Kategorier
Vardagstrams

Nu får smala människor sluta kapa tjockisfrågan

Malin Wollin ger sig in i tjockdebatten.

tjock malin wollin

Och jag känner bara att NEJ NEJ NEJ! Tjock är man när man saknar smalhetsprivilegier. Tjock blir du inte för att du känner dig tjock. Tjock är ingen känsla, det är en kroppsform och vi som är ”tjocka på riktigt” blir diskriminerade och förtryckta. Det blir man INTE om man ”känner sig tjock” eller ”gått upp x antal kilo” och fortfarande är smal.

Vi som är ”tjocka på riktigt” får sämre sjukvård. Läs det igen. SÄMRE SJUKVÅRD. Vi får även lägre löner, sämre chans till jobb, till promotion, till löneutveckling. Tjocka utsätts för ett omfattande samhällshat och demoniseras på en nivå som få grupper gör. Vi slåss för våra jävla liv medan smala människor med kroppsångest (som ABSOLUT också ska tas på allvar såklart) uttrycker tjockhat på vår bekostnad.

Jag kommer bombardera er med fler inlägg om detta.

tjock sur

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Nu får smala människor sluta kapa tjockisfrågan”

Åh, jag är så glad att du är tillbaka! Trots att inläggen i sig kanske inte osar positivitet(hehe, som frågor om förtryck sällan gör), blir jag så otroligt peppad av allt du lägger upp! Glad för att bli arg så fort jag läst ett inlägg! Du behövs och du gör skillnad, hoppas du slipper allt motstånd från dina egna denna gången 🙂

Ååh, vad jag gillar er båda två, Natashja och Malin!
Ni är skarpa och snabba och har en väl kalibrerad inre kompass, även om ni här (kanske?) krockar lite. Älskar er diskussion under Malins inlägg. Snälla slå er ihop och ta över världen!
(Jag tar vilket jobb som helst på ert presidentkontor, bara för att få vara med! CV: jag kan snyta ungar, laga svingod (vegetarisk) mat, skriva stenhårda tal, kopiera dubbelsidigt, ordvitsa samt ordbajsa.)

Jag har fått en så total annan bild av det här med att vara tjock och smal sen du började skriva om det. Jag är smal, men har rätt länge haft komplex över min mage. Det är så jävla sjukt att så många människor hatar sina kroppar. Och det sjukaste är att vissa människor hatar ANDRA MÄNNISKORS KROPPAR. Med alla ”råd” och ”tips” om hur feta ska kunna gå ner i vikt osv. Älskar att du alltid lägger upp bilder på dig själv också, och bara visar alla ”jag skäms inte, jag ser ut så här, och det är okej”.

Ja tack, bombardera oss! Jag älskar dina inlägg om fettföraktet och förtrycket mot feta. Även om det alltid är lika nedslående att se hur många människordet finns som älskar sina fördomar. De har investerat så många känslor i sina föreställningar om feta och fetma att de hellre ignorerar vetenskap och fakta än gör upp med sina övertygelser. Nu ska jag läsa igenom din och Malins konversation.

Smal är inte heller en skyddad titel. Så jag som är plus size ska börja kalla mig själv för smal i alla möjliga sammanhang. Loooovar att ingen kommer bli provocerad! *Vinkar med gäddhänget och dubbelhakorna*

Jag skrev en kommentar på Malins blogg inspirerad av Nicole här ovanför. Vi får se om den blir godkänd, men blir den inte det så finns den här:
Smal är inte heller en skyddad titel. Om jag som väger 150 kilo till 160 cm säger att jag är smal för att det känns så, så finns det ingen som kan ha några synpunkter på det eftersom luften är fri. Ingen kan tycka någonting om det eftersom ingen kan avgöra vem som är smal och inte. Det finns nämligen ingen som är smal ”på riktigt”. Alla är smala om de känner sig smala eftersom smal är en känsla och inget som beskriver hur någon ser ut. När det gäller kroppsform finns det inämligen inga objektiva uppfattningar. Allt har att göra med hur man känner sig. 40 kilo eller 300 kilo spelar ingen roll. Men det är märkligt, för varje gång jag postar bilder på min kropp och skriver att jag känner mig smal får jag alltid massor med kommentarer om att jag fet och tycker jag någonting annat måste jag ha en förvirrad kroppsuppfattning och därmed bör jag banta å det snaraste. Ät mindre och rör dig mer. Energi in, energi ut och det är faktiskt FARLIGT att vara fet, ni vet. Om jag var en cynisk jävel skulle jag tro att folk anser att de visst kan ha synpunkter på detta trots att luften är fri och att de visst kan avgöra vem som är smal och vem som inte är det samt att det verkar som om vissa kvinnor vill att andra ska vara smala så de är med i klubben. Vilken tur då att det inte finns en gnutta cynism i mig 🙂

Vissa av mina kursare (ungefär hälften) är såna som snackar om att de måste gå ner i vikt jämt och ständigt. Att de inte ska äta det ena och det andra och klagar över vikten, mage, lår eller vad det nu kan vara. Dessa personer är normalviktiga, några smalare. Så sitter jag där som den tjockis jag är och ba jahopp… Mår dåligt av det och mina komplex, som blivit bättre innan jag började plugga, har förvärrats.

Jag stör mig, relaterat, på ”välvilliga” röster som när jag i ett relevant sammanhang sakligt tar upp att jag är tjock säger Näääää, du är ju inte tjock!
Som att det var nån form av bekräftelse på att så inte är fallet jag fiskade efter. Brukar kontra med att tala om hur lång jag är och vad jag väger. Sedan brukar de hålla med om att jag är tjock, och sedan kan konversationen fortsätta. Ibland behövs också en påminnelse om att det faktum att jag är tjock inte gör mig till en sämre människa och således inte är nåt som måste hyssjas. Har gått upp ett ljus för vissa under åren.

Hej!
Kan nån hjälpa mej här? Jag har alltid sett på mej själv som tjock, helt tills jag lärde mej av dej LD att tjock är ingen känsla, men ett faktum. Det har gått in. Jag är inte tjock och upplever inte direkt att jag blir stämplad som det. Men jag blir ändå inte helt lämnad ifred. Jag är en sån som ”borde göra nåt innan det går för långt”, ”lägga om kosten och börja träna” enligt samhället. Det är min kroppsform som syns i reklamer för bantningspiller etc och det är ju inte tjocka kroppar! Hela världen får höra att har en en kropp som min är den inte godkänd. Jag motiveras av dej LD att inte ta åt mej och pratar mycket om dej och ditt resonemang för att sprida människosynen. Är jag ute och cyklar? Är jag en sån som stjäl er kampsak? Jag vill verkligen inte förnärma er som jag beundrar otroligt mycket!

Jag kan bli så sjukt trött på allt gnäll från smala att de är tjock, och de ggr jag påpekar att de inte alls är tjocka, jag är tjock, så får jag oftast svaret ”men guuuu, du är inte alls tjock”. Så står jag där och funderar på hur fan man ska förklara att om du som väger 50 kg mindre än mig kallar dig själv tjock så är det jävulskt ologiskt att inte gå med på att jag är tjock…

Måste bara säga att jag älskar bilden!
Har läst dina inlägg tjockföraktet och vill säga att jag blir så himla matt på de aningslösa kommentarerna du bloggar om där man likställer icke överviktig med hälsosam och någon som tar hand om sin kropp. Så jävla självrättfärdigt att gå runt och tro att det är så enkelt.
Hälsingar från en icke överviktig, vältränad, ohälsosam människa

Så fruktansvärt ologiskt att definiera människor utifrån vilken kroppsform man har. Inte fan blir jag dummare i huvudet bara för att jag är fet. Det känns som om det är så resonemanget är bland arbetsgivare, läkare och alla ”smalhetsare” där ute i samhället. ”Är du fet så är du dum, och är du dum så ska du särbehandlas, mobbas, förtryckas och bli utstött”. Ja, jag känner hur hjärncellerna brinner upp när jag gått upp ett kilo… Jag måste läsa på lite mer om socialpsykologi för att kunna förstå detta. Seriöst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *