Kategorier
Vardagstrams

Hur förbereder man en kropp bäst inför en graviditet?

ninja o tamlin nyfödda

Båda mina barn är resultatet av ett spontant infall. När Ninja kom till började det med att svägerskan Christie kom hem till mig och berättade att hon var gravid och jag ba neeeeej jag ville ju vara först (jag vet ej varför) och när Oskar kom hem så sa jag nä nu jävlar kör vi. (och satte det på första försöket ett par dagar senare när jag hade ägglossning.) Ninja föddes sex veckor efter Christies barn Vincent. Badabom liksom.

Tamlin kom till när alla kompisar runt omkring skaffat bebisar eller var gravida med sin andra. Jag hade egentligen tänkt att Ninja skulle bli storasyster när hon var över tre men helt plötsligt kände jag att nej jag kan inte vänta en sekund till. Vi satte Tamlin på första försöket.

Och nu känns det så där igen. Jag liksom tappar all vett och sans och det är lite roligt för jag tänker på allt klokt Fanny skriver om när hon ifrågasätter synen på kvinnan som ett biologiskt får som är slav under sina egna instinkter och hon har ju RÄTT, men på mig stämmer det verkligen: När det kommer till bebisar och barnafödande så blir jag så biologisk det bara går. Jag kan inte tänka klart överhuvudtaget. 

fanny biologiska klockan

Med det sagt så tänkte jag försöka med just det iallafall. Tänka klart. Jag vill ha en bebis till. Vad Oskar vill är oklart, hans mun säger (leende) vagt näää men hans kropp kommer säga ja, och jag vet inte ens om jag bryr mig så mycket om det. Inte så att jag skulle tvinga honom till nåt (nåja, han ÄR redan förälder. Ett till gör nog varken till eller från) men jag tänker att jag bestämmer detta åt oss så får han finna sig i det helt enkelt. Han vet ju att jag alltid har rätt.

Men jag ska tänka klart sa jag ju.

Och sanningen är den att min stackars kropp inte har mått så bra av mina graviditeter. Jag gick upp över 30 kilo på de två jag redan genomgått och jag har fortfarande foglossning, värk och ett ihoprasat underliv som bonus. Men eftersom att jag tänker klart då så tänkte jag så här att jag kanske kan ägna ett halvår (i sommar tar jag ut spiralen, då har den suttit fem år) åt att försöka laga min kropp lite? Kanske träna lite ryggmuskler och bäckenbotten… kanske äta en massa bra och näringsrik mat som fyller mig med energi, massa folsyra och järn och sådana byggstenar som är bra inför en graviditet och där tänkte jag att ni kunde ge lite mer tips:

Hur förbereder man en kropp bäst inför en graviditet? (OBS! Efterlyser alltså inga bantnings- eller vikttips. Helt ointresserad av att gå ner i vikt. Utan typ sånt som är bra för en gravid kropp som folsyra, stärkt bäcken osv.)

Oskar om du läser detta:

tamlin bebis ninja nyfödd

JUST SAYING

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

64 svar på ”Hur förbereder man en kropp bäst inför en graviditet?”

Asså hear hear. Fick barn för 3 månader sedan och känner att jag behöver ett par år för att återhömta mig i muttis och bålen. Känns som att hela kroppen rasat ihop. Jag tänker yoga för att stärka kropp och sinne. Gillar inga andra tröningsformer och desdutom så känns yoga mest holistiskt.

Sitter och ammar min sexmånaders och nör jag ser bilderna tänker jag, va fan vi skaffat en till nu!!!! Bebisar gör en knäpp.
Mitt tips är att stärka kroppen, kanske be en PT om hjälp, eller kanske sjukgymnast, eller någon kompis/bok? Jag hade lite som mål att få en stark kropp som skulle klara en graviditet bra nör jag började träna. Nu tog det ju iof två år i innan det tog sig så det hann gå både upp och ner med träningen, men lite resultat gav det.
Jag hade en lätt graviditet, men det kan ju bero på tusen saker som man inte kan påverka, men jag tror att lite grundstryka hjälpte. Märker ju nu att det ändå tar på kroppen, konstant (känns det som 🙂 ) amning och bärande gör ju en lite sliten…

På tal om graviditeter. Var det du som bröt svanskotan när du födde? Jag hade för mig det men sen lyssnade jag på er podd och där nämnde du inget om detta när ni pratade förlossning.

Mitt tips är gravidyoga när du väl är där, men innan dess besök mammafitness.com alternativt köp boken Träning för nyblivna mammor, av Olga Rönnberg. Hon arbetar med helt rätt muskulatur för att stärka det som behöver stärkas när man är mamma (och som också är guld värt inför en graviditet).
Sen… Jag är utbildad Doula. Att ni anlitar en doula kan göra massor för att öka chanserna att få en positiv förlossningsupplevelse, minska komplikationer och skador osv. Besök doula.nu om du vill läsa mer.

-Lite lätt styrketräning, bål-/bäcken-styrka. Har du foglossning ännu kanske sjukgymnastik?
-Varierad mat, mycket konstiga grönsaker och frukter.
-Må bra inuti så att du pallar vara gravid med två barn och sen pallar ha tre. Maxa egentid så att du har laddat upp.

Jag är också biologisk när det kommer till barn, har ett barn å jag tror att det är bra så för jag har inte kännt den biologiska klockan ticka på 5 år, trivs bra med att förlita mig på den, enkelt. (Klart man använder hjärnan också 😉 ) Träna och bootsa kroppen med näring är nog klokt, det kan inte skada… Har samma inställning om det som du skriver om Oscar som du om min make 🙂

Hej.
Gör det inte krångligt för dig.
Träna dina muskler – finns enkla bra övningar. Inga konstigheter. Huvudsaken är att du är konsekvent och gör dom. Du kan träna hemma på vardagsrumsgolvet. Börja med två gånger i v.
Promenad – ut och gå. Samma här. Konsekvent är nyckeln. Börja med med 30 min 3 gånger i v.
Sök upp en sjukgymnast som KAN det här med foglossning. Graviditet. Alla kan inte det.
Se över kosthållningen om ni behöver? Du vet nog vad som är bra mat och inte.
För att få resultat av din träning är det lika viktigt att äta bra.
Med dessa relativt enkla åtgärder så kommer din kropp fysiskt vara i bra form.
Och sist. Motivation. Det är något man förtjänar och får kämpa för. Först kämpa kämpa sen kommer den smygande. Ibland lite. Ibland mycket. Ibland försvinner den helt. Ibland är den stark.
Lycka till.

Rekommenderar boken ”Träning för nyblivna mammor” av Olga Rönnberg. Övningar inriktade på ”coren”. Funkar såklart även förbyggande och inte bara efter graviditet (och självklart också även för den om inte fött barn eller ska föda.). Övningar i olika steg och med tydliga bilder och förklaringar. Allt går att göra hemma.

Mammamageappen, värdaste spännen spenderade ever, både innan undre och efter. Sjukgymnastik/rehab/prehab mot foglossningen (skickar gärna mitt program om du vill). Och nej, inte all foglossning försvinner, en del satar har mer hormonell en del mindre men jag upplevde att det gjorde stor skillnad. De är aptråkiga men slarvade jag 2-3 dar så fick jag mer ont, var jag nitiskt gick det tillbaka.
Styrketräning fokus bål och baksida. Mina bästa tips, så sjukt mkt bättre rustad denna gång, men det har ju inte varit gratis, det har vart jobbigt. Men jag känner ju skillnaden i kroppen så jävla väl och det är värt ibalnd tråkigt slit på gym eller hemma. (Funkar ypperligt att bli stark hemma btw). Träna simpelt, enkelt, du kommer långt med basövningar.
<3

Har väl inga andra tips än de du redan nämnt själv, stark rygg, stark bäckenbotten och se till att inte ha brist på nåt. Är väl trevligt att ligga på plus när det gäller typ järn, så det inte blir en så brutal järnbrist.
En sjuhelvetes bra kondition hade vart nåt, i vilket fall om man som jag blir sängliggandes i illamående. Om du redan har problem sedan innan med foglossning så kan jag tänka mig att du inte direkt springer maraton i vecka 38. Skönt om kondisen är bra sedan innan så den inte blir katastrofdålig av att vara orörlig (sämre blir den ju garanterat). Önskar jag hade tänkt på detta innan, nu är jag i vecka 19 och har knappt gått en promenad sedan vecka 6. Nu blir jag andfådd av typ allt. Så jag måste se till att få upp konditionen lite nu som gravid (när illamåendet släpper) för att orka någonting alls när bebisen är ute.

Två av mina tre är spontant planerade (dvs precis som du skriver, nu kör vi) och jag har lite svårt för när kvinnor som själva inte fött ska göra feministiska poänger av hur man känner eller inte känner i sådana lägen för det GÅR INTE att föreställa sig om man inte varit där själv. Kan jag intyga som tidigare varit känds om tonårig ”barnhatare”.
Well, det man bör göra (enligt vad jag lärt mig genom studier i hormonlära) är att se till att ha bra värden av progesteron i kroppen. Majoriteten västerländska kvinnor har överskott av östrogen i kroppen och för att förenkla mycket så : det försvårar om man vill bli gravid. Progesteron går att tillföra (ej syntetiskt) genom huden i form av salva och har man bra nivåer av detta minskar sannolikheten också att man drabbas av gravidillamående. Hjälpte mig vid min senaste graviditet.

När det gäller foglossning fick en kollega väldigt bra hjälp av en sjukgymnast med övningar då hon hade kvarvarande foglossning efter två rätt täta graviditeter som du. På en månad så hade hon ingen smärta kvar. Jag har inte gjort så mycket med kroppen sedan jag fick barn men jag tränade ihop musklerna i magen och fortsätter att göra knipövningar och tänker mig att knipövningarna gäller för resten av livet. Det har funkat bra men jag har bara fött ett barn.
När det gäller mat så skulle jag satsa på god mat men i den nyttigare delen av skalan. För mig så funkade det bra att bestämma att jag inte fick köpa sötsaker utan bara baka/laga själv då blev det mer besvärligt och jag var inte lika pigg på att äta det. Sötsaker är min egen stora akilleshäl som både påverkar mående och vikt negativt samtidigt om man får äta det under vissa förutsättningar så blir det inte någon späkning heller.
Jag skulle också vilja göra ungefär samma sak så kommer du på något revolutionerande så skriv om det i bloggen :-). Vi har ett barn som sagt och hon är 2,5 år. Jag har aldrig velat ha barn tätt så det är först nu jag riktigt börjat längta och önska ett barn till. 3,5 år känns som det kortaste jag skulle kunna vara bekväm med men helst vill jag nog ha 4+ år mellan barnen.

Gud vad jag älskar dig!! Känner så igen mig i den där djuriska oresonliga babyfebern som känns som ett rent fysiskt behov av att bli på smällen med detsamma.
Har inga direkta tips men vill önska dig lycka till 🙂

Min son är resultatet av ett klantigt oskyddat försoningssex
och denna också tydligen för jag är fan gravid!
Fick veta det igår och ska berätta för sambon imorrn..
Vill egentligen inte NU men kör på det så får vi se..
Är Så jävla ur form så bara att börja träna, röra på sig och börja knapra piller igen och hoppas jag inte mår lika illa igen!

jag tror på att satsa på styrka. Dels mat som gör dig stark, som fyller dig med näring och som är god. För mig är det lchf, men det är ju vad som fungerar för dig.
Jag tränade styrketräning med en kunnig kompis och att vara kroppsligt stark gjorde min graviditet två lättare. Så det du tränar, bör fokuseras på en helhetssyn på kroppen.

Jag kan lugnt säga att jag avundas din fertilitet, men alla har vi ju olika lotter i livet. Är inne på andra året av försök med syskon och har medicinerat för det sen i augusti.. Går in på tyngre behandling nästa månad om det inte funkar denna.
Vad jag önskar att jag hade åstadkommit/gjort med MIN kropp för att förenkla:
– gått ner i vikt (pga fertilitetsbroblemen så det rör ju inte dig, men en nedgång på 5-10% ökar chanserna för att få normal ägglossning för oss som aldrig haft det sägs det. Vete fan om jag tror att det är ett sådant mirakel för oss som inte hade ägglossning ens innan övervikten men då hade de iaf inte kunnat använda min vikt som ett slagträ till varför jag får skylla mig själv och kanske förvägras vård på nästa ställe jag slussas vidare till…)
– ätit folsyra varje dag. Det har jag inte gjort mellan alla toppar och dalar.
– motionerat, promenader och simning räcker gott för mig, har inte intresse av att lägga en massa gymtid när trollet är så liten än. Kunde kanske köpt en crosstrainer och tränat hemma..
– fått supermassa orgasmer för det är både roligare och effektivare än vanliga knipövningar.
Sen vete tusan om man måste göra mer… Stressa av och vara glad, typ.

För övrigt drömde jag inatt (läste detta inlägg nu på morgonen) att vi träffades på tåget du och jag, och ditt sällskap hade en bebis med sig och jag trodde först att det var din och att du hade mörkat graviditet och förlossning på bloggen och redan hade tre barn. Har inte drömt om dig förr vad jag minns, så det var ett lustigt sammanträffande.

Nämen ååååå, kan inte hjälpa det men jag får tårar i ögonen och gåshud när jag läser detta <3 kan iof bero på att jag fick min tredje son för 5 veckor sedan och att hormonerna inte är helt stabila än 😉
Jag tror att dina förberedelse låter kloka men den viktigaste förberedelsen har du redan gjort, längtan efter ett till barn <3
Lycka till! <3

Jag tror det är otroligt vanligt att kvinnor får väldigt stark barnlängtan under en period när de börjar bli ”äldre” (alltså i relation till barnafödande inte att du står med ena foten i graven 😉 ). Jag hade själv en sådan period för ett par år sedan. Det en ska tänka på är ju att det är en helt biologisk drift, styrd av hormoner som inte tar någon som helst hänsyn till din livssituation, din hälsa osv. Det finns någon konstig inställning till barnafödande att plötsligt gäller inte alls rationalitet och verklighetsförankrade argument, utan säger hormonerna till en att det är bra så ÄR det bra oavsett hur omständigheterna i övrigt ser ut. Finns ju inget annat område folk förväntas fatta livsavgörande beslut på det sättet. Det är verkligen helt galet!
Det finns massor av saker en kan göra för att komma över barnlängtan som inte behöver innefatta föda ett barn. Om man vill.

Jag vill bara skrika ”kööör, ba kör!”. När du fick Tavlan hade jag å pappan försökt bli gravida i två år. Det tog ett å ett halvt år till innan vi lyckades få den där härliga ungen vi har nu. Om ni väntar ett halvår kanske vi blir gravida samtidigt. Eller ja, jag tänker mig att vi ska på bröllopsresa i höst innan vi kör igång men sen så.
Spenat. Nyttigt å massa folsyra. Annars körde jag gravidstrikt lchf, dvs lchf fast ned frukt å min bm var fantastiskt nöjd med det. Var överviktig men gick upp ca 7kg och hade toppen värden, friskt barn osv. Lång förlossning dock. Men det var ju första så..

Inget direkt tips men en reflektion. Jag är helt fsscinerad av föregående inlägg om att fetma inte är farligt. Jag är livrädd (114 kg) varje dag. men jag har lite svårt att smälta…
Iallafall;
Men när jag försökte bli gravid 90 kg+ gick det inte. 25 kg senare på första försöket båda gångerna. Har en nära vän och bekanta som vänt sig till IVF och fått avslag pga övervikt hos mamman, varpå man åkt hem och gått ned i vikt och blivit gravid på egen hand. Väldigt väldigt vanligt som jag ”förstått” det.
Vet du nåt om det här? Tex om IVF avråder för att man kan fixa det själv (viktminskning) eller avråder de för att behandlingen fungerar dåligt om man är överviktig? Eller använder sig vården av det som
ett svepskäl för att få ned folk i vikt? Varför isåfall? För att bespara uskornas ryggar när man behöver vård?
Följer med spänning- både bebis planerandet och diskussionen om övervikt! 🙂

Fett innehåller ett enzym som är med i bildningen av östrogen. Har du mycket fett kommer mer östrogen bildas vilket kommer störa det feedback systemet som kroppen har och mindre östrogen kommer fristads från livmodern vilket kan leda till utebliven ägglossning. Därför kan det vara svårare att bli gravid som överviktig och att kraftigt överviktiga kvinnor kan få utebliven mens.

Här är det jag och mitt ”förnuft” som bromsar fler barn just nu, medan maken är mer på linjen att det bara är att köra, allt annat ordnar sig.
Har en bekant som hade stora problem med kvarvarande foglossning efter sin första graviditet. Sjukgymnastens övningar hjälpte inte. Hon gick istället till en naprapat som gav henne rätt typ av övningar så hon blev snabbt bättre. Så det är verkligen viktigt att man träffar någon som kan sin sak.
Sen skulle jag rekommendera en såndär stor yogaboll(?). Som man kan sitta på och bara träna balansen och stärka musklerna i bäckenet. Började dock själv använda en sådan mitt under graviditeten när foglossningen var igång, men tyckte att den underlättade även då. Satt på den mitt framför tvn och favoritprogrammet kanske 20-30 minuter några gånger i veckan.

Jag skulle också vilja veta hur du tänker kring övervikt och graviditet! Jag är 25 bast och fet. Är aktiv, mår bra och trivs oftast med mitt utseende. Dock vill jag bli förälder inom fem år, funderar då på om man borde gå ner i vikt för att underlätta att både bli och genomgå en graviditet. Hur tänker folk där? Inget fel att vara tjock men det sägs ju ge problem vid avyngling :/

Kära Sara! Jag var rejält överviktig när jag blev gravid (159 cm och 84 kg). Had världens bästa BM som aldrig skammade mig ÖHT, hon nämnde det aldrig. Mina värden var strålande hela graviditeten, jag hade INGA fysiska bekymmer (jag var grymt orolig hela tiden, men det hade jag nog varit som smalis också ;)), och gick totalt upp 16 kg ytterligare under graviditeten. Jag födde en ljuvlig, normalstor (3,6 kg och 51 cm) magisk skatt utan smärtstillande på två timmar.
Lycka till! <3

Om jag hade velat ha barn skulle jag göra följande (om en har råd):
1. Detox, både mamman och pappan, det ska vara en ren unge som kommer ut ;D.
2. Folsyra, DHA, D-vitamin. Är extremt viktigt för fostret/spädbarnet. Fiskolja/algolja är de enda redan konverterade Omega 3-fettsyrorna. Vill du värna miljön så kör algolja. Det bör vara minst 250 mg. Linfröolja måste du ha god mineral och vitaminer i kroppen för att den ska kunna konvertera det till de långkjedjiga essentiella fettsyrorna EPA och DHA. Men som sagt, jag tror på redan konverterade algolja/fiskolja. Om du kör fiskolja är det viktigt att det är rena och stabiliserade produkter. Det är lite, inte alltid, men det du betalar för.
3. Stressreducerande aktiviteter. Vad du gillar.
4. Undvik: Amalgamfyllningar (Innehåller kvicksilver. Om du planerar att sanera, gör det långt innan graviditeten, eller då barnet inte ammas längre. Och gör det hos en tandläkare som är extremt kunnig, för att få en bra sanering. Amalgamskadefonden och Tandvårdsskadeförbundet vet. Kolla med dem.), all form av tobak, alkohol, paracetamol och ibuprofen (alvedon och ipren), aluminium (finns bl.a. i deo och kastruller och magsyrahämmare), ftalater och mjukgörare (finns bl.a. i plast). Kolla hygiengrejorna från kemikalier.
5. Gör det som känns bäst av alla råd jag gett dig! Eller skit i dem och kör ditt race!
Lycka till kram!

Efter vad du skriver med värk osv så tror jag på att simning eller någon form av vattengymnastisk (haha, vet det låter lite tantigt) kan vara bra. Vatten tillåter en att röra sig utan att det för den sakens skull sliter på kroppen, vilket är väldigt stärkande. Läst här att många föreslår gym men gym är väldigt slitsamt på en öm kropp. Många får skador pga felbelastandening på kropp och leder på just gym (men det talas det inte om eftersom det är norm att ALLA ska gymma och -off topic- dricka dessa (giftiga?) shakes.
Gamla klassiska – ekologisk mat då den brukar innehålla mer näring än ickeekologisk mat. Du är ju redan väldigt bra på grönsaker o frukt, där har du en enorm fördel.
Och till det tredje, käka godis (eller vad du gillar) om du är sugen, den psykologiska lyckoeffekten det ger är nog inte fy skam för hälsan det heller!
/tankar från en gravid blivande sjuksköterska med mycket gravidvärk

Jag skulle göra som min mormor gjorde och som min egen mamma gjort: äta bra mat, undvik inte fet. Och sätta sig på huk så ofta du kan: det stärker bäckenbotten och ger bålstyrka medans det också stärker rumpmusklarna.

Jag hade tänkt gå ner rejält i vikt och bli lite tränad innan vi skaffade barn, men den biologiska klockan tickade fortare än mina promenader gjorde, så jag vägde 90 kg när jag blev gravid.. Och har tyvärr gått upp till 105 kg nu i vecka 30.. Det är skitjobbigt, mest för att man blir så dömd hos barnmorskan, oroar mig otroligt mycket för att fittan ska bli jätteslapp, magen ska bli hängig osv.. Har hört att feta mammor får slappare fittor och lättare för framfall efter förlossning?! Och det där med att feta mammor får 5-kilosbebisar.. Hjälp. Fy fan vad jag ångrar att jag inte blev fit INNAN jag blev gravid.. Lätt att säga nu, såhär i efterhand. Jag vill liksom inte föda ut ett gigantiskt diabetesmonster och få en så slapp fitta att man aldrig kan njuta av sex igen. PANIK!

Du. Knipövningar!! Du är det du ska göra för att tajta till där nere och för att minska risk för framfall och annat. Läs på om det.
Det har inget med din vikt att göra utan Knipövningar ’ska’ alla göra.

Jag är i vecka 19 nu, och väger lite över 100. Det är absolut inte säkert att man har svårare att bli gravid bara för att man är tjock. Dock är det bra att vara lite hårdhudad när barnmorska och liknande säger att man helst inte ska gå upp mer än 6-7 kg under graviditeten, och föreslår att man ska äta mindre portioner och liknande helt baserat på fördomar.
När det gäller att bli gravid; se till att du har koll på ägglossningen bara! Finns lite olika metoder, men det är ju det som är det viktiga, timingen.

Jag var oerhört överviktig när jag blev gravid med första barn (vägde 131 kilo) och gick upp till 147. Det enda riktigt farliga med detta var socker. Det orsakade ett stort barn som kom ut med akutkejsarsnitt. Så jag vill så klart varna om socker. Men vill dock också säga att detta är ju inte problem för alla överviktiga utan bara man kollar upp det regelbundet under graviditet så ska det gå bra.
Nå, när det är gjort så kan jag ge det bästa tipset som min dåvarande barnmorska gav mig: acceptera och förbered dig mentalt att kroppen kommer att inte må bra. Det gör den senare, när kroppen återhämtat sig. Men bara helt enkelt bli van med tanken att nu blir kroppen krasslig och fokusera på belöningen, alltså bebisen. Försök tänka att du lider igenom detta bara för att du ska bygga en bebis, ett helt nytt människa!
Vill man nu träna eller nåt kan man använda nån app med några övningar per dag. Promenera är ju hemskt bra, behövs inte mycket. Och som någon skrev, knipövningar! kniiiippppp! Googla på det, finns så många sätt att göra.
Sen jag födde en fem kilos bebis, det pga av graviditetsdiabetes. Fittan blev inte slapp, har inte framfall och magen hänger inte mer än någon annan normalmänniskans mage 😉

Nu har jag inte sett alla inlägg ovanför, men Mammamage-appen! Asbra för att stärka bäckenbottenmuskler och inre magmuskler för att slippa få ont för att en felbelastar med bebis i magen. En tränar bara med egen kroppsvikt och slipper gymma (positivt pga aptrist m gym). Lätt värt med tjugo spänn för det.

Tänkte komma med konkreta och generella tips. Även om jag var ung (i Stockholmsmått mätt) så var kroppen trasig efter förlossning och amning. Konstant ont i ryggen fick mig att böra träna med fokus på att slippa ha ont i ryggen och axlarna. Att bygga muskler är något man måste göra innan en graviditet under graviditeten är det nämligen väldigt svårt att bygga då kroppen är inställd på annat. Dock är det viktigt att fortsätta med träning under graviditeten för bla bibehålla musklerna samt den goda blodcirkulationen som visat sig påskynda återhämtningen efter en förlossning (gäller även operationer)
1. Stärka korsryggen/bröstryggen. Varför? Större bröst inkl. dåliga amningspositioner ger en större påfrestning på korsrygg. Övningar kabelrodd, hantelrodd.
2. Stärka ländryggen. Varför? Tyngdpunkten förändras när man är gravid och stor belastning läggs just där. Övning: marklyft eller liknande. (Stärker även magmuskler röven och baksida lår.
3. Stärka bäckenbotten. Varför? Trycket ökar här av vikten från barnet. Övning: knäböj. Man lär sig att ”hålla ihop” hela paketet dvs bäckenbotten, bål, ländrygg. Även benen får sitt här såklart.
Efter att ha styrketränat i två år har jag lagt på mig ca 8 kg muskler. Jag är gravid i 4 månaden och känner mig mycket starkare i kroppen än förra gången, inga ryggbesvär än och hoppas att det förblir så.

Min instruktör på gravidyogan promotade att sitta på huk väldigt mycket, både för underlivet och för att avlasta ryggen.
Skulle jag börja förbereda mig för en ny graviditet så skulle jag köra stenhård bäckenbottenträning, sitta mycket på huk, yoga, öva på psykisk andning (avskydde det under yogan men en lifesaver under förlossningen, bästa smärt..avledaren, tänker inte säga smärtlindring för det tog ju inte bort smärtan, men gjorde så jag kunde hantera den. Skulle nog träna lite styrka också, var beredd på att bära mycket (i sjal) men jag var inte beredd på att få en bjässe till son som vid knappt nio månader skulle väga runt 11 kg, har blivit en stor belastning på mina stackars klena benmuskler.
Äter bra gör jag redan eftersom jag ammar, det här är det första av din blogg som jag läser så jag vet inte hur du äter (eller om det ens framkommer i bloggen), men jag skulle skippa gluten och komjölk helt, sök på udderly amazing på youtube för en intressant föreläsning om komjölk.
Annars sa du väl bra saker och fått bra synpunkter här, meditera skulle jag väl kanske också göra för att förbereda mig. Rensa ut hemmet på eventuellt gifta saker, dålig hormonstörande plast, saker med bly i och så vidare. Mannen min var väldigt noga med vilken plast jag rörde vid under graviditeten och att jag inte skulle gå ner i grovsoprummet där det finns trasiga energilampor.

Heja dig och ja va kul att du vill ha en bebis till!!!
Själv ligger jag i förkylning samtidigt som jag har vidrig foglossning och är höggravid. Bebis får GÄRNA titta ut snart….. Samtidigt som jag inte GÄRNA går igenom en förlossning i mitt nuvarande tillstånd.
Angående kroppen så är det väl bara att konstatera att den förfaller och gör ont, på alla sätt.
Detta är min andra grav och förra hade jag ingen foglossning alls. Var mer vältränad då men behöver ju absolut inte bero på det.
Jag tror att det räcker väldigt långt med att stärka upp kroppen med intensiva promenader samtidigt som du kniper som bara tusan. Knip mellan lyktstolparna och öva upp den tekniken. Jag försöker knipa så ofta jag kan (f.ö typ den enda träningen jag gjort för min kropp denna grav då jag fått ont av att gå). Men som sagt, om ni vill köra på bebis i sommar så är väl en god ide att utnyttja våren och härliga utepromenader med ett starkt knip. Köp kulor och stoppa in och ut o gå! FAN va jag längtar efter att kunna gå nu. Åååååhhh!!!!

NEEEJ! Nu ger du mig idéer! Jag fyller 40 i maj, har en 7-åring och en 4-åring. Dessutom GAD och depressionsproblematik. Har försökt övertyga mig om att det inte får bli fler barn, mitt psyke kommer inte palla, inte minst för att jag har haft graviditeter med illamående non-stop som lett till sjukhusvistelser för att bryta illamåendet. Har noll stresstålighet. Säg till mig att jag inte ska skaffa fler!

Jag simmade en gång i veckan när jag var gravid för att jag hört att det skulle stärka bäcken samt göra en förlossning enklare. Nu har jag inget att jämföra med, men jag fick inte foglossning iaf 🙂 Hade ”bara” hyperemesis gravidarum, halsbränna från h-lvete, förstoppning och andra besvär…hehe 🙂

Har du foglossning så är risken stor att du har mineralbrist och kan behöva ta tillskott, främst kalcium och megnesium tillsammans med vitamin K2. K2-vitamin gör att mineralerna hamnar där de ska, dvs i skelett och tänder, i motsatts till i t ex blodkärl. Boka gärna tid hos en näringsterapeut för att få en helhetsbild av näringsläget i kroppen så du inte jobbar i blindo.
Charlotta

Någonting som jag tror stör många kroppar idag är kemikalier, plaster och hormonstörande ämnen (bisfenol a m.fl.). Jag tror att dessa är en stor bov både för de som har svårt att bli gravida och de som får kraftiga biverkningar och andra konstiga symptom som sjukvården inte har svar på men försöker symptombehandla.
Vi omgärdas av kemikalier, plaster och massor av gifter dagligen. Ta bara detta med fleecekläder. Varje gång en fleecetröja tvättas så lossnar små partiklar plats som går ut i avloppsvattnet. När detta sedan når sjöar och hav så tror fisken att plasten är plankton och äter upp den. I slutna system där vattnet renas och sedan går ut i våra kranar igen så följer plasten med, den stannar inte i reningsverket. Så vi dricker plast till följd av allas fleecekläder som tvättas (och polyester, där är partiklarna ännu mindre).
I Stockholms skärgård har de sett att vissa fiskar har fått två kön till följd av p-pillerrester i vattnet. Vad gör inte detta med våra kroppar?
Jag tror att våra kroppar får kämpa hårt med alla kemikalierester, plast och annat skräp. Då blir hela kroppen belastad och en graviditet tar på resurserna vi har. Så att försöka rena dig från allt sånt kan nog vara en mycket bra idé.

eehh. Du har rätt angående gifterna. Men det sorgliga är att det inte GÅR rena sig från alla gifter. Det enda gången en människa blir relativt renad är en kvinna som är gravid. För hennes kropp för över en stor andel till fostret.
Sorglig. Men det är verkligheten.

1. Knäböj. Marklyft. Både med tunga och lätta vikter. Variera. Och efter egna förutsättningar såklart.
2. TRX-band!! Och med hjälp av dessa göra olika magövningar, benövningar och ryggövningar.
Både 1 och 2 kan man köra hemma med rätt grejer, eller lite fantasi alternativt att man köper hem skivstång, vikter. I alla fall TRX-band är ju enkelt att montera. Denna träning (1o 2) kan göras hur jobbig som helst om man vill det – samtidigt som man kan träna lätt om man känner för det.

Efter en ganska lätt graviditet fick jag eskalerande problem med värk och foglossning(?) när amningen slutade fungera efter ett par månader och mensen kom tillbaka. I höstas, när det hade hunnit bli väldigt jobbigt, började jag dricka mycket ljummet citronvatten(av annan anledning) och nästan all värk försvann ganska omgående. Jag är ju inte säker på att det berodde på det men värken försvann verkligen snabbt efter att bara ha ökat i ett och ett halvt år och det är det enda jag kommer på att jag gjorde annorlunda just då. Jag tror egentligen inte på såna mirakel av ett livsmedel men det ska ju göra kroppen mer basiskt och då även jämna ut hormonöverskott(ej jätteinsatt i hur det funkar) så tänker mig att kanske en kombination av citronen och att jag helt enkelt fick i mig mer vätska är anledningen;) Ett tips mot värken iaf! Dock döden för tänderna så nu dricker jag bara det en-två gången om dagen högst..

Åh, +1 på den frågeställningen! Fick min första förra året, var fet både före och under graviditet samt nu efter. Vill gärna ha en till snart, och undrar hur jag bäst förbereder kroppen. Vägde drygt 100 vid inskrivningen på MVC, men gick bara upp ca 5 kg under graviditeten. Hade ingen aptit alls förrän de sista veckorna. Mådde kanon i övrigt hela graviditeten, bra blodvärden, bra blodtryck och inte ont någonstans. Promenerade långa sträckor fram till veckan före BF. Födde en frisk son på 3,8 kg på BF+1, 11 timmar efter första känning, utan annan bedövning än kvaddlar. Sprack en del pga bråttom att trycka ut stressad bebis mot slutet, men annars kanongraviditet och -förlossning. Var själv förvånad p.g.a. allt negg från BM, som tjatade om min övervikt hela tiden oavsett hur frisk jag var. Men nu är jag orolig att inte ha lika stor tur nästa gång, och undrar vad jag kan göra för att hjälpa kroppen inför en ny graviditet. Jag kommer inte hinna gå ner 30+ kg, så jag kommer att vara fet vid en ev. ny graviditet också.

Åhhh jag vill ocksåå <3 Så nu blir det att följa dig extra noga och ta del av alla bra tips! <3
Men vi har det lite krångligt för karln har steriliserat sig,(Han ville inte ha fler barn med sin exfru, men han vill ha barn med mig).
Så det är extrahering som gäller(kan ju erkänna att jag tycker det är lite rättvist att han får en nål uppkörd i bitestikeln med tanke på den smärtan jag kommer få gå igenom).
Men det är asbra, för då kan jag stärka upp min kropp under tiden vi sparar pengarna som behövs!

Nu kanske någon redan har tipsat om detta (jag har inte hunnit läsa alla kommentarer), men själv provade jag zonterapi där man stimulerar tre punkter på fötterna kopplade till livmoder etc, och jag blev gravid efter ca fem veckors behandling. Det var efter en stressig period i mitt liv då jag hade misslyckats med att bli gravid i flera månader – några andra förändringar gjorde jag inte förutom att försöka stressa av lite mer. Behandlingen gör man enkelt på sig själv varje dag och här är länken till självhjälpsguiden som är gratis:
http://www.zonterapibarnloshet.se/tjanster/sjalvhjalpsguide-zonterapi-gravid.html

Tja. Jag fick mitt första barn i november 2014 efter att ha försökt i 7 år. Under graviditeten blev jag less på min ickenormalfungerande kropp så när kroppen kändes redo började jag me försiktig träning av djupa magmuskler och bäckenbotten. Jag använder appen Mammamage samt går numera också på mammaträning. Appen/träningen går ganska långsamt framåt men det känns ok. Syftet är liksom inte att få magrutor utan att ha en kropp som fungerar. Man kan använda appen även utan att vara nyförlöst

Har du möjlighet att börja rida? Om du kan och inte är rädd eller allergisk så kan jag säga att det är en fantastiskt träningsform och man tänker inte ens på att man tränar kroppen för man har fullt upp med hästen 😀 Man tränar mage, rygg, får en starkare hållning. Red innan min första graviditet och var väldigt stark hela graviditeten igenom.
Annars tycker jag att det är hemskt klokt att du vill träna upp dig lite. Själv gjorde jag inte riktigt det mellan första och andra graviditeten (gick ett halvår emellan, hormonstyrd hjärna- JA) och den här graviditeten är hemskt tuff. Har ständigt ont i ryggen då jag inte har några muskler att ta i med när jag bär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *