Kategorier
Vardagstrams

Ett bra tvättbalsam! (Håret från helvetet)

20140301-203701.jpg

Skulle borsta ut detta helvete. Gör det ibland men undviker det tills jag måste.
Fick råd på Instagram:

20140301-203414.jpg
HAHAHAHA.
Jo generellt bra råd men mitt hårsvall är inget för amatörer. Mitt hår äter tangle teaser, afrokammar och balsamspray till frukost! Det är liksom vara att bita ihop och slita sig igenom. Flera år av blonderingar (hur ska jag annars få mitt orangea hår?) har gjort sitt.
Men som ni ser så ska jag ge min naturliga hårfärg en chans.
Men skit i det nu, jag tänkte ge er ett hårtvättstips! Jag kör ju balsammetoden (varvat med shampoo och silikon när det behövs) och det kan vara drygt att hitta bra balsam som funkar för tvätt.
MEN på andra sidan Atlanten har de hajat att balsammetoden är nåt man kan tjäna pengar på och där hittar man faktiskt balsam som är skapta för att tvättas med. Helt utan sulfater eller tvålämnen eller de tvättande ingredienser som shampoo ”utan sulfatet” ofta innehåller (lita aldrig på ett sånt). Alltså bara balsam. Utan fettiga eller vårdande egenskaper men med örter och essentiella oljor som pepparmynta och rosmarin.
Deva curls No Poo.

20140302-132730.jpg
20140302-132742.jpg
Jag köper mitt på ebay. Stora flaskor som räcker länge och som tvättar rent lite snabbare och bättre och enklare än traditionellt balsam.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Ett bra tvättbalsam! (Håret från helvetet)”

Hej!
Jag har jobbat professionella hårvårdsprodukter i 8år. Ditt hår behöver inte ”fukt”. Du kan köra med balsam metoden, men jag garanterar dig att när ditt hår är skadat, så tovar balsam metoden upp håret ännu mera, och ju mer du borstar, desto mer måste du dra = resultatet blir att ditt hår blir värre.
Visst tovar det till sig som tuggummi när du tvättar det?
Det är för att det är skadat och inte torrt! Stor skillnad. Du behöver protein shampoo + balsam, finns både vanliga frisör märker ex. Redken, Kerastase eller så kan du gå på skonsammare(lite) naturligare alternativ som ex. Kevin Murphy Born Again wash (shampoo) + Luxury rinse (balsam) nu är det en personlig rekommendation för just ditt hår.
Vet att du förespråkar no-poo, men ett kemiskt skadat hår kommer inte att bli bättre med den metoden. Så ett tips vore att köra på med dessa fram tills att du klippt bort det värsta, och sedan återgå till no-poo.
Bara ett tips till dig! 🙂

Hår är verkligen min grej. Trots att jag närmar mig de 60 så har jag jämnlångt väldigt tjockt hår ner till rumpan, sätter mig faktiskt på det. I alla år har jag bara använt milt shampo och balsam och tvättat försiktigt 2 ggr. i veckan. Däremot är jag noga med att borsta igenom det varje dag och jag har aldrig färgat det. Någon gång i min ungdom så permanentade jag det men det kändes inte bra. Tror på att hålla det så naturligt som möjligt utan färger och hårsprayer och annat guck.

Vi verkar ha samma hårtyp dessvärre. Det enda som får mitt hår att bli hyfsat lättkammat är massor av hårinpackning… Men är det bara Deva Curl No Poo som är no poo eller är deras andra produkter okej?

Åh, nu ska jag passa på att fråga om någon vet något bra tips på att få tjockare hår eller att få hår som slutat växa att börja göra det igen (typ döda hårsäckar)? mitt hår är rätt fint och tunnt men problemet jag har är att under depressioner jag har haft så har jag dragit av/slitit i håret och jag misstänker att det inte riktigt växer tillbaka alltihop.

Alltså TRO MIG jag har varit där. Från att jag var tio tills jag fyllde femton och kapade halva håret var det gråt varje gång mamma försökte borsta ut mitt hår, jag sprang iväg för det gjorde så ont så det slutade typ med att hon JAGADE mig i huset med borsten i högsta hugg!
MEN: Så fick jag tips av min frisör om ett medel som heter UniqOne, som man sprayar i håret efter att ha tvättat det, och som man kan ha i precis innan man ska borsta ut det. Det är bland det bästa som hänt mig i mitt liv. Det är helt magiskt, det löser upp ALLA tovor och luktar helt fantastiskt gott. Det säljs hos frisörer och ser ut såhär och är på riktigt en av de bästa produkter jag NÅGONSIN använt, i alla kategorier: http://www.headbrands.se/varumarken/uniq-one/uniqone-treatment.-150ml/

Nu vet jag ju inte på vilket sätt ditt hår är djävulshår. Mitt blir som tovade dreads om jag inte sköter det ordentligt och mitt äldsta barn har ärvt det, borstar vi inte morgon och kväll så har hen små dreads dagen efter. Och det som funkar allra bäst är faktiskt en karda! Alltså en sån man kan köpa på djuraffären till katter eller hundar. Den rensar ur de tuffaste ”dreads” för oss och har inte sönder håret trots att kardans piggar är i stål (och vi har ändå fint flygigt ”skandinaviskt” hår)

Jag har kört balsammetoden i snart ett år nu och är sjukt nöjd, mitt torra lockiga hår har aldrig varit vackrare och mått bättre. Och det har växt massor! Tvättar med Loreal elvital conditioner, lila flaskan och den funkar väldigt bra för mig.
En fråga till er som kör BM, hur gör ni när ni ska till frisören? Säger till att de inte får använda produkter? Låter dem använda och kör sedan en omgång sista-schampoo när ni kommer hem? Jag skulle behöva gå och klippa mig men drar mig för att göra det då jag hört att vissa frisörer blir sura när man säger att man kör BM?

Dom få gånger jag klipper mig så ber jag frisören att inte använda några produkter i mitt hår. Endast vatten! Man behöver ju inte ens nämna att man använder BM, säg bara att du tvättade håret samma dag.

Kammar du igenom det med fingrarna när du inte borstar det? Det har hjälpt mig jättemycket för jag borstar håret max en gång i månaden och då för att det är skönt, tovor reder jag ut med fingrarna. Det som fungerar bäst för mig är att sätta fingrarna mellan tovan och hårbottnen och sen skaka försiktigt samtidigt som jag drar handen utåt långsamt, hittade det som ett tips för att få ut tuperingar på youtube för länge sedan. Sen pysslar jag försiktigt upp allt småtrassel medan jag tex. tittar på serier/väntar.
En (kanske) mindre trasslande variant av den fantastiska bullen du brukar ha är att göra den av en fläta. Tofs där den ska vara på huvudet, sen göra en halvlös/lagom hård fläta som du snurrar runt sig själv, öh, ja till en bulle då och sen nåla fast. Nålar du bara försiktigt så skyddar du de slitna delarna ganska bra också.

Jag kammar också med fingrarna, funkar skitbra men det är en tillvänjningsperiod tills man lärt sig tekniken. Numera vill jag inte gå tillbaka till borstar och kammar. Jag köpte dock en svinhårsborste för något år sedan för glans som jag använder ibland men jag använder aldrig borste eller kam för att reda ut håret numera.
Jag har jättesvårt att få no poo att funka. Jag är väldigt allergisk för balsam, ägg och bikarbonat blir inte så bra, bara vatten kör jag ibland på sommaren men på vintern blir det för fett för att få till bra. Det enda som funkat hyfsat är rassoullera men det är inte hundra heller. Numera kör jag bodyshops shampoo och balsam som är det enda balsam jag inte blir dålig av som jag lyckats hitta. Någon som har tips på ett balsam som är väldigt lätt och inte gör håret fett och som är för mycket känslig hårbotten?

Jag gav upp mitt skadade jävla hår och klippte av det, och ångrar inte detta ett dugg. Så sjukt skönt att sllippa hålla på och härja med skiten. Men det är en stor grej förstås, säger inte att du ska göra det.

Hm jag har nog bara klippt av det så att det var 1 dm -1,5 dm kvar av det röda. Blir som en ascool ombre och man slipper det mesta av det slitna. Hår går ju tyvärr inte att reparera för att det är dött, typ bara maskera eller hur man ska säga…

Ba låt det bli dreads, välkommen till klubben. 😉
Hursomhelst, är du helt emot att klippa upp/tunna ur håret? Jag har inget helveteshår, men väldigt tjockt, riktigt tårades i ögonen när jag försökte borsta. Det hjälpte när frisören cuttat med rakblad. Den gången för typ tio år sen var det nån ny metod, vet inte om det var gimmick istället för den vanliga uttunningssaxen, men frisören hade som ”klor” på fingrarna som innehöll typ rakblad. Så drog dom det i håret Edward Scissorhand-style.

Tydligen så förstör man håret med rakbladen, så därför blev det aldrig nån hit. Min snyggaste frisyr jag nånsin haft var klippt helt och hållet med rakblad.
Nä, asså anledningen till att mitt hår är så bråkigt är pga alla blekningar, annars är det väldigt mjukt och lätthanterat. Jag få bara ge det tid att återhämta sig helt enkelt. 🙂

För att undvika att slita på håret mer har jag några små tips; borsta endast med svinborste, vet att det är svårt att vänja sig vid det och om man har tjockt hår så känns det i början inte som att det borstar igenom det ordentligt. Om du har tovor så red dem med fingrarna, borsten (vilken borste som helst) kommer bara slita tovan ner mot hårspetsen så den blir tightare och tightare knuten. Sov med håret i en fläta. Borsta inte håret när det är vått (använd ex balsam eller något liknande för att hjälpa att reda håret med fingrarna medan det är vått), om du gör det kommer hårstråna gå av, bli mer slitna, och du får i slutändan mer tovor. När du tvättar håret använd endast shampoo (eller balsam om du nu gör no poo) i och runt hårbotten, gnugga alltså inget runt längderna av håret, där ska du bara reda det med balsam/hårinpackning/vad du nu vill göra. Och sist men inte minst, undvik föning/plattång och all sorts värmebehandling i den utsträckning du kan!
När jag började göra detta, och endast detta (dvs klippte mig lika ofta som förr osv.) så växte mitt hår (eller slutade gå av?) omkring 30 cm på 2 år (från att inte täcka nipples till att gå ner en bit under höftbenet). Det håller sig fint, lättarbetat och friskt!

Hur gör man om man får elektiskt/statiskt hår av svinborsten då? Och sen känns det som att stråna i hårbotten lägger sig omlott och gör att håret ser platt och tungt ut. Skulle vilja att håret gillade borsten.

Jag besökte frisören idag, och hon rekommenderade en hårolja som lät himla bra, tittade på paketet var det stod innehåller avokado och makadamolja. Köpte (den dyra ska tilläggas) oljan, och väl hemma började jag sen kolla noggrannare på innehållsförteckningen. Etta på listan: silikon, tvåa alkohol denat, trea parfym… Fy sjutton. Olja trodde jag, men nej. Nu känner jag mig ganska lurad.

Klipp av det värsta och klipp dig var sjunde vecka, och håll i det! (lätt att komma av sig för det är drygt att gå till frippan)Det bli nästan bara värre och värre ju längre du väntar med att klippa dig. Det fungerar för mig i alla fall!

Hej hej , räddare i nöden skulle jag kalla dig!! Jag har suttit och läst dina inlägg nu . Jag har tjockt lockigt hår och har förstört det totalt!! Började med macadamianoil med hela serien och mitt hår tål verkligen inget än balsam. Jag har lagt ner tusentals kronor på ”bra produkter”. Tvättade rent med balsam förr men slutade pga mina stylingsprodukter. nU HAR JAG gått och beställt en hel del produkter från shea moisture ( har deras leave in) och älskar den dessutom läst att den serien är bra.. eller gäller det för balsammetoden ?har även sett att de har något vid namn ” co wash”. snälla sn’lla svara på min fråga. Undrar även det där med deva curls , är det bara ” one c ondotioner ”som man skall tvätta med ? eller schampo också ? jag ska färga håret nu i veckan och tänkte efter det börja ta hand om mina lockar,.. tacksam för svar 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *