Kategorier
Vardagstrams

Hur fåfänga är ni då?

Nu till nåt helt annat. Är det nån här som använt Retin-A och som kan berätta lite mer om sina erfarenheter för mig? Jag fick en tub i posten idag och är både ivrig och livrädd.

retin-a

Ni som undrar; Retin-A är typ kemisk peeling på tub, absolut inte no poo och bara för oss vansinnigt fåfänga kvinnor med åldersnojjor.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Hur fåfänga är ni då?”

Meh, den där kan man ju inte få tag på i Sverige längre, ens på recept. Nu är jag avundsjuk. Jag har använt den och var precis som du livrädd eftersom jag hört så många skräckhistorier om hur ansiktet täcks av acne/förvandlas till crepe/trillar av. Så överdrivet. Personligen älskar jag Retin-A, huden blir jämn, ”lystrig” och ser liksom friskare ut. Visst, jag fjällade lite i början och huden blir lätt röd om man överdoserar, men annars märkte jag inget. Jag vet dock inte hur den funkar som rynkdödare/rynkförhindrare. Tips (som du säkert redan känner till) är att börja lugnt, hur gärna man än vill se resultat, och gradvis öka antalet dagar man använder krämen. Använd inte på fuktig hud – det ökar risken för irritation. Ta det lugnt med andra syror och ta inte för stor mängd kräm, det behövs så lite. Om man tycker att krämen är för stark kan det vara en idé att blanda ut den med nån neutral hudkräm, då blir det dessutom lättare att täcka ansiktet. Med den där styrkan borde det dock inte behövas. Lycka till!

Jaha, men vi cis-män då? Bryr ni er inte om vår fåfänga? ;-P
Använder själv glycolic acid (AHA) i ansiktet och på delar av kroppen. Började med detta för att jag har ärr jag vill reducera. För det ändamålet tycker jag det har det fungerat minst lika bra som silikonbaserade krämer. Har fått väldigt mycket bättre hud sedan jag började med AHA.
Brukar väl sägas att exfoliering gör huden betydligt mer känslig mot sol. Vet inte om det är överdrivet men använde SPF50 även fast det var vinter.
Någon som vet vilka fördelar Retin-A har vs. glycolic acid?
Håller också helt med om att no ’poo is the shit.

Hej Jordgubbe!
Känner du till Paula Begoun och hennes webbsida Paula’s Choice? paulaschoice.com
Om du använder deras sökmotor, kan ordet du letar efter hamna i 4 kategorier:
1) SHOPPING RESULTS – Hon säljer också sina egna grejer och om ordet du söker är en ingrediens, syns bland resultaten vilka av hennes produkter innehåller det;
2) ADVICE RESULTS – artiklar bl a om bästa produkter i alla prisklasser, om AHA, BHA och andra topp ingredienser som en bra hudvårdsrutin bör inkludera.
3) BEAUTYPEDIA REVIEW RESULTS – Hennes team recenserar 1000-tals produkter från en hel del märken (vilket har sparat mig hundratals kronor!), däribland retin-A:
http://www.paulaschoice.com/beautypedia-skin-care-reviews/by-brand/retin-a?sort=none&direction=asc&pageNumber=1&pageSize=25&brand=retin-a
4) INGREDIENT DICTIONARY RESULTS – här står det om ingredienser. T ex Retin-A innehåller tretinoin: http://www.paulaschoice.com/cosmetic-ingredient-dictionary/definition/tretinoin
http://www.paulaschoice.com/cosmetic-ingredient-dictionary/definition/aha
Det är värt att ta en titt 🙂

Måste en smörja hela tiden för att få effekt? Eller kör en en ”kur”?
Ja hade skiten funnits i Sverige hafe jag nog gått på den niten, ingen vill ju se gammal ut och det är jävligt trist. Vi ska ju alla den vägen vandra liksom… (Funderar ibland på om denna ungdomshysteri = rädsla för döden).

Nä, jag är inte så fåfäng, men är lite nyfiken ändå.
Jag borde nog ta bättre hand om min hy än vad jag gör. Tvättar m tvål och vatten, skrubbar ibland och använder nån slags dagkräm. That’s it.
Vafan nu fick jag lite åldersnoja 🙂

Nope inte så fåfäng, latheten tar över.
Jag använder dag- eller nattkräm när jag har tvättat ansiktet (görs bara de dagar jag har använt smink eller duschar) eftersom det stramar annars.
Även om jag inte gillar det kroppsliga förfallet så är jag på något vis stolt över mina rynkor och ärr. De är det synliga beviset på att jag har levt och inte längre är ung och ”dum” (eller naiv kanske är ett bättre ord).

Precis sådär fåfäng. Storleken på mina porer har ingen gräns, och inget jag testat funkar. Huden är torr när den nyss tvättats men blir sedan superfet och glansig jättesnabbt. Hatar den.

Har du prövat jojobaolja? Det är den olja som är mest lik hudens egna. När du är sådär torr som du beskriver, smörj då in med lite utav oljan, den funkar som så att den ”lurar” ansiktet att den redan producerat tillräckligt med olja, därför minskar den egna oljeproduktionen och oljan går in i huden och ser inte oljig ut alls. Det blir även bättre och bättre ju fler gånger du gör detta. Jag hade liknande problem och det funkade för mig.

Så. Jävla. Fåfäng.
Eller ja, jag kan lätt gå osminkad, med håret i en bulle och klädd i det som låg närmast i högen på golvet men min hy tar jag hand om. I synnerhet eftersom jag rökt länge och spenderat mycket tid i solen när jag var yngre.
Jag vill egentligen inte gå för mycket in på Retin-A, jag menar det är ett receptbelagt preparat det finns inte så mycket att säga förutom att det kanske inte säkert är ett preparat som passar just dig men det märker du ju vartefter du provar den (var försiktig nu när solen börjat kika fram bara, Retin-A + sol kan leda till pigmentförändringar).
Hursomhelst, gå in och kika här http://www.carolinehirons.com/ denna kvinna är min guru/hudgudinna. I synnerhet hennes cheat sheets är fantastiska.

Åh vad är detta? Googlade lite och det verkar funka mot acne/acneärr? Nu är jag snart 26 bast och inte blivit av helt med denna skit, detta har jag inte hört talas om?? Vill också veta mer!

Hade inte hört om förrut. Önskar jag inte hade sett det här blogginlägget, har börjat googla och kommer bergis beställa nu. Fixar inte att stå emot något som bevisats att motverka rynkor.. Blir så trött…

Nej,
så fåfäng och åldersnojig kommer jag aldrig att bli! 😉
Sonen säger att jag ser ut som 25 och dottern som 56 och svaret är väl någonstans där emellan….
Tvättar ansiktet med vatten eller någon rengöringskräm som inte sliter på huden och smörjer in mig med sheasmör, världens bästa!

Jag använder syra i ansiktet (aha), beställer från England. Har också hört om den här krämen och som många andra skriver, är lite nojjig för den..Men vad är den till för egentligen? För acne eller vad? Hur kommer det sig att den inte går att köpa i sverige?

Jag skulle ha respekt för starka krämer. Tror sol plus användandet av den krämen kan ge missfärgningar på huden, sånt är inte kul. Kolla upp noga! Solen är starkare än man tror nu på våren.

Man kan fortfarande få tag i retin-a i sverige men nu heter den tretinoin APL och tillverkas direkt på apoteket. Så om man går till doktorn och klagar på typ hormonell acne bör man kunna få den utskriven. Jag köper min retin-a i spanien då det är receptfritt där och min mamma brukar ändå åka dit några gånger om året. Att man skulle få acne av retin-a är en myt, det är från början ett läkemedel MOT acne och det var just pga acne som jag började använda den för snart 10 år sedan. Nu är jag 25 och har helt sjukt bra hud! Dock kompletterar jag med en aha-produkt från paulas choice för att få bort död hud. Och i och med att tretinoin egentligen bara är rent A-vitamin kan man kanske säga att det är lite no poo ändå 🙂

Det är riktigt att den är mot acne men man ska ändå vara försiktig med att självförskriva sig den eftersom den inte passar alla. Mitt näst sista försök att få riktig hjälp (läs Roaccutan) för min acne ledde till att en ointresserad och överlägsen dermatolog skrev ut Retin-a istället, trots att jag förklarat att min hud var galet känslig och aldrig svarat på påstrykningsmedel.
”Det är samma som Roaccutan, fast topiskt. Ge det åtta veckor.” sa madame.
Efter två veckor var min hud tiotusen gånger jävligare än någonsin, torr, svidig, tredubblad – SVÅR – acne, signalröd och den gjorde så ont att jag inte kunde sova. Jag ringde hennes majestät:
”Det blir så i början. Ge det sex veckor till.” sa apskaftet – utan att ens erbjuda sig att titta på eländet.
Efter sex veckor var jag tvungen att ta starka värktabletter och sömnmedel. Barnen på förskolan där jag jobbade frågade oupphörligt vad som hänt med mitt ansikte. De känsligaste var rädda för mig. Jag ringde hudhataren:
”Ge det två veckor till.” sa sociopaten.
”Jag har börjat få ärr. Jag har aldrig haft ärr förut. Det gör så ont!” Grät jag.
”Ge det två veckor till.” sa psychot. (Det var ju hon som var läkaren, liksom…)
Efter åtta veckor såg jag ut som Nikki Lauda. På återbesöket var svinets kommentarer dessa:
”Oj då.”
och
”Det växer bort.” (ang acnen, som ju närmast förvärrats under behandlingen) Jag var redan över trettio och lite trött på att få höra att det växer bort. (Underdrift. Jag var beredd att strypa nästa person som hävdade att det växer bort.) (Nämnde jag att arslet var privat och att det hela kostade mig tusenlappar, på dagisivikarielön? Det är nämligen svårt att hitta läkare som är licade att skriva ut Roaccutan.)
Det tog sex månader för huden att läka. Ett år innan jag vågade söka hjälp igen. Nu med djupa ärr jag inte hade innan och som jag fortfarande har kvar elva år senare eftersom de är ispicksärr.
Jag var fast besluten att inte bara lita på en läkare igen när jag besökte en läkare jag hittat rekommenderad i min stad på ett forum för acnelidande men jag kände mig tryggare när jag såg att den gigantiska björnen som var min nya hudläkare hade båda kinderna fulla av djupa ispicksärr. Det fanns en chans att han förstod acnegrejen, tänkte jag. Det gjorde han. Han lyste på mina kinder med en blå lampa, frågade vad jag provat innan och skrev ut Roa utan att blinka.
Att det är samma aktiva ingrediens köper jag men invärtes eller utvärtes gör en jävla skillnad. Jag blev fin på nolltid på Roa och slutade planera självmord. Men ärren som Retin-an hade gett mig kunde inte Roa fixa.
Visst tror jag att Retin-a funkar för många och det är jättefint att den fungerade för dig, men den var den elfte värsta upplevelse jag haft i mitt liv och jag skulle inte måfå-rekommendera den till vem som helst. Jag fick den av läkare. Om jag inte hade blivit Milgrammad att skada mig själv med den hade jag lagt ner första natten som smärtan höll mig vaken. Så den som vill prova gör gott i att lita på sitt eget omdöme och inte bara acceptera att den skulle vara bra för alla.

Inte tillräckligt för läbbiga frätkrämer än 🙂
Men så är jag inte trettio fyllda ännu och jag märker att första året med bebis slitit på mig (hej gråsprängt hår!) så jag blir nog inte tagen för sjutton längre som jag blev när jag var nygravid. Så jag kan nog bli fåfängare (?) med åren… Annars tycker jag att min metod ”tvätta med vatten, tillför (om något) olja eller motsvarande superduperholistisk/ekologisk/ler-och-bivaxsbaserad smörja sparsamt och endast vid behov” har funkat bra hittills. Jag är välsignad med starka färger så jag har inte haft så starkt tryck på mig att sminka mig heller vilket skonat huden. (håller för övrigt på att läsa mig igenom bloggen baklänges, därav random försenade kommentarer av mig här och där…)

Jag fick Aberela utskrivet pga pigmentfläckar som jag faktiskt också använde den till men jag testade även att lägga det på de tydligaste linjerna i ansiktet. Ingen jätteskillnad och huden blev liksom blank där, jag tyckte mest det såg konstigt ut så jag gav upp den biten. Ska sägas att huden också blev knastertorr där vintern efter så jag är osäker på om jag skulle rekommendera den. Jo, pigmentfläcken blektes faktiskt, det funkade.

OBS! Dont go there. Kan ge leverskador. Varning varning. Det är inte värt det. Min plastsyrra fick utskrivet då hon hade ett förstadie till malingt melanom. För att fräta bort cancern likxom. Din hud är fan som en persikas. Sabba inte det med det där giftet!

Huden måste vara absolut torr när man stryker på Retin A och man ska INTE vistas i solen om man använder det. Fukt ger en frätande, svidande känsla. Det tar ca 6 veckor innan man ser att rynkorna reduceras – och det gör de!

Hej!
Några år gammalt det här inlägget nu, men tänkte ändå se med dig vart du köpt den där tuben? För jag använder ”laglig” retinolkräm på bara 1%, men den ger inte resultatet jag vill ha, så behöver högre styrka! Vet du hur man kan beställa hem den? Skulle verkligen uppskattas!!! 😀

Finns att beställa på nätapotek..och ebay..
Mina efarenheter av retin a är mycket bra. Blandar ut dem med annan fuktcreme 50/50
smörjer hela ansiktet och halsen. Minskar med diden andelen fuktcreme, och nu har jag bara retin a på kvällen. Flagnar liite.. Huden ser friskare ut och smålinjer midre. Acnen borta.
Finns ej i Sverige. Vet inte om den är läkemedelsklassad ens…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *