Kategorier
Vardagstrams

Så här kan det se ut när antirasister och feminister bestämmer sig för att trasha och smutskasta en feminist de inte gillar

Jag mår som ni kanske fattar inte så bra och orkar inte riktigt vara här eller skriva nåt. Jag kan inte tänka klart när det stormar överallt och susar i hela huvudet. En del av er försöker kanske få en bild av vad som händer, av vad som sagts – ni kanske hör nåt där och nåt här men det är såklart alltid svårt att skapa sig en uppfattning om man inte har tillgång till hela bilden.

För att ni ska få lite mer på fötterna har jag sammanställt en sida med screenshots och texter. Läs gärna igenom allt. För min skull men också för er egen och andra feministers skull.

”Så här kan det se ut när antirasister och feminister bestämmer sig för att trasha och smutskasta en feminist de inte gillar”

Vi får se om jag tar en paus eller om jag orkar fortsätta, jag vet ärligt talat inte. Vi ses iallafall nånting.


TRASHING

It is not disagreement; it is not conflict; it is not opposition.

Trashing is a particularly vicious form of character assassination […] It is occasionally disguised by the rhetoric of honest conflict, or covered up by denying that any disapproval exists at all. But it is not done to expose disagreements or resolve differences. It is done to disparage and destroy.
Trashing can be done privately or in a group situation; to one’s face or behind one’s back; through ostracism or open denunciation. […] You become a ”legitimate” target for anger.
Trashing may even be thinly veiled by the newest group techniques of criticism/self-criticism, mediation, and therapy. Whatever methods are used, trashing involves a violation of one’s integrity, a declaration of one’s worthlessness, and an impugning of one’s motives.

In effect, what is attacked is not one’s actions, or one’s ideas, but one’s self.

Trashing is not only destructive to the individuals involved, but serves as a very powerful tool of social control. […] Although only a few women actually engage in trashing, the blame for allowing it to continue rests with us all. Once under attack, there is little a woman can do to defend herself because she is by definition always wrong. But there is a great deal that those who are watching can do to prevent her from being isolated and ultimately destroyed.
Trashing only works well when its victims are alone, because the essence of trashing is to isolate a person and attribute a group’s problems to her.

– ur artikeln ”Trashing: The dark side of Sisterhood”.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Så här kan det se ut när antirasister och feminister bestämmer sig för att trasha och smutskasta en feminist de inte gillar”

Tycker knappt du borde censurera idioternas namn.
Jag läser din blogg för att se saker ur olika vinklar, det är sällan jag håller med dig egentligen. Men det gör mig ledsen om du slutar blogga, men givetvis går hälsan först. Kram!

Jag känner verkligen med dig, och tycker verkligen att det är bra att du tar tid ifrån detta.
Jag har aldrig förstått hur man kan hata någon som har andra åsikter än en själv, på det sättet som de säger att de hatar dig. Det är bara hemska människor som beter sig som de gör mot andra.

Det är inte svårt att förstå hatet faktiskt – när kvinnor på allvar börjar kräva reell jämställdhet på alla plan så förlorar ju männen makten, den sista maken de har över kvinnan.
Klart de hatar när någon talar klarspråk.

Jag förstår inte heller varför du censurerar deras namn ..
Om du inte mår bra – vilket alla kan förstå givet hur du attackeras – så backa ett par steg, släpp det här en stund och återhämta dig.
Du lever ju nu dagligen i en krigszon och ingen som har ett val orkar kriga ständigt och jämt och åt alla håll.
Bränn inte ut dig helt i det kriget. Backa ta en stund att andas och att bara bry dig om själv och de dina.
När och om du känner att du orkar så kommer folk att vilja läsa det du skriver och beröras av det – positivt eller negativt. För dina texter berör och tvingar folk att tänka – oavsett om de håller med dig eller inte.
Ingen kan kräva att du skall stå på barrikaderna ständigt – i synnerhet inte som du så ofta står ensam där och får ta skiten som kastas.
Ta hand om dig själv i första hand – du är värd det.

Jag hoppas att du förmår suga upp dina medsystrars kärlek nu mitt i stormen. Vi är många som står bakom dig ska du veta. Läs våra kommentarer och känn värmen och styrkan från oss.
Screw trolljävlarna!

Själv blir jag enbart förbannad och ser ytterligare ett bevis på hur vi kvinnor skall anpassa oss eller knäckas.
Och ingen – inte ens en så stark människa som LadyD orkar i längden kriga ensam.
Ja, jag vet att hon har anhängare som gärna läser och tar del av det hon skriver – jag är en av dem – men på barrikaderna står hon ofta ensam och självutlämnande sticker ut hakan vilket innebär att hon får ta attackerna som borde riktas mot alla oss som är trötta på ett samhälle på mäns villkor, som vill bättre för kommande generationer.
Själv känner jag mig feg och indoktrinerad när jag ser vad som drabbar henne – jag tiger för mycket och ser för lite – och då har jag ändå inte själv varit skyddad från spott och spe på grund av min åsikt att vi måste sträva efter reell jämställdhet.

Åh fy satan… Så mycket hat! LD, vill tala om för dig att du är min favoritfeminist. Det spelar ingen roll att man tillhör en utsatt grupp, det ger en inte rätten att utsätta andra för samma sorts hat. En cyberkram till dig LD. Du betyder oerhört mycket, du är värdefull och du är mänsklig. Jag hoppas att du ser oss som uppskattar och stöttar dig också, jag hoppas du förstår att vi ser din kamp och är tacksamma över att ditt sätt att pedagogiskt förklara, argumentera och resonera tålmodigt. Du är så mycket mer! Ta hand om dig. Kram

Blir så ledsen av att läsa om hela grejen. Vad är detta för beteende och hatkrig de för!? Snälla, ta hand om dig och kom tillbaka när du känner dig redo. Det skulle bli så tomt annars. Hat skall aldrig segra. Aldrig.

Har full förståelse om du inte orkar fortsätta, men jag hoppas verkligen att du kommer tillbaka efter en paus. För även om många säger något annat så behövs du, så jäkla mycket!
Känns fruktansvärt att läsa igenom allt på sidan du länkade. Att kunna ta in nya perspektiv kommer bli en omöjlighet om klimatet ska vara så hårt och oförstående.
Kärlek till dig!

Förresten, du borde kontakta programmet ”Trolljägarna” och låta asen skämmas på TV. Fattar inte varför du censurerar deras namn. Häng ut dem, låt deras arbetsgivare se detta, deras familjer och omgivning. Troll ska man inte dalta med. Stor kram!

Jag funderade en stund om jag trodde att jag skulle palla läsa alla de där screenshotsen… Nu sitter jag här och undrar hur folk orkar hata så hårt?
Micro113; jag tror inte att det är enbart män som har skrivit all den här skiten. Jag tror att det är många kvinnor också, och det gör mig nästan ÄNNU mer ledsen och fundersam.
Och förfärad.
LD, ta hand om dig. Mys med man & barn. Dra upp till Hälsingland ett tag (om du har möjlighet) och tillåt dig att andas ren luft och komma ut ur kriget tills du känner att du vill/kan/orkar komma tillbaka. Du kan inte kriga för alla, nånstans måste gränsen dras. Och så får vi ses när vi ses helt enkelt. Känn ingen press. Ta dig tiden.

Jag håller långt ifrån med dig om allt du skriver, men du är ändå en förebild och fantastisk människa (verkar det som). Jag fick tvinga mig själv att läsa igenom hela länken och då var det ändå, som du skrev, bara en bråkdel av all skit du får. Stora styrkekramar till dig Lady Dahmer. Hoppas att du orkar fortsätta skriva även om det kanske tar ett tag och det är inte de samma saker du skriver om nu.

Några saker som slog mig:
– För dom flesta är det hatet som förenar då dom inte ens verkar kunna säga vad dom stör sig på hos dig. Alltså, precis samma som i grundskolan, några bestämmer sig för att mobba någon. Och hittar på en anledning.
– Helvete, vad dåligt dom stavar, går ju knappt att läsa!
Jag är en egen tänkande varelse. Jag står för att JAG gillar dig. Inte för att vi alltid tycker lika. Utan för att dina tankar är på något sätt genomtänkta, huvudet på spiken över saker jag inte visste att jag kände.
Dessutom har många som kommenterar intressanta synpunkter.
Jag lär mig något varje dag här.
Men dom som hatar verkar inte vilja föra dialoger och resonemang (herregud dom kan ju inte ens få ihop en hel mening..), dom vill bara hata och trasha.
Du är drabbad för att du sticker ut och är lätt att hacka på. Tyvärr.
Det jag skulle vilja är att hitta något sätt att hjälpa till här. Det är ju allas intresse att du fortsätter orka.
Självklart ska du ta en paus om du vill det. Men vi är MÅNGA som stöttar dig. KRAM!

Vad har deras stavning med nåt att göra? Seriöst? Människorna är urgräsliga, det finns TUSEN SAKER att kritisera dem för och du väljer att hacka på STAVNINGEN? Trots att där kan finnas både dyslektiker och personer med svenska som andraspråk? Hade du hellre sett att hatet var välstavat eller vad? Vem bryr sig om stavningen? Varför tycker så många feminister/antirasister etc att just stavning är så himla lolz att sitta och hacka på?
Sorry men jag blir så jävla less.

Jag förstår att detta hat som du bemöts av är förstorat och obefogat.
Samtidigt har jag varit med i Apor i ungefär ett år och sett många av uväxlingarna som lett upp till den här punkten. Kritiken från transpersonerna som under transseparatistiska veckan inte stöttades tillräckligt av administratörer var förödande för många, och även stämningen i Apor på det stora hela.
Flera transpersoner blev under och direkt efter transseparatistiska veckan uteslutna ur gruppen, ibland utan varning och/eller förklaringar. Jag minns flera trådar där arga förtryckta personer blev tystade av administratörer i gruppen. En gång ifrågasatte jag en administratörs beslut helt lugnt, och blev då själv varnad och bemött av härskartekniker och förtryck. Det var inte alls vad jag förväntat mig.
Framför allt tror jag att hatet växte fram när du och övriga administratörer aldrig backade när någon påpekade att ni trampat i klaveret, ofta gällande tolkningsföreträde i rasistiska eller transfrågor. Jag har aldrig sett en admin i t.ex. Apor-gruppen backa, ärligt be om ursäkt och reflektera över sin egen ståndpunkt. Detta har ju varit lite av en issue även på insta-kontot kvinnohat som jag förstår har flera beröringspunkter med Apor-administrationen? Kan även tänka mig att hatet fått flöda ännu friare just för att du och Apor-administrationen utger er för att vara pro feministiska värderingar. Tror att det upplevda sveket blivit större.
Jag förstår hatet som finns, verkligen, för det är samma hat jag känner mot män, när de förminskar mig, mina upplevelser, kommer med sina uttjatade ”inte alla män” etc. Här är rollerna lite ombytta, och det är ju särskilt tråkigt när vi alla i en perfekt värld skulle stått på samma sida i den feministiska kampen.
Jag har inget fantastiskt förslag på hur olika grupperingar inom feministiska kretsar ska närma sig varandra. Jag känner ändå att du har en maktposition på nationell nivå har ett ansvar för att den feminismen du bedriver ska vara inkluderande. Jag önskar att du och de administratörer du jobbar med hade visat mer ödmjukhet inför förtryckta människors ilska och förtvivlan. Du och de administratörer du jobbar med har ju verkligen möjligheten att vara fantastiska förebilder, på grund av den breda plattformen ni byggt upp.
Jag håller inte med om att du och de plattformar du tillhör har gjort mer skada än nytta för Sverige, men jag förstår att enskilda individer känner så. Precis som jag förstår kvinnor som verkligen hatar alla män.
Det kan ju tyckas jävligt orättvist att jag anser att ansvaret ligger på dig och administratörerna du jobbar med, men jag läste spindelmannen när jag var liten och det där ”with great power comes great responsibility” sitter i.

1. Det världsfrånvända i att anse att dessa bloggtjejer har great powers.
2. Jag och säkert de flesta andra förstår att det som hände hände i ett sammanhang.
Saken är den att det mesta som syns i skärmdumparna inte är ok oavsett. Det mycket som bara är alldeles extremt omoget och lågt – jag måste gå tillbaka till sexan för att minnas när folk omkring mig har betett sig på det sättet. Och det är verkligen ett problem att stora skaror människor (aktivister? ”Nätaktivister”?) har tappat perspektiven så totalt och tydligen inte förmår att själva se det och skärpa sig.
3. Nu har du fått lite svar med folk som tycker att ”kampen inte ska splittras”… Blanda nu inte ihop den argumentationen med det Lady Dahmer skrev om här – mobbing, drev, maktspel, nödhäftigt rättfärdigade med diverse politiska buzzwords.
Det går oftast rundgång i de här diskussionerna för att olika personer pratar om olika saker och alla hugger på de svagaste argumenten de serveras och ignorerar resten. De som kritiserats här snart kommer fortsätta hävda att Lady Dahmer och alla som försvarar henne i detta sammanhang vill tysta kritik most vit cisdominans inom feminism. Så jag vill bara påpeka att jag har inte sett något som tyder på att det är det Lady Dahmer vill eller gör, och jag har sett mycket som tyder på motsatsen.
Sen tycker ju hennes läsare uppenbarligen olika saker.

Blir så ledsen när jag läste det här, och förstår verkligen att du mår dåligt. Annat vore ju konstigt efter att få så mycket skit, och så mycket obefogad skit. Du är en av få personer jag sett på internet som kan erkänna när du gjort fel och visar din utveckling för alla att se. Så vad jag ser är bara ren mobbing, att ge kritik är en sak, men det där är en annan.
Skickar kärlek och styrka, jag hoppas att du kommer orka komma över det här till slut och att folk slutar någon jävla gång. Jag förstår inte hur folk kan bete sig så elakt mot någon, och kommer nog aldrig förstå det. ❤️

Jag har känt att jag bara har stått brevid och stirrat förvirrat på allt som pågår i apor-gruppen, twitter och liknande. Nu förstår jag.
Så mycket hat. Så jobbigt att läsa. Jag förstår att det måste vara skitjobbigt för dig. Du gör det som känns bäst för dig, jag tror de flesta skulle förstå. Herregud vad mycket skit du blivit utsatt för.

Alltså fyfan, det där är ju hemskt. Förstår verkligen att du vill bloggpausa/sluta och hoppas att du börjar må bättre.
Och tusen miljoner eviga tack som fan för allt du lärt mig. Seriöst, du är så jävla bäst att det inte är sant. <33

LD! Du är en av mina största förebilder och jag kan helt ärligt säga att du varit, och är, en av de viktigaste personerna i mitt liv. Du har öppnat en helt ny värld för mig och har fått mig att se igenom mäns maktknep. Jag har gått från att vara en kvinna som behagar män till att stå på mig och bryta maktstrukturer. Det har betytt allt för mig och jag är så evinnerligt tacksam för att du hjälpt mig på vägen. Vågar inte ens tänka på hur jag mått idag utan dig! Du har varit som en härlig peppare och coach för mig, alltid sedan jag började läsa din blogg för en massa år sedan. Varför jag respekterar dig så mycket är inte enbart för allt bra du säger, utan även för att du verkar så ödmjuk för att du kan ha fel och inte är rädd för att be om ursäkt om du, eller någon annan, tycker att du trampat över gränsen. Du verkar så oerhört omtänksam om andra, men samtidigt verkar du ha världens härligaste ego som du lyfter fram på ett så oerhört befriande sätt! Sedan verkar du även så oerhört rolig och skarp! Och när jag tänker på hur jag vill bli som mamma så vill jag bli som du. Du erkänner att du inte är perfekt men gör så gott du kan, har så sunda värderingar och hur mycket du bryr dig om dina barn och respekterar deras integritet och hejar på dem lyser verkligen igenom. Skulle kunna fortsätta skriva bra saker om dig hela natten. LD, heja heja dig! Och vet du? Jag tycker du är så modig som, inför alla dessa människor som säger så kränkande och elaka saker, ställa dig upp och säga att nu är du svag, nu är det nog. Det är svårt och läskigt, men du gjorde det. Det ser jag upp till dig för. Gör det du behöver göra för att må bra nu, resten ordnar sig sedan. Jag kommer alltid att ha dig som min idol och jag vet att jag talar för tusentals individer när jag säger detta. Världens största, varmaste kram och pepp till dig!

Något som verkligen är helt galet är att kalla dessa avarter för antirasister. Det är inga antirasister när de använder din vita hudfärg för att förminska dig. Det är samma sorts kålsupare med unkna värderingar som medlemmarna i SvP.
Sluta censurera deras namn, de ska visas upp och dras i smutsen. Man är inte anonym på Internet. Lägger man upp något på Internet så ligger det där permanent. Då har man för avsikt att andra ska se det.
Förstår att det är jobbigt för dig, men man måste sätta ner foten och om det krävs att mobbaren hängs ut i offentligheten så är det många som backar upp.
Det jag tyckte var mest obehagligt var att rasisterna försöker tysta dig pga din vita hudfärg. Byt ut ordet vit mot svart i kommentarerna så syns det tydligare att det är förtryck.

Fast alltså nä, förtryck har med strukturer att göra. Vita är inte strukturellt förtryckta av svarta. LD blev inte förtryckt pga att hon är vit, hon blev utsatt för äckligt jävla elaka människor som tagit sin egen etnicitet som nån jävla sköld för att få bete sig illa.

Wow! Alltså…. wow! Jag är uppriktigt mållös. Och det händer inte ofta – jag slås av två saker, det ena är hur outbildade dessa människor ter sig. Det finns liksom inget vettigt, inget begåvat, inget genomtänkt, inget med substans i det de skriver. Det är bara ett evigt raljerande – snacka om klubben för inbördes beundran!
Jag förstår dig, LD. Absolut! Ingen människa orkar ta hur mycket skit som helst, oavsett hur stark man är och sannerligen inte med den typen av problematik som du dessutom har. Jag beundrar dig, jag håller inte alltid med dig och jag tycker ibland att det du skriver är uppåt väggarna. Min beundran ligger dock i dina alltid träffsäkra formuleringar och att du får mig att tänka till. Ett extra varv!
Om någon av LD hatarna skulle läsa här så skulle jag helt kort vilja skriva: ingen av er. Och jag menar INGEN av er, skulle våga uttrycka något – inte ett dugg av detta till henne eller till någon annan människa som står som offer för ert hat. Det borde ses som en internet etikett: Det man inte kan säga till en människa IRL ska man aldrig skriva. Gör en självrannsakan, bearbeta ert hat och er ilska. Använd kraften till något vettigare än att leta upp människor att mobba. För det är inget annat än ohederlig vuxenmobbing av stora mått. Jag har ingen som helst respekt för er; varken för era åsikter eller för er som människor.
Ni. Är. Inget.
/Linda

Jag blir så uppgiven och ledsen när jag läser det du blir utsatt för. Ingen ska behöva stå ut med sådant. Jag har full förståelse om du inte orkar fortsätta.
Jag vill bara säga tack LD, för allt du gör och har gjort! Jag skulle antagligen inte ha blivit feminist om det inte varit för dig. Du öppnar ständigt mina ögon för nya saker och ditt mod och din styrka inspirerar. Sköt om dig!

Usch så djuriskt otrevligt. Varför beter sig folk så illa? Blir arg och ledsen. Förstår om du tar en paus men hoppas att du inte gör det. I en perfekt värld skulle folk ta sig i kragen å sluta hata. All pepp till dig!

Läser det du skriver och vill skicka dig en varm kram. Funderar på hur jag kan stötta dig och ge energi. Önskar jag kunde trycka på en stäng av knapp för allt det jobbiga så att du för en stund bara kunde se allt de andra. Alla vi som tycker du är toppen och är fulla av beundran och respekt för att du står i skottlinjen. Jag är med dig oavsett vad du väljer.

ARG, SÅ ARG! Arg över vad du behöver utstå och att det gått så långt att det påverkar dig negativt på ett allvarligt sätt. Hoppas innerligt att du finner styrkan att fortsätta, du har på många sätt öppnat mina ögon för vårt samhälle och alla orättvisor som människor går igenom dagligen.
LD 4 EVER.

Jag har läst din blogg sedan tidernas begynelse (eller ok kanske inte, men 2009-2010) och jag måste bara säga att du har varit en så viktig del av mitt feministiska uppvaknande. Du gör skillnad och det du skriver spelar roll för så många människor. Jag förstår att det säkert är svårt att se nu med så mycket hat som florerar, men kom ihåg att det finns så många som inspireras av dig och det du skriver. Ta en paus så länge du behöver, jag tror att alla förstår att det du går igenom nu är jobbigt, men glöm aldrig bort allt grymt du gjort för den feministiska kampen i Sverige! Tack för att du finns!

Hjälp. Jag förstår att vissa feminister tycker det ska vara ok att säga till andra feminister hårt när de gör fel, även om jag tycker att vi feminister borde hålla varandra om ryggen, men detta drev mot dig är ju sinnes. Vet inte om det finns något jag kan säga för att få dig att må bättre, men kom ihåg att vi är många som håller med dig och stöttar dig! Kram <3

All kärlek och styrka till dig LD <3
Har funderat mkt den senaste tiden på intersektionalitet och feminism – har fått intrycket av att feminismen har gått mer och mer från att vara en rörelse vars tydliga mål är att störta patriarkatet, till ett paraply-begrepp som ska täcka in och strida mot ALLA former av strukturellt förtryck. Vet inte om det är möjligt att driva en så bred kamp under ett och samma tak, tänker att det kommer att sluta precis så här – att rörelsen dör ut i interna konflikter, eftersom en rörelse som ska täcka in alla typer av förtryck av nödvändighet innebär att man måste kunna samarbeta med de som är privilegierade inom en struktur där man själv är förtryckt. Feminismen måste såklart vara (eller i sämsta fall iaf sträva efter att vara) inkluderande för alla kvinnor (transkvinnor, rasifierade kvinnor, icke-heterosexuella kvinnor och även vita heterosexuella ciskvinnor, som ju då har privilegier som andra kvinnor inte har), men i första hand som just kvinnor i ett patriarkat. Jag som ofta känner hat och är rädd för män känner att jag har full förståelse för om jag själv blir hatad som cis och vit, men att det i praktiken blir väldigt svårt att bedriva gemensam kamp med någon som hatar en – på samma sätt som jag själv tycker det känns väldigt svårt att bedriva feministisk kamp tillsammans med män. Det jag tänker är väl lite att om man upplever det rasistiska förtrycket man utsätts för som värre än det kvinnoförtryck man utsätts för och känner sig obekväm av att samarbeta med vita kvinnor så bör man kanske i första hand bedriva antirasistisk kamp istället för kamp mot patriarkatet osv?
Känner själv att jag som både psykiskt sjuk och psykiskt funktionshindrad är tusen miljoner gånger mer utesluten ur samhället än vad jag är som kvinna. Ser ofta feminister jag tycker om uttrycka sig funkofobt eller exkluderande mot psykiskt sjuka, men har aldrig känt att det är en kamp jag vill eller behöver föra inom feminismen, eftersom den inte har med patriarkatet att göra och i lika stor utsträckning drabbar och bör inkludera män. Den kampen för jag i andra forum och på andra sätt, och eftersom den också är väldigt viktig för mig accepterar jag att den även kommer att innehålla och bedrivas av män.

Jag har seriöst kopierat din kommentar och sparat i ett dokument för att jag tycker den var så klok!
”…men har aldrig känt att det är en kamp jag vill eller behöver föra inom feminismen, eftersom den inte har med patriarkatet att göra och i lika stor utsträckning drabbar och bör inkludera män. Den kampen för jag i andra forum och på andra sätt, och eftersom den också är väldigt viktig för mig accepterar jag att den även kommer att innehålla och bedrivas av män.”
Vill skriva någon bra beskrivning av hur mina ögon just öppnades en aning mer och att jag just fått lite mer förståelse kring olika kamper, men jag måste nog fundera lite till på detta. Tack!

Jag fattar inte riktigt vad det handlar om men låter som de där jepparna har spårat fullständigt. Vill inte skylla deras hat på internet men ändå poängtera att det oftast förr eller senare spårar på något sätt där. (förutom här, här är underbart).
Kanske stänga av deras skit ett tag, om det går? Hämta energi hos alla bra personer du har runt om dig i verkliga livet och sedan välja hur mycket eller vart du vill debattera och skriva framöver? Det är i första hand dina texter som gör skillnad, inte hur mycket du orkar debattera mot troll. Texterna som redan är skrivna kan ingen ta ifrån dig, de ligger här och gör nytta varje dag.
Stor kram till dig!

Har suttit och läst igenom allt. Jag är inte aktiv varesig på Facebook, Twitter eller instagram så för mig är allt detta heeeelt främmande och ny information. Jag har suttit med hakan i backen under hela läsninge. På riktigt, VAD ÄR DETTA?! Min spontana tanke är att det är flashbackpojkar och antifeminister som låtsas vara feminister för att förstöra inifrån. För alltså, detta ka kan väl inte vara på riktigt??? Jag vet knappt vad jag ska säg. Mitt tips till dig är att sluta läsa vad idioterna skriver. Kanske lättare sagt än gjort men varför ska du behöva läggå en endaste sekund på dessa stollar? Åh, är så frustrerad just nu. Hur som, du är bäst. Kom ihåg det.

Fy fan för folk som alltid ska vara på och hugga. Fick veta att caitlin moran som jag tycker väldigt mycket om inte alls är okej att tycka om för att hon är ”problematisk”, hon har använt sig av t-ordet och r-ordet.
Efter mycket grävande kommer det fram att hon tagit på sig fullt ansvar och utbildat sig efter att ha fått kritik för att ha använt t-ordet. Och att hon använde r-ordet i sin bok när hon hade med ett utdrag ur sin dagbok från när hon var 13 år gammal, och att det hade ändrats så fort dom insett problemet.
Endå kommer det fortfarande kritik mot dom två små sakerna. Allt bra hon gör är värdelöst pga de två händelserna. Sen att hon är intro-till-feminism och basic står det överallt också.. Folk på internet är som dagis som släppts lös på lekplatsen för första gången, bra det att det inte finns någon fröken eller förälder som kommer och kolla läget ibland och bryter konflikter, så det är bara så jävla kaos..
Jag orkar knappt läsa om det, blir så arg och ledsen. Hur fan kan kvinnor klara av att leva med det?
Vi kan bara göra vårt bästa. Men ditt bästa är ju så exceptionellt mycket bättre än de flesta. Hoppas du vet det och att du hittar verktyg för att orka med den här skiten <3

Hittade till dig för ungefär ett halvår sedan, men har trist nog aldrig lämnat någon kommentar tidigare.
Du har en av de bloggar vars inlägg jag tänker på och kommer ihåg långt efter att jag lagt undan läsplattan! Inte för att jag alltid eller aldrig håller med, utan för att du inte är eller tycker som dem jag oftast umgås med.
Du utmanar mig! Och jag märker att jag behöver bli utmanad på det här området! Så oavsett om du orkar fortsätta eller inte…
Tack för det! Och kram!

åh hjälp! inte bara deppigt att de ger sig på E N människa (herregud, de slutar ju inte?) utan också deppigt att folk man tror man har med sig på kampen vänder systerskapet mot en och hittar på felaktigheter och lögner? det måste vara så ledsamt att de ens kan tro sånt om en även om du är ”van”.
jag förstår att du behöver paus. och jag hoppas att du finner lugn. vad du än bestämmer dig för i framtiden vet jag att du gör vad du behöver som är bäst för dig och din familj.
vill passa på att tacka för att du inspirerat så många, som vågat stå upp för sig själva och som också förstått hur viktigt systerskapet är att värna om. den feministiska debatten i sverige ser helt annorlunda ut efter att du har tagit plats i den!
med kärlek o värme,
s

Jag har läst din blogg i några år nu men inte kommenterat förut, men jag kände att jag ville ge mitt stöd och att jag ville säga att det verkligen inte är okej att bete sig så. Det är hemskt, sånt här ska inte någon behöva ta 🙁 Samtidigt som jag kan förstå att personer kan känna frustration över att de blir osynliggjorda/andra tar tolkningsföreträde osv, så ursäktar det inte ett sånt här beteende tycker jag. Och det här med att man måste vara en perfekt förebild och aldrig göra något fel för att det inte går att bli förlåten, det stör mig så himla mycket. Det är inte mänskligt att aldrig göra fel, klart det kommer hända. Då är det viktiga, tycker jag, att man lär sig, ber om ursäkt och går vidare, precis som du gjort LD. Vilket är starkt, det är ju inte alltid så rätt att erkänna att en har gjort fel.
Stöd och styrkekramar till dig, du är grym tycker jag! <3

Trist med så mycket hat, verkligen inte okej. Dock är Pang! Pang!-gruppen inte med i detta hat, är själv med i den gruppen, och där förekommer inget hat mot dig eller någon annan.

Alltså.. Jag deppar ihop av detta! Fullständigt. Det här är så långt över gränsen att jag blir alldeles häpen. Och jag som trodde jag fattade vidden av detta tidigare, men det gjorde jag nog inte. Det här är fan inte okej någonstans. Jag förstår inte vart man vill komma genom att göra såhär? Hur ska någon våga säga något om något om allt man säger och gör ska nagelfaras och kritiseras in i minsta detalj? Herregud, snacka om att döda det feministiska samtalet. Jag orkar inte. Till dig Natashja vill jag säga att jag inte på något sätt är ditt största fan, men jag tycker du verkar vara en människa med ett gott uppsåt och ett gott hjärta. Att du försöker göra det som är rätt, och det respekterar jag som fan. Hoppas både du och det feministiska samtalet snart mår bättre, för annars har vi förlorat två jävligt viktiga grejer! Kram!

Fy fan vad ledsen jag blir… Helt overkligt. Tycker du verkar helt fantastisk, tycker att du ÄR helt fantastiskt. Jag har läst din blogg sedan Ninja var bebis! Du har skänkt mig så mycket kunskap och stryka. Jag hejar på dig och skickar tusen strykekramar <3

LD, jag skulle kunna skriva hur långt som helst om hur obeskrivligt intelligent, inspirerande och stark du är. Den här obehagliga gruppen av människor som skriver hatiska saker och beter sig vidrigt hoppas jag verkligen kommer lyftas fram och synligöras mer och mer. Att du visar detta för oss läsare är ett steg i den riktningen. Detta skall inte accepteras.

Jag blir så upprörd och ledsen och chockad av detta. Jag förstår verkligen inte vad folk håller på med! Var kommer allt detta äckliga hat ifrån?!
Jag blir alldeles matt, orkade inte läsa igenom all skit. Själv kan jag bli helt knäckt av enstaka påhopp från någon idiot då och då…så jag förstår fullkomligt om du efter att ha fått ta emot så jävla mycket skit känner att du inte orkar med detta längre. Ta en paus och återhämta dig, om du känner att det är det du behöver.
Men jag hoppas innerligt att detta inte är ett slutgiltigt farväl, för vi är många som tycker att du är helt fantastisk och din röst behövs verkligen!
Kärlek och pepp till dig! Kramar, Malin

Så jävla sorgligt det här. Har de som lägger så mycket energi på att hata sett hur världen ser ut utanför twitterbubblan? Att världen fucking brinner och att det finns Betydligt mer oroväckande problem när det kommer till förtryckta grupper än de ev problematiska saker allierade feminister råkade säga. Helt obegripligt hur man kan välja att lägga fokus på att hata på folk i de egna leden när typ 50% av Sveriges befolkning inte ens skulle fatta vad man pratar om när man säger identitetspolitik och resten typ inte bry sig? KAN VI BARA HÅLLA IHOP? SD är för fan tredje största parti och de hatar oss alla

Lady Dahmer! Det är fruktansvärt och jag orkade inte läsa till slutet. Fy fan vilka äckliga människor det finns. Inte undra på att du känner dig slut! Men jag kan bara instämma i Micro113:s kommentarer:
”Det är inte svårt att förstå hatet faktiskt – när kvinnor på allvar börjar kräva reell jämställdhet på alla plan så förlorar ju männen makten, den sista maken de har över kvinnan.
Klart de hatar när någon talar klarspråk.”
Precis så tror jag att det är!
Stå på dig kvinna. Du är GRYM!

Word!
Herrejesus, vi förstår nog alla här om du inte pallar, vi tackar för allt du har orkat göra so far!
Så jävla jobbigt när det oftare och oftare verkar vara så att helt vanligt folk-med-åsikt faktisk skräms till tystnad och polis inte kan göra något. Jobbar på gymnasieskola och kan dock inte blunda för att trenden går åt de dåliga hållet. Inga skrupler, störst går först, jagstårföralltjagsägerdärförkanjagsägavadfansomhelst-mentalitet.
Jag vill ändå vara naiv och tro att de flesta vill gott, att de flesta är inte haters, men bakom sin skärmar är de minsann så jävla kaxiga! Gaaaah!!

Jag blir verkligen beklämd över mängderna med hårda kommentarer som du (och många andra) behöver ta emot. Starkt av dig att sammanställa allt och visa oss. Jag tycker att ditt inlägg verkligen visar på det som gör dig så bra: att du synliggör tendenser och problem och gör det förståeligt även för oss som inte är så insatta. Jag skulle tycka att det var otroligt tråkigt om du slutade att synas och skriva för jag gillar verkligen det du gör, även om jag inte alltid håller med dig om allt. Svårt att skicka vänliga ord i textform men hoppas att nåt av det jag vill säga framgår!

Hade inte alls förstått att det var sådär vidrigt, jag hänger inte på de här andra forumen. Alla som kommenterar sådär borde skämmas och be om ursäkt. Men det kommer ju inte hända, så det kanske är lika bra att bara stänga ner hela skiten? Lev IRL istället. Uppdatera bara på bloggen om du har riktig lust, inte någon plikt. Bekräftelse kan du få från vänner och familj och du har sagt mycket klokt redan i bloggen och så som kan hittas av intresserade. Pengar kanske kan komma in på något annat sätt, ett deltidsjobb någonstans eller skapande. Det ordnar sig! Kram på dig!

Det som slår mig när jag läser alla kommentarer är att du är för briljant för dem. Det finns ett talesätt att när orden tar slut tar våldet vid. Våldet kommer med ord i detta fall. Det är enormt att du pallat med detta så länge.
Du och WDF(saknar dig) är/var de bloggar jag har läst mest för de knivskarpa analyserna och ert sätt att vända upp och ned på tankemönster och vanor som är helt horribla. Det underbara ifrågasättande. Se saker ur från en annan synvinkel. Jag är så glad att jag hittat hit och tack vare dig LD har jag både förstått vad feminism är och blivit en på köpet.
Det skulle vara jättetråkigt om du slutar men ingen klandrar dig. Jag hoppas så klart att du vill fortsätta visa oss världen med dina ögon. Kanske med fokus på bloggen och strunta i annat som bara suger energi. Jag tänker också att du har hållit på så länge att du borde ha material till en bok!
Jag vill sända all styrka och energi till dig som jag bara kan! Kram

Förstår verkligen inte vad folk håller på med… Förstår inte varför folk äns känner behovet av att skriva såna grejer. Började läsa din blogg för att par år sen, då kallade jag mig själv inte ens feminist. Du har förändrat min syn på feministen och världen runt omkring mig. Har aldrig kommenterat förut men ville bara säga att jag tycker du är grym och din blogg är bäst!!! Kram och hoppas du mår bättre snart <3

Jag vill bara visa mitt stöd och säga tack till dig Lady Dahmer som vågar ta diskussioner få andra vågar. Det finns ingen bättre förebild än en kvinna som vågar ta plats men även visa sig svag – det är i sig en styrka. Detta är ett perfekt exempel på hur man som kvinna trycks ned om man skapar sig makt samt har en chans att nå ut och påverka. De trycker ned och attackerar för att de känner sig hotade… Styrkekramar!

Det är extremt svårt att fatta vad man läser när man här försöker ta sig förbi några av hatinläggen. Får det inte att gå in… Hur kan folk vara så fullkomligt eleka och känslokalla? Jag blir rädd! Om nu personer har svårt för att hålla med om det du skriver ska dom då som säger sig vilja motverka hat mot kvinnor utdela just hat mot kvinnor?
Finner inga ord! Kärlek och värme till dig!

All peppar till dig Ld!
Jag hoppas du kommer ut som människa ur det här för det kan knäcka vem som helst.
Du är briljerade fenomenal och du har hjälpt mig hitta min väg inom feminismen i mitt liv. Vill tacka för detta! Tack tack och tack!!

Jag är djupt chockad och ledsen att folk kan vräka ur sig sådana saker. Jag har kritiserat dig och jag håller definitivt inte med dig om alla saker men jag aldrig någonsin velat förinta dig eller ta ifrån dig det som du gör som är positivt. Jag blev sårad av ett inlägg som lade sig djupt in i min inte könskonformistiska kropp men som jag ändå förstår inte var menat att tas på det sättet även om jag inte kunde hindra mig själv från att bli ledsen. Ibland kan människor välja att tolka saker på ett illvilligt sätt delvis för att de själva mår dåligt, det vet jag var en del i det hela för mig men också för att det råkade vara just en dag när dessa otrevliga tankar triggades och jag då fick se ett inlägg från någon jag respekterar som jag uppfattade som helt blint för mina och andras upplevelser som låg utanför den vanliga normen.
Jag hoppas verkligen du vill fortsätta skriva, detta är en av få svenska bloggar jag läser regelbundet och som fortsätter att vara intressanta även efter flera år.

Läst halvvägs nu och är helt matt. Vilka vidriga människor det finns alltså, hur kan folk ens yttra sig så?! Nä ja tappar orden. Matt.
Vill ändå säga att jag uppskattar dig och din blogg nå oerhört och jag har lärt mig massor! Och all kunskap har jag fått har jag som mål att försöka föra över på min bebi och kommande uppväxt. Du är klok. KRAM

Jag har läst den bloggen nu och jag funderar, är verkligen alla ”feminister”? Jag kan se att en del kanske till och med är manliga antifeminister. Söndra/Härska i falska alias.
Det finns ingen bättre metod för typ ”Butthurts”männen att syssla med detta. Men det är sorgligt värre för dom vill ha ner dig och gärna få bort dig.

Rosa appor gruppen var jag med på Facebook en dag
Blev kickad för att jag uttryckte ”fel åsikt”
Tydligen är man en rasist och skitstövel om man väljer att säga ”indianer” istället för ”Amerikas urinvånare” eller något i den stilen
Mycket hat och intolerans i de där FB-grupperna, lite som nynazism faktiskt
Jag är inte förvånad över alla fula tillmälen, tycker man ”fel” 1 gång får man skit för det, jävla trams och hitte på-värld vissa lever i (Rosa apor-gruppen)

Miss Foxy: Tycker din formulering ”Tydligen är man en rasist och skitstövel om man väljer att säga ”indianer” istället för ”Amerikas urinvånare” eller något i den stilen” är ganska förminskande och nonchalant. Känns inte riktigt som att du är insatt i problematiken med benämningen indianer och då kanske det är bättre att back och läsa på istället.
Finns en hel historia bakom ordet som gör att det uppfattas som nedsättande. (Man undviker ju orden ”indianos” på spanska och ”indians” på engelska, så det är väl inte så konstigt att en del inte uppskattar den svenska varianten heller?) Känns som att många tycker att det är okej att uttala sig nedlåtande och rasistiskt om den typen av grupper eftersom de befinner sig så långt bort geografiskt och vi (tyvärr) har så lite kunskap om dem och deras historia. Har svårt att se varför man annars skulle tycka att det är så viktigt att få säga indaner utan att någon reagerar.

Oj nej… Låter hemskt jobbigt. 🙁 Hela situationen verkar ju ha spårat ur helt. Finns det inget sätt du kan undvika dem helt och hållet? Jag skulle ta bort och blocka så mycket det går. Sen kan ju dom tycka att det är hur orättvist som helst, men hälsan kommer alltid först. Det är inte värt det att försöka samtala mellan lägren om det leder till att den psykiska hälsan får stryka med. Mobbning är ALDRIG ok, inte nånstans. Ta bort och blocka. Du är inte alls osolidarisk eller dum då. Krya på dig Natashja! Fantastiska du! Styrkekramar!! <3 //Johanna

Förstår nu att saken handlar påstådd transfobi och liknande från LD:sida
Inte konstigt att man blir stämplad som rasist, alla verkar bli det om man piper något om indianer, minoriteter m.m.
Så sjukt att folk kan tolka allt negativt emot en och får för sig att ha rätt och kränka som de kamouflerar som ”kritik”, ironi på hög nivå när man har en antirasistisk FB-grupp och själva är så inskränkta

Ja, så himla konstig är världen – använder du nedsättande uttryck om olika folkgrupper så kommer det uppfattas som att du använder nedsättande uttryck om olika folkgrupper ..
Inte logiskt alls .. eller hur?

Mår skit av att läsa allt du varit med om. Jag var mobbad hela min skolgång och vet hur det känns att vara utfryst och skadad. Du är så jävla stark som orkar hålla ut, du är bra, tro aldrig något annat. Du förtjänar så mycket bättre. Frivilliga styrkekramar till dig, du klarar det <3

Vad ledsen jag blir när jag ser detta. Förstår inte hur en kan kalla sig feminist och samtidigt klanka ner på andra kvinnor, det är ju extremt antifeministiskt.
Jag tycker att du är fantastisk och du har betytt otroligt mycket både för mig personligen och för feminismen. <3

Jag klarade faktiskt inte att läsa i genom det där, mådde så jävla dåligt. Jag förstår inte hur vuxna människor inte kan muttra i sin jävla garderob istället för att sitta ute på nätet där den berörda personen (i det här fallet du) kan se det. Vad hände med ”har du inget snällt att säga så ska du inte säga det alls?”.
Jag håller inte alltid med dig, men det skulle aldrig falla mig in att sitta här och kalla dig (eller någon annan) för något hemskt :/. Så ta all tid du behöver och samla energi, hoppas du mår bättre snart… Har saknat alla blogginlägg :/

Är bara helt galet allt det här, internet är verkligen himmelriket för mobbare. Så lätt att kräkas ur sig hat mot en annan människa.. Ta hand om dig och tänk på alla som faktiskt tycker du är bra!

Nätmobbning asså.. Skickar massor av kärlek! ❤️❤️❤️ frontpersoner får alltid utstå shitstorms, tragiskt när det kommer från samma sida bara.. Kämpa på du är bäst som orkar!!

Vill bara skriva att du har fått mig att få upp ogonen for fortrycket vi kvinnor utsatts for, fått mig att bli en engagerad feminist och rosta på FI samt sluta bry mig om mitt yttre, vilket ar en stor lattnad. Så før mig har du betytt mkt. Hoppas du mår battre snart.

Håller med vilka det nu var ovan, att feminism kanske inte är lämpligt som paraplybegrepp som kamp mot all sorts förtryck.
Och ur ett svenskt perspektiv; kampen man vs kvinna är inte ett minoritetsförtryck på samma sätt som rasifierade eller hbtq. Det är i runda slängar hälften av befolkningen som förtrycks av andra halvan. Då är det kanske inte så konstigt att vita cis-kvinnors upplevelser överröstar den färgade transkvinnans, helt enkelt för att de är många, många fler. Om då alla individer ska få samma utrymme kommer minoriteternas kamp få mindre utrymme än den stora massans, om alla kamper ska föras under samma begrepp. Alternativt förminskas cis-kvinnorna på bekostnad av att en mycket mindre grupps förtryck ska ha lika stor uppmärksamhet som den större gruppens. Båda alternativen känns rätt dåliga, och jag kan inte med säkerhet säga att det skulle lösa sig helt utopiskt genom att dela kampen och istället för att kalla det EN kamp solidarisera med och stötta varandra. Ju större grupp desto större generalisering, och då kommer majoriteten i gruppen få representera alla medlemmar.
Men kan det vara värt att fundera över? Sammanslagning kanske inte bara är av godo?
Det slår liksom an det som skavde i mig när nån skrev här för ett par veckor sen att nästan ingen känner transpersoner för att de är osynliggjorda.
Nja, tänkte jag, eller så är det för att de är betydligt färre än de som förmodas ska känna dem, dvs alla andra, sk cis-personer. Det är som att hävda att jag är osynliggjord i byn jag bor i med 5000 invånare för att jag bara känner ett tiotal personer, och några hundratal kanske har mött/sett mig överhuvudtaget. Och jag tycker att det är ett martyrosande skuldbeläggande utan grund. Därmed inte sagt att transpersoner inte osynliggörs, för så kan det mycket väl vara – dock är det inte enda orsaken till att de inte syns lika mycket utan det har sannolikt även att göra med att få syns mindre än fler.
Min poäng: minoritetskamper kan nog inte föras på samma sätt som när 4,5 miljoner kvinnor står mot 4,5 miljoner män. Dock tycker jag att vi ska stå solidariska bredvid varandra.

Alltså, jag började läsa och kom till ca hälften och där o då fick jag lägga ner pga all den massivt negativa energin. Fy fan.
Fruktansvärt.
Rent spontant kan jag känna att hade jag gått i dina skor hade jag nog fokuserat endast på bloggen. Du når ut till folk här. Lägg ner twitter, lägg ner de olika forumen.
Du berör, tydligen inte endast i positiv anda, men för mig är du viktig.
Ta hand om dig.

Det värsta är ju att hat och elakheter tenderar att sätta sig djupare än kärlek och positiv respons. Hoppas att du ändå känner the love genom den hatiska väggen.
Btw, du kan ju inte sluta, vems blogg ska jag refresha var tionde minut om du ger dig?! *panik* *going to my happy place*

Jag är helt ny inför feminismen och efter att jag läst igenom trashingen du får utstå kan jag bara konstatera att samma grymma herre-på-täppan lek pågår inom feminismen som inom alla andra rörelser och grupper jag kommit i kontakt med:
Reducera alla till nidbilder så att de blir lätta att trampa ner och trasha på väg upp mot toppen.
Det är ett mentalt virus som genomsyrar hela samhället i alla grupper oavsett vilka ädla motiv gruppen säger sig stå för. Eftersom du stigit fram och tagit en ledarposition på den feministiska täppan så gör det dig till ett lovligt byte för de som är infekterade av viruset. Det är ingen tröst men jag har lärt mig att det inte är dig de attackerar som människa utan den nidbild som de målar upp av dig och du är inte den nidbilden. Skulle de börja se, verkligen SE att det finns en sårbar människa bakom är de också befriade från viruset som blodtörstigt driver de upp för täppan.
Jag håller fortfarande på att lära mig att inte identifiera mig med min egen nidbild som andra tilldelar mig eller som jag själv sätter upp som en fasad för att överleva i en fientlig miljö. Jag håller också på att lära mig hävda, liksom du redan gör, att jag är en sårbar människa som är beroende av stöd från omgivningen för att ha ork att fortsätta. Har en sån innerlig önskan om att samhället skall göra sig av med det här mentala viruset en gång för alla så att vi kan börja se människan istället för nidbilden eller den starka fasaden. Det är oerhört mycket svårare att trampa över en människa än en nidbild när en väl börjar se.

Garvar fan högt varje gång dessa typer blir kränkta när LD svarar sakligt men vägrar lägga sig ner och krypa för all skit som kastas i hennes väg. För det är översitteri och maktspråk? Looooooool. Vem är det som är kränkt här egentligen? Yeah, that went well both ways.
Ska man hata någon, tysta och kränka kan en åtminstone läsa på och ha fakta på fötterna! Nästan det som provocerar mig mest med haters. De är så jävla lata.

Jag är så impad över att du lyckats skapa en blogg med ett öppet och ärligt klimat men som ändå oftast är varmt och förstående.
Jag har vare sig fb, twitter eller insta så jag vet ju inte hur det ser ut rent allmänt men just nu, i ditt flöde, verkar det vara ett riktigt vidrigt klimat att befinna sig i. Så skit i dem, kliv ut därifrån och vila här hos oss – i den fristad du har skapat åt oss alla, oavsett om vi håller med eller inte alla gånger.

Fy fan vilket vidrigt beteende. Fy. Fan.
Jag önskar verkligen att du fortsätter blogga, men fattar att sånt här tar kål på en.
De beter sig verkligen som en mobbingklass i högstadiet. Riktigt barnsligt och samtidigt sjukt elakt.

Men herregud så dom håller på, hur ska feminismen någonsin kunna tas riktigt på allvar när det är så’n låg nivå feminister emellan? Så tragiskt, löjligt, onödigt och slöseri med energi. Energi som kunde läggas på viktigare saker än sandlådekastning och ryktespridning 🙁

Tänker på när jag avsade mig feministtiteln och hur tydligt det blev för mig hur vi alla definierar oss som goda människor som ALDRIG skulle göra ditten eller datten. Det är något bara de där andra ”onda människorna” håller på med, de som inte är som jag på något vis.
Någon vecka efter att jag skrivit inlägget om att jag inte är feminist längre bestämde jag mig för att ta en paus. Jag skrev ett inlägg och avslutade med ”Vi ses snart!”, varpå en feminist (som dessutom inte var inblandad i diskussionerna som uppstod efter mitt beslut) dök upp och skrev ”Nej tack!”. Samma feminist som jag sett skriva här då och då om hur jobbigt det är att vara feminist på nätet pga det hårda klimatet och alla drev. Och jag tror inte ens att det är ett medvetet hyckleri. Vi människor är helt enkelt inte kapabla att se oss själva som vi är. Vår självbild stämmer oftast väldigt dåligt överens med hur vi faktiskt beter oss och det tror jag har att göra med att egot försvarar oss och in i det längsta försöker bevara vår självbild som goda, rättvisa och empatiska medmänniskor. Det brukar bli extra tydligt när man når fram till fettföraktare. De blir ofta förfärade över hur de betett sig och hur de behandlat feta för de är ju snälla och fulla av empati. Hur kunde jag? frågar de sig. Mitt svar: För att du är en människa och ingen av oss är ”god”. Vi är alla kapabla till de mest vidriga beteenden under rätt förutsättningar.
När vi beter oss illa tycker vi nästan alltid att den vi beter oss illa mot har förtjänat det. Jag är övertygad om att feministen som letade upp mig för att trycka till mig resonerar så. Jag kunde ha det. Hennes lilla nålstick var bara välförtjänt. Och om jag blev ledsen var det bara rätt åt mig. Där fick du, haha! Typ. Och innan ni tänker att det här måste ju vara en otäck person som ni absolut inte skulle gilla så kan jag tala om att det är en helt okej, schysst person i vanliga fall. Precis som alla oss andra. PRECIS SOM ALLA OSS ANDRA.
Vi måste sluta tro att vi är annorlunda, att vi aldrig skulle kunna göra ditten eller datten, och börja rannsaka oss själva istället. Inse att det inte finns några goda människor. För finns det goda finns det onda och de förtjänar aldrig vår empati. Det finns bara människor. Punkt.

Anledningen till att jag skrev ”nej tack” var inte som ett svar på ditt ”vi ses”, utan att din rubrik lät något liknande ”kom alla mina små lam”. Jag tyckte att det var nedvärderande i sammanhanget, eftersom jag var besviken och upplevde att du enbart ville provocera när jag, som läsare, ville förstå. Jag är hemskt ledsen att jag blev en del av drevet. Kärlek

Tycker det är dags för mig att tacka dig, LD, för alla insikter jag fått genom åren tack vare dig. Jag har blivit feminist, jag vågar stå på mig och ta debatten när den uppstår IRL, du har fått mig att inse mitt eget fettförakt och vad det orsakar migsjälv och andra. Jag hoppas alla de som skrivit fula saker en dag vaknar upp och förstår vidden av vad de har gjort.
Jag skulle bli ledsen om du slutade skriva!

Fy fan att sånt här förekommer, är så trött på vuxen mobbning, Jag håller med tidigare som skrev att feminister också är bara människor, men ändå,man måste väl kunna inse att det är dags att sluta när man ser att någon mår skit av det som skrivs och sägs. Eftersom man inte själv har valt sin hudfärg eller sexuella läggning så är det bara patetiskt att fortsätta tjata om att du är Cisperson och hålla det emot dig. Styrkekramar till dig.

When Darkness Falls
Jag har läst dina inlägg – och istället för att svara på vart och ett så lägger jag en kommentar.
Du är som vanligt klarsynt och klok.
Lite tänker jag på det där ordspråket (?)
Tänk på att när du pekar med fingret åt en annan människa så kommer tre fingrar peka tillbaka på dig själv..
Ingen är fri från fel och bias mao

Jag har ganska nyss hittat till din blogg och har därför haft förmånen att få ”backläsa” alla dina inlägg. SÅ häftigt! Man ser tydligt hur du och dina läsare utvecklar varandra. Hur åsikter prövas, utvecklas, ändras eller till och med förkastas. En sådan dialog blir omöjlig i en värld där minsta snedsteg kan leda till hat, hot och mobbing.
Det vore synd om du slutade, men drevet är verkligen hemskt! Kan du inte få hjälp att moderera, så att du slipper se hatet. Jag förstår att du gärna vill bemöta påhoppen, men det verkar som att varje svar från dig, oavsett vad det innehåller, göder hatet. Kanske drar drevet vidare för att plåga någon annan stackare om du tillåter dig att gömma dig en stund? Att de ska sluta mobba är nog att hoppas på för mycket…

Skickar lite styrka till dig och lite anti-depp. Jag gillar din blogg. även om jag inte alltid håller med när jag läser så får du mig att tänka efter och ibland ändra åsikt. tack för att du har öppnat mina ögon. oavsett vad du kommer att göra med bloggen så tar jag inspiration från dina inlägg i min kamp för en mer inkluderande värld.

äeh fy fan. är både lite chockad och samtidigt inte. chockad för en fattar ju inte riktigt vidden av det när en inte ser det själv, men samtidigt inte, flockmentaliteten är ju stark i människan. och det har vi ju konstaterat förut, är någon svag eller anses svag – eller ett hot, kort sagt någon gruppen känner sig hotad av, då ska den stötas ut.
apropå sparka uppåt-argumentet: säg att en person, med stor plattform visserligen, men ändå människa, verkligen går sönder. vad ska hända sen? ska de ge sig på nästa person, och nästa? hur blir det när alla fiender är utrotade och bara den egna gruppen är kvar, ska de ge sig på varann? är det målet som ska föra kampen framåt? är det det som gör livet bättre för de som anser sig vara/är utsatta??
tänker som andra skrivit i kommentarsfältet att feminismen måste ju kunna ha en grund som vi enas om, mäns makt över kvinnor, men att det därmed måste vara ok att gruppera sig utefter det. men vad ska det ge att skjuta ner (obs ej vanlig kritik utan just personangrepp) personer från de olika lägren?

Detta är så jävla tragiskt. Jag blir så himla frustrerad av att läsa all skit som skrivs. Förstår verkligen att du inte orkar mer, vilket gör mig ännu mer frustrerad och ledsen. Inser att om JAG känner såhär, hur tusan mår då du?
Jag hejar på dig, du är bäst i mina ögon. Tack vare dig vet jag vad feminism är, jag har insett att jag inte är konstig som aldrig gillat när män tafsar på mig; som betett mig grabbigt på pin kiv utan att riktigt förstå varför jag kände behov av det; som inte har problem med att gå ut med orakad kropp trots att till och med vänner känner behov av att kommentera det, osv osv osv. När självförtroendet sviker har jag alltid kikat in här för att känna att jag duger ändå. Jag är evigt tacksam för att du orkat debattera, kämpa, höras, synas så himla länge, och jag hoppas verkligen att du inte försvinner härifrån helt (däremot förstår jag verkligen om så skulle vara). <3

Du är så viktigt, du upplyser och du skapar lugn. Dina texter stöttar, dina texter hjälper, dina texter skapar förståelse, dina texter motiverar & dina texter inspirerar!
Håller man inte med dig i det du skriver, så kan man diskutera med dig på en nivå som inte genererar i mobbning. För det är inte okej.
Jag har alltid upplevt feminism som en fristad, som inkluderar alla människor, som respekterar alla & förstår att människan kan göra fel. jag kommer fortsätta uppleva feminism på detta sätt, däremot ställer jag mig frågande till hur människor som systematisk väljer att mobba andra människor i feminismens namn?
Men mest av allt ställer jag mig frågande och räds även över hur man kan hota om att avsluta någons liv?
Jag hoppas så, att du finner styrka & fortsätter vara du.

Måste bara skriva och sända lite kärlek och styrka till dig LD! Du har hjälpt mig personligen otroligt mycket och öppnat upp den feministiska världen. Du är en fantastik förebild och jag önskar att hatet någon gång kunde få ett slut. Även om det tydligen finns vissa motståndare inom egna kretsar så har du också otroligt många medsystrar på din sida, glöm aldrig det!! Kram

hej! jag följer inte din blogg utan läste bara en rad om detta sjuka hatet inne på niotillfem:s blogg. klickade in för o se hur illa det var – helt chockad nu..orkade inte ens läsa hälften inne på länken.. vilka sjuka människor det finns. förstår om du inte orkar fortsätta blogga, men vad du än bestämmer så hoppas jag du kan hitta glädjen igen, snart, för sånt här tar ju verkligen all livsgnista ifrån en.. ingen förtjänar att få såhär mycket skit.. ta hand om dig! kram från en främling <3

Hur kan folk skriva så där? Tala så illa om någon annan människa. Jag förstår det inte. Det är bara fegt och fel.
Stor kram till dig och jag hoppas du mår bättre så småningom!

Vill bara säga att du är min största inspiration inom feminismen, och din blogg är anledningen till att jag började engagera mig inom feminismen för flera år sen.
Kämpa på, du är så viktig!

Tycker det här är så himla sorgligt. Alla säger vi dumma saker ibland, och för somliga blir det kanske svårt att förstå att även en offentlig person är en människa precis som alla andra. Du har varit en så himla viktig person i mitt feministiska uppvaknande, och för många mer än mig. Det du gjort och gör är så SÅ VIKTIGT. Glöm inte det. Förstår dock om du inte orkar mer, för du förtjänar inte det här. Sänder massa pepp, tankar och kärlek!!!!

Kära Lady Dahmer.
Jag följer inte din blogg aktivt. Men tittar in då och då. Det du skriver känns alltid riktigt och vettigt, och kanske framförallt viktigt.
Jag har också tittat in i kommentarsfält, både på din blogg, facebook och andras bloggar/forum där du varit i fokus. Inte särskilt förvånad över att du får ta emot mycket skit… men exakt hur jävla genomvidriga folk kan vara… ja, det har jag omöjligt kunnat föreställa mig. Jag blir ledsen och arg av att läsa dessa elakheter. Jag, som inte ens känner dig, eller ens följer dig särskilt aktivt. JAG blir ledsen. Jag kan inte ens FÖRESTÄLLA mig hur det skulle kännas att vara föremål för ett sånt fruktansvärt jävla hat….
Så ja, det är helt och fullt förståeligt att du tar en paus.
Jag hejar på dig, alltid. Skickar mängder med pepp och kärlek till dig.
Jag hoppas att du någon dag orkar fortsätta. I en eller annan form. Du är viktig och bäst. Kramar.

Lady Dahmer vad ska jag säga. Det är ju helt fruktansvärt det som pågår. Jag har läst igenom allt. Vilka jävla människor det finns. Fan vad jag blir förbannad!!! Jag tycker du har en skitbra blogg som jag läser. Har inte fattat att det ligger till på det här sättet.
Jag vill gärna skicka hälsningar här till dej och din familj. Hoppas du inte mår allt för dåligt. Fortsätt som du alltid gjort du är toppen och din blogg är Awesome!!! Vi är många som gillar dej.Många stora kramar till dej Lady Dahmer.

Åh, vad fruktansvärt sorglig situation!
Det är kanske inte så konstigt att en grupp som är nedtryckta – i det här fallet kvinnor- tar ut den aggressionen på konstiga sätt. Hallå, vi behöver varandra liksom?
Det är så fruktansvärt tråkigt att tjejer från tidig ålder verkar ”bonda” med varandra genom att prata skit om tjejer som inte är i rummet. Så gör man antagligen bara om man själv mår dåligt. Stackars alla inblandade i den här härvan – det måste vara som många mår dåligt. Det sorgliga är att många inter förstår hur de ska börja må bättre och att trycka ner andra inte hjälper!
Kära Lady Dahme, jag har aldrig läst din blog men hoppas att du kan förstå att du är en symbol för en kultur kvinnor emellan som inte är sund eller produktiv på något sätt. Vi hoppas att all den smärta du går igenom förvandlas till en förändring där tjejer slutar prata skit om och dömma varandra. :**(

Vill bara skicka lite pepp och stöttning genom cyberspace. Läste hos Niotillfem att du fått en massa skit och elakheter och insåg hur länge sedan det var jag var inne på din blogg. Vill i alla fall bara tacka dig för att du fick mig att våga kalla mig feminist. Tacka dig för att du har fått mig att öppna ögonen, se på saker och ting från ett nytt perspektiv, och få mig att tänka till. Det spelar ingen roll att jag inte håller med dig till 100% (finns det förresten ens två personer som tycker exakt likt i alla frågor), för du får mig att våga ifrågasätta.
Så tack. Och en stor peppig kram. Du är grym!

vill också skicka lite nätkärlek här, när jag för 4-5 år sen började intressera mig för feminism råkade jag hitta din blogg och den har följt med sen dess och inspirerat och upplyst och fått mig att förstå. du har varit konsekvent och sagt ifrån till folk som driver med olika former av förtryck, men jag har aldrig upplevt att du gått över gränsen och hängt ut personer/näthatat eller varit osaklig i din kritik. så sjukt imponerande att du klarar av det. ta hand om dig, och TACK för all hjälp hittills!<3

ALL PEPP TILL DIG! Du behövs, du får mig alltid att vilja bli mer punk, att vilja prata högre i klassrummet, att inte förminska mig själv! Var en människa nu. Skit i förpliktelser som att vara till lags. Ta en paus, gå ut i skogen och gråt eller håll någon i handen. puss och kram

Du äger! Haters gonna hate o sån skit. Detta https://instagram.com/p/0fpK86F2AQ/ är en av mina bästa bilder för att det är så fin komposition o känsla o allt i den. Ba fortsätt va du! Sist men inte minst till alla jävla idioter som kallar sig feminister men som samtidigt tycker sig ha rätten att bestämma hur jag som kvinna måste va; a huge part of being a feminist is giving other women the freedom to make choices you might not necessarily make yourself!

Jag gillar inte den. liksom.. småflickor ska inte behöva stå och prata om våldtäkt och säga ”fuck” för att bevisa något för vuxna. Sen är det ju en del transfobiska grejer vissa flickor säger, men jag antar att det är någon som gett dem manus, så jag anklagar inte flickorna. fckh8 har tidigare uttalat sig transfobiskt så jag stödjer inte dem.

Så himla ledsamt allt detta. Att feminister gör såhär mot andra feminister. Tycker vi borde ta hand om varandra. Inse att vi är på samma sida, men det är vi uppenbarligen inte 🙁 🙁 jag tycker jättemycket om dig. Din blogg har lärt mig mycket, den har betytt mycket för mig. Hoppas allt detta går över, förstår att det måste vara fruktansvärt.

Men du, rulla inte runt i det där, det är ju bara ett gäng idioter som ej har bättre för sig än att spendera konstigt mkt tid på internet. Du är grym, rolig, smart! Din blogg är den bästa. Många pallar väl inte att den ärså stor. Sluta ej tack! Din blogg är en av få jag tycker är genuint underhållande och som överraskar gång på gång

Alltså fyfan. FYFAN. Blir så jävla ledsen att det ska behöva vara såhär. Självklart kan alla göra fel och inte ha tänkt igenom allt från ALLA möjliga synvinklar och absolut ska människor runt om få reagera på det och ifrågasätta och problematisera. Men det är sån himla skillnad på hur en gör det. Om en är ute efter att sprida kunskap och åsikter från andra synvinklar eller om det enbart är till för att hata på andra. När en har bett genuint om ursäkt men de ÄNDÅ inte ger sig. Vem ska då våga uttala sig?? Alla har inte samma tillgång till information/utbildning eller umgåtts i sådana kretsar att de kan ha så vida perspektiv. Ska de inte ha rätt att uttala sig alls då?? Vi borde sprida kunskap istället för att slå ner på varandra.
Blir så himla rädd att sånt här hat ska förstöra feminismen. Att den imploderar. Istället för att fokusera på de som vi borde jobba för att försöka övertyga och utbilda, antifeminitsterna och rasisterna.
All kärlek till dig!!❤️ Håller inte alltid med dig på alla punkter men du måste finnas för att föra feminismen vidare! Du är så viktig!!

Jag vill slå någon på käften nu. Hårt. Alltså… att folk ens KAN MED?! Nog för att samhället är fullt av idioter men jag hyste ändå något sorts illusion att åtminstone de som kallar sig upplysta ÅTMINSTONE inte ägnade sig åt att aktivt trakassera, håna och trycka ner de som arbetar FÖR deras rättigheter?! LD, även om du säkert vet det innerst inne så förtjänar du INTE det här, du har gjort så FANTASTISKT mycket BRA för så himla många (även om alla gör misstag ibland och alla känner sig som en stor fet bluff ibland så talar resultatet av det du gjort sitt tydliga språk), och jag tar det faktiskt nästan personligt att dessa rötägg har mage att hoppa på dig i flock på det här viset. DU av alla människor som är en sån fackla av hopp för så otroligt många och som har tagit striden när vi inte orkat… Nej, jag vet inte vad jag skall säga… är helt mållös… Jag hoppas och tror att det är resultatet av någon vidrig twist i patriarkatet när feminister plockar poäng genom att vara ”rätt sort”, men ibland känns det nästan mer som om folk medvetet skämmer ut sig för att de har tråkigt. Vidrigt.
//Emma Hå

Jag tycker att feminismen är en fantastisk sak som har hjälpt mig så enormt mycket i livet, jag kommer inte att överge den. Men den feministiska diskussionen på internet/sociala medier är en annan sak. Det finns ingen tolerans för olika åsikter utan alla ska ändra sin åsikt och ödmjukt be om förlåtelse (men absolut inte en förklaring, man ska bara ändra sin åsikt utan att veta varför) om någon ur en utsatt grupp känner sig det minsta träffad av något man skrivit. Och om man inte ändrar sig får man vara beredd på att bli kallad alla möjliga elakheter samt bli utslängd eller borttagen som vän. Det är min erfarenhet av feministiska grupper jag varit med i på Facebook. Lämnade dem för nåt år sen och saknar inte debattklimatet för fem öre. Jag fortsätter istället med min feminism i verkligheten och läser riktiga böcker och diskuterar med människor ansikte mot ansikte.
Förstår helt och hållet att du inte orkar mer LD, och jag hoppas att du kommer tillbaka till bloggen igen om du orkar och vill för det är en riktigt bra blogg!

Lili:
De kommentarerna skrev jag när jag var på skämthumör, det var mer ironi alltås inte seriöst att jag tycker så.
Och när jag sa att hon Micro-något skulle bevisa att hon var same var för jag kände att hon hade taskig attityd, och hon ville ha poäng/tolkningsföreträde med same-grejen. Vem som är same kan är väl en definitionsfråga, inget jag tänker ta upp här nå mer

Tyvärr är det ju ibland svårt att förstå vad som är ironi och vad som är allvar när det är i skrift. Så det krävs ibland att man är väldigt tydlig med att man är ironisk, annars är det lätt att andra missförstår och det blir otrevligt. Även om jag tyckt att du varit onödigt provokativ tycker jag som sagt att det är fel att du blivit utsatt för personliga påhopp.

Styrkekramar. För jävligt när vuxna människor känner sig stärkta av mobbing. Det handlar egentligen inte om dig utan det finns många som känner sig större och bättre när de kan hata i grupp, tillsammans.

Fy fan jag blir så fruktansvärt arg över det här!!! Om det inte vore för dig LD så hade jag nog inte varit så insatt och intresserad av feminism som jag är idag. Jag hittade din blogg för ca 5 år sedan och efter det så har mitt liv förändras otroligt. Jag hittade andra feministiska bloggar, jag började fundera mer på feministiska frågor (även intersektionalitet, jag tror det var LD som först introducerade det begreppet för mig öht) och jag har börjat stå upp för mig själv och andra kvinnor i vardagen. Jag har börjat rannsaka mitt eget internaliserade kvinnoförakt och har blivit SÅ mycket mer accepterande mot mig själv, andra kvinnor och andra utsatta grupper i samhället. Du har bidragit något otroligt till den feministiska debatten i Sverige!
Jag blir ledsen över tanken att du skulle sluta blogga (och kommer sakna dig MYCKET!), men jag förstår absolut om du inte orkar fortsätta. Din hälsa och välmående kommer förstås först. Men jag vill iallafall tacka dig LD för allt du har gett mig och andra kvinnor. 🙂 Du har hjälp mig att tycka om mig själv, i en värld som föraktar och nedvärderar allt vad kvinnlighet är. TACK!!!
Jag hoppas att de jävla idioterna som sysslar med det här nån gång inser att de bara gör feminismen skada när de håller på så här. Och vilka vinner på det i slutändan? Antifeministerna, rasisterna och alla de som förmodligen jublar när de ser hur feministerna själva lyckas ta kål på varandra. Så himla sinnessjukt!

Tråkigt att höra att det inte lugnat sig och att du inte orkar men fullt förståeligt! Kommer sakna bloggen dock 🙁 Men viktigast av allt är att man mår bra! <3
För övrigt undrar jag varför inte Miss Foxy blir blockad härifrån? Riktigt obehagliga kommentarer…

Frillan: På vilket sätt är de obehagliga?
Nu har jag mest skummat igenom det hon skrivit så jag kan ha missat något, men nu är ni två som skriver att hon är obehaglig samt uttrycker sig racistiskt. Nu skulle jag vilja ha konkreta exempel på dessa allvarliga beskyllningar.

Jag hoppas verkligen att du kommer tillbaka. Du är den feminist som fått mig att växa mest och du har bidragit till att jag vågar säga ifrån till människor med förtryckande åsikter. Du är otroligt inspirerande för både mig och många av mina vänner.

Hej, vill bara säga att det är avskyvärt det du utsatts för. Mobbning i alla dess former och oavsett vad man väljer att kalla det för är vidrigt. Jag hoppas framför allt att DU mår bättre nu (eller snart). Har följt dig i några år nu och blivit beroende av din blogg, så jag hoppas såklart på att du kommer att återuppta bloggandet. Men mest av allt hoppas jag att du kommer att fortsätta att föra den feministiska kampen vidare samt den om det rådande fettföraktet i vårt samhälle (här har du hjälpt mig så mycket så du anar inte <3). Jag har inte alltid hållit med dig och har t o m blivit förbannad på dig några gånger, but still…Iaaaiii will always looove youohohoo..:)
Många kramar från mig till dig

Nä, jag har inte koll på vad som sagts i andra medier och är inte intresserad av det heller. Du har skrivit mycket här som fått mig att tänka till och sätta ord på saker som jag inte kan. Jag håller inte med om exakt allt, men det spelar ingen roll. Det här är MIN uppfattning om dig och vill skicka styrkekramar! Gör det som är bäst för dig och din familj just nu.

Hej LD. Du har gett mig så många nya insikter och lärt mig så otroligt mycket, om feminism, rasism och fettförakt. Du har hjälpt mig genom mina kriser och lärt mig hantera många svåra situationer. Finns det något jag kan göra för dig? Låter helfjantigt, vi känner ju inte varandra, men ändå.

Vill bara säga att du är den som har introducerat mig till feminism överhuvudtaget, sedan du svarade på en kommentar som jag hade skrivit på Hugo Rosas blogg för typ två år sedan, jag va typ 19. Jag kommer ihåg att jag gick in och började läsa din blogg och att jag först blev jätteirriterad på allt du skrev för att det var så annorlunda mot allt jag tidigare läst på internet, men att jag efter ett tag började känna igen mig och inse att fan, det här stämmer ju! Och jag började läsa på om feminism och engagera mig mer och mer. Så TACK för att du öppnade ögonen på mig! <3

Jag tillhör den skara som inte har lärt mig hur man får det att plinga i mobilen när nån skriver ett inlägg. Så jag sitter vid köksbordet och kollar bloggen när jag klivit upp, 06,15, varje dag. Och varje gång tänker jag på dig, på allt du gjort och gör, och hoppas att du mår bra. Såduvet. Det finns garanterat fler som gör samma. Krya på dig ( eller vad man nu säger).

Åh vad bitter jag blir på de idioter som jagat bort dig från nätet, inklusive din egen (fantastiska) blogg! Hade sett fram emot att följa den önskade graviditeten med allt inom fat-acceptance, feminisktiska funderingar och fortsatt föräldraskap som följer i dess spår.
Jag klandrar inte dig, på intet vis. Jag förstår att du fått nog. Men det är så jävla synd.

Åh så tråkigt att du deppar och är ledsen. Jag har gillat att läsa dig, särskilt när jag själv behövt lite pepp. Hoppas du orkar komma igen (även om jag har full förståelse för att det är tungt. Du är ju en rätt offentlig person.)
Kram
Eva

Du har lärt mig så fruktansvärt mycket, du har fått mig och många andra att SE och ifrågasätta och det är så värdefullt. Du är så himla välformulerad och träffsäker och beundransvärd! Fattar verkligen om du inte orkar mer, du har gjort tillräckligt och väldigt mycket mer än många andra. Hoppas allt känns bättre snart, gör vad som känns bäst. Det är DEM ANDRA det är fel på.

Kärlek, pepp och kamp! Ditt mod, engagemang och förmåga att göra krångliga saker förståeliga för den breda massan har betytt så enormt mycket för mig genom åren. Vi är många som håller din rygg powerlady!

Jag vill också tipsa om Royas text:
https://socialismellerbarabari.wordpress.com/2014/11/08/solidariteten-har-blivit-alltfor-bespottad/
SOLIDARITETEN HAR BLIVIT ALLTFÖR BESPOTTAD
Det har pågått en viktig debatt om hur vi feminister, socialister och antirasister ska samarbeta och diskutera. Vi tycker oss se en tendens att viktigt engagemang avfärdas med hänvisning till debattörer och aktivisters hudfärg och könstillhörighet. Vi ser hur Sebbe Staxx avfärdas som antirasistisk underklassröst och hur Lyra Ekström Lindbäcks hyllning duger inte för Rummets redaktion, anledningen är att hon har en vit blick. Vilket kan vara en intressant invändning, en diskussionsstart, men inte där diskussionen tar slut genom hån. Listan kan göras mycket längre, men klart är att den breda solidariteten mellan oss som vill ha ett annat samhälle har blivit alltför nedvärderat på senaste tiden. Vi hoppas med denna text och framtida diskussioner att vi kan hitta en balans där antirasismen går framåt, mer radikal än tidigare, genom att den är rå, hård, fokuserar på politik och på reella förändringar. Men: en antirasism som namedroppar kulturell appropriering, vita tårar, vita privilegier, utan att lägga någon substans och strukturkritik bakom orden, är absolut ingen radikal antirasism. Det är liberal antirasism. Punkt slut. Den fokuserar på individer, och inte makten och strukturerna som individerna bygger upp i grupp. Vi, som är uppfostrade i en värld av liberal hegemoni, måste bekämpa detta ständigt, att falla i individualismens fälla genom att recensera enskilda människor istället för att bekämpa strukturer. Men denna artikel vill vi också visa: den här debatten handlar inte om vita mot rasifierade som vissa kommer att få detta att framstå som. Vi som skriver detta är invandrade, vi har svart hår, vi blir rasifierade som icke-vita. Debatten handlar i grunden om olika politisk syn på strategi och kamp. Ena sidans historiska fokus på socialism kan leda till att allt annat blir identitetspoltitik (vad det nu är), det vill säga mindre viktig kamp. Men den andra sidans fokus på hudfärg, etnicitet,, social “ras”, tenderar att allt för ofta blunda för kapitalismens förtryck (det räcker inte att vara “klassmedveten” vi efterfrågar socialism). Ingen går fri, ingen är mer radikal eller rätt än den andra, båda sidor bör mötas och lära sig av varandra och gå ihop där vi kan.
Åsa Linderborg försökte nyligen beröra ämnet. Svaren är av en art att vi känner att vi måste sammanfatta Linderborgs text innan vi går in på reaktionerna. Vad skrev Linderborg egentligen?
1. Hon slår ett slag för det politiskt korrekta: ”Jag betecknar mig själv som politiskt korrekt”.
2. Hon slår fast att det politiskt korrekta ”börjar slå över i ett slags polisiärt medvetande” och exemplifierar med fall som alla berör intern antirasistisk och feministisk vänsterdebatt.
3. Hon slår ett slag för solidariteten mellan oss som vill ha ett annat samhälle.
Hon har INTE skrivit att pk är fel och att det politiskt korrekta har gått för långt i samhället i stort. Hon har absolut inte skrivit att feminismen eller antirasismen gått för långt. Hon beskriver hur antirasistiska och feministiska röster har utsatts för en form av nätmobbning inifrån rörelsen. Det blir därför lite fel när Kawa Zolfagary ska förklara för Åsa Linderborg att samhället inte är PK: att flyktingar utvisas och att högerextrema är ett större hot mot Linderborg än ”de få normkritiska som skriker för högt”. Som sagt: hon skrev INTE att PK gått för långt i samhället, att det inte finns utvisningar och att högerextremism är ett mindre hot än högljudda twittrare. En kan liksom Zolfagary tycka att begrepp som ”polisiärt medvetande” är att gå för långt och raljera, men det finns exempel på hur antirasister/feminister möts med en störtflod av omotiverad verbal aggression från andra röster inom rörelsen.
Kajsa Ekis Ekman har skrivit en del saker om transpersoner som hon förtjänat kritik för. Hon har så vitt vi förstår också tagit till sig av kritiken. Ändå har hon fått utstå något som bara kan ses som mobbning mot en kamrat i rörelse

Saknar din blogg asså!
Följer dig så klart på fb och insta men det blir inte samma grej. Jag förstår verkligen till 100 % att du inte pallar med allt hat du får.
Men jag hoppas du kommer tillbaka igen, även om det blir på ett annat sätt. Du har hjälpt mig så otroligt mycket i mitt liv så jag blir väl bara lite vemodig över att inte kunna gå in här några gånger i veckan och läsa som tidigare. Massor av kärlek från en trogen läsare. <3

Tycker inte heller att trashing är ok öht. Verkar ha fått en släng av det själv på ”Varför apor aldrig…” i ett inlägg. Jag såg att jag blivit nämnd i ett par kommentarer men kunde då inte längre nå FB-sidan…är det kutym inom gruppen? Att trasha och kasta ut utan nämnd anledning…?

Jag blev kallad transfob. Jag försökte föra en dialog om och problematisera det faktum att omklädningsrum idag är separerade baserat på kön (där jag avsåg det fysiska attributet) och inte på genus – jag värderade inte endera världsbild utan tittade på det som en social konstruktion. Då rättade någon mig om att kön inte är organet. Fine by me, jag korrigerade mig och försökte sedan förstå hur en man som känner sig som kvinna eller tvärtom, kan veta vad den ska lägga i begreppet ”man” respektive ”kvinna”? Jag anser fortfarande att en av de starkaste patriarkala maktmedlen är att påstå att något är omanligt eller okvinnligt, för på det sättet tar de ägarskap för ramverket runt varje individs rätt att bestämma sitt eget sätt att vara. Varandet i sig måste -eller borde, enligt mig – vara fritt från ”manligt” respektive ”kvinnligt” om vi ska nå jämställdhet. Här blev jag kallad transfob igen.
Om vi tänker oss ur ett intersektionellt perspektiv; då läggs en massa värderingar i ”manligt” respektive ”kvinnligt” som handlar om ålder, inkomst, klass, kultur, religion osv. För oss i Sverige – med vår kultur och våra värderingar och sociala struktur – fattar vi t ex vad det innebär att vara transsexuell i t ex USA eller Latinamerika? Fattar vi vad den transsexuella personen själv lägger i begreppen ”man” respektive ”kvinna”? Med stor sannolikhet inte samma saker som vi gör. När Lila inte släpps in i duschen i en skola i en stad mitt i USA är det inte samma sak som om en flicka inte släpps in i duschen i Sverige, inte ur ett kulturellt perspektiv. Vi kan föreställa oss tanken på om en snoppbärare i t ex en Irakisk skola skulle komma in i duschen hos snippbärarna vad reaktionen skulle bli. Det spelar nog ingen roll om snoppbäraren proklamerar ”jag är kvinna”. Vi måste sätta det in rätt kontext. Annars blir det inte jämbördigt mellan alla parter.
Men jag blev bortkopplad innan jag fick göra denna utläggning. 🙂 Vi var några stycken som försökte problematisera just själva snoppbärandet men jag vet inte om vi alla blev utkastade…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *