föreläste en hel del om sex, könssjukdomar osv bland högstadieskolor i trean på gymnasiet och det är pinsamt hur dålig den är.

Det är skrämmande många här som verkar anse att sexualutbildningen ska byggas på googlande. Som om internet vore rent från fördomar, sexism och våldtäktskultur. Hela poängen med sexualundervisning i skolan är väl ändå att ge en så objektiv och omfattande bild som möjligt av sexualitet?
Jag tycker för det första att sexualkunskapen kommer alldeles för sent i skolan. Vi hade vår sexualkunskap i nian, och då hade väl hälften av alla i min klass redan haft sex utan kondom eller annat skydd. Sex och samlevnad ska man utbildas i från tidig ålder, med anpassning efter ungarnas förståelse. Kanske kan man börja med att klargöra att man inte får vara närgången utan att båda parter är med på det. Vid kramar och pussar.

Alltså, lite självinsikt hos vissa är att eftersträva. Ser ni inte vad ni gör? Ni läser något som inte stämmer överens med ER kunskapsnivå, något som inte stämmer överens med ER världsbild – och då är det plötsligt inget problem? Känns det igen på något sätt?!
Att kalla människor som saknar kunskap i något ämne för diverse nedsättande ord är så väldigt tråkigt. Det finns brister i sexualundervisningen – bara för att just Du haft bra undervisning, bara för att just Du varit tillräckligt nyfiken för att ta reda på saker själv (från bra källor) gör inte att just Du är representativ heller.

Jag tycker att den sexualkunskap vi har haft i skolan är ganska bra (född 96). Första lektionen var i sjätte klass, nästa lektion i 8an och sedan mer invecklat i 2an på gymnasiet.
Vi har fått diskutera alkoholpåverkat sex, fått utförlig information om könssjukdomar, kroppens funktioner och preventivmedel. Det har varit diskussioner om samtycke och flera möjligheter att komma med frågor. Vi fick ta del av information utan värderingar, vilket är grymt.
I gymnasiet kom också första informationen om homosex, något som saknades innan det.

När jag gick i gymnasiet var jag och mina vänner tvungna att dra fram en biologibok med bilder för att lyckas övertyga en tjej om att mens och kiss inte kommer från samma ställe. Det värsta är att min mamma, som jobbar som undersköterska, visade sig ha stött på samma sak på sin arbetsplats, där personer med undersköterskeutbildning inte ens är medvetna om hur deras egna kroppar fungerar.
Det verkar ganska uppenbart att det finns kunskapsluckor som måste fyllas, och då helst genom bättre sexualundervisning och inte via internet…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *