Kategorier
Vardagstrams

Stolt WT lajvar medelklass

20140328-123952.jpg

Idag gör vi Nynäshamn. Morsan är ju här på besök. Och så hittade vi Kajsa på byn. Sen shoppade konsumerade vi en massa skräp på loppisen. WT FTW!
Eller jo, ja, jag vet. Jag förstår verkligen den rasistiska problematiken med W’t i WT men jag är lite kluven dels på grund av att vi i Sverige inte har samma rasisttradition som USA ( Jag tror även tyvärr att det är få som förstår att ”white” i wt har den betydelse det har. Man tänker inte på det. Antagligen pga vår vithetsnorm här. Vi har ingen (”black”) ”trash”. Svarta finns liksom inte.) och dels för att WT snarare blivit ett pånyttfött svenskt begrepp. Svensk WT är nåt annat än amerikansk alltså. Och det syftar på en grupp i arbetarklassen som jag själv alltid tillhört och är stolt över även om det används i syfte att sparka ner. (Ni vet vi som röker under fläkten, har foppatofflor (dock fake), drömmer om en tripp till Ullared (en dag ska jag dit!!!) , käkar planka på fredagarna, åker till Kanarieöarna och ja ni vet.)
Äh jag vet inte. Jag kanske romantiserar begreppet men för mig har min bakgrund aldrig varit skamlig även om jag under barndomen ville vara som kompisarna som bodde i villa. Tvärtom så omhuldar jag det. Jag vill aldrig bli den där medelklassen jag lajvar nu. Jag älskar att vara just WT.

20140328-123554.jpg
20140328-123607.jpg
(Jag säger hellre WT än hela ”white trash” dock. Inbillar mig att det blir ett nytt ord…?)

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Stolt WT lajvar medelklass”

Jag använder inte WT själv, men ser det egentligen inte som ”vitt skräp”. Ser att många tycker det är hemskt att kalla andra människor för skräp. Men det känns snarare som att betydelsen i Sverige har blivit foppatoffla Svensson. Är det ”äkta” WT att åka till Kanarieöarna liksom?! Fan det är hu dyrt för en småbarnsfamilj. Känns lite som att folk vill distansera sig själva från folk som gör typiskt vanliga Svenssongrejer med att kalla de WT. Och det är ju inte den äkta definitionen, utan mer *ursäkta uttrycket* trailer trash. Alltid tänkt att de två var samma sak. Känner ingen som använder WT i verkliga livet.

Är medveten om att jag nu frångår poängen med inlägget men ”klart du får röka i köket”? Är det något positivt att få röka inomhus? Jag tror inte att speciellt många, wt eller inte, STRÄVAR efter att röka i köket. Sen att det blir så ändå ibland är väl en annan sak.

Det var det här jag menade med kommentaren jag skrev till helena. Klart att det är positivt för en rökare att få röka i köket och inte behöva gå ut på balkongen i snöstormen. Och jag vet att det provocerar något enormt att jag inte böjer mig fram nu så att ni kan komma åt att piska min bak bättre men jag tror den här diskussionen är viktig. Jag får väl fly ner i min verkstad när den går överstyr (för det brukar den göra förr eller senare, oftast förr).

Håller faktiskt inte med dig här, just eftersom vi verkligen visst har en samhällsstruktur där rasifierade värderas lägre än vita i samma klass, och detta är något som är djupt inetsat i det allmänna medvetandet. Visst, i Sverige har vi inte samma historia som USA, men i dagens samhälle är afrofobi något som ökar och drabbar MÅNGA. Att då hålla fast vid begreppet WT på pin kiv för sin egen skull som vit arbetarklass, tycker jag faktiskt inte är särskilt solidariskt.

Håller med. Det blir ett ”vi” och ”de”. Är de så kallade ”white” trash annorlunda eller bättre än de andra, de svarta eller röda eller gula ”trashen” då eller…? Varför är det viktigt att framhäva white? Det är att separera och göra skillnad på olika sorters fattiga och är inte ok.

Från Wikipedia:
”Trasproletariat är en framförallt marxistisk term, som syftar på proletärer som ställts utanför produktionsprocessen, och som alltså inte är en del av det stora, arbetande proletariatet, utan huvudsakligen försörjer sig genom verksamheter som saknar social sanktionering såsom stöld, tiggeri, prostitution, spel, strejkbryteri etc.
Karl Marx betecknade trasproletariatet som ”samhällklassernas avskräde”. I Marx och Engels Det kommunistiska partiets manifest kallas trasproletariatet en ”farlig klass”, eftersom den mot betalning lätt kan övertalas att kämpa för reaktionära syften. Anarkisten Michail Bakunin såg istället i dem en avsevärd och icke föraktlig revolutionär potential. En modernare term som delvis överlappar begreppet är prekariat.”
Detta är alltså inte människor som har råd att åka till Ullared. Dessa skulle bättre passa in i termen WT om man nu propsar på att använda den, vilket jag tycker är rasistiskt.

Äsch, Ullared kan man gärna skippa. Det är inget speciellt. Man kan lika gärna handla billiga saker på typ ÖoB och Rusta för typ samma pris. Nu menar jag städ och hygien saker vilket jag alltid köper där. Varit på Gekås en enda gång under dessa fyra år jag bott i Varberg och jag såg inte alls charmen i det hela. Visserligen var en del saker billiga men kvalitén är ju därefter. Man vill ju ändå att ett plagg ska hålla mer än två användningar. Har arbetskamrater som åker dit titt som tätt för det är ju sååååå billigt men de kan få samma saker för samma pris på andra ställen och med mindre irriterande folk. Att dessutom åka från långt upp i landet för detta ställe, det förstår jag inte.
Sorry, ville bara säga det 😛

Jag är arbetarklass av födsel och gammal vana men skulle inte på några villkor kalla mig eller någon annan för white trash. För mig är det bara ett nedsättande uttryck som aldrig nånsin kommer bli positivt.
För övrigt undrar jag hur man gör om man bjuder hem folk och man själv har för vana att röka inomhus, förväntar man sig att ens gäster ska stå ut med den förorenade luften eller hur gör man. Känns väldigt 70-80tal.

Jag tar hänsyn till mina gäster. SÅKLART. Men är det inte märkligt att din första tanke är att rökare fungerar helt annorlunda än alla andra ”normala” människor när de bjuder hem folk? Att man tar reda på vilket mat de gillar, tänder ljus, städar, serverar, passar upp och anstränger sig för att de man bjudit hem till sig ska ha det trevligt och må bra? Nej, själv brukar jag slänga fram en skål med hundmat, fimpa på golvet och snyta mig i deras finkappor. Gör inte du det?

Whiskey tango säger jag :). Låter inte lika illa. Men jag omhuldar samtidigt mycket av det där punkterna på wt-listan. Är uppvuxen med lådvin, vita prince under fläkten, husvagnssemester, grogg och dansbandsdans till Bingolotto på lördagarna. Det är mysigt, alla får vara med. Om du inte är snobb förstås 😉

Det är så JÄVLA mysigt! Just det där att ALLA får vara med. Gemenskapen, sammanhållningen, den ”förlåtande” attityden. -Oj förlåt! Jag spillde sås på duken. -Äh bry dig inte om det! Den går att tvätta.
DEN attityden. Omtanken och hjärtligheten. Gud vad jag saknar att umgås med mitt wt-people just nu. (Ska tänka på uttrycket, hittar inget bättre just nu)

Att någon väljer att kalla sig själv för WT har jag inte som helst problem med. Det som gör mig ledsen är de människor som kallar andra för WT, för det görs fan alltid med ett förakt. Och det värsta är att föraktet baseras på saker som inte på något sätt handlar om huruvida man är en bra människa eller ej, utan det handlar bara om materiella och ytliga saker. Hur gammal bil man har, om man röker, var man handlar, vilken utbildning man har… Som sagt, det säger ingenting om hur man är som människa.
Och vad folk egentligen menar när de säger WT tycker jag det är svårt att få grepp om. Många verkar använda det på allt de själva inte gillar. På familjeliv har jag till exempel fått lära mig att man är WT som man låter hunden ligga i sängen. Liksom jaha??

Med en familj bestående av invandrade finska arbetare (morföräldrarna) och klassiskt svenska industriarbetare (farfar, pappa) med mor min inom omsorgssektorn kan jag nog klassas som en WT-unge!
Husvagnssemestrar, en farsa som röker under köksfläkten, att spara ihop hälften av alla pengar till ett ridläger själv för att sen inte få åka med på bilsemestern till Öland för att det blir för dyrt om jag ska få ”dubbel semester” (skippade Öland då jag varit där förut några år tidigare), ta färjan över till släkten i Helsingfors varje år som substitut för ”riktig” utlandssemester, aldrig få åka på skidsemester, importöl och lådvin, ärvda kläder och magknip när det blir strejk på morsans jobb och hon börjar sucka över räkningshögen som bara växer. Det suger att vara arbetarklass som barn ibland, men har man starka, snälla, kärleksfulla föräldrar som ger en verktyg till att bli en lika kärleksfull, snäll och stark vuxen så är det rätt så jävla härligt rätt så ofta. 🙂
Har själv jobbat inom naturbrukssektorn som simpel avbytare och pluggar på Yrkeshögskola i hopp om att kanske kunna nå upp till medelklassen innan pensionsåldern, men om inte det går så är det helt okej, för det är så sjukt härligt att slippa bry sig så mycket om yta så fort man ska umgås med vänner/släkt. Har/haft vänner från medelklassen och det känns alltid lite konstigt att komma hem till folk som har det kliniskt rent, nyrenoverat och med en bil årgång 201X på uppfarten. Känner mig lite underklädd i mina jeans och T-shirt och får panik när det ligger mer än en gaffel bredvid tallriken. Nä fy fan vad jobbigt. Kanske ska leva som arbetarklass även om jag lyckas nå en medelklasslön? Skulle vara rätt soft.
Jag ser på ordet WT lite som n-ordet eller ord som fet: kan användas av dem som ordet berör. Som ett sätt att reclaima ett nedsättande ord typ?

Jag blir ledsen av ditt inlägg. Du beskriver en helt vanlig arbetarklass-uppväxt. VARFÖR är det dåligt? Varför anses helt vanliga människor sämre? Om någon nu lyckats missa det så är arbetarklassen fortfarande en väldigt stor del av det svenska samhället. De ses ner på av människor som faktiskt ofta tjänar lika mycket men har något andra vanor, svenskar som folk är ju mycket homogenare än många andra länders befolkningar. Bara för att få känna sig lite bättre. 🙁

Helena, det gick inte att svara direkt efter din kommentar men så här är det. Jag slutade röka för 30 år sedan och då var vi inte lika informerade om passiv rökning som vi är nuförtiden. Så jo visst bjöd jag hem gäster när jag rökte och vi blossade friskt ihop. Dom flesta av mina vänner var rökare precis som jag på den tiden. Men idag känner jag inte en enda person som röker inomhus, dom flesta har slutat röka helt men dom som röker ser till att göra det utomhus och framförallt inte besvära andra med sina cigaretter.

Så då var det ok men inte nu, så nu kan en hacka på folk var de väljer att röka i sina egna hem?
Att det skulle vara positivt att röka i köket handlade inte så mycket om rökning utan om en KÄNSLA. Att de lägre samhällsklasserna ofta är öppna och inbjudande. Att det är ok att röka i köket var ett uttryck för denna känsla. Nu har jag förklarat det för jag kände för att vara snäll, men jag blir alldeles häpen över att du missförstod det och har dragit diskussionen så här långt.
Missförstod du på riktigt? Har du svårigheter att se sammanhang och tar ord väldigt bokstavligt? Förstår du alls varför dina inlägg här skapar upprördhet?

WDF, tycker inte alls att jag är konfrontativ bara sunt ifrågasättande om beteenden. Och vad gäller läsning, måste man gilla allt man läser? Jag gillar inte alla nyheter eller böcker jag läser men jag tycker det är bra att vara uppdaterad om vad som händer i världen och samhällsföreteelser så det är ju inget konstigt med det.

Nej, du ifrågasätter inte sunt. Sunt vore att ifrågasätta dina motiv att återkomma till en blogg du inte gillar utan hänger på som ”tidsförsdriv”. Sunt vore att ifrågasätta dina ifrågasättanden av samhällens undre skikt och sunt vore att ifrågasätta varför du fortsätter låtsas att jag och LD sagt något vi inte gjort alt som du missuppfattat. Sunt vore att säga: Aha, då läste jag fel/missuppfattade! Trodde du/ni menade xxx men nu förstår jag. Ditt beteende just nu är inte sunt. Det är asocialt, stöter bort folk i onödan och upplevs som osympatiskt.

Jag har annorlunda erfarenheter, nästan alla WT jag känner/vet av är rasistiska, sexistiska och/eller homofobiska. Men mitt ex familj är rätt WT och hans mamma är väldigt öppensinnad och tror gott om nästan alla. 🙂
Vet inte vad som krävs för att klassas som bara WT eller helst vanligt ”slödder” eller är det skillnad? Det kan ju vara jag som missförstått uttrycket. Vet hur många människor som helst i min stad som jag klassar som WT som är rasister eller till och med nazister!
Menar inte att alla WT är såna, men de jag vet av är de flesta så. Men håller med om att uttrycket i sig är unket och används oftast för att trycka ner folk.

Jag vet inte riktigt vad som är WT. Kanske dansband och husvagnssemester, loppisfynd, falukorv, lådvin osv. Men det är mer Svensson (Sunes sommar) för mig.
Tänker nog mer på smutsiga mjukiskläder, folk som skäller (skuldbeläggande) på sina barn i affären, misskötta husdjur, fenomenet med att kedjeröka på balkongen och inte respektera 75-åringen ovanför, dricka för mycket HB i en sliten skinnsoffa från 1975 och aska i en ölburk framför tutt-tv.. och ja, foppatofflor om de kombineras med genomskinliga leggings, blommiga strumpor, kort t-shirt osv. (Min tvättstuge-look).

Det här kanske är lite OT men jag vill bara säga att jag tycker att det är jättekul att folk som faktiskt är medelklass alltid tar det som värsta förolämpningen om man kallar dom just medelklass. De vill gärna vara lite speciella och inte kännas vid att de har haft det jämförelsevis lätt i livet. Men folk med en annan bakgrund, som lyckas klättra upp till medelklass, är ju oftast SKITNÖJDA med det. Som du LD som ba ”Här sitter jag i min villa och har det bra hihihi”. Så ett tips till alla medelklassare som så gärna vill påpeka att ni inte är bortskämda glin och visst också har haft det svårt osv, börja med att ofta och högljutt vara TACKSAMMA över vad ni faktiskt har, för det är så folk som kommer från enklare förhållanden låter när de får tillgång till medelklassen <3

Jag är med dig här! Jag kallar mig själv skämtsamt för WT mellan varven. För jag ÄR ju det. Det eller arbetar-svenssons. Vad vet jag?
Visom hade skruttiga bilar hela uppväxten, bodde i lägenhet, hade ensamstående mamma, aldrig åkte på utlandssemester, bodde lite för trångt, tyckte det var skitlyxigt att äta köpt grillad kyckling på fredagkvällen ibland, var och är arbetarklass och hela den biten.
Jag tycker inte det är fel, jag gillar´t. Man måste få skoja om sig själv, även om man är stolt över sin bakgrund. För det är jag. Samtidigt skämtar jag lite om det för vissa delar är jag inte stolt över. Som släktens alla alkoholister, som den psykiska ohälsan, som fattigdomen och så vidare.
Bara ingen annan kallar mig WT eller säger att min familj är uppfukkad. Det får bara jag göra… *småler*

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *