Kategorier
Vardagstrams

BALSAMMETODEN; hur man tvättar håret utan shampoo

Innan jag slutade med shampoo så hade jag konstanta problem med min hårbotten; Klåda, flagor, torrhet, mjäll. Mitt hår blev även väldigt lätt fett vilket medförde att jag gärna tvättade håret ofta för att undvika den där blöta-katten-looken som man gärna sportar vid överdriven sebumproduktion. (Sebum är kroppens egna oljor).

Sulfaterna som finns i vanligt shampoo är väldigt uttorkande och ofta orsaken till de flesta hud- och hårproblem. De rubbar ph-balansen i hårbotten samt tvättar bort sebumet som fungerar som ett skydd för huden. Sebumet är nämligen full av nyttiga och snälla bakterier som håller de elaka borta och därmed huden frisk.

Jag slutade med shampoo för drygt åtta år sedan och då mest för att se om det kunde vara nåt för mig. Och det var det! Nu blekte jag sönder mitt hår förra året, men innan dess så var skillnaden otrolig. Mer glans, mer volym, mer definition (jag har självfall). Friskare helt enkelt.

Metoden jag fastnat för är balsammetoden, men jag varvar med äggtvättar och bikarbonat ibland.

håret

SÅ HUR TVÄTTAR MAN HÅRET MED BALSAM?

Först måste du se till att ditt hår är fritt från silikoner och då krävs ett sulfatshampoo som sista tvätt innan du kan börja. Fructis Pure & Shine är bra. Shampoot ska vara fritt från silikoner och mineraloljor. Om du är osäker, ta diskmedel! Tvätta ORDENTLIGT. Gärna två omgångar. Hela håret. Inga rester av silikon ska sitta kvar.
Sen när du kör igång så måste du se till att balsamet du väljer är fritt från silikoner och mineraloljor:
– Silikoner slutar oftast på -cone eller -xane till exempel ”Amodimethicone” eller ”Cyclohexasiloxane”.
– Mineraloljor kommer under olika namn, men titta efter mineral oil, petrolatum, paraffinum liquidum, paraffin, vaselin.
Här hittar du en lista med godkända balsam.
SJÄLVA TVÄTTEN:

1. Börja med att massera in balsam i hela hårbotten. Ta bit för bit och massera in varsamt men ordentligt. Minst två minuter kraftig hårbottensmassage över hela huvudet. Det är friktionen från massagen som lösgör smuts och överskottsfett även om balsam också innehåller en del rengörande ämnen som hjälper till.

2. Fortsätt med längderna; se till att täcka varje strå med balsam. Red ut eventuella tovor med fingrarna.

3. Låt balsamet sitta en stund. Gärna tio minuter eller mer. Jag börjar alltid min dusch med hårtvätten, sen kan jag tvätta resten av kroppen medan balsamet får verka.

4. Tillsätt en stor skvätt vatten. Massera igenom igen.

5. När du sen ska skölja ur, ha så hård duschstråle som möjligt. Och skölj länge. Vanligaste nybörjarfelet man oftast gör är att man sköljer för lite. Så när du tycker att du är klar; skölj lika mycket till!

6. Om du har torrt eller slitet hår så kanske du har ett behov av ett vårdande balsam. Häv i det på längderna och skölj ur som vanligt.

7. Avsluta alltid med ÄCV. (äppelcidervinäger) Blanda en del ÄCV med tio delar kallt vatten. Jag brukar blanda i en avklippt 1,5 liters petflaska, men vilken bunke som helst funkar. T.o.m handfatet. Doppa håret och se till att det blir genomsköljt. Avsluta med att hälla allt sakta över hårbotten. Skölj INTE ur. (Nej. ÄCV lämnar ingen lukt när håret torkat.)

ÄCV återställer ph-balansen i hårbotten samt gör håret starkt och glansigt.

En grundregel när man väljer tvättbalsam är att välja ett för antingen fint och tunt hår eller för fett hår. Du vill inte ha ett balsam med för mycket oljor eller vårdande ämnen i för då blir det svårare att få det rent. Efter själva tvätten kan man ha i ett vårdande balsam på längderna som gärna kan vara fettigt.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”BALSAMMETODEN; hur man tvättar håret utan shampoo”

Jag har kört med balsam i kanske två år nu, men jag tror jag använder fel balsam för det blir aldrig helt rent utom enstaka gånger. Och det är fortfarande torrt som tusan i längderna.
Det är definitivt mer arbete med nopoo iom att alla produkterna inte står behändigt på samma hylla på ICA, men det är ändå väldigt värt att prova.
De som får resultat får ju verkligen resultat!

Jag testade balsammetoden till punkt och pricka men mitt hår blev en enda stor, tung och tråkig massa.
jag fortsatte tvätta med mitt ”sista shampoo” dock- håret har aldrig mått så bra. Tvättar var tredje vecka (!!!!) och det är lockigt, har volym men känns stadigt och friskt. luktar gott och ser fräscht ut, många frågar vad jag gör med det …. 🙂

Jag har haft problem med hårbotten ganska länge men sedan 1 år tillbaka är de bort, tack vare mitt nuvarande schampo som jag köper hos min frisör. Men jag är ändå nyfiken på att försöka hitta alternativa metoder. Dock är jag korthårig och använder hårvax för att få lite stuk på håret.
Är det någon som har några tips på produkter som jag kan använda?
Det är inget alternativ att låta håret växa (jag vill aldrig mer ha långt hår som jag känner det nu) eller att sluta med vaxet. Men jag skulle vilja ha tips på produkter som gör att jag inte behöver tvätta året så ofta utan kan göra det någon gång i veckan och i övrigt bara blöta det när jag duschar.

Ojojoj, och jag som trodde att man bara kunde gå över till balsam lite halvhjärtat… 🙁 har småexerimenterat lite själv de senaste veckorna pga hårbottensproblem och kör väl lite på ”dränkt-katt-looken” men har mått bra i håret och nästan kunnat visa mig bland folk utan att känna att jag är oacceptabelt skitig.
Jag har inte tid (läs: tålamod) i dagsläget att lägga mer tid på hårtvätt då jag allt som oftast har en bebis som försöker studsa ur sin stol bredvid mig. Och när jag är avlastad finns det annat jag känner att jag behöver hinna med. Läsa bloggar och sånt där superviktigt och OKEJ DÅ jag har väl inget hållbart argument egentligen så jag får väl konstatera att jag kan om jag vill. Ska bara komma på om jag vill. Det låter ju onekligen lockande…

Men det KAN du.
För ett par år sen färgade jag mitt hår svart, men det räckte med att tvätta det ett par gånger så var det på god väg till brunt. Spelade ingen roll vilken hårfärg jag använde. Så till slut blev det ganska uppenbart att den enda lösningen var att tvätta håret mindre.
Efter en hiskeligt flottig fas på ett par veckor eller så lyckades jag dra ner på schamponering till en gång ungefär var tionde dag. Däremellan sköljde jag det bara med vatten, eller använde lite balsam om det kändes väldigt ofräscht (det var på den tiden man fick röka på krogen…).
Använde sulfat- och silikonfria produkter (men ibland inte), och allt som allt så tvättade jag håret mer sällan OCH la ner betydligt mycket mindre tid på det.
Blev håret avsevärt bättre av det? Nja, men det behöll färgen. Kör man fullt ut så blir det säkert andra resultat.

Blir det som en ”flottig fas” som man bara måste uthärda innan håret liksom anpassar sig eller hur har det varit för er andra? Är absolut intresserad av att prova då jag helt klart känner hur sprött och urholkat mitt hår blir av tvättar..

Jag brukar inte skölja med äcv efter balsamtvätt. För mig har det blivit ett jättebra resultat ändå, och jag märker ingen skillnad även om jag skulle ha äcv. Så nej, det är inte nödvändigt för att man ska få ett bra resultat. Däremot behöver jag det om jag tvättar med bikarbonat. Men bara att prova sig fram! 🙂

jag är också balsammetodare 🙂 har hållit på med det i typ fem år eller nåt sånt, dock med vissa avbrott pga lathet men alltid gått tillbaka eftersom mitt hår blir så jävla ledset av schampo. har lockigt hår och det blir liksom inte presentabelt av det. tänker inte ens på det längre.
har ett litet problem. jag hade en period då nåt i min kropp (antagligen hormonellt) gick bananas och jag tappade jättemycket hår, inte så man såg hårbotten eller så men tillräckligt för att det skulle va obehagligt och efter det (plus lite blekta slingor, färgning och onödigt plattångslockande) har mina lockar inte blivit sig själva igen 🙁 plus att det inte blivit lika tjockt igen men det är väl inte mkt att göra åt… detta är typ två år sedan och jag är ändå snäll mot mitt hår. (använder aldrig värme på det längre etc)
ibland när jag tvättat håret är det nästan helt rakt förutom typ i luggen. det är som att det inte har nån spänst längre.
ibland kommer lockarna fram finare om jag skämmer bort håret minutiöst men vet inte riktigt vad det är som gör skillnaden egentligen. vet liksom inte om mitt hår behöver protein eller fukt? eller båda antagligen?
nån som har tips?

Hej LD! 🙂 jag kör bikarbonat, loveit!!!! MEN jag har tonat hår (brunt) och jag tycker att det drar ut färg som attan ur håret, har du några bra tips för det? 🙂 tacksam för svar. Mvh

Min hårbotten är verkligen sämst och jag tror att den här metoden skulle vara något för mig.Dock tycker jag att det verkar ”meckigt”,är bekväm av mig och duschar typ max fem minuter…Men det kanske är värt det?:)

Balsammetoden låter jobbigt i början men när man väl har rutinen så är det inte alls så mycket, tycker jag. Det som kan vara krångligt är att hitta det som passar en själv (jag hade turen att hitta rätt metod och balsam på första försöket). När du väl har kommit så långt så är det ju inget mer speciellt än att du kanske ska gnugga in balsamet extra noga, gärna låta det sitta i ett tag och sen skölja ordentligt. Sen kan man ta till äcv om man vill, eller ha två balsam (ett för hårbotten, ett för längderna), eller hålla på med bikarbonat, honung, leror eller vad som helst, men det behöver inte alls bli så krångligt.
En del avskräcks säkert av dom här listorna med ”förbjudna ingredienser”, men ofta köper man väl samma balsam flera gånger om det bara fungerar. Det är inte som att man står där och ska komma ihåg alla silikoner och oljor och läsa innehållsförteckningar varenda gång man handlar. Och det finns listor på vilka balsam, och sista-schampon och övriga produkter som är ”okej”, ifall man vill ha hjälp med det när man ska hitta ett nytt (googla!).

Körde en kort period på kanske 4 månader för något år sen, håret såg fantastiskt ut! Men sen bytte de en ingrediens i balsamet som funkade för mig, och jag hittade aldrig något som kunde ersätta det, så jag fick sluta… Riktigt synd. Har återgått till Shampoo, och det kliar konstant i hårbottnen och mjällen är tillbaka…
Funderar på det där med ägg. Hur gör man då? Kan du förklara det också?

När jag har använt ägg så har jag bara slagit upp ett ägg i en skål (eller en flaska med ganska stort hål), vispat upp lite och sen masserat in i torrt hår. Sen har jag låtit det sitta i en stund, dock helst inte så länge att det stelnar för då blir det så jobbigt att få ur, och sen sköljt ur.
Tänk på att skölja ut i svalt vatten eftersom ägget annars koagulerar och gör det svinsvårt att få ur håret.
Har du torrt hår kan du välja att bara köra med äggulan och har du fett hår bara med vitan. Hur mycket man behöver beror på hur långt och tjockt hår du har, för mig som har långt men också ganska tunnt hår räcker det med ett ägg.
Efteråt brukar jag skölja med citronvatten (eller äcv men föredrar citronvatten) men jag vet inte om det egentligen är nödvändigt, tycker mest håret blir så skönt av det.
Det jag gillar med ägg är att det inte krävs särskilt mycket masserande. Bara i med det ca 10 min innan duschen och sen skölja ur det. Dock upplever jag ibland att håret blir lite ”tungt” av det. Jag gör bara äggtvätt emellanåt, numera kör jag i stort sett bara på honungsvatten vilket är jätteskönt för hårbotten eftersom jag är lite torr och kliig.

Jag använder bikarbonat och ÄCV. Håret blir nog rent men dels så luktar det vinäger även när det torkat och dels så blir det lika fort flottigt igen som med shampoo. Men som tur har klådan i hårbottnet förvunnit 🙂

Gjorde detta ett tag, men sen blev håret så ostyrigt och elektriskt. Lite sugen att försöka igen men är väl både bekväm och osäker.
Någon som har tips på bra värmeskydd, hårspray och stylingpuder som kan funka med detta? Kan man tvätta håret då och då med schampo, eller ”förstör” man allt då? Inte redo att göra slut med stylingprodukter m.m.

Äppelcidervinäger har väl ett väldigt lågt ph? Hur påverkar det hudens eget skydd och hudens förmåga att ta upp fukt? Kan tänka mig att det är bra för håret, men såg även nån ansiktsmask med äcv. Skulle gärna byta ut produkter för har känslig hud och hårbotten, har börjat använda honung som ansiktsmask och tycker att det varit bra så vill gärna prova mer.

Jag såg någonstans att du kör Directions hårfärg ibland. Är den no poo? Använder den själv och vill väldigt gärna sluta med schampoo men samtidigt behålla mitt knallröda hår. Funkar det med balsammetoden?

Jag har varit shampoo-fri i ett år nu och herregud vad jag är nöjd! Min hår har alltid varit känsligt och besvärligt, men sen jag började med balsammetoden är det så himla tacksamt.
Har dock inte vågat mig till frisören än. Om man gör slingor hos frisör, måste man då köra sista-shampoo efter det? Eller är det något man kan be frisören undvika för att slippa det?

När du går till frisören och färgar (eller hemma) så ska man tvätta bort färgen med schampo, de ämnena som färgen innehåller vill du inte ha kvar i hårbotten och balsam klarar inte av att tvätta bort hårfärg. Men du kan fråga om din frisör kan tvätta med ett schampo som är utan silicon etc. Om hen inte har sådant schampo får du göra sista tvätten och sen köra balsam metoden som vanligt igen.

Är det någon som kan svara på hur balsammetoden funkar om man har kort hår med mycket produkter i?
Jag strösslar mängder av Dust it och vax i mitt hår eftersom jag har en frisyr som kräver sån styling. Det gör att jag måste tvätta håret varannan dag. Får man bort alla produkter med balsammetoden? Blir det inte en jävla massa jobb att göra det 3-5ggr/vecka jämfört med att riva av med lite schampo (använder ej balsam)?

Knäck ett i en skål, vispa upp lite med en gaffel, slå i en skvätt äppelcidervinäger. Massera in ägget i torrt eller blött hår, skölj ur med svalt vatten. Skölj igenom med äppelcidervinäger+vatten för att få rätt pH-balans i hårbotten.

Har tunt och fint hår som lätt blir fettigt och är SÅ himla trött på att tvätta håret varenda dag. Periodvis skulle jag nästan behöva tvätta håret två gånger om dagen 🙁 När jag var gravid/ammade så blev mitt hår mycket torrare så det är nästan så att jag vill bli gravid eller börja amma igen bara för den sakens skull 😉
Men så har jag ju sett reklamen för Wen (?) och funderar på om det kan vara något. Vet du något om den produkten? Annars känns ju balsammetoden ganska ok ändå, även om det där med ÄCV verkar bökigt. Men om man slipper tvätta håret varje dag så kanske det kan vara värt böket 🙂

Wen innehåller massor av silikoner, vete fan hur håret ser ut efter en period. Det innehåller ju inget som tvättar bort silikonerna, så det måste bli värsta buildupsen på håret efter ett tag?

Jag kör också BM men alltså jag krånglar inte med massa massage och noga skölj. Tvättar typ som om det hade varit shampoo. Sköljer inte med ÄVC efter heller 🙂 har lockigt, fantastiskt hår och använder billiga balsam, i love it!

Hur ska en göra om en är och tränar 1 ibland 2 gånger om dagen? Jag blir svettig som tusan runt panna, ansikte och nacke och det når såklart håret och vill inte gå runt med det äckligt och dant så vill duscha hela tiden.. hur funkar det med balsammetoden? Mitt hår blir fett jättesnabbt då jag tvättar så ofta, men det är en ond cykel som är svår att bryta känner jag när jag svettas på gym varje dag. Jag kan inte bara tvätta håret 1 gång i veckan. Eller?
Jag färgar också mina rötter var 3-4 vecka, vilket sabbar balansen mer.

Jag har inte riktigt vågat köra på noo poo med håret än, men jag blev inspirerad av ditt inlägg för ett par månader sen och slutade tvätta ansiktet med tvål. Jag sköljer bara på morgonen och tar olivolja på kvällen, och jag har aldrig haft bättre hy! Tack

Bra regel är att ta ett så enkelt balsam som möjligt. Så få ingredienser som man bara hittar (ofta ett som är billigt och ”basic” ut). Det brukar passar i hårbotten (alltså som rengörande balsam).
Sen tar man ett mer komplicerat, med fler ingredienser till längderna. Ofta står det ju på dessa paket att de är vårdande, bra för en viss hårtyp eller innehåller nån speciell frukt eller doft eller liknande.

Har en annan fråga bortsett från min hårfärgsfråga, har du några tips på bra solskydd för kroppen i sommar som är noo poo? Känner mig heeelt vilsen där!

Det här låter onekligen intressant! Jag har dock väldigt mycket självfall i mitt hår (det är kurkskruvar när det är axellångt men nu när det är mycket längre blir det för tungt och mest väldigt vågigt bara). Dock har jag problemet att mitt hår lätt blir väldigt frissigt och elektriskt. Använder olika stylingprodukter får att råda bot på det men undrar nu om detta är något som kan bli bättre av balsammetoden? Eller behöver man ändå stylingprodukter också och vilka är bäst att använda i så fall? Känner att mitt hår har tappat lite i kvalitet senaste åren så vore fantastiskt om man kunde få det bättre igen.

Låter så sjukt jobbigt alla dessa steg,provade och massera i två minuter fick ont i armarna och så jävla tråkigt haha!
Sedan tycker jag inte det ser snyggt ut efter balsammetoden,alla efter bilder man ser på bloggar ser stripigt och konstigt ut, vill inte att mitt hår ska se ut så!!

Brukar du använda någon typ av torrschampo med tanke på att du tvättar håret så sällan? Jag kör själv på balsammetoden men upplever att hårbotten blir fet och kliar efter redan tre dagar. Torrschampo är alltså livsnödvändigt.

Alltså, till att börja med; TACK FÖR ATT DU FICK MIG BÖRJA MED NOO POO. Min hud är fantastisk (har nyligen börjat så har bara börjat med ansiktet och den skillnaden som uppstått på en månad = amazin)
en fråga; fick en butt av Lush Dark Angels, tror du det passar sig att använda det någon dag i veckan? Kör annars endast tvätt med mandelolja varje kväll + aspirinmask 1 gång i veckan + askorbinsyra & ricinolja 1 gång i veckan.
Tack på förhand!

En kompis till mig prövade med bikarbonat och äppelcidervinäger och fick mjäll och kliande hårbotten utan att ha haft problem tidigare (hen gav inte upp direkt heller så det var inte det). Så jag tror inte alla metoder är för alla. Vet inte om hon prövat balsammetoden.
Jag har dock funderat på pröva eftersom jag oavsett schampo alltid har haft problem med min hårbotten. Min historia känns närmare din isåfall. Balsam känns spontant bättre än bikarbonat om en har känslig hårbotten.

Jag har hår nedanför axelbladen, snart i svanken, tjockt, vågigt, nu även solblekt… Mitt absolut bästa beprövade tips! Jag har slutat tvätta håret. Nja, inte riktigt… Men jag tvättar det max en gång i veckan. Mer behövs inte. Jag borstar in dom naturliga oljorna som tar hand om håret. Behöver knappt toppa det för det slita väldigt knappt. Varför ska det tvättas varje dag, eller ens varannan? Vi blir ju knappt skitiga längre i dagens vardagsliv. /1966

Hej, jag har bestämt mig för att börja med balsammetoden och jag har en fråga. Skalman andvända balsam i den sista tvätten också eller bara schampoo och vänta några dagar innan man startar med balsamet?

Hej. Måste bara fråga hur du gör efter att du har sköljt håret med ÄCV, virar du in håret i en handduk bara eller hur gör du? Man kan ju inte gå och droppa vinäger över hela huset!

Hej! Har hållit på med bm i 1,5 månad nu men skulle verkligen behöva lite pepp då jag inte alls får det resultat jag vill samtidigt som jag verkligen vill att detta ska vara något för mig. Har testat tre olika balsam och även äcv ibland men tycker att mitt hår alltid är fett, tom direkt efter tvätt. Jag har inte heller samma lockar som jag hade innan jag började med bm, använder inte något vårdande alls just nu för att slippa dränktakattenlooken, men vet inte längre vad jag ska ta mig till.
Skulle gärna ta emot lite pepp (ok, ganska mycket, att bildgoogla hjälper inte).
MVH En uppgiven en

Kära ladydahmer.
Jag har sen årsskiftet tvättar mitt hår med balsammetoden pga att mitt hår och hårbotten blev fett redan samma dag som jag brukade tvätta det. Så jag tänkte att jag ger det ett försök.
Men nu efter lite mer än 3månader så börjar jag känna att mitt hår är hopplöst. Jag har absolut inga problem med att få håret rent utan my issue är att det är torrt, risigt och glanslöst.
Första månaden körde jag en gång i veckan med kokosoljainpackning. Och testade därefter att ha ägg i håret. Både hela ägg och bara äggula. Men jag märkte ingen skillnad.
Jag avslutar varje tvätt med äcv-skölj och har hitills haft 2-3 droppar ren arganolja i toppar och längder, men glansen av äppelcidervinägern märker jag inte av, inte heller mjukheten från varken det eller arrganoljan.
Så jag sökte runt på nätet och läste att om man tillför protein till hår som redan har sin ”dos” med protein så kan det det ge motsatt effekt och lägga sig som en hinna på håret sol gör att det kan gå av mm.
Jag har testat urtekrams aloe Vera balsam, garnier’s med Shea och avokado och garnier fructis nordic hair care volymen. Nu använder jag x-tra’s balsam och tressemme naturals nourishing moisture (som ska vara utan proteiner vad jag förstått). Tror du att mitt hår helt enkelt inte fixar balsammetoden utan behöver silikoner o skit för att vara hanterbart?
Hoppas du har några tips och råd som jag kan testa på. Hälsningar Sofia

Hej! Jag skulle gärna vilja prova på den här balsammetoden eftersom jag ett långt tag nu haft likadana problem som du hade med hårbotten. Men det är så att jag helst använder ekologiska produkter, vilket jag brukar beställa på swedishbeautyfactory.com. Kan du säga mig om ett balsam från märket John Masters eller Edge eller Less is more skulle funka? Dessa finns inte med på listan som du bifogat men det kan ju bero på att personen inte känner till dessa märken kanske? Vad tror du? Väldigt tacksam för svar.
Kram!

ok jag har 2 frågor, 1:så kan man använda diskmedel som ”avslutnings schampoo”?
2:funkar metoden lika bra om man har fettigt och väldigt tjockt hår? för jag vill varken att mitt hår ska bli fettigt eller lukta illa, sen är jag rädd för att det blir trassligt eller så för det brukar bli så på tjockt, lockigt hår. annars vill jag jättegärna prova 😀 och man behöver väl bara duscha en gång per vecka utan att få så värst flottigt hår då? tack för svara snarast 😀

Varför ÄCV efter balsam? balsam är ju oftast redan phbalanserat och med äcv blir pht ännu lägre. äcv efter någon basiskt tvätt förstår jag men inte efter balsam. tacksam för svar (gärna mejl 🙂 )

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *