Kategorier
Vardagstrams

DEBATTARTIKEL: Nej, jag vill inte ha Pippi som förebild

Pippi Långstrump. Nu fyller hon 70 år. Pippi, hon som lever ut alla de där busiga sakerna barn drömmer om att få göra men inte får eller vågar. Pippi trotsar vuxna och vägrar gå till skolan. Hon köper halva godisaffären, dricker sockerdricka och vräker i sig kakor. Hon står upp för de svaga och busar och härjar och gör farliga saker hela tiden så hjärtat far upp i halsgropen. Hon är lagom tokig och olydig. Men också stark, godhjärtad och med ett tjockt lager skinn på näsan. En bra förebild menar många. 
Själv tycker jag det är dags att skrota Pippi som förebild, en gång för alla!

Läs debattinlägget här. 

pippi

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”DEBATTARTIKEL: Nej, jag vill inte ha Pippi som förebild”

Bra skrivet, jag förstår vad du menar! Jag tycker å andra sidan att det är jättebra att Pippi hyllas som förebild gentemot ”förebilder” som Barbie eller andra ytliga karaktärer för barn. I en perfekt värld skulle detta med förebilder inte behövas, men jag tror det är viktigt ändå att lyfta fram de bra förebilderna så att de överskuggar de sämre. Vi är inte riktigt där än helt enkelt. Med förhoppningsvis tar det inte alltför lång tid!

Jag håller inte riktigt med dig. Barn kan se skillnad på saga och verklighet. På frågan ”vad vill du bli när du blir stor” svarade jag pippi när jag var i 3-5 årsåldern, även om jag visste att det var ett overkligt mål.

ang den kvinnliga förebilden:”Hon får aldrig vara mänsklig med allt vad det innebär, utan förväntas vara en moralisk kompass. ”
men det är ju just det pippi inte är! moralen struntar hon i fullständigt. tyvärr går det nog inte att skrota hela förebildskonceptet, och då är ju pippi faktiskt en bra förebild bland alla, just för att hon mer är en person som lever sitt liv som hon vill. det är en barnsaga, i barnsagor finns både manliga och kvinnliga förebilder.
bamse tex.
pippi och bamse är bra förebilder.
oot men knausgård borde däremot brännas på bål

Jag förstår vad du menar med tanke på Knausgårds otroligt kränkta och självupptagna artikel där han väljer att brännmärka ett helt folk bara för att han fått kritik av en feminist. Men att skriva att han ska brännas på bål? Räcker det inte att säga att man inte gillar det han står för? Måste man hota honom till livet också? (Känns ganska obehagligt, om jag ska vara ärlig.)

Jag måste säga att jag fick upp ögonen när jag läste din artikel. Jag har alltid tänkt att Pippi och Ronja är två starka tjejer som gör vad de anser är bäst, men på ett sätt har du ju faktiskt rätt – förebilder blir ju ännu en ram att begränsa sig med…
Intressant vinkel!

Jag har aldrig velat vara Pippi, men å andra sidan så har jag aldrig velat vara Annika heller. Jag tänker att någonstans så måste man ju börja att synliggöra tjejer och två stereotypa förebilder är ju trots allt dubbelt så många som en.
Jag har samma tänk jag läser bloggar. Jag läser massa olika bloggar av kvinnor som har väldigt skilda åsikter. Toppen att så många syns och hörs tycker jag. Ibland håller jag med den ena och ibland någon annan.
Enda sättet att hitta någon som tycker exakt som jag hela tiden är ju faktiskt att skriva själv.

Jag håller med LD! Jag har personligen aldrig riktigt förstått poängen med att ha människor (fiktiva eller verkliga) som förebilder. Att låta sig inspireras av andra, att välja ut vissa saker som en person säger/gör/tycker/lyckas med är väldigt positivt! Som inspiration, som imaginär lekkamrat, som underhållning och som diskussionsunderlag är Pippi (och Annika) fantastiska och kommer förhoppningsvis finnas för barn i hundratals år framöver! Men måste en identifiera sig med någon av dem? Måste en se dem som ett koncept, en förebild att eftersträva och efterleva? Måste en se dem som någonting annat än två fiktiva individer med bra och dåliga sidor, som alla andra? Blir de inte mer levande och mer inspirerande som människor än som förebilder? Jag tycker det.

Tror du drömmer om nått som omöjligt kan hända. Med undantag av personer med vissa neuropsykiatriska diagnoser så har vi en inbyggd drift att titta på andra för att härma, lära och ta intryck och då särskilt som barn då vi som små behöver förebilder som ger oss riktning när vi själva är oförmögna att hantera livets komplexitet. Sen växer vi upp, märker att förebilderna också begränsar oss och då kastar vi bort dem och hittat andra, tex tonåren då musiker och skådisar tar barndomsförebilderns plats.
Att önska att förebilder försvann är meningslöst. Att identifiera bättre och sämre förebilder kan däremot vara konstruktivt.

Jag skulle vilja skriva ett långt inlägg men jag hittar inte orden just nu. Jag tror iaf att barn och ungdomar alltid kommer ha sina förebilder, de letar alltid någon att se upp till och vill vara som, och att det finns bättre och sämre förebilder.
Sen håller jag med att det är trist att tjejer alltid måste vara bra förebilder, och är vi inte det, ska vi smutskastas totalt. Vi ska vara snälla, behagliga och väna men samtidigt tuffa och pojkflickiga men vi får inte vara sexuella eller utmanande, och en kvinna som gör ett felsteg är automatiskt en ”dålig förebild” medan män kan vara hur dumma som helst och ändå anses som bra förebilder.

Hur ser du på detta gentemot tex hur mycket skit Underbara Clara fick när hon lade upp en viktkurva och att hon ”inte skulle lägga upp sådant för hon är varesej hon vill eller ej en förebild”

fett nice att jag fann din blogg.. du verkar vara självsäker i dig själv vilket jag applåderar för! jag är inte överviktig eller har några problem med vikten i huvudtaget, men jag har ett stort ärr på magen pga ett knivhugg (operationen medgav ett stort ärr). så det är något som jag skäms över osv när jag i själva verket inte ens ska behöva skämmas pga att det INTE är mitt fel och att ett ärr var de som krävdes för att jag ska kunna vara vid liv nu idag, 8 år senare. din blogg inspirerar mig till att våga mer.. tung är du tjejen! lycka till med allt.

jag tycker att prusiluskan däremot inte fått den cred hon förtjänar. hon uppfattas som tjatig och det görs narr av henne, men sanningen är att hon faktiskt är en mycket omtänksam karaktär. hon vill pippis bästa och säger sanning till pippi även om det inte är det pippi eller någon annan vill höra.prusiluskan är ärlig, envis och gör det hon anser är rätt också. hon och pippi är lika men olika, bara det att ena framställs som narr.

Själv tror jag och tycker att du spekulerar för mycket. Hur orkar du göra annat i din vardag än att sätta dig in i allt detta.. Pippi? Ärligt? Har du tid för din familj i Pippitankarna?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *