Kategorier
Vardagstrams

Mobbing upprätthålls av den blinda omgivningen som förminskar och osynliggör det som sker

Följande dagar kommer ni se det som hänt mig och andra feminister förminskas och bortförklaras i olika forum. Det kommer låta rimligt t.o.m. Ni kommer få höra att de bara reagerade på MITT beteende och att det är jag som skrämmer dem tysta när jag hänger ut dem (anonyma dock). Ni kommer höra folk säga att om jag inte gjort si och så, så hade detta aldrig hänt.

Det finns ett ord för det: victim blaming.
Det är ofta så mobbing upprätthålls och passerar så pass länge,
omgivningen försöker hitta förklaringar där offret
för orätten kanske förtjänade det som hände. 

Det är också vanligt att mobbing kan fortgå för att omgivningen ”inte ser” eller inte tycker det är så allvarligt. Påminner om TOLKNINGSFÖRETRÄDE här. Denna gång är det jag som har det.

Mobbing behöver ej handla om tydliga elakheter heller. Subtila gliringar och konstanta ifrågasättanden är ett verktyg som används för att mobba. Det är så man gör. Man pikar, viskar, sprider vidare saker med den GODA TONEN så alla runtomkring ba ”nä men vadå, ingen är ju elak här” när den utsatte protesterar. ”Du överdriver! Du ljuger! Ingen har mobbat!” Den bästa sortens karaktärsmord bedrivs med just god ton där man använder sig av olika medel för att ta isär en person. Förstår att utomstående missar problemet ibland, eftersom det ofta ser så oskyldigt ut om man inte har sammanhanget. MEN!

Kom ihåg hur mobbing funkar. Hur den tar sig uttryck, hur den ofta förminskas.
Glöm ej bort det när ni ser andra avfärda detta som ”kritik”.

_____________________

Efter att jag släppt inlägget igår så reagerade folk givetvis.
En del bad om ursäkt men många blev arg på att jag synliggjort det och fortsatte:

reaktion

reaktioner 4

reaktioner 3

reaktion 2

 reaktioner 6reaktioner 7 reaktioner 5

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Mobbing upprätthålls av den blinda omgivningen som förminskar och osynliggör det som sker”

Hej
Vill börja med att säga att jag lider med dig och mycket av det du skärmdumpat är långt över alla gränser. Gillar din blogg och har stor respekt för dig.
Jag undrar en sak. Är det något jag har lärt mig efter att följt olika feministbloggare de senaste åren är det att förtryck, om det så är sexism eller rasism eller något annat, förutsätter ett maktförhållande. Det är skillnad på att kalla en vit svensk ”svenne” och att kalla en svart person n-ordet, till exempel, pga maktförhållandet.
Du pratar om mobbning, en form av förtryck precis som rasism och sexism. Men din position med den plattform du har ger dig enorm makt i viss mening, gentemot många av de som du ”hänger ut” anonymt. Har du reflekterat över detta? Kan man verkligen prata om mobbning här?
Lite skit får man ta, så att säga, om man sitter överst i en maktstruktur. Samma sak gäller ju män som gråter över ”manshat”. Inser att det här blir lite av en meta-diskussion, men ändå intresserad av hur du ser på’t.
/H

Tydligen (!) kan även de som är förtryckta i nån form mobba. Och enskilda personer kan även få ta orimligt mycket kritik just för att de engagerar sig (men inte tillräckligt eller på fel sätt enligt vissa). Jag tänker ofta på Gustav Edmans projekt ”Mansfritt 2014”. Efter att han fått uppmärksamhet från medierna gick flera feminister igång och spydde över att han som man skulle få uppmärksamhet för att han aktivt ville uppmärksamma enbart kvinnor och göra något som ’feminister redan gjort i decennier’ (Kakan Hermansson). Han var väldigt ödmjuk kring uppmärksamheten men sen tystnade han. Vilket jag tycker var jävligt synd. Och då förstår jag samtidigt raljerandet men klimatet blir ju intolerant och ängsligt.
Heja dig! Tröttnar aldrig på din blogg men som fel sorts feminist kommenterar jag nog för sällan.

Du har helt rätt i det du skriver men jag har inga förhoppningar om att särskilt många kommer ta till sig det, oavsett hur upprörda de är i dina kommentarsfält just nu över hur du behandlats. Rätt vad det är kommer många av dem själva att sitta i ett drev, med skillnaden att DEN HÄR GÅNGEN var det ju berättigat. Den här gången VAR det ju faktiskt en person som förtjänade det och JAG skrev ju dessutom bara en enda ynka kommentar, kan folk inte ta EN kommentar så är de faktiskt för känsliga för att vara på nätet. Visserligen var min kommentar en av hundratals andra, men vadå, jag kan väl inte ansvara för vad andra skriver heller?
Det är SÅ jäkla lätt att drev startas och väldigt få bloggare, hur illa de än tycker om mobbning och hur utsatta de själva än varit, verkar förstå att det börjar med EN kommentar. Det börjar inte med 150 st på en gång. Det börjar med att EN person går till personangrepp i någon annans kommentarsfält där den inte kan påverka vad som skrivs. Det hände mig här när jag avsade mig feministtiteln. Kommentaren släpptes igenom och fick stå kvar. Det var ju bara ren tur att Hmm gick in och försvarade mig och att inte fler hakade på i trashingen. Faktum är att jag inte sett ett enda kommentarsfält hos någon större bloggare med många kommentatorer som inte släpper igenom rena personpåhopp och drev, eller början till drev, på personer som inte är där och som inte kan påverka vad som sägs.
Och jag tror inte alls att det handlar om illvilja och elakhet i de flesta fall. Exakt vad det handlar om kan jag inte riktigt svara på, men jag misstänker att det är som du skriver här:
”Det är också vanligt att mobbing kan fortgå för att omgivningen ”inte ser” eller inte tycker det är så allvarligt.”
Nej precis. Det ser väl inte så allvarligt ut när man själv inte är personligen ansatt. Annars kan jag inte förklara hur i övrigt klartänkta, empatiska, intelligenta människor ens kan släppa igenom skiten de gör i sina kommentarsfält. Man förstår väl inte att det handlar om personer som tycker illa om och därför vill få igång skitsnack och smutskastning. Det kanske ser ut som ”kritik” utifrån? Trots att människor när de själva blir utsatta för samma sak inte har några som helst problem med att se att det inte handlar ett dugg om kritik utan endast om småsint elakhet och hämndlystnad.

WDF: Först och främst vill jag skriva att dina inlägg är en fröjd att läsa. Varenda gång!
Vad jag också vill skriva är att jag tycker att denna diskussion som nu har uppkommit genom LD´s inlägg och dumpar är så otroligt viktig. Jag håller inte med dig i det att inte särskilt många kommer ändra sig eller tänka till. Jag tror, tvärtom, att det är viktigt att denna diskussion dras, gång efter en annan för att människor ska förstå. Att ord sårar! Att det inte är okej att spy ur sig vad man än känner för bara för det att man inte kan ”se” personen. Jag har skrivit det förr och jag skriver det igen; jag är helt övertygad om att merparten av dessa personer inte skulle våga eller klara av att haspla ur sig en bråkdel av detta i person. Det är litet som nazisternas minutiösa planerande av hur man på det mest effektiva sättet skulle ha livet av så många människor som möjligt, utan att någon egentligen – direkt – skulle behöva befatta sig med det. Och däri har man gaskamrarna. Kanske kan kännas som en väl drastisk liknelse, men att frånsäga sig ett ansvar tycks många ha lätt för på nätet.
Vad jag då vill ha sagt är att det är viktigt att diskussionen förs. För med tiden kommer fler och fler att tänka till. Om de däremot får låta hållas, om fler och fler ”goda” människor lägger ner. Då anser jag att vi har förlorat. Låt oss backa upp LD och alla andra som behöver det. Jag hoppas, innerligt, att hon/de/ni orkar.
/Linda

Jag hoppas verkligen att du orkar ta dig igenom det här. Det är riktigt vidrigt. Det kommer dessutom i enorma mängder som är svåra att ens förstå? Det blir ju jättekonstigt när folk plockar dumpar ur sitt sammanhang och jag skulle faktiskt likställa det med att ljuga när man gör det.
Du har inspirerat mig fedt mycket till allting. Jag säger ifrån när saker inte är okej och det har haft en avstamp här i din blogg faktiskt – det vågade jag aldrig göra förut. Feminismen kom till mig vida den här bloggadressen och den kommer alltid att vara med mig på gott och ont men jag är verkligen glad för det. Dessutom kör jag nopoo. Och tänker noga på vad jag säger till barn. Tack vare dig. Så mig har du verkligen satt hälsosamma tankar i huvudet på, det kommer jag alltid att vara dig tacksam för.

Jag har följt dig länge, många år nu. Din blogg var en av de första feministbloggar jag hittade. Jag var medveten feminist redan innan det men jag har ändå haft stor behållning av vad du skrivit här. Du är verkligen inte bara en feminist för de olärda utan för alla.
Jag är förfärad över vad du utsatts för. Jag är själv inte med i dessa olika forum så får bara se den fina sidan av internetfeminism i form av smarta blogginlägg och artiklar. Jag har hört att klimatet är hårt men detta?! Jag var helt klart naiv innan. Många tappar helt konceptet!
Jag står i alla fall bakom dig! Detta är ett skolexempel på mobbning och mobbare är ju per definition hala och svåra att ställa till svarts. Jag vet, såg själv hur min mamma blev utsatt för mobbning på sin förra arbetsplats. Tillslut slutade hon för sitt egets psykes skull. Där var det dock ingen som höll henne om ryggen. Men jag hoppas att det kan bli en uppslutning nu kring att detta inte är okej. Jag kommer säga ifrån så fort jag ser liknande kommentarer (även om det inte är så troligt då jag håller mig ifrån sammanhangen där de förekommer). Massor av styrka till dig! Jag hade kastat in handduken för länge länge sedan men hoppas att du ska ta dig ur det här för du behövs och din plattform behövs och du gör ett fantastiskt jobb!

Tänkte på det där om att de skriver att du startat drev mot rasifierade och transpersoner. Nej, det har du inte. Jag förstår faktiskt inte hur svårt det kan vara att tolka texter någorlunda rätt? Går en in med inställningen att ”här ska det sågas”kommer en hitta saker att klaga på och förfäras över.
Det som pågått en längre tid är så jävla tröttsamt. Ond ton berättigar inte att bete sig som en skitstövel. Det handlar inte om att dreva mot personer, i detta fall förtryckta, när en säger ifrån och motsäger sig ond ton, mobbning och hån.
Är så förbannat trött på retoriken som kommer från vissa. Är så förbannat trött på oviljan att förstå hos vissa. Är så förbannat jävla skittrött på att vissa är fullständigt oförmögna att se sig själva i spegeln och rannsaka det de ser.

Det är på grund av dessa ”feminister” som jag INTE deltar i diskussioner på nätet eller driver en blogg. Säger man något dumt EN gång så är man en dålig feminist, dålig människa osv. Det är väl ett av feminismens största problem just nu, att vi inte får vara mänskliga och fela?
För övrigt vill jag säga att du har hjälpt mig väldigt mycket i min egen utveckling. Även om jag inte håller med dig om allt, så hjälper du mig i att utveckla mitt eget resonemang. Och framförallt har du hjälpt mig att komma bort från god ton när det behövs (och det har varit så viktigt för mig).

Men alltså VAD ÄR DETTA?! känns ju heeeelt sjukt? har inte alls hängt med i typ någon internetdebatt eller så det senaste halvåret då jag både gått ur twitter och instagram, men alltså
??????????????????????
hur kan detta i något universum på någon planet någonsin anses vara okej? hur ska folk våga engagera sig om de vet att det kan vara det här som väntar? det värsta är att det med ganska stor sannolikhet skulle kunna vara människor från min förra bekantskapskrets som sitter och skriver sånt där (därav förra), men fattar ärligt inte vad de tror att de får ut av det.
aja, allt stöd till dig! jag har ju somsagt inte hängt med i debatten öht men kan inte se att något någon någonsin skulle ha skrivit kan legitimera att bli behandlad såhär????

Jag håller absolut med MEN det går inte att avfärda all kritik som mobbning. Dock är det du utsätts för vidrigt och jag har utsatts för samma sak. Folk är inte kloka och borde skämmas. Jag hoppas verkligen att dessa personer växer upp någon dag och att folk runtomkring som enablar det hela utvecklar någon form av ryggrad.

Och argumentet att din analys är basic är inget annat än ren snobbism och i viss mån klassförakt. Folk verkar också tro att kritik är något någon måste lyssna på, vilket är helt fel. Att förvänta sig att alla ska ändra sig så att det passar en själv är helt sjukt. Sålänge ingen beter sig illa mot dig personligen så ska man bara skita i vad andra tycker och hur de formulerar sig. Jäkla Nordkoreafasoner. Detta att bli kränkt är också något folk tycker om att påpeka men ja, det händer ibland och det är något man måste acceptera som vuxen. Det går inte att alltid tycka om och känna sig hemma i allt vad alla andra tycker och tänker.

Och argumentet att din analys är basic är inget annat än ren snobbism och i viss mån klassförakt. Folk verkar också tro att kritik är något någon måste lyssna på, vilket är helt fel. Att förvänta sig att alla ska ändra sig så att det passar en själv är helt sjukt. Sålänge ingen beter sig illa mot dig personligen så ska man bara skita i vad andra tycker och hur de formulerar sig. Jäkla Nordkoreafasoner. Detta att bli kränkt är också något folk tycker om att påpeka men ja, det händer ibland och det är något man måste acceptera som vuxen. Det går inte att alltid tycka om och känna sig hemma i allt vad alla andra tycker och tänker.
Att folk ska inse sina privilegier är jättebra men det betyder inte att de måste anpassa sig efter andra människor. Blir så jävla trött. De kan bara sluta läsa din blogg och göra någonting vettigt med sitt liv istället.

Till de som fortsätter drevet trots att så många är förvånande och ledsna på er agerande:
just ni är orsaken till att sådana som jag inte längre engagerar mig i vänsterrörelsen. Ni är orsaken till varför vänsterrörelsen har ännu en person som drar sig för att engagera sig. För just det här såg jag hända för snart 10 år sedan då drivande människor i en vänsterinriktad grupp utsattes för samma idiotiska ”kritik”, tillslut var det bara drevpersonerna kvar och då försvann allt engagemang som hade byggts upp under ett par månader. Det visade sig vara betydligt svårare att skapa något än att sitta och kritisera och gnälla.
Samma skit då som nu och ni som är drivande här, skäms på er tamigfan! Ni gör ingen som helst nytta utan skrämmer iväg de som lyckas skapa något. För vad tusan har ni egentligen gjort som möjliggör den här typen av agerande? Skapa för tusan allierade istället för att söndra och härska, backa och lär er lite hur burgarna lyckas hålla samman och vinna diskussionen i varje jävla ämne samtidigt som ni driver bort duktiga och kompetenta människor. Jag vet att ni sitter och läser LadyDahmers blogg så återigen – ni borde skämmas!
Hemsk ledsen att se hur illa det är LadyDahmer. Du har skapat ett sånt positivt driv hos vänner och familj. Jag har numera tex badkompisar hos de som tidigare inte vågade visa sig ute på badstränder och det tack vare dig. Det kan verka trivialt, men det är stort i min värld. Tack för att du har gjort livet roligare för mina kära och nära 🙂

Du skrev:
”Det är också vanligt att mobbing kan fortgå för att omgivningen ”inte ser” eller inte tycker det är så allvarligt. Påminner om TOLKNINGSFÖRETRÄDE här. Denna gång är det jag som har det.”
Jag vill säga att det också kan handla om att ”hon är stark, hon vill provocera fram reaktioner – det här fixar hon och jag behöver inte lägga mig i”
Sen har jag ju själv också kommenterat rätt dumt någon gång på Flashback – det kan jag skämmas för, egentligen inte för att jag kommenterat, men att när väl principen du tar upp i dina inlägg sjunkit in så håller jag ju vanligen med i sak – och då blir ju kommentaren ett statement på min egen dumhet i slutändan.
When Darkness Falls skriver om hur vi alla kan tillåta eller delta i drev – även om vi inte är drivande.
Och så är det ju – jag måste dock till mitt försvar säga att jag medvetet deltar eller driver drev ibland mot människor som själva ”shamar” andra i parti och minut – och jag gör det för att jag tycker de kan få smaka på sin egen medicin.
DET är inget jag vare sig skäms för eller ångrar.
Hänsynsfull, omtänksam, följsam är ord som förknippas med kvinnlighet och som för mig står för självförnekande i många situationer (inte alla).
Vi skall sitta och lyssna på hur anti-feminister och annat löst skräp spyr över oss kvinnor som inte fogar oss .. går vi till mothugg är vi inte sådär hänsynsfulla, omtänksamma och följsamma som kvinnor skall vara och då skall vi shamas för det.
Jag är glad över att jag lagt bakom mig den där viljan att vara ”godkänd” och att jag liksom mina meningsmotståndare faktiskt tar mig rätten att inte vara en såndär ”god och fin” människa som kvinnor alltid i alla läger förväntas vara för att vara en ”riktig kvinna”.
Jag håller med When Darkness Falls – vi är alla människor och jag tillåter mig att vara just det.
DET är provocerande för somliga.

Det är bara att erkänna, jag känner mig sjukt naiv och okunnig om hur det ser ut på tex Twitter och andra sociala medier eftersom jag inte hänger där, så jag vet inte ens om jag borde skriva någon kommentar med tanke på att andra redan har formulerat problemet bättre och mer träffsäkert. Jag blir bara så ledsen över de exempel LD har visat, och ändå fattar jag att det bara är toppen på ett isberg. Om fler som är aktiva på sociala medier bestämde sig för att ifrågasätta de som skriver dessa hatiska och hånfulla kommentarer, om fler försvarade alla som drabbas av det – då kanske dessa drev och hatstormar mot enskilda personer skulle självdö innan de hinner växa sig så stora att de faktiskt blir till regelrätta drev. Det kan räcka med att en person går in och bryter, precis som WDF nämnde tidigare, för att dreven ska tappa fart och förhoppningsvis självdö. Om man varje gång man har tid, kraft och ork – det har man ju inte alltid – tar sig tid att kommentera, ifrågasätta och sticka hål på dessa hatbubblor ska man göra det. Det är kanske bästa medicinen, att fler och fler går in och bryter, påminner om medmänsklighet och empati om och om igen, för om ingen protesterar blir det bara en snöboll i rullning och andras hat berättar ens eget hat som berättigar en tredjes hat osv osv. Det måste till en stor motrörelse där MÅNGA MÅNGA människor tar sig tid att ifrågasätta, för inget är nog mer effektivt än att någon faktiskt pekar finger åt den hatiska och fördomsfulla människan för att fler ska bli fria från ”förtrollningen” och inse vad man faktiskt sysslar med.

Tycker inte att det är ok någonstans hur du blir behandlad. Har dock en fråga när det gäller unga kvinnor som du valt att ifrågasätta och hur du tänker kring att du kanske har startat drev mot dem bara genom att ifrågasätta hur de använder sin plattform. Tänker då på Molly och Zara.

Jag tror inte jag varit del av nåt drev mot dem? Jag har tvärtom bemött deras handlande och inte diskuterat deras personer. Jag har också uttryckt beundran för båda kvinnorna och varit tydlig med att jag inte tycker illa om dem.

Längesen jag skrev här nu och jag har egentligen inte kolla på vad detta handlar om men ville bara säga att det är den här mentaliteten och mobbingkulturen som tyvärr verkar finnas inom feminismen som gör att jag inte vill vara en del av den.
Är det så att dessa människor som sitter och skriver så hatiska kommentarer om dig är transmänniskor eller allierade för dessa? Jag läste nämligen för ett tag sedan om någon slags konflikt där folk menade att du uttryckt dig fel osv. Om det är så, då undrar jag varför dessa människor då blandar in rasifierade i den diskussionen? För jag har ALDRIG någonsin sett att du LD har sagt eller gjort något orätt mot någon rasifierad eller frågor som rör rasism. Snarare så är du en förebild för andra feminister att ta efter. Jag har sagt det många gånger men måste säga det igen: Du kunde inte gjort det bättre vad gäller frågan om rasifierade/rasism. Och till er som skrivit de hatiska kommentarerna till LD, SLUTA blanda in andra grupper för att stärka er lilla kamp. Dessa grupper har så vitt jag vet inte med transfrågor att göra och vise versa.

Vidare så kan man ju tycka att man borde se till vad som står bakom orden en säger/skriver snarare än ordvalet. Om avsikten är bra men sagda med fel ord, så blir det ju fånigt att hänga personen extra högt för det. Det borde vara helt olika reaktioner beroende på varför man använder ett ord (som det dessutom inom den berörda gruppen kan finns vitt skilda meningar om huruvida det ska användas eller inte iaf).
Lite välvilja att vilja förstå varandra borde lösa många problem i världen.

Du, då måste man bortförklara det där jävligt bra om man vill få det att bli ditt fel. Allt jag ser är folk med noll självinsikt och ironiskt nog ska tillhöra vänsterrörelsen. Jag har noll tolerans för hycklare. Jag hoppas verkligen du kommer över det här på ett bra sätt med stöd från dina nära och kära.

Jag lämnar en kommentar för att visa att jag inte stöttar detta beteende och att jag tycker att din blogg bidragit till min feministiska analys.
Jag tycker inte att det är ok att göra personangrepp. Även om dessa människor lidit stor orättvisa i sina liv känns det väldigt kontraproduktivt att anse sig ha rätten att överföra all sin besvikelse etc på en annan människa. Speciellt när du visar dig ödmjuk inför din okunskap och vilja att lära dig. Kanske är det därför du blivit deras offer? Du visar sårbarhet och mänsklighet. Deras krav på människor tycks vara absurt höga, och jag tvivlar på att de själva lever upp till dessa (visserligen uttrycker dem att deras beteende rättigfärdigas genom att de upplevt orättvisa. Dvs: de får vara elaka för att andra varit elaka mot dem).
Du verkar vara en stark person som kämpat på trots alla dina motgångar i ditt liv. Jag hoppas att du finner styrka att fortsätta kämpa! Om det är en tröst är dina inlägg väldigt betydelsefulla för mig!

Alltså följer dig på de flesta plattformar och har aldrig sett dig sparka nedåt. när du kritiserat någon lr ngt har du ju gjort detta civiliserat. dock är jag ju vit o cis så jag har svårt att se problemen antar jag. man är ju trots allt priv-blind. När jag tex reagerat mot män är när de avsiktligt inte vill förstå och kränker en. har aldrig sett dig lr apan avsiktligen sårat ngn rasifierad lr trans. sen att man som cis eller vit sårar av sin blotta existens kan jag ju förstå. men varför spy så mkt hat övet ngn som i af FÖRSÖKER vara en allierad?

Vad jag verkligen inte kan förstå är varför detta drev och dessa anklagelser riktas mot just LD? Av alla stora feministbloggar skrivna av vita ciskvinnor, så tycker jag att LD är den som gör överlägset mest med den plattform hon ändå har för att lyfta transkvinnors och rasifierade kvinnors röster, både genom gästbloggande och genom att länka till deras egna bloggar – låta andra grupper tala för sig själva, men använda den lilla maktposition hon har för att deras röster ska nå ut till fler? Förstår inte vad du Natashja skulle kunna göra mer, du är den som förtjänar detta minst?!

Mobbing är ALDRIG ok.
Jag tror att det här handlar om att radikalfeminism ses som ett hot från OLIKA håll. Då försöker vissa tysta ner dessa.
Samma mönster ses över hela Europa och USA.
Kvinnors frihetskamp har alltid väckt ont blod. Numera är inte bara motståndet från antifeministiska kvinnohatande män utan även från dem som inte vill kännas vid strukturellt globalt förtryck av kvinnor sker oavsett religion, kultur och hudfärg.
Det är faktiskt mer som förenar kvinnor än som skiljer.

Jag tillägger att jag inte är med och läser allt du skriver LD utan det är mest här på bloggen samt lite Twitter och instagram när det var offentligt. Jag har som sagt aldrig sett dig uttrycka dig konstigt mot rasifierade, svarta eller om rasism m.m. utan snarare tvärtom. Däremot så har det funnits andra feminister som uttryckt sig förjävligt rasistiskt och vidrigt. Men aldrig du LD (av det jag sett) utan tvärtom så har du varit ett föredöme. Så ni som upprörs över transfrågor, återigen, SLUTA dra in rasism och rasifierade i den frågan! Låt oss tala för oss själva, thank you very much!

Jag tycker det är väldigt underligt att de nu säger att LD bara borde be om ursäkt. Alltså, hon gjorde ju just det när det gällde tex återberättande ang n-ordet och ang trans? Men då tyckte dom ursäkten var patetisk? Är inte det ett tecken på mobbning så säg.. Hur LD än taklar ”kritiken” så är det fel.

Har läst din blogg sen begynnelsens tider. Blir så otroligt illa till mods och ledsen över hur du behandlas. Vill att du ska veta att du genom åren lärt mig väldigt mycket och att jag utvecklats som feminist och medmänniska. Är väldigt glad och tacksam för det. Nästan ännu gladare är jag för att min mamma, som vägrar kalla sig feminist, också läser din blogg.
Med detta sagt så förstår jag om du lägger ner ett tag. Se det inte som att idioterna har vunnit. De vinner om du mår dåligt och det går ut över dig och din familj.
Att det är så här det fria ordet mår idag i Sverige är sorgligt och allvarligt. Vill tacka dig för att du har stått på frontlinjen så länge men nu har du gjort dig förtjänt av lite vila. All respekt till dig!

Kan säga att dina åsikter och mina skiljer sig något enormt. Men att folk beter sig så här är inte riktigt rätt. Att säga du borde inte ta åt dig funkar ju inte riktigt heller. Tycker det är starkt av dig att våga skriva och stå på dig för dina åsikter. I min mening är det bra att man tycker olika, för tänk vad världen hade varg tråkig om vi alla tyckte likadant.
Sorgligt att folk inte mognar och beter sig som tre åringar. Vad hände med respekten för folk trots olikt tänkande….

Jag blir helt matt. Detta är förfärligt hur du behandlas. Skrämmande att det finns så många människor i Sverige som tycker de har rätt att behandla andra människor så som dessa gör.Man behöver inte dela åsikter, men detta är helt sjuk. Vilka tror de att de är som tar sig denna rätten?

LD kan inte göra rätt hur hon än gör i den här situationen. Ber hon om ursäkt låter det ”Buuu fucking huuu,lilla vita kränkta-cisblablabla. Om hon ignorerar låter det ” Jävla vita cis-idiot, hon tror att hon vet allt och vägrar be om ursäkt” Hur hon än gör så har hon röven bak eftersom dessa anonymt ”uthängda” människor inte är intresserade av att ha en vettig diskussion, de är inte intresserade av att upprätthålla ett bra klimat där de tidigare vistats på nätet. De de vill är att få ur sig sitt egna dåliga mående, de vill trycka till utan att behöva ta några mothugg eller konsekvenser, de vill ha en gemenskap där de tillsammans kan gå in i sin primitiva smutskastning utan att någon säger emot, de vill ha vatten på sin hatarkvarn och väljer därför att gripa efter varje litet halmstrå som de kan hitta.De som ingår i gemenskapen kan bete sig hur som helst, säga vad som helst och ingen reagerar, för de har ju minsann ”rätt” till det.Om LD däremot bara öppnar munnen så blir hon halshuggen vad hon än säger, eftersom för henne gäller helt andra regler.Vad dessa personer däremot inte verkar fatta är att i sådana gemenskaper, som bygger på att någon ska vara en grupps slaskhink, så vänder det snabbt.Har de otur blir de själva nästa slaskhink…

+1!
När jag var barn så fanns det en gammal ensam farbror i området. Han hade aldrig haft en fru och han hade inga barn och inte speciellt många vänner. Med facit i hand så tror jag han var lite autistisk. Lite kontaktsökande var han också.
Hur som helst så fick han pga detta en stämpel som ”snuskgubbe” bland oss barn.
Detta gjorde att vi tolkade allt han gjorde utifrån hans snuskgubbe-status. Satt han på parkbänken så kollade han in barn, köpte han godis så skulle han locka till sig barn, gick han förbi lekparken så skulle han kidnappa ett barn, pratade han med nån förälder så var han intresserad av deras barn. Ja, ni fattar grejen. Vad han är gjorde så vände och vred vi på det så att det skulle bekräfta vår bild av honom. Samma princip.

Asså jag fattar inte vad som har hänt? Fast jag är samtidigt inte förvånad. Har förstått det som att mycket i vänsterrörelsen är såhär. T.ex. när någon som inte är insatt i vissa frågor frågar, på ett ödmjukt sätt, varför folk tycker på ett visst sätt –> blir direkt idiotförklarad och ifrågasatt. Eller att någon inte har tillräckligt radikala åsikter, t.ex. röstar på F!, och då är personen automatiskt värd att hata.
För mig är det diktatur kring det hela. Alltså man kan ju respektera andra människor fast de inte har exakt samma åsikter som en. Att man sedan är så tvärsäker på att man själv sitter på en sanningen är också skrämmande. Att idéer och kreativitet ska finnas i ett sådant klimat har jag svårt att se.

Usch. Sekterister av denna rang är sällan långlivade i en rörelse eller organisation eller vad det nu är. Däremot så brukar de sabba rätt mycket under den korta tid de är med. De kör på tills de dödat all verksamhet, sen försvinner de. Det enda de lyckas under sin politiska karriär är att sabba en politisk verksamhet och göra så att de som faktiskt vill förändra världen tröttnar. Jag kan sätta min högerhand på att om tre-fyra år så är ingen av de som är mest drivande i den här skitstormen synlig i någon debatt eller i någon organisation.
Om du pallar dig igenom det här önskar jag du hittar ett sammanhang där du kan fortsätta engagera dig utan att stöta på dessa sekterister. Vore förjävligt om sekterismen skulle få ännu en att sluta engagera sig för en bättre värld.

Jag har alltid tyckt att du är oerhört försiktig och tydlig med att du inte kan ta tolkningsföreträde i frågor där inte du har förstahandserfarenhet. Förstår inte alls kritiken,.
Tycker din blogg är både nyanserad och personlig och självklart kan mann, som du skriver själv, inte veta allt om allt i alla frågor. Du gör ett grymt bra jobb i de frågor du skriver om dock. ALL heder och pepp och styrkekraaam till dig. Din blogg är fantastisk!

Jag är så ledsen att världen ser ut så här. Så ledsen att människor inte förstår.
Jag hoppas och önskar av hela mitt hjärta att du hittar någon strategi som gör att du orkar blogga vidare, och som gör att du mår ok…
❤️

Hej LD,
vill skicka lite uppmuntran! Nu har jag inte följt i detalj allt som hänt genom åren eller på senaste tiden på alla olika forum, men från det jag kan bedöma har du betett dig som en vuxen, tänkande människa med en stor portion självinsikt- du har skrivit och utvecklats, gjort misstag som vi alla gör, bett om ursäkt och lärt dig mer. En normal, sund process, med andra ord. Dessutom har du haft modet att göra det offentligt och på så sätt hjälpt andra att utvecklas.
Även om du hade varit mindre klok och mindre mogen hade drevet som sker mot dig inte varit okej. Det är ren och skär mobbning, det är över gränsen och det är inte okej. De som skriver elaka, hatiska saker på internet eller någon annanstans gör fel. Det är okej att ha olika åsikter, det är okej att tycka att någon lever sitt liv helt fel, men man ska ändå behandla varandra med respekt.
Kram och håll ut, du kommer igenom det här.

Tycker verkligen detta är en obehaglig tendens bland vissa delar av feminismen. För det första tänker jag att vi alla lever ju i en struktur där vissa grupper förtrycks och vissa är privilegierade. Så länge vi gör det så kommer vi påverkas av det, och detta kommer leda till att vi ibland uttrycker oss problematiskt om någon grupp. Det är väldigt svårt att undvika eftersom det är så oerhört internaliserat, en har ju de referensramar en har fått genom att växa upp i detta samhälle. Därmed inte sagt att det ska accepteras, men jag tänker ändå att det viktiga är att en är öppen för nya synsätt när en väl har blivit medveten. Dessutom kan en säga att väldigt många människor både tillhör en privilegierad grupp och en förtryckt grupp. En kan tex vara privilegierad som vit, cis men förtryckt som kvinna från arbetarklass. Då är det ju svårt att säga att den ena sitter på en maktposition, eftersom det är mer komplext. I egenskap av vit och cis har jag en maktposition men i egenskap av kvinna och arbetarklass är jag förtryckt.
Och i övrigt tycker jag ALDRIG att mobbning är okej, oavsett vem det riktar sig mot. Jag tycker inte heller det är okej att bedriva mobbning mot en enskild vit privilegierad cis-man. Det är en sak att uttrycka allmänt manshat, men att gå på enskilda på det sättet tycker jag inte är försvarbart. Det skapar ett väldigt otrevligt klimat där enskilda personer hamnar i kläm. Och speciellt tråkigt är det att se att internkritiken inom feminismen har gått så långt att det är ren mobbning. Ser heller inte på vilket sätt det skulle föra den feministiska och antirasistiska kampen framåt, vilket ju bör vara det en strävar efter.

Jag skulle vilja tillägga att man inte har makt automatiskt för att man tillhör en privilegierad grupp. Tänker på det du skriver här:
”I egenskap av vit och cis har jag en maktposition men i egenskap av kvinna och arbetarklass är jag förtryckt.”
Du behöver inte ha någon makt öht enbart för att du är vit/smal/cis/ hetero/man/tillhör medelklassen osv. Om det var sant, att man är i en maktposition enbart pga detta, skulle det innebära att LD:s mobbare har rätt; hon har makt över dem som mobbar henne, hon kan påverka deras enskilda liv ekonomiskt och politiskt och är därmed i en sådan position att hon har ansvar över att ändra på sina ekonomiska och politiska beslut för att situationen ska bli rättvisare för dem hon bestämmer över. Hon är med andra ord skyldig att både lyssna och ta till sig av pöbelns ”ktitik”. Och detta vet ju både du och jag inte är sant. LD har knappt makt över sin egen situation, liksom de flesta av oss vanliga dödliga.
Jag tycker det är viktigt att ifrågasätta vissa ”sanningar” som sprids inom feminismen och detta är en av dem anser jag. Här har vi ju ett alldeles ypperligt exempel på hur begreppet makt missbrukas. Mobbarna anser att LD har mer makt än dem och inte bara det, makt över dem personligen. Alltså behandlas hon som en politiker som har fattat vansinniga beslut som skjutsar människor rakt ner i eländes elände. Ordet makt ska användas med försiktighet är min bestämda uppfattning. Och i det här fallet blir det väldigt vanskligt eftersom det är samhällsgrupper vi pratar om. Alltså måste makten även innebära samhällsmakt.
Jag kan ha makt över dig under en begränsad tid om jag är starkare än du och håller fast dig. Men det innebär inte att jag har samhällsmakt över smala (om du skulle vara smal och jag fet i mitt exempel). Förstår du skillnaden? Hojta till annars så kan jag utveckla mer.

Ja håller helt med. behövde inte ens läsa med en ett par meningar. jepp alltid mobbaren som har rätt. och de som blundar fegar.
jag har varit med om att de värsta mobbarna i klassen har blivit friendsrepresentanter. då snackar man omgivningen med ögonen på skaft. min son vrålade av skratt när en högsstadiekompis blev uttagen som elevstödjaren. det var en kille som konsekvent gav sig på de svaga med småhot. men han log och var så glad över utmärkelsen. hål i huvet. lärare måste vara utrustade med en sensor för när de ska blunda.

Den mobbning som du utsatts för är fullständigt horribel och oursäktlig.
Däremot skulle det vara på sin plats att fundera på vad man kan ha gjort för att bidra till denna hätskhet som inte är ovanlig inom vissa delar av den feministiska och antirastiska rörelsen. Om man gör det till en stor grej att utrycka sitt hat för vissa grupper och att man använder ett brutalt språk, att man normaliserar det, då är det inte konstigt om samma hat och brutala språk till slut kan vändas emot en på liknande grunder. Sett ur den synvinkeln är det inte konstigt att du utsätts för denna hemska behandling. Jag menar, i deras ögon är du ”mäktig”, du är inte bara en individ. Du representerar något. Helt sjukt såklart, men inte så konstigt med tanke på den ”analys” som blivit vanlig inom den vänstersinnade feminismen och antirasismen.
Sett på det lite utifrån verkar det som att många feminister och antirasister som blivit utsatta för ett dåligt bemötande inser denna problematik först när den påverkar en själv, inte när de själva utsätter andra för den. Du är själv inne på det i det stora blogginlägg du skrev om den mobbning du utsatts för. Där skriver du bland annat om hur du inte är emot ond ton, och att det du skriver i princip bara handlar om internkritik inom feminismen och antirasismen. Så de som på något sätt står utanför, de kan man fortsätta att tala om på liknande hätska och generaliserande sätt.
Sen tycker jag det som kom fram i det föregående blogginlägget är rätt så intressant. Nämligen att vissa ifrågasätter att man ens ska inkorporera antirasism och transfrågor i den feministiska kampen. Jag har många invändningar mot vänsterfeminism men det bästa med den är i mina ögon att det intersektionella perspektiv som man anammat under senare år. Det skulle verkligen vara sorgligt om man börjar tumma på det bara för att man är sur över hur vissa feminister kan använda det verktyget emot vita cis-kvinnor. Påminner en aning om hetereosnubbar som surar över ”galna” feminister….

hur har ”man” uttryckt sig när ”man” förtjänar mobbing? är det lady dahmer du menar så skriv vad hon gjort istället. eller gör förresten inte det, för det låter bara som skuldbeläggande i mina öron.

Lady Dahmer, när man för kampen så kommer man alltid att bli trampad på och illa behandlad. Det om gav mig enorm tröst var en enda person. På den gamla lunarstormtiden försökte jag själv föra kampen och jag blev så illa behandlad och motarbetad att jag inte trodde jag gjort någon nytta alls. Sedan flera år senare blev jag kontaktad av en en person som mindes mig. Jag var tveksam till en början, ville inte erkänna att det var jag eftersom jag trodde hon var ännu en i raden av mobbare. Men hon ville bara berätta hur jag hade hjälpt henne förändra sitt liv. Att tack vare mig hade hon fått styrkan att stå emot sin misshandlande pojkvän och skapa ett nytt liv åt sig själv och sitt barn. Hon sa att jag hade räddat hennes barns liv.
En enda person. Jag vet att jag har räddat EN person. Det räcker. Det gör all mobbning jag fått utstå värt det. Jag tänker på den enda personen och känner mig stolt och glad. Allt var värt det pga den enda personen.
Jag tror du har räddat mer än en. Tänk på dem. Var stolt över det du gjort. Just nu blir du trampad på, men i ditt lidande..tänk på alla de människor du gjort livet bättre för. Jag är en av dem och jag är tacksam över att du orkat kämpa.

Nu får det vara nog! Ni mobbare som läser LDs blogg. Jag antar att det er vuxna människor. Att hota och hata. Vad leder det till? Om FI medlemmar er med på mobbningen så måste partiet ta tag i det.

Förstår inte hur människor fungerar.
Hur kan man jämföra hat man känner gentemot strukturer och normer (män som en nämner) med att hata en enskild individ?
Jag har börjat tappa lite hopp inom de feministiska kretsarna.
Du är dödsdömd om du råkar uttrycka dig felaktigt och förtjänar en offentlig avrättning.
Jag förstår frustrationen och ilskan en känner som förtryckt men jag skulle aldrig döma ut en medmänniska.
Jag ser ofta hur människor uttrycker sig funkofobiskt titt som tätt. Men det betyder inte att jag dumförklarar samtliga utan försöker istället beskriva hur det blev fel.
Ja, vi kan alla googla istället för att fråga. All info finns tillgänglig.
Men hur ska en orka sätta sig in i varje liten del på alla plan? Ska vi behöva kräva det av alla som vill kämpa? Har alla inte tillräckligt som det är? Ännu en typiskt kvinnofälla – vi ska vara exemplarisk eller hålla käft för vi fattar ju inget ändå.

Jag vet knappt vad jag ska skriva, men jag ska försöka.
Det här gör mig så ledsen, så innerligt jävla genomledsen. Jag önskar att du någonstans ändå kan förstå att de som beter sig så här, oavsett ”tolkningsföreträde” och upplevda kränkningar, beter sig så vansinnigt illa. På ett sätt som är ovärdigt alla, men kanske framför allt människor som säger sig stå för allas lika värde och är beredda att slåss för utsatta.
Jag arbetar bl.a. med att föreläsa om näthat, och det här är fan bland det värsta jag sett. Det är som den beryktade ”SD-svansen”, alla de som dyker på den som vågar lägga ett inlägg i debatten som på något sätt kritiserar SD.
Jag önskar att dessa personer någon gång ser vad de själva gör. De beter sig som de värsta antidemokrater, mobbare och hatare. Att skriva inlägg i offentligheten om hur man ses och pratar skit om någon, eller helt enkelt bara orkar skriva ett primitivt ”dööööööö”, lägger debatten på c:a Avpixlat-nivå.
Jag är så besviken. Och jag kommer väl också får heta kränkt vit-cis nu, även om jag kanske inte riktigt är det.
Jag hoppas och önskar att du någonstans förstår att det här inte är ditt fel. Att de här människorna beter sig ovärdigt ett demokratiskt debattklimat. Oavsett vad man tycker om andra, hur arg man blir, så rättfärdigar det inte hatdrev och pöbelmentalitet.
Hoppas du orkar. Ta hand om dig!

Har varit ifrån här ett tag, men kommer tillbaka för jag saknar dig LD. Jag kämpar lite med att ta in saker och ting. Det finns nån utmaning att läsa din blogg tycker jag. Kan det verkligen vara sant? undrar man. Utmaningen ligger i att ifrågasätta omvärlden som den är satt under en lång tid, liksom. Nu kommer jag tillbaka för jag behöver höra att det är sant, tänker jag. Gång på gång på gång tills jag kan tro på det! Och för att du är den enda bloggen som du själv skriver, som tar upp det. Kanske du har några fler efter dig nu, jag vet inte.
Din retoriska fråga om makt. Vad är makt? Och det ryms klassperspektivet i. Att ha kunskap är makt. Och hur man är i den kunskapen, dvs beroendeställning. Den som har makt är den man är i beroendeställning till.
Förtroende, tänker jag på också. Missbruk av det.
Mobbning – det du skriver får mig att tänka på dom goda människornas tystnad som Malcom X beskrev, den gör den mesta skadan.

Jag förstår inte hur de kan hata på dig sådär! Alla uttrycker väl sig klumpigt ibland? Har man bett om ursäkt och försöker bättra sig så borde folk ge upp. Jag älskar dig i alla fall! Jag var en självhatande, ätstörd människa innan jag hittade dig och nu är jag större och mår bättre än någonsin! Mitt barn får även växa upp i ett genusmedvetet hem tack vare dig! Du är guld värd (och mina elever har också dig att tacka för en medveten lärare)!

Jag orkar inte skiten som folk häver ur sig, överallt… Sänder lite styrka!!!
Jag klarar nuförtiden av att handla vilken skitmat som helst i affären utan att skämmas, fast jag är fet, och det tackar jag fanimig LD med flera för! Det och mycket andra. Att läsa här har öppnat mina ögon för SÅ mycket.

Är en av dina tysta följare i vanliga fall men det här är totalt oacceptabelt hur du behandlas. Ville bara säga att jag är på din sida, och skickar en virtuell kram. Tack för att du orkar. Heja!

Även de som har ursprung från Sydeuropa liksom LD, kan bli utsatta för rasism! Och hon har även blivit det, om jag inte minns fel, De från Sydeuropa kan uppfattas komma ifrån mellanösten romer osv, då vissa kan vara väldigt lika varandra i utseende. De från mellanösten kan också vara rätt ljusa. Så det är även rasistiskt att hacka på deras utseende och ursprung. Liksom romer kan variera mk var de ser ut att komma ifrån, alltifrån svensk/finskt/rysskt/ östeuropeiskt till sydamerikanskt utseende. Så aldrig ok med rasism vem det än riktas mot.

Att du orkar är för mig ett mysterium och ett fucking jävla hjältedåd. Det är starkt. Så starkt. Snälla, krama om dig själv och dina närmsta och ta detta till ditt hjärta: du är helt fantastisk!!

Brukar inte kommentera i vanliga fall, men ville bara understryka att det näthat du utsätts för inte under några som helst förutsättningar är acceptabelt! Tycker du gör ett så jäkla bra jobb med bloggen och hoppas såklart att du kommer fortsätta skriva. Massa styrkekramar och nätkärlek till dig <3

Stor stor uppmuntrande kram till dig LD! Jag håller inte med dig om allt i allmänhet, men har fått mängder av bra tankeställare via din blogg. Beträffande de kommentarer du har fått så håller jag med till hundra procent om att det helt enkelt inte är ok. På något sätt. Stå på dig!

Jag tror inte att någon, kanske inte ens du, helt kan greppa vad du har gjort för feminismen. Du förklarar feminism på ett sätt så man AHAA förstår och din betydelse för feminism-vågen som dragit fram på internet de senaste åren är helt jävla enorm om inte avgörande. Du är en fucking pionjär och du är stark, rolig, pedagogisk på samma gång. Du är helt enkelt fantastisk och jag och många många andra är dig evigt tacksam för så himla mycket. Tack fina fina fantastiska människa för att du är du <3

Ge inte upp, vi är många som behöver dig!!! Kanske särskilt vi som inte har tid att läsa på om alla begrepp för tarvi kämpar för att överleva, vi som ibland säger fel och inte är perfekta. Du är så bra och har verkligen gjort feminismen förstålig. Tack!!!

Fy vad hela den här situationen känns onödig och otäck! Ska en inte ens vara trygg i egna rum? Och hur ska jag och andra ”nyväckta” våga öppna munnen om det är det här som väntar? Usch! Hoppas du mår bra och att du kan hitta en utväg som känns bra för dig, oavsett om det innebär att gömma dig eller fortsätta. All styrka till dig och de dina! <3

Jag förstår inte riktigt varför en del får för sig att det är okej att bete sig på det där viset?

Din blogg har gjort så mycket för mig och mitt kritiska tänkande kring omvärlden och mina egna tankegångar. Fått mig att än mer skita i vad andra tycker om armhålehår, benhår och klädval.
Din blogg är en av få som jag regelbundet läser. Hoppas du kan distansera dig själv från detta hatdrev. Ta paus från dessa sidor ett tag och umgås med de som ger dig styrka och energi istället!
Om det faller dig in, läs en bok som bekräftar dig och dina tankar 🙂

”Anger is fuel. We feel it and we want to do something. Hit someone, break something, throw a fit, smash a fist into the wall, tell those bastards. But we are nice people, and what we do with our anger is stuff it, deny it, bury it, block it, hide it, lie about it, medicate it, muffle it, ignore it. We do everything but listen to it. Anger is meant to be listened to. Anger is a voice, a shout, a plea, a demand…. We are meant to use anger as a fuel to take the actions we need to move where our anger points us. With a little thought, we can usually translate the message that our anger is sending us.
-Julia Cameron

Vill bara sända en hälsning till dig LD: Det du åstadkommit är gott nog tycker jag. Fantastisk förebild för många människor! Du har gjutit mod i mig och som någon annan också skrev så kommer det du åstadkommit att spridas till dina följares barn och elever kollegor och partners etc. osv. Jag vill inte bli en del av någon tyst massa som accepterar att andra behandlas illa. Imorrn är det 1:a maj då tar jag min dotter till Mariatorget i Sthlm kl 14 å lyssnar på vad FI har att säga. Kram

vad trång världen är om det inte finns utrymme till att begå misstag, där ett förlåt inte har någon betydelse, där det inte finns någon förståelse och där det inte finns någon chans till bättring.

Jag kan omöjligt förstå vad du går igenom, eller hur du har stått ut så länge. Jag tycker det är häftigt, hur du stått kvar och stått på dig själv, i lägen där många hade gett upp för länge sen. Visst, jag kanske inte alltid förstått det du skrivit och kanske inte alltid hållt med, men god damn vad du har lärt mig mycket. Du har öppnat upp mina ögon för så mycket som jag inte sett, hört eller förstått och för det är jag dig evigt tacksam.
Vad du än bestämmer dig för att göra, så hoppas jag att du inser (och är stolt över) vad du åstadkommit, över att du nått fram till många och lyft många människors blickar. Det är häftigt och vackert!

Åsa Linderborg tänker jag på. Hon skrev ett bra inlägg för ett tag sen om nåt liknande. Allt hon skriver är bra, läs hennes bok mig äger ingen. Se filmen.
Jag publicerar hennes inlägg i sin helhet:
Tomas Ledin fick kritik för att han som vit medelålders man stödde Jason Diakité i videon ”Jag är Jason”.
Det ska fan vara politiskt korrekt
Åsa Linderborg: Åsiktspoliserna förgiftar debatten om ras och kön
Jag ska i det följande försöka tänka högt. Ämnet jag vill diskutera – identitetspolitik – är så komplicerat att jag inte har mer än frågor. Jag vill ändå skissa ett underlag för vad jag hoppas kan bli en konstruktiv debatt.
Jag betecknar mig själv som politiskt korrekt. Det vill säga, jag strävar efter att verka för alla människors lika värde och möjligheter oavsett kön, etnicitet, ras (om vi nu ska använda det ordet), sexuell läggning, funktionsnedsättning etc. Till definitionen av PK brukar aldrig kategorin klass räknas – det blir lätt så när vänstern ska samsas med liberalerna – men jag är även klassmedveten.
Naturligtvis bär också jag fördomar, och självklart kan jag agera egennyttigt i en rad situationer, men jag försöker vara så solidarisk jag kan. Det gör, vågar jag påstå, de flesta PK-människor. Ofta stökar yttrandefriheten till det, det är ju lättare att vara PK om man tycker att fördomsfulla uttalanden ska förbjudas, men ibland tvingas man gå de ideologiskt delikata brottningsmatcherna.
Alla som kallar sig demokrater och humanister måste vara politiskt korrekta, annars är man egentligen nåt annat, men några har intagit positioner som känns omöjligt stelbenta. Ofta bygger de på misstroende, där man vägrar erkänna någons goda intentioner. Klimatet börjar likna det som fanns inom vissa vänsterkretsar på 70-talet; en dogmatism som resulterade i utrensningar. Det politiskt korrekta börjar slå över i ett slags polisiärt medvetande. Jag ska ta några exempel:
Kajsa Ekis Ekman, författare och krönikör.
I boken Varat och varan kallar Kajsa Ekis Ekman dumt nog en transkvinna för ”han”. Man kan tolka det som ett utslag av transfobi. Eller också kan man se det som ett utslag av okunskap. Det justa måste ju vara att åtminstone pröva den generösa tolkningen, okunskap, och Kajsa Ekis Ekman har också gång på gång sagt att hon använt fel pronomen, men det har inte godtagits.
På internationella kvinnodagen organiserade Maria Sveland en stor afton på Södra teatern, som utsattes för bojkott av vissa transpersoner och feminister eftersom Kajsa Ekis Ekman var en av talarna. De ordnade därför ”en alternativ festival”, då de som transpersoner ”inte kunde känna sig trygga i det feministiska rummet” om Ekis var där.
Det var även bojkott i Malmö, när Kajsa Ekis Ekman var inbjuden av Socialistiska läkare, Vänsterpartiet, Fi, RFSL med flera.
Kritiken har också handlat om att Kajsa Ekis Ekman skriver att transkvinnan approprierar (tillgodogör sig) kvinnlighet såsom vita kan appropriera svarta etc. Även här har hon nyanserat sig – det var en fullkomligt missriktad liknelse som skulle förklara nånting helt annat – men det räcker inte.
Det har också förekommit kritik mot att Kajsa Ekis Ekman främst skriver om ciskvinnor som prostituerar sig, när det också är vanligt att transpersoner gör det. (En cisperson är en person som entydigt är och alltid av omvärlden har definierats som antingen man eller kvinna och är motsatsen till en transperson.)
Det är en kritik som borde drabba fler än Ekis. Samtidigt är det svårt att förstå hur hon i det här fallet ska agera, eftersom det finns en maxim som lyder: ”Prata inte om oss. Prata med oss. Tala ALDRIG för oss”.
Till saken hör också att Kajsa Ekis Ekman kritiserat surrogatmödraskap, vilket retat upp framför allt den liberala delen av hbtq-rörelsen.
Med andra ord: här finns både en besvärande slarvig begreppshantering och en ideologisk konflikt.
Kajsa Ekis Ekman är bland annat kolumnist i ETC. Den redaktionen blev i våras, fyra år efter att boken kom ut, kontaktad med krav på att Ekis ska sluta skriva där. På Twitter har följande repression formulerats: den som länkar till en artikel av Ekis får gult k

”I boken Varat och varan kallar Kajsa Ekis Ekman dumt nog en transkvinna för ”han”. Man kan tolka det som ett utslag av transfobi. Eller också kan man se det som ett utslag av okunskap.”
Det hade kunnat vara en bra och viktig text. Det är väldigt synd att Lindeborg så tidigt i den förvränger sina meningsmotståndare så grundligt. Jag hatar att dra upp detta igen, jag tycker personligen att en del aktivister gick alldeles för långt mot Kajsa Ekis Ekman och använde metoder som aldrig hör hemma i någon solidaritetsrörelse (försöken att få henne avskedad och för alltid utesluten ur alla politiska sammanhang). Men såret kan aldrig börja läka om inte de som håller debatten vid liv erkänner hela sanningen om *allas* inblandning. Därför citerar jag hela sammanhanget som upprörde alla med någon kunskap om trans*identiteter.
”Beundran för horan är inget vaccin mot föraktet. Det kan tvärtom gå hand i hand med ett öppet eller dolt förakt för hennes mänsklighet och i en brist på insikt om hennes verkliga situation. »Femmen« kan upprepa i tid och otid att hon är en slampa och hora och samtidigt ha en nonchalant attityd till prostitution. **Den transsexuelle kan tvinga alla att kalla honom för kvinna och samtidigt ha noll förståelse för kvinnosaken.** Vagabonden kläs sig i indiska byxor men glömmer inte att pruta ordentligt på dem. Arbetarromantikern kan hylla kroppsarbeten och vilja att något av denna aura fastnar på honom, men det är en stereotyp manlighet han beundrar, inte en levande människa under specifika villkor. Wiggern känner sig svart, men upprörs inte över våldet i ghettot – det hör ju till! Vad han inte förstår är att just genom att fetischera någons vardag visar han hur långt han står ifrån dem. Levnadsvillkor görs här till identitet och sedan till fetisch.”
Mer i klarspråk transexkluderande and fördomsfullt kan det nästan inte bli. Jag vet inte om Lindeborg var oärlig med flit eller om hon hade fått för sig att det bara handlade om felkönande vid ett tillfälle och inte brydde sig om att kolla upp det. I vilket fall är det uppenbart att det inte blir ett ”konstruktivt inlägg” när man i en stor kvällstidning förvränger sina meningsmotståndares klagomål till obegriplighet och karikatyr.

Vet att du har det kämpigt just nu och jag önskar dig all styrka att ta dig igenom detta. Jag saknar dina inlägg, du har förändrat mitt liv, du har varit delaktig till att göra mig till den jag är idag. Jag hoppas för din, min och så många andras skull att du kommer tillbaka.
Kram.

Jag brukar aldrig kommentera men gör det nu. Jag håller inte till i de forum där dessa påhopp har skett men är skakad av att det ”får gå till” på det här sättet, där vissa människor mobbar och begår vansinnigt grova övertramp. Jag är också helt frågande till kritiken, tycker att du LD brukar anstränga dig för att vara inkluderande och tänka ett steg längre. Hoppas att du orkar med! Vi är väldigt många som tycker om dig.
Hälsningar Isa

Alltså allt är ju helt sjukt hemskt men jag blir framförallt förbannad av den där jävla Hitler-kommentaren! Alltså!?!?!? Vaddå ”Hitler var också arbetarklass!” ?!? Så himla taskigt argument av flera anledningar!
1. Nazismen på 30 och 40-talet utförde massmord under Hitlers ledning
2. Hitler var inte hela naziströrelsen, den bestod av människor från flera olika samhällsgrupper och alla var inte arbetarklass (även om många historiker har kallat det för en slags arbetarklassrörelse)
3. Bara för att man har något gemensamt betyder det inte att man delar allting annat. Det är typ som att någon skulle säga ”åh vilka vackra ögon hen har” och man helt plötsligt skulle skrika ”VET DU VEM MER SOM SADES HA VACKRA ÖGON?!?! HITLER!!!” Ba: jaha, vad betyder det här nu då?
4. Alltså det är så sjukt jävla äckligt att hålla på med guilt by association på det här sättet, att säga att bara för att två personer som man ogillar har något gemensamt så betyder det att båda är lika illa. Man behöver inte hålla med alla om allt men det är fan ingen anledning att bete sig såhär.
5. Så himla respektlöst mot alla från arbetarklassen att påstå att bara bajsa på andras belysande av klassproblem, även om man kanske inte håller med om deras åsikter i annat eller vad det nu kan vara så kan man väl ändå anse det vara positivt att någon belyser ett förtryck.
6. Jag tror inte rasifierade eller transpersoner var särskilt poppis i nazityskland heller så vafan? En historielektion hade nog varit på sin plats.
7. BARA SÅ SJUKT HEMSKT OCH BAJSIGT MOT ALLA SOM FÖLL OFFER FÖR NAZISTREGIMEN!!!!
Ja, man kan säkert säga flera saker men tror ingen pallar läsa mer.

Hej Natasha, Jag driver en namninsamling och en kampanj om sjukdomen endometrios som är en kronisk inflammatorisk sjukdom som drabbar 1 av 10 personer med livmoder i fertil ålder. Trots att det är en så vanlig sjukdom är kunskapen låg inom både vården och samhället vilket gör att det kan dröja upp till 10 år innan diagnos ställs. Idag vet man inte vad som orsakar endometrios. En teori är att avstötta celler från livmoderslemhinnan följer med blodet genom äggledarna och ut i buken vid menstruation, så kallade retrograd mens.
Skulle du kunna tänka dig att skriva under namninsamlingen och sprida/dela den i dina kanaler?
https://www.minkampanj.nu/petitions/det-ar-bara-inbillning-det-ar-omojligt-att-ha-sa-ont-vid-mens
Sjukdomen behöver all uppmärksamhet den kan få för att hjälpa de som lider av den!
Följ gärna kampanjen @period_project på Instagram
/Maria

Här är en bitter tant. Som dock försöker vara lyhörd inför erfarenheter jag själv inte har.
Jag håller inte alltid med dig Lady Dahmer, men du har alltid tänkvärda saker att säga och det du säger får mig ofta att tänka några varv till.
Det är bedrövligt att folk ska hålla på och mobbas, vad hände med respekt för andras åsikter och rätt att uttrycka dessa? Gillar en inte en åsikt, bemöt med argument istället för att kalla folk elaka saker eller mobbas rent allmänt.
Tack LD för att du finns och har väckt tankar och fått mig att granska mina egna fördomar i vissa lägen!

Hej du smarta männska! Jag är en hyffsat nybliven 2-barnsmor och är så jäkla glad över att inte vara höggravid längre. Jag kan springa och leka med min tvååring hur mycket jag vill och älskar känslan av att vara alert. Jag har kört mammamage appen sedan bb för jag så mycket längtade efter en funktionsduglig kropp igen. Ser det som rehab. Jag har alltid tränat massa och älskar endorfinerna efter hårda pass. Jag har några extrakilon (enligt bmi, inte enligt mina egna krav) men är så nöjd och glad som det är nu. Jag vill inte äta för mycket onyttigt för jag är rädd att denna frihetskänsla ska försvinna om jag sakta men säkert får fler kilon att bära, =mindre aaahh lätt som en fjäder-känsla, tänker du att jag är en kvinna som har problem med maten då? Flummigt detta men gillar dina reflektioner!

När gick i sexan-sjuan var jag mobbad. Jag fick alltid höra att jag skulle förlåta mobbarna. Att om jag inte protesterade skulle dem inte tycka att det var kul att mobba mig längre. Jag ”måste förstå” att de där killarna hade det tufft hemma och ”att dem bara är avundsjuka” på mig. För att killar är elaka mot tjejer ”för att dem tycker om dem” eller vill vara som dem.
Bullshit. Vuxna som säger så till barn förtjänar skott i pannan. Nej, så klart inte bokstavligt talat. Men det finns en syn i samhället som få erkänner, att det är offrets ansvar att lösa situationen, att det är offrets intresse eljest. Att om man ignorerar saker blir det bra.
Nej, det är dem vuxnas ansvar att se till att mobbarna slutar och att situationen blir löst. Svårare än så är det inte.

Jag är så ledsen över att det är såhär. Jag önskar att jag visste hur jag kunde stå där bredvid dig och ta några slag så att du slapp stå ensam främst och ta hela stöten. Jag tror på dig men förstår att det måste vara extremt tufft att ta denna skit. Det är förståeligt på alla plan att du behöver vila dig från skottlinjen ett tag (när nu slagen av någon obegriplig och nedrig anledning kommer även från den förväntade uppbackningen).

Hej LD! Här är en trogen läsare som vill säga att dina inlägg är saknade, och att det är så fruktansvärt tråkigt med de personangrepp som du och andra (framförallt kvinnor) i offentligheten får utstå. Så ledsamt – och farligt – med fokus på att trycka ner andra istället för att föra sakliga debatter. Oavsett om du väljer att återuppta upp bloggandet eller inte så hoppas jag att du mår bättre snart. Var rädd om dig!

Jag blir så ledsen av att se sånt här, och förstår inte hur så många kan vara så elaka mot en människa som är så klok som du. Du har verkligen öppnat mina och många andras ögon både för feminismen och för att man faktiskt inte måste banta för att vara okej. Jag hoppas du kommer fortsätta när du orkar och vill igen för jag saknar det du gör.

Hoppas du hittar orken att komma tillbaka! Världen behöver din kunskap! Jag är så jävla arg för det som skett! Den elitistiska feminismen och den sk högerfeminismen där man i stort sett enbart diskuterar antalet kvinnor i styrelser frodas allt mer och du behövs som motvikt och komplettering! Skickar massa kärlek och hoppas verkligen på en comeback men bara när du är redo!

”högerfeminismen där man i stort sett enbart diskuterar antalet kvinnor i styrelser”
Say what!
Det är nog mer en vänsterfåga än en högerfåga skulle jag tro.
Jag som feminist anser inte att man ska kvotera in efter kön bl a för att då dela man in alla efter bara två grupper när vi är så mycket mer än så. (Och sedan också bl a för att jag för allt i världen inte vill ha en position som ett tröstpris utan pga att jag ä bäste person för uppdraget)

Hej LD! Jag vill att du ska veta att du är en av de bästa feministerna som jag vet! Jag är bara 14 år men är redan både feminist och aktiv i många samhällsfrågor. Din blogg har verkligen hjälpt mig att utvecklas och varit ett bra stöd i vissa situtioner! Jag går in och läser varje dag, även om du inte har lagt ut något, och det kommer jag att fortsätta att göra! Hoppas bara att du hittar ork att skriva igen, bara du tar dig den tid du behöver! Massa kärlek!

hej..
ja saknar dig. jag är ledsen för det som hänt dig. jag är ledsen att din karmp tar så mycket på dig själv.
*styrkekramar*
hoppas du hittat kraft nog att må bra igen snart.
kramar från Anna-Maria som läst din blogg länge och som sörjer att du är borta….

Saknar ditt skrivande men hoppas du mår bra och jag förstår att du tagit paus(?) jag skulle brytit ihop för länge sen av den mobbning du fått uppleva. Njut av ledigheten med din familj!Kram

Jag är övertygad om att människan som skrev att den skriker högt för sig själv, faktiskt gör det. Till grannarnas förtret.
Jag är övertygad om att människan som skrev i andra stycket ”började ju inte allt med…” känner sig förföljd och hör röster även i andra sammanhang.
Jag är övertygad om att människan som skrev ”äckliga äckliga äckel” blev traumatiserad i barndomen och skrubbar sig i en het dusch varje dag.
Det är synd om människan…men lite psykofarmaka på det borde göra susen.
Tur att sociala media finns så att alla obehandlade/odiagnosticerade får komma till sin rätt. 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *