Kategorier
Vardagstrams

Veckans matsedel

Nej, detta är ingen matblogg men undrar lite hur er veckomatsedel ser ut? Så här har vi planerat:
veckans matsedel

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Veckans matsedel”

Mon – Pasta med skinksås
Tis – Ugnspannkaka
Ons – Bulgurbaserad sallad
Tos – Spageti med zhötfärssås
Freda – Grillad kyckling och fetaostsallad
Lör – Rästär eller pizza
Zön – Zhötfärslimpa med kokt potatis

Vi har aldrig haft veckomeny utan jag har storhandlat 2 gånger i månaden och fyllt frys och kyl med olika maträtter, alltså ingredienser till dessa, sen har vi bestämt dag för dag vad vi ska äta. Jag tycker matlagning är så tråkigt att jag åtminstone vill laga till det jag är sugen på. Har ni matlista för din skull eller är det för att barnen ska veta i förväg vad det blir till middag?

just det här var barnens påhitt, men jag beställer faktiskt via matkasse med förbestämda maträtter, fyra rätter varje vecka. Har underlättat mkt för mig. Jag fastnar lätt i samma maträtter (typ kalops eller spagetti) samt har en aversion mot nya maträtter. Så nu slipper jag dels planera och tänka ut samtidigt som jag ”tvingas” prova nytt.

Vi har ingen strikt lista men några rätter förekommer om inte varje vecka så varannan: tacos (kyckling eller köttfärs), hemgjord pizza och lyxigare mackor eller plockmatsmiddag. Sedan blir det ofta en gång per vecka någon sorts stekt kött i skivor eller bitar, förr gjorde vi ofta stek eller kyckling i ugn men det har vi varit lite lata med ett tag. Köttrester blir ofta en pyttipanna. Vanliga men inte varje-varannan vecka är köttfärsbiffar och köttfärslimpa samt kycklinglever. Vi äter aldrig fisk pga fiskallergi hos maken och vegetarisk är rätt ovanligt men vi äter mycket grönsaker till maten och hoppar gärna potatis, ris eller pasta för grönsaksbaserade alternativ. Förr åt vi mycket grytor men trots crockpot har vi tappat rutinen för detta.

Jag äter det jag är sugen på. Dumt och fruktansvärt dyrt då jag med ökad inkomst också har högre krav på vad jag vill äta för något…
Vi äter ofta en pastasås på kyckling, dragon och vitlök, köttfärssås och pasta (ofta färsk pasta…), friterade kycklingvingar (inte med nån frityrsmet utan fritera som de är) med klyftpotatis, pasta carbonara, köttgryta med ris, sprödbakad torsk med potatis och kall dillsås, sallader och liknande.
Jag är töntigt kinkig och bestämde när jag var liten att jag aldrig skulle äta mat som jag inte tycker om när jag blev vuxen…

Jag äter det jag är sugen på… Vissa kanske vill läxa upp mig om hur dåligt det är för ekonomin, vikten och whatever men så är livet med ätstörning tyvärr. Är jag inte sugen så äter jag helt enkelt inte. Är jag mer sugen på burgare än rester så köper jag en burgare, annars ligger resterna på tallriken och jag vet att jag inte kommer äta upp så det slutar med att jag måste slänga dem.
Jag har som nyårslöfte att bli bättre på att äta. Jag flyttar till en ny lägenhet med fräschare kök och större kyl&frys, samt att en matbutik finns inom 50 m och närmsta snabbmatsställe ligger minst 1 km bort, så förhoppningsvis kommer det gå bättre. Kanske borde jag göra en matsedel också? 🙂

Jag har fallerat lite i mitt matplanerande. Det blev samma måltider om och om igen pga listan, eftersom den skulle skrivas och då inte alltid när jag kände mig inspirerad.
Vi är lite traditionella dock så vi försöker köra ärtsoppa på torsdagar. Ofta pannkaka till lunch på lördagar, så vi får avsättning på ägg då vi har egna höns.
På fredagar varvar vi räkmackor, tacos och ibland sushi, med ett och annat wild card.
Mycket kött blir det då jag gift mig med en fanatisk carnivore men alltid svenskt och ofta närproducerat, ekologiskt med ojämna mellanrum. Vi köper mycket kött med kort datum och fryser in. Ska nog ta och ta ett par planerade veckor snart igen.. 🙂

Jag är en matlistehitler. Älskar matlistan! Letar mycket inspo och recept på nätet. Så matlistan kan variera mycket. Men vissa standardrätter och favoriter kan man se. Experimenterar mycket och har börjat köra mycket vegetariskt för att jag vill att sonen naturligt ska känna sig bekväm med grönsaker.
Min man blir lite trött på mig de gånger han ska försöka storhandla och jag noggrant kontrollerar hela innehållet i påsen för att se så det är ”rätt” livsmedel. Dvs utan så lite tillsatser som möjligt, ekologiskt och definitivt utan palmolja.

Vi är sämst på matlistor. Jag och sambon brukar ringas eller fråga varandra varje dag vid typ fem om den andre har tänkt it någon mat idag. Det har den andre typ aldrig. Vi har mycket basvaror hemma, men med ett barn som äter typ fem olika rätter endast blir det sällan särskilt inspirerat.

Vi är sämst på matlistor. Jag och sambon brukar ringas eller fråga varandra varje dag vid typ fem om den andre har tänkt it någon mat idag. Det har den andre typ aldrig. Vi har mycket basvaror hemma, men med ett barn som äter typ fem olika rätter endast blir det sällan särskilt inspirerat.

Eftersom jag vägrar köpa kött som inte är svenskt bestäms matsedeln dels av vad som är billigt för stunden (maxibladet ♡) och det vi hittar i billighyllan med kort datum och fryser in. Bästa är när hel majskyckling dyker upp och landar i lergrytan. Just nästa vecka är obestämd men eftersom jag snart ska föda kan jag tro att det blir lasagnen och kålpuddingen jag förberett och har i frysen.. 🙂 annars är kasslergratäng med grädde, soltorkade tomater och ruccola så smidigt och gott att den nog får vara med och leka denna veckan med.

Här lever vi för matlistan. En ny görs varje vecka och så har vi alltid haft det. Man slipper tjatet om ”vad ska vi äta” 😉 och det är lätt att se vad vi aldrig äter och vad vi alltid äter.

Jag bor själv och utan barn, men iallafall 🙂
Jag HATAR att handla mat så ungefär en gång i månaden blir det storhandla basvaror, och sen blir det vad jag känner för dag till dag. Senaste veckan (månaden) har det varit i stort sett endast mos av potatis och diverse grönsaker och sill till det. Äter varken ris eller pasta pga av håller mig till potatis för att minimera tid i affär samt får ångest vid valmöjligheter plus att POTATIS ÄGER.
Potatis också billigt såatte… Men allvarligt potatis är verkligen möjligheternas drottning. Har man alltid några kokta potatisar redo kan man steka upp med ett ägg och lite rester för en pyttipanna. Tilll er som äter köttfärsås, byt ut pastan mot potatis för en helt ny upplevelse. Koka, råsteka, baka, mosa, you name it. Billigt, sköter sig själv när man kokar – bara slänga ner i vatten dra på värmen och tadaaa mer tid för annat. Finns flera sorters potatis. Det finns ingenting som inte fungerar med potatis. Det är kul att äta potatis, t ex en kokt, man glider igenom den med kniven och får den här jordiska ångande kyssen i ansiktet, sen stoppar man det mjuka guldet i munnen och en varm trygg känsla fyller hela munhålan. Skal av, eller skal på. Det är avslappnande att skala potatis. Brukar ta ett glas rött medans jag sitter och skalar och dra på lite cello på stereon och sen sjunker blodtrycket som en sten i en mörk tjärn vid midnatt. Plums bara.
Har man bara en säck med pären hemma ordnar sig verkligen allt.
Ps. håll tummarna för att min flirt vill gå och ta en öl med mig när jag väl tar mot till mig att fråga, det är dags för lite lovez.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *