Kategorier
Vardagstrams

Nu ska viäta sushi!

Vi är inte speciellt stora konsumenter alls, om vi bortser från stor villa med de kostnader och drift som den begär. (Villa är inte precis miljövänligt så vi sliter på jordens resurser vi också liksom). Men innan vi flyttade från stan så åt vi mycket utemat. Flera gånger i veckan så ”unnade” vi oss sushi, indiskt, kinesiskt, eritreanskt. Nu har vi inte ens en pizzeria nära som kör ut så man är ju en aningen svältfödd på annat än hemlagat.

Men idag kommer mannen hem med sushi åt oss iallafall. Åh det var så länge sen! Åh så jag har längtat! Och ja det är rå fisk och ja jag är gravid och jag kommer slafsa i mig den med glädje pga sushi är faktiskt helt ok att äta som gravid. (Åt även mögelost i början av min graviditet fy på mig.)

(Och nu får jag väl nån slags parasit bara för att jag är så stursk. Ni vet Murphy osv)

Jag längtar också efter eritreansk mat. Jag drömmer att det ska flytta hit en matglad eritrean till byn (eller iallafall typ Handen eller Västerhaninge eller Nynäs) som gärna lagar mat till grannar på beställning. När jag bodde i Hudiksvall så var det massor av mammor som gjorde det. (Då var jag visserligen pank men å andra sidan fick jag ju äta gratis när jag ville hemma hos Intezar)

Åh mat!

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Nu ska viäta sushi!”

Alltså, tycker egentligen att du gör helt rätt som inte låter hela livet styras av graviditeten och liksom sushi brukar man säga är ok för gravida, men då jag pluggar mikrobiologi (ska bli sjuksköterska) sätter jag tungan i halsen när jag läser det där. För jag blir så rädd. För din skull. Och jag tänker mest på mögelosten, det är troligt att sushin, _om den är färsk_, har tillräckligt mycket bakterier för att infektera, men personligen hade jag hoppat den med. Hade du skrivit att du drack ett glas vin hade jag faktiskt inte sagt något för det är inte rysk roulette på samma sätt. Alltså sorry att jag skrev, men har någon slags (sjuk???) tvångstanke att jag måste sprida budskapet om listeria, annars kommer massa hemskheter hända alla som lyckligt väntar på ett barn. Så nu har jag fått ur mig det! Lovar att jag aldrig mer ska bråka med dig.

Är det inte kvicksilvret som kan finnas i rå tonfisk tex som kan skada fostret? Fasta lax ska man väl inte heller äta… Alltså jag vet inte men någon nämnde detta med kvicksilver när jag jobbade på sushirestaurang. Det är så himla mycket man inte får äta eller göra när man är gravid, har själv ingen aning om vad som mest bara bygger på paranoia och vad som faktiskt är vettigt och viktigt. Tycker det är sjukt förvirrande

Jag är vegetarian så har aldrig ätit ”riktig” sushi men testat den vegetariska varianten ett par gånger. Men jag förstår verkligen inte vad som är gott? Det är mest kallt och torrt… haha. Jag är mer en såsperson som vill ha maten varm :p
Kul dock med lite hämtmat! Det är skönt att slippa laga maten själv ibland och få njuta av god utemat som kommer serverat till en.

Sushirestauranger brukar tyvärr inte sväva ut så mycket när det gäller vegetariskt på menyn.. Om du får möjlighet, så prova maki med nyfriterad tofu eller min favvo:stekt sparris och champinjon! Dränk sedan i wasabi och soja!mmmmmmmm! Börjar nästan dregla bara av tanken ^^

Jag åt så jävla mycket sushi under min graviditet, var skitkaxig och tyckte alla som inte vågade äta det var löjliga (i smyg). Blev aldrig sjuk heller, men tänkte hela tiden att min kaxighet kommer sparka mig i röven, men fy va jag inte kan äta sushi idag!! BLÄ smakar vider!
Dessutom åt jag egenimporterad och opastöriserad färskost som en kollega bjöd på då jag glömde bort att man kanske ska va försiktig. Då hade jag grav ångest i flera veckor. Alltså den nojan…

Jaaaaa, Eritreansk mat! Injera (stavas det så?) Är så gott så det vattnas i munnen. Vi har turen att ha en affär med massa utländska varor och där brukar dom ha det brödet. Så är det bara att göra en riktigt HET gryta själv. 🙂 🙂

Ja, sushi kan vara riktigt gott om den är från ett bra ställe, ingen sunksushi, då avstår jag hellre. Jag är gravid och äter också gärna sushi, det är OK så länge den är färsk och själv äter jag bara sådan som görs på beställning ändå så det är ingen skillnad. Jag försöker följa reglerna när jag är gravid men utan att noja så inga ”för säkerhets skull” och undvika det som ”bara” är tveksamt. Många jag känner som är gravida äter överhuvudtaget inte lakrits, lax eller sushi fast det normalt är OK.
Jag dricker inte alkohol som gravid men man ska ändå komma ihåg att tex i England är det OK att dricka 1 glas vin efter första trimestern och om det var enormt många fler barn som föddes med FAS där så hade nog inte en sådan rekommendation stått kvar. Om du vill adoptera barn från Sydkorea så måste du vara beredd att ta emot ett barn vars mamma druckit alkohol under graviditeten för det är vanligt där och ändå har väldigt få barn som adopterats därifrån visat sig ha FAS. Det är uppenbart väldigt komplext om alkohol under graviditeten skadar eller ej. Här väljer jag det säkra före det osäkra och avstår, det är det enda jag väljer denna linje för, tobak använder jag inte, hade jag gjort det hade jag dock valt att sluta med det också.

Åhh sushi. Jag var sugen på sushi varje dag när jag var gravid och åt det säkert tre gånger per vecka. Jag tappade känseln för starka kryddor så jag hade typ en matsked sambal på maten när jag åt. Till slut var jag rädd att jag skulle ”bränna av” navelsträngen för bebisen för att det blev så starkt. Knasigt kanske, men så tänkte jag då. 🙂
Hoppas att den var så god som den såg ut.

Förresten så är etiopisk och eritreansk mat också gott, i Umeå där jag bor finns mängder av både eritreaner och etiopier och ändå har ingen valt att starta en restaurang. Jag fattar inte, det borde gå bra tycker jag. Jag och maken hade blivit stamkunder.

Vi avstod utemat i typ två år av ekonomiska skäl men i våras fick jag nog, slog näven i bordet och krävde regebunden sushi! Jag behöver också en guldkant i livet och det finns inget mer gyllene än sushi!

Åh sushi…. jag och syrran jobbar skift, och varannan vecka (kvällsveckan) blir det mycket hämtmat. Idag blev det sushi och herregud så gott det var. Vi hämtar alltid från Yama (det kan aldrig gå fel med våran Yama) och jag tog för första gången någonting annat än ”en liten sushi”. Jag tog California, det är rullar med krabba, avokado, gurka och sallad, MUMS. Helt klart värt den allergiska reaktionen på sojasåsen. Nu vill jag ha mer… så underbart gott ju.

Sushi är verkligen det bästa jag vet!
Direkt efter lönen kan jag äta det 3, 4 dagar på en vecka men sen får det lugna sig lite haha.
Nu har jag nyligen börjat övergå till vegetariskt med målet att efter nyår vara 100% vegetarian, så där kommer min älskade sushi i kläm ?
Har inte ätit den vegetariska än men jag hoppas verkligen att den är lika god som den ’vanliga’! Eller så är det kanske bra om den inte är det så sparas det en hel del pengar ??

Har ofta tänkt att man skulle ta ett antal länder som man betraktar som ”vettiga” och ”pålitliga” och samköra deras kostråd för gravida. Kanske typ Holland, Kanada, Sverige, Japan och ett par till. Då skulle man säkert få någon sorts bild av vad som anses ”säkert” och inte i de olika länderna.
Kostråd är ju till för att inte förhöja en redan liten risk. Om jag skulle ha käkat något ”förbjudet på listan” och fått t.ex listeria, så skulle det fortfarande ha varit en extrem otur. När jag kollade siffrorna så tror jag att det i Sverige fanns två konstaterade fall hos gravida de senaste tio åren. Det föds ca 100 000 barn om året. Bilar sätter vi oss gladeligen i, många av oss på daglig basis.
Jag skriver inte det här som uppmuntran till människor att vara oansvariga, snarare som en liten pepp till alla som är gravida och oroliga. Det är oerhört lätt att få ångest och känna skuld om man fått i sig något ”fel”. Men i relation till alla risker som finns i världen så är just den för listeria väldigt, väldigt liten.
Mvh har cyklat utan hjälm, sedan jag läste att det egentligen är mer befogat att ha hjälm i bilen än på cykel, utifrån risken att drabbas av allvarligt skalltrauma vid olycka. Inte för att jag tycker att cykelhjälm inte är bra, jag tycker det är utmärkt. Utan för att jag vill träna mig själv i att styras mer av förnuft och mindre av rädsla.

Alltså det där med hjälm och var man bör använda den måste ha varit en fråga om vad som händer vid olika hastigheter snarare än sannolikheten att drabbas av en olycka. På en cykel sitter du så mycket mer oskyddad och om du ramlar av så är sannolikheten att du skadar huvudet oändligt mycket större än vid en bilolycka.
Jag kan säga att jag i min direkta omgivning har två som har illa drabbats av cykelolyckor. Den ena sitter i rullstol den andre lider 5 år senare fortfarande av sviterna från den allvarliga hjärnskakningen som hen drabbades av, (kan inte vistas bland människor när hen är är trött och ständiga huvudvärker). Bägge var singleolyckor, dvs inget annat fordon iblandade.
Av dem som varit i bilolyckor så blir det närmast wip lash och mot det så hjälper inga hjälmar.

En tanke kring det där om vad en får och inte får äta när en är gravid. Jag har ju varit det ett gäng gånger (även om det var ett tag sen sist) och fick då alltid med mig ett berg med broschyrer från mödravården om vad jag ABSOLUT INTE fick äta och dricka, för allt var så väldans skadligt för barnet.
I själva verket vet man inte vad de flesta fosterskador beror på.
Tänker att det är så lätt att skylla på mammorna om något går fel. Som vanligt.
Så min slutsats är att det som överallt annars är ett sätt att förtrycka kvinnor och ge dem skulden om något blir fel med barnen eller vad som helst. (Barnet är skadat vid födseln = mammans fel. Barnet har det svårt i skolan = mammans fel. Barnet hamnar i dåligt sällskap = mammans fel. Breivik = mammans fel.)
Med det menar jag förstås inte att en ohämmat kan göra vad som helst när en är gravid (eller annars med) men en får använda sitt sunda förnuft och inte få dåligt samvete hela tiden. Bra barnmorskor har också bra svar på det mesta som en undrar över och ifrågasätter.
För övrigt anser jag att vi ifrågasätter information och rutiner kring graviditet och förlossning alldeles för lite men det är en annan diskussion…

Jag tyckte mitt MVC tydliga med om att man inte ska vara överdrivet orolig utan att det handlar om att eliminera onödiga risker i den mån det går. Kan man undvika listeria och toxoplasmos som man vet kan ge fosterskador och missfall så är det en mindre grej. De påpekade också att man inte ska avstå för säkerhets skull utan faktiskt läsa vad som står och följa de riktlinjerna, inte avstå från mer saker. Jag upplevde inte någon skuldbeläggning om detta, däremot skammande om vikt.

Såg denna på facebook. så jag hoppas det är okej jag skriver det vidare.
”Julia Engström
den 14 december kl. 18:33 · Stockholm ·
Till dig okände man som argt skrek ”JAG ÄR FAN INTE FARLIG”, när jag valde att gå över gatan när vi möttes i mörkret på väg hem från affären. Till dig vill jag säga att nej, du är kanske inte farlig. Troligtvis inte. Men jag är rädd för dig. Jag förstår om det gör dig frustrerad, arg och kanske till och med ledsen. Men du måste förstå att jag omöjligt kan veta om du bara är en random skön snubbe på väg hem från jobbet eller om du är någon som vill skrämma mig, våldta mig eller kanske till och med ta mitt liv. Det syns inte på utsidan om du vill skada mig, så jag vet inte. Och jag kan inte ta risken.
Jag vet att du inte förstår mig. Du förstår inte hur det är att vara tjej i vår värld. Du förstår inte hur det känns att få ont i magen av att möta en ensam man i en gångtunnel. Du förstår inte hur det känns att lyssna på kompis efter kompis efter kompis som blivit skrämda, skadade, kränkta, våldtagna och misshandlade av både killkompisar, pojkvänner och okända män. Du förstår inte hur det känns att springa ensam hem efter en utekväll med hjärtat i halsgropen och nyckeln hårt i handen. Du förstår inte hur det känns att krampaktigt hålla mobilen med numret 112 inslaget för att snabbt kunna trycka på ”ring”, när du åker taxi. Du förstår inte hur det är att leva ett liv där du hela tiden, i alla situationer måste tänka på konsekvenser, konsekvenser, konsekvenser. Ett liv där du inte ens kan gå hem till en kille du är sugen på utan att fundera både en och två gånger om han verkar vara typen som våldtar och mördar kvinnor. Du vet inte hur det känns, men jag gör det. Jag vet för det har varit mitt liv sen jag var 13.
Så ja, jag är rädd för dig. Men jag vill inte vara det. Jag önskar att jag inte var det. Så istället för att bli arg på mig kan du väl försöka förstå mig? Känn med mig. Underlätta för mig. Hjälp mig att sluta vara rädd för dig. Var aktiv i att skapa en värld där jag inte behöver vara rädd för dig. Där min rädsla inte är befogad. En värld där jag inte behöver gå över gatan när jag möter dig en mörk kväll, på väg hem från affären.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *