Kategorier
Vardagstrams

Jag säger”tänk om du levt på 1700-talet och fått äta soppa med skärp i”när barnen klagar på maten

Idag när vi tittade på julkalendern så var jag bombsäker på att moralpaniken var i full gång på www, med tanke på att barnen fick röka. Skrockade lite åt detta. Mycket riktigt så är moralpaniken igång men detta för att barnen får dricka alkoholfri öl. Nån förälder ba ”Jag fick förklara för mina barn att barn inte får dricka öl!!!” Ok? Jaha? Var det traumatiskt eller jobbigt? Jag fattar faktiskt inte. Det är mycket jag förklarar för mina barn att barn inte får eller ska göra, t.ex så skrattade vi tillsammans åt rökningen idag och berättade för barnen att förr så trodde man att rökning var bra för lungorna och att man inte förstod hur farligt det var. Att barn inte får röka (och att ingen bör röka) vet ju ungarna än då.

Sen kommer de alla försöka tjuvröka och tjuvsupa i sinom tid men här är ett tips: låt inte ölen och ciggen stå tillgänglig. Svårare än så är det inte. Era fem-, sex- sjuåringar kommer inte få tag på supa eller röka än på ett tag om inte ni klantar till det.

öl barn

Jag gillar kalendern. Och barna gör det också. Känns fint att de inte blir uttråkade av historia, att lära sig saker är det roligaste som finns och jag vill att de ska behålla den inställningen. Har nån av er kollat på vanliga historieätarna med era yngre barn? Jag funderar på om inte vår stora skulle uppskatta det faktiskt.

Ps. Jag har bytt ”det finns faktiskt barn som inte får nån mat alls” till ”tänk om du levt på 1700-talet och fått äta soppa med skärp i” när barnen klagar på maten.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Jag säger”tänk om du levt på 1700-talet och fått äta soppa med skärp i”när barnen klagar på maten”

Ha! Ha! Folk har moralpanik över precis allt, speciellt vad gäller att dricka alkohol (nåt glas vin till maten i nutid för att nämna något). Ja herregud, det är ju lite underhållande. Snart börjar väl trådarna om julsnspsen på Familjeliv, bara att poppa lite popcorn om man är uttråkad och följa spektaklet ? Älskar också årets julkalender, men det vore roligare om de firade julafton i varje avsnitt (eller så skulle det bli tjatigt).

Jag är helt fascinerad över att denna julkalender lyckats uppröra så många människor på så många olika sätt. Jag tycker den är bra och dottern som är 3,5 år gillar den också. Idag pratade vi om att förr så fick faktiskt barn jobba istället för att gå till förskolan. ”Jag vill inte det” var hennes kommentar och jag lugnade henne med att hon skulle gå till förskolan som vanligt och mamma skulle sköta jobbandet.

Jag blev faktiskt rörd idag när de pratade fint om att människor är likadana idag som då. Så tyckte jag Bellman var så himla rolig:-) kul att både bli rörd och skratta inom loppet av 15 min.

Härliga Härliga Sverige! Folk rasar över en julkalender för att den råkar innehålla lite utbildning istället för sagor och snö. ska bli jättekul att se vilka reaktioner kvällens prisjägarna på tv 3 väcker för reaktioner. temat var ”så mycket kostar din tjocka granne”…

Det här kommer vara sånt som framtidens julkalendrar kommer handla om och så kommer barnen fråga sina föräldrar ”Trodde man verkligen att tjocka var lata och dumma och kostade jättemycket pengar förr i tiden?” ”Ja, för de förstod inte bättre” kommer föräldrarna svara. Och alla kommer skratta och skaka på huvudet och tycka synd om förritidenmänniskorna som var så oupplysta och fördomsfulla.

Inte alla barn! ;-P Jag har minsann aldrig provat rökning någonsin. Starksprit lyckades jag däremot hitta och smaka redan vid 3 års ålder, men det var inget som gav mersmak. Jag spottade ut allt.

Tycker det är lite töntigt att varje gång barnen i serien får öl så måste de klämma in en dialog där någon av de vuxna får säga att det är alkoholfritt. Som om vi annars skulle sitta och tro att svt skulle ge alkohol till små barn. Eller som att ungarna hade dött av en klunk öl med alkohol i.
Mina ungar gillar också kalendern trots att de är alldeles för stora för att titta på den egentligen 🙂

Jag är arton, min bror sexton och min mamma fyrtiotvå och vi tycker alla om årets julkalender! Det bästa tycker vi är barnens reflektioner kring det de får uppleva.
Angående att visa Historieätarna för Ninja så säger jag ”kör på!”. Nu är ju jag självklart inte Ninja, men jag uppskattade jättemycket sådana program när jag var i hennes ålder och gör det fortfarande. Liknande program väckte verkligen mitt intresse för historia. Om inte annat så blir det nog en hel del givande diskussioner angående till exempel klass och könsroller som ni kan ta på den nivå som passar henne.

Jaha, men ölen var ju alkoholfri? Vad spelar det då för roll? Så himla konstigt…
Årets julkalender tycker jag är lite tråkigt upplagd, inte för att den innehåller utbildning utan för att det inte finns någon genomgående historia att följa. För min snart 4-åring där hemma är den för svår. Men så är det ju, det går inte att göra en kalender som passar precis alla åldrar. Precis innan sänder de ”Tjuvarnas jul” och den är ju både julig, spännande och någon slags saga, så det går ju enkelt att få både och om man vill.

Det är roligt hur vissa föräldrar blir arga im julkalendern försöker ”uppfostra” deras barn men ändå förväntar de sig att t.ex skolan ska uppfostra barnen. Det är väl alltid föräldrarnas ansvar? Och hur svårt är det att skita i julkalendern om det inte passar? Folk är så satans gnälliga. Barn är tåligare ön man tror och så länge man ger vettiga förklaringar till deras frågor, så löser sig allt.

Tänkte på en sak; Egentligen, vad är det för fel med att barn dricker alkholfri öl? Det är ju en måltidsdryck i många länder och förutom att det smakar skit så är det inte skadligare för barn än vad läsk är utan alkohol i, på samma sätt som Alkoholfritt vin. Alltså en saftdryck som är starkare än just saftdryck.
Sen kanske barnen inte gillar det, men föräldrarna får väl snarare förklara att det är alkoholen som är fel.
Bara en tanke.

Jag har faktiskt inte klagat någonstans på julkalendern. Men jag gillar den inte, och inte barnen heller. Först och främst innehåller den hemskt mycket fakta fel överallt. Så att man lär sig är inte riktigt sant, vissa saker är på riktigt andra inte. Och sen tycker jag det är lite trist att allt bara handlar om pengar, icke pengar, mat, och kläder. Det handlar inte så jätte mycket om hur dom levde. Mest hur dom åt och vilka kläder dom hade. Och mannen är sån latmask och mansgris att jag blir sjukt irriterad att han tror han är rolig, när han låter kvinnor och barn göra allt jobb och han sover och latar sig mest… Eller tar ”äran” för allt..
Jag och hela min familj är vegetarianer, och i julkalendern öser dom på med kött i varje rätt och varje avsnitt.(Vilket man varken hade tid eller råd med förr, nu för tiden äter man oftare kött än då. Då var det endast högtider man åt kött, eller dom riktigt rika)
Vi är icke rökare och dricker inte, heller inte äter kött. Så ja egentligen skulle man väll kunna klaga i evigheter haha, men smaken är som baken. Jag har inga problem med att alla andra gillar den och tittar på den, vi tar allt med en nypa salt och så får man förklara en hel del efter varje program.. Samt kolla upp vad som stämde och inte.

Men nu klagar du ju väldigt mycket bara för klagandets skull, hen klagomästare.
”De äter ju bara kött och vi är vegitarianer (vad heter det ens på svenska)”, ”de visar bara män – MEN EN KVINNA VAR INTE RIDDARE HERREGUD”, ”mannen är lat och tar åt sig allt – men ALLT är FAKTAFEL” etc. bestäm dig för vad det är du vill ha.
För det första, du klagar. Det blir än mer irriterande då du aldrig klagat på julkalendern.
För det andra, hur många var frivilligt veggisar på Vikingatiden, och fram till 1970-talet? Kött var lika med PENGAR, och det var vad livet handlade om. De som hade pengar och de som inte hade pengar. Byteshandeln var ju mer till för de fattiga. Och om du har sett avsnitten vet du varför de rika så gärna visade upp allt kött de åt.
För det tredje, kan du bestämma dig? Ska kvinnor få ta plats i julkalendern eller inte? Med tanke på den patriarkala historien vi har är jag inte alls förvånad att Erik vill ta plats och synas, det var (är) mannens roll. Om du nu avskyr detta, varför får inte en kvinna vara riddare? (Annat än faktafelet då). Elma är ett kvinnonamn, Elma fick bli kung (vet ej om Elma är hen, han eller hon, hen är i alla fall supersöt och superduktig) och detta var Erik III. Men poängen: FÅR/SKA de lyfta fram kvinnor? Eller blir det för mycket faktafel?
För det fjärde, varför har inte du skrivit julkalendern när du tydligen vet allting?

Åh jag älskar julkalendern i år! Skrattar ofta högt. Tycker att Erik och lotta är jätteroliga och viker mig av skratt när Kakan är med, älskar henne! Min 2,5 åring tittar nog mest för att jag tittar på det, hon är inte superintresserad. Men jag älskar den helt enkelt. Tycker det är så synd att folk ska prata dåligt om den.

Haha jag älskar VUXNA som hatar Julkalendern. Den är inte till för vuxna, den är till för BARN och lite äldre BARN. Antar att dessa vuxna också avskydde Fem myror, tänk om de lärde sig något? Hujeda mig!
De enda barn jag hört klaga på Julkalendern använder vuxna ord.. Inte alls genomskinligt.
Varje år kan inte vara Bästa Någonsin, varje år kan inte vara saga och varje år kan inte vara för de allra minsta. Åh folk… Jag tror inte att barnen dör av att se saker.

Hej!
Jag o min man har kollat mer aktivt på julkalendern än vår dotter och tycker att den har varit riktigt underhållande.
Tröttnade dock helt till slut på att pappan, Erik Haag, var mer barn än barnen i serien. Och att mamman konstant även fick ta hand om denna fjant till pappa.
Varför får inte mamman vara den oansvariga och fjantiga? Blir så trött..!!!

När det gäller avsnittet om medeltiden håller jag med om att ur en historisk aspekt hade det varit bättre att ha ett tema som mer avspeglade livet på medeltiden men då programmet vänder sig till barn hade det troligen varit svårt att hitta ett sådant som passade. För till skillnad från senare perioder är det svårt att hitta något från medeltiden som är intressant för barn.
När det gäller avsnittet där barnen fick vara i olika samhällsklasser tyckte jag det var synd att det bara fokuserades på att adeln såg ner på bönder, etc, det kunde också nämnts att de olika samhällsklasserna hade nytta av varandra, det behövdes personer som brukade jorden som gav föda åt alla. Adeln var en viktig maktfaktor som var med och styrde landet och prästerna behövdes för att förkunna om religionen, som var viktig.
Generellt tycker jag julkalendern är bra och rolig.

Vi gillar också årets julkalender 🙂 Jag är nyfiken och kunskapstörstig av mig och det är en egenskap jag verkligen vill föra vidare till mitt barn. So far so good kan jag säga. Han har fullt med frågor och funderingar 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *