Kategorier
Vardagstrams

Övervikt är INTE ohälsosamt

Det inte bara pratas mycket om övervikt, det forskas även mycket om det. Men de mesta resultaten verkar ignoreras av media så länge det inte handlar om det gamla vanliga som man kan tjäna pengar på. Vi har tvångsmatats med föreställningen att övervikt dödar om och om och om och om igen i flera generationer nu och det har blivit en sanning som väldigt få ifrågasätter. (det ser vi ju bland annat i mina kommentarsfält och jag förespår samma tjurskallighet under detta inlägg.)

Men jag tänkte ta och reda ut lite. Jag har ju skrivit tidigare att det inte är själva vikten i sig som är inte ett problem, förutom i extrema fall (t.ex om du är kraftigt underviktig eller så tjock att du inte kan röra din kropp). Men här får ni lite mer matnyttigt att fundera över.

1. Faktum är att tjocka människor lever längre.  Tjocka har dessutom större chans att överleva som hjärtsjuka än smala. (Dödsfall till följd av hjärtkärlsjukdomar har dock halverats sedan 1980.)  Studier visar även att fett skyddar mot bland annat infektioner, cancer, lungsjukdom, hjärtsjukdom, benskörhet, anemi, högt blodtryck, reumatoid artrit och typ 2-diabetes. Överviktiga med diabetes 2 har större chans för överlevnad än smala.

___________

Detta kallas för fetmaparadoxen
eftersom att det går emot allt vi hört och lärt oss.

___________

2. Undernäring, näringslös kost, stress och stillasittande livsstil å andra sidan orsakar hälsoproblem. OAVSETT VIKT. Därför är det så jävla viktigt att vi slutar dra likhetstecken mellan övervikt och dålig kost. Det är inte bara en förbannad lögn utan rentav farligt för smala människor att upprätthålla den myten. Det finns massvis med smala människor som aldrig tränar, lever på makaroner och mackor och det finns feta människor som tar hand om sina kroppar men ändå förblir överviktiga. Feta människor kan med andra ord vara mycket mer hälsosamma och friska än smala.

fetma

3. Ingen forskning har kunnat bevisa att feta människor generellt äter sämre eller rör på sig mindre än smala. Faktum är att vi aldrig varit så hälsomedvetna som vi är idag. Vi äter mer grönsaker och frukt och vi tränar mer än vad vi gjort tidigare.

4. Mycket av den forskning som bedrivs kring fetma är sponsrad av läkemedelsindustrin. Det finns ekonomiska intressen i att upprätthålla tron på att övervikt är farligt.

fetma2
 
5. När det gäller medias rapportering så måste man också ta hänsyn till medias agenda. Vad vill de? Vill de sälja lösnummer (och tillhörande bantnings- och LCHF-bilagor) eller vill de informera allmänheten? Jag skulle inte satsa mina sista kronor på det sistnämnda. Rädslan för övervikt drar in miljarder kronor åt olika företag varje år. Kom ihåg det!

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Övervikt är INTE ohälsosamt”

SVT rapporterade igår att det är lika lönsamt att bota en person som blöder kraftigt med att tala om för den att inte vistas kring vassa föremål som att behandla övervikt med ”svält” (äta mindre än man gör av med). Tydligen är vissa inte programmerade att gå ner i vikt när man äter mindre utan samlar istället fett vid svält. Dvs alla kan inte vara smala. Vi har accepterat att inte alla är straight här i Sverige, när ska vi acceptera att alla inte kan vara smala?
Tänker på en rolig bild jag sett tryckt på en t-skirt med en flodhäst som springer på ett löpband och tittar längtansfullt på en affisch med en vacker enhörning.
Vi borde fatta att nej: en flodhäst kan ALDRIG bli en enhörning och ska det inte heller. Betyder det att flodhästen är lat, onyttig, ful, äcklig? Nej.

Fast ALLA kan bli smala. Om kaloriintaget är mindre än kaloriförbränning så är det OMÖJLIGT att hålla vikten. Sen skiljer kaloriförbränningen från person till person. Olika personer kommer att tappa vikt i olika hastigheter men alla KOMMER att gå ner i vikt och om dom inte gör det så har dom tagit in mer kalorier än dom förbränt eller revolutionerat fysiken.
Så ja: en flodhäst kan bli smal som en enhörning. MEN en flodhäst är fin som den är och behöver inte försöka se ut som en enhörning!

1. Ja fetmaparadoxen är ett faktum, eftersom det hittats samband mellan övervikt och en rad olika sjukdomar, men ändå kan överviktiga ha bättre överlevnad i vissa fall. (Nu länkade du ju dock till studier som använt sig av BMI som måttstock, trodde du tidigare menade att det inte var ett bra sätt att mäta fetma med?) Och att övervikt skulle skydda mot alla dessa sjukdomar är ju fel, övervikt ökar risken för nästan alla de sjukdomar du nämnde. Sen handlar det ju inte bara om hur länge en lever utan vilken livskvalité en har under de åren en lever.
2. Helt sant, att vara smal är inte detsamma som att vara hälsosam. Sen är det ju en definitionsfråga när en ser på vem som är mest hälsosam.
3. Nej en måste inte äta sämre eller träna mindre, men övervikt uppkommer inte utan ett energiöverskott oavsett om det kommer från bra eller dålig mat. Sen kanske vi motionerar mer idag, men våra liv är mer stillasittande. En timme på gymmet väger ju inte upp en hel dags stillasittande.
4. Nu är det ju läkemedelsföretag som sponsar större delen av ALL forskning. Om forskning endast skulle göras på statliga bidrag skulle betydligt mindre forskning göras.
5. Det är också sant. Sen säljer nog media många lösblad med rubriker som ”Lite övervikt gör att du lever längre!”.
Det är otroligt viktigt att vi alla är källkritiska, precis som du är. Problemet är ju att det även gäller att vara källkritisk mot källor som talar i ens fördel

Jättebra och intressanta referenser 🙂 Tycker det är kul varje gång du gör ett sådant här inlägg då jag för bara ett litet tag sen också hade blivit upprörd över att du ”promotar” fetma. Otroligt löjligt nu i efterhand och jag är glad att du har skrivit så pass mycket om detta. Ett tips till några av de andra i kommentarerna t.ex. Emma och Jakob är att verkligen tänka över varför de blir så upprörda. Ingen kommer ju bli fet av LDs inlägg (om det nu vore det värsta som kunde hända). Det enda som händer är förhoppningsvis att människor slutar hata sig själva och inser att de inte är sämre, lata etc. för att de väger mer än vad normen säger är ok. Jag rekommenderar er också att kika in på Fetkvinna på instagram (men inte om ni ska spamma med en massa ”goda råd” eller liknande-håll er borta då). Den sidan fick också upp mina ögon ytterligare för det enorma fettförakt som finns och hur fruktansvärt det är.

Fast fett är ju proinflammatoriskt, särskilt om det är visceralt fett, och vid övervikt har man ofta metabolt syndrom vilket innefattar högt blodtryck och insulinresistens. Samt höga blodfetter alltså främst triglycerider. Hypertoni i kombo med dåliga blodfetter ökar ju risk för ateroskleros vilket då kan utvecklas till en hjärtinfarkt. Komplikationer vid fetma är ju bland annat coloncancer? Vid fetma får man också oftast ont i leder (artrit). Alltså visst om man har fetma men ej metabolt syndrom att det kanske är hälsosammare, men vet ej om det är särskilt vanligt? Alltså min mening är att i alla böcker står det precis tvärt om det du nu har skrivit.

Något mer att fundera över i debatten som lär följa (dvs ät mindre , rör på dig blablabla):
http://www.expressen.se/halsoliv/halsa/radet-at-mindre-motionera-mer-hjalper-inte-mot-fetma/
”I det senaste numret av Lancet Diabetes & Endocrinology argumenterar amerikanska forskare för att fetma är en kronisk sjukdom och att orsaken främst är biologisk, varför råd om beteendeförändringar inte hjälper.”
http://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587(15)00009-1/abstract
Tack för att du orkar LD! <3

Hej.
LD har en väldigt bra poäng här. Det är inget likhetstecken mellan att vara tjock och ohälsosam.
Bra att ta upp detta och få folk att förstå att de gör en tankevurpa om de tänker att en ohälsosam person per automatik är tjock.
Sen handlar det om vad vi lägger i begreppet ”tjock”.
Det är dels vart fettet sitter som är avgörande för ifall det är farligt eller inte samt även hur mycket övervikt det handlar om.
Det fett som räknas som farligt fett är det som sitter på de inre organen och trycker ut buken och ger en ”gravidmage” eller ”ölmage”.
Har du en övervikt på 50-60kg så är det givetvis så att du inte kan definera dig som hälsosam.
Din kropp, ffa ditt hjärta får enkelt uttryckt det jobba för två och du kommer med stor sannolikhet att förkorta ditt liv.
Angående fettföraktet så är det väl så att ingen människa vill få sin kropp (tjock eller inte) kommenterad? Eller få råd skrivna på näsan?
Jag upplever att det finns ett kroppsförakt oavsett kroppsform. Som väldigt smal kan du också uppleva omgivningens tyckande och kommenterande, oj vad smal du är, oj borde du inte lägga på dig lite osv… Har en arbetskompis som råkar ut för detta.
Jag själv är gravid nu och det verkar fritt fram att kommentera min kropp hursom helst. Det har blivit ett samtalsämne i fikarummet?? Oj, vad stor du är, oj är det bara en därinne? …
Så att en kvinnas kropp är något för andra att kommentera och diskutera verkar vara ett helt normalt beteende.

Jag gillar verkligen dina inlägg om detta! Det är viktiga saker som fler borde veta som du tar upp här. Speciellt det med läkemedelsindustrin. I USA är detta något som pågått länge och jag antar att Sverige apar efter. Det finns ju massor att tjäna här och då kan folk inte gå och bli friska. Alla borde verkligen öppna ögonen och inse att bara för att man går till läkaren så innebär det inte att man kommer bli frisk eller få något som faktiskt hjälper – även om det man lider av faktiskt går att bota.
Detta är ju inte direkt förvånande heller: http://rt.com/uk/231639-sugar-industry-health-scandal/ . Förvånande? Nej.
Många anser ju att det är den överviktiga personens eget fel att den är tjock, men så är det inte direkt. Någon tjänar hela tiden på att folk är tjocka. Vare sig det är rädslan för att bli tjock eller att någon är det. Fyfan vad jag hatar vårt samhälle :/

Det du skriver är en sanning som tyvärr gäller generellt inom modern sjukvård. Läkare och sjuksköterskor gör sitt yttersta för patienterna men samtidigt sitter hela sjukvården i knäet på läkemedelsbranschen. Och vad har läkemedelsbranschen för mål? Ja, inte är det att vi ska bli så friska som möjligt för då förlorar de pengar, utan deras mål är att få så många kunder som möjligt. Sedan kan ju var och en lägga ihop ett plus ett och se vad det blir.
Charlotta

Nu är jag själv överviktig och dessutom läkarstudent. Det stämmer att en överviktig person kan vara mer hälsosam en underviktig alt normalviktig person. Däremot stämmer det inte att övervikt generellt sett inte är ohälsosamt. Det är fel.
Övervikt per se gör dig inte ohälsosam,men det ökar riskfaktorer för att få sjukdomar. Så som ledbesvär,diabetes,hjärt kärlsjukdomar etc. Men detta beror på din genotyp och dina livsvanor,vilka påverkar din vikt.Det beror inte bara på hur många procent fett du har i din kropp.

Tack för detta 😀 Alltid, och jag menar ALLTID, när jag skriver nåt om att vi smala människor måste sluta komma med ”vänliga tips” så får jag svar i stil med ”så du menar alltså att vi ska börja ljuga och säga att det är hälsosamt att vara överviktig och sträva efter att bli feta och låtsas som att övervikt inte leder till sjukdomar och sluta bry oss om vår egen hälsa och börja hata oss själva bara för att vi är smala? FY VAD DU ÄR DUM!!!!!!11!1”
Detta ska jag länka till nästa gång!

Fast angående punkt 3 om träning.. Vi har väl aldrig varit så stillasittande som vi är idag? (OBS ingen statistik på det här, utan bara en (logisk) slutsats jag drog med tanke på vårt levnadssätt) Tänker kanske mer på sk ”vardagsmotion” än ren träning dock. Tror nämligen inte att ett par timmars träning i veckan väger upp det.

Jag håller med Annapanna längre upp… blir alltid ganska otrevlig attityd så fort någon tycker annorlunda än LD. Vore mer intressant om vi kunde hålla en konstruktiv diskussion här inne.

Gud vad skönt det måste vara att det enda man behöver bekymra sig om i de här diskussionerna är tonen. Jag önskar att det var mitt största problem, det enda värt att nämna för min personliga del när fettföraktet diskuteras. Jag avundas dig och nu är jag inte sarkastisk, bara ledsen.

Vet nån varför man har gjort så här? Hittat på att det är så farligt? Verkar ju idiotiskt,oftast är det ju komersialismen som styr, hur hamnade vi att söndagsbilagan har större vinstintressen än mat och sötsaksproducenterna?

En sak jag funderat på är huruvida det faktum att det finns många fler mediciner nuförtiden påverkar våra kroppar viktmässigt. Liksom, om medicinsk kunskap ökar och fler läkemedelsbehandlas så ökar väl också de som påverkas av biverkningar såsom viktuppgång, aptitstörningar, trötthet, depression, påverkan på hjärtat som gör att man inte kan röra på sig osv?
Vore ju intressant om någon forskade i annat än det vanliga slöa gamla ”vi rör mindre på oss och äter mer och sämre.”

Intressant och läsvärt inlägg, tack för att du delar dina tankar kring detta uppenbarligen väldigt kontroversiella ämne. Jag har under många år fascinerats över att en del personer, oftast tunna och stillasittande, haft invändningar mot min livsstil och i någon slags ”välmening” uppmanat mig att ”leva sundare” och ”tänka på vad jag äter” enbart baserat på min kroppsvolym. Samma personer brukar också vara väldigt förvånade över mina idrottsprestationer eftersom jag tydligen ska vara ”i dålig form”. Det faktum att jag ägnar så gott som all ledig tid till mitt stora intresse som också råkar vara en fysiskt krävande idrott tycks dessutom göra mysteriet ännu större. För självklart är det ett mysterium att en osund tjockis spöar skiten ur de hälsosamma smalisarna både i löpspåret och på gymmet. 🙂

Var hos barnmorskan i veckan och fick i vanlig ordning höra att jag är överviktig. Det ledde direkt till frågan ”tänker du något på din vikt?” (som 22åring i detta samhället är väl frågan logisk?) och sedan direkt till ”äter du rätt då? vet du HUR man äter rätt? vill du ha den här flyersen som visar hur man ska äta? Jag kan skicka en remiss till dietist om du vill” och så vidare… Blir så JÄVLA trött på alla som antar man är ohälsosam bara för att man är överviktig. Rör mig mer och äter bättre än min pojkvän som är underviktig (vilket enligt min åsikt inte ska spela någon roll). Ingen klagar på hans livsstil… TRÖTT.
Jävligt bra inlägg (om man får svära) Lady Dahmer, jävligt bra!

Jag hade med mig min sambo vid inskrivningen hos barnmorskan. Av flera anledningar. Dels ville jag såklart att han skulle vara delaktig men jag ville också ha honom där så han kunde bekräfta att de saker jag sa stämde. Att nej, jag äter inte bara massa skräp utan att vi äter mat lagad från grunden med mycket variation och att jag inte bara är stillasittande utan cyklar fram och tillbaka till jobbet och sitter inte många minuter under jobbtid. Sen har jag fått väga mig varje gång och jag tror iofs att hon frågade om det var okej första gången men jag minns det inte helt. Har också fått glukosbelastats, vilket är vettigt att kolla upp absolut men har vare sig haft ens i närheten av graviddiabetes, högt blodtryck eller näringsbrister av någon form. Det känns varje gång de tar prover som om de blir helt fascinerade över att jag som tjock (!) inte har brister och måste ta tabletter (inte ens för järn) och också fascinerats av att jag inte har fått upp nästan någonting alls i vikt, för jag ska ju egentligen inte veta hur man äter utan bara sitta och glufsa i mig saker hela dagarna, eller nått.

Den enda gången jag gått ner i vikt var under en längre period med EXTREM ångest, ville inte äta och gjorde jag det mådde jag väldigt illa, ångesten gjorde så att jag inte KUNDE vara stilla, jag gick över 2 timmar varje dag till och från jobbet och var inte stillasittande längre än nån timma på jobbet.
Inte ens när jag led av ätstörningar och tränade flera timmar per dag kom jag ner mer än 5 kilo.
Är så glad att du finns och nyanserar. Jag känner mig så ofta värdelös.

TACK för att du skriver detta. Jag är så jävla trött på att ca alla läkare jag möter tvångsmässigt måste negga gentemot min övervikt och få mig att skämmas (hej fat shaming!) eller må dåligt. De liksom är några snäpp otrevligare mot mig i egenskap av tjock, det märks stor skillnad jämfört med perioder när jag har vägt mindre (dock ej heller då varit smal men inte fet som nu). Jag tänker att den tidning som bara: ”DET ÄR HELT OKEJ ATT VARA TJOCK” också skulle sälja en väldans massa lösnummer. Eller: ”JAG ÄR TJOCK MEN DET ÄR INTE HELA VÄRLDEN”. Puh. Ska skriva och tipsa om detta inlägg i min blogg senare idag.

Det är provocerande, jag blir provocerad. Var tjock och tung med trasiga knän och rygg. Svettas som fan tack vare tre trappsteg. Var tjock, flåsa på när du leker med dina barn. Var tjock, inom vården kan de vara fyra stycken och vända dig i sängen istället för det vanliga två. Var tjock och bli stucken 5,6,7 ggr pga att de inte hittar dina blodkärl. Osv osv..

Jag tycker om dig. Jag inser och försöker lära mig, och sakta men säkert går det. Jag har insett att min mammas kommentarer om att jag bör gå upp i vikt inte är desamma som överviktiga får utstå från hela samhället. Jag frestas av att skriva mina egna erfarenheter, men de är irrelevanrata och kanske fel forum. I alla fall, jag får upp ögonen tack vare dig. Och alla andra som kommenterar.

Din mamma bör dock sluta kommentera din vikt. Du behöver inte gå upp, du är perfekt precis som du är! (Nu utgår jag från att du är frisk såklart) Det är faktiskt ok att vara pinnsmal också. Det är helt ok att revben syns om det skulle vara så.

Utan att ge mig in i debatten mer:
En relativt ny studie (som jag inte kan verifiera mer än att den blivit publicerad och är skriven i samarbete mellan flera olika universitet i världen) visar att stigmat kring övervikt många gånger är ett större hälsoproblem än övervikten i sig:
http://livskick.nu/gor-vikten-mindre-viktig-for-forbattrad-halsa-hos-alla/
Det gör ont att läsa om era fördomsfulla möten med läkare 🙁 (Jag har även en artikel på gång om just detta: oempatiska läkarmöten som leder till ohälsa)

Ni missar en viktig aspekt, och det är att övervikt kan ställa till det rejält om man tex behöver opereras. Tex en organtransplantation genomförs inte på överviktiga (BMI30+). Detta av flera skäl, återhämtning och rehabilitering, åtkomst vid själva operationen, risker med narkos mm mm. Tror nog att hålla sig hyfsat i form runt max BMI 25 beroende på kroppstyp ändå är rätt väg att gå. Sen är ju förstår BMI ett skämt som mätinstrument men över en befolkning ger det i alla fall riktvärden.

Alltså jag förstår verkligen inte hur dom här läkarna sköterskorna tänker? Har så jävla svårt att se de framför mig hur dom tjatar på om vikt hela tiden, enda gången jag haft upp frågan om hur mycket jag väger är när jag skulle skaffa ppiller och de var ju för att dom kan vara skadliga om man väger för mycket. Så då är det ju logiskt. Men jag har väl haft tur i vården då =/

Ska bli intervjuad om viktmobbingen på gymmen nästa vecka, detta inlägg kommer väl till pass för just det. Var med i en träningsgrupp på facebook men var tvungen att gå ur, för när man läser om KALORIUNDERSKOTT 14 ggr om dagen och att det är svaret på allt, då spyr man fan till slut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *