Kategorier
Vardagstrams

Jag utses till det dåliga exemplet att ta avstånd ifrån

Elaine Eksvärd menar att Hugo bara svarar på den kritik han fått, med sitt inlägg.

elaine hugo hälsohets

Att jag ”bara lever mitt liv” är ju inte riktigt sant. Isåfall så hade jag inte skrivit så mycket i denna fråga. Jag ÄR ju en kroppsaktivist/tjockaktivist som krigar för att få finnas samt promotar en alternativ syn på kropp, hälsa och vikt. Så ja, jag ”hetsar” mer än gärna fram en alternativ syn som tillåter människor att få leva sina liv ifred i de kroppar de har, utan pekpinnar, utan att skämmas och utan att bli utsatt för fatshame. Det är liksom min grej.

Men att jämföra detta med den vikt- och hälsohets som råder är ju bara absurt. 

  

Tänk om jag till exempel kunde posta sådana här bilder utan att bli överöst med kommentarer om hur farlig och dålig min kropp är? Hade jag varit smal så hade ingen brytt sig om att jag äter skräpmat eller chips. Som Hugo antyder i sitt inlägg: man får unna sig glass om man tränar. Som om glassen blir mindre onyttig för att man lyfter vikter efteråt. (Det blir den inte. Men Hugo förväxlar övervikt med ohälsa. Man får äta glass om man förbränner den efteråt för då blir man iallafall inte tjock dvs det handlar om kroppsform, inte hälsa) 

Och tänk om jag kunde skriva om livet som överviktig och hatet vi möter utan att smala känner ett behov av att trycka till mig lite extra?

gnäll

tjock och lat

fetthat

(Kommentarer som dyker upp när en pratar om hur tjocka demoniseras och förtrycks)

Men tillbaka till Elaines inlägg: Jag ogillar liksom inte Hugos livsstil. Min kritik mot personer som skriver mycket om träning. kost och vikt handlar inte om livet de lever utan om normerna de reproducerar när de offentligt skriver och uppmanar andra att göra si eller så.

Jag har heller aldrig kritiserat Hugo (eller Elaine) i denna fråga. Jag har aldrig nämnt deras namn eller pekat ut dem som hetsare eller upprätthållare av utseendenormer eller vad det nu är. Jag har inga problem med att människor gillar att träna eller intresserar sig för kost. Jag gillar också att träna och är antagligen starkare än många av de som gärna problematiserar min kropp. Men eftersom att jag är tjock så är min styrka helt plötsligt ointressant. 

Vad jag däremot har gjort är att jag har efterlyst eftertanke och samtal kring vilka normer vi reproducerar och då riktat mig åt de som obetänksamt postar sådant som reproducerar och cementerar just de normer vi påtvingas. En del av det jag kallar hets. Många bäckar små som bygger ett enormt hav som få av oss kan värja oss ifrån.

Hugo använde mig som en motpol till det som är rätt, bra, sunt och hälsosamt. Jag får vara det dåliga exemplet som han kan ta avstånd från och som hans läsare kan ojja sig kring.

Det är att sparka på en människa (och grupp framförallt) som redan får skit DAGLIGEN för att jag har mage att vara tjock utan att vilja förändra detta. Frågan är varför han känner att han ens måste bemöta EN person som utmanar alla de hundratusentals andra som dagligen promotar en kroppsbild som lär oss att hata oss själva? Frågan är varför Elaine tycker att vi är lika goda kålsupare?

vikthets

En sista sak bara innan jag avslutar: Elaines kommentarsfält under inlägget är en fröjd för hjärta och själ (!!!) och jag uppmanar er att läsa varendaste kommentar! Ok nån trist slinker mellan, men idag känns det faktiskt som att allt mitt tjat fått många att förstå. Det är helt otroligt! Så här såg det inte ut i diskussionerna förr. Då krigade man ensam. Nu är jag alldeles överväldigad av det enorma stöd och engagemang jag får.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Jag utses till det dåliga exemplet att ta avstånd ifrån”

Spot on som vanligt! Fan vad trött jag blir.. Låt folk vara tjocka ifred, folk behöver inte bry sina små huvuden över det överhuvudtaget!! Blev otroligt besviken på både Hugo och Elaine då jag läser båda deras bloggar. Funderar dock på att sluta då det fokuseras för mycket på kropp och träning. Jag orkar inte!! LD jag fattar inte hur du orkar när du får så otroligt mycket skit från alla håll. Men för samhällets skull och för min så hoppas jag att du gör det, för det här är så otroligt jävla viktigt och jag hoppas att fler kommer ta till sig budskapet och förstå!
Tack för grym blogg!
Kram

Du är så himla härlig och klok! Man klamrar sig fast vid din blogg som ett litet halmstrå när man runt sig översköljs med smal/träningsideal. Du hjälper till att rädda min psykiska hälsa och livsglädje, kan inte tacka nog för det:-) Fasiken, man har bara ett liv, jag vill inte fylla mitt med evighetsprojektet vara smal och snygg i ”samhällets” ögon. Jag vill ha roligt, få vara lite galen, dansa efter min egen själ pipa istället! 🙂 Din blogg hjälper till otroligt mycket faktiskt.

Jag blir bara så förbannad på Elaine som är (eller var?) din vän. Jag skulle ALDRIG göra så här mot en vän. Det är helt fullständigt omoraliskt. Vänner ska man vara rädd om och inte hänga ut som dåliga exempel (tänker även på amningsgrejen i somras). Också komiskt när folk är på föraktets/föraktarnas sida att de alltid tycker att alla minsann är lika goda kålsupare. ”Att bli arg över mobbning är minsann lika illa som att mobba!” ”Att protestera mot rasism är minsann lika illa som att kalla rasisfierade för skräp!” ”Att försvara sig mot fetthatet är minsann lika illa som att hata på feta!” Feta är den enda gruppen som det inte bara är socialt accepterat att mobba, det är t o m ÖNSKVÄRT. För då kanske de går ner i vikt ju, de lata glupska jävlarna.

Det här är första gången jag har kommenterat, och jag har följt din blogg så himla länge nu. Du är så himla viktig, och det du pratar om öppnar inte bara ögonen för så många, utan också hjälper. Jag är så tacksam, och jag är säker på att jag inte är ensam. Du är fantastisk, och vi är så många som är så tacksamma att ha dig. Tack för allt du gör!!

Jag är otroligt tacksam för att du fått mig att förstå. Under dessa dagar debatten tagit fart har jag för första gången fått ord på den skam som jag burit på. Att det sträckte sig lång utöver skolmobbing och självförakt. Jag har själv upplevt läkare som i sin maktposition inte tagit min sjukdom på allvar, pga tjock. Om du inte kämpat för att att öppna våra ögon hade jag aldrig förstått hur illa han faktiskt betedde sig. Tack för att du orkar!

Skulle vara intressant att veta vilka och hur många det är som känner sig manade att börja frossa i Ben&Jerry’s å grillchips sedan de läst Ladydahmer på sociala medier.
Lite empiriska resultat tack! Någon bör väl kunna sammanställa lite statistik över LD’s påstådda makt över de frossande människorna i konungariket Sverige som somliga påstår att hon har.
En bild på LD & lökringar får tydligen folk att börja äta helt okontrollerat enligt vissa, det är nog dags att visa upp lite fakta på det och inte bara känna saker.

Jag följer inte Elaine men blev faktiskt förvånad över den bristande analysen då jag fått intryck av att hon annars är en rätt så klok person.
Men blev, som du, glad åt att så många i kommentarerna tänkt ett varv till. Suckar dock över den lilla diskussionen i slutet av kommentarerna:
– Ortorexi är ett växande problem, som döljs i hetsen.
– Fast de flesta är fortfarande feta/överviktiga/chipsätande och övervikt kostar så mycket peeeeengar!
Finns det inte en tanke på att den lavinartade psykiska ohälsan hör åtminstone liiite ihop med de absurda krav som ställs på framförallt kvinnor idag där det faktum att man MÅSTE vara snygg (stark är det nya smal, tidelipom) är en väsentlig del? Och ska vi snacka skattepengar är väl den psykiska ohälsan som breder ut sig ett svart hål. Så om man är så jävla mån om att spara skattepengar är det väl dags att hålla käft och sluta hälsohetsa sina mulliga medsystrar till kroppsångest?!
Bli så trött på att ”hälsa” bara räknas i muskler. Min övervikt ett resultat av min psykiska ohälsa. Det innebär att jag inte blir smalare av att skammas för att jag är tjock, eftersom det ger mig mer ångest. Är det verkligen så svårt för folk att förstå?
Ursäkta avhandlingen. Är väldigt glad att du är tillbaka.

Jag är så glad att du börjat blogga igen. Upptäckte dig sent, när jag nyligen blev mamma, och då hade du precis tagit bloggpaus så fick nöja mig med att läsa gamla inlägg. Och nu: nya! Lyckan! Jag har alltid hatat min kropp, sparkat på den och äcklats av den och aldrig aldrig aldrig varit nöjd, oavsett40 kilos övervikt eller ingen alla (hallå jojo-bantare!)
Men vet du vad, du får mig att om inte älska min kropp så åtminstone stundtals acceptera den och det är tamejfan ett jättekliv. Och du får mig att se på tjockhet och fellow tjockisar på ett helt annat sätt för jag har verkligen varit en sån som sett mig själv och andra som lite latare och lite dummare som
Inte kan hålla oss i form som så många andra. Så TACK!!!!!!

”Min kritik mot personer som skriver mycket om träning. kost och vikt handlar inte om livet de lever utan om normerna de reproducerar”. Det var typ BAAAM!
Det här är lite out of topic, men alltså jag har en fråga angående din upplevelse kring feminismen i bloggvärlden. Jag vet inte riktigt om du läser de mindre feministiska bloggarna, eller om du enbart läser de mer professionella feministbloggarna. Men min fråga är vad du tycker om ”vit feminismen” som många gånger är enda fokuset på de feministiska bloggarna?
Det är få feministbloggar som jag stött på, som behandlar feminismen som helhet. Det är nog du, och ngr till, som t.ex. Cissi Wallin, Fanny Åström som talar om feminismen bortom sina egna intressen. Ni tar t.ex. upp könsidentitet och höjer rösten för de som t.ex. känner sig som det motsatta könet, känner sig varken som man eller kvinna, eller de som känner sig som både och. Och det trots att ni själva inte definierar er som transgenders. Du har t.ex. talat om kvinnodominerade yrkens situation, även om du själv inte arbetar som t.ex. sjuksköterska. Med det här vill jag säga att ni talar om feminismen, och inte enbart era egna intressen inom feminismen.
Jag vill därför fråga om du anser något om ”vit feminismen”? Det var nyligen som jag hörde begreppet, och det var efter att jag igår skrev ett blogginlägg om mina observationer kring feministiska småbloggares fokus i deras bloggar. Det feministiska i bloggen känns mer som en marknadsföring för bloggen, än som en feministisk kamp för jämställdhet. Det känns mer som att man vänder kappan efter vinden och följer med den rosa strömmen för att den råkar finnas där, och där man enbart kämpar för sina egna intressen.
Är det ngt, du som feministisk storbloggare, också märkt? Eller är det bara jag som läsare som märkt skillnaden på feminism och feminism bland feministiska bloggare här i bloggosfären?

Har följt debatten länge nu och jag förstår verkligen din frustration. Själv måste jag akta mig noga för att kommentera min egen kropp negativt vad jag än må tycka. Är nämligen högstadielärare och vill att alla mina elever ska må bra och vara stolta över sig själva och sina kroppar.
Jag har några kilos övervikt men är inte tjock och diskrimineras inte p.g.a. hur jag ser ut. Är dessutom väldigt noga med att inte publicera i sociala medier hur mycket, långt eller snabbt jag sprungit för det påverkar vad än folk säger.
Sedan är det verkligen en sned bild av hälsosam vi får. Bara du är smal är du hälsosam. Så fel. Den starkaste fysiskt som jag känner är ganska kort och lite rund men förbannat stark och skulle springa ifrån de flesta av oss. Hon är en av mina förebilder i livet. Någon mer positiv, levnadsglad och ”sund” människa får man leta efter.
Så stå på dig! Även om jag inte är tjock så står jag på din sida. Om inte för min egen skull så för alla andra därute som tvingas skämmas och diskrimineras för sina kroppars skull.

Att göra denna jämförelse blir så jävla löjlig D:
Hur många människor känner skam när de inte har ätit chips till frulle egentligen?
Samtidigt känner jag riktig skuld när jag skolkar från träningen vid förkylning. Sunt var det här.
Du är så jävla grym.

Halleluja-moment när jag läste i kommentarerna hos Elaine. Äntligen, de fröna du sått och vattnat med sån tålamod och kunskap har börjat växa! 🙂 helt underbart. Fortsätt kämpa, du är bäst!

I dag har jag ätit tonfiskpasta med riktig grädde, och glass och choklad <3 hela dagen lång!
I sommar är också första sommaren jag känt mig riktigt avslappnad på stranden, detta pga att jag satsade en del pengar på en riktigt bekväm och någrolunda snygg baddräkt som alltså inte visar magen. Känner mig såå mycket mer avslappnad, och slipper detta ändlösa då man ska hitta en billig bikini som ändå sitter skit och är obekväm. Har accepterat min feta kropp och njuter varje dag! Det är äkta lycka <3 det har tagit år, och under dessa år har nog inga träningsfreaks hjälpt mig. Det minsta. De må ha sitt, men det hjälper inte mig till att bli lyckligare.

ÅH LD ASSÅ DU ÄR UNDERBAR. jag har läst det mesta du skrivit om fatshaming och hälsohets, och innan jag gjorde det var jag typ en annan människa, som inte såg ett alternativ, där man kan älska sin kropp utan att ha uppnått sina fucking viktmål. Jag älskar dig.

Jaa! Mer fettaktivism! Jag blir så lycklig över att det börjar bli liite mer nyanserat, det gör så otroligt mycket att ha backning när en försöker förklara för folk att hälsa är oberoende av storlek! <3

Pepp och heja! Vill bara tillägga en grej, ang. en glass blir inte nyttigare för att en tränar bort den efteråt. En sak jag lärt mig är att kroppen bättre klarar av att ta hand om blodsockerhöjningen/insulinpåslaget på ett mer stabilt och opåverkat sätt om en är vältränad, inte om en tränar efteråt enbart. Och det behöver inte betyda att en person med ”övervikt” inte är vältränad!
Tänk om träningsbloggar kunde uppmuntra alla att träna oavsett kroppsform/-storlek, en måste inte vilja vara en fitnesstyp bara för att en vill träna. Det får ju människor att vilja träna mindre för att en känner att en ”inte är med” på samma sätt, typiskt dumt!
Nåväl.
/ P, nyfrälst sportis som gärna skulle se lite av dina biceps :))

Bara att stå vid datorn istället för att sitta påverkar hur kroppen hanterar blodsockerhöjningen/insulinpåslaget efter en måltid. Det var en brittisk dokumentär om effekterna av stillasittande som gick på svt för några månader sedan. Den visade på det viktiga med vardagsmotion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *