Vardagstrams

Lifehacks för fattiga

Apropå detta att ge fattiga råd om hur de bäst ska hantera sina pengar eller sin fattigdom, hur de ska spendera eller hur de ska spara så tänker jag på alla de där överlevnadsstrategierna man tog till för att klara vardagen. Människor som aldrig varit fattiga kan ej ge råd kring detta för de vet helt enkelt inte vad de pratar om, i deras värld så är det andra prioriteringar som gäller. Bara det att de kan prioritera är ett fett privilegium. De kan välja bort den där dyrare saken för att kunna ha råd med nåt annat men är man fattig så kan man inte ens det för det finns inga inköp att prioritera bort.

Så, precis alla användbara lifehacks som fattig lärde jag mig av andra i samma situation. Hur man sparade in, hur man fick det att räcka längre.

Här kommer mina personliga favoriter. Fyll gärna på!

Plocka fimpar från gatan/länsa offentliga askkoppar. gärna sådana där stora. Gör egna cigg med rizla eller en sån här:

cigg hylsa

(Jaja visst förfasa er ni va som aldrig behövt göra detta. Fy vad äckliga vi är va men jag skäms inte ett dugg. Inte nu. Då gjorde jag det. Då var skammen en ständig följeslagare. Speciellt när snusförnuftiga människor påpekade att man kanske inte borde röka om man nu är så himla fattig… men vad fan ska man göra då, om man inte har råd med nånting annat? Ciggen höll mig iallafall mindre hungrig och då kostade jag mindre i mat.)

Byt inte dammsugarpåse. Bara töm den gamla manuellt dvs riv ut allt innehåll i en soppåse. (och ångesten när man återanvänt samma för länge och den ej pallade mer och gick sönder!)

– Återanvänd tepåsar. (köpte nåt billigt ful-te på nån minilivs. Minst tre koppar per påse. Men man fick ännu fler om man lät dem koka med i vattnet.)

Gör bindor av toapapper

Stjäl allt toapapper och tvål från offentliga toaletter

Späd ut diskmedlet med massa vatten i en burk som du doppar diskborsten i.

Men det absolut bästa rådet jag läst på länge är att dumpstra. Asså hade jag vetat att man kunde göra detta då jag själv levde på bidrag, fy fan vad det hade underlättat vardagen. Det är gratis mat som det inte är nåt fel på och ofta hittar man annat också som kan vara bra att ha.

Vad är era bästa tips?

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.Mig blir ni snart kär i!

No Comments

  • Anna

   och nästan ALLT kan spädas med vatten! Sköljmedel, diskmedel, schampo, balsam, tvål. Funkar t.om att späda ut mjölken lite 😀 Tandkräm, hudkräm, foundation osv räcker flera gånger till om man klipper upp förpackningen.

 • Andrea

  Alltså!!!! Jag ÄLSKAR dig för att du törs skriva ut såna här saker! Vi är asmånga som har levt/lever fattigt. Tänker just nu på hur folk, som du skriver, kommer förfasa sig över att vissa “måste” plocka fimpar och aldrig byter soppåse. Men jeezus, så ser det faktiskt ut för folk.
  Min mammas kompis brukade använda gamla tepåsar som små disksvampar. När hon hade samlat ihop ett gäng tömde hon innehållet på golvet och använde som skurmedel (antar att hon fick sopa bort själva tebladen sen).

 • Lorena

  Om du är på nåt slags bespisningsställe, matsal/restaurang eller liknande, om du går i skolan/blir bjuden osv. Sno med hem servetter, tandpetare, frukt, knäckebröd och smörpaket som ofta ligger så man får ta för sig bäst man vill 🙂
  Planka.
  Om man inte orkar rulla cigg kan man skaffa en pipa, ser lite ball ut tom 😉
  Gå med i “skänkesgrupper” på fb i din stad

 • Spelinnea

  Några skvättar gulsåpa utblandat med vatten i en sprayflaska = rengöringsmedel till typ ALLT.
  Sen känner jag med dumpstring att den maten ska fan tillfalla de riktigt fattiga och hemlösa och inte de som egentligen har socialt skyddsnät i form av exempelvis rika föräldrar och som själv har råd att köpa mat.

  • Hedda

   Det finns så EXTREMT mycket alltså (iallafall i Sthlm). Det räcker till både hemlösa, fattiga, rika och allt därimellan. Det är ändå relativt få som faktiskt kan tänka sig att äta sopor. Tror dessutom inte att antalet högre medelklassmänniskor som dumpstrar är så stort…

 • breakuntil

  sno bestick och glas från restauranger och klubbar 🙂 handdukar från hotell om man kan fara till ett sånt nån gång. sen är lopptorg fulla med kläder nuförtiden, åtminstone en del hittar man där.

 • Bee

  Om man är händig så kan man sy sina egna kläder eller sy om gamla plagg, sticka mössor och sånt. Min mormor gjorde alltid det till oss. Har man möjlighet att odla så kan man odla egna grönsaker och gå i skogen och plocka bär och sen konservera eller frysa in inför vintern. Röker man så kan man fråga främlingar om man kan få en cigg (fick alltid det när jag rökte och var fattig). Köpa konservmat kommer jag ihåg var billigt. Sova så mycket som möjligt för att hålla hungern borta….

 • Grodanboll

  Sälj möbler osv så dyrt du kan på blocket, och ersätt med billigare eller bortskänkes, och repetera.
  Den 500~ man kan göra sig kan rädda den sista veckan verkligen.
  Att man har en udda möblerad bostad sen…
  En annan pengamaskin är att hyra ut bostaden till turister på airbnb. Bo hos en kompis/släkt över helgen eller res bort och låt det finansiera hela resan.
  Ojoj vad mina rikare vänner har skämtat om mig och att jag gör såhär, men, det fungerar!
  Nu kommer jag säga det som inte får sägas, men jag tror att en stor anledning till att jag klarat mig på pyttepengar är att alkohol/krogen inte är min grej, inte heller kläder, teknik eller bilar..
  Blir ofta irriterad på folk (studenter herre gud) som klagar över pengar men festar alla dar i veckan.
  MEN efter denna uppläxning i de senaste blogginläggen försöker jag förstå att vi alla bara har olika hobbys helt enkelt.

 • Lovisalovisa

  -Billiga knäckebröd! Skitäckligt men mättar bra. Häll på lite salt på de så får de lite mer smak. Helt ok frukost i slutet av månaden.
  -Återvinningsstationer. Många slänger hela stolar o bord som är lite skavda bara (Ja jag vet, det står att man inte får ta upp möblerna ur containrarna men alltså de ska ju ändå slängas så va snabb o dra upp de bara. Eller tillbringa en timme där o vänta tills du ser någon som ska slänga något så stoppar du hen innan hen han slängt prylen. Fick ett skitsnyggt bord så en gång).
  -Jobba svart. Registrera dig på typ grannar.se och ta små helgjobb. Typ klippa häcken, passa barn eller måla en vägg. Be att få lönen i handen så syns det inte på kontot.
  -Gå till närmsta ungdomsmottagning och ta massa kondomer. På en del mottagningar har de även bindor och tamponger som ligger på toan. Sno med ett par.

 • äm

  Köp 1 ost, ett stort paket pasta, lyxa ev till med en flarra ketchup, avsluta med en dunk saft.Allt av billigaste och äckligaste sort. Voila. Middagen fixad för mamma med hb/marinella/gammelDansk-kompisar & fem ungar även denna månad. Är det riktig fest funkade ett paket köttbullar och en tub kebabsås från willys fint med. Ja alltså endast det. Dina tips var ordentligt beprövade hos oss på den tiden. Iaf dammsugarpåse(om det dammsögs),ciggen,toapapper från skolan som blev pappersbindor,salt socker o peppar från mcdonalds osv osv
  /fast var barn till trasig familj vars socbidrag gick till fulsprit

 • Kaos

  In på Tradera och sortera efter lägsta pris. Just nu kan en t ex få tag i en portabel induktionsplatta att laga mat på för 1 kr. Internet är fantastiskt.

 • Beatrice

  Om man har råd att äta en endaste brunch på IKEA (39 kr om man har familykort, vilket är gratis), så kan man plocka tepåsar fritt (minst 5-6 olika smaker, allt är Lipton = dyrt), samma sak med smör och garanterat en del av deras bröd-bullar också! Kanske även annat, men tror de har olika utbud beroende på vart man är. Tepåsarna är i alla fall vid betal-disken på Malmös, och smöret och allt det andra längre bort. Man kan även passa på att äta sig ordentligt mätt, det blir som både frukost och lunch i ett liksom! Plus för att det är öppet alla dagar i veckan också.
  Och vill man hitta på saker, men absolut inte har råd, så finns det massa bra gratis museum (i de flesta större städerna alltså), bibliotek har ofta gratis-grejer, kommunen hittar på en del ibland, och på sommaren (om det är sommar) finns det allt som oftast gratiskonserter. Eller så kan man ju bara sätta en solstol utanför ett större konsert-område = man ser inte, men man hör ju i alla fall!

 • Linn

  Bortskänkesgrupper på Facebook.
  Riven morot späder ut det mesta matematik, i grytor, köttfärssås osv.
  Citronvatten mättar mycket mer än vanligt vatten.

 • isa

  Levde på 500 efter hyran varje månad förra januari-juni
  Köpte en 10 kilos säck ris och salt på en asiatisk affär. Åt detta till 90%
  Överlevde, men jag vill aldrig se ris igen…

 • hanna

  Jag gick runt på hudvård (krämer, rengöring, ansiktsmasker och sånt) och foundations gratis i ett helt år genom att be om prover/tester på olika Åhléns (som ju dessutom har en disk för varje märke), Kicks, Apotek, hälsokostaffärer typ Life som körde mer ekologiska/naturliga märken osv osv. Bara att låtsas vara genuint intresserad av att prova några olika produkter innan man bestämmer sig. När man kört varvet runt börjar man om från börjar igen, då har de glömt en. Hade förmodligen kunnat fortsätta ett par år till.

  • hanna

   Nu är ju hudvård iofs avdelningen lyx, men har man en hud som krackelerar av torrhet behöver man smörja in det med nåt. Dessutom var det ju gratis, och lyxfaktorn är alltid trevlig när man har det knapert.

 • Ana

  Slänger ut några random tips:
  Husmorstips är alltid billiga och bra alternativ (gäller allt från alternativ medicin till städning) Det är bara att googla!
  I min stad brukar Röda Korset ha regelbunden rea av sina secondhand-kläder där man får en påse med kläder för 100 kr (man får verkligen fylla den till bredden så det kan bli riktigt många plagg!). Detta finns säkert i andra städer också.
  Gratis är alltid bäst – stora matbutiker som har s.k. varuprover (kan inte komma på vad heter, men där man får smaka på mat) där man kanske efter en runda får i sig tillräckligt för att klassa det som en “liten lunch”. Annars rekommenderar jag också mässor och liknande då man kan plocka på sig allt från pennor och reflexer till godis och gratis kaffe.
  Jag har hört att vissa som mejlat/ringt och klagat hos diverse snabbmatsrestauranger på att något varit fel på maten (utan att det varit så alltså) har fått rabattkuponger hemskickat. Nu är det inget jag testat själv så vet ej om det faktiskt skulle funka.

 • overgrown emo

  Använd biblioteken! Där finns förutom böcker även ljudböcker, tidningar, filmer, tv-spel och på vissa kan man även låna läsplattor. Kolla även aktiviteterna, en del har bokfrukost eller högläsning där fika ingår.

 • Jennie

  * Köpa torkade bönor och linser, blötläggs och koka och ha som proteinrik bas i mat.
  * Evighetskaffefilter istället för engångs.
  * Köpa nedsatta matvaror och frukt o grönt i säsong (både billigare och bättre kvalitet pga finns mer).
  * Köpa kläder endast vid behov och då antingen second hand eller på rea på rea – gärna i kombination, t ex när Kupan kör sina driver med “plocka en kasse kläder för 50 kr”.
  * Plocka bär och svamp om möjlighet finns – och frukt (finns t ex äppelträd på allmän mark i Stockholmsområdet) .
  * Klippa upp alla tandkrämstuber och hudkrämstuber för att få ut allt (mer än en tror brukar vara kvar).
  Det var några grejer jag gör. Ska tillägga att jag egentligen inte gör dem för att jag är nödd och tvungen av ekonomiska skäl utan för att jag inte vill slösa på resurser i onödan och även tack vare min uppväxt med föräldrar som såg värdet i det lilla och tog tillvara saker.

 • d_dan

  Riktigt bra att du skriver om just skammen att var fattig i SVerige. Det är speciellt bra nu när det verkar vara okej att håna/avsky fattiga istället för att vara förbannad på fattigdom.
  För mig personligen så är det givande läsning då det tar mig tillbaka till tiden då jag snodde toapapper,plockade fimpar,plockade på mig 5g smör och åt mig sällan mätt. En tid som jag och min omgivning så gärna vill glömma bort, jag själv iom skammen och familj/släkt som helt sonikt har suddat ut den perioden från mitt liv för att det är “obekvämt”.

 • Mad

  Det är ganska off topic, men jag hoppas att det är ok ändå.
  Nu kan man nominera folk till Finest Awards 2015
  ( http://finest.se/elections/finest-awards-2015/ ) och kategorin: “Hederspriset” står det i beskrivningen: “Nominera en person som har haft en betydande roll i bloggvärlden. Det kan vara en av storbloggarna eller någon som arbetar i kulisserna av bloggvärlden. Vem har gjort något viktigt för bloggvärlden under åren?”.
  Jag vet inte om du LD, bryr dig som sånt här alls. Men jag tycker att du förtjänar ett pris för allt du gör. Du belyser våra fel och brister i samhället och får stå ut med massa skit men ändå viker du dig inte.
  Så jag nominerar dig. Jag hoppas att fler gör samma sak (om du inte absolut vägrar ta emot nåt sånt vill säga…).

 • Malin

  Allt jag säger kommer ur ett jävligt privvat perspektiv så det kan bli lite lyxvarning, men jag försöker:
  – klippa upp paket, absolut! Typ yoghurt har sjukt mycket kvar.
  – ha med pastavattnet i matlagningen (typ vispa ner pulversoppa i pastakastrullen), supermättande!
  – gör olika rätter av samma billiga mat, typ först potatismos och sedan potatisplättar med resterna
  – absolut dumpstra på återvinningsstationer (men var medveten om att det tyvärr är olagligt)! Jag tillbringade min första tid i en barnvagn från en container där.
  – skippa att köpa starka dyra städmedel och kör på såpa till allt (funkar även till tvätt tror jag!)
  – OK hippievarning MEN: tvätta håret med rågmjöl. funkar svinbra.
  – bjussa.se! Som blocket men gratis. Inte så många annonser dock, mest möbler.
  – sedan har jag HÖRT att grovsoprummen i lägenhetshus kan vara riktiga guldgruvor, särskilt i finare områden… Har aldrig haft sånt själv, men känner du någon som bor så är det värt att fråga.
  Kom för övrigt precis hem från en runda och äter en dumpstrad klementin. Kom ihåg att det inte är olagligt om containern står tillgänglig 🙂

  • Ellen

   Det slängs sjuukt mycket användbart i lägenhets soprum, harhittat fina bord och kläder och allt möjligt i soprum.. Det är extra mycket i områden där folk flyttar ofta, en del slänger allt de inte orkar sortera i soprummet.. Har hittat kassar med kläder och mixrar som funkar etc..

 • P.A

  1. Många soppor är väldigt billiga att göra
  2. Dumpstra
  3. Gå restaurangprogrammet om du e ung finns käk där.
  4. Fil levde en annan på.
  5. Leta saker på loppis, sälj dyrare på diverse faceb-sidor gratis. Måla om dom i vitt kanske. Billig färg på rusta, eller dumpstra.
  6. Våga ta betalt om du gör andra tjänster, ex barnvakt, vakta djur. Bara för att man är bidragstagare innebär de inte att man ska jobba gratis.
  7. Jobba svart! på en bar eller så…det ger inte mycket men några hundra iaf.
  8. Handla dina kläder mot faktura/avbetalning om det går.
  9. Ät ihop med vänner, knytkalasa maträtten.
  10. Samla burkar.
  11. Pannkaka är dögott. Även makaroner o ketchup.
  12. Passa på o smakprova på käk i affärerna när dom står o bjuder 🙂
  13. Baka bröd själv, jäst, mjöl, olja.. Billigt o ger en lyxig känsla.
  14. Skit i grädde o cremefraiche i matlagningen kör på yoghurt eller fil istället.
  15. Bli klubbmedlem på affärerna. på många mindre affärer säljer dom saker till halva priset.
  16. Diskmedel eller såpa funkar bra som tvättmedel om det krisar.
  17. Ha en inneboende i smyg.
  18. Hyr ut lägenheten i smyg för högre hyra, bo i kollektiv själv.
  20. rivna morötter funkar väldigt bra som “köttfärs”.
  Det är några av mina tips. som jag själv gjorde och gör.

 • Casiopeia

  På café: Ta en använd kopp och fyll den när de i kassan har mycket att göra. Ännu bättre om det finns påtårsställen som inte är precis vid kassan. Avnjutes bäst i ett hörn och ännu hellre tillsammans med någon som köpt något.
  Samordning i butiker kan vara sjukt bra, men kräver villiga kompanjoner. Helst ska den ena se välartad ut (=den som plockar på sig) och den andra dräggig (=den som drar personalens och ev vakters uppmärksamhet till sig under tiden).
  Tredjedelsprincipen (eller vilken nivå en själv vill/kan lägga det på): Handla en del i butiken på vanligt sätt, resten går i fickorna/väska. Förhindrar oftast en del misstänksamhet.
  Smuggeltobak/privatimporterat: Billigt. Nackdelen är att det kräver vänner eller bekanta som har råd att åka och köpa.
  Jag har inte så många tips som inte går ut på att stjäla. Även om det var länge sedan jag gjorde det tycker jag inte att det är omoraliskt. Visst tycker jag att det är fel på så sätt att det är bisarrt att det öht behövs, men det som är riktigt fel och sjukt är att det är de på samhällets botten som skuldbeläggs. Vd:ar som plockar ut miljonvinster medan anställda står utan ordentlig lön anklagas så sällan för stöld. Högavlönade som får mer i jobbskatteavdrag än vad många får att leva på i månaden får sällan förmaningar.
  En tendens jag har märkt är att många när de talar om att de har snattat/stulit tidigare i sina liv urskuldar sig med att de var unga. “Jag var ju ung och dum, ojhu så pinsamt att jag stal”. När folk säger sådana saker tänker jag:
  1. Att de har glömt hur det är och kan vara. Det är lätt att säga sådant om en befinner sig i en helt annan ekonomisk situation.
  2. Att de kanske ursäktar sig för att den sociala situationen kräver det snarare än att de faktiskt glömt eller förträngt.
  3. Att jag önskar att de kunde komma över den linjära synen på självutveckling.

  • Sanna

   Jag fattar verkligen att desperationen man känner som fattig kan leda till att man snor saker, men jag hoppas att alla tänker en gång extra innan de faktiskt tar det steget. Om man gör det till en vana är risken att åka fast väldigt stor och det kan bli kostsamt. Böter är en klumpsumma och en oväntad kostnad som kan leda till skulder och göra så att man hamnar i en ond cirkel. En prick i registret kan dessutom försvåra jobbsökandet ganska ordentligt och då blir det så mycket svårare att komma ur fattigdomen.

 • Rannvá

  Dumpstra allt. Liksom, inte bara mat. Ser du en möbel i soprummet som är totalt acceptabel, ta den! Vill du inte ha den, lägg upp en online annons! Hela jackor slängs också vilket är en skam på hösten.
  Toarullar är bra leksaker för katter och hundar och fåglar. Lägg i deras godis och vik ändarna. Garanterar inte att det är snyggt på golvet efteråt.
  Gamla, slängda, trasiga mobiltelefoner säljs bra online om du hittar i sophuset. Ingen aning om varför, men min kompis har drygat ut kassan i slutet av månaden flertal gånger genom att sälja trasiga iPhones för att folk vill använda delarna. Minns inte hur mycket hon får för dem men många bäckar små.
  Strumpbyxor under jeansen håller benen varma under vintern även när de har slithål.
  Karlssons klister när skosulorna börjar lossna drygar i alla fall ut den kostnaden en stund till.
  Sur mjölk kan fortfarande användas till bakning.
  Filmjölk+ketchup: Smakar precis som thousand island dressing. Om en har de två grejerna men inte vill köpa den tredje.
  Ett tips som jag tycker folk ska tänka på när de är i stan osv, för att hjälpa hemlösa/fattiga: När du ska slänga en pantburk, släng den inte i soptunnan. Sätt den ovanpå/vid sidan så den syns lätt men inte blåser bort. Så måste den fattiga personen inte rota i soptunnan för att få tag på den.

  • Enya

   Dra inte in “överlevnad” som ett argument i den här debatten, för man behöver inte toapapper för att överleva. Att livet blir lättare och trevligare är något helt annat.

 • p. [prettopoeparodisk paronomastiker]

  Jag har varit fattig och kommer aldrig bli rik. Med det sagt så finns det olika typer av fattigdom. En är att ha ont om pengar. En annan är att ha svårt att klara det nödvändigaste, att alltid ha en klump i magen över om pengarna skall räcka till hyran och räkningarna, om barnen kommer få vettig mat och varma vinterkläder, om en kommer ha råd att lösa ut nödvändiga mediciner från apoteket. En fattigdom där det inte finns någon utsikt om att det ska gå över eller lösa sig eller bli bättre sedan är något helt annat än en period av att ha dåligt med pengar. En fattigdom med insikten om att detta, det är mitt liv.

 • MaxMartina

  Jag började snatta. Levde ett tag på morötter, enbart. I jackärmen fick deo, tandkräm, och småsaker plats. Livrädd varje gång jag lämnade butiken, och skammen, skulden…
  Att borsta tänderna varannan dag för att spara tandkrämen..
  Tejpa trasiga skor med silvertejp, och låtsas som om det var en cool grej bara, och inte för att jag inte hade råd med nya skor. Att ständigt behöva hitta på ursäkter för att inte hänga med på roliga saker.
  Varför jag var fattig? Saknade 0,5 högskolepoäng till nästa termin, samtidigt som jag blev sjukskriven.

  • Hjerpe

   Ett tips är att borsta tänderna med salt (som ju är bakteriedödande) Weleda har tom en salt-tandkräm. Själv tycker jag inte om mycket lödder i munnen, så jag tar en minimal mängd tandräm på borsten.

 • Verdandi

  Återanvända snus: Lägg den använda påsen för att torka (helt eller delvis) och lägg den sedan i en snusdosa så går den att suga på en ongång till! Eftersom man dessutom har den i en vanlig dosa så märker ingen att det inte är färsk snus man lägger in.

 • B

  Hej!
  Ville bara säga att jag tycker att det är så himla bra att du skriver om det här. Jag växte upp med tre systrar och en ensamstående mamma som hade en kronisk sjukdom och var därför deltidpensionär. Det var verkligen inte alltid lätt. Jag minns hur mamma kunde titta på mig hjälplöst när jag med valpögon frågade om jag kunde få 20 kronor till att köpa godis tillsammans med mina polare. Hon beövde liksom förvalta varenda liten krona på rätt sätt för att ekonomin skulle gå runt. Trots att vi bodde i en stökig förort hade många i min skola änddå föräldrar med en okej ekonomi, för de kom alltid in i klassrummet med nya Nike dojor eller FuBu tröjor. Mina skor hade hål i sig och mina tröjor hade jag ärvt av storasyster. Jag blev ofta retad.
  Egentligen hade vi ju inget att klaga på med mat på borden och tak över huvet, men i ett samhälle där vad vi äger blir vilka vi är spelar det stor roll för en tonåring att man inte kan ha på sig samma käder som alla andra. Usch. De har verkligen påverkat mig. Men numera skiter jag i om folk inte gillar mina skor, dessutom har jag numera en okej ekonomi.
  Jag förstår inte ur man orkar klaga på fattiga människor som “unnar” sig en fika eller prioriterar att köpa cigaretter. Ibland är det så otroligt viktigt att få känna sig som en i mängden. Har man inte varit i den sitsen själv ska man nog inte vara så snabb på att dömma.

  • eff

   Man kan köpa laktosfri mjölk också, eller låglaktos! Det är lite dyrare (16 kr/litern på ICA) men det håller för evigt. Jag är laktosintolerant och kör laktosfritt all the way, men lägger nog mindre pengar på mjölk än mina vänner eftersom jag kan ha en liter i kylen i två veckor utan att den blir kass och behöver slängas!
   Det gäller alla laktosfria produkter – hållbarheten är betydligt längre och om man bor själv och behöver snåla in på mängden mat som förbrukas så är det guld när grädden håller i veckor!

 • Anette

  *No poo:a
  *Skaffa menskopp
  *Dumpstra (helst i grupp och fördela dumpsterdagar och varor)
  *Handla begagnat/med kupong/håll utkik efter extrapriser och reor
  *Gå med i skänkes-grupper t ex på Facebook
  *Ta tillvara på vad naturen har att ge både i form av mat och upplevelser
  Tyvärr bygger mycket sparande på att andra har pengar och tillgångar tyvärr och jag hoppas vare dag att fler politiker snart ska få upp ögonen för basinkomstens fördelar och att det så småningom införs.

  • Hjerpe

   Undrar vad det skulle kosta att distribuera menskoppar till alla tonårstjejer i Sverige, via skolhälsovård eller um? Vore inte det ett utmärkt och säkerligen relativt billigt sätt att åtgärda ett problem där barn inte har tillgång till basala hygienprodukter för att de har fattiga föräldrar? Ingen behöver använda bindor av toapapper och de som vill och har råd kan köpa sig bindor eller tamponger om de föredrar det – men alla har tillgång till bra mensskydd även om de inte har det privilegiet hemifrån. Värt att forska vidare i… Om nån vill haka på når man mig via namnet (tror jag).

 • Elysia

  Jag har levt på socialbidrag under perioder (mer än ett år).
  Plocka fimpar: inte gjort efterdom jag aldrig rökt.
  Återanvänt damsugarpåse: minns inte.
  Återanvänt tepåsar: Ja, det gör jag fortfarande.
  Gör bindor av toapapper: Nej, bara i akuta fall då jag glömt ta med mig binda ut. Pga kraftiga menstruationer skulle det krävas enorma mängder toapapper.
  Själ allt toapapper och tvål: Nej, jag är uppfostrad till att inte själa och jag har klarat mig ändå. Skulle jag varit i en mer desperat situation skulle jag inte hållit lika hårt på det.
  Späd ut diskmedlet: Har jag också gjort.
  Jag levde mycket på bönor, ärtor och linser, havregryn, mjölk, ägg, färsk sill, potatis, vitkål, morötter, lök, blodkorv, lever och falukorv. Om en lever nära en skog och har möjlighet att plocka bär och har tillgång till spis kan en koka lingonsylt. Det är väldigt dyrt att köpa i affären, men kan piffa till mycket mat. De gånger jag lyxade till det och köpte pizza brukade jag dela på den och äta resten nästa dag.
  Mitt sociala liv var inte så stort, så jag var sällan på krogen eller på café. Föreningscaféer med fika till självkostnadspris är bäst. Att bara dricka alkholfritt sparade en del pengar.
  Alltid passa på när det är provsmakning i affären.
  Lappa och laga.
  Gratisnöjen: onanera, dagdrömma och gå promenader (visst slitage på skorna).

 • sofia

  Om du ser ung ut – smält in in i en stor skolmatsal och packa på dig några lunchlådor. Runt tolv är det så fullt att ingen kan hålla koll på vilka som är elever och inte.
  Sno kläder och sälj på tradera. Kan bli iaf en femhundring mer i månaden

  • The real Hmm

   sofia: Jag gillade ditt tipps om att äta på en skola för där slängs det så sjukt mycket mat iaf, men…
   ..allt du snattar går ut över dem som har dålig ekonomi. För affärerna lägger på det svinnet om du orsakar på alla kläder. De som har en ok ekonomi har råd att köpa tröja iaf, men den som är fattig måste kanske avstå eller har inte råd att köpa tandkräm eller något annat som den behöver, då du gjort tröjan för dyr.
   Just saying!

 • nyfikna nina

  Häll lite matolja i badvattnet om du har badkar, det gör underverk med torr hud. Matolja direkt på huden funkar också men det blir kladdigt om man tar för mycket.
  Som någon skrev kan man späda ut köttfärssås med morötter. Linser är också bra att späda med, då får man i sig proteiner också.
  Om man ger blod får man fika, man fick tidigare en t-shirt eller någon annan present också men jag vet inte hur det är nu.

 • hmms

  Gå igenom allt man har hemma i syfte att sälja det som inte används/är onödigt.
  Erbjud dig att göra samma sak hos någon familjemedlem/kompis – alltså ta hand om all deras “skit”. De får rensa ut själva eller så hjälper man till. Underskatta ej vikten av att avhjälpa någon med “skräp” 😉
  Sälj sedan på Tradera, Blocket osv osv… Jag fick ihop ca 2000kr på det sättet under ett år.
  Köp ALDRIG något i en vanlig butik. Gå till second hand eller annan billig affär, eller kolla Tradera och online-grejer. Krävs lite tid till detta dock, tills man har blivit rutinerad.
  Köp ALDRIG något ogenomtänkt. Eller sträva efter det iaf.
  Att skuldsätta sig är också skit. Ibland nödvändigt men ja.

 • Ida Marie

  Lappa och laga allt.
  Om man har långt hår, tvätta det sällan.
  Byt inte tandborste, koka den å använd igen.
  Snytpapper funkar som toapapper.
  Använd t-shirts 2-3 gånger, tjocktröjor en vecka eller mer innan tvätt.
  Snåla som bara den med tvätt o sköljmedel. Man kan lätt halvera doserna som dom rekommenderar.
  Grönsåpa is the shit när man ska städa, jobbar desinficerande också.
  Man kan tvätta wettex-dukar i tvättmaskinen. Eller koka dom. Så går dom att använda igen.
  Dryga ut maten med bönor, frysta grönsaker och rivna morötter.
  Billigt ris är toppen.
  Havregrynsgröt är billigt och mättande.
  Planera inköp/måltider efter reklamblad.
  Om man har Ica-kort så spara rabattcheckarna man får från Ica till en månad då pengarna verkligen är slut eller man behöver handla annat.
  Blocket!
  Gratis är gott, bjuds något så ta del av det!
  Spara allt, you never know!!!
  Jag har i krisande tider skaffat tillfälliga email konton och på så sätt kunnat ta del av Viaplay/Netflix/HBOs “prova på gratis” erbjudanden. Istället för bio, hyra film eller liknande nöjen.

 • Louise

  När jag levde som fattig brukade jag oftast äta kokt potatis med bönor och matolja, eller popcorn som är billigt och mättar tillfälligt. Ett glas varmt vatten minskar hungern, fick jag tips om i en av bantningstidningarna som fanns på biblioteket. Jag brukade alltid bära med mig plastpåsar när jag gick ut ifall jag skulle hitta något som jag kunde använda eller sälja, särskilt lördags- och söndagsmorgnar brukade jag hitta exempelvis klädesplagg som festande människor tappat föregående kväll. Slutade ganska snart lyssna på alla som sa “det är fel att ta saker som inte tillhör dig”, människor som aldrig upplevt att ens enda par glasögon går sönder samtidigt som maten är slut och en inte får pengar förrän om två veckor (och pengarna ändå inte kommer att räcka till ett par nya glasögon) vet ändå inte vad de pratar om.

 • Ellen

  – alltid använda tygkassar vid mathandling så en slipper köpa påsar..
  – kolla i soprum eller “dumprum” på vinden efter saker en kan behöva som andra slängt
  – inte ha på elektriska grejor om det inte behövs..
  – ha knytisfest där alla får ta med sig mat, det är kul och brukar bli en hel del mat över…
  – göra om trasiga strumbyxor eller leggings till hårband!
  – ät mycket blodpudding och ärtsoppa och olika grönsakssoppor, nyttigt och billigt..
  -planka!
  De flesta spartips är ju väldigt miljömedvetna på köpet 🙂

 • Malin

  Ååh gud hur kunde jag missa det: GE BLOD! Och om du kan, PLASMA! Reglerna för det där är olika i olika landsting, men i Stockholm kunde jag ge både blod och plasma. Bästa fikat finns på Fridhemsplans blodcentral. Buffén består av: frallor med smör, ost, korv, gurka och paprika, och så müsli, keso, kokt ägg, juice, te, kaffe, bullar, småkakor… HELT sinnessjukt. Dessutom får man presenter, t ex porslin, iittalalyktor, handdukar och kläder. Blod kan man ge 3 gånger/år som kvinna (4 som man).
  Plasma kan man ge varannan vecka! Det ger dubbelt så mycket i present (eftersom det tar längre tid).
  Dessutom ersätter blodcentralen SL-resa dit och hem!

 • Anna

  Förutom “skänkes”-sidorna på facebook finns det också en massa olika hjälp-grupper. Sök på tex mathjälpen eller giving people. Man kan anmäla sig till dom om man behöver akut hjälp med mat eller annat, och så gör dom en shoutout på sin facebook-sida. Som mottagare är man anonym, dom ger bara ut fakta som stad, antal barn i familjen, ifall det finns allergier eller sjukdomar i familjen, storlekar på kläder som behövs osv. Folk brukar vara mer än villiga att hjälpa till 🙂

 • Emma Hå

  Nu är ju jag bara tillfälligt fattig eftersom jag i vanliga fall får fullt CSN (fick uppenbarligen bara 6000 den här månaden av någon anledning) så har levt på 800 kr sen dagen innan julafton då jag betalat mina räkningar, och har fortfarande över en vecka kvar. Men jag har haft det jäkligt knapert i längre perioder tidigare i mitt liv, så här får ni mina bästa tips:
  1. Planka på bussen/vagnen. Gå så långt du kan, fyll på ditt busskort med en hundring (istället för de 550 det annars kostar i gbg) och sitt nära en automat och spana efter kontrollanter. Det kommer alltid i grupper och har aldrig väskor, även om de är civilklädda. Om du inte vågar, och/eller ser väldigt ung ut trots att du är över 26, köp ungdomskort! Jag sparade 150 kr på det den här månaden.
  2. Potatis. Bästa livsmedlet, går att variera i oändlighet, mättar bra, kostar ingenting och är hyffsat nyttigt. Kombinera med rapsolja (15 kr litern) för en mer komplett måltid, och hemkokta bönor (ish 25 kr kilot torkade) om du har råd.
  3. Ha fest. Knytkalas helst. Folk lämnar både pant, sprit, öl och mat efter sig. Har de inte claimat efter en vecka tillfaller det huset. (mat tidigare än så!)
  4. Om någon vän har många pantflaskor som ligger och skräpar, erbjuda dig att köra bort dem mot att du får panten.
  5. Ärtsoppa. 500 g gula ärtor kostar ca 15 kr och räcker till minst 4 stora portioner ärtsoppa, som var och en innehåller lika mycket protein som en kycklingfilé.
  6. Låt kort datum bli din vän. Ibland får man mat för så mycket som till halva priset. Har för tillfället 3 kg färska kycklingklubbor i frysen som jag köpte för 20 kr.
  7. Fokusera på livskvalitet som inte kräver pengar. Ta barnen till lekparken istället för djurparken. Träna och gå promenader med dina vänner istället för att gå ut och äta. Städa hemma istället för att köpa nya möbler.
  8. Använd kläder en dag, häng sedan upp och vädra för att användas igen senare. På så sätt kan du använda dem 5 – 10 ggr istället för 1 – 3 innan de måste tvättas. Sparar på det dyra tvättmedlet. Sköljmedel är för övrigt fett onödigt.
  9. Din vanliga matolja fungerar till all möjlig kroppsvård: för att ta bort smink, smörja in torr hud och göra hårinpackning.
  10. Om någon fyller år eller har bjudit in dig till en aktivitet där det kommer kosta pengar och du inte klarar av att säga att du inte har råd, spela sjuk. Det funkar bäst om man inte gör det för ofta, men ibland är man så illa tvungen.

  • Ellen

   Tänkte lägga till på din nummer 10.. Att en kan ju ge egengjorda presentkort i present istället för att köpa. Ex “en middag hemma hos mig när det passar oss båda” eller “en promenad och fika dejt med mig” etc som man kan göra ihop när en har råd och tid. Uppskattad och bra present enligt min erfarenhet 🙂

 • mupp

  – Rota igenom kvarglömtlådor om du har tillgång till såna. Om du hittar kvarglömda shampoflaskor och liknande, ta dem!
  – Knacka dörr och fråga om det finns pantburkar de kan tänka sig skänka. Någon gång kan man också be om typ en kopp havregryn, lite mjölk, lite kaffe etc.
  – Erbjud att hjälpa till med något hemma hos en vän enbart i utbyte mot lunch. Många tycker att det är alldeles för lite och erbjuder att göra matlådor, bjuder på fika, lovar att man ska få komma igen på middag mm 😉
  – Plocka bär och frukt från skogen eller parker. Samma som tidigare, man kan erbjuda sig att plocka hallon från någon som har en hallonbuske och som betalning behålla en liter. Att erbjuda tjänster och kräva lite i utbyte är väldigt populärt och leder om man har tur till större saker 🙂

 • P.

  Som någon redan skrivit – Gå in på Åhléns och be om prover. Då menar jag inte på smink, utan mera hudkrämer och liknande om man är finnig/torr. Vet att det finns naturliga alternativ till detta, men ibland får man “lyxa” till det lite och få prover hehe!
  Något jag gjorde en gång, som egentligen är äckligt och som jag kommer få skit för: Skulle på en väldigt speciell middag och kände verkligen inte att jag hade något att ha på mig, då snackar vi bara gamla trasor i garderoben liksom… Världens i-landsproblem egentligen, men kände ett så starkt behov av att vara lite fin för en gångs skull. Köpte mig en jättefin blus på öppet köp, tog bort prislappen, satte ihop den igen med nagellack dagen efter middagen, och lämnade tillbaka. Snälla säg att jag inte är den enda som gjort detta eller liknande?

 • omena

  -ha många vänner. Sen kan man soffsurfa ett bra tag genom att föreslå efterfester och filmkväller och “Oj vad sent det blev. Min buss har slutat gå”. Det är bara att vara supertrevlig och alltid vara där om någon behöver hjälp.
  -ta emot saker som andra inte vill ha. Oavsett vad det är, ibland kan det vara nåt totalt onödigt (då kan man skänka det vidare efter en månad), men folk kommer ihåg att man är en hamster. “Jag har en kasse med kläder jag inte använder, men orkar inte föra dem till myrorna. Vill du ta dem?”.
  -volontära på nån finkultursak. Där är det alltid ett gäng med äldre damer med bättre ekonomi. Var trevlig mot dem och de bjuder dig på fika och skänker dig kläder de impulsshoppat och sen inte kan använda för att den blusen är alldeles för ungdomlig. Sen är det alltid nån vernissage med gratis snittar och vin.
  -mässor av alla slag. Håll ögonen öppna för gratisbiljetter eller hör om du kan volontära. Sen är det bara att plocka på sig pennor, godis och gratisprover. När det är dags för mingel, plocka upp ett vinglas och låtsas att du visst ska vara där. Bokmässan i göteborg är guld, stannar man tills stängningsdags på sista dagen kan man fördubbla sin boksamling då vissa förlag inte orkar ta hem alla böcker utan slänger dem.
  -ha ingen skam. Plocka upp den där halsduken som ligger på gatan, plocka upp boken ur skräpkorgen, säger nån “Ta så många du vill” gör det, säger nån att de ska köpa en ny säng fråga vad de ska göra med den gamla, gå in på närmaste snabbmatställe och länsa deras skräpkorg efter lunch.
  -var trevlig och ge tillbaka när det är bättre tider. Har du nåt du inte behöver, ge det vidare. Kom ihåg vem som hjälpt dig och bjud dem på fest när du har pengar.

  • Hjerpe

   Att se till att folk vet att man är en hamster är ett bra tips – jag talar mig ofta varm om att ta vara på den mat man köpt eftersom det slängs så mycket och har odlat ett intresse kring det vilket leder till att människor i min omgivning som INTE har det intresset ger mig den mat de själva inte orkar ta tillvara. Kan vara allt från impulsköpta torkade bönor som de aldrig kommer orka koka till en julost som de inte gillar men som “ska” finnas på julbordet. Ibland känner jag mig som en kompost/skulgris eller en skrotnisse för att jag kan plocka hem saker som står ute med en “bortskänkes”-skylt eller tappade reflexer (att köpa är jättedyrt men jag vill att alla i familjen har reflexer) men jag försöker hålla huvudet högt genom att motivera det med nån form av miljötänk framför ekonomiska skäl. Dock är jag inte fattig i ordets rätta bemärkelse så det är säkert lättare för mig som nån form av medelklass som kan välja dålig ekonomi än för nån som är riktigt fattig att orka blotta sig på det sättet. Jag oroar mig ofta för vår ekonomi men känner mig inte berättigad att klaga på den så det gör jag inte.

 • Sara.

  Detta förutsätter visserligen att man har nån typ av smartphone. Men det har gett mig trevliga fikastunder iallafall.
  Ladda ner appen espresso house. Man FÅR en stor varm dryck GRATIS!
  Det kommer dessutom lite erbjudanden titt som tätt..
  Lyxigt.

 • maria

  Plocka burkar, de du ser på stan varje dag. Kan bli typ en hundring i slutet av månaden!
  Typ gratis sallad får man om man lär sig att grodda linser o bönor. Alfalfa o mungbönor är allra lättast. Går bra i durkslag m en handduk över, man behöver absolut inte nån fancy burk. Dessutom klarar man sig utan kött som ju är dyrt pga dom är proteinrika. O goda på knäckebröd…

 • Anna

  För folk som behöver glasögon, zennioptical har dem från 6USD, med frakt blir det under 150 kr. Du behöver veta hur de ska vara slipade och kan inte prova dem då det är online, men de funkar bra. Min sparsamme partner handlar alltid glasögon därifrån.

 • trino

  Ett jag använde mycket när den gamla remsan fanns på SL var att sätta en bit osynlig tejp på remsan där stämpeln kom. Sedan kunde jag sudda ut den och återanvända remsan lääänge. Den remsa som höll bäst höll i fem månader.

 • Emma

  När jag var fattig, självvalt på grund av studier, så dejtade jag mycket. Jag var med på olika dejtingsajter och gick på många dejter. Det är många män som fortfarande tror de förväntas att bjuda speciellt om de är lite äldre och har välbetalda jobb. På så vis så åt jag gratis på restaurang typ en gång i veckan.
  Och om de var trevliga så blev det ju gratis frukost också. Hahaha! 😀

 • Ribban

  Ett tips från en icke-fattig och som inte (vad jag vet) har några fattiga vänner eller släktingar. Berätta för dina vänner hur det ligger till, jag skulle mer än gärna hjälpa till med pantburkar, middagar, matlåda, beg. men “fina” kläder.
  Läser att flera skriver att man tackar nej till saker för att man inte har råd eller skäms.
  Jag skulle mer än gärna hjälpa min vän om den var fattig. Inte för att jag är rik utan för att jag inser när jag läser kommentarerna här att jag är extremt slösaktig. Skulle hellre hjälpa någon än att kasta.
  OBS OBS OBS: försöker inte ge tips på hur fattiga ska spara eller leva eller vad man ska prioritera.

 • V

  Alla som menstruerar: Köp en menskopp! Det är ju en ganska stor engångskostnad för den som inte har några marginaler alls (150-300 kr ungefär) men sen behöver du ALDRIG köpa bindor eller tamponger igen, du klarar dig med billigaste trosskydden eller lite papper i värsta fall.

 • sofie

  Jag hade väldigt dåligt med pengar under en period för ett par år sedan. Förutom alla tips i ditt blogginlägg hjälpte också dessa vanor mig:
  Varje gång jag var i närheten av en offentlig toalett frågade jag kvinnor jag såg som verkade snälla om de hade en tampong eller binda över. Jag använde dem inte direkt, utan sparade dem och kombinerat med gratistampongerna man kan få via olika tjänster online (minns inte vilken jag använde, men när jag googlare nu finns det t.ex. en som heter reddville) hade jag så det räckte varje mens. Fräckt? Ja. Billigt? Ja!
  Några månader finansierade jag nästan all min mat med pantburkar som jag samlade på stan. Mina favoritställen att samla burkar på var i närheten av skolor och bibliotek. Jag brukade få ihop 10-20 burkar om dagen på 30 min till 2 h. Jag har inga problem med pengar längre men vanan sitter i så jag brukar ofta slänga ett öga i sopkorgar jag passerar på vägen till skolan ifall där ligger någon burk eller flaska.
  Jag köpte nästan aldrig nya kläder (det gör jag fortfarande väldigt sällan, någon gång i året kanske). Däremot behandlade jag alla kläder väldigt försiktigt. T.ex. handtvättade jag alltid alla kläder i handfatet. Jag hör ofta folk säga att ett hm-plagg förlorar sin passform efter bara några dagar men alla kläder jag äger är köpta på hm och andra kedjor och de har hållit sig fina och hela i flera år.
  Mat: Storkok, torkade baljväxter som huvudsaklig proteinkälla, frysta grönsaker, rotfrukter och hembakat bröd och “mjölk” samt “matlagningsgrädde” gjort på havregryn har sedan min fattigdomsperiod varit ledorden för att hålla matkostnaderna nere.
  På den tiden jag var som fattigast rökte jag vanliga cigaretter men numera har jag bytt till e-cigarett vilket jag kan rekommendera till alla fattiglappar därute.
  Gratistidningar (t.ex. metro) istället för toapapper.

 • Michis

  När jag gick i skolan och fick ett mål om mat om dagen så tog jag mjukt bröd om det fanns eller smugglade med knäckebröd i servetter efter vi ätit klart. Rätt skämmigt men jag var så hungrig på kvällen!
  Jag letade även pant och om jag lyckades få ihop 7 kr kunde jag köpa en fralla om dagen och då var frukosten räddad.
  På somrarna hälsade jag på kompisar lägligt vid lunchtider för oftast bjöds det på lunch då.
  (Jag tog också massa toapapper från skolan, det var ej trevligt annars efter toabesök!)
  Jag skämdes extremt över att inte ha pengar så alternativet någon ovan skrev att berätta för att folk ska hjälpa känns verkligen inte aktuellt.
  Vi tog kläder från UFF-kontainrar också om de var nästan fulla så vi kunde nå.

 • Emma

  Bibliotek, i alla fall i Umeå har massa filmer MSN kan låna gratis. Asbra! Stort utbud.
  Det finns massa pyssel MSN kan göra av flaskor och toarullar och kartong. Bra aktivitet för barn 🙂

 • E

  Har pga. dubbelhyror och relativt lågbetalt jobb haft det riktigt knapert under vissa månader förra året och utvecklade en del strategier för “här-och-där-sparande” som gör att slantarna räcker lite längre. Idag har jag det tack och lov bättre ställt men har inte direkt råd med lyx så försöker alltid hålla igen där möjlighet finns.
  – Shoppa mindre nytt. Det finns jättefina grejer på secondhand eller på “bytessidor” på Facebook. Bytte till mig fina grejer till liten kostnad.
  – Ärtsoppa är din vän i slutet av månaden – mättande, värmande och proteinrik. Dessutom tacksam för många allergiker då den inte innehåller ägg, mjölk eller gluten. Varva med rödbetssoppa eller morotssoppa som också är billigt och bra.
  – Skippa mjukt bröd och kör på knäckebröd. Mättar bättre, håller längre.
  – Erbjudanden, erbjudanden, erbjudanden! Jag flyttade runt mycket ett tag och fick en del välkomsterbjudanden i form av gratis kaffe, olivolja eller 100 kr rabatt på ett köp.
  – Tvätta mycket för hand eller i låga temperaturer så håller det längre. Strunt i sköljmedlet.
  – Häll vatten i schampoo-, balsam-, duschkrämsflaskorna, skaka ordentligt och ställ tillbaka på hyllan. Funkar jättebra!
  – Strunt i krogen. För lite lyx: slå dig ihop med en polare, köp den billigaste flarran vin Bolaget har och ha en schysst kväll hemma istället.
  – Att promenera överallt man ska – sparar busspengar och träningskort.
  – Ska kompisen slänga sin gamla fungerande dammsugare, lampa eller dator? Be att få den istället! Jag har en hel del prylar som jag inte haft råd med om det inte varit för att jag struntat i “kutymen” och bett att få ta över dem. Första månaderna i en ny lägenhet sopade jag golven eftersom jag inte hade råd att skaffa dammsugare, men lyckades pricka in ett besök hos en vän samma dag som hen skulle göra sig av med sin gamla.

 • Annelicious

  -Om man studerar och lever knapert har universitetsbiblioteken ibland böckerna som e-böcker, annars kan man låna dem eller kopiera de sidor som är absolut nödvändiga.
  -Söka boktiteln+pdf, hittar man ofta kursboken
  Det sparar man definitivt en hel del på.

 • mupp

  Lite “elakare” tips:
  När personalen i mataffären har mycket att göra:
  – Om du köper frukt/grönsaker där det finns en sån där våg som skriver ut prislappar, skriv ut en sån prislapp och stoppa sen ner några till frukter/grönsaker. Bara så det blir några grams skillnad, annars fattar nog kassapersonalen vad du gjort.
  – Om affären har en sån där expresskassa där man skannar sina egna produkter så låtsas bara skanna och smyg sen ner varorna i påsen. Du måste såklart betala för några grejer, annars verkar det misstänkt.
  På krogen:
  – Köp inga egna drinkar, låt folk bjuda dig istället. Såklart ska du inte ta emot drinkar från vem som helst, utan beställ själv och låt andra betala. Om någon av de som bjuder är väldigt trevlig så kanske det även blir en natt hemma hos hen, en dusch och frukost 😉

 • Sofia

  * Skaffa större lägenhet typ trea i fattigt område, typ Rosengård eller motsvarande, och skaffa inneboende; alt bo i riktigt kollektiv. Mycket billigare än att ha eget.
  * pluggar man går det ofta att låna kursböcker, skaffa lånekort på många olika bibliiotek och lägg ett par timmar i början av kursen på att leta upp böckerna (ex när jag pluggade i Malmö, lånekort på Lunds UB, MAH bibl, malmö stadsbibliotek, lunds stadsbibliotek. LUB har filial på CRC malmö sjukhusområde och det går att beställa böckerna dit).
  * Kläder och möbler endast second hand alt när kompisar skaffar nytt. Har även funkat för datorer för mig.
  * Smuggelsprit istället för bolaget eller krogen. Fråga närmsta tonåring.
  * Veganmat från scratch. Linssoppa, potatissoppa etc. Billig mat som ändå funkar bra näringsmässigt. Vitkål och morötter istället för frukt.
  * Bytesgrupper på fb
  * ha en gammal skitmobil och ett billigt abonnemang
  * soffsurfa när du ska resa

 • natalie

  visst har jag inte haft mkt pengar de sista åren men jag visste inte att jag var fattig förrens jag läste dina tips som fattig! jag gör nästan allt som står ovan. eftersom jag kommer från en medelklass/övremedelklass familj så tänker jag att ‘jag kanske inte har så mkt pengar men det finns andra som har det hårt på riktigt’
  ja, jag tar i affärer. och jag är den perfekta personen för det, jag är blond, blåögd, smal, klär mig ordentligt (stilrent). jag rider på andra personers förutfattade meningar/rasism. dagar jag har otvättat hår, har dåligt kombinerade kläder osv. tar jag inte i affärer. och jag kör stilen som någon ovan skrev, en tredjedel (köper jag)
  jag tackar alla som har moralen att inte ta från affärer (eller inte har varit så fattiga…) om det som jag gör skulle vara norm så skulle det se annorlunda ut. tex. i lissabon står vakter i affärerna och utanför, både supermarket och butiker.
  självklart tar jag inte från privat personer eller ‘bettan på hörnan’. det är alltid större affärer.
  om du är i den här sitsen och känner att det tar emot kan jag berätta en historia. när alla affärer har rea på föregående säsong så brukar de ofta inte larma kläder, prylar mm. för att de skiter i grejerna, de vill bara bli av med det, så att den nya säsongens prylar kan ta plats. det som inte säljs paketeras och skickas tillbaka… och…. kasseras.
  nej, det ges inte till någon organisation eller dom anställda.
  annars anama en alternativ livsstil;
  *barfota jogging är det enda rätta, hälsosamma, naturliga (googla det, barefoot running)
  *att fasta då och då är hälsosamt (ska tydligen motverka cancer osv.)
  *noo poo, rengör/smörja in allt med baking soda, kokosnötsolja, äppelcidervinäger
  *hitta billiga råvaror och laga mat, om du äter för mkt. socker, kemikalier, antibiotika (i kött) så kommer du bli sjuk= kostar pengar. läs/lär dig mer om det hos TED och Food Revolution
  *ta emot saker även om du inte behöver dem sj, du kanske kan byta till dig något, eller om du ger brukar personen ofta ge tillbaka något annat
  *med långt hår märker ingen om du klipper dig själv
  *semester? åk som au pair, djurvakt… http://www.greataupair.com

 • mupp

  – Om du hittar ett plagg du vill ha till fullt pris och det är enda exemplaret i din storlek, smutsa ner det eller riv upp en söm (som du sedan syr ihop hemma), visa för personalen och fråga om du kan få lite rabatt. Spela bekymrad, som om du verkligen ville ha plagget men blev sååå besviken när du såg att det var smutsigt/trasigt. Har du tur kan du få rabatt.. Har du otur får du inte det och har rivit sönder/smutsat ner ett plagg i onödan. Skitfult gjort, jag vet, men hellre det än att snatta antar jag…
  – Köp det billigaste paketet havregryn, billigt knäckebröd, några äpplen, lite morötter, en lök, lite potatis, krossade tomater, ett billigt paket pasta. Då har du havregrynsgröt med äpple, pasta med tomatsås som du kan dryga ut med rivna morötter, knäckebröd med rivna morötter på (det funkar!), potatissoppa, potatismos med morötter, ja, det finns många kombinationer som funkar med detta. Lite vitaminer, mineraler och antioxidanter i potatisen, morötterna, äpplena och löken, och knäckebröd, pasta och havregryn mättar bra.
  – Fråga dina kompisar om de ska rensa i garderoberna snart och be att få kolla om du kan ha några av kläderna de har tänkt göra sig av med. Om de har tänkt skänka bort t ex en vinterjacka så kan du ta den och sälja på en t ex köp- och sälj-grupp på facebook.

 • icanhas

  Recept på bästa fattigpastan som räddade många för-mycket-månad-kvar-i-slutet-av-pengarna-situationer på den tiden jag levde på a-kassa eller soc. Kostar inte många kronor per portion och jag äter den fortfarande trots att jag har det något bättre ställt nu för tiden för den är också himla god. Helt vegetarisk (eller vegansk om man vill).
  ca 4-6 portioner (beroende på hur hungrig man är)
  1 gul lök
  2-3 morötter
  2-3 dl kokta gröna linser
  1 burk krossade tomater
  en skvätt grädde eller creme fraiche om man vill och har
  Curry, salt och peppar
  Hacka löken och riv morötterna grovt, fräs tillsammans med ymniga mängder curry i en stekpanna eller gryta tills löken blivit mjuk. Häll i linserna, tomaterna och ev. grädden. Låt puttra i ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. Ät med pasta. (Eller ris, eller pitabröd, eller i lasange, eller till tacos – funkar till det mesta.)
  Jag är f.d. vegetarian och ägnar mig åt att blötlägga linser och bönor för att jag tycker det blir godare så, men har man inte tid eller ork så kan man köpa färdigt på burk för en relativt billig penning. (Eller i alla fall billigare än motsvarigt animaliskt protein).

 • Moral-fia

  Det handlar om att rätta mun efter matsäck och att lära sig att prioritera. Levde själv på sjukpenning i två år, soc i fem år och sedan CSN i tre år. Kunde spara ihop pengar (inte alla månader, men en del) trots liten inkomst och att jag när jag pluggade var tvungen att köpa busskort för 1500 i månaden + kurslitteratur. Inte stal jag heller, som jag tyvärr ser att flera personer här ovan rekommenderar. Nej, det är aldrig okej att stjäla!
  Det är så mycket prat nu om att även fattiga måste få “unna sig”, men det måste man faktiskt inte alls. Det är ingen mänsklig rättighet att få annat än sina mest basala behov tillgodosedda. Är man fattig så är man och ens levnadsstandard måste anpassas därefter. Har man 20 spänn och väljer att köpa en chipspåse “för att även fattiga människor har rätt att äta chips” så varsågod, men du måste samtidigt inse att det betyder att du därmed väljer bort att köpa billig mat för som kunde ha räckt i flera dagar. Den som påstår något annat behöver gå om grundskolans mattekurser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *