Kategorier
Vardagstrams

Morgonpasset

Feminismens röst utgår idag (och igår) men kommer snart. Jag måste grejja lite först och har haft för mycket att göra för att hinna sitta vid datorn. Hoppas ni har överseende med detta.

Igår var jag iallafall på morgonpasset och det är ju en skandal att jag inte varit där tidigare. Att vara med på radio är kul och jag skulle inte gråta precis om ett sådant jobb ramlade i knät på mig. Men ni vet, man måste ju vara så där liberalt DRIVEN och ”vill du så kan du”-fokuserad om sånt ska uppenbara sig och jag har fullt upp med att överleva. 

morgonpasset

Här kan ni iallafall LYSSNA (skrolla fram 44 minuter ungerfär så dyker jag upp) och för er som inte kan få nog av min vackra nuna så kan man även TITTA här. (skrolla fram cirka 1,5 timme. Programmet börjar sändas från 6.30 och jag kom kl. 8.00)

Efter sändningen fick jag ett intressant mail.

dahmer
 

Håhåjaja liksom. Jo, det är alltså på den här nivån diskussionen om genus med exempelvis antifeminister brukar te sig. Ni kanske förstår varför jag inte pallar? Men för den som undrar; NEJ varken Dahmer eller Gein mördade folk för att de var ”förvirrade i sin könsroll”. Är även ganska säker på att Tamlin inte kommer blir seriemördare för att han fick ha klänning som liten.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Morgonpasset”

Han är programledare, det är hans uppgift att moderera samtalet så att samtalet inte fastnar för länge på ett ställe, så att de hinner spela musik och få in nyheter etc, etc.

Haha, förlåt men vad fan vad det för en jävla fråga?
Det är ungefär som att säga att t.ex vissa transpersoner skulle vara överrepresenterade bland mördare för att de kanske var/är ”förvirrade” över sin könstillhörighet.
Eller att jag som tjej skulle bli mördare bara för att jag inte känner mig som en typisk ”tjej” (”Ååååh, jag känner mig inte som en tjej trots att jag är kuklös, nu måste jag mörda någon!!!”).
Men du Lady Dahmer, var suverän bakom micken. Jag hoppas du får erbjudande om ett eget debattprogram! Jag hade verkligen lyssnat som besatt.

Även om mitt genusperspektiv, i din värld, säkerligen är snedvriden så anser jag mig vara feminist … kanske tom lite mer hardcore än medelsvenssonfeministen. Jag tror på människors lika rättigheter och rätt till samma möjligheter att utvecklas och göra det mesta av sin situation utifrån sina individuella möjligheter utan att värderingar skall läggas i de attribut som inte är vidkommande för situationen. Därför håller jag med dig om mycket av det du står för och uttalar. Även om jag är mer försiktig (rädd?), och hellre har en nyanserad diskussion så förstår jag att det behövs någon som orkar stå på barrikaden och berätta för folk att de är dumma i huvudet när de är det. Det beundrar jag hos dig.
Men din inställning till kvotering förstår jag inte. Visst kvotering är ett effektivt verktyg för att bryta fördomar och tvinga folk till att öppna ögonen (tex genom att få inskränkta arbetskamrater att i praktiken se att en kvinna kan prestera lika bra som en man i ett mansdominerat yrke) men i grunden är kvotering, i min mening, av ondo. I min värld bygger jämlikhet på att man värderar människor utifrån det som är relevant i situationen och inte utifrån faktorer som i situationen är utan betydelse (tex kön, sexuell läggning, handikapp, etc). Med (reglerad) kvotering gör man precis det omvända. Helt plötsligt är en tvingande faktor det som man vill undvika att värdera utifrån, och tex kön får en stor betydelse i en situation där det borde vara helt utan relevans.
Med det sagt, är jag inte emot att man prioriterat anställer människor av ett visst kön för att få en bättre balans på arbetsplatsen. Det ger en bättre dynamik med en jämn könsfördelning, och är något positivt. Men i de situationerna ÄR kön en faktor. Något som man bör ta hänsyn till, inte något som man vill bortse från. En jämn könsfördelning bland de anställda kan helt klart vara ett bra mål för en arbetsgivare, men jag ser det inte som ett absolut mätinstrument för jämlikhet vilket många kvoteringsförespråkare tycks göra.
Jag tror att det är mycket viktigare, och långsiktigt hållbarare, att arbeta för lika lön för samma arbete. Att få en värdering av insatsen, som inte baseras i vilken den normala könsfördelningen inom ett visst fack är. Om människor får det de förtjänar för sin insats, oavsett om de arbetar på en mansdominerad eller kvinnodominerad arbetsplats så tror jag att vi i högre grad kommer att söka oss till det som intresserar oss och att vi naturligt kommer att få en jämnare könsfördelning i alla yrkeskategorier.
Med det sagt så vill jag åter poängtera att en jämn könsfördelning inte bör vara ett mål i sig. Det viktiga är att vi får jämställda arbetsplatser oavsett hur många män och kvinnor som vill arbeta där. För mig har det väldigt lite att göra med hur många av varje kön som är anställda för hur jämställd en arbetsplats är. Det viktiga är inställningen till, och bedömningen av, ens prestation och hur man släpps in i gruppen, detta oberoende av ovidkommande faktorer (som tex kön).
Det viktiga är att människor fritt, utan att känna att de behöver anpassa sig efter om de är man eller kvinna, svart eller vit, bög/flata eller hetro, etc, känner att de kan välja att göra vad de vill och arbeta mot sina drömmars mål på lika villkor. Jag har väldigt svårt att se att kvotering, mer än kortsiktigt, bidrar till detta!

Nu är jag inte Lady Dahmer men hoppar in ändå. Män kvoteras automatiskt in på vissa arbetsplatser enbart för att de är män. Vi är helt enkelt inte ”vana” vid att se hälften kvinnor på vissa arbetsplatser och det hjälper kvotering mot. Att kvotera in kvinnor höjer också kompetensen på arbetsplatsen – män som har halvdan kompetens får bättra sig om de vill vara kvar.

Jag har funderat mycket på ditt inlägg om syskonbråk och att slå tillbaka. Jag blir faktiskt riktigt chockad av hur många som tycker att den bästa lösningen är att storasyster ska slå tillbaka. Jag tror inte att det skulle låtit likadant (i den här bloggen i alla fall) om det hade varit lillasyster som hade slagit storebror att han skulle slå tillbaka.
Eftersom jag jobbar med barn så har jag en liten ovana att betrakta familjer på stan, och en gemensam nämnare är att när vi föräldrar äntligen reagerar så har det oftast skett en händelse innan som föräldrarna inte är medvetna om. Så den första frågan ska vara till barnen ”vad hände” och sen ska man som förälder LYSSNA ordentligt utan förutfattad mening för att se vad problemet ligger.
Våld i mina ögon är alltid fel även om det i vissa fal kan krävas i nödvärn, men mellan syskon som har föräldrar i närheten ska det inte behövas!
Petra Krantz Lindgren la upp något klokt i dag på Facebook som kanske kan vara nyckeln till att se vad lillebror egentligen behöver https://www.facebook.com/petrakrantzlindgren.se/photos/a.398171166872775.87990.168796566476904/759026580787230/?type=1&theater
Hoppas att det kan ge lite hjälp.

Hej! Har sett på facebook att det startats ett parti som kallar sig M! (maskulint initiativ), och jag blir bara så arg! Men jag vet inte vad man ska göra… ska man bara försöka ignorera att det finns, eller ska man, ja jag vet inte… blev bara så upprörd av nån anledning. Känns som männen vill ta ifrån oss F!, men jag kanske överreagerar. Vad tycker du?

Jag skulle också vilja ha svar på detta! Har till och med sett folk som gått med i denna grupp på facebook och jag blir så fruktansvärt förbannad!!! Alltså ilskan går ej att beskriva med ord. Tänker bara att vi borde tvångssterilisera mer.

”Men ni vet, man måste ju vara så där liberalt DRIVEN och ”vill du så kan du”-fokuserad om sånt ska uppenbara sig och jag har fullt upp med att överleva.”
En bra beskrivning av vårt samhälle och mångas verklighet!

Haha jaa det kan ju bero på att många seriemördare är förvirrade i sina könsidentiteter pga PERSONLIGHETSSTÖRNINGAR. Många seriemördare blev övergivna, misshandlade och/eller våldtagna av sina föräldrar eller någon annan vuxen i deras närhet. Det var inte så att deras mamma tyckte det var okej att de hade klänning ibland och 15 år senare gick de och mördade folk.
Seriöst alltså? Haha! 😀

Moahaha! Givetvis är det din ondsfulla plan för att ditt barn ska bli seriemördare. Krävdes bara en manlig superhjärna för att någon skulle förstå det.
Själv tvingar jag min son att gå på dans i hopp om att han ska bli gay eftersom dom är mycket bättre på att ta hand om sina mammor än straighta söner. Moahaha.

Japp, därför så många kvinnor är seriemördare, för dom tvingades gå i byxor och blev könsförvirrade..
eller justja! ”manliga saker” är ju bra, det är bara ”kvinnliga saker” som är dåligt..
*facepalm*

Klart som fan att vissa män vill ta ifrån *oss* F! ! Det är ett stort hot för vissa män att kvinnor börjar resa sig, ta sig rätten att vara personer och inte kroppar. Höjer rösten och inte längre går med på att gulla med och curla män.
Fy fan säger jag bara!

Tack för att du skrev det! Nu fick jag ord på varför jag blir så upprörd över det här!
Såg även på twitter att en av de som startat M! är Robert ”Pongo” Hermansson, är inte ett dugg förvånad, mer sexistiskt manskräk finns nog inte…

Skillnad på ”får ha klänning” och ”tvingas på (klädesplagg)”
Jag tror inte folk blir förvirrade runt sin könsidentitet för att de får prova och känna sig fram i vem de är. Tvärtom. Om de tvingas in i en mansroll pga snopp fast det inte är rätt för dem är det klart de blir förvirrade.
att få vara den du är och ha de kläder du vill förvirrar inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *