Kategorier
Vardagstrams

Matkasse har revolutionerat min vardag

Ursäkta men nu till nåt helt annat, jag har precis upptäckt färdiga matkassar. FÄRDIGA matkassar, med alla ingredienser och recept. Jag har alltid fnyst åt detta koncept för ”jag vill väl laga det jag är sugen på va va va?!!” men sen har jag stått där med lång näsa (i kylskåpet) när listan på vad ”jag är sugen på” består av kanske tre rätter. (stroganoff, pannkaka, gryta) (och alltid alltid pasta)

Och när man kommer på att det är dags att laga mat cirka en halvtimma innan barna svälter ihjäl så har man inte mycket utrymme för kreativitet. ”Mamma varför äter vi alltid fiskpinnar?”

Vi försökte oss på konceptet: ”planera veckans mat” men alltså hahahaha nej det funkade inte så där jättebra pga jag kan inte planera, jag kan inte det. Och jag kan inte planera inköp. Jag går på känsla.

matsedel

Men så bestämde jag mig för att prova, bara för att jag hittade en kasse som levererar ut hit till obyggden OCH erbjöd LCHF (lugn jag bantar aldrig, men vill äta mer varierad mat som inte baserar sig på pasta och pärer), vegetariskt, husman och paleo.

Och halleluja! HALLELUJA JAG ÄR FRÄLST!

Nu slipper jag planera. Jag slipper tänka. Jag bara får hem kassen, packar upp varorna, följer receptet. Som en liten robot. Och så tvingas jag prova lite nya saker som inte är stroganoff. (Dock har kassen en grym biff stroganoff som jag kört ett par gånger nu)

Här får ni ett smakprov på vad vi ätit senaste veckorna:

matkasse matkasse2 matkasse3
Hur funkar det för er? Är ni sådana där VUXNA som klarar av planering eller står ni också i panik med näsan i kylskåpet tio minuter innan middan ska stå på bordet?

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Matkasse har revolutionerat min vardag”

Jag kommer hem från jobbet 17.30 och är hungrig! Vi måste planera. Hatar dessutom matbutiker. Vi skriver veckomatsedel ( har 5 stycken som rullar på). Vi (min man) veckohandlar. Maken har maten på bordet när jag kommer hem. Planeringen innebär att vi kastar mycket mindre mat än förut. Varenda skvätt Creme fraiche och ärta är ju liksom inplanerad och går åt.
För oss fungerar det bra. Är tveksam till matkasse… har inte sett någon än som tilltalar. Skulle behöva bli bättre på vegetarisk kost så en sån kasse borde vi kanske prova…

Tänk så olika vi människor är, jag vill handla själv för jag vill gå runt och känna, titta och vända o vrida på det jag ska handla och jag är jättebra på att skriva inköpslistor. Jag tycker dessutom att det håller kostnaderna nere, har en budget på 1500 kr. per person/månad. Matlagning tycker jag är extremt tråkigt så jag gör stora satser när jag lagar mat för då kan jag frysa in och ta fram varefter, alltså slipper jag laga mat varje dag, jippi. Huvudsaken är att var och en är nöjd med sitt sätt att få mat på bordet. 🙂

jag ÄLSKAR att handla, det är planeringen jag är usel på. Vi har alltid fyllt kylskåp. Köper mkt frukt och grönsaker, men har svårare med att tänka ut bra middagar som inte är samma sak om och om igen.

Tyvärr har jag en man med ägg- och fiskallergi samt känslig mage så det finns inga kassar som funkar för oss annars hade jag varit redo att prova. Jag har tänkt prova att handla via nätet någon gång dock.

med gastrofys matkasse kan du välja bort recept med sådant du inte tål. Te kan du välja att aldrig få något med fisk. Och är det ett recept som innehåller ägg, väljer du bara bort det och får upp ett annat. Gastrofys kasse är helt suverän.

Låter som hos oss tidigare haha. ”Nä här ska vi minsann inte ha nån matkasse, jag vill kunna välja friiitt och bestämma själv!” Dvs pytt, pannkaka, köttfärssås typ…
Så vi gav det en chans och är frälsta!! Suuupersmidigt. Fyra dagar i veckan (vi kör ekokasse från coop), oftast mycket gott, fisk, kyckling, vegetarisk, korv/kött, ibland mindre kul men hey, då kan man ju ändra lite. Dessutom har man ju alltid en del ingredienser över som man kan hitta på nåt med resterande dagar. Inget dagligt spring i affären längre (där man lägger onödigt mycket pengar), och vi har ätit pytt och pannkakor EN gång sen vi började (2 månader sen). Super om man kan planera men i flera år har vi sagt att vi ska skärpa oss och börja veckohandla men nej. Det gick inte. Så vi är supernöjda med matkassen. Finns ju många roliga rätter som vi aldrig testat annars! De godaste recepten spar vi och lagar igen 🙂

Jag har blivit rätt bra på att planera inköp och halvbra på att hitta nya recept. Just nu har vi fastnat i någon slags sopp-frenzy så det görs bara olika soppor här hemma. Gott och billigt för det mesta så jag ska inte klaga, men nog kan jag längta efter annat ibland. Har funderat på det med matkasse, om vi skulle prova, men det är så mycket jag inte äter av olika anledningar. Magen har varit arg på mig hela det här året så jag är ännu mer känslig nu än förut och jag har inte hittat någon kasse där man kan plocka bort allt som man inte kan äta. Vissa varianter finns ju, men ingen funkar för mig helt enkelt. Hoppas det kommer dock… Vore kul att få prova lite nytt och mer varierat ?

Jag planerar veckans mat och handlar en gång i veckan. Kaffe, ost och smörgåsar. Sen lite frukt och nötter för att kunna småäta, och en och annan vilsen grönsak. Alltid bacon i frysen, man vill ju inte bli stående naken 😉
En fördel med att vara vuxen i ett enhushåll är att ingen kräver av mig att jag skall laga eller äta varierat!
Förstår VERKLIGEN tjusningen med matkassar, särskilt till barnfamiljer!

Vi började planera för en månad sen och halleluja! Det var en uppenbarelse för mig. Det plus prenumeration på Matmagasinet VEGO har skapat så många bra middagar! Vi skaffade en griffeltavla och kritor från Ikea och skriver upp meny varje vecka. Ett par veckor var det awesome, planeringen gjorde att man lagade rätter man annars aldrig kom på när man stod där en halvtimme innan barnen svalt ihjäl och skulle stressa fram nåt. Men efter ett par veckor fick vi ändå slut på idéer och då kom tidningen in i bilden. Ett par av veckans idéer får jag genom att öppna ett nummer av tidningen på måfå och laga det som står där. OK, ibland står där ju en efterrätt eller en artikel, då får man slå upp en annan sida. 🙂 Helt fantastiskt! Lugn och ro, ingen stress, god mat, ny mat!

Vi planerar i perioder. Veckohandlar alltid. Stödköper nån enstaka gång. Jag älskar att handla men det är maken som handlar på väg hem från jobbet när han inte är föräldraledig och nu med mig och sonen avstjälpta på Andys lekland. Jag drömmer om ett skafferi man kan gå in i *drömsk blick i fjärran* då jag tenderar romantisera gamla bondska hushåll och att hamstra mat. Vill helst ha ett års förråd hemma, i sann mormonanda. 😉
Vi har inte testat matkasse än då vi är lite för snåla och egensinniga men utesluter inte att jag kommer vilja testa i framtiden. Dock har jag lite svårt för auktoriteter så recept är inte min grej sålänge man inte får höfta.

Jag lagar aldrig maten hemma, det gör maken. Jag vill gärna ha listor men han vill laga det han är sugen på just då. Han är duktig på att prova nya saker, dom få gånger jag lagar mat blir det typ pytt. I micron.

Vi (jag) planerar för hela veckan och handlar söndag eller måndag. Brukar kolla vad som finns erbjudande på och söka recept på nätet. Funkar väldigt bra. God mat, enkelt när alla ingredienser finns hemma.
Coop medlemstidning hade förut ett stående inslag Barnens kockskola. Jättebra eftersom äldste sonen lagar en av middagarna varje vecka.
Jag har inte testat matkasse mest för att jag är för snål 🙂

Som vegan, gluten- och jästallergisk blir det inget utbud bland matkassarna, tyvärr. Annars hade jag varit helt för att köra på det enbart!
Så en skulle väl kunna säga att jag blivit tvungen att bli bra på att planera! Jag har inga alternativ. Om någon hittar en jäkligt bra helvegansk kasse utan gluten och jäst: Hit me!

Finns en med rawfood om det är något du skulle kunna tänka dig? Googla bara. Vet dock inte var de levererar så bor man inte i någon stad kanske det inte finns. Men kolla som sagt om du är intresserad 🙂

Kör med vardagsmaten.se. Recepten uträknade, inköpslistan klar det enda jag behöver göra är handla in de. Sen e det smidigt att man kan anpassa recepten till erbjudanden butiken man kopplar upp sig på har. Vi har willys.

Var grymt skeptisk innan pga alla de anledningar du räknade upp, ville själv köpa det jag var sugen på osv. När barnen började på olika förskola/skola med olika lunchmenyer blev det ohållbart att planera , handla och laga bra middagar. Nu kör vi Linas barnkasse varannan vecka plus frukkassen och Halleluja vad nöjda vi är. Inget spill och halva förpackningar i kylen. Bra basmat på vardagarna med mer frukt och grönt till barnen. Mer ork och energi över för veckans andra måltider. Vi har faktiskt sparat pengar i slutänden, trots att vi äter bätre och barnen får prova olika smaker.

Jag gillar att planera, det är liksom min grej. Det ger mig en pinsamt stor tillfredsställelse att varje måndag sitta med min kopp kaffe och kolla vad Coop har för nya veckoerbjudanden och fundera över hur jag kan få in dem i veckans middagar. Jag läser matbloggar, väljer maträtter, skriver ner grejerna jag behöver, sorterar varorna på listan utifrån var de står i min Coop-butik så att det ska gå smidigt att handla…ja ni hör ju…märks det att jag är bibliotekarie? 🙂 Matkasse skulle jag kanske tänka mig att prova om jag fann någon med lågkolhydrats- och eko-inriktning, förutsatt att den inte drog iväg matkostnaderna.

Känner mig väldigt osvensson här då vi aldrig planerar någon matsedel för veckan -men storhandlar 1 g per vecka ( Ja det är ju präktigt om något iofs …).
Ska nog testa en Matkasse -tänkt på det massor av gånger men ej kommit till skott.
LD vad jag förstod så jobbar du väl ej och då trodde jag typ middagslagning var ditt dagliga kall ….? Hehe. Skämt åsido. En hemmafru behöver ju inte gilla att laga mat -man har bara en föreställning om att det ska vara dagens viktigaste göra för familjen då man går hemma ? ?
Men då är ju Matkasse suveränt. Rätterna varieras ju inte direkt annars och fantasin tar slut. Så tråkigt att laga vardagsmat.

Min man är utbildad kock, jobbat som det men skolat om sig. Han lagar all mat.iaf 90%.
Vi har en rullande matsedel på 8veckor som vi gjort själva så antingen handlar vi själva i butik eller beställer via nätet å hemkörning. Jag vill gärna ha lchf kasse men det finns aldrig laktosfri (Värmland).

Jag brukar planera maten på veckobasis och har dom regel att alltid pröva minst ett nytt recept i veckan. Jag tycker det är kul att laga mat och det får gärna ta tid (vi har inga barn). När idetorkan och lite bekvämlighet sätter in brukar vi köra på färdig matkasse vilket blir ungefär var 5-6 vecka och jag gillar det! Har plockat med mig många recept från kassarna som jag lagat igen!

Låter så himla bra med matkasse för att öka variationen men när en har ungar som inte äter mat blandat i sås så är det svårt. Han hade problem med matstarten pga illamående pga mediciner. Hans ursprungliga sjukdom är fixad nu genom operationer men den knöliga matstarten gjorde oss föräldrar lite nojiga så när vi fick rådet att låta honom äta det han ville hemma och som alla andra på förskolan så har det inneburit att han nu vid nio årsålder äter kött i skolan (och ibland helfabrikat hemma) samt ett ganska begränsat urval rätter. Småsyskonet äter också kött. Vi föräldrar är vegetarianer. Jag är dessutom allergisk mot tomat, nötter och citrus. Jävligt svårt att hitta en kasse som funkar då! Skulle behöva en kokbok med vegrätter som passar barn så kunde vi planera maten utifrån den. Köpte den kokboken som hette typ Mera vego för hela familjen men ingen i familjen har varit särskilt förtjust i de rätter vi har lagat från den. Tips någon?

Jag tycker att Green Kitchen Stories och Lilla Matderivén har jättemånga urgoda och tilltalade vegetariska recept. Båda bloggarna fokuserar på eko, de har barn och det är lätt att altinera recepten då de är så himla estetiska och pedagogiska.

Vi veckoplanerar och det räddar verkligen våra veckor. Visst kan det vara aptråkigt ibland att planera vilken mat man ska ha den kommande veckan, men att småhandla varje dag skulle jag inte palla med. Det är så otroligt skönt att veta vad som ska lagas så att man aldrig står där med kurrande mage och försöker hitta på något, för det blir aldrig bra eftersom jag har absolut noll tålamod när jag är hungrig och blir skitgrinig och endast sugen på smält ost, ungefär. Vi har funderat på matkasse för att slippa själva planerandet och även prova på lite nya rätter som vi kanske inte hade hittat annars, men som det är nu äter vi billigare om vi planerar själva, så vi fortsätter med vår egen planering.

Alltså, jag har inte barn. Vi är bara två. Men fan jag önskar så mycket att det fanns något sådant vi kunde ha. Slippa den eviga ”Vad ska vi äta idag?” och att man bara äter samma sak för man inte orkar fixa något annat. Tyvärr finns det inga matkassar som passar oss, eller levererar dit vi bor. Jag är vegetarian (flörtar med veganism, men har inte orkat ta hela steget än) och min sambo är glutenallergiker. Vi har ett smalt urval kan man säga. Helst vill vi ju inte heller laga varsin maträtt (vi är alldeles för lata).
Är som du, kass på att planera. Det funkar inte! Det går inte att förklara varför, men det går inte. (Går också på utredning för ADD, hehe. Kan ha något med det att göra)

Aaahh, jag är en riktig mat-Maja! 🙂 Gillar både att handla och att laga mat. Testar gärna nya recept och kan verkligen rekommendera Jennys Matblogg. Hon bloggar på Damernas Värld om du inte känner till henne, och recepten är kanon! Snabba och lättlagade rätter till vettiga priser. Jag är inte mycket för det här med ”fiiiina” middagar, utan kör mest på vanlig husman. Med lite variation, då 🙂 Jag lagar inte mat varje dag, utan kommer in i stim när jag t ex rullar 1,5 kg köttbullar, gör en stor sats med chili-con-carne, köttfärssås, en urgod köttfärssoppa, fylld köttfärslimpa, ost och skinksås, fisk med äggsås o s v o s v. Gör matlådor och fyller frysen. Sen är det bara att koka vad man vill ha till. Ena veckan lagar jag kanske mat varje dag, för att sen bara plocka ur frysen de närmaste 4-5 dagarna. Mycket bra, tycker jag, och hemma är de mer än nöjda. Det brukar heta att jag är ”chef i köket” och de äter helt enkelt det som serveras. Japp, det är alltid jag som lagar maten.

Jag är expert på mat som går snabbt! Tex: mixa en tetra kikärtor med ägg, rödlök, jordnötssmör, chili, örtsalt, havregryn. Stek till biffar. Koka mathavre samtidigt. Om man pallar: gör en kall sås fort som fan. Eller lax i ugn, samtidigt kokar man makaroner och broccoli och ärtor kanske? Ät med aioli. Pannkakor på bovete och dinkelmjöl. Torskbiffar…snabba pastasåser med lök, grönkål, Havregrädde. Lägg lax i en påse med teriyakisås en stund innan ugnen, stek wokgrönsaker till och ha i nudlar. Jag är även bra på att laga fort och effektivisera så tar max 30 från start till mat heheh. Pallar man inte = plockmat. Sötpotatispommes, oliver, bönor och kikärtor, kokt ägg…

Kan föreställa mig att matkasse underlättat enormt när man är ensam med barn, som i mitt fall, vågar ofta inte handla innan jag hämtar barnen pga av stresskänslan och ifall någon skulle se en och rapportera att man inte hämtat barnen direkt. Men har jag inget körkort och att först gå och hämta trion för att sedan gå tillbaka igen och handla och så kassar hem på det, nej det blir lite konstiga menyer här hemma av den anledningen av att kylen ekar oftare än önskvärt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *