Kategorier
Vardagstrams

Bara för att hjärnan tycker att det är logiskt så betyder det inte att det är sant

Jag satt och redigerade podd i går och i ett av avsnitten läste jag upp kommentarer jag fått på facebook och den här godingen fick mig att skratta rakt ut. Så träffsäker att jag bara måste dela den med er! (Och ja det kommer fler poddavsnitt inom kort!) 

Men här är kommentaren: 

”Vi har ett allvarligt problem med kunskapsföraktet i Sverige. Och det verkar som att det blivit mer alarmerande sedan internet blev var mans egendom. Ingen behöver ha läst för ämnet adekvat fakta, som vetenskapliga artiklar, forskning eller mer avancerad litteratur, för att anse sig vara expert på det mesta, men kroppen i synnerhet.

Alldeles för många verkar tro att bara för att deras hjärnor har förmågan att spruta ur sig åsikter som samma hjärna tycker verkar logiska, så är det både sant, rätt och riktigt och slår alla vetenskapliga fakta som det tagit årtionden av forskning att komma fram till.

Så här:

Hjärnan: Tjocka är det pga att de lever ohälsosamt.
Jaget: Är du säker på det?
Hjärnan: 100 procent. Skriv det i en kommentar nu!
Jaget: Okej. *knattrar iväg ”Om tjocka levde hälsosamt så skulle de inte vara tjocka blablabla.”*
Person som läser kommentaren: Fast det där stämmer inte. Här har du en länk till en vetenskaplig artikel.
Hjärnan: Skulle inte jag veta vad jag pratar om? Humbug! Lyssna på vad ditt ego har att säga om saken.
Egot: Du vet alltid bäst. Du behöver varken högre utbildning inom ämnet eller lyssna på de som har det. Dina åsikter slår sånt alla dar i veckan!
Jaget: Är du säker?
Egot: 100 procent. Fortsätt upplysa de andra dumhuvena i kommentarsfältet nu!
Jaget: Okej!”

– Maria Engelwinge / When Darkness Falls, trogen kommentator, briljant fettaktivist och vän.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Bara för att hjärnan tycker att det är logiskt så betyder det inte att det är sant”

Håller absolut med men vill även tillägga att sedan så finns det dem som bara för att de tagit del av en abstrakt eller två av vetenskapliga artiklar så är de övertygade att de sitter med kunskap och vet att tolka och förstå dem rätt samt vara övertygade att just den artikeln som de läst (men kanske inte förstått att göra korrekt slutsats av) som befäster just det hen vill tro på är den som är korrekt istället för att inse att det förmodligen finns en uppsjö med forskning som visar exat på motsatta resultat.

Alltså, kunskapsföraktet tycker jag i mångt och mycket är en tröttsam myt. Å andra sidan kanske upplevelsen av det påverkas av vilka kretsar en rör sig i och vilka en kommer i kontakt med. Men på det stora hela? Hatar begreppet kunskapsförakt. Känns ofta som att begreppet används för att:
1) utmåla sig som förtyckt i egenskap av beläst
2) uttrycka ett illa dolt klassförakt
3) föra fram en problemformulering utan särskilt hög verklighetsanknytning
Det här tyckte jag trots min generella upplevelse av begreppsanvändningen var träffsäkert, gillar WDF.

Det kanske är en myt? Det kanske är MIN hjärna som sprutar ur sig att det är sant, haha! Att jag skrev så beror på att vetenskap så sällan (enligt min erfarenhet) tas på allvar i kommentarsfält. Som det här med fetma, hur det uppstår och varför det är så svårt att få bort det. Alla artiklar med aktuell forskning som jag tagit del av säger samma sak: Energi in, energi ut är inte en tillräcklig förklaringsmodell eller lösning eftersom fetma beror på en rad samverkande faktorer varav vissa kan spela större roll än intag – uttag. Men det viftas bort som om det skulle vara något jag hittat på för att jag är för lat för att ”göra något åt” min situation.
Vad jag vet är att hjärnan är en åsiktsmaskin och det mesta den talar om för en kan man ta med en nypa salt. Att det inte fungerar i praktiken alla gånger gäller för oss alla, även mig, vilket kan reta gallfeber på mig när jag nu är medveten om det och ändå kommer på mig själv med att falla i fällan ständigt. Dock känner jag mig inte förtryckt i egenskap av ”beläst”, snarare tvärtom.

Jag kan tycka det där med vetenskapliga artiklar och forskning emellanåt är lite….åh, hur ska jag uttrycka mig utan att få en stövel uppkörd någonstans?….
Ja lite väl…skitnödigt.
Forskning är jättebra. Forskning har gett oss otroligt mycket svar på stora livsfrågor och även lösningar.
Men…är det så nödvändigt att forska på att det faktiskt råder krig i Syrien just nu eller att påsen med äpplen du köpte på ICA nyss verkligen är röda?
Upplevelser, erfarenheter och liknande är ju faktiskt något som forskningen baseras på. Sen bara för att det inte råkar finnas med i någon vetenskaplig rapport, betyder det då att det inte är sant?
Här gäller det att i diskussioner och debatter att faktiskt öppna ögonen för människors upplevelser och erfarenheter också, inte bara stirra sig blind på en forskningsrapport, tycker jag.
Sen finns det självklart upplevelser och erfarenheter som är rent ointressanta. Du såg en myra som var stor som en häst och bar tre flak med öl på systemet idag? Mja….knappast något man borde ta seriöst.
Nu går jag lite OT tror jag men det här med att diskutera hjärnans förmåga att lura sin ”bärare” är något man inte bör ta så lättvindigt på.
Det är rätt fascinerande hur hjärnan kan ta så mycket kontroll och få en människa att inbilla sig saker som absolut inte är sanna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *