Kategorier
Vardagstrams

Kamprad = Djävulen?

Håller på att skruva ihop en IKEA Kura-säng till barnen.

20140916-165210-60730389.jpg
Mmmhm. Ni hajjar. Jag hatar denna möbel så fantastiskt mycket. Trodde ej detta hat var möjligt men ska förklara varför:
Innan jag började montera så ägnade jag tre dar till att måla denna möbel gul. Jättefint i barnrummet tänkte jag. Slarvade lite med grundarbetet men grundade med sån där kletig grundfärg som kryper in i trät tänkte att det räcker jättebra. Nej det gjorde det inte. Märkte jag redan efter andra lagret guldfärg men tänkte att jaja ok jag får väl laga allt som inte fäster ordentligt när möbeln är färdigbyggd.
Så idag har jag byggt ihop en tredjedel av detta fanskap. Det var jobbigare än jag trodde. En trädel sprack (!!!) och jag fick laga med massa nubb, trälim och två långa skruvar. Det blev inte snyggt alls men så fick det bli. Lite spackel på det sen så.
Lärdom: När man bygger en möbel så stöter man lätt till kanter och sånt. Resultat: jättemycket färg har stötts av. Jättemycket. Jaja. Får väl grunda lite till på dessa områden och måla ett lager gult till.
Nu till min fråga: kan jag båtlacka hela skiten? Kommer det bli slittåligt? Och kommer det framförallt låta färgen sitta kvar eller är det helt kört?

20140916-165813-61093018.jpg

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Kamprad = Djävulen?”

Vilken sorts färg hade du?
Ska måla ett köksbord och blev rekommenderad Lady supreme finish för att den skulle göra ytan hård och stöttålig, återstår att se. För övrigt avskyr jag Ikeas möbler, de jag köpt har alla blivit vingliga eller skeva, alt. nötta och buckliga efter en tid.

Vilken sorts färg hade du?
Ska måla ett köksbord och blev rekommenderad Lady supreme finish för att den skulle göra ytan hård och stöttålig, återstår att se. För övrigt avskyr jag Ikeas möbler, de jag köpt har alla blivit vingliga eller skeva, alt. nötta och buckliga efter ett år.

Välj en lacknaftabaserad färg, håller med om rekommendationen att använda Lady färg. En vattenbaserad färg torkar utifrån och in, det gör att den ligger som en hinna på materialet. En lacknaftabaserad färg torkar inifrån och ut vilket gör att den fäster bättre och blir hårdare. Nackdelen med just Lady-färgen är att den tar mer än ett dygn att bli helt torr. Men det är helt klart värt varenda minuts väntan.
Jag har kökstolar målade med Lady för 12 år sen och de är fortfarande utan flagig färg.
Lycka till!

Jag vet inte om jag är sjuk men jag tycker det är roligt med ikeamöbler, liksom ett jättepussel för vuxna. Det brukar inte bli några problem om man läser beskrivningen och följer den. Att träet sprack var ju inte så kul och tyvärr lär du väl inte kunna få göra någon retur när du målat den men i vissa fall bör det ju gå att limma med trälim ändå.
Målning däremot… Jag målade min dotters lilla trähylla som ser ut som ett hus och höll på att dö för det var så tråkigt och jobbigt. Det blev i alla fall hyfsat snyggt till sist och även detta blev målat i gult.

Hej,
som gammal anställd på färghandel kan jag informera om följande:
– Ren lacknaftabaserad färg finns ej att få tag på längre pga miljökrav. Däremot finns det en slags ”hybrid” som har oljan i sig men är vattenlöslig. Den blir en något hårdare yta på.
– Alla färger (oavsett märke) fungerar ungefär likadant, alltså ingen vits att betala dubbla för norsk Jotun färg.
– Båtlack på är ju kanske bra för ytan MEN – den gör att färgen gulnar (ex om du har målat på vit färg) samt att det ändå är hur pass bra färgen sitter från botten som avgör. Om den fäster dåligt från botten så spelar det ingen roll vad du har ytterst. Med andra ord – grundfärg är A och O. Rugga upp ytan lite lätt först med sandpapper, på med grundfärg, torka, rugga ytan lite till och två strykningar med toppfärgen.
Apsurt och tråkigt tyvärr.

Jag vet inte hur båtlack är på färg, men får lita på färggandlaren i inlägget ovan.
Däremot har vi kört båtlack på vår trapp (som inte är målad med färg) och det sitter superbra och är slitstarkt. Dessutom blir det blankt men inte halt.

Haha jo…Jag har ett skrivbord hemma som är helt silvertejpat på ena sidan….jag liksom tappade hela skiten när jag skulle vända på det och var skitarg och orkade inte. Men det verkar hålla i alla fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *