Kategorier
Vardagstrams

Att lära barnen vikten av politik

Nu har jag varit och röstat med hela familjen och spänningen är olidlig. Jag är fan livrädd. Men nu har vi iallafall röstat, eller ja det är ju bara jag och Oskar som röstar men vi vill att barnen ska få vara med och lära sig förstå processen.
Ninja sa att hon skulle rösta miljöpartiet, det brukar hennes pappa göra, men ge mig ett par år så vet hon precis var prioriteringarna bör ligga. Hähähä. Skämt åsido, människor i andra länder dör för rätten att få rösta. Och här är vi många som inte ens ids lyfta på röven än mindre ta reda på vad för slags politik de olika partierna företräder.
Jag kommer jobba hårt för att mina barn ska dels få grundläggande kunskap om vad partierna faktiskt står för, dels vad liberal politik handlar om vs. feministisk politik och socialistisk politik och framförallt ge dem en stadig grund att stå på när det kommer till värderingar, rätt och fel.
Nej jag kommer ej lämna dem att ”bestämma själv” för jag tar mitt föräldraskap på allvar. Jag vill att mina barn ska fatta. Såklart får de bestämma själv men de ska fan bli matade ordentligt med röda medmänskliga värderingar. Jag kan inte tänka mig att lämna dörrarna vidöppna för liberalt individperspektiv som ej tar hänsyn till de allra minsta och som vara utgår från plånbok och jag jag jag. Och aldrig aldrig aldrig någonsin kommer jag tolerera sverigedemokratisk fascistpolitik.
Hur kommer valen se ut när våra barn växer upp? Hur gör ni för att prata politik med era små?

20140914-160848-58128475.jpg

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Att lära barnen vikten av politik”

Jag röstade på fi idag och jag är så rädd att de inte kommer in. Jag röstade första gången förra året när jag just fyllt 18. Jag röstade då på SD och jag skäms så fruktansvärt över det. Som tur är så har jag fattat nu. Jag tror att många som röstar på SD verkligen inte fattar vad de lägger sin röst på. Fyfan alltså vad dum jag var!! Du lady dahmer är en stor del i mitt feministiska uppvaknande och jag vill bara säga tack för att du orkar!

Men ponera att Ninja om 15 år, beslutsam och politiskt intresserad, tror starkt på t.ex. Moderaterna? (Nu har föräldrars åsikter stort inflytande på värderingar, men tänk om liksom)
Hur tänker du att du ska bemöta det? Min mamma är moderat och har alltid tryckt upp det i ansiktet på mig, och hon blev skitarg när jag röstade rosa i våras och rött nu. Jävligt jobbigt, kan jag lova.

Jag skulle vilja säga att du gör ett bra val för dina barn. Mina föräldrar har alltid involverat mig i valen och pratat politik för att jag och mina syskon skulle lära oss hur sverige styrs och förstå hur viktiga vi är för demokratin. Hemma hos oss har det alltid varit accepterat att ha olika åsikter bara man vet vad man grundar dem på.

De flesta barn/ungdomar röstar så som föräldrarna röstar. Jag själv har inte varit så intresserad av politik förrän de senaste åren. Dock har jag röstat efter känsla. Jag har aldrig påverkat mina barn medvetet med argument. Trots det har de tre äldsta röstat likadant som jag och deras far. Den fjärde som nu ska rösta för första gången har själv tagit reda på vad de olika partierna står för och sedan diskuterat hemma med mig. Hon röstar annorlunda än jag men jag respekterar hennes val och hennes engagemang i de frågor som ligger närmast henne. Så gör jag.

Vi pratar mycket politik hemma, inte i första hand partipolitik utan mer allmänt om ideologier, samhället och värderingar. Mina ungar vet vad jag har för åsikter och hur jag röstar, men jag kör inte ner i halsen på dem vad som är ”rätt” och ”fel”, utan vill att de ska tänka själva. Men visst skulle jag bli jävligt besviken om de gick med i muf 😉

Jag har alltid röstat vänster, utom en gång för åtta år sen när jag fick nån tillfällig hjärnhicka och röstade på Centern…
Vi pratade aldrig politik hemma vad jag kan minnas, det var liksom annat som kom i vägen.
Röstade åt vänster redan i onsdags, så nu lutar jag mig tillbaka och litar på att svenska folket använder skallen och faktiskt tar sig till vallokalerna. 🙂

Jag har en 5 åring som tittat på debatter med oss och som vi förklarat saker för. Hon ville rösta Miljöpartiet. Jag själv är liberal men även feminist. Jag röstade F! i detta val och det vet min lilla tjej om. Vill ha kvar Alliansen vid makten men jag tycker det är viktigt att F! kommer in.

Vi snackade sällan politik hemma. Jag har alltid skött mig själv, så det vara likadant när det kom till valet. Det är tredje gången jag röstar nu och jag har alltid röstat rött. Sen vad min familj röstar på, det har jag ingen aning om och jag bryr mig inte alls. Deras åsikter rör inte mig i ryggen.
Vad föräldrarna röstar på och hur de beter sig i allmänhet är så klart viktigt, men det är inte avgörande. Barnen kan fortfarande tänka själva och kommer troligen alltid gå sin egen väg, man får helt enkelt bara hoppas på att de gör rätt val här i livet, oavsett vad det gäller.

Vi pratar dagligen om att det är viktigt att vi som har pengar över ger till andra som inte har det. Barnen får ge pengar till tiggare just för att vi har pengar att ge. Vi vill lära dem att dela med sig.
de var också med och röstade. Vi pratade om att jag och maken röstar för ett parti (fi) som vill att alla människor ska ha samma möjligeheter oavsett vem vi är. Det är så grymt viktigt att vi lär våra barn medmänsklighet och öppenhet och tolerans för andra.

Mina föräldrar brukade inte prata så mycket politik, dem har dock alltid röstat på sossarna så mycket vet jag, men dem är inte jätte insatta. Själv blev jag intresserad av politik i tidig ålder..Röstade vänster förra valet och F! denna gång.

För mig är det självklart att planetens välmående går före alla små mellanmänskliga frågor. Nu har jag inte diskuterat det rent partipolitiskt med mina barn då jag inte tror de kan greppa det ännu men det är iallafall vad jag avser förmedla till dem.

Vi ÄR planeten, DUH.
Varför mosätta? Varför inte sträva efter balans och harmoni istället för att köra onda människro vs. snälla djur/blommor-köret?
Välmående friska människor bryr sig mer om miljö än de som knappt har mat på bordet vettu.

Vårt barn har varit med oss till vallokalen varje gång det varit val. Första gången var han knappt en månad så han fick väl inte så mycket intryck då, men nu i år har han fått se hur det varit. Både nu och till Europa-parlamentet. Pratar ofta om mänskliga rättigheter, demokrati, jämställdhet o.s.v. men ännu inte partipolitik då han är 4 år. När började ni med mer än ”allmänt” prat?

Jag är politiskt aktiv och ensamstående förälder. Mina barn har hängt med till valstugan, och gått runt och pratat med politiker även i de andra valstugorna (även fast det just nu mest handlar om vem som hade godast godis…), pratat om valet hemma. Äldsta dottern (åtta år) har varit väldigt intresserad av vilka alla människor på valskyltarna har varit och frågat mycket kring det. I alla fall så är det ett naturligt inslag för mig och för dem. För mig är det viktigt att uppfostra båda mina döttrar till att se medmänsklighet, demokrati, tolerans och självständighet som viktiga inslag – sedan får de självklart rösta på det parti som de själva väljer den dag de fyller 18. Yngsta dottern har redan bestämt sig för att rösta på det rosa partiet (vilket inte är det samma som jag röstar på)… 🙂

Jag har två skolbarn, en etta och en tvåa. De har pratat politik i skolan, de kommer hem och vet vilka partier som har vilken partisymbol och lite enkelt vad alla partierna står för. Det är ganska roligt att se min 7-åring komma med bättre argument till vad hen ska rösta på än vad andra vuxna gör.
Som det ser ut nu har vi en liten miljöpartist i familjen, för miljön är det viktigaste vi har anser hen.
Annars är det nog så att det är vi som föräldrar som lägger deras värdegrund. Vi pratar ofta om olika kulturer, om alla människors lika värde. Vi pratar om att det inte spelar någon roll om man är kille eller tjej som klarar en allt lika bra. Vi lägger mest vikt vid människan i det här hushållet dock. Ekonomi och välfärd kommer sen. Just Nu fokar vi på att de växer upp till bra kompisar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *