Kategorier
Vardagstrams

Okej trädgårdsproffs hjälp mig här

Det här är vår första vår och försommar i huset. Vi flyttade ju hit i juli förra året. Så därför ser vi lite nyheter/överraskningar i rabatterna. Så jag behöver hjälp att identifiera.
Först denna:

20140523-215044.jpg
Storlek lavendel typ. Ser ut nästan som lavendel fast mjuk och grön. Är det ett ogräs? Är det nåt annat? Viktig info: den växer BARA i rabatterna med odlade perenner, ej i gräsmattan, stenläggningen eller berget. Vilket tyder på att det borde vara odlat.
Nästa:

20140523-215420.jpg
Det är möjligt att jag planterat denna. Vad är det? Nån slags pion? Nä pionerna ser lite annorlunda ut på bladen.
Detta mysterium:

20140523-215538.jpg
Nån jäkla KVIST (?!) som tittar upp i örtlådan. Är det en ört? Luktar inget tycker jag.
Träd:

20140523-215724.jpg
Massa sly av detta överallt. Ej björk.
Mysterium #2:

20140523-220146.jpg
En buske, en meter hög kanske? Spretig. Jättefin. Små blad och just nu rosa små knoppar. Jag har en karta över trädgården och den anger magnolia men eeeeeh… Såvida det inte är en specialmagnolia så… Nej. Vet ni?

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Okej trädgårdsproffs hjälp mig här”

Det sticker upp massa såna där kvistiga grejer som du har i örtlådan i min rabatt. Har ej planterat nåt sånt så det är nåt som har sått sig själv. Undrar vad det är dock för dom är väldigt kraftiga!

Slänger iväg ett par gissningar:
Bild 2: Någon sort av Echinacea eller dylikt? Eller kanske snarare någon sort av Agastache pga de sågade bladen…
Mysterium 2#: Någon form av prydnadsapel?
Äh, det är så mycket lättare när växterna står i blom. Återkom gärna med bilder då så får vi se om någon har gissat rätt! 🙂

Hjälp!
Jag misstänker starkt efter en händelse idag att två tjejer i en lägenhet i min trappuppgång är utsatta för human trafficking! Vad gör jag? Ringer 112? Eller ska jag vänta tills på måndag och anmäla?
100% att de är prostituerade, men de verkar även rädda/kontrollerade och de är utländska/östeuropeiska.
jag har ångest som fan just nu.

Den första påminner mig om en viss blomma, men jag kan inte komma på vad den heter… Nr 2 ser ut som solhatt (rudbeckia). Kvisten i örtlådan kan du nog ta bort, det ser ut som ett träd som har självsått. Sista får mig att tänka på häggmispel, men jag är absolut inte säker.

Åkej, här kommer trädgårdstönten…
Nummer 1: någon typ av törel. Kommer vitt klet när du bryter av en stjälk är det nästan säkert.
Nummer 2: nån sorts rudbeckia.
Nummer 3+4: sälgsly. Ta bort.
Nummer 5: bukettapel

Bild 1 skulle kunna vara någon form av törel finns många olika. Prova bildgoogla törel så hittar du säkert rätt
Bild 2 Chelone obliqua- Sköldpaddsört. Trevlig perenn, vita eller lilarosa blommor. Sprider sig om den trivs. Blir relativt hög ca 1m
Bild 3Vaccinium corymbosum- Hybridblåbär. Köp en till, det behövs två plantor som befruktar varandra. Vissa sorter är självfertila, men även de sorter som är självfertila ger bättre skörd om de är två. Kräver lägre ph-värde i jorden(sur jord). Flytta bort dem från örtlådan (örter vill ha kalkhaltig (basisk) jord) jordförbättra runt blåbären med rhododendronjord eller ogödslad torv.
Bild 4 Salix caprea – Sälg. Slår vildskott över allt klipp bort eller ännu hellre gräv upp! Så du blir av med skiten.
Bild 5 Malus sargentii- Bukettapel (om det är en buske) Malus floribunda- Rosenapel (om det är ett mindre träd)
Lycka till!

Här kommer mina gissningar efter att ha läst inlägget på mobilen dvs svinliten skärm!
1: Törel av något slag
2: Temynta
3 och 4: Sälg
5: Prydnadsapel förslagsvis bukettapel.

Nummer 1 är nån form av lilja, vet inte vilken men kanske en Brandlilja? Trevliga och (ofta) väldoftande blommor att ha i en rabatt, så länge inte liljebaggarna (knallröda) äter upp blad och knoppar. Håll ut, brukar blomma i juni-juli, men nu har det varit varmt så de ser ut att blomma tidigare.
Nummer 2 ser verkligen ut som en Balsamin, men är nåt slags ogräs (alternativt, nåt som odlades i gamla trädgårdar och spred sig som en löpeld). Vet inte vad det heter, får små söta rosa blommor. Kanske du vill spara en, för att se om du gillar den eller inte.
Nummer 3 – Nåt slags träd, men jag tror inte sälg som många andra, men jag kan ha jättefel.
Nummer 4 … ser faktiskt ut som ett ”fruktträd” av nån sort. Eller ett sly.
Nummer 5 skulle kunna vara ett Doftolvon, med tanke på hur blommorna ser ut, och i Älvsjö på ett ställe där jag vet att de har just doftolvon, ser de ungefär ut sådär. Vänta och se om blommorna doftar ljuvligt. Just Doftolvon kan man ha till en trevlig häck, den är fin även när den blommat över. Men det krävs förstås att du har fler såna skott, eller köper fler.
Hoppas du redan besökt Ösmo plantshop! Dyrt, ja, men inte ”Zetas-dyrt”, trevlig och hjälpsam personal även om en är krånglig och inte vet ett jota. Dessutom ett gudomligt fik!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *