Kategorier
Vardagstrams

Måste man sluta äta onyttigt för att vara hälsosam?

Eftersom att jag helt sanslöst är inställt på projekt bebis så försöker jag äta bra mat för att liksom tanka på depåerna med vitaminer och sånt som är viktigt. Och med äta bra mat menar jag inte sluta äta godis, skräpmat, bullar, chips, coca cola och allt sånt som gör livet värt att leva och eftersom att jag har noll intresse av att gå ner i vikt som ni förhoppningsvis vet vid det här laget. Man måste liksom inte sluta äta skit för att börja äta bra. Man kan – hör och häpna – göra både ock! Jag kan äta superfrukostar och nyttiga luncher och middagar för att sen trycka nävar med chips och skölja ner med cola till kvällsmyset. (Och i den här familjen har vi kvällsmys varje kväll)

Och asså vad är nyttig mat egentligen? Jo, mat med mycket näringsämnen, vitaminer och antioxidanter. Inget annat. Inget fettsnålt. Inget du nödvändigtvis går ner i vikt av. Inget som kräver att du går hungrig för hungriga kroppar tar inte upp näring bättre än mätta och en smal kropp är bara smal, inte nödvändigtvis hälsosam eller vitaminstinn. Jag tror det är viktigt att komma ihåg för alla hälsohetsare därute, som hävdar att de äter si eller så för att bli stark och frisk. (sen om man mår fysiskt dåligt av viss mat t.ex mjöl eller socker så ska man ju givetvis inte äta det.)

Och nej, jag kommer såklart inte börja redogöra för min kost här (har ej slagit i huvudet) såvida det inte är fettdrypande smaskiga efterrätter som kräver uppmärksamhet, som den här som vi åt igår:

efterrätten

(Nybakad varm brownie, serverad med glass, bananer, valnötter och lönnsirap.
Vi skrek rakt ut medan vi åt. RAKT UT.)

…men jag tänkte att ni kanske kunde tipsa mig om s.k ”supermat” som typ ägg, avokado, hallon…. eller … oh, olika oljor och smör som t.ex mandel- och hasselnötssmör som jag är tokig i just nu. Jag gör ofta smoothies till frukost och jag vill få upp protein- och fettration så allt man kan pula i som gör den mer rik på sånt är uppskattat. Jag brukar köra juice som bas (Här är vi inte rädda för socker) och så pular jag i en avokado, ett rått ägg (dock att kokt är bättre för proteinupptag men det blir nog inte så gott i en smoothie), en banan, hallon, en stooooor klick jordnöts- eller mandelsmör och en halv dl olivolja.  Har ni några andra recept?

Jag tar även gärna emot länkar till bloggar som har mycket paleo-recept också så en triggervarning på kommentarsfältet för er som vill undvika. Kanske ni som länkar kan triggervarna i er kommentar så folk kan skrolla förbi?

Men, OBS INGA JÄVLA BANTNINGSRÅD. (men det vet ju ni redan, men tänkte om nån ny ramlar in här och tror jag vill ha hjälp med att sluta vara tjock. Ni vet ju hur folk generellt antar att vi tjocka bara går runt och väntar på att få bantningstips)

Matglädje är viktigt för mig. Jag skippar gärna matångest.

ps. Är det nån här som äter MSM? Hur upplever ni det? Hur mycket äter ni om dagen?

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Måste man sluta äta onyttigt för att vara hälsosam?”

Alfagroddar! Supernyttigt. Innehåller massa mineraler och vitaminer samt är lätt att odla själv. Äter groddar till nästan allt, allt från pizza till fiskpinnar. Finns alltid plats för lite groddar vid sidan om.

From all obvious reasons: byt ut dina oljor mot kokosolja – den är BÄST! Finns ju både med och utan smak/doft för alla olika recept och tillfällen 🙂 Och kallpressad och ekologisk ska den ju vara…Kung Markattas (med smak/doft) och Cocosa (utan) är de jag rekommenderar!

Min favvorätt just nu, om man inte äter kött men känner att man måste maxa protein + proppa i sig bra grejer (för att man varit sjuk hela vintern). Stek massa grönkål i olivolja, peppar + flingsalt. Koka separat bönpasta. När pastan klar, rör ihop med grönkål, MASSA PESTO, mer olivolja, fetaost och/eller chevreost (jag kör en blandning) samt på toppen rostade pinje eller valnötter. Sköljes med fördel ner av nypressad apelsinjuice. Så gott, och så mycket bra grejer!

Åhhh vad god den där efterrätten såg ut! Mer fettdrypande smaskiga efterrättstips tack 😀 Apropå supermat så tipsar jag om chiafrön. Jag har det på filen, ibland gör jag gröt på det och så strör jag fröna på salladen. Enda nackdelen är att jag en gång spillde ut en massa på golvet, torkade upp men fick inte upp alla i hörnen. Glömde bort hela grejen tills jag hittade vad jag trodde var vägglöss. Lite pinsamt att när Anticimex kom och vi upptäckte att det var mina kvarglömda chiafrön.

Jag gör egen juice i centrifug. Min favorit är gröna äpple, lite morot och ingefära. Juicen mixar jag sedan med bladspenat, lite kokosolja, avokado och fryst mango. Supergott! Frön försöker jag också få i mig dagligen eftersom magen mår så bra av det 🙂

Om man dricker Coca-cola är det väl bra att komplettera med magnesium eftersom det drivs ut av fosforsyran i drycken? Jag behöver själv både magnesium och zink på grund av stressat sönder mig själv och mitt immunförsvar och kör då pumpafrösmör. Finns färdigt att köpa men går också att göra själv med olja och sen kör jag det som pålägg. Vet inte om det blir gott att använda i smoothie men pumpakärnor går ju att strössla på lite allt möjligt och känns väldigt intressanta pga sina hyfsat höga zinkhalt (som annars mest finns i kött). Och för att smälta dem bra är det tydligen bra att blötlägga men det orkar jag aldrig.
Efterätten så sjukt god ut.

nu kanske det här är fetaste slumpen, men jag har försökt äta magnesium två gånger. ena gången fick jag ont i magen o sket som ett djur. Andra gången spydde jag. Då hade jag iofs druckit ett glas vin kvällen innan så det kan ha varit en konstig bakfylla men jag vågar fan inte prova en gång till! 🙁 Och jag behöver verkligen magnesium pga RLS

Jag brukar göra mina smoothies med kvarg som bas. Mixar hallon, blåbär, banan, spenat, 1/2 avocado, 1 msk chiafrön, 1 rått ägg, 250 gram kvarg och så häller jag på mjölk tills jag får den lagom rinnig. Mycket protein och nyttigheter och så blir det en rejäl smoothie = mättande. Sen brukar jag köra hälften vanlig pasta, hälften bönpasta till maten för att smyga ner lite extra proteiner.

Vad roligt att ni kör på projekt gravid! 🙂 Jag längtar själv helt galet mycket efter en bebis men då jag är ensam känns det inte som läge just nu. Försöker sno vänners bebisar så ofta jag kan istället. 🙂
Själv älskar jag ägg i alla former! Omelett med massor av västerbottensost i är typ det godaste som finns. 🙂 Gärna med en avokado/tomat/bladspenat/rödlök sallad med massa olivolja och flingsalt på.
Som mellanmål/frukost är bananpannkakor ett hett tips också! Bara att blanda en banan med två eller tre ägg (beroende på storlek på bananen) och steka i kokosfett/valfritt fett. Jag brukar ha lite kokos i själva smeten också och så äter jag dom med jordnötssmör på. Hallonsylt/färska bär funkar bra det med. Sjukt gott! 🙂

Va kul! Mer ungar åt folket!
I och med att du gillar Paleo-inspirerat så känner du säkert redan till Marks Daily Apple? Om inte: Han är bra, uppdaterar med intressanta inlägg om mat (ofta med fina referenser till vetenskapliga studier osv, om man behöver trycka upp forskning i ansiktet på nån. Kan ju hjälpa ibland mot folk som dömmer ut ens val. Man behöver ju såklart inte berätta att det fins studier som står bakom i stort sett varenda diet ”known to man”…)
:: TRIGGERVARNING :: — Mark är ätstörd, och har en fallenhet för att låta dömande mot människor som inte följer samma kostråd som han själv. Ta alla råd med en kvinnonäve, snarare än en nypa, salt.
Här är en artikel för bebisverkstaden!
http://www.marksdailyapple.com/5-primal-superfoods-for-fertility-and-pregnancy/#axzz3Ru8icBEf
// Tee

Illgrön smoothie: äpplejuice, babyspenat, kiwi, päron. Ser ut som flytande gräsklipp typ, men smakar gott (mest äpple faktiskt), sen kan man ju komplettera med något för mer fett- och proteininnehåll.

Jag har tänkt likadant när jag velat bli gravid/ varit gravid. Boostat kroppen med extra vitaminer och nyttigheter samtidigt som jag ätit godsaker också. Mina 2 bästa tips;
Hemgjord guacamole- sjukt gott och nyttigt! Går ha på och till allt- på mackan och till dip.
Smoothie med vaniljyoghurt, banan, hallon, blåbär- gott och fullt med vitaminer.

När jag såg bilden på den efterrätten på din instagram, blev jag verkligen sugen. Men jag är en sådan som är extremt känslig för socker och är glutenintolerant. Jag kan inte ens dricka kaffe utan att må väldigt dåligt så tjena liksom. Men ser så överdrivet gott ut!! 😀

En kommentar angående RLS. Fy fan va jobbigt det är!! Enda som hjälpt mig någorlunda är – återigen, långa promenader! Det samt att alltid ha kallt i sovrummet och sova med halva benen utanför täcket 🙂 Har prövat magnesiumtabletter men märkte ingen skillnad alls..
Chiafrön ska ju vara det nya bästa man kan äta. Min barnmorska gav mig det som råd nu när jag är gravidförstoppad och det hjälper verkligen till att hålla magen igång samt att det innehåller massa superdupervitaminer etc.
smoothie med allt det nyttiga och bra som du redan gör samt häll i kakao blir skitgott! Blanda valfri typ av mjölk, Kokos, banan, avocado, ägg chiafrön, solros/pumpafrön med lite kakao mmmmmmm….

Ja, mer mat åt folket! Vet inte om det är så fett, men ingefära är ju bra mot typ allt, så here we go: Smoothie med ingefära, päron och banan. Mixa ihop ett skalat, urkärnat päron, 1-2 cm riven ingefära (beror på hur mycket man klarar av typ), en skalad banan och så 1/2-1 dl mandelmjölk. Supergott! Ser lite äcklig ut efter ett tag, men det smakar i alla fall bra!
Annars testade jag en smoothie med chiafrön och hallon som var god! Mycket yoghurt, så den är rätt fet och dessutom lite mer protein i + chiafrön då! Perfekt för att slippa göra slem-pudding på dem, haha.
Annars: Smoothie med spenat! Kör i ett par nävar färsk spenat, en halv eller en hel mango, lite yoghurt/mjölk/vegomjölk/kvarg/you name it, och kanske en banan också. Mixa och njuuuut. Kan toppas med lite chiafrön också om man vill!
Eller helt ärligt? All smoothie! Gå och köp en bok med recept, det finns ju så. himla. många!

Te kokt på sprängticka/ chaga (googla om du inte hört om den ) ingen mt iofs men jag är piggare osv av det. Mkt höga orac-värden ( ngt med anti-oxidanter ) enl vissa så är den guds gåva till människorna

Lägga till är ju bättre än att ta bort helt klart. Roligare, mätt i magen och utan ångest. Jag äter också åt paleo hållet som nån tipsade om med Marks Daily Apple. Håller inte med om att han är ätstörd, tycker han är bra på att fokusera på hela livsstilen med stress, skärmtid, rörlighet och motion, lek och familj/vänner etc. som minst lika viktigt som vad man äter.
Om man lägger till grönsaker, rotfrukter, frukt och bär, bönor/linser/ägg/nötter om man nu inte äter kött, samt fetter som kokosolja och olivolja…då blir det ju otroligt näringsrikt av sig självt -och kanske tränger det ut det mindre näringstäta från tallriken för att det man redan åt var både nyttigare och godare och man blev just mätt. Sen måste man ju spara plats till hemgjorda brownies med ibland 😉

Kort svar på frågan om man måste sluta äta onyttigt för att vara hälsosam: Ja!
Tyvärr är det så, hälsa handlar lika mycket om att undvika det som bryter ner och förstör som att välja det som bygger upp. Och nu pratar jag INTE om vikt utan om hälsa. Däremot behöver man inte sluta äta onyttigt för att få i sig tillräckligt med näring, men det är inte samma sak som att äta hälsosamt.
Däremot så kan man ju nöja sig med att vara hälsosammaRE än vad man var innan och då är det jättebra att lägga till mer som är nyttigt. 🙂
Charlotta

Asså, havre är ju värsta superfoodet. Apnyttigt på alla sätt. Jag ÄLSKAR att göra mina frukostsmoothies på Oatleys havremjölk med apelsin och mango. Så jähäfelgöttigt och jag tycker att jag står mig bättre på dem än juicebaserade smoothies. Är en en snålis kan man superenkelt göra egen havremjölk och blanda med juicekoncentrat, men det blir inte riktigt lika gött. Sen, Oatleys chokladdryck. MUMS! Ett tag åt jag också nötgröt till frukost. Mixade massa nötter och mandlar i matberedaren och kokade upp med kokosmjölk till en gröt. För extra protein kan man röra ner ett ägg på slutet, men man får passa sig så att gröten hunnit svalna ordentligt, annars blir slutresultatet nötgröt med smak av omelett. Inte gött.

Bananpannkakor är gott 🙂 paulataxen.blogg.se brukar tipsa om väldigt god mat, både hälsosam och ohälsosam. Pastasallad av olika sorter är gott, halloumisallad är gott… Mycket är gott.
Kvarg är ju bra att äta, mycket protein och bra smak.

grönkål är protein- och mineralrikt! det funkar asbra att tjoffa ner i diverse smoothies, ingen äcklig bismak som jag tycker spenat kan ge! bananamoothie med soygurt (vaniljsmaken) och urtekrams jordnötssmör med grönkål i är sååååö gött. kan lägga i tahin också!! som jordnötssmör fast gjort på sesamfrön. skitgott. har det på macka mmmmh

Helt måste man ju inte sluta att äta onyttigt men rent krasst så kan man bara få i sig en viss mängd mat per dag och är det mycket av den som är onyttig så finns det mindre utrymme för nyttig mat. Dock kan man ju äta saker som innehåller bra saker med saker som inte är lika nyttiga som i denna rätt där du äter nötter, banan och grädde ihop med kakan och lönnsirapen som kanske är lite mindre bra. Som exempel så kanske man kan äta en god fruktsallad med massor av nyttiga frukter och bär och som smaksättning har man lite florsocker blandat med limeskal (väldigt gott, prova om du inte gjort det) och hemgjord glass och kombinera sött och gott med nyttigheter. Det funkar ju inte hela tiden men som du säger så kan man absolut få äta lite godsaker ibland. Jag håller på att gärna ha hemgjorda godsaker där man har mer kontroll över innehållet och slipper vansinne som glukos-fruktossirap och färgämnen och tillsatser som oftast finns där för att dölja att man fuskat med dyrare ingredienser. I och med att man inte äter sött jämt så är det värt besväret att göra det själv och göra det ordentligt.

okej, lovar att inte lämna fler kommentarer efter den här på ett tag….. förlåt hehe. men kom ju på en sista grej: finns quinoachips!!!!! jättemycket mer protein och ”nyttiga” ingredienser, MEN FORTFARANDE GODA??? fattar ingenting. skitgott trots att det är nyttigt. dem har jag bara sett i vegobutiker dock, tex good store på söder har dem. om du är i krokarna nån gång kan du ju testa! det är märket eat fresh som gör’om.

Riktigt smör till frukost.
Lök i alla dess former. Finns nästan allt som du behöver i from av vitaminer i ett enda litet kraftpakte.
Kål i alla dessa former. Glöm inte bort kålroten.
Behövs inte importera ”exotiska” varor för att hitta ”supermat”.

När man pratar om att vara hälsosam glömmer folk av att det inte bara handlar om mat och motion. Det handlar om att må bra också och inte straffa sig själv.
Min morsa ses som jävligt hälsosam, hon äter nyttigt och tränar jätteofta. Men hon har ortorexi. Hon kan träna flera gånger per dag och kan inte äta vissa saker, för då får hon ångest. Hur är det hälsosamt? Hon är ätstörd!
Att vara hälsosam för mig, handlar om att man tillåter sig att äta det man vill. Får man ångest över att äta eller göra nånting, så är det inte hälsosamt. Är man sugen på chips så ät det! Är man sugen på att leva på smoothies en dag, så gör det! Det handlar om så mycket mer än bara äta nyttigt (även om grönsaker och sånt är viktigt och gott)och röra på sig. Man måste må bra mentalt också.
Jag äter grönsaker, quinoa, bönor och massa annat dagligen, men vill jag ha cola så dricker jag det. Punkt slut. Mina värden är skitbra, mitt blodtryck är suveränt och jag mår bra. Varför ändra på det?

jaaa! precis vad jag tänker. undrar ofta när jag läser om alla som hetsar om supermat vad de egentligen har ångest för. vad är det de försöker hantera genom att fokusera på och kontrollera maten så hårt?
chiafröns nyttighet har överdrivits, detox är en myt, kokosolja är nyttigt men inte mer än någon annan olja, kanel och linfrön kan vara giftigt i större mängd, maten ska fan inte ens värmas för då dödas alla näringsämnen i all sorts mat och så vidare… tycker det slår över och folk blir besatta av att hitta någon sorts mat som ska ”optimera” hela jävla livet.
ett jättebra inlägg om saken: http://nojesguiden.se/artiklar/hej-blekk-ren-mat-trenden-pa-instagram-ar-bara-en-ny-sorts-atstorning

Nyttiga tips: Chiafrön! Greensmoothies (ju mer grönt i desto bättre).
Tack för ett härligt inlägg!! Så sant det du skrivet. Det ena behöver inte utesluta det andra.
Ska bli såå spännande att få följa bebistillverkningsresan!

Den dan jag äger en blender/mixer/matberedare/whatever elektrisk apparat med en kniv som hackar ska jag testa att göra kokossmör. Tydligen ska det bara vara att mixa kokosflingor tills det gojsar till sig och det ska vara smaskigt värre. Säkerligen supernyttigt med.

Mitt bästa tips är avokado! super fet, god och nyttig och framförallt en härlig mättnads känsla och fantastisk konsistens t smoothies!
En riktigt god smoothie som jag rekommenderar är:
1 avokado
1 näve färskbladspenat
1 äpple
1 lime
ca 1 dl apelsin juice (färskpressad!)
ingefära efter behag
jäkligt fräsch god och mättande!

Jag har läst på massor om vilken mat en bör äta inför graviditet, eftersom jag själv inväntar insemination för att utöka vår fina regnbågsfamilj. Det blir det första barnet jag föder (min flickvän hade barn sedan tidigare) och jag tror inte att jag är superfertil eftersom jag har endometrios, så jag vill verkligen skapa bästa möjliga miljö i min kropp. Jag har läst på massor om vad som ökar respektive minskar chanserna att bli gravid enligt olika studier, men eftersom du inte verkar ha några problem med att BLI gravid så utelämnar jag de tipsen här och fokuserar på de tips som är bra för barnet som ska växa där inne (svara på denna kommentar om du vill att jag lägger till vad en enligt forskningen bör äta respektive inte äta för att öka fertiliteten, obs obs inte bantningstips utan fertilitetstips!)
1. Folsyra. För att minska risken för ryggmärgsbråck hos bebisen, vilket du säkert redan vet. Ska ätas dels innan graviditeten och sedan fram till vecka 12. Folsyra finns i baljväxter (gröna ärtor, bönor, linser, sockerärter, kikärter osv), mörkgröna blad (spenat, ruccola osv), kål (broccoli, blomkål, brysselkål), jordgubbar, råris, röd paprika, majs mm. Du kan tänka typ såhär med andra ord: Om jag pruttar mycket av maten så innehåller den sannolikt mycket folsyra 😉 Leverpastej innehåller massor av folsyra men eftersom gravida ej bör äta lever så gäller det tipset bara fram till själva befruktningen. Ej senare.
2. Järn. Ingår i hemoglobinet som transporterar syre från lungorna till andra organ. Asviktigt att få i sig under graviditeten! Finns bland annat i ägg, kött, spenat och fullkornsprodukter.
3. D-vitamin. Brist på D-vitamin är vanligt vid graviditet (och i allmänhet), i synnerhet under vinterhalvåret. Finns i fisk, ägg och mjölkprodukter (och solljus).
4. Jod. Också viktigt vid graviditet. Finns i jodberikat salt. Alltför höga dosen jod kan dock vara skadligt för bebisen, så salta som vanligt men med jodberikat salt istället för jodfritt.
5. Omega 3. Jätteviktigt för utvecklingen av bebisens hjärna. Finns i fet fisk, t.ex. lax och makrill. Det finns studier som visar att tillskott av Omega 3 är dåligt för bebisen, så det är bättre att satsa på äkta vara. Var dock försiktig med fiskar som kan innehålla kvicksilver, dioxin och PCB (t.ex. abborre, gädda och viltfångad lax/öring).
6. Undvik rått kött och opastöriserade mjölkprodukter för att minska risken för listeria och toxoplasma. Var extra uppmärksam på datummärkningen för rå fisk och kallskivade pålägg. Var också extra noga med att skölja grönsaker och frukt.
7. Ät mer frukt för extra energi. Från fjärde månaden krävs ännu mer extra energi (gärna frukt och extra mellanmål) och från sjunde månaden ännu ännu mer extra energi (gärna frukt och två extra mellanmål).
8. Höga doser koffein ökar risken för missfall. OBS! Alltså HÖGA doser, så du kan ju fortsätta dricka kaffe och cola så länge du inte häller i dig stora mängder. Risken för missfall är störst fram till vecka 12.
RECEPTTIPS: Kall pastasallad med fullkornspasta (järn), bitar av tillagad odlad lax (omega 3, D-citamin, ej risk för farliga ämnen/bakterier), spenatblad (folsyra och järn), röd paprika (folsyra och antioxidanter samt vackert), sockerärter (folsyra samt gott), bitar av kokt ägg (järn och D-vitamin), majs (folsyra), kokt broccoli som fått svalna (folsyra). Häll på en dressing gjord på nån vegetabilisk olja och lite goda kryddor samt jodberikat salt (jod). Strö över lite goda frön. Gott, ofarligt och fullt av nyttigheter för den gravida eller snart gravida kroppen!

PS. Såg att du gärna äter avokado och ägg. Då har jag ett awesome recept för dig; Gröna ägghalvor! Skär några avokados på mitten. Ta ut kärnan. Knäck några ägg och separera äggulorna. Häll ner en äggula i varje avokado, i hålet där kärnan satt. Ibland kan en behöva gröpa ur lite av köttet runt hålet (om kärnan var liten eller om äggulan är stor). Isåfall kan du ju återanvända det urgröpta avokadoköttet i någon smarrig tonfiskröra (tonfisk på burk helt ok att äta som gravid!) eller göra en sallad med avokado, röd paprika och spenatblad till de gröna ägghalvorna (så får du extra järn och folsyra på köpet). Nåväl. När du har hällt i äggulorna lägger du på strimlor av mozzarellaost (en ost som gravida får äta!). Sedan in i ugnen, 175 grader i 20-30 minuter (beroende på hur hård du vill ha äggulan) så att gulan stelnar (hetta upp alternativt frysa ägg/kött/fisk innan det äts är en bra grej vid graviditet) och så att osten smälter. Gott, roligt, vackert och väldigt mättande! DS.

Instämmer med Karin om att läsa Lotta Lundgren!
Denna typ av laxsås är jättegod, enkel och går snabbt att göra:
http://ulvhagsgodaste.blogspot.se/2015/01/mammas-godaste-pasta-med-dill-laxsas.html
Själv använder jag grädde istället för CF. Att ha i riven pepparrot efter smak är pricken över i:t har jag upptäckt efter lite experimenterande. Går säkert att ha i spenat också om man gillar sånt.
Funkar även prima att göra lasagne av.
Annars vill jag vara klyschig och slå ett slag för nötter! Mandlar, valnötter, paranötter m.m. Bra fetter, vitaminer, protein. Nomnom!
Är dålig på smoothies-recept men blåbär, nypon och tranbär är superbär!

Det här inlägget var otroligt triggande för mig! Det spelar liksom ingen roll att det inte handlar om att gå ned i vikt, och att det ska vara fokus på att maten ska vara god. Detta fokus på att det är HÄLSOSAMT och NYTTIGT känns ännu svårare att värja sig emot. Den här känslan av att det aldrig någonsin duger vad en äter, det finns alltid något en missar (en ny, bättre proteinkälla? en olja som är snällare mot kroppen? nåt nytt frö? att en borde äta mindre gluten?). Känslan av att: om du äter renare och bättre och mer varierat så blir du starkare, friskare, din graviditet blir lättare och kanske kanske är det ditt eget fel att du får cancer om du inte gör det?
Jag önskar verkligen att jag kunde ta ett sådant här kommentarsfält för vad det är: en inspiration till god mat som får en att må gött. Istället sitter jag här klockan fem-hungrig och vet inte vad jag ska äta till middag som inte kommer att ge mig ångest. Fucked up jävla värld vi lever i.

+1
Det råder tävling i hälsohets i dagens Sverige. Mycket lite psykisk hälsohets (tvärtom, det där att psyket är en del av kroppen är nog lika mycket hittepå som andlighet för de flesta) tyvärr. Bara man käkar supermaten så får du superlivet! Ingen pass till LD utan till kommentarerna i sin helhet, liksom läsarens bismak. Det är en svår jävla balansgång och jag har precis hittat denna blogg för att den nyanserar debatten i hälsohetsen. Hatten av för dig LD

Bland det godaste jag vet är hembakade tunna fröknäcken (med flingsalt på innan gräddning) med antingen jordnötssmör och skivat äpple eller keso och avokadoröra gjord på avokado, citron, vitlök, salt, peppar, lite olivolja och rejält med spiskummin.
Helvete vad gott. Älskar gnisslet i keso, den feta lenheten i avokado, jordnötssmörets kladd mot gommen och det sötsura äpplet. DAYUM!
Sen chipsbuffé på kvällen. Jordnötsringar med holidaydipp osv. Mjölkchoklad och sourcream & onion-chips.

Jag kan ändå inte låta bli att undra varför i hela friden man vill utsätta kroppen för onödiga påfrestningar?
Att vara gravid och föda barn är en påfrestning för kroppen bara det. Men att vara överviktig/fet ökar ju riskfaktorerna ytterligare. Precis som det är förenat med ökade risker om man är för smal. Nu är det såklart fler faktorer som påverkar än några siffror på vågen och ett väl tilltaget midjemått, men varför?
Jag skulle aldrig medvetet utsätta mig för den risken igen. Var fet när jag blev gravid. Väldigt oplanerat och jag trodde inte ens att det var möjligt för jag hade ju aldrig mens.
Spydde 30-40 ggr om dagen, gick ner 8 kg och försökte göra det bästa av situationen. Men det räckte inte riktigt. För tidig vattenavgång resulterade i prematurfödsel. Nedsatt immunförsvar hos den lilla som såklart blev förkyld på NEO. Hörselskadad, multiallergisk. Jag hade ändå ”tur”. Men hade jag haft en lättare kropp när jag blev gravid kanske kroppen hade orkat lite mer?
Det går liksom inte att inte undra över om det hade slutat bättre om jag hade haft bättre förutsättningar.
Kände mig ändå stark och det var inte så att jag svullade i onyttigt innan. Alla blodvärden mm var på topp. Men lik förbannat…

Jag spydde i 8 månader, dock ”bara” 1-6 gånger om dagen
i och med att jag spydde, särskilt när jag försökte borsta tänderna så ruttnade mina visdomständer och jag fick 4 hål i ett par andra tänder
fick foglossning från helvetet som startade i v.12 + magsmärtor pga. ligamentet/senorna livmodern ligger i som hos just mig är extra tajt så när livmodern växte och flyttade lite på sig så gjorde det fruktansvärt ont
jag utvecklade alla symptom för havandeskapsförgiftning men av någon anledning gick det tillbaka av sig själv
Jag fick en fruktansvärd värkstorm, min kropp ville aldrig riktigt komma igång med regelbundna värker så jag fick värkstimulerande, och hade världens otur och fick åka lååångt bort åt satan och föda barnet, så jag kände inte mig särskilt trygg
efter förlossningen fick jag en stört blödning och var nära att behöva operera mig/förlora livmodern/förlora livet men klarade mig precis från allt det
INGET av något av dom problemen jag hade under heeeela graviditeten hade något som helst med min vikt att göra
och då har jag trasiga knän från tonåren! men kände inte av dom alls!?
och allt annat hade hänt oavsett vikt eller omöjligt att säga
och faktiskt, ingen sa något negativt om min vikt.
alltså min vikt, gör i sig inte att jag mår dåligt
men samhället, förväntningarna och personer får mig att må dåligt över den
och gissa vad, jag är gravid igen
och det är INTE min vikt som är anledningen till att jag kommer göra abort, utan livet annars.

En maträtt jag kan tipsa om som är nyttigare är Lax i ugnen med fetaost och morötter! Det är SÅ himla gott! Går på ca trettio minuter att laga.
Skala morötter och dela till morotsstavar. Häll olivolja i en panna, och lägg i morötterna. Peppra, salta – in i ugnen i 20-30 min. Dom ska vara rätt mjuka.
I en annan panna häller du i olivolja, lägger i laxfilé och smular över fetaost på laxen. Häll i grädde och en skvätt mjölk som sås i pannan. Salta, peppra (citronpeppar är supergott på). In i ugnen i 20 minuter. Klart! Detta kan man äta med avokado, tomater, ruccola osv på sidan. Det man tycker om, helt enkelt!

Tips på ”supermat” som är sjukt god:
Granatäpplen. Alltså granatäpple är så sjukt gott! Funkar i sallader, till efterätter, i smoothie, att göra juice av, allt möjligt!
Olivolja. Att ringla över sallad eller steka i, undvik bara att bränna den eftersom allt nyttigt försvinner då+att den smakar skit om den bränns.
Mörk choklad, minst 70%. Om man gillar mörk choklad så är ju det skitbra! Den ska vara riktigt mörk, gärna ekologisk. Att trycka en hel kaka mjölkchoklad tillsammans med en halvliter sockerstinn läsk på någon minut är ju visserligen himmelskt, men att äta små bitar mörk choklad tillsammans med en kopp te eller kaffe så de smälter i munnen är underbart gott på ett annat sätt!
Apelsiner: Ja, apelsiner innehåller som bekant massor av vitaminer. Färskpressad apelsinjuice är ju sjukt gott!
Blåbär: I yoghurt, i smoothie, i sallad, till efterätt, juice, jättegott och massor av antioxidanter!
Acaibär: Som blåbär fast sötare, hur gott som helst!
Jordnötter, mandlar, nötter: Massor av nyttiga fetter. Jordnötssmör på macka med banan är ju skitgott, testa även mandelsmör och nötsmör! Man kan även använda smören i bakning. Chokladbollar med jordnötssmör istället för margarin är skitgott 😀
Avocado: Också en massa nyttigt fett. I sallad, till förrätt med keso och lite örtsalt, i smoothie, att mixa och frysa som en sorts sorbé.
Chiafrön: Kan man ha i bröd, smoothie eller yoghurt/fil till frukosten, ger en lite nötig smak och är mättande, samt innehåller en massa nyttigheter. En matsked räcker!
Gojibär: Först tyckte jag de var sjukt konstiga, de smakar liksom sötsurt-salt, men de är beroendeframkallande! Goda att ha i müsli eller att äta som snacks.
Det är det jag kommer på, på rak arm. Jag återkommer säkert med fler tips 😀

Kom på: Kastrullpopcorn med olivolja! Sjukt gott. Jag föredrar kastrullpopcorn framför micropopcorn alla dagar i veckan, med olivolja blir de gudomliga! Jag gillar popcorn eftersom jag blir mest bara äckelmätt av andra snacks men popcorn kan jag äta hur mycket som helst av utan att börja må illa.
Rapsolja eller majsolja funkar ju såklart också. Och såklart, popcorn poppade i salt smör är farligt gott 😉
Gillar man chips kan jag rekommendera rotfruktschips!
Många sorters torkad frukt är som godis, fast man slipper gelatin, färgämnen, konserveringsmedel och annat som kanske inte är så kul. Bananchips är min stora last 😉

Chiagröt med banan och blåbär, toppad med kakaonibs och pumpakärnor. Egenpressad juice och en tesked msm. Spurulinashotar. En matsked linfröolja morgon och kväll. Det här är en del av vad jag äter varje dag. Jag har inte varit sjuk på flera år fast jag enligt läkare borde ha uruselt immunförsvar pga multipel skleros. Min sambo blir heller aldrig sjuk. Vår ettåriga son har inte varit sjuk en endaste dag i sitt liv. Han får vegetarisk kost förutom ett ägg varje morgon som han delar med ena katten, haha.

Det finns en dansk teori om att utesluta glutenprodukter och kolhydrater, att infertilitet hänger ihop med snabba kolhydrater. Nu är ju inte du infertil men det var det enda tips jag kunde komma på.
Om du tror på det så är ju akupunktur fab, jag gick till dr Ma vid Odenplan.

Kan inte så mycket om superfoods eller sådant, men smoothies är definitivt min grej. c:
När det gäller gröna smoothies: Jag brukar köra med spenat som det gröna, men en kan naturligtvis använda andra grejer (kan tänka mig att grönkål skulle fungera bra?) och sedan ”neutralisera” spenatsmaken med något lite syrligare, som regel brukar grönt + gult bli bra har jag märkt. Så exempelvis mango, ananas, citron, apelsin, och/eller ingefära!
Brukar även alltid söta mina smoothies med banan, och känner jag att de behöver bli lite matigare brukar jag ha i havregryn. :3 Oh, och brukar generellt sett använda vatten eller en blandning av havremjölk och vatten som vätska. 🙂
Mina favoriter: Banan + hallon + blåbär + havremjölk (eller ännu hellre yoghurt) + havregryn, Banan + spenat + mango + citron + ingefära + vatten

Exakt! Begreppet ”nyttig” är verkligen ett som används helt skevt nuförtiden; att en måltid ”bara innehåller xx kalorier” är sällan samma sak som att den är nyttig till exempel.
Hur som…tips för att optimera maten: ångkoka! Det är super för grönsaker osv blir inte bara godare och krispigare utan behåller också massa viktiga näringsämnen som annars hamnar i kokvattnet. En annan bra grej är ju att det går åt mindre vatten. Toppen!
Nötsmör är bäst! Brukar göra själv för det är SÅ enkelt men framförallt snällare mot plånboken. Det är bara att mixa valfri nötsort i en matberedare i typ 10 min. Blir bra helt utan några fler ingredienser men jag brukar ha i lite mer olja än det som nöten själv utsöndrar, salt, vanilj, lite socker. Hasselnötter + kakao + socker + salt = världsgod nutella!
Äter du gröt? I så fall är mitt bästa tips att köra ner 1 ägg per portion i den färdiga gröten…den blir både krämigare och mer proteinrik! (Men ta av kastrullen från plattan först så du inte får äggröra i gröten;)) Sen äter man gröten med en klick smör på så får man bra med fett i också!

Ångkokare är nog mitt bästa köp någonsin i köksprylar väg. Grönsakerna blir som du säger mycket krispigare och inte sådär äckligt sladdriga som de lätt bli i vatten om man råkar koka dem för länge. Dessutom är det så förbannat gott att göra lax i ångkokaren. Blir en helt annan smak på precis allt man ångkokar tycker jag. Hade lax häromdagen som jag ångkokade på ena lagret sedan hade jag broccoli och haricot verts på det andra. Blev helt gudomligt tillsammans med kokt potatis och hollandaisås. 😀
Håller med om att ordet nyttigt används lite fel idag. På mitt förra jobb var man nyttig om man istället för riktig mat, drack måltidsersättningar eller åt såna där chokladbars. Som för övrigt jag anser är godis men det fick jag höra hur fel jag hade för de är ju så nyttiga. Fick aldrig något svar på varför de skulle vara nyttiga dock. Efter ett tag slutade jag lyssna så fort någon nämnde ordet nyttig.

Hej! Jag har PCOS (dock inte överviktig som annars är vanligt vid PCOS) och min kropp har svarat väldigt väl på lite mer GI-inspirerad kost när jag försökt bli gravid. Har inte följt slaviskt men försökt tänka lite mer på bättre kolhydrater etc. Och ett tips på kvällsmat som är gott och gott för kroppen: ”glass” på naturell lättkesella (Kesella är godaste kvargen!), frysta hallon och lite ekologisk lönnsirap. För krämigare konsistens kan man t ex ha i kokosgrädde. För variation på smak kan du tillsätta lite lakritspulver (kung markatta har gott eko). För extra ”hälsoboozt” t ex lingon- eller blåbärspulver och strössla över chiafrön.

alltså, brownisen ser ju HIMMELSK ut!
Jag äter MSM varje dag, och tycker det är mycket bra.
1 1/2 tsk i ett glas vatten med en c-vitamin brustablett.
Håret växter mycket snabbare, och lederna känns mjukare.
Jag kunde rätt snabbt gå upp i en högre dos av MSM, men jag har hört att det är bra att böja med nått kryddmått, och öka sakta.
Har aldrig fått ”problem” med magen av det.

Vet att någon redan nämt dey, men KOKOSOLJA! Använder det till allt. Steker maten i det, sätter det i smoothies, i gröt etc och använder det dessutom i hårbotten och på torra armbågar.

Grönkål är ju en riktig vitaminbomb men kanske inte så gott men grönkålschips är gudomligt! Bryt i bitar, lägg på en plåt, ringla över olivolja och strö över havssalt, in i ugnen i några minuter. Njuuut! Funkar med broccoli också!

För järn och andra bra vitaminer kan ja starkt rekommendera blutsaft! (Gillar man inte smaken kan man köpa tabletterna)
Den innehåller bra grejer som kan hjälpa till att öka Hb-värdet osså är den allmänt bra för kroppen.
Sen ett bra tips är att kolla upp blodvärdena på sjukhuset. Ibland kan man ha brist av nått utan att man märker det. Och då är det bra att boosta det lite innan man blir gravid. Exempelvis Hb-värdet som vi livmoderbärare ganska ofta har låga värden på är bra att boosta inför en graviditet
Lycka till!!! 🙂

Yo! Har ej kollat kommentarerna så vet ej om du fått dessa tips, MEN:
Jag har lite tips jag brukar köra, men det är inte recept. Utan snarare sånt som en lätt kan dra fram och käka/halsa om en vill ha lite vitamonboost, och är lat heh.
Gurkmeja! Gurkmeja i ALLT liksom. Det finns gurkmejejuice att köpa i hälsokostaffärer om en tröttnat på att torka röven med sina sedelbuntar. Annars drar jag krydda i allt. Alt. s.k. ”rå” gurkmeja, skär upp små bitar och drar i mig med vatten – som vitamintillskott fast minus allt syntetiskt BS! Svartpeppar enhancar upptaget också, så det är bra att kombinera.
Det jag helst gör är att göra en shot på gurkmejejuice, kokosvatten och svartpeppar. Jag vet, det låter ju alldeles bedrövligt hemskt och smakar värre, men går snabbt och superproppat med näring&shizzle.
Gurkmejejuice kan du också ha i smoothien annars!
Och: lever. Typ all lever. Kycklinglever tycker jag är gott. Har en väninna som sväljer lever rå, vet ej hur det funkar med det. Men du har enorma mängder järn och B12 i det i alla fall.
Gratis (snart): brännässlor. Och maskrosblad. Innehåller mängder C-vitamin.
Och vitt te! Vitt te är himmelskt. Drick upp tebladen också. Strimla ner ingefära i skiten också, så har du i princip allt täckt. Och kanel.
Och kål då. Svart, grönt, vitt, rött. Bara uppskuret och redo, dra fram, knapra i sig när en går förbi kylskåpet. Enkelt och nyttigt.
Råa kakaobönor. Det smakar alltså, inte okej. Hah. Och jag tycker väl att det finns en gräns för hur mycket en ska behöva lida osv. Men det är och dunderfood man bara kan slänga i sig i farten s.a.s. Kanske gärna med massa annat som maskerar smaken.
Hmmm, det var något mer. Hampa! Hampafrön. Fan, bara massa dyra tips, sorry. Men ah, ha det också i smoothie eller gröt eller liknande. Eller blanda i ett glas vatten, en matsked. Skitbra.
Kokosvatten är också bra att få i sig massor! Har även tips på en dryck/soppa: koka upp vatten, strimla ner ingefära och vitt te, låt dra, häll i kokosmjölk/kokosgrädde, vispa, krydda med gurkmeja, svartpeppar, kanel och lite vaniljpulver. Låt dra. Vill du ha lite fetare konsistens, vispa i kokosmjöl! NJUT! (obs ibland blir det gott ibland inte så gott men genomlidligt och ytterst sällan blir det skabb, så gl).
Hmmmm, fan tror inte jag kommer på mer saker nu, än det uppenbara typ blåbär och granatäpple och sånt du vet.
Du kan göra grönkålschips också, genom att kokosfett ner lite grönkål i en ungsform, krydda med w/e floats your boat och in i ugnen i 10 minuter, typ 200 grader. Kokosfett, till skillnad från annan fett, sabbar ej vid upphettning!
Ha det bäst!

Hej.
Det här med kost/smak, vad som är gott osv är helt och hållet inlärt. Exempelvis så har vi svårt att äta insekter medans det i andra delar av världen tillhör kostcirkeln.
Detta innebär att om man vill så kan men helt och hållet styra vilken kost som man vill tycka om. Bortsett från allergier och sådant då såklart.
Men just i smakväg och det man blir sugen på.
Väldigt bra och praktiskt råd tycker jag själv. Det tar dock lite tid att ställa om sig till den kosten man vill ha i sitt liv. Men sedan blir det lika naturligt som allt annat.

Jag diggar min glassmaskin för det känns så nyttigt med ägg i glassen, och man slipper allt vad stabiliseringsmedel heter. Plus att det är lätt att hälla i mixade frukter och bär för übermums, om man inte vill ha dem till.
Kakao innehåller bl.a. koppar som är en hit, använder man oraffinerat socker (alltså ”rå”, ej farin) så tillgodogör man sig det som faktiskt är nyttigt i sockret. Lika gott om man hittar en bra sort.
Chokladbollar innehåller mer havregryn än smör, socker och kakao kombinerat och havregryn innehåller finfina växtsteroler som säker halten farligt kolesterol (för dem som ev har sådana problem = många män över 40, bl.a.) likaså avocado och valnötter.
Minns när jag jobbade för Viktväktarna (oh yes, men hav tålamod) så var jag på en utbildning där man höll testföreläsningar för varann och jag och min partner tryckte mycket på kalciuminnehållet i mjölkchoklad (faktiskt just kexchoklad..) som ett pedagogiskt grepp i en kontext som jag inte har plats att gå in på här. Tycker att mjölkchoklad får så mycket skit och alla bara jublar över 90% mörk choklad så att man ska känna sig usel som tycker att den ”dåliga” chokladen är godare. Visst är det mer kalcium i mjölk, broccoli och räkor men det finns nyttiga ämnen även i det onyttiga vilket jag tycker att man kan få komma ihåg.
Tryckte även mycket på (när jag jobbade där, samt efteråt) att när man ska äta nåt gott men ”onyttigt” så se till att göra det ordentligt! Vill man ha glass så Ät GOD glass istället för nån halvdan lightvariant för det man är ute efter är tillfredställelsen och äter man nåt halvdant får man inte den, och då hade man lika gärna kunnat låta bli. Så tycker man inte att fullkornspepparkakor är GODARE än vanliga är det helt värdelöst att äta dem.

Jag anser mig själv äta rätt hälsosamt. Det liknar det som kallas ”high carb Low fat vegan”. Det har dock nada att göra med att följa nån ”diet”. Jag gör det pga djuren. Men visste du att människan är en naturlig växtätare? Allt från vår tänder och tarmar till vår brist på jaktinstinkt talar för det. Det innebär att när man äter så fungerar kroppen så mycket bättre. Det gagnar alltså inte bara dig utan djur, miljön och människor i allmänhet att vara vegan.
PS. Jag drog drinkar och pommes på fridays igår och är lika hälsosam för det!

Eh…som arkeologstuderande så måste jag tyvärr säga emot dig med att människan är en naturlig växtätare. Allt jag läst kring människans utveckling pekar på att kött (främst fett) har vart en otroligt viktig del av kosten för att den moderna människans hjärnas tillväxt. Vår hjärna skulle inte ha utvecklats till den storlek den är idag, om det inte vart för kött i kosten. De människoapor vi utvecklades från åt en hel del kött, mestadels från as, rester från andra rovdjur, men även från jakt i den mån verktygen de kunde tillverka tillät. Och den moderna människan har ätit kött allt sedan jägar/samlartiden. Varken människans tänder eller tarmsystem pekar åt att hon alltid vart växtätare,
För källa, läs The Human Past, Scarre. De första kapitlen tar upp människans utveckling, hjärnan utveckling inkluderat.

Det enda jag kör konsekvent är att äta färgglatt. Få in så många färger det bara går på en dag. T.ex. blåbär och apelsin till frukost (blått och gult), tomat och lök till lunchen (rött och vitt) och så grönkål och morot till middagen (grön och orange).
En annan favoritråvara är grönkål. God, innehåller mer järn än kött och antioxidanter så att klockorna stannar. Tipsar om min lata, supergoda grönkålssallad. Ta grönkål (finns färdigskuren i påse), skölj den och pressa saften ur en citron på kålen. Massera kålen lätt med händerna och strö furikake över. Furikake uttalas ”furri-kake” och är en fröblandning med bland annat sesamfrön som säljs på flaska. Känns den för dyr fungerar rostade sesamfrön lika bra.

Jag äter MSM i perioder (dvs då jag kommer ihåg…). Tar ca en tesked eller två per dag och har aldrig fått problem med magen.
Fördelar: hår och naglar växer bättre och eventuellt blir huden lite fräschare. Störst effekt märker jag på orken. Med MSM i systemet gör jag mer per dag utan att bli speciellt trött.
Nackdelar: Efter ett uppehåll får jag ofta konstiga drömmar då jag börjar med MSM igen. Det lugnar sig efter några dagar. En annan nackdel är att pulvret har en sån jäkla effekt på mig att jag undrar om jag verkligen borde ta något som gör att jag orkar så mycket mer mentalt. Känns nästan som om jag tar någon olaglig drog eller liknande. (har aldrig tagit droger så har inget att jämföra med)

Ok här kommer världens godaste smoothie recept som även kan ätas som en bowl med massa smarriga toppings.
Ca 2 servings:
– 2-3 bananer (gärna frusna så blir det mer glassliknande konsistens)
– 5-8 dadlar
– valfritt nötsmör ca 4msk (eller ett par nävar nötter om du har en mixer som klarar det)
– en näve havregryn
– 2-3 dl havremjölk (eller annan mjölk såklart)
– en nypa kakao, en nypa vaniljpulver
Man kan även blanda i mer eller mindre flingor, chiafrön, etc efter smak. Och du kan blanda i blåbär eller acai för fruktighet istället för typ dadlarna.
Jag brukar toppa med en klick nötsmör, kokosflingor, mera bananskivor och frön…allt efter smak och hur hungrig man är!

Att få i sig vitaminer och mineraler är oftast inga problem, det krävs ganska lite. Men om man ser till att käka lite färska grönsaker varje dag så är man på den säkra sidan.
D-vitamin kan vara ett problem under vintern, det kan man ta som tillskott.
Magnesium är ofta svårt att få i sig eftersom modernt jordbruk inte ger växter med normal mäns magnesium. Ät tillskott eller är vilt och hemodlat.
Den stora svårigheten med hälsan plus ätande av skräp är ju inte att få i sig tillräckligt utan att balansera det som behöver balanseras, främst då med tanke på inflammation.
Dåligt fett som vegetariska oljor t.ex. i de flesta chips behöver balanseras med bra fet som t.ex. smör i pannkakor eller liknande.
Äter man mycket dåligt protein, som mjölkprotein då ska man undvika att äta annat protein, mjölkprotein är inflammatoriskt när det förbränns inte när det lagras.
Kolhydrater är nog ingen idé att bry sig om, onyttig mat innehåller nästan alltid mycket socker så det går nog inte att balansera upp. Men det är inte inflammatoriskt som tur är, men hormonrubbande.

Jag är ett livs levande exempel på nyttighet och vikt. Jag äter jättebra mat. Mycket rawfood, veganskt, grönsaker, bra kolhydrater mm. Jag promenerar och kör corestabilitetsövningar. Men jag går UPP i vikt. Helammar dessutom en 4 månaders biff till bebis. Denna ekvation är så jävla skum. Har tagit kontakt med vårdcentral för att kolla mina värden, kan ju vara tjorv med ämnesomsättningen. Om inte så är detta ett stort mysterium. Väger nu 88 imponerande kilon.
Deppnivån skulle vara total om inte du fanns LD. Du gör min situation mer ok. Jag orkar fortsätta med den bra maten för bebisens skull och min skull. Hade jag inre börjat läsa denna blogg hade jag nog fått panik, gått tillbaka till gamla ätstörningar och slutat amma och börjat med pulverdiet.
Och alla som tror att tjockisar blir tjocka på godis och lathet kan go fuck theirselves. Jag GÖR allt rätt. Skriver ner all mat, räknar kalorier. Mäter och väger maten. Nåt är inte som det ska och jag går upp på luft. Tjockisföraktet är det orättvisaste då liksom.

För att uppmuntra så har jag läst att det är mycket farligare att vara stillasittande än att vara tjock. Så om du motionerar så kanske det inte finns orsak till oro, förutsatt att du inte har ont eller känner dig sjuk.

Chiapudding är ju grymt gott med olika toppings på.
Jag brukar äta grekisk yoghurt med massor av rostade nötter och honung (rostar mandel, pekan, hasselnötter och kokoschips med lite kokossocker) och frukt. Galet gott när som helst på dygnet.

Nori (sjögräset) är (tkr jag iafa) väldigt gott att äta, men är väl omdiskuterat hur huruvida det är möjligt för människor att tillgodogöra sig det Vit B12 som finns i det. Och torkat renkött innehåller rätt mkt folsyra om jag inte missminner mig 🙂 (oavsett så är det himmelskt gott)
Att mosa avocado och blanda med keso är himla gott (både att äta som det är och på bröd av olika slag). Ännu bättre blir det om man har på lite örtsalt! Bästa pålägget på morgonmackan!

Om du vill ha paleoinspiration rekommenderar jag bloggen Under vårt tak. Drivs av ett par som förespråkar bra mat utan knussel, enligt mig. Rena och näringsrika råvaror och inte så mycket mer.

skala ett gäng bananer, skiva dom och lägg dom i frysen
mixa de frysta bananerna= glass!
och det är fan gott! jag äter min med mandelsmör.
en kan hä i olika grejer som vaniljpulver, andra frukter, kryddor?, kakao, dadlar……
kidsen kan äta glass varje dag 😀 (utom en unge som jag gav det idag, hon typ spydde nästan! XD hon är van vid ben å jerrys)
annars kollar jag recept på den här sidan:
http://paleomg.com/banana-nut-chocolate-chip-muffins/
(direkt länk till mitt favvo recept)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *